петък, 17 септември 2010 г.

АСТРАЛЕН ПРОЧИТ НА ИСТОРИЯТА







 Планетите, видими с просто око, често са определяли хода на историческите събития на земята


Хората обожествяват някои метеорити, като Черния камък в Мека


Терминаторът Чингиз хан пощадил живота на 100 хиляди души, защото планетите възнегодували срещу предстоящото клане

 

Битката при Хейстингс през 1066 и спектрално изображение на Халеевата комета, която се появила през същата година и предвещала краха на Англия 


 Слънчево затъмнение възвестило раждането на Пророка през 570
 
Векове наред астрономическите феномени са били определящи за предсказване на бъдещето или за обясняване на злините от настоящето. Списание Muy Interesante проследи влиянието на планетите, метеорите и кометите върху хода на земните дела

Монтескьо беше казал за астрологията: „Вярваме, че нашите действия са достатъчно важни, за да са заслужили да бъдат записани във великата книга на небето.” Това вярване превърна небесните феномени като затъмненията, преминаването на кометите и подреждането на планетите в катализатор на важни исторически събития. Например според една много разпространена легенда по време на Втората световна война нацистките лидери са вземали своите решения според астрологическите предсказания. Ако вярваме на педантичните трудове на британския историк Елик Хау, Хитлер и компания не са били много суеверни. Но изключение правел Рудолф Хес – номер три в йерархията след фюрера и Гьоринг. Той бил убеден, че човешката история се пише колкото от свръхличности, толкова и от подредбата на небесните тела.
 
Планетите в индианска нишка
Всичко започнало заради сблъсъка с Англия, когато фюрерът обмислял завладяването на Русия. Рудолф Хес мислел, че Великобритания ще подпише тайно споразумение за мир с Германия, когато Райхът нападне Москва, и решил да отиде в Лондон. В началото на 1941 Ернст Шулте-Щраус, начинаещ астролог, който бил приближен на нацисткия лидер, му казал, че на 10 май ще има благоприятна подредба на планетите: Слънцето, Меркурий, Венера, Юпитер, Сатурн и Уран ще застанат в една линия на едва 8 градуса отстояние. Друга мюнхенска гадателка, Мария Натенгаст, също прочела в небесата, че денят бил благоприятен за пътуване в чужбина. Останалото е история: Чърчил приел мирните условия на Рудолф Хес за виц и го задържал. Хитлер смятал съратника си Хес за откачен заради фанатичните му увлечения по астрологията. На 9 юни 1941 Гестапо пуснало в действие операция Aktion Hess, която завършила със задържането на стотици окултисти и астролози. По-голямата част от тях били откарани в концентрационни лагери и избити.
И по-назад в историята под-редбата на планетите е оставяла своя отпечатък върху хода на земните дела. Чингиз хан и досега се слави като един от най-големите терминатори на всички времена. По време на завоевателния си поход срещу Тангутското царство през 1226 владетелят заповядал поробеното население да бъде изтребено до крак. Но на 12 декември същата година петте планети, които могат да се видят с просто око – Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн, се наредили на 31 градуса в съзвездието Козирог. Астрологът на Чингиз хан го изтълкувал като прокоба от небето против тази жестокост. Заради феномена императорът заповядал да спрат кланетата. Счита се, че благодарение на астрономическия феномен са били спасени от сигурна смърт най-малко
100 000 души. Монголците имали навика често да се взират в небесата. Те предприели похода си срещу китайската провинция Хунан през май 1221 след тогавашното слънчево затъмнение, което им дало криле. Години по-късно, по време на едно от пътешествията си, Марко Поло преброил най-малко 5000 астрономи на служба в монголския императорски двор.
Подреждането на планетите в една линия често е предизвиквало паника сред населението, подхранвана от астролозите. Най-страховито се очаквало да протече феноменът на 19 февруари 1524, когато петте планети и слънцето се навързали в индианска нишка в съзвездие Риби. Пръв бил камбаната за бъдещ апокалипсис немският астролог Йохан Щьофлер. Очакваният край на света предизвикал истински издателски бум в онези времена. Несъстоялият се апокалипсис бил описан в 160 книги и памфлети.
И в наши дни бяхме свидетели как се повтаря същата песен на нов глас. През 1982 се очак-ваше деветте планети да попаднат в една ос и да застанат под ъгъл 90 градуса спрямо Слънцето. Тогава астрофизиците Джон Грибин и Стивън Плейджман предвидиха в бестселъра си Ефектът Юпитер (1974) катастрофално земетресение, което щяло да потопи щата Калифорния. То не се случи, но пък за сметка на това банковите сметки на авторите доста набъбнаха.
 
Затъмненията като Божии знамения
Общо взето древните пълководци винаги са виждали в тях знак за бъдеща победа. Може би с едно мъдро изключение, което не е излишно да споменем. По време на войната между лидийци и медейци през 585 пр. Хр., докато се сражавали на бойното поле, неочаквано се спуснала зловеща тъмнина. Слънцето се скрило посред бял ден. И двата враждуващи лагера решили да поискат мир един от друг, за да не дразнят боговете.
Основателят на исляма също се сблъскал със затъмненията. Макар че мюсюлманската теология не го приема за истина, народните предания гласят, че раждането на Пророка през 570 било известено именно с такъв феномен. Неговият син Ибрахим загинал по трагичен начин на 22 януари 632 и, странно, в този ден също имало затъмнение. Жители на Мека го разчели като знамение, но Мохамед ги нахокал, казвайки: „Слънцето и Луната са господни знаци и не могат да бъдат затъмнени заради раждането или смъртта на който и да било човек.”
 Метеоритите – дарове от небесата
Името на римския император Марк Аврелий (203-222 сл. Хр.) често се свързва с небесните тела и по-точно с метеоритите. В центъра на храма на бога Слънце, където се събирали свещениците, било издигнато в култ парче от голям черен метеорит, на което бил отпечатан слънчевият диск. Със сигурност от небето е дошъл и Черният камък на светилището Каба в Мека – място, на което се почитали 360 идола на божества, докато през 630 година Мохамед не ги премахнал всичките.
Ислямските предания потвърждават, че метеоритът на Черния камък паднал от небето и бил по-светъл на цвят, но се превърнал в черен по вина на човечеството и на неговите грехове. Според свидетелите, които го видели тогава, той имал червеникаво-черен цвят, а на повърхността му се забелязвала пукнатина, в която блещукали кристални частици. Изследвания, направени през 1980 в Института по палеонтология и геология в Копенхаген, установиха, че и двата камъка, римският и арабският, имат идентична структура.
Ето и друг пример за космическо тяло, породило култ. На 2 декември 1880 в щата Андра Прадеш в Индия паднал метеорит в краката на двама жреци брамини. Те веднага се са-мопровъзгласили за Божии пророци. След като се разчуло за случилото се, започнали да ги посещават всеки ден по
10 000 поклонници. Подобен феномен в наши дни бил регистриран през лятото на 1992, когато дузини метеорити паднали в близост до Мбале в Уганда. Местните жители решили, че са Божи дар и започнали да ги стриват като лекарство, изпратено от небесата, с което да лекуват… СПИН.
Комети гробокопачи
В книгата на небесните тела, които пишат човешката история, повече от достоен раздел се пада на кометите. Най-известната, естествено, е Халеевата. Нейното преминаване било регистрирано от средновековните летописци през 1066. Според техните поличби появата на „опашатата звезда” вещаела смъртта на последния саксонски крал Харолд II. Според пророчествата той щял да загине от ръката на норманите, водени от Вилхелм Завоевателя. И това наистина се случило в битката при Хейстингс, която се разиграла на английска земя на 16 октомври същата година. Харолд II бил убит на бойното поле, пронизан от стрела в окото. След това норманите нарязали трупа му на парчета, а техният предводител Вилхелм I бил коронясан за крал на Англия.
Комета станала причина и за обожествяването на Юлий Цезар – римския император, който бил вероломно убит през 44 пр. Хр. След поредица от политически свади неговият племенник и наследник на престола Октавиан Август решил да проведе през юли същата година игрите, които Цезар обещавал приживе по повод последните му победи. Още първия ден от север се появила на небосвода странна комета. Октавиан побързал да внуши на римляните, че тя била свързана с душата на завоевателя на Галия, която се възнесла към небесата. Политика и астрология тясно се преплели и пиар кампанията на Октавиан завършила успешно. Година и половина след феномена Сенатът признал Юлий Цезар за бог.
Впоследствие за римляните появата на комета се превърнала в поличба за гибел на поредния император. Тази, която прекосила нощния небосвод през 54 пр. Хр., жителите на Вечния град веднага свързали със смъртта на Клавдий, който
всъщност бил отровен. Когато през 60 забелязали друга в небето над Рим, историкът Тацит написал: „Първата мисъл, която ни споходи, е, че предстои смяна на императора. Хората вече очакваха следващия и бяха сигурни, че Нерон ще бъде свален от престола.”
Но тиранът също се консултирал с небесата и бързо реагирал. Нерон решил проблема, като изпратил вероятния наследник на заточение и там заповядал да го убият. Сенека написал научен трактат за кометите с явната мисъл да уталожи яростта на императора. Основната задача на римския философ била да опровергае поверието за божествената връзка между живота на владетеля и появата на тези астрономически тела. Сенека дипломатично призовал населението да не изпада в паника, защото траекторията на кометата на Цезар имала противоположна посока от тази на Нерон. В края на 64 сл. Хр., не щеш ли, се появила трета. Според биографа Светоний един астролог на име Балбилус подшушнал на Нерон идеята проблемът да бъде решен този път, като се избият знатните личности в обществото. Така щели да се предотвратят бедите, които носели след себе си небесните тела. Това било песен в ушите на императора. Чувайки тези думи, в типично негов стил Нерон изпратил да избият част от благородниците и накарал Сенека да се самоубие.
От другата страна на Атлантика нещата не били по-различни. В средата на XV век империята на ацтеките, която се разпростирала върху обширни територии на Централна Америка, водела непрестанни войни със своите съседи. За владетелите кървавите конфликти били начин за придобиване на ресурси и роби, които след това принасяли в жертва в смразяващи ритуали. Смята се, че по такъв начин всяка година били убивани около 20 000 роби. Хрониките от 1517, или 15 години след възкачването на престола на Монтесума, описват появата на „огнено вретено” в полунощ, което се виждало чак до изгрева на слънцето. Когато императорът зърнал кометата, преди неговите шамани да му съобщят за прелитането є, той заповядал да бъдат измъчвани до смърт заради разсеяността им. Заграбил имотите и поробил семействата им. Действията му обаче не били достатъчни, за да обуздаят обзелия го вече страх. Той предчувствал, че знакът, който видял на небето, вещаел края на империята му. Затова увеличил броя на принасяните жертви и построил много допълнителни олтари, за да умилостиви боговете с повече кръв. По ирония на съдбата през 1519, годината, в която ацтекското предание вещаело, че техният бог Кетцалкоатл ще се завърне, за да властва над земите си, се появил и Кортес със своите 508 войници. Монтесума, обсебен от пророчествата, решил, че пред него се е явило божество в плът и кръв. Златото и богатите подаръци, с които затрупал Кортес, завъртели главите на конкистадорите, но не му спасили живота.
И в по-ново време на срещите с кометите не се гледа с добро и се множат гибелните предзнаменования. Със сигурност случаят, предизвикал най-голям страх, бил регистриран през 1910, когато Халеевата комета отново се появила на небесния свод. Астролозите хвърлили масло в огъня, като съобщили, че опашката на кометата ще забули цялата ни планета. А тя съдържала отровен газ, който щял да порази всичко живо на земята. По цял свят – от Франция до Хаити, от САЩ до РЮА, започнали да строят изолирани помещения за предпазване от отровната опашка. Заглавия като: „Жените затварят врати и прозорци, за да се предпазят от отровния газ”, по онова време изобщо не изглеждали странни. Случили се и куп други смайващи неща – самоубийства и опити за самоубийства, пристъпи на лудост, масова паника сред населението. А религиозна секта в Оклахома дори принесла девица в жертва, за да се спаси човечеството от
надвисналата космическа напаст...
Неотдавна астрофизикът Брадли Шефър от Държавния университет в Луизиана съставил каталог, в който били описани 35 небесни тела, считани за знамения от древните римляни. От всичките 35 само 2 били определени като поличба за нещо добро. Етнографски изследвания потвърждават, че кометите се възприемат от целия свят като вестители на нови злини. Човешката наивност ни е оставила поразяващ спомен за групови самоубийства, като това през 1997, което остави след себе си труповете на 39 последователи на сектата „Райски двери”. Поклонниците на гуруто Маршъл Епълуайт вярвали, че така ще могат да се качат първи на специалния кораб, който идвал за тях и им се явявал под формата на опашката на Халеевата комета.

Няма коментари: