понеделник, 15 ноември 2010 г.

Аз съм лято, тя е есен...

Какъв сезон сте вие? Ще определите според цвета на косата, очите и тена. Как става това, обяснява цветовият консултант Румяна Пенева.   Цветови консултант? Звучи непознато, но това е разпространена професия на Запад. От услугите на цветовия консултант се ползват както прочути, така и обикновени хора. Целта им е една: да изглеждат максимално привлекателни.
За какво става дума
Според естествения цвят на косата, очите и тена цветовият анализатор определя какъв тип сезон е човекът: пролет, лято, есен, зима. Има и още два контрастни типа: пролет-есен и зима-лято.
„Определянето на сезона за даден човек си е наука. На базата на основните характеристики – очи, коса, тен, трябва да се открият най-подходящите цветове за дрехи, аксесоари, грим, бижута и т. н. Защото някои багри са в хармония с лицето, а други отблъскват. Цветът може да подчертае индивидуалността, но и да я обезличи. Затова анализът търси точните нюанси. Например жълтото има безброй варианти - бледо, ярко, огнено, сигнално, ледено...  И докато за жената пролет е подходящ един от тези тонове, за жената зима е съвършено различен“, обяснява Румяна Пенева, една от малкото цветови консултанти у нас.

Анализът
На добрия консултат са нужни около 2 часа, за да определи конкретния сезон, който се отъждествява с вас. „Използват се дрейпове (от англ. drapes). Това са парчета платове, обхващащи цялата цветова гама, плюс различни нюанси на всеки цвят. Първо определям дали за дадения човек е по-подходящо среброто или златото за аксесоари, а след това се заемам с определяне на точния и най-хармоничен нюанс сред основните цветове – жълто, синьо и червено. Дрейповете се поставят до лицето и консултантът, заедно с клиента, наблюдава как се променя лицето в зависимост от нюанса“, казва специалистката.
Според нея всички хора се делят на цветови семейства или сезони. „Освен с основните четири работя с още два типа: пролет-есен и зима-лято. Трактовката зависи най-вече от школата на цветовия консултант. По света има различни школи, аз използвам германската. Има имидж консултанти, които правят и психологически портрет на личността. При мен анализът се основава единствено на излъчването на цветовете и на това дали са топли или студени. Затова зимата и лятото могат да съжителстват в един смесен тип, защото като цветово излъчване и двата са студени, а пролетта и есента са топли.“
Анализът при специалист струва 100 лв., но можете и сами, макар и по-грубо, да определите какъв сезон сте.

Типажи

  • Жената пролет е много нежна, но и жизнена, с прозрачна, порцелановобяла кожа, често с лунички. Може да е със светла или рижава коса.

  • Зимата също е със светла кожа, но с тъмна коса и очи. Може да е и по-мургава, важното е косата да се откроява на фона на лицето.

  • Дамата, отъждествена с лято, има по-меко, по-ангелско излъчване. Хората, спадащи към този сезон, са със светли коси, бяла кожа, светли очи и нежен израз на лицето.

  • Есеннният тип е с тъмна коса и очи, но в тях се прокрадват топли нюанси. Излъчването и в тези случаи е топло и меко. Точно топлата гама отличава есенния тип от зимния.

  • Смесеният тип пролет-есен комбинира топлите характеристики на есента и финото излъчване на пролетта.

  • Зима-лято има светла или мургава кожа, тъмна коса и светли очи.
„Повечето българки са есен или зима. Жената пролет у нас се среща изключително рядко, тя е характерна за скандинавските страни. Но често има изненади. Може на пръв поглед човекът да изглежда абсолютна зима, а когато започне анализът, се оказва че отговаря на есен. Но дори да е отчетлив сезон, пак може някои цветове да попадат в скалата на позволените за него, а да са прекалено силни. Има например хора, които за нищо на света не бива да използват червената гама, и такива, които трябва да бягат далеч от синьо-лилавата“, казва Румяна.

КАКВО ДА НОСИТЕ
Подходящи за зимата са червено, цикламено, яркосиньо, лимоненожълто, свежозелено, снежнобяло, плътночерно. Това е единственият сезон, който може да носи бяло и черно в чист вид. Всички останали цветови семейства трябва да използват нюансите на тези два цвята.
Тоналността, която отива на лятото, е по-пастелна: гълъбовосиво, бледорозово, бледосиньо, бебешкорозово, бежово, светлолилаво.
Междинният вариант – зима-лято, съчетава златната среда – бледи, но малко по-сочни и наситени цветове.
Хората тип есен трябва да носят топли, но не силно контрастни цветове: кафяво, оранжево, тиквеножълто, охра, бежово – характерни за есенните дни.
Пролетта - ярка, свежа и топла, да се обгръща в прасковено, яркооранжево и цветовете на манго и сьомга.
Смесеният тип пролет-есен е добре да балансира яркостта с топлината, с млечнооранжево и златистокафяво.

Няма коментари: