понеделник, 15 ноември 2010 г.

Новогодишният празник стъпка по стъпка

Трескавият маратон на подготовката за Нова година може да бъде и приятно изживяване, ако всичко се планира отрано и стъпка по стъпка се осъществява.
Наталия Исаева, шеф-готвач в сп. „Кулинарен журнал“Ще ви помогнем с нашите съвети и идеите на Наталия Исаева, шеф-готвач в сп. „Кулинарен журнал“. Ето какво да направите

15 дни по-рано


Започнете с новогодишното меню. И тъй като настъпва Годината на Тигъра, предвидете повече месо във всички възможни варианти. Купете пуйката, гъската, патицата, пилето или пържолите, като предвидите по 500 г месо на порция. До навечерието на празника ги съхранявайте във фризера.
Ако сте вегетарианци, не се отчайвайте, че ще загубите благосклонността на капризния повелител на 2010: внесете разнообразие в менюто с повече зеленчуци.

Идеите на Наталия.
Предлагам ви елегантно и не толкова сложно меню, което можете да си приготвите у дома. Започнете с ефектно предястие от банички-хапки с кашкавал или сирене. Кашкавалът,  нарязан на триъгълничета, завивате в ленти от фини кори за баница, като минавате последователно през страните на триъгълничетата. Направо от фризера ги пускате във фритюрника и за минути са готови.

печен свински врат в зеле и пуешко руло с прошуто и спанакЗа основно ястие  препоръчвам печен свински врат в зеле и пуешко руло с прошуто и спанак, чиито рецепти ще намерите в Златната селекция на „Кулинарен журнал“: „50 празнични рецепти с месо и риба“. Те са изключително вкусни, ефектни и лесни. Десертът е традиционен – баклава: сочна, сладка и с много орехи. 


10 дни по рано

Проверете „оборудването“ си за гости: предвидете столове и достатъчно място за всеки от поканените. Пребройте вилиците, лъжиците, ножовете и десертните лъжички, кошничките за хляб, сосиерите и каните, проверете чашите за всяка от напитките и лъснете до блясък цялото това „въоръжение“.

12051_3.jpgИзвадете
покривките и салфетките и ако имат нужда от освежаване, ги изперете и изгладете. Имате достатъчно време да закупите и нови, ако чувствате необходимост от промяна на дизайна.

Помислете дали да не разположите на отделна помощна масичка кафе-машината и сервиза за кафе. Така всеки ще може да се обслужва по свое желание и не увеличава и без това натоварената ви програма на домакиня.

Идеите на Наталия. Озахарете си кори от цитрусови плодове, които ще са ви нужни за дребните сладки и тортите. Вижте как да го направите в нашето приложение „Да сготвим заедно“.


5 дни по-рано


Време е за напитките.
Купете шампанското (по-точно е да се каже пенливото вино) и основните вина към блюдата.

Идеите на Наталия. Съставете списък на необходимите продукти за празничното меню и купете най-напред по-трайните. Яйцата, майонезата, сметаната, салатите и останалите зеленчуци оставете за накрая. Купете подправките, ядките, брашното, захарта, олиото и точените кори за баница.

Подгответе червено вино или червено шампанско.

Новогодишният празник стъпка по стъпкаПомислете и за децата – подгответе за всяко едно от тях по 1 бутилка  безалкохолно питие или сок – все пак ще будуват доста дълго. Можете да предложите на гостите си по-малките хлапета да участват в състезание за най-сполучлив карнавален костюм на тигърче. 
2 дни по-рано

Приведете дома си в пълен порядък. Направете основно почистване и изнесете ненужните вещи и тези, които ще пречат на свободния достъп до трапезата. Излъскайте мебелите, пригответе чисти кърпи в банята и кухнята. Окичете с гирлянди дори вестибюла.

Идеите на Наталия. Купете мандарини и портокали и ги наредете в купички на няколко места в хола и стаите – нека домът ви да ухае свежо.

1 ден по-рано


Освободете място в гардероба и на закачалките за връхните дрехи на гостите. Избършете до блясък ваната и умивалниците и всички други „капризни“ места у дома.

Идеите на Наталия.
Извадете от фризера пуйката, гъската или пилето и ги оставете да се размразят 1 денонощие. Натрошете орехите и направете баклавата, която трябва да престои, залята със захарен сироп поне 24 часа. Изпечете блатовете за тортата, но оставете украсяването й със сметана и кремове за следващия ден. Забъркайте сладкишите с желатин, които трябва да престоят в хладилника, за да се стегнат. Купете най-малотрайните продукти от списъка си.

На 31 декември


Наспете се непременно добре. Направете си кулинарен план на деня, като предвидите времето, необходимо за приготвянето на всяко ястие. Оставете си време лично за себе си, за да посрещнете новата година наистина сияйна.

Идеите на Наталия. Не забравяйте, че за печенето на пуйката ще са ви необходими минимум 3 часа, което означава, че не можете да използвате фурната за приготвянето на друго ястие. Затова се заемете със сосовете и гарнитурите, картофеното пюре и кремовете за тортата. Зелените салати и тези с морски дарове пригответе последни, за да са свежи. Застелете масата и наредете приборите и сервизите. Запалете свещите преди да пристигнат гостите.

Весело посрещане на Нова година!

Няма коментари: