понеделник, 15 ноември 2010 г.

Здраве от домашната аптека


Лошото време започва и с него идват и честите настинки и грипове. В такъв случай много помагат методите от народната медицина. Билките, етеричните масла и различни домашни средства можем да използваме и при редица други заболявания.

Хрема – инхалации с масло от евкалипт или мащерка.
Инхалатори се продават в аптеките, но може да се направи и така – сипвате гореща вода в подходящ съд, добавяте няколко капки масло и държите главата си над него, покрита с кърпа. Вдишвате и издишвате дълбоко през носа в продължение на 10 минути, веднъж на ден. Парата разтваря секрета, етеричните масла от евкалипт и мащерка действат отбъбващо.

Кашлица – сигурно помните, че като малки баба я лекуваше със сок от лук.
Обелете една глава лук, нарежете я на ситно, сложете я в купичка и поръсете със захар. Оставете я от три до шест часа да престои и след това пийте сока по 1 ч. лъжичка през целия ден. В лука има масла със съдържание на сяра, които разтварят секретите и дезинфектират. Ако обаче имате суха, дразнеща кашлица, по-добре си направете чай от корен от ружа, исландски лишей, плод от анасон и резене и липов цвят. 1 лъжица от сместа се залива с вряща вода, оставя се да се запари за 10 минути и се прецежда. Можете да пиете по няколко чаши от този чай на ден, подсладен с мед.

Болки в гърлото – правете веднъж на ден компрес с извара. Сложете слой от един пръст извара на памучна кърпа и увийте около врата. Отгоре завържете шал и чакайте изварата да засъхне. Изварата охлажда, действа отбъбващо и спира възпалението. Ако не само ви боли гърлото, но и ви втриса, пийте три пъти дневно топло мляко или лимон с мед. Болката ще отмине и ще се затоплите.

Новогодишният празник стъпка по стъпка

Трескавият маратон на подготовката за Нова година може да бъде и приятно изживяване, ако всичко се планира отрано и стъпка по стъпка се осъществява.
Наталия Исаева, шеф-готвач в сп. „Кулинарен журнал“Ще ви помогнем с нашите съвети и идеите на Наталия Исаева, шеф-готвач в сп. „Кулинарен журнал“. Ето какво да направите

15 дни по-рано


Започнете с новогодишното меню. И тъй като настъпва Годината на Тигъра, предвидете повече месо във всички възможни варианти. Купете пуйката, гъската, патицата, пилето или пържолите, като предвидите по 500 г месо на порция. До навечерието на празника ги съхранявайте във фризера.
Ако сте вегетарианци, не се отчайвайте, че ще загубите благосклонността на капризния повелител на 2010: внесете разнообразие в менюто с повече зеленчуци.

Идеите на Наталия.
Предлагам ви елегантно и не толкова сложно меню, което можете да си приготвите у дома. Започнете с ефектно предястие от банички-хапки с кашкавал или сирене. Кашкавалът,  нарязан на триъгълничета, завивате в ленти от фини кори за баница, като минавате последователно през страните на триъгълничетата. Направо от фризера ги пускате във фритюрника и за минути са готови.

печен свински врат в зеле и пуешко руло с прошуто и спанакЗа основно ястие  препоръчвам печен свински врат в зеле и пуешко руло с прошуто и спанак, чиито рецепти ще намерите в Златната селекция на „Кулинарен журнал“: „50 празнични рецепти с месо и риба“. Те са изключително вкусни, ефектни и лесни. Десертът е традиционен – баклава: сочна, сладка и с много орехи. 


10 дни по рано

Проверете „оборудването“ си за гости: предвидете столове и достатъчно място за всеки от поканените. Пребройте вилиците, лъжиците, ножовете и десертните лъжички, кошничките за хляб, сосиерите и каните, проверете чашите за всяка от напитките и лъснете до блясък цялото това „въоръжение“.

12051_3.jpgИзвадете
покривките и салфетките и ако имат нужда от освежаване, ги изперете и изгладете. Имате достатъчно време да закупите и нови, ако чувствате необходимост от промяна на дизайна.

Помислете дали да не разположите на отделна помощна масичка кафе-машината и сервиза за кафе. Така всеки ще може да се обслужва по свое желание и не увеличава и без това натоварената ви програма на домакиня.

Идеите на Наталия. Озахарете си кори от цитрусови плодове, които ще са ви нужни за дребните сладки и тортите. Вижте как да го направите в нашето приложение „Да сготвим заедно“.


5 дни по-рано


Време е за напитките.
Купете шампанското (по-точно е да се каже пенливото вино) и основните вина към блюдата.

Идеите на Наталия. Съставете списък на необходимите продукти за празничното меню и купете най-напред по-трайните. Яйцата, майонезата, сметаната, салатите и останалите зеленчуци оставете за накрая. Купете подправките, ядките, брашното, захарта, олиото и точените кори за баница.

Подгответе червено вино или червено шампанско.

Новогодишният празник стъпка по стъпкаПомислете и за децата – подгответе за всяко едно от тях по 1 бутилка  безалкохолно питие или сок – все пак ще будуват доста дълго. Можете да предложите на гостите си по-малките хлапета да участват в състезание за най-сполучлив карнавален костюм на тигърче. 
2 дни по-рано

Приведете дома си в пълен порядък. Направете основно почистване и изнесете ненужните вещи и тези, които ще пречат на свободния достъп до трапезата. Излъскайте мебелите, пригответе чисти кърпи в банята и кухнята. Окичете с гирлянди дори вестибюла.

Идеите на Наталия. Купете мандарини и портокали и ги наредете в купички на няколко места в хола и стаите – нека домът ви да ухае свежо.

1 ден по-рано


Освободете място в гардероба и на закачалките за връхните дрехи на гостите. Избършете до блясък ваната и умивалниците и всички други „капризни“ места у дома.

Идеите на Наталия.
Извадете от фризера пуйката, гъската или пилето и ги оставете да се размразят 1 денонощие. Натрошете орехите и направете баклавата, която трябва да престои, залята със захарен сироп поне 24 часа. Изпечете блатовете за тортата, но оставете украсяването й със сметана и кремове за следващия ден. Забъркайте сладкишите с желатин, които трябва да престоят в хладилника, за да се стегнат. Купете най-малотрайните продукти от списъка си.

На 31 декември


Наспете се непременно добре. Направете си кулинарен план на деня, като предвидите времето, необходимо за приготвянето на всяко ястие. Оставете си време лично за себе си, за да посрещнете новата година наистина сияйна.

Идеите на Наталия. Не забравяйте, че за печенето на пуйката ще са ви необходими минимум 3 часа, което означава, че не можете да използвате фурната за приготвянето на друго ястие. Затова се заемете със сосовете и гарнитурите, картофеното пюре и кремовете за тортата. Зелените салати и тези с морски дарове пригответе последни, за да са свежи. Застелете масата и наредете приборите и сервизите. Запалете свещите преди да пристигнат гостите.

Весело посрещане на Нова година!

Всичко за 90 -дневната диета

Тази диета, позната още като „UN diet“ или „диетата на ООН“ е хитът сред отслабващите българки това лято. Много информация за нея можете да намерите  в Интернет, но ние ви предлагаме любопитни и полезни подробности, които с

Как е била създадена 90 дневната диета?  
Всичко за 90 -дневната диета Ако знаете английски и напишете в търсачката Гугъл „90 days diet“ ще откриете самотен документ от две странички с принципите на диета и обяснението, че е дело на американски спортен лекар. Ако използвате руски или друг източноевропейски език обаче, тутакси ще попаднете на книгата „90-дневна диета за разделно хранене“, написана от словенките Бреда Хробат и Мойца Поляншек. Те я издават през 2004 г. и диетата бързо става хит в Източна Европа -  преведена е на девет езика и е до момента е публикувана в 340 000 копия, от които 55 000 са продадени в Словения.
Хробат и Поляншек твърдят, че диетата е изцяло тяхно дело и дори е със защитени авторски права по цял свят. Двете дами обаче нямат медицинско образование и започват да се занимават с проблемите на отслабването почти случайно. Мойца, която днес е на 54 години,  е завършила педагогика и в началото на кариерата си преподава в град Птуй. Там среща друга учителка -  Бреда Хробат, с която основават дружеството „Катарина“ и издават списание за творческо обучение на деца. Поради многото си задължения и двете се отказват от преподаването и през 2000 г. създават списанието за диети и отслабване „Рина“. Именно тук се зародила идеята за 90-дневната  диета, която по-късно се превърнала в тяхна запазена марка. Самата Мойца разказва: „Важна роля за това изигра дългогодишният кмет на Птуй Штефан Целан, доктор по химични технологии. Веднъж Штефан дойде при нас в „Рина“ и ни разказа, че той самият постоянно се бори с наднорменото тегло и знае успешен метод за отслабване, открит още от древността. След това предложи да публикуваме този метод в списанието, което и направихме. Въпреки че неговата статия от две страници представяше само теорията за съчетаването на някои храни и свързаните с това химични процеси в организма и  че в нея нямаше нищо конкретно, решението, което тя предлагаше, надминаваше тези на всички диети, публикувани по-рано. Читателите искаха да знаят повече, затова в списанието се опитвахме да отговорим  на техните въпроси. Тогава започнах да мисля как тази диета може да се развие и да се направи по-практична до хората.
Допълнителен подтик дойде от това, че непрекъснато ни питаха за рецепти. Бреда, която е много добра готвачка, проучи задълбочено много рецепти, подбра подходящи за диетата или допълнително промени някои. След това имахме повече от една година и половина, за да ги тестваме върху себе си и другите."

В какво се състои 90 дневната диета?


В основата на диетата стои идеята за разделното хранене. Това означава, че всеки ден организмът приема само един тип храна, която лесно може да преработи. Важно е да спазва последователността на дните. Диетата започва с протеинов ден (варено или печено месо, риба, яйца, сирене и кисело мляко – максимум 200 г), нишестен (скорбялен) ден (грах, боб, царевица, картофи, леща, ориз), въглехидратен или зърнен ден (зърнени храни и печива, сладкиши в малки количества, дори сладолед и задължително – по блокче натурален шоколад) и плодов ден (разрешени са също сушени плодове и ядки). Ежедневно могат да се похапват и пресни салати. Закуската винаги трябва да бъде от плодове, а вечерята – наполовина от обяда. На всеки 29-ти ден (след плодов и преди протеинов) се прави разтоварване само с вода и неподсладен чай. Примерни менюта ще откриете на следващите страници.

Защо се отслабва с 90 дневната диета?


Диетата представлява компилация от повече или по-малко популярни за широката публика принципи на диететиката или науката за спазване на хранителни режими. В нея е добре известен цикълът от 90 дни, при който промяната в храненето води до пренастройване на метаболитните процеси в организма. Така че бъдете спокойни – за 90 дни метаболизмът ви наистина ще се промени.

В основата на диетата стоят принципите на разделното хранене. Неговите поддръжници обясняват ефекта й с факта, че протеините и въглехидратите се разграждат от различни ензими. Когато двете групи храни не се смесват, се отделят ензими само от един вид, които по-бързо и по-качествено вършат своята работа. Теорията за разделното хранене обаче не се поддържа от повечето учени и диетолози. Самата природа ни предлага продукти, които съдържат съчетания от протеини и въглехидрати (например бобовите храни). Човешката храносмилателна система е настроена за смесено хранене, така че едва ли избягването на подобни комбинации би й повлияла.
Истината е, че редуването на дни, в които се приемат храни само от едната група, има своето значение за отслабването. По този начин организмът се поддържа в състояние на стрес и не може да се нагоди към определен хранителен режим. За да се пренастройва всеки ден, той губи допълнителна енергия, а освен това не усвоява напълно поетите хранителни вещества.

Двете неща, на които Хроват и Поляншек много държат, са изискването за засилена физическа активност и намаляването на порциите. Дори в скорбялните и брашнените дни количествата храна за обяд са точно определени, а порцията на вечеря трябва да е наполовина. Диетолозите са на мнение, че при стриктното спазване на този режим фактическото отслабване става за сметка на намаления калориен прием.

Въвеждането на сладкиши или сладолед в един от дните със сигурност няма да помогне на вашето отслабване, а ще го забави. Това обаче се прави с цел да се избегне психологическия срив и неистовото желание за нещо сладко, което неизменно следва спазването на продължителни диети.
Хроват и Поляншек са критикувани много заради заменянето на закуската – според диетолозите най-важното хранене за деня, с плодове. За да обяснят решението си, те използват идея от популярната навремето диета на Харви и Мерилин Даймънд, описана в книгата им „Сила за живот“ (преведена е и на български). Г-н и г-жа Даймънд откриват 3 цикъла на преработка на храната в човешкото тяло – от 12 до 20 ч. - приемане, от 20 до 4 ч. - асимилиране и от 4 до 12 ч. - отделяне. В съответствие с тези цикли според тях  до обяд трябва да се приемат само плодове, които не затормозяват отделителната фаза. Теорията на Даймънд е позабравена, докато двете словенски дами не я възкресяват отново. Същото разделение на цикли ще откриете в тяхната диета.

При всички случаи 90-дневната диета апелира за прием на малки количества качествена храна (без мазнини, силно ограничаване на захарта) от всички хранителни групи. Тези принципи са широко прокламирани от диетолозите, така че можете да я спазвате сравнително спокойно. Все пак самите авторки на диетата препоръчват предварителна консултация с лекар.

Специалистите обръщат внимание обаче на ниския прием на калций в диетата – млечни произведения се консумират само веднъж на 4 дена, затова съобразете физическото си състояние и ако имате по-големи нужди от калций, приемайте допълнителни препарати.

Рецепти за 90-дневната диета
Предложените рецепти са за обяд, за вечеря се хапва същото ястие, но наполовина като количество.  Още предложения ще откриете в брой 6 на сп. „Кулинарен журнал“.

За протеинов ден:

Морски дарове със  салата Морски дарове със салата

Продукти:
  • 1 глава кромид
  • 1 с. л. зехтин
  • 200 мл бульон
  • 400 г морски дарове
  • 2 стръка магданоз
  • 3 скилидки чесън
  • 1 с. л. скълцан пресен лук
  • щипка риган
  • продукти за сезонна салата
1. Кромидът се обелва, нарязва се на ситно и се запържва в зехтина, сипва се бульонът и се оставя да кипне.

2. Добавят се морските дарове, скълцаният чесън, част от ситно нарязания магданоз и от пресния лук. Похлупва се с капак и се държи на огъня, докато течността се изпари.

3. Накрая се добавят риганът и останалата част от магданоза и от пресния лук.
За нишестен (скорбялен) ден

Картофена салата

Картофена салатаПродукти
  • 6 малки картофа
  • 1 малка глава кромид
  • 1 с. л. олио
  • сол на вкус
  • 1 връзка магданоз
  • продукти за сезонна салата
1. Картофите се сваряват, обелват и нарязват на тънки кръгчета.

2. Кромидът се обелва, нарязва се на ситно и се запържва леко в загрятото олио до златист цвят.

3. Прибавят се картофите, поръсват се със сол и се оставят още малко на огъня.

4. Готовото ястие се поръсва с дребно нарязан магданоз.

Поднесете със сезонна салата, например от глухарче. Поръсете я с обелени тиквени семки.

За въглехидратен (със зърнени храни) ден

Пица „Спагети“

Пица „Спагети“Продукти:
  • 1 глава кромид
  • 2 големи домата
  • 120 г спагети
  • сол на вкус
  • няколко капки олио
  • шепа гъби
  • млян черен пипер на вкус
  • 1-2 стръка мащерка
1. Кромидът и доматите се нарязват на кръгчета, сокът от доматите се изцежда и се запазва.

2. Спагетите се сваряват в подсолена вода заедно с няколко капки олио. Водата се излива.

3. Спагетите се слагат в леко намаслена тавичка. Върху тях се нареждат доматите, гъбите и кромидът. Поръсват се с пипер, сол и нарязана на ситно мащерка. Поливат се със запазения доматен сок.

4. Пицата се запича във фурна при температура 200 градуса.

Рецептите са от книгата на Бреда Хробат и Мойца Поляншек „90-дневна диета за разделно хранене“.

Топ 50 кулинарни фолк хита

В книжката „Топ 50 кулинарни фолк хита“  (специално издание на сп. „Кулинарен журнал) ще откриете какво обичат да похапват и да готвят любимите ви изпълнители.

Ето някои от техните предложения:

Топ салатата на Крум


Топ салатата на Крум

Шарена оризова салата с портокал


20 мин

Продукти
за 2 порции
  • 1 к. ч. ориз
  • 2 кисели краставички
  • 1 пресен морков
  • 2 печени чушки
  • 1 портокал
  • 200 г шунка
  • 1 к. л. зехтин
  • сол на вкус
  • 1 к. л. лимонов сок
  • 3-4 стръка магданоз
1. Оризът се слага в ситен гевгир и се мие с топла вода, докато водата се избистри. Слага се в тенджерка с 3 к. ч. топла вода и малко сол и се сварява на тих огън, докато попие напълно течността и зърната се разварят.
2. Киселите краставички, морковът, чушките, обеленият портокал и шунката се нарязват на кубчета. Оризът се оставя да се поохлади и се разбърква с подготвените продукти.
3. Подправя се със зехтин, сол на вкус и лимонов сок. Сипва се в салатиера и се поръсва с дребно нарязаните листенца от магданоз.


 Хитовият специалитет на Таня Боева

Хитовият специалитет на Таня Боева  

Пълнено бутче на фурна 

1 ч 30 мин

Продукти за 8 порции
  • 2-2 и 1/2 обезкостено свинско бутче
  • З плънката:
  • 4 с. л. масло
  • 1 глава кромид
  • 2 моркова
  • 200 г гъби                                        
  • 2 твърдо сварени яйца
  • 2 кисели краставички
  • 1 ч. л. стрита чубрица
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 1/2 ч. л. млян черен пипер
  • сол на вкус
  • 1 к. ч. олио
1. Месото се измива, подсушава и начуква с дървено чукче. С остър нож в средата се прави дълбок разрез, за да се получи джоб.
2. За плънката в тиган в половината от маслото се запържва ситно нарязаният кромид и морковът – на кубчета.
3. Гъбите се измиват, подсушават и нарязват на ивички. Прибавят се при кромида и моркова и когато омекнат, тиганът се сваля от огъня.
4. Сместа се охлажда и се добавят сварените яйца и нарязаните на кубчета краставички. Плънката се подправя с чубрицата, червения и черния пипер и солта.
5. В направения в бутчето джоб се слага плънка и отворът се зашива. Бутчето се слага в тава, намазва се с останалото масло и се пече отначало в силна фурна.
6. След 20 минути температурата се намалява. Бутчето периодично се полива по малко с 1 к. ч. топла вода, смесена с олиото. Обръща се да се зачерви и от долната страна. Поръсва се с червен пипер, смесен с малко олио, и се поднася.

Десерт за тънка талия от  Десислава

Десерт за тънка талия от  Десислава
Кекс „Грахам“  
1 ч 15 мин

Продукти за 6 порции
  • 4 яйца
  • 1 ч. ч. кафява захар
  • 1 кофичка кисело мляко
  • 1 бакпулвер
  • 1/2 ч. ч. зехтин
  • 1 ванилия
  • 1 и 1/2 ч. ч. брашно тип 1850 Грахам
  • по 1 с. л. маково семе и сусам
1. Яйцата се разбиват със захарта. Добавят се киселото мляко, бакпулверът, зехтинът, брашното и ванилията и се разбърква непрестанно до получаване на хомогенна смес.
2. Сместа се сипва в силиконова форма за кекс и се поръсва обилно със сусам и маково семе.
3. Кексът се пече на парна баня в предварително загрята фурна на около 190 градуса. Щом се зачерви, се покрива с фолио и се пече до готовност.

Всички европейци похапват руло от кайма

Рулото от кайма е напълно европейско изобретение.
Основания да се гордеем с това откриваме в първата римска готварска книга “За готварските работи”, която датира от края на ІV – началото на V век от н.е. Нейният автор – известният гастроном Апиций е включил следната рецепта: “ Смеси ситно накълцаното месо със средата на бял хляб, накисната в червено вино. Всички европейци похапват руло от кайма
Прибави пипер, гарум (специален сос, приготвян от ферментирала риба) и натрошени плодчета мирта. Оформи руло, оваляй го в кедрови ядки и пипер. Обвий го с резени сланина, сложи го в съд и го залей с гъсто вино. Остави го да се задушава на бавен огън”
. Ястието явно се харесало на римските чревоугодници, защото през следващите векове то се радвало на голяма популярност. Разпространило се и сред всички европейски народи, които го приготвят в различни вариации.

В Дания наричат рулото от кайма «фалшив заек», използват за него смес от свинска и телешка кайма и го обвиват с ивици бекон. Сервира се с варени картофи и гъст месен сос, подсладен с желе от касис. Германският «хакбратен» има различни вариации, най-популярните от които включват любимото на нацията зеле.

Унгарците са авторите на рулото «Стефани»,
въпреки че няма данни откъде произлиза името му. Пече се в правоъгълна форма за кекс, а в центъра му се поставят три твърдо сварени яйца, така че нарязаните филийки изглеждат много красиво. В началото на ХХ век този специалитет стига и до България и става едно от най-любимите ястия на съвременната ни трапеза.

Италианското руло се нарича “полпеттоне

Италианското руло се нарича “полпеттоне" и пълнежът му е от яйца или пък комбинация от шунка и кашкавал. Еврейската кухня също се отчита със свой вариант, който по религиозни причини не може да е от свинска кайма. Нарича се “клопс” (вероятно от немската дума за кюфте) и в центъра му се слага сварено яйце.

Сърбите приготвят “ролат” с пълнеж от зеленчуци и гарнитура от различни сосове. За разлика от рулото “Стефани”, което идва от Централна Европа, за рулото с пълнеж от зеленчуци се смята, че е стигнало до Балканите от Близкия Изток чрез посредничеството на арабските търговци.

Северните ни съседи – румънците, пък са майстори на “дроб” – нещо като нашето руло “Стефани”, но задължително – приготвено от агнешко месо. Чешката “секана” също се върти около тази рецепта, но освен твърдо сварено яйце, в нея слагат и кисели краставички и виенски вурстчета.

“емботидо”

Интересен вариант на месно руло правят във Филипините
. Казват му “емботидо” и, въпреки че го приготвят на другия край на света, отново в подправената свинска кайма се овиват сварени яйца. Комбинират ги и с пикантни колбаси. Завиват ги в бананови листа и ги варят на пара за около час. Понякога го пържат и го сервират за закуска.

Рулото от кайма е едно от най-популярните ястия и в САЩ. През 2007 година американците са го включили в седемте си любими специалитета.

Руло с картофена коричка Руло с картофена коричка


1 ч и 30 мин


Продукти за 4-6 порции:

  • 2 филийки хляб
  • 1 глава кромид
  • 100 г сирене
  • 100 г маслини
  • 3 клончета мащерка
  • 1 стръкче розмарин
  • 1 кг кайма
  • 2 яйца
  • 2 с. л. доматен сос
  • сол на вкус
  • млян черен пипер на вкус
  • 750 г картофи
  • 4 с. л. олио
  • 250 г червени чушки
  • 1-2 скилидки чесън
  • 2 стръкчета босилек
1.Филийките хляб се накисват във вода, кромидът се обелва и се нарязва на ситно. Сиренето  и маслините също се нарязват на малки парченца. Подправките се измиват, листата се окъсват.

2. Водата от хляба се изстисква. Каймата се омесва с него, 1 яйце, белтъка от второто яйце, кромида, сиренето, част от зелените подправки и доматения сос. Овкусява се със сол и черен пипер и се оформя руло.

3.
Слага се в тавичка, постлана с алуминиево фолио, и се запича в предварително загрята фурна на температура 175 градуса за 60-70 минути.

4.
Картофите се обелват и се настъргват на едро. Прибавя се жълтъкът от второто яйце и се овкусява със сол.

5.
След 40 минути печене на рулото, върху него се  разпределя 2/3 от картофената смес. От останалото количество се оформят малки плоски  картофени кюфтенца и се запържват в 2 с. л. олио, като се обръщат често.

6.
Червените чушките се измиват, разрязват се и се почистват от семките. Чесънът се обелва и се скълцва.

7.
В тиган се загряват 2 с. л. олио, чесънът и чушките се запържват в него и се овкусяват със сол и черен пипер. Тази смес се оставя на котлона около 8 минути, като непрекъснато се разбърква.

8.
С листата на останалите зелени подправки се поръсва сместа от чушките. Печеното руло се сервира с тази зеленчукова смес и с картофените кюфтенца. Украсява се със зелени подправки.

Една порция съдържа около 690 ккал

Може ли да има приятелства между звездите?

Може ли да има приятелства между звездите и дали са дълготрайни? Разпитахме няколко приятелски двойки, в които всичко се споделя: любовни мъки, разочарования и радости ...дори и в полунощ.

Предлагаме ви част от съвместното интервю на фолкпевиците Галена и Емилия, а в новия ноемврийския брой на Максимум, който е на пазара от 29 ноември, ще прочетете още и откровенията на Елена Петрова и Димитър Рачков, новата тв-звезда Валя Войкова в комплект с актрисата Нона Йотова и „сродните души“ Диляна Попова и Яна Грудева, които може и да се карат, но ще си останат вечно първи приятелки.


 Емилия и Галена:
Емилия и Галена:
“За нас са важни жестовете“

Кирил Чалъков, грим
Жоро Петков за The Snakes, коса

Опитвал ли се е някой да ви раздели и как устояхте на интригата?

Емилия: Очакваме такова нещо. Някой да каже, че съм казала нещо против нея или обратното.
Галена: Но аз винаги мога да й звънна и да я питам: “Еми, така ли е?“ Защото на мен всеки ден ми предават какви ли не слухове, че ако взема да обръщам внимание на всичко, трябва да съм скарана с целия свят.

Какво най-много харесвате в приятелката си и какво най-много ви дразни?
Г.: Не мога да кажа какво ме дразни в Емилия, но това, което може би дразни другите, е, че е много откровена. Ако съм неподходящо облечена или нещо не ми стои добре, тя никога няма да ми каже: Страхотна си, а после да се обърне на другата страна и да каже: Тази на какво се е направила... Аз ценя много тази нейна откровеност, защото напоследък рядко се среща. И въпреки че попфолкът ни е озлобил, в нея няма злоба, отворена е за разговори, готова за съвети, забавлява се.
Е.: Аз обичам в Галена това, че е импулсивна и емоционална. Голяма купонджийка е, а аз харесвам хора, които знаят как да се забавляват. Много искрена и чиста е като човек.

Завиждате ли си за нещо?

Е.: Завиждам й, защото в момента има повече хитове от мен. И защото изпя любимата ми песен „Тихо ме пази“ (смях). Ето, завиждам ти, ще те убия (смях)! Сериозно - това ми е любимата песен. В момента, в който Галка ми я пусна, аз й казах, че много ми харесва, и дори я помолих, още преди да беше излязла, да ми я даде, за да я слушам в колата.
Г.: Аз пък й завиждам, че можа да изпее „Мъртви души“ - аз прецених, че не ми подхожда и й я дадох. Просто, когато чух песента, си помислих за Емилия. Със завист доникъде не се стига.

Кой е най-впечатляващият подарък, който едната е правила на другата?
Г.: Май не сме си правили подаръци. Емилия е носила подаръци на малкия, а това е радост и за майката. За нас са важни жестовете и доброто отношение.
Е.: Абе, сега по-важни са децата. Ние сме жени, които си имат всичко.

Какво мислите за мъжа на приятелката си?

(смях)
Г.: За мен е важно тя да се чувства добре със собствения си мъж. Не познавам съвсем отблизо Коко Динев, но аз съм с добри впечатления от него въпреки имиджа му,  който не мисля, че е много правилно изграден. Просто медиите се чудят как да си напълнят страниците и се бъркат в личния живот на хората.
Е.: Аз пък познавам Галин. Виждала съм се с него по празници..
Г.: Да не забравяме, че Емилия все пак му е любимата певица... (смях)
Е.: Били сме заедно много пъти. Ами - един галантен мъж, който може да се отнесе с една жена като с дама и тя наистина да се чувства такава. Галин има прекрасно отношение към всички колеги.

Случвало ли ви се е да издадете тайна, казана само на вас?
Г.: Емилия, да, един път. Но съм й го простила.
Е.: За каквоо...?!
Г.: Не беше кой знае колко съществено. Лично е, но в случая така е трябвало да постъпи.
Е.:  Смятам, че доколко можеш да разчиташ на един човек, се познава по това, може ли да пази тайна. И винаги съм се старала кой каквото и да ми каже да го запазя за себе си.
Г.: Аз като малка винаги съм била „порта“, но с течение на времето, когато човек започва да се изгражда като личност, да пазиш тайните е първото, на което трябва да се научиш. За да печелиш хората около себе си.

Как си представяте приятелството си след 30 години?

Г.: Ще ходим по сватби и кръщенета. Ще викам Ема да ми пее (смях).
Е.: Аз искам да сме жени, които са получили нещата, за които са мечтали, и са съумели да ги запазят. Да сме живи и здрави, да си изгледаме децата...
Г.: Да продължаваме да се срещаме и да си говорим за тези години, които са сега...
Е.: Представяш ли си? След 10 години да се срещнем, за да дадем пак едно такова интервю..
Г.: Лелее, колко ще сме стари...  като Лепа Брена и Весна. (смях)

Аз съм лято, тя е есен...

Какъв сезон сте вие? Ще определите според цвета на косата, очите и тена. Как става това, обяснява цветовият консултант Румяна Пенева.   Цветови консултант? Звучи непознато, но това е разпространена професия на Запад. От услугите на цветовия консултант се ползват както прочути, така и обикновени хора. Целта им е една: да изглеждат максимално привлекателни.
За какво става дума
Според естествения цвят на косата, очите и тена цветовият анализатор определя какъв тип сезон е човекът: пролет, лято, есен, зима. Има и още два контрастни типа: пролет-есен и зима-лято.
„Определянето на сезона за даден човек си е наука. На базата на основните характеристики – очи, коса, тен, трябва да се открият най-подходящите цветове за дрехи, аксесоари, грим, бижута и т. н. Защото някои багри са в хармония с лицето, а други отблъскват. Цветът може да подчертае индивидуалността, но и да я обезличи. Затова анализът търси точните нюанси. Например жълтото има безброй варианти - бледо, ярко, огнено, сигнално, ледено...  И докато за жената пролет е подходящ един от тези тонове, за жената зима е съвършено различен“, обяснява Румяна Пенева, една от малкото цветови консултанти у нас.

Анализът
На добрия консултат са нужни около 2 часа, за да определи конкретния сезон, който се отъждествява с вас. „Използват се дрейпове (от англ. drapes). Това са парчета платове, обхващащи цялата цветова гама, плюс различни нюанси на всеки цвят. Първо определям дали за дадения човек е по-подходящо среброто или златото за аксесоари, а след това се заемам с определяне на точния и най-хармоничен нюанс сред основните цветове – жълто, синьо и червено. Дрейповете се поставят до лицето и консултантът, заедно с клиента, наблюдава как се променя лицето в зависимост от нюанса“, казва специалистката.
Според нея всички хора се делят на цветови семейства или сезони. „Освен с основните четири работя с още два типа: пролет-есен и зима-лято. Трактовката зависи най-вече от школата на цветовия консултант. По света има различни школи, аз използвам германската. Има имидж консултанти, които правят и психологически портрет на личността. При мен анализът се основава единствено на излъчването на цветовете и на това дали са топли или студени. Затова зимата и лятото могат да съжителстват в един смесен тип, защото като цветово излъчване и двата са студени, а пролетта и есента са топли.“
Анализът при специалист струва 100 лв., но можете и сами, макар и по-грубо, да определите какъв сезон сте.

Типажи

  • Жената пролет е много нежна, но и жизнена, с прозрачна, порцелановобяла кожа, често с лунички. Може да е със светла или рижава коса.

  • Зимата също е със светла кожа, но с тъмна коса и очи. Може да е и по-мургава, важното е косата да се откроява на фона на лицето.

  • Дамата, отъждествена с лято, има по-меко, по-ангелско излъчване. Хората, спадащи към този сезон, са със светли коси, бяла кожа, светли очи и нежен израз на лицето.

  • Есеннният тип е с тъмна коса и очи, но в тях се прокрадват топли нюанси. Излъчването и в тези случаи е топло и меко. Точно топлата гама отличава есенния тип от зимния.

  • Смесеният тип пролет-есен комбинира топлите характеристики на есента и финото излъчване на пролетта.

  • Зима-лято има светла или мургава кожа, тъмна коса и светли очи.
„Повечето българки са есен или зима. Жената пролет у нас се среща изключително рядко, тя е характерна за скандинавските страни. Но често има изненади. Може на пръв поглед човекът да изглежда абсолютна зима, а когато започне анализът, се оказва че отговаря на есен. Но дори да е отчетлив сезон, пак може някои цветове да попадат в скалата на позволените за него, а да са прекалено силни. Има например хора, които за нищо на света не бива да използват червената гама, и такива, които трябва да бягат далеч от синьо-лилавата“, казва Румяна.

КАКВО ДА НОСИТЕ
Подходящи за зимата са червено, цикламено, яркосиньо, лимоненожълто, свежозелено, снежнобяло, плътночерно. Това е единственият сезон, който може да носи бяло и черно в чист вид. Всички останали цветови семейства трябва да използват нюансите на тези два цвята.
Тоналността, която отива на лятото, е по-пастелна: гълъбовосиво, бледорозово, бледосиньо, бебешкорозово, бежово, светлолилаво.
Междинният вариант – зима-лято, съчетава златната среда – бледи, но малко по-сочни и наситени цветове.
Хората тип есен трябва да носят топли, но не силно контрастни цветове: кафяво, оранжево, тиквеножълто, охра, бежово – характерни за есенните дни.
Пролетта - ярка, свежа и топла, да се обгръща в прасковено, яркооранжево и цветовете на манго и сьомга.
Смесеният тип пролет-есен е добре да балансира яркостта с топлината, с млечнооранжево и златистокафяво.

Как да разбереш, че той действително е точният човек!?


Срещнала си страхотен тип - юхуу! - и нещата между вас стават все по-сериозни.
Възможно ли е да знаеш предварително дали идилията ще продължи вечно и дали той ще те кара да се чувстваш винаги толкова щастлива? Експертите разкриват шест важни фактора, които е добре да имаш предвид.

Напоследък сякаш не минава ден, без да отвориш браузъра си и да прочетеш за някоя известна двойка, която се разделя. И макар да не те изненадва, че последната връзка на Чарли Шийн се разпадна за отрицателно време, винаги си мислела, че мацки като Сандра Бълок или Кейт Уинслет знаят как да изберат г-н Идеален. Как се получава така, че в един момент искаш да заявиш пред целия свят (и близките си), че си намерила Мъжа на живота си, а след време –  че си сбъркала?

В скорошно Cosmo проучване близо две трети от анкетираните споделят опасения, че могат да направят погрешен избор на партньор и да стигнат до развод. Психолозите твърдят, че  има начин да се предпазиш от тази съдба, като прецениш връзката си с помощта на няколко важни елемента. С тяхна помощ ще разбереш дали Ти и Той сте свързани от общи ценности и разбирания или сте в плен на измамна еуфория.

Не пренебрегвай миналото му

Има ли глава от миналото на твоя човек, която те тревожи? Тогава трябва да помислиш дали връзката ви би понесла евентуално повторение, защото старите навици не хващат ръжда.

Ако животът му преди теб е галерия от разбити сърца и горчиви раздели, е изкушаващо да помислиш, че ти си онази уникална жена, която ще го промени. Имай предвид, че изобилието от провалени връзки се дължи на доста по-дълбоко заложени причини, свързани с характера му, и те няма да изчезнат след сватбата. Възможно е той да се отнася добре към теб в етапа на „страстната любов”, който трае около година и половина, но след това е нормално да се върне към старите си навици.
Тук има един тънък момент – дали поведението от преди се е дължало на възрастта му или наистина става дума за основни черти от характера му. За да разбереш, разпитай го какво за него значи „предателство на доверието” и му опиши ти какво очакваш. Ако в миналото се е държал по начин, който не се вързва с представата ти за брак, хвани бика за рогата и го изкарай навън. Попитай го защо е постъпил по този начин. Ако причините, които изтъква, се дължат на вече несъществуващи условия (например – забавлявал се е много, защото е живеел с колегите си от университета), можеш да си спокойна, че това няма как да се повтори. Но ако причините все още съществуват, дори и вече да сте взели решение да се жените (например – купонясвал е, защото е бил подложен на стрес), най-добре помисли отново, преди да се заемеш с пробването на сватбени рокли.

Не прави компромис

Харесва ти, че твоят човек цени добрата храна или се облича стилно? Всичко това е страхотно, стига да не си толкова заслепена от тези негови качества и да пренебрегваш факта, че му липсват доста по-важни.
Нарисувай един голям кръг и в него един по-малък. В по-малкия напиши 4-5 качества, които държиш бъдещият ти съпруг да притежава. В големият напиши няколко, които е добре да има. Идеалният за теб тип има всички качества от малкия кръг и няколко от онези в по-големия, не обратното. Докато обмисляш недостатъците му, помисли дали те дразнят и дали можеш да се справиш с тях. Например, амбициозният му характер и добра кариера могат да те впечатляват, но ако работата му е свързана с много пътуване, дали успехите му ще компенсират отсъствието му? Ако имате много приятели, това може и да не е проблем, но ако си домошарка, която обича да прекарва вечерите, сгушена в половинката си, няма да си щастлива в един брак, в който той все отсъства.

Свали розовите очила

Да кажем, че е студент по стопанско управление и иска да стане изпълнителен директор. Добре ли ще си, ако се окаже, че вноските по студентския му заем ще са единствения резултат от тази диплома? Запомни, че се омъжваш за мъжа, с когото си сега, а не за онова, в което ще се превърне. Да си привлечена от амбициозния му характер е едно, а да се вдъхновяваш от бъдещите му планове – съвсем друго. Трябва да си окей с идеята, че останалият свят няма да го приема за гений, какъвто ти си мислиш, че е. Това е важно, тъй като разочарованието от разликите между това, което са си представяли, и реалността е една от основните причини за нещастието в брака на много двойки. А ако страхът от финансови проблеми те кара да се стремиш към пръстен, определено трябва да се спреш. Според специалистите, желанието за финансова сигурност кара много жени да изберат погрешния партньор.

Внимавай със семейството му

Чувала си, че когато се омъжиш за някого, се омъжваш и за семейството му. Докато все още сте волни влюбени птички, това твърдение ти се струва мъгливо, защото сега е лесно да избегнеш роднините. Бъди сигурна, че в бъдеще семейството му ще играе огромна роля в съвместния ви живот. Не забравяй, че тези хора ще присъстват не само на сватбата ви, но и на половината ви ваканции, в болницата, докато се раждат децата ви и най-вероятно в хола ви за по-дълги посещения.
Не е необходимо да обичаш семейството му, както и той – твоето, но трябва да сте на едно мнение, когато става дума доколко ще ги допускате в живота си. Наблюдавай как се държат членовете на неговото семейство, колко често са заедно. Ако твоите хора се събират всяка неделя за вечеря, а неговите – само за Коледа, в бъдеще различните ви виждания за семейните отношения могат да ви навредят.

Има ли искра?
При всички тези разговори за споделени ценности, все пак не забравяй основната истина: между вас трябва да има пламък! В тази несигурна икономическа среда много жени се подвеждат от идеята, че стабилността е по-важна от привличането, но химията помежду ви е на първо място. Нормално е, ако сте заедно от години, да не скачате в леглото в момента, когато затворите вратата зад себе си. Но от време на време трябва да го има това бясно желание да разкъсате дрехите си взаимно. Да сте щастливо женени не значи само да сте добри приятели. Страхотният секс няма да изтрие проблемите, но със сигурност ще омекоти връзката ви в трудни моменти.

Няма краен срок
Ако ги притиснеш, много жени ще си признаят, че според тях има една гранична възраст, до която трябва да се омъжат. Независимо дали заради биологичния ти часовник или поради случайни фактори като на колко се е омъжила сестра ти, подобни схващания могат да окажат влияние върху нагласата ти и да те подведат да избереш неправилния тип. С напредването на възрастта много дами са склонни да правят компромиси и обикновено завършват с някой, който принципно едва ли биха избрали. За да си сигурна, че не си застрашена от подобни грешки, задай си въпроса дали щеше да си с него, ако беше по-млада. Ако отговорът е различен от шумно и отривисто „Да, по дяволите!”, признай, че правиш всичко от страх да не останеш сама.
Ако пък желанието за деца те побърква, да знаеш, че рано или късно можеш да имаш деца и за да ги имаш, не е задължително да се омъжваш.

Не се паникьосвай
Как да си сигурна дали притесненията ти са временни или интуицията ти се опитва да ти каже нещо? Обърни внимание дали се изнервяш при разговор за сватба принципно или при идеята той да е младоженеца. Ако ти предстои брак, е нормално мисълта за годеника ти да ти носи спокойствие и щастие. Не питай приятелите си: „Как да разбера дали той е Мъжът?”, защото това е като с оргазмите: ако не си сигурна дали си имала, значи не си.

Готин знак
Скорошно проучване показва, че двойките, които се смеят, докато разказват как са се запознали, имат много по-малки шансове за развод по-късно

ДИЕТА " ЯПОНСКО ЧУДО "


ДИЕТА " ЯПОНСКО ЧУДО " продължителност 14 дни
    Първата седмица се отслабва 7 килограма, а втората 700 гр. дневно. Не се позволява абсолютно никаква консумация на сол, захар и алкохол! Разрешени са течности до 1 литър, литър и половина на ден.
    I ден :
Закуска - 1 чаена чаша кафе.
Обяд - 2 твърдо сварени яйца.
Вечеря - парче месо и салата с лимон.
    II ден :
Закуска - 1 чаена чаша кафе, парче сухар
Обяд - 2 твърдо сварени яйца.
Вечеря - парче шунка с лимон и 1 чаена чаша кисело мляко.
     III  ден :
Закуска - 1 чаена чаша кафе.
Обяд - зеленчуци и плодове.
Вечеря - 2 твърдо сварени яйца, шунка, салата.
    IV ден
Закуска - 1 чаена чаша кафе.
Обяд - 2 твърдо сварени яйца, сок от моркови.
Вечеря - месо, салата с лимон.
    V ден :
Закуска - настърган морков с лимон.
Обяд - печена риба.
Вечеря - не се яде.
    VI ден :
Закуска - 1 чаена чаша кафе.
Обяд - 2 големи парчета пилешко месо и салата.
Вечеря - 2 твърдо сварени яйца и настърган морков.
    VII ден :
Закуска - 1 чаена чаша кафе.
Обяд - парче месо и плод.
Вечеря - може всичко.
    От седмия до четеринадесития ден, диетата се повтаря в същия ред. Успех на всички !

Нещастни заедно, нещастни разделени...

Нещастни заедно, нещастни разделени...Любовта може да има три измерения. Едното е измерението на зависимостта - това е, което се случва с повечето от нас. Съпругът зависи от съпругата, съпругата зависи от съпруга; те се експлоатират взаимно, властват един над друг, притежават се взаимно, принизяват се един друг до състояние на стока. Глупаво е да се спори по този въпрос. Ето защо любовта, която може да отвори портите на рая, отваря само портите на ада!
    Втората възможност е любов между две наезависими личности. Случвало се понякога. Кофти, но и това не води до нищо хубаво, защото има непрестанен конфликт. Не е възможно адаптиране - двамата са толкова независими, че никой не е готов на компромис; никой не е готов да се приспособи към другия.
    Поети, артисти, мислители, учени хора, които живеят в известна независимост, са такива, с които не е възможно да се живее - твърде са егоцентрични. Те дават свобода на другия, но тази свобода прилича по-скоро на безразличие, отколкото на свобода. Тя е по-скоро незаинтересованост, което дразни. Те си осигуряват взаимно личното пространство. Взаимоотношението изглежда прекалено повърхностно, защото се страхуват да навлязат по-дълбоко един в друг. По-привързани са към своята свобода, отколкото към любовта...
    Третата възможност е взаимозависимостта. Тя се случва много рядко, но всеки път, когато се случи, част от рая слиза на Земята. Двама души, които нито са зависими, нито независими. Двама души, които се намират в огромна синхронност, като че ли дишат един за друг, една душа в две тела - когато това се случи...любовта се е случила!!! Само това може да се нарече Любов. Другите 2 в действителност не са любов, а са просто някакви комбинации - социални, психологически, биологични, но все пак комбинации, нали ?
    Има влюбени, които навсякъде ходят ръка за ръка (дори и в тоалетната) и такива, коитo живеят под един покрив, а са като непознати. Първите функционират като растенията – без слънцето умират, другите определят едно съпоставяне на взаимна самота. Има и трета опция - най – търсената, в която се обединяват първите две възможности в един странен коктейл от съжителство, в което всеки един се старае да запази своята лична свобода, но без да се разделят.
    И така. Задно, заедно, заедно. И ни обземат интересни въпроси: “Ще изчезне ли идентичността ми? Ами ако ме обсебят и ако спра да съм аз, и се окажа “затворник” на другия? Ходим ли там, където не харесва на никого от нас?"
Тогава започваме да търсим рецепти за спасяване на връзката. Съветват ни най-различни хора : "Най – добре е всеки да отиде на танци по отделно, да спи в отделни стаи или в отделни сгради, ако може в различни градове за известно време! Продължителността на връзката ви трябва да се замрази за известен период!" ... все пак трябва да определим пътя си заедно от тук нататък...
    Други ни предлагат противоположния вариант: Делете всичко! Създаване на брачно ложе и хранилище, което да ви предпази от външния свят, от всичко, което може да ви раздели!
    Истината е, че сме просто символични животни, които си допадат или не, общуваме и търсим илюзията на щастието.
    Това има големи последици във всичките действия на нашето съществуване, защото да живееш означава непрекъснато да взимаш решения за нещо и в това число и за любимия до теб човек.
    Но, за съжаление, има една дистанция между Марс и Венера, която ни кара да чувстваме по различен начин, да желаем различни неща и начина по който се отнасяме към друг също да бъде ...съвсем различен..

Секс с бившата?!

Секс с бившата?! На всеки му се налага понякога да мисли трикове как да прикотка бившия/бившата си отново под чаршафите. Някои твърдят, че това е в човешката природа. На тях може да им изглежда нормално, но има крехки създания, които едва ли някога ще проумеят, че сексът и чувствата не винаги вървят ръка за ръка - особено при мъжете. Те могат да правят секс с някоя мацка, само за да й докажат колко опит са натрупали през последната година. Идеята на всичко е да няма разбити сърца. В повечето случаи наранени биват онези, които са били зарязани и отново "повикани" за по "едно"... Наранени могат да се окажат и настоящите, уж нищо неподозиращи половинки и на двамата, а в най-лошия случай -всички! За да станете свидетели на подобна драма, трябва просто да натиснете зелената слушалка и да наберете номера на... "Бившата", след което настоящата да намери иначе така неумело прикритите доказателства и филмът, който сте си устроили, се превръща в хитов! За да не изглеждате слаб и в двата случая, приемете няколко съвета, които ще ви помогнат да останете "Тежкият" и в най-напечената ситуация.

1. Никога не й се обаждайте!

Това е знак на отчаяние, който показва, че вие сте заинтересован повече от тази „игричка”. Нека тя ви потърси. Част от предизвикателството да си легнеш с бившата е случайност на потенциална възможност с краен резултат – страхотен секс! А пред настоящата винаги можете да се оправдаете с "Тя ме потърси!". Ако е от по-разбраните - ще бъде наранена, но ще ви прости. Разбере ли обаче, че вие сте този, който е направил първата крачка и с "едно вадене" е навлязъл в две забранени територии - ще се насладите на чудесния й гръб.

2. Нека мине достатъчно време!

Дали ще спите с нея зависи от това през какви метаморфози е преминала връзката ви от началото до края. Ключов момент в една връзка е нейното начало. Още по-ключов се оказва обаче нейният край. Ето защо е много важно как точно е станала раздялата и кой е бил виновникът за осъществяването й. Ако е било прекъсване по взаимно съгласие, трябва да изчакате поне два месеца. Но ако е било от онези сълзливи и адски драматични преживавания - изчакайте поне година. Някои забравят по-бавно от други. А и да ви кажа, няма нищо по – страшно от бивша приятелка, която изпитва ярост към вас!

3. Не говорете за неща от "света на връзките"!

Дори случайно бъбрене за "старите времена" може да й даде някаква надежда за "together again?". За да не стават грешки, говорете повече за секс. Тези разговори подкрепят вашите намерения спрямо нея. А ако искате, изобщо не говорете! Просто правете секс!

10 знака, че е време да се разделите

10 знака, че е време да се разделите Номер 10 - Липса на контакт

    Когато подсъзнателно започнете да игнорирате присъствието на половинката си, опитвате се да избягвате разговорите с нея и възприемате времето, прекарано с "дамата на сърцето ми" като бреме, а не удоволствие... очаква ви раздяла!

    Номер 9 - Няма “бъдеще време”

    Една от най – естествените и вълнуващи стъпки в една връзка е планирането на съвместно бъдеще – почивки, уикенди, празници и т.н. Ако този момент липсва във вашата връзка, значи тя не съществува.

    Номер 7 - Нечестни битки

    Карате се като децата за най – малкото нещо – защо е хлопнала вратата, защо е забравила да изгаси лампата в килера и т.н. След което се стига до: какво е казала майка й за него, когато еди какво си и ... и ... и ...

    Номер 6 - Бързо сдърпване

    Виждате в нейните думи и най – малката подигравка по ваш адрес. Дразните се от начина, по който е казала “Здравей”. Сигурно осъзнавате, че имате проблем?!


    Номер 5 - Спорове на публични места

    Когато започнете да си повишавате тон и да се злепоставяте на обществени места, означава, че връзката ви виси от някой небостъргач и се чуди как да се спаси. Но вие сте прекалено заети да спорите и нямате време да й помогнете, предпазвайки я от падане и тотално разпльокване на земята. И тя просто си пада... Вие? И вие с нея, няма какво да се чудите!

    Номер 4 - Копнеж за независимост

    Преди споделяхте всичко с нея – сутрините, следобедите, уикендите ...искахте да сте непрекъснато заедно. Сега, искате само да излезете с приятелите си и дори да работите извънредно, само и само, за да се приберете, когато тя вече е заспала.

    Номер 3 - Имате тайни

    Основата на всяка връзка е доверието. Това означава да споделяте всичко. Няма тайни, няма лъжи, няма неочаквани планове! Ако това внезапно изчезне, какъв е смисълът да продължавате?

    Номер 2 - Промяна във възприемането

    Спомнете си как мислехте, че малкият й нос е сладък. Как нейният странен виц е смешен. Сега смятате носа й за грозен, а вица за досаден.

    Номер 1 - Без секс

 Как само не можехте да й се наситете в началото! Колко силно ви възбуждаше всеки неин поглед, всяко нейно докосване, всеки малък жест! Сега всичко в нея ви отвращава, правите секс по задължение и не изпитвате никакво удоволствие? Краят е близо и е ... сто на сто!

Не всяко излизане е среща!

Не всяко излизане е среща!7 правила за първа среща

    Номер 7 - Мъже! Не споделяйте в подробности миналото си!

    Вие имате минало, тя също. Да “изравяте” от него всички добри и лоши моменти със старата си любов е смешно. Това ще доведе до ревност и безсмислено състезание. Третирайте вашите срещи като автобиография – няколко дати, интереси, забавни случки, няколко думи за семейството и професията, образованието и приятелите. Преди всяка ваша среща избирате аспект от каталога с гореспоменатите и го развивате пред нея. После идва ред на следващия аспект и така, докато не си омръзнете, а дотогава може и да сте с халки на пръста. Всички знаем, че мълчанието на първа среща може да ни постави в много неудобно положение. Затова обмислете предварително по едно-две неща, които бихте могли да обсъдите заедно и така да надхитрите тишината, която обича да се намесва на всяка нова среща.

    Номер 6 - Мъже! Не я поставяйте на пиедестал!

    Поетите са си изписали писанката за силата на красивата жена и за катастрофите, до които тя може да доведе човечеството. Това е романтично, но ако я поставите на пиедестал, катастрофиралият ще сте вие. Това, което иска тя от вас, е да я опознаете, включително нейните слабости и грешки. Разбира се, място и време за романтика и комплименти също трябва да бъдат намерени, но се постарайте да не се държите с нея като с равнопоставена личност. В такива случаи участниците в общуването или във връзката забравят кой е мъжът и коя е жената и дали не са се объркали, като са разменили ролите си - тя се прави на еманципирана и властна, той пише стихове и прави серенади. Забравете! Мъжът трябва да бъде истински мъж в една връзка, жената - жена! Изземване на ролите? Откажете се!

Номер 5 - Мъже! Не изглеждайте прекалено ентусиазирани!

    Никой не харесва натрапниците. Може да сте лудо влюбен в нея, но я оставете да подиша малко и мръсен въздух. Никакви неочаквани посещения, никакви обаждания посред нощ, никакви натрапвания! Следвайте доброто старо правило: оставяйте я от време на време да стои и да ви чака!

    Номер 4 - Мъже! Правете й комплименти!

    Отнема време, докато я предразположите на първа среща. Тук на помощ ви идва добрият стар комплимент, който може да свърши чудеса в подобни ситуации. Ако изглежда красива – кажете й го. Ако е най – забавното момиче, с което сте се срещали – кажете й го!

    Номер 3- Мъже! Не говорете за друга жена пред нея!

    Никога не коментирайте пред нея бившата си приятелка. По този начин ще предизвикате у нея ревност, а това не е за хубаво...

    Номер 2 - Мъже и жени! Не се отпускайте!

    След като прекарате известно време с даден човек и той стане част живота ви, започвате да се чувствате толкова спокойно и комфортно, че чак се самозабравяте и... отпускате! Никога не забравяйте за личната си хигиена - тя също има нужда от вас! Не ходете с мръсни и измачкани дрехи! Не се дръжте с половинката си, сякаш е ваш партньор на покер в бара или приятелка, с която денонощно сте лакирали ноктите си, като мждувременно от лицето ви махат на света яйчена маска и две краставички за очите!

    Номер 1 - Мъже и жени! Не се срещайте с бившите си!

    Щом нещо е бивш-е, значи е част от миналото, а то е затова - да се забравя! Изключете от оправданията пред гузната си съвест мита, че след раздяла можете да сте добри приятели с бившия партньор по чаршафи, а се фокусирайте върху човека от настоящето. Бъдете любезни с вашите бивши, но не ги оставяйте да се мотаят из новата ви връзка. Има си причина личният живот да принадлежи на двама души!

Популярните енергийни напитки крият скрити рискове

Популярните енергийни напитки крият скрити рискове Още по тематаЕнергийните напитки са много популярни, но всяка една от тях ви дава повече кофеин от чаша кафе, сочат данните от ново изследванe.

В допълнение, този кофеин, комбиниран с други съставки по особено опасен начин, чрез смесването на енергийни напитки с алкохол, например, може да се окаже сериозен проблем.

"Това, което знаем е, че типичната енергийна напитка може да съдържа четвърт чаша захар и повече кофеин от силна чаша кафе", заяви Джон Хигинс от Тексаксия университет в Хюстън. Той беше ръководител на изследването, което беше публикувано в Mayo Clinic Proceedings. Хигинс и колегите му преразгледали медицинската литература за енергийните напитки и техните съставки между 1976 и 2010 г., само за да установят, че са били проведени малко изследвания за тяхното влияние.

Някои малки изследвания върху физически активни млади възрастни показаха, че напитките може да увеличат кръвното налягане и сърдечния ритъм. Но доказателство за по-сериозни ефекти като сърдечен удар, припадъци или смъртни случаи са рядко срещано явление, посочват изследванията.

Норвегия, Дания и Франция забраниха енергийна напитка, след като ново изследване показа, че плъховете, взимащи това вещество, показват странно поведение, включително тревожност и склонност към самонараняване. Енергийните напитки често се рекламират и използват от атлетите за допълнителна енергия. Но Хигинс и неговата група отбелязаха, че в зависимост от начина, по който кофеина и някои други съставки засягат тялото, има риск енергийните напитки сериозно да дехидратират консумиращите ги, пише БГНЕС. Хората, които не са спортисти, не трябва да пият повече от една енергийна напитка дневно, никога да не я смесват с алкохол и да пият много вода след като тренират. Хората с високо кръвно налягане никога не трябва да ги пият, а хората със здравословни проблеми трябва да се консултират с личния си лекар, преди да пият такива напитки.