петък, 10 септември 2010 г.

Кафето:полезни свойства,информация и рецепти за различни кафета.




Кафето и кофеинът

Какво правим, когато сме уморени или имаме нужда от енергия? Взимаме чаша кафе или енергийна напитка. Но кое от двете да изберем? Вижте защо кафето е по-тонизиращо от енергийните напитки.
Още информация за кафето и неговото влияние.

Как кафето помага и как вреди

Честата, но умерена консумация на кафе може да има благотворно влияние в превенцията на депресивните състояния и сърдечносъдовите заболявани. Това показват публикувани наскоро проучвания. Научете как кафето помага, как може да навреди и какви ограничения трябва да се спазват.
Научни изследвания показват, че консумацията на кафе допринася за намаляването на риска от инфаркт. Това се дължи на високото съдържание на антиоксиданти.
Като цяло консумирането на кафе в умерени количества (до 3 чаши на ден) се смята за полезно. То тонизира, освежава и облекчава храносмилането.
Проблемите започват, ако пиете над 6 кафета на ден. Тогава може да се появят: сърцебиене, треперене, повишена нервност, дори страхове невроза. 

За какво е полезно кафето?

Честата, но умерена консумация на кафе може да има благотворна роля в превенцията на депресивните състояния и сърдечносъдовите заболявани, показват публикувани наскоро проучвания.

Американски изследвания показват, че депресията представлява рисков фактор относно появата на сърдечносъдови заболявания, наред с тютюнопушенето, диабета и хипертонията. Близо 45% от станалите жертви на инфаркт страдат от депресия. Ако депресивното състояние на сърдечно болния пациент не се лекува през годината, която следва инфаркта, рискът от смъртност е четири пъти по-голям отколкото при сърдечно болен, който не страда от депресия.

Тук идва и ролята на кафето

Според друго проучване, този път шотландско, направено сред 11 000 мъже и жени в продължение на 7 години, кафето има доста позитивно влияние върху предразположените към сърдечносъдови заболявания, за разлика от чая.

Дори и двете напитки да съдържат кофеин, изглежда, че комбинацията му с другите съставки в кафето е благотворна за здравето.

Освен това тонизиращата напитка е изключително ефикасна в борбата с депресивните настроения и последиците от тях (алкохолизъм, пристрастяване към тютюнопушенето, зависимост от наркотици и т.н.).

4 чаши дневно.

Ежедневната и умерена консумация на кафе – чисто, с мляко, захар или сметана – се оказва добро средство за поддържане не само на тонуса, но и на здравословното състояние. Освен за превенция на сърдечносъдови заболявания кафето намалява и вероятността за заболяване от рак на дебелото черво, от Паркинсон и образуване на камъни в бъбреците.

Изпитото през деня кафе стимулира концентрацията и повишава вниманието, благодарение на кофеина, но освен това действа положително на настроението заради съдържащите се в течността естествени антиоксиданти.

Ако процесът на печене на кафето е бил извършен правилно, производните вещества от хининовата киселина влияят върху нервните клетки, блокирайки болезненото желание за алкохол или наркотици, повишават самочувствието и премахват склонността към депресия.

Все пак необходимо е да се знае, че препоръчителната максимална доза на ден е 3 или 4 чаши, или еквивалента на 400-500 милиграма. Всяка една от чашите трябва да се пие през минимум 2 часа след предишната.

Ограничения

Колкото и положителни качества да притежава кафето, с него в никакъв случай не бива да се прекалява, ако не и напълно да престане да се употребява, от хората, страдащи от стомашни заболявания – колити, гастрити, язви.

Консумацията на тонизиращата течност не е препоръчителна и за жени в менопаузата. Кафето и другите напитки, съдържащи кофеин, допринасят за развитието на остеопорозата (увреждане на скелета, което се характеризира с намалена костна маса: “остеон”- кост, “порос” – дупки), за намаляване на съдържанието на калций в организма, увеличавайки риска от фрактури.

Прекомерната консумация на кафе (8 и повече чаши на ден) увеличава също така опасността от загуба на плода при бременните жени, като рискът е 3 пъти по-голям в сравнение с бъдещите майки, които въобще не пият кафе. Пътят на кафето
Kafe
Кафе се добива в около 80 страни в света. Бразилия е най-големият световен експортьор на кафе и произвежда една трета от световната продукция на кафе като една трета се консумира от самата страна.
Kafe na zyrnaВиетнам, преди непознат за търговията на кафе, през последните години успя да изпревари Индонезия и Колумбия и да се нареди на второ място от световната продукция.
Най-важните области за отглеждане на кафе се намират между Африка и Средна и Южна Америка, както и Азия.
99% от общата продукция на кафе се основава на двата сорта – Arabica (Coffea arabica) Robusta (Coffea Canephora). 70% от световната продукция на кафе принадлежи на Arabica зърната.
Кафенетата – място за вдъхновение
Kafe-kultura
През 18 век хора на изкуството и писатели се срещат в кафенетата на Оксфорд, Лондон, Париж и Виена на чаша кафе и обсъждат различни артистични и философски теми, както и „знаците на епохата”.
Известни писатели като Карл Краус, Артур Шницлер и Егон Ервин Киш пишат своите книги, статии и истории неслучайно в уютните традиционни кафенета. Най-старото кафене в Германия е „Zum Arabischen Coffe Baum“ в Лайпциг – любима място на композиторите Шуман и Вагнер.
Kafe v kafeneto
Любопитен е фактът, че скандинавските страни водят класацията по най-голяма консумация на кафе, като начело са финландците с 11 кг. кафе на година на човек от населението. Американците изпиват едва 4 кг. кафе средно на година.
Кафе културата
Интересно е да хвърлим поглед към това как се развива кафе културата в съвременния свят. Предлагам ви едно приятно и ароматно пътешествие с дъх на кафе в отделните държави, които са прочути с любовта и умението си да приготвят кафе специалитети, с превръщането на кафе традицията в своеобразен ритуал и наслада за сетивата.
Италия
Kafe
Espresso
Espresso v Italiq
В Италия еспресото се нарича накратко „Caffe“ и се сервира в малки чаши.
Macchiato
Към еспресото се прибавя малко мляко и млечна пяна.
Caffe Latte
В голяма чаша се налива мляко и се допълва с двойно еспресо.
Cappuccino v Italiq
Caffe Corretto
Еспресото се “коригира” с Grappa, коняк или ликьор.
Cappuccino
Еспресо, върху което се налива горещо мляко и млечна пяна, най-отгоре се поръсва какао прах.
Испания
Cafe Cortado
Cafe cortado
Това е испанският вариант за италианско еспресо, като различната нотка е малко гореща млечна пяна като рафиниран завършек.
Австрия
Kafe-specialitet v Avstriq
Melange
Този австрийски специалитет е комбинация на кафе и горещо мляко. Идеалното съчетание на тези две съставки, както преди, така и сега, е повод за “философски” дискусии във Виена.
Fiaker
Това е специалитет, посветен на виенските файтонджии – Fiaker. Към еспресото или моката се прибавя глътка ром или коняк, сервира се украсен с бита сметана в стъклена чаша.
Франция
Kafe s liubov
Cafe au lait
Това е френското наименование на кафето с мляко: Кафето заедно с горещо мляко се сервира с в голяма чаша (подобна на супена паница) и се пие във Франция само на закуска по стар обичай.
Cafe brulot
Един традиционно френски специалитет: Лимонени и портокалови кори, канела, карамфил, коняк и портокалов ликьор се смесват с кафето, фламбира се и се гарнира с бита сметана.
Cafe creme
Espresso с мляко, подобно на италианското капучино.
Манията, наречена кафе
Maniqta, narechena kafe
Специално за читателите на Public Republic познавачът Michael Gliss (чиято професия се нарича Kaffesommelier и се състои в контрол на качеството на кафето в процеса на превръщане на суровото кафе в краен продукт за консумация) сподели няколко съвета, които ще направят насладата от кафето истинска и незабравима.
Michael Gliss препоръчва кафето да е прясно и да се пие не по-късно от десет дни след отваряне на опаковката.
Latte MacchiatoРецептата за перфектното Latte Macchiato е следната: Млякото се загрява до температура 58 градуса, след което се налива заедно млечната пяна в стъклена чаша и се оставя да постои 30 секунди. Приготвеното еспресо се излива много бавно съвсем близо до ръба на чашата и по този начин се постига естетичното разграничаване на млечния и еспресо слой.
И още една препоръка за истинските ценители на кафе: Рецепта за двойно Espresso Macchiato Cote d’Azur: Едно резенче портокал с малко кафява захар се заливат с двойно еспресо, разбърква се силно с пръчка канела и накрая се гранира с млечна пяна. Насладата е невероятна!
Nasladata ot kafeto
А какво е кафето за вас? Имате ли собствена рецепта за кафе с усмивка?

Но защо понякога получаваме сърцебиене?
Чашката кафе. В повечето случаи тя въздейства добре. Учените са в състояние да обяснят защо е така. Кофеинът блокира веществото аденозин (разширява кръвоносните съдове) в мозъка. Това стимулира нервната система, чувстваме се общо взето по-будни. В същото време кофеинът подтиква подстомашната жлеза да отделя повече инсулин. Това пък кара мозъка да произвежда повече от хормона на щастието серотонин- Стимулиращото въздействие на кофеина се използва в медицината. Много лекарства (като например препаратите срещу астма, болкоуспокояващите, регулаторите на апетита) го съдържат като съставка, за да се даде възможност на пациента да се чувства добре, въпреки своето заболяване.
Защо някои хора понасят повече кафе от други?
В много случаи поносимостта към кофеина се онаследява. Другата причина е в теглото. Едрите и дебели хора трудно биха усетили особена промяна в състоянието си от една чашка кафе поради по-голямата си маса за разлика от по-мършавите си събратя.
Възможно ли е да получа сърцебиене от кафето?
При нормални обстоятелства - само ако изпием прекалено голямо количество. Научните изследвания на Харвардския институт по здравеопазване доказват, че две чаши кафе на ден не са в състояние да повлияят на сърдечния ритъм. Следователно, не могат да предизвикат усилено сърцебиене. И влиянието на кафето върху кръвното налягане бе непрекъснато надценявано в миналото. То се покачва само с пет до десет милиметра от живачния стълб. Това означава - точно толкова, колкото се повишава, докато съвсем здрав човек става от стола.
Твърди се, че кафето повишава съдържанието на холестерина в кръвта. Вярно ли е?
Всичко зависи от начина, по който е приготвено кафето. Холандски изследователи установиха: хората, които филтрират кафето си или пият нескафе, не претърпяват промени на кръвната си картина. Съвсем друго е положението, ако варите кафето си.
Какво още трябва да се знае за кафето?

То е враг на калция. Този, който го пие редовно, ще претърпи в напреднала възраст повече счупвания на кости. Сигурен признак за остеопороза (намаляване на калция в костите). Поради това трябва да се придържате непрекъснато към добре уравновесено и богато на калций хранене. Хапвайте си редовно сирене, кисело мляко, пийте прясно мляко.
Кафе Ирландец
2 еспресо кафета
30мл. ирландско уиски
разбита сметана
10 гр.захар

алкохолът се загрява със захарта, може да се фламбила или само да се загрей. в подходяща чаша се изсипва загрятия алкохол, след което и кафетата, завършва се със разбитата сметана

Кафе Шотландец


2 кафета еспресо
30мл. уиски
сметанов сладолед

уискито се загрява или се изсипва в подходяща без загряване чаша, добавя се кафето и накрая се завършва със сметанов сладолед, който започва да се разтопява в горещото кафе.

Кафе Моцарт

1 кафе еспресо
30мл. ликьор  Моцарт



Ямайско кафе

1 кафе еспресо
20 мл. Tia Мaria
10 мл. ром
разбита сметана



Виенско кафе

1 кафе еспресо
разбита сметана

. ВИЕНСКО КАФЕ:
Виенско кафе
Необходими продукти за приготвяне на 1 порция (50 - 80 гр.)
  • 1 чаена лъжичка фино смляно кафе
  • 1-2 чаени лъжички захар
  • сметана
  • ванилия
  • настърган шоколад

Начин на приготвяне:

Приготвя се кафе по турски, което се разлива в чашки. Отгоре се добавя разбита сметана със захар и ванилия, а върху нея се поръсва настърган шоколад.
Може да приготвите кафето с чиста сметана, а захарта да поднесете отделно.
ФРАПОЧИНО:
Рецепта за Фрапучино
Необходими продукти
прясно мляко - 100 мл
кафе - 50 мл сварено
нескафе - 1 ч.л.
сладолед - 2 с.л., сметанов
лед - 1-2 кубчета
топинг - шоколадов

Приготвяне
Нужен ви е шейкър, в който трябва да сложите леда, да долеете мляко, да прибавите кафето и нескафето.

Затворете шейкъра и разбийте добре до получаване на гъста пяна.

Излейте фрапучиното във висока чаша със столче, като прибавите сладолед, полеете с шоколадов топинг и сервирайте със сламка.

Мъфини с кафе и шоколад 

Рецепта за Мъфини с кафе и шоколад
Необходими продукти
яйца - 2 броя
брашно - 2 ч.ч.
захар - 1 ч.ч. непълна
бакпулвер - 2 ч.л.
ванилова захар - 2 ч.л.
сметана - 100 мл готварска, може и прясно мялко
масло - 100 г разтопено
кафе - 100 мл силно
какао - 3 с.л. горчиво
шоколад - 100 г. черен

Приготвяне
Разбийте добре яйцата със захарта, след което добавете сметаната и кафето.

Смесете всички сухи съставки и ги прибавете към течната смес, като ги пресеете.

Прибавя се шоколадът, начупен на малки парченца и внимателно се разбърква.
Загрейте фурната до 200 градуса.
Напълнете формите за мъфини до 3/4 и сложете да се пекат за около 20-30 минути.

МОЦАРТ КАФЕ
ImageПродукти:

Дълго еспресо
30 мл вишнево бренди
бита сметана
настърган шоколад

Начин на приготвяне:


В еспресото се наливат 30 мл бренди, добавя се сметаната, върху която се посипва настърган шоколад.
АЛЕКС КАФЕ
ImageПродукти:

Еспресо
40 мл шотландско уиски
кафява захар
ванилия
сметана

Начин на приготвяне:


Сипваме еспресото във винена чаша, добавяме предварително затопленото заедно с кафявата захар уиски, а след това и сметаната, поръсена с ванилия. Сервира се с лъжичка.
НАПИТКАТА НА БОГИНИТЕ
ImageПродукти:

Дълго еспресо
40 мл джин
40 мл ликьор Kahlua
40 мл ликьор Mandarine Napoleon
сметана 33%

Начин на приготвяне:


В дебелостенна чаша се смесват джина и ликьорите, добавя се еспресото, украсява се с разбитата с пара сметана.
ПРИКАЗНО ЛАТЕ: ImageПродукти:

Еспресо
10 мл ликьор Амарето
10 мл шоколадов сироп
10 мл бадемов сироп
мляко
настърган шоколад

Начин на приготвяне:


В чаша за ирландско кафе наливаме половината мляко, разбиваме го с пара, сипваме сиропите, след това еспресото, украсяваме с настъргания шоколад.
МАЛИНОВО ЛАТЕ:ImageПродукти:

15 мл сироп "Монин Ванилия"
22 мл сироп "Монин Малина"
еспресо
180 мл топло мляко

Начин на приготвяне:


Всички продукти се смесват, сипват се в чаша и се украсяват с бита сметана и свежа малинка.

Възможно ли е осъществяване на телепортация и кога?

На този и на редица други интересни въпроси, свързани с технологиите, отговаря Cisco в своите

“Топ 25 технологични прогнози”.

- Какъв ще бъде броят на устройствата на глава от населението, свързани към мрежата до 5 години?
- Вярно ли е, че днес ние знаем само 5% от това, което ще знаем след 50 години?
- Кога ще можем да си купим квантов компютър?

Това са само няколко от въпросите, на които дава отговор Дейв Евънс, главен анализатор в Internet Business Solutions Group на Cisco, в документ, озаглавен "Топ 25 технологични прогнози" и разпространяван с редовния е-mail бюлетин на компанията. За съжаление, документът не съдържа подробности за аргументацията на въпросните прогнози, но визията на Cisco за развитието на технологиите през следващите 40-50 години и така звучи изключително любопитно, затова я предлагаме на вашето внимание без редакции и съкращения по-долу.

1. До 2029 г. ще имаме на разположение 11 петабайта памет само срещу 100 щатски долара. Това е равностойно на повече от 600 години непрекъснато, 24 часа в денонощието, видео с DVD качество.

2. В следващите 10 години скоростта на домашните мрежи ще стане 20 пъти по-висока.

3. До 2013 г. безжичният мрежови трафик ще достигне 400 петабайта за месец. Понастоящем цялата глобална мрежа трансферира 9 eкзабайта за същия период от време.

4. До края на 2010 г. ще има един милиард транзистори на глава от населението, като цената на всеки ще бъде една милионна част от цента.

5. Интернет ще продължава да се развива, за да осъществява мигновена комуникация, независимо от разстоянието.

6. Първият квантов компютър ще бъде достъпен за потребители от средата на 2020 г.

7. До 2020 г. персоналните компютри на стойност 1000 щатски долара ще имат процесорна мощност като тази на човешкия мозък.

8. До 2030 г., за цена от 1000 щатски долара ще можем да си позволим компютър с капацитет, съответстващ на умствените възможности на жителите на цяло село.

9. До 2050 г. (ако приемем, че световното население в този момент ще е 9 милиарда) изчислителната мощност на стойност 1000 щатски долара ще бъде равна на изчислителната мощност на всички човешки мозъци на земята.

10. Днес ние знаем само 5% от това, което ще знаем след 50 години. С други думи, 95% от това, което тепърва ще узнаем, ще бъде открито през следващите 50 години.

11.Световните данни ще се увеличават шесткратно през вски следващи две години, докато корпоративните данни ще нараснат петкратно.

12. До 2015 г. Google ще индексира съдържанието на приблизително 775 милиарда страници.

13. До 2015 г., в рамките само на една година ще създаваме по 92,5 милиона еквивалента на Библиотеката на Конгреса на САЩ.
Изображение

14. До 2020 г. средностатистическият човек ще поддържа 130 терабайта лични данни (днес са приблизително 128 гигабайта).

15. До 2015 г. свалянето на филми и peer-то-peer споделянето на файлове ще се увеличи до 100 екзабайта, което се равнява на капацитета на 5 милиона библиотеки на Конгреса на САЩ.

16. До 2015 г., широкото използване на видео разговори ще генерира 400 екзабайта данни, равняващи се на капацитета на 20 млн. библиотеки на Конгреса на САЩ.

17. До 2015 г., употребата на телефон, интернет, електронна поща, снимки и музика ще се увеличи и ще генери ра 50 екзабайта данни.

18. В срок от две години, информацията в Интернет ще се удвоява на всеки 11 часа.

19. До 2010 г., към Интернет ще бъдат свързани 35 милиарда устройства (т.е. близо шест устройства на човек).

20. До 2020 г. ще има повече устройства, отколкото потребители онлайн.

21. С IPv6, ще има достатъчно адреси, така че на всяка звезда в познатата ни Вселена, да се падат по 4.8 трилиона адреса.

22. До 2020 г. всяко устройство ще разполага с универсален език за управление.

Изображение

23. През следващите пет години всяка повърхност ще се превърне в дисплей.

24. До 2025 г. ще се осъществява телепортация на ниво елементарни частици.

25. До 2030 г. ще започнат да се използват изкуствени импланти за мозъка.

Изображение

История на свещените думи

Изображение

Има думи, толкова вкоренени като свещени в световната култура, че трудно може да повярваме, че е имало време, когато не са съществували. Без съмнение, вие сте ги чували, чели или произнасяли, без да знаете историята, която е причина за дълбокото им значение. Някои от тези думи са променили смисъла си във времето, с развитието на религиите, други са запазили значението си през вековете. Предлагаме ви един поглед назад към древността, който ще ви помогне да разберете произхода и историята им.

Ом
Ом е мантра и свещена дума за будистите, индийците и всеки, който някога е практикувал йога. Смята се, че Ом е първият звук, с който започва Творението, звуков израз на Брахман и абсолютната реалност. Ом изразява едновременно четирите състояние на Брахман - Висшата същност: събуждане, сън, дълбок сън и тишина (състояние на пълно блаженство). При смъртните, Ом поддържа живота, който се изразява в дишането. В състоянието на тишината в края на мантрата, медитиращия се съединява с Висшата Същност.

Начинът, по който Ом се изобразява графически на санскрит, може да бъде преведен като изображение на четирите състояния на Брахман: дългата долна извивка представя материалния свят; горната лява – състоянието на дълбок сън; състоянието на сън е в мястото между двете извивки; точката и полусферата са състоянието на тишина на абсолютната съзнателност. Отвореният полукръг трябва да пробуди безкрайното, напомняйки на читателя, че смисъла на точката не може да бъде разбрана с ограничен разум и перспективи.

Смята се, че Ом носи сила и зарежда тези, които произнасят мантрата. За да медитирате правилно с Ом, седнете и затворете очи. Отпуснете всеки мускул и започнете да повтаряте Ом – гласно или на ум – като всеки път асоциирате думата с чувството на освобождаване, съвършенство, чистота, вечност.

Ом е най-късата, но най-мощна мантра. Тя често се използва в началото и в края на по-дълги мантри, като израз на завършеността им.

Амин
Тази дума е смятана за една от най-свещените – светла, положителна и пълна с надежда - в християнството, но тя за първи път се появява в Библията при несъмнено звучащи злокобно обстоятелства. В глава 5 от книга Числа, Бог заповядва как да се урежда спор между мъж, който обвинява жена си в прелюбодеяние и жена, която отрича това, защитавайки невинността си (закон на ревнуването).

“11. И рече Господ на Моисея, думайки:
12. обади на синовете Израилеви и им кажи: ако някому изневери жената и наруши вярността към него,
13. и някой преспи с нея и излее семе, и това бъде скрито от очите на мъжа й, и тя се оскверни тайно, и против нея няма свидетел, и тя не бъде изобличена,
14. а него обземе ревнив дух, и начене да ревнува жена си, кога тя е осквернена, или го обземе ревнив дух, и той начене да ревнува жена си, кога тя е неосквернена, -
15. то мъжът нека доведе жена си при свещеника и да принесе за нея в жертва една десета от ефа ечемично брашно, но да го не полива с елей и да не туря ливан, защото това е принос за ревнивост, принос за спомен, който напомня беззаконие.
16. А свещеникът нека я заведе и изправи пред лицето Господне;
17. и да вземе той света вода в глинен съд и пръст от пода на скинията, и да я тури във водата.
18. След това свещеникът да изправи жената пред лицето Господне, и да разбради главата на жената и да сложи върху ръцете й приноса за спомен, - това е принос за ревнуване, а свещеникът да държи в ръка горчивата вода, що докарва проклятие.
19. И свещеникът да я закълне и да каже на жената: ако никой не е преспал с тебе, и ти не си се осквернила и не си изневерила на мъжа си, няма да ти повреди тая горчива вода, що докарва проклятие;
20. но ако ти си изневерила на мъжа си и си се осквернила, и ако някой, освен мъж ти, е преспал с тебе,
21. тогава свещеникът нека закълне жената с клетва на проклятието и нека й каже: да те предаде Господ на проклятие и клетва в твоя народ, и да даде Господ, утробата ти да изсъхне, и коремът ти да се подуе;
22. и да мине вътре в тебе тая вода, що докарва проклятие, та коремът (ти) да се подуе и утробата (ти) да изсъхне. И жената да каже: амин, амин.
23. И свещеникът да напише тия заклевания на книга и да ги изличи в горчивата вода;
24. и да даде на жената да изпие горчивата вода, що докарва проклятие, и да влезе в нея водата, що докарва проклятие, за нейна вреда.
25. И да вземе свещеникът от ръцете на жената хлебния принос за ревнивост, и да издигне тоя принос пред Господа, и да го занесе при жертвеника.
26. И свещеникът да вземе с шепа малко от хлебния принос за спомен, да го изгори на жертвеника и после да даде на жената да изпие водата;
27. и кога я напои с водата, ако тя е нечиста и е направила престъпление спрямо мъжа си, горчивата вода, що докарва проклятие, ще влезе в нея, за нейна вреда, и коремът й ще се подуе, и утробата й ще изсъхне, и тая жена ще бъде проклета между народа си;
28. ако пък жената не се е осквернила и е останала чиста, ще си остане без повреда и ще бъде оплодотворявана от семе.
29. Това е законът за ревнуването: кога жена изневери на мъжа си и се оскверни,
30. или кога ревнив дух обземе мъжа, и той начене да ревнува жена си, тогава нека той изправи жена си пред лицето Господне, и нека свещеникът извърши над нея всичко според тоя закон, -
31. и мъжът ще бъде чист от грях, а жената ще понесе върху си своя грях.”

От тогава, всеки който призове Бог за съдник на правдата, трябва да произнася “амин” в Негово присъствие.
Амин се използва още като последна дума при тържествени заявления или като първа дума, когато се подразбира като “наистина”. Този последен превод се утвърждава впоследствие в Християнството, за да предаде посланието за утвърждаваща истина, искреност, тържественост и благословия.

Аллах
Политеистичните арабски езичници се прекланяли пред бог, когото наричали Аллах – дума, която е произлязла от арамейски. Въпреки че днес мюсюлманите се обръщат към Бога си с името Аллах, богослови твърдят, че Аллах не е било име първоначално, а само описание, което се отнася към бога. Езическият бог Аллах се е смятал за създател и най-висш бог в политеистичната религия на арабите, която е включвала стотици идоли.

Когато Мохамед е проповядвал на мюсюлманите да познаят Аллах като техен Един и Истински Бог, той всъщност е молил мюсюлманите да престанат да почитат други богове. На практика, в контекста на тогавашната действителност, е напълно логично да бъде запазено името на бог, към който вече е имало свято отношение, като същевременно това отношение бъде изпълнено с ново съдържание. Примерите за подобна приемственост между старите традиции и утвърждаването на новите, са навсякъде в историята.
Днес Аллах представлява Всезнаещия, Всевиждащ и Всемогъщ Бог, който почитат всички мюсюлмани.

Шалом
Тази еврейска дума е използвана първоначално за означаване на “мир” и се е употребявала във всички части на речта. В Израел, между впрочем, Шалом има много по-широко значение.

Жителите на Израел се поздравяват със “Здравей” и “Довиждане”, като казват “Шалом”.

Като глагол, Шалом означава акта на постигане на цялостност, съвършенство. Това значение често се пренася и върху постигането на просперитет – в не-финансов смисъл, а като здраве, хармония, спокойствие. Когато се казва Шалом на другите – било то за поздрав или за довиждане, тези пожелания също се предават.

Думата Шалом се използва днес и като име на различни бизнес и други организации и движения, както и като собствено име – както на мъже, така и на жени

Никотиновото робство

Изображение

Тютюнът съдържа никотин, който всъщност създава навика за пушенеТютюнът съдържа никотин, който всъщност създава навика за пушенеТютюнът съдържа никотин, който всъщност създава навика за пушене

Редовните пушачи в света са над 1 милиард. Цигарите причиняват гибелта на повече хора, отколкото общо от СПИН, наркотици, алкохол, катастрофи, самоубийства и убийства.

Тази драматична статистика обаче променя нагласите твърде бавно. Причината? Силната способност но никотина да превръща пушача в свой роб. Иначе казано - да го направи зависим.

Според Националния здравен център на Великобритания приблизително 70% от пушачите имат желание да се откажат, но повечето са сигурни, че няма да успеят. Опитите на около половината от пушачите да спрат цигарите завършват успешно.

През последните 3 десетилетия, главно в развитите страни, се утвърди мнението, че пушенето е опасно за здравето. Извън съмнение е, че то е една от главните причини за много болести, като инфарктите, рака на белия дроб и мъжката импотентност.

Затова в редица страни бяха увеличени значително цените на тютюневите изделия и бяха разгърнати кампании против тютюнопушенето.

Приети са закони, с които се забранява пушенето в магазините, ресторантите и баровете, на обществени места, в самолетите и т.н.

Какво представлява никотиновата зависимост?

Тя е пристрастяване към тютюневите изделия, което се дължи на една от съставките - опиата никотин. Той е дрога, която действа на мозъка, като временно доставя удоволствие и поражда желание за все по-честа употреба.

Според специалистите, пристрастеността към никотина е една от най-трудните за преодоляване зависимости.

Фармакологичните и поведенческите характеристики , които определят никотиновата зависимост, са подобни на характеристиките на зависимостта от други опиати като хероина и кокаина например.

Какви са признаците и симптомите на никотиновата зависимост?

Симптомът е нещо, което пациентът усеща и описва, а признакът се забелязва от лекарите и от другите хора. Например сънливостта е симптом, а разширените зеници - признак.

Признаците и симптомите на никотиновата зависимост може да са различни. Някои хора изпадат в пълна зависимост много бързо. Например:

• Пушат и не могат да спрат – опитвали са се сериозно да спрат поне веднъж , но не са успели.
• Изпитват физически и свързани с настроението симптоми – незадоволеност, лошо настроение, раздразнителност, слаба концентрация, чувство за потиснатост и празнота, гняв, разочарование, повишен апетит и безсъние. В някои случаи се появява запек или диария.
• Предпочитат да продължат да пушат, въпреки че се налага да спрат заради сериозен здравен проблем и дори когато са развили болест, причинена от пушенето, като например белодробно и сърдечно заболяване.
• Правят жертви в социалния и професионалния си живот – отказват се от някои дейности заради пушенето. Например спират да посещават определени заведения, домовете на приятели, в които вече не се пуши.

Какво причинява никотиновата зависимост?

Тютюнът съдържа никотин, който всъщност създава навика за пушене. Никотинът увеличава отделянето на невротрансмитери, които регулират поведението и настроението.

Невротрансмитерите са химически вещества, които се отделят от нервните клетки. Те предават импулси от нервните клетки към други нерви, тъкани, органи или мускули – т. е. неврологична информация от една клетка на друга.

Никотинът увеличава отделянето на допамин, невротрансмитер, който създава приятно усещане. Смята се, че приливът на допамин играе съществена роля в процеса на пристрастяване – пушачите жадуват за притока на невротрансмитерите, особено на допамина.

Специалистите посочват, че никотинът достига до мозъка секунди след вдишването, увеличават се пулсът, нивото на хормоните норадреналин и допамин. Всичко това повишава настроението и концентрацията.

Известно време след изпушването на цигарата нивото на хормоните спада и пушачът става тревожен и раздразнителен и започва да изпитва нужда от зареждане с нова доза никотин.

Има и други физически и психологически фактори, които влияят на процеса на пристрастяване:

• Някои моменти от деня се свързват с по-голямо желание за пушене, като например сутрешното кафе, обедната почивка или приключването с някаква задача.

• След ядене – повечето пушачи изпитват силно желание да запалят цигара веднага след като се нахранят.

• Алкохол- обикновено пушачите свързват пиенето и с цигара.

• Определени места – често желанието за пушене се появява при посещение в барове и ресторанти, в приятна компания.

• Определени хора – когато общуват с хора, които пушат, пушачите изпитват желание да се присъединят към тях.

• Стресови моменти – повечето пушачи изпитват силно желание да запалят цигара, когато изпаднат в стресова или силно емоционална ситуация.

• Телефонът – когато телефонът позвъни, преди да вдигнат слушалката, пушачите посягат към кутията с цигари.

• Тютюневият дим – миризмата на тютюнев дим предизвиква пушачите да запалят цигара

• Шофирането – пристрастените обичат да пушат, докато карат.

Mercedes: 20 нови модела до 2014

Планът включва модернизации и изцяло нови модели.

Немците публикуваха информация за производствените си планове за следващите 4 години. Те включват общо 20 нови возила, сред които модернизации на вече съществуващи модели и няколко чисто нови имена.
Mercedes: 20 нови модела до 2014
Още през 2011 година ще видим фейслифт на C-Class, C-Class Coupe, новото поколение на SLK, нов ML и SLS AMG Roadster. Също през следващата годна ще се появят новите поколения на A-Class и B-Class, както и изцяло нов SUV наречен BLK.

За 2012 са предвидени нов Smart Fortwo, Shooting Brake версия на Mercedes CLS, новото поколение SL, електрически SLS AMG и нов оффроуд модел на базата на C-Class - GLC.

През 2014 година ще бъде налично и новото поколение на C-Class.

 С новите си модели немците целят да постигнат 1.5 милиона продажби в световен мащаб през 2015 г.

Maybach се съживява?

Нов модел през 2013 година
Известно е, че луксозната марка е успешна, въпреки че продава по-малко от 300 коли годишно.
Според последни данни от Maybach са успели да избегнат съдбата, която ни се струваше, че е неизбежна за тях.
И докато няма много подробности по темата, то е известно, че луксозната марка е успешна, въпреки че продава по-малко от 300 коли годишно. Най-интересното е, че тук има един любопитен момент – продажбите на Maybach няма как да станат по-лоши. Йоахим Шмид от Daimler подчертава, че вижда много нови възможности за растеж в Китай и Северна Америка.

Но как Maybach ще успеят да станат конкурент на Bentley и Rolls-Royce? Най-новият фейслифт на лимузината ще успее да поддържа нещата относително свежи, докато се появи новият модел през 2013 или 2014 година. Той ще бъде базиран на Mercedes S-Class, като се очаква да има няколко версии – седан, седан с удължено междуосие, четириврато купе, кабриолет с удължена база, както и хибрид. Последният се очаква да бъде оборудван със седемстепенна автоматична трансмисия и електрически мотор с мощност от 20 к.с. Тази конфигурация ще позволи на колата да изминава до 15 км при нулеви емисии.

Както при настоящата гама на Maybach, така и при бъдещия модел ще има стандартна и S спецификация. И двете версии ще бъдат оборудвани с 6-литров V12 двигател, но базовият модел ще има 545 к.с., докато S – 630 к.с. При нехибридните варианти ще се предлага и деветстепенна автоматична трансмисия
  .