петък, 1 октомври 2010 г.

CODEX GIGAS – Библията на Дявола

Легендата гласи, че Codex Gigas е писан от монах в Бенедиктинския манастир в Подлажице, на около 100 км. източно от Прага, който нарушил монашеската си клетва, за което бил осъден да бъде зазидан жив в стените на манастира. За да избегне наказанието и като изкупление за греховете си, монахът се зарекъл, че само за една нощ ще напише и украси с рисунки книга, която ще съдържа цялото човешко познание. Цяла нощ монахът работил, но му оставало още огромна информация, която нямало как да успее да включи в книгата. Съзнавайки, че работата е непосилна, към полунощ той сключил сделка с дявола и му продал душата си, а Дяволът завършил ръкописа вместо него. В знак на благодарност монахът изрисувал Дявола на една от страниците на кодекса.
Изображение
Всъщност 50 сантиметровото изображение на Дявола в цял ръст донесло на кодекса мрачното прозвище "Библия на дявола". За създаването на кодекса били използвани кожи от 160 телета, а мастилото било от стрити насекоми. Codex Gigas е най-големият средновековен ръкопис, съхранен до наши дни. Ръкописът е с размери 92 на 50 см. и с дебелина 22 см. Тежи 75 килограма. Благодарение на графологическа експертиза се доказва, че книгата наистина е написана от един единствен човек, което е непосилен труд - написването най-вероятно му е отнело 30 години без прекъсване.
Независимо че има такава рисунка на Дявола, Codex Gigas не е унищожен от Инквизицията и дори е бил използван от множество схоластици. Той обаче донесъл на манастира в Подлажице не прослава, а унищожение – обителта била разрушена до основи в хода на религиозните войни през XV век.
В написания на латински сборник действително се съдържат всички познания на Бенедиктинския орден от началото на XIII век – Старият и Новият завет, "Юдейска археология" от Йосиф Флавий, "Чешка хроника" от Козма Пражки, "Огледало на грешника" – сборник с назидателни и занимателни примерни разкази за проповедници, различни трактати, посветени на историята, етимологията и физиологията, календар с кондика на манастира в Подлажице, както и магически формули, рецепти, екзорсистки заклинания и други местни поверия.
Изображение
В края на 13 годишната война кодексът е пленен от шведите и е станал собственост на шведския кралски двор през 1648г. През 2007г. след повече от 300 години Codex Gigas отново е върнат в Прага.

Тук можете да гледате филм от 5 части на National Geographic за кодекса /филмът е на български/ :
http://vbox7.com/play:ac51de70&al=1&vid=

Corrientes Carnaval 2010














Бенките показват скоростта на стареене

moles2a
Броят на бенките е индикатор за това колко бързо човек ще старее. Това твърдят медици от Лондонския университет, което наблюдавали 1800 близнаци - по-точно преброили бенките по тялото им. Оказва се, че хората с много бенки имат повишен риск да се разболеят от рак на кожата, но от друга страна - и шансовете им да живеят дълго са значителни.
Експериментите установили, че колкото повече бенки има човек, толкова по-силни са механизмите му на защита от стареене.Открита била връзка между броя на бенкитге и дължината на теломерите /индикатори за стареенето на мускулите, сърцето, артериите/. Когато теломерите станат много къси, делението на клетките спира и те загиват.
Като сравнили броя на бенките и дължината на теломерите при близнаците, учените изчислили, че разликата в биологичната възраст между тези със 100 бенки и тези с 25 била 6-7 год.

8 Витамина за засилване и подобряване растежа на косата

alt
Витамин А е един от най-важните. Той укрепва имунитета. При недостиг може да доведе до косопад. Косата става суха и чуплива и води до пърхот. За щастие организмът има достатъчно резерви. Приемът за един ден на витамин А е около 1,0 мг.
Храните богати на витамин А са черен дроб, масло, яйчен жълтък, сметана и пълномаслено мляко.
Витамин В2 прави косата здрава и свежа. Приемането на витамин В2 на ден е около 2 мг. Съдържа се в млечните продукти, яйца, хляб, месо, черен дроб.
Витамин В3 е отговорен за образуването на пигмента в косата. Когато липсва се появяват смущения при растежа на косата. На ден трябва да се приема по 50-100 мг. Съдържа се в риба, фъстъци, говеждо месо, черен дроб.
Витамин В6 предпазва от сърбеж и сухота на кожата. Причина за пърхота е липсата на витамин В6. Съдържа се в пилешко месо, суха мая, свинско, риба, бъбреци, яйца, зеленчуци, соя, банани, картофи, зеле.
Витамин В9 подпомага растежа на косата. Приемът на ден е 0,2-0,3мг. Съдържа се в зеленчуците, сирене, риба.

Витамин В10 подобрява растежа и се бори с ранното побеляване. Дневната доза от В10 е 100мг. Съдържа се в млечните продукти, яйчен жълтък, ориз, картофи, риба, ядки.
Витамин Е влияе върху подхранването на луковиците на косъма.На ден приемът е от 15мг. Храните богати на витамин Е са домати, грах, спанак, магданоз, салата.
Витамин F се бори срещу косопада и пърхота. Съдържа се в лененото семе, слънчогледа, соята, орехите, фъстъците, бадемите.
Всичките 8 витамина засилват и подобряват растежа на косата.

Какъв тип си ТИ и какъв - ТОЙ?


Любопитно, Какъв тип си ТИ и какъв - ТОЙ?
Любопитно, Какъв тип си ТИ и какъв - ТОЙ?
Любопитно, Какъв тип си ТИ и какъв - ТОЙ?
Любопитно, Какъв тип си ТИ и какъв - ТОЙ?
Любопитно, Какъв тип си ТИ и какъв - ТОЙ?
Любопитно, Какъв тип си ТИ и какъв - ТОЙ?
Любопитно, Какъв тип си ТИ и какъв - ТОЙ?
Любопитно, Какъв тип си ТИ и какъв - ТОЙ?
Любопитно, Какъв тип си ТИ и какъв - ТОЙ?
Любопитно, Какъв тип си ТИ и какъв - ТОЙ?
Любопитно, Какъв тип си ТИ и какъв - ТОЙ?
Любопитно, Какъв тип си ТИ и какъв - ТОЙ?
Любопитно, Какъв тип си ТИ и какъв - ТОЙ?
Любопитно, Какъв тип си ТИ и какъв - ТОЙ?
Любопитно, Какъв тип си ТИ и какъв - ТОЙ?
ИМА РАЗЛИЧЕН ТИП ЖЕНИ - КОЙ ТИП СИ ТИ?

Истински ас
Вие сте от този тип, който има напомняне в телефона дори за час при фризьор. Времето ви е разграфено и добре организирано. И в най-напрегнатите дни умеете да изглеждате спокойна.
Навън вие сте въплъщение на самото забавление – никога не забравяте рождените дни на приятелите си, защото всичките са отбелязани в претъпкания ви с информация органайзер заедно с всичките ви ангажименти до Коледа (тази на 2011 година).
Но в действителност зад тази фасада на абсолютен контрол, често сте твърде зависима от мнението на околните. Вие наистина се вълнувате от това, какво мислят околните за вас.
Хармонична

Животът е по-скоро спонтанно решение, отколкото планиране. А вие отговаряте и на двете условия – често сте склонна да взимате внезапни решения, но от друга страна за важните неща отделяте необходимото време за размисъл.
Понякога, когато сте в подходящо настроение, предпочитате да прекарате няколко часа с приятелка на чаша (може и повече) бяло вино, цигари и "женски" разговор.
Харесвате живота близо до природата и се опитвате да изживеете всеки ден пълноценно с усмивка. (А това прави впечатление на фона на всички стресирани хора наоколо).

Уравновесената

Докато другите обичат да привличат внимание и да разгласяват всичките си постижения, вашата стратегия се гради върху мъдри решения.
Вие не изпитвате нужда да доказвате способностите си, дали в професионален или в социален аспект.
Идеалната вечер за вас се състои в горещата вана и хубавата книга и бихте ги предпочели дори пред парти с момичетата.
За приятелите си сте непоклатима. Никога не си играете с чувствата на хората, защото за вас добрите взаимоотношения са едно от най-важните неща.

ИМА РАЗЛИЧЕН ТИП МЪЖЕ - КАКЪВ Е ТОЙ?

Мъжът Алфа

Това е мъжът, който повечето жени искат... или поне си мислят, че искат. Той е амбициозен, добре изглеждащ, заможен и винаги с чисти ръце – така изглежда на пръв поглед.
За жалост, този мъж е женен за кариерата си, той е влязъл в офиса си много преди вие да изключите алармата си сутрин, а всяка вечер е на служебна вечеря с клиенти. Това напълно може да обясни липсата му на ентусиазъм в чаршафите, когато връзката ви напредне.
Той демонстрира задоволство и гордост от постиженията си.
Той е солиден, стабилен и богат, но често приема романтиката за чиста загуба на време.

Момченцето

Често можете да го видите в компанията на приятелите му от университета да се налива с бира в бара.
Този мъж обикновено дори не си дава сметка за чувствата на околните, но когато разбере, че ви е наранил искрено съжалява. Когато стане баща, децата му със сигурност ще го обожават. Ако успее да запомни датата на рождения ви ден, той наистина ще се постарае да бъде романтичен и страстен, но в делниците се нуждае от грижи.
В действителност той е голямо дете, чието щастие зависи от подкрепата на околните, а това го прави изключително любвеобилен.
Чаровникът

Ако има някой, който е способен да продаде лед на ескимос, това най-вероятно е той. Във всяка една ситуация той може да напусне стаята с два пъти повече приятели, отколкото е имал, когато е влязъл – и задължително е сух. Това е толкова вбесяващо и толкова... очарователно.
Докато вие му се доверявате безрезервно, имайте предвид, че той винаги прави каквото си е наумил с лекота – така и си тръгва.
Той има толкова работи, колкото и горещи вечери с момичета. Той демонстрира изключително непостоянство във взаимоотношенията си.


КАКВО СЕ СЛУЧВА МЕЖДУ ВАС?

Истинският ас и Мъжът Алфа

Можете да работите чудесно заедно и вероятно състезателния дух, който притежавате и двамата ще ви принуди да се конкурирате във всичко. Но ако сте заедно в личния живот – говорете повече и оставете егото си на работното място.
И двамата отделяте много време за работа, но понякога се оставяйте на спонтанността.
Истинският ас и Момченцето


Вие вероятно ще се отнасяте към него майчински, а той ще ви отвръща с уважение. Перфектно! Но понякога го оставяйте да взима решения.
Не го критикувайте непрекъснато и заложете на позитивните обяснения.Той трябва да се научи да поема отговорност.

Истинският ас и Чаровникът


Захаросаните думи не вършат работа, когато става дума за интимните отношения. Със сигурност ще ви дразни неговата неуравновесеност, но вие можете да му помогнете да сложи ред в живота си, но в никакъв случай не губете чувството си за хумор.

Хармоничната жена и Алфа Мъжът

Ще се грижите един за друг. Той обича да харчи пари, а вие искате нови преживявания – можете да прекарвате чудесно времето си заедно.
Хармоничната жена и Момченцето


Вероятно вие ще бъдете колелото във взаимоотношенията, а той просто иска да бъде обичан. Той е идеален избор за вас, но трябва да го подкрепяте, докато той успее да се отърве от присъщия страх от отхвърляне.
Хармоничната жена и Чаровникът

Той ще достигне до най-тайните кътчета на душата ви. Вие, с цялата ви социалност ще бъдете очаровани един от друг. Внимавайте да не се увлечете в борбата кой да бъде в центъра на внимание.

Уравновесената жена и Мъжът Алфа

И двамата имате нужда да се осмелите да поемате повече рискове. Споделяйте фантазиите си. Бъдете директни и заявявайте претенциите си.
Уравновесената жена и Момченцето

Трябва да проявите търпение с него, за да му дадете възможност да порасне. Ако успеете да работите като тандем, със сигурност ще постигнете добри резултати.
Уравновесената жена и Чаровникът

В центъра на взаимоотношенията ви са неговите нужди, не вашите. Ще трябва да се трудите непрекъснато, за да поддържате огъня.

АКО ЖИВОТЪТ Е ИГРА, ТОВА СА ПРАВИЛАТА



д-р Чери Картър-Скот
"Животът е поредица от уроци,
които трябва да се изживеят,
за да бъдат разбрани."
Хелън Келър
Д-р Чери Картър-Скот е психолог, консултант, инструктор, международен лектор, автор, треньор, води семинари и е председател на Борда на директорите на Института MMS - Организацията за управление на мотивацията, специализирана в развитие на личността и на професионалната подготовка. Работила е с над 200 000 души в групи за колективна терапия или като частен консултант по целия свят. Консултант е на корпорации като IBM, GTI, Burger King, Ameriсan Express.
Автор е на 4 книги, сред които са и бестселърите "Негахолизъм" и "Ако животът е игра, това са правилата".
Десетте правила за човешките същества не са вълшебни, нито пък обещават постигане на вътрешен покой само чрез 10 стъпки.
Те не предлагат светкавично изцеление на всички емоционални и душевни болки и не носят моментално просветление.
Единственото им предназначение е да ни служат като карта по пътя на духовното израстване.
Те не са задължителни; те не нареждат какво трябва и какво не трябва да правим, да мислим или казваме.
Те не са заповеди, а само напътствия за това, как да играем играта "Живот".
Няма задължителен модел за действие.
Целта е да се пробуди съзнанието и пътуването в живота да стане по-лесно.
Десетте правила за човешките същества са:
1. ЩЕ ПОЛУЧИШ ТЯЛО
Дали го харесваш или мразиш,
то ще бъде твое през цялото време,
докато си на тази земя.

Твоето тяло е дом на твоята душа.
Въпреки че ще пътувате заедно през целия си живот, ти и твоето тяло ще останете напълно различни по природа.
Твоето тяло е буфер между теб и околния свят.
От него ще получиш първите си житейски уроци.
Позволи на тялото си да изживява удоволствията на живота.
Удоволствието е физическият израз на радостта. Не си отказвай развлеченията, не си отказвай радостта: тя е храната на душата.
Предизвикателството на Правило 1 е да постигнеш хармония с тялото си, за да може то да ти служи пълноценно и да те научи на приемане, самоуважение, зачитане и задоволство от самия себе си.
Приемане: "Открих, че когато обичаме, приемаме и одобряваме себе си такива, каквито сме, ние можем да постигнем всичко в живота." Луиз Хей.
Самоуважение: "Никой не може да те накара да се чувстваш посредствен без твоето съгласие." Елинор Рузвелт.
Зачитане: "Тялото е твоето превозно средство в живота. Докато си тук, ще живееш в него. Обичай го, уважавай го, почитай го и го цени. Отнасяй се него добре, за да ти служи подобаващо." Сузи Прудън.
Удоволствие: "Да се радваш, че живееш, не е грях." Брус Спрингстийн.
2. ЩЕ УСВОЯВАШ УРОЦИ
Записан си в целодневното неофициално училище, наречено "Живот".
Всеки ден ще имаш възможност да усвояваш уроци.
Някои от тези уроци може и да не ти харесат;
други може и да намразиш;
трети може да ти се сторят неуместни и глупави.
Тези уроци са част от твоята лична учебна програма.
Всеки от нас има свое собствено предназначение и следва собствена учебна програма, уникална и независима. За да се овладеят, уроците трябва да се изживеят. Приемай всеки човек за свой учител и всяка ситуация - за поредния урок.
Предизвикателството на Правило 2 е да следваш единствено собствения си път, като усвояваш персоналните си уроци. Тогава ще успееш да разкриеш мистерията на своето предназначение и да го изпълниш. Ще престанеш да се изживяваш като жертва на съдбата или на нечия омраза и ще установиш контрол над собствения си живот.
Докато се бориш да откриеш и опознаеш себе си, ще научиш важните уроци на отвореността, избора, справедливостта и непринудеността.
Отвореност: "Когато опитът се тълкува правилно, той води към портите на царството на душата." Йон Кабат-Зен.
Избор: "Пред Слънцето и Луната твърдо заявявам, че ще правя това, което сърцето ми нарежда и което носи радост на душата ми." Ралф Уолдо Емерсън.
Справедливост: "Плачех, че нямам обувки, докато не видях човек, който нямаше крака." Неизвестен автор.
Непринуденост: "Когато следвате съдбата си, вие храните своята душа." Харолд Кушнер.
3. НЯМА ГРЕШКИ, ИМА САМО УРОЦИ
Израстването е процес на непрекъснато експериментиране,
серия от проби, грешки и временни победи.
Неуспелите експерименти също са част от пътя към успеха.
Вместо да възприемаш своите грешки като провали, а грешките на другите - като обиди, възползвай се от възможността да се поучиш от тях. Грешката - наша или чужда, е само катализатор на духовната еволюция.
"Всяко нещастие е скрит подтик и ценен намек." (Емерсън)
Не винаги е лесно да видим доброто във всяко нещастие, което ни спохожда.
("Всяко зло за добро", Българска народна поговорка.)
За това трябва да овладеете тайните на състраданието, прошката, етиката и накрая - на хумора.
Състрадание: "Човекът е способен както на велико състрадание, така и на велико равнодушие. Изцяло във възможностите му е да развие състраданието и да надрасне равнодушието." Норман Кузънс.
Прошка: "Човешко е да съгрешиш, божествено е да простиш." Александър Поуп.
Етика: "Няма нито грешки, нито съвпадения. Благословено е всяко събитие в живота, защото идва да ни научи на нещо." Елизабет Кюблер-Рос.
Хумор: "Изключително важно е да се научим да се смеем над себе си." Катрин Мансфийл;
"Светът е оцелял, защото се е смял." Българска народна поговорка.
4. УРОКЪТ СЕ ПОВТАРЯ, ДОКАТО БЪДЕ НАУЧЕН
Един и същи урок ще ти бъде представян в различни форми, докато го научиш. Когато го усвоиш напълно, можеш да се заемеш със следващия.
Докато не предадат посланието, което носят, докато не изпълнят предназначението си, уроците ще се повтарят; ще се повтарят събитията и хората в твоя живот. Всяка ситуация, всеки човек са учители. За да излезеш от омагьосания кръг на повтарящите се ситуации, трябва да осъзнаеш урока и да го интегрираш в себе си като полезен опит.
За да направиш промяната в себе си, на което всъщност те учи всеки урок, трябва да научиш уроците на пробуждането, желанието, причинността и търпението.
Пробуждане: "Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили." Хенри Дейвид Торо.
Имаш две възможности: да живееш на автопилот, или пробудено и осъзнато. Изборът е твой.
Желание: "Животът не изисква от нас да сме най-добрите, а само да даваме най-доброто от себе си." Хорас Джаксън Браун.
"Искам" е основа на избор, който води до действие. "Би трябвало" е основа за решение, което води до жертва.
Причинност: "На всяко действие съответства равно противодействие." Сър Исак Нютон;
"Каквото повикало, такова се обадило." Българска народна поговорка.
Причинно-следствената връзка само потвърждава факта, че ти си първоизточникът на всичко, което ти се случва. Единствено ти си отговорен за собствената си съдба.
Търпение: "Бъди търпелив. Когато времето дойде, ще знаеш, че трябва да се пробудиш и да поемеш напред." Рам Дас.
5. УСВОЯВАНЕТО НА УРОЦИ НЯМА КРАЙ
"В училището на живота няма почивни дни."
Жоржи Амаду
Няма миг от живота, който да не съдържа уроци. Докато си жив, все ще има уроци, които трябва да бъдат научени.
Животът не е подвластен на контрол. Невъзможно е да се отървеш от уроците. Безмисловното упорство и съпротивата водят единствено до емоционален срив. Животът е целогодишно училище, в което на практика дипломиране няма. Учебният процес придава смисъл на съществуването.
Правило 5 учи, че трябва да убедиш Егото си да приеме ролята на вечен студент в университета на Живота и да усвои уроците на отстъпчивостта, себеотдаването, скромността и гъвкавостта.
Отстъпчивост: "Отстъпчивостта не отслабва силата, а я увеличава." Мариан Уилямсън.
Единственото, което трябва да направиш, е да отстъпиш пред реалната действителност, вместо да се напъваш да правиш това, което според някого "би трябвало да бъда".
Себеотдаване: "Най-голямата ни слабост е, че се предаваме. Най-сигурният начин да успеем е винаги да опитаме поне още веднъж." Томас Алва Едисон.
Трябва да приемеш за своя основна житейска задача овладяването на уроците. Урокът на себеотдаването ще се появи при теб във формата на нерешителност, когато вземаш решение, или в трудности и препятствия, когато се заемеш с изпълнението на вече взетото решение.
Скромност: "И когато изкачиш върха на планината, едва тогава започваш истински да се изкачваш." Халил Джубран.
Вселената не толерира арогантността и прекалената самоувереност и лесно сваля прекалено раздутото Его обратно на земята. Целта й е не да те накаже, а да поддържа баланса в самия теб.
Гъвкавост: "Да се усъвършенстваш, означава да се променяш. Да си съвършен, значи да се променяш често." Уинстън Чърчил.
6. "ТАМ" НЕ Е ПО-ДОБРЕ ОТ "ТУК"
Когато твоето "там", за което мечтаеш
или към което се стремиш, стане "тук",
ти просто ще откриеш друго "там",
което пак ще изглежда по-добро от твоето "тук".
Не бягай от себе си. Спри, обърни се с лице към проблемите и ги реши. Тогава твоето "тук" ще стане най-доброто място за живот.
Поставянето на цели и преследването на мечти не трябва да става за сметка на живота Тук и Сега- единственото време и място, където всъщност живеем.
Отлагането на живота за бъдеще време е бягство, както и живеенето с миналото.
Поставянето на условия винаги те затваря в омагьосан кръг и ти пречи да изживееш пълноценно настоящия миг - единственото, което наистина имаш. Предизвикателството на Правило 6 е да живееш Тук и Сега. Ще ти помогнат уроците на признателността, необвързаността, изобилието и мира.
Признателност: "Щом престанеш да сравняваш това, което имаш, с това което нямаш или което искаш да бъде, ти ще започнеш да се наслаждаваш на това, което е." Чери Хюбър.
Необвързаност: "Може би един от най-трудните уроци е да не изпадате в зависимост от очакваните резултати от своите действия." Джоан Борисенко.
Изобилие: "Най-богат е онзи, който изпитва истинско задоволство от това, което има в момента." Робърт К. Савидж.
Мир: "Не е нужно да правите каквото и да е. Просто живейте." Стивън Ливайн.
7. ДРУГИТЕ СА САМО ОГЛЕДАЛА, КОИТО НИ ОТРАЗЯВАТ
Не можем да обичаме или мразим нещо у някого,
освен ако в него не виждаме отразено онова,
което обичаме или мразим у себе си.
Начинът, по който възприемаме околните, е много точен барометър за отношението ни към самите нас. Ние обичаме тези, които приличат на нас, и отблъскваме онези, които излагат на показ собствените ни недостатъци. Във всеки срещнат се отразяваме ние самите.
Ако за миг допуснем, че хората в живота ни играят ролята на огледала, ще се окаже, че разполагаме с изобилие от ценна информация, която ще ни помогне да опознаем себе си.
Правило 7 учи, че трябва да отклоним вниманието си от околните и да го насочим към себе си. Вместо да преценяваме и да съдим другите, най-напред трябва да опознаем себе си. За да направим решителната крачка в преориентирането от другите към себе си, ще ни помогнат уроците по толерантност, яснота, изцеление и подкрепа.
Толерантност: "Всичко, което ни дразни у околните, всъщност ни води към самоопознаване." Карл Юнг ;
"Живейте и оставете другите също да живеят." Съвременен фолклор.
Яснота: "Понякога светлината проблясва на най-невероятни места. Трябва само да гледаме в правилната посока." Джери Гарсия.
Яснотата е умението да виждаш бистро и се постига в моментите на вътрешно съзерцание. Трябва само да се преориентираш отвън навътре, да престанеш да се занимаваш с другите и да се вгледаш в себе си.
Изцеление: "Изцелението е въпрос на време, но понякога и на възможност." Хипократ.
Изцелението е възстановяване на състоянието на цялост и изцяло зависи от собственото ти желание.
Подкрепа: "Има два начина да разпространяваш светлина: да бъдеш свещ, или да си отразяващото я огледало." Едит Уортън.
Да подкрепиш някого означава да му помогнеш да се изправи на крака в труден за него момент, като с готовност и желание му вливаш сили, жизненост и енергия. Тайната е в това, че когато помагаш на другите, ти всъщност подкрепяш себе си. Неприемането на външна помощ е най-сигурният индикатор, че отказваш да си помогнеш сам.
8. САМО ОТ ТЕБ ЗАВИСИ КАК ЩЕ ИЗЖИВЕЕШ ЖИВОТА СИ
Разполагаш с всички инструменти и ресурси,
които са ти необходими.
Как ще ги използваш, зависи единствено от теб.
Винаги, по всяко време изборът е единствено твой.
Всеки човек сам гради своята реалност. Всеки притежава авторското право върху живота си.
Правило 8 те предизвиква сам да моделираш живота си в зависимост от собствения си избор и желания. Време е да научиш уроците на отговорността, свободата, смелостта, енергията и приключението.
Отговорност: "Трябва да сме в състояние да приемем последствията от всяко свое действие, дума и мисъл." Елизабет Кюблер-Рос.
Да носиш отговорност означава да признаеш собствената си роля и принос за обстоятелствата, в които попадаш, както и да понесеш последствията от това.
Освобождаване: "Научете се да давате свобода. Това е ключът към щастието." Буда.
Нещото може да бъде предмет, ситуация или човек. Най-често това са собствените ни навици или собственото ни минало. Позволи им да си отидат и ще бъдеш свободен.
Смелост: "Смелостта е определената от живота цена на покоя." Амелия Ерхард.
Всичко, което трябва да направиш, е да поемеш дълбоко въздух и да пристъпиш към действие.
Енергия: "Няма човек, който да не е в състояние да постигне повече от това, което си мисли, че може." Хенри Форд.
Енергията не е нищо друго, освен способността ни да разкрием истинските си възможности.
Приключение: "Животът е или смела авантюра, или нищо." Хелън Келер
"Ако можете да направите нещо или мечтаете, че можете, каквото и да е то, направете го. В смелостта има гениалност, сила и магия." Гьоте.
Приключението е резултат от готовността да изживееш живота си с неизчерпаем ентусиазъм. Всеки се ражда с приключенски дух. Искрата угасва с порастването ни. Дали животът ни ще бъде банално ежедневие или чудесни приключение, зависи единствено от нас.
9. ОТГОВОРИТЕ, ОТ КОИТО ИМАШ НУЖДА, СА У ТЕБ САМИЯ
Отговорите на всички въпроси, които животът ти поставя, ти носиш в себе си. Трябва само да повярваш и да се възползваш.
Всеки има своята духовна ДНК, която по същество е генератор на вътрешна мъдрост, излъчващ послания за житейското ни предназначение.
Непрекъснато получаваме съобщения или указания от интуицията си, която неотклонно ни води към истинската цел на нашия живот.
Независимо от нагласата и желанието ни, истинските послания ще ни настигнат, колкото и да бягаме от тях. Вместо да се борим с интуицията си, по-разумно е да я превърнем в свой съюзник в пътешествието си през живота.
За да следваме Правило 9, трябва да научим уроците на слушането, доверието и вдъхновението. Те ще ти помогнат да се свържеш с вътрешната си Мъдрост, която знае всичките необходими ти отговори.
Вслушване: "Съзнанието не е нищо друго, освен разбиране - съчетание от всичко, на което обръщаме внимание." Дийпак Чопра.
Урокът се състои в това, да се настроиш на честотата на излъчване на собствената си духовна ДНК. Това, което ти се предава чрез нея, е най-доброто за теб.
Доверие: "Вярвай в себе си; всяко сърце пулсира в този ритъм." Ралф Уолдо Емерсън.
През целия ти живот са те учили да не вярваш на себе си. Сега ти трябва да преодолееш този навик, защото доверието в себе си е връщане към собствените ти инстинкти, които са в пълно съзвучие със собствените ти интереси.
Вдъхновение: "Сред делника трябва да намерим духовната храна за творческото начало в душите си." Сарк.
Вдъхновението е мигът на докосване и освобождаване на духа. Нещо запалва пламъка на вдъхновението и предизвиква послание, което отново ни напомня, че всички отговори вече са в нас.
10. С РАЖДАНЕТО ЩЕ ЗАБРАВИШ ВСИЧКО ТОВА
Ако искаш отново да си спомниш,
трябва да разплетеш двойната спирала
на вътрешното знание.
Нерядко в процеса на усвояване на уроци те ни се струват близки и познати: спомняме си това, което по рождение знаем.
Припомнянето е моментът на осъзнаване на истината. Забравянето - изпадане в състояние на временна амнезия. Когато си несигурен, когато се колебаеш, ти си забравил. Всяко прекомерно отклоняване от състоянието на осъзната пробуда води до загуба на контакт с универсалната мъдрост, присъща на всяко живо същество.
Предизвикателството на Правило 10 е отново и отново да си спомняш своята истина и винаги, когато я забравиш, да успяваш да намериш пътя към нея. Време е да научиш най-висшите уроци: на вярата, мъдростта и безграничността.
Вяра: "Вярата е дар на духа, който позволява на душата да следва собственото си развитие." Томас Мор.
Вярвам в слънцето - дори когато не свети.
Вярвам в любовта - дори когато не е проявена.
Вярвам в Бога - дори когато мълчи.
Жертва на Холокоста.
Мъдрост: "Мъдростта се дава; ние сами трябва да я открием в пътуване, в което никой не може да не отмени или да ни пожали." Марсел Пруст.
Мъдростта не значи интелигентност. Тя е най-високото стъпало на емоционалната, духовната и умствената еволюция, където интуицията се цени колкото информацията, желанието - колкото възможностите, и вдъхновението - колкото знанията. Мъдростта е там, където проникновеното разбиране се слива с всекидневието.
Безграничност: "Така нареченият резултат, всъщност е само начало." Ралф Уолдо Емерсън.
Безграничността е усещането, че пред теб няма предел; че можеш да постигнеш всичко; че можеш да бъдеш всичко. Еволюцията никога не свършва и всеки от нас притежава безкраен потенциал за развитие. Няма предел за твоето състрадание, за твоите желания, за твоето отдаване, за твоята толерантност, за всяко твое придобито знание. Ти имаш позволението безкрайно силно да обичаш, да израстваш и да си припомниш цялата своя мъдрост.
И ОЩЕ ЗА ПРАВИЛАТА НА ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ:
· Всеки урок ще се повтаря, докато го усвоиш.
· След това идва проверката.
· Издържиш ли изпита, преминаваш към следващия урок.
· Вчерашният ден е вече история, утрешният е загадка, а днешният е дар.
· Когато търсиш истинския урок в дадена ситуация, ти всъщност се пречистваш.
· Припомняй си, че си тук, за да учиш.
· Обръщай внимание на всичко, което преживяваш.
· Бъди прилежен в действията си, за да разбереш урока.
· Питай и ще получиш отговор.
· Проучвай всички възможни варианти.
· Открий ефекта на огледалото в своето отношение към околните.
· Приемай всяка трудност като предоставена възможност.
· Вярвай в себе си.
· Довери се на интуицията си и нека тя те води във всеки избор.
· Бъди състрадателен към себе си.
· Помни, че няма грешки, има само уроци.
· Обичай себе си, доверявай се на своя избор и всичко ще бъде възможно!

Уникалн0:ФАКТИ ЗА ЧОВЕКА И НЕГОВАТА ПРИРОДА

imageЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ:
Грипната епидемия от 1918-1919 година е взела повече от 20 000 000 човешки жертви в Европа и Северна Америка.
Човек, който изпушва 1 кутия цигари на ден, изпива половин чаша катранена смола на година.

Човекът е единствения представител на животинския свят, способен да нарисува права линия.

Общата дължина коса, която израства от главата на средностатистическия човек за цял живот е 725 километра.

При блондините брадата расте по-бързо, в сравнение с брадата на брюнетите.

При усмивка вземат участие 17 мускула.

Костите на човека са съставени 50% от вода.

Човешката ДHК съдържа около 80 000 гени.

В тялото на възрастен човек има около 75 километра нерви.

Левкоцитите в организма на човек живеят 2 до 4 дни, а еритроцитите от 3 до 4 месеца.

Названията на пръстите на ръката при французите са: пус, индекс, мажор, анюлер, орикюлер.

В живота на човек всеки пръст на ръката се сгъва около 25 000 000 пъти.

Размерът на човешкото сърце е приблизително равен на размера на юмрука. Теглото му е между 220 и 260 грама.

В състава на човешкия организъм влизат общо 4 минерала: апатит, арагонит, калцит и кристобалит.

Човешкият мозък за 1 ден генерира повече електрически импулси от всички телефони по света взети заедно.

Явлението, при което в следствие на силна светлина човек губи способността си да вижда, се нарича "снежна слепота".

Общото тегло на бактериите обитаващи човешкия организъм е около 2 килограма.

В главния мозък на човека за 1 секунда протичат около 100 000 химически реакции.

Децата се раждат без капачки на колената. Те се оформят по-късно, на възраст от 2 до 6 години.

Научното название на пъпа е "умбиликус".

В момента на раждането в мозъка на детето вече съществуват 14 000 000 000 нервни клетки и броят им до самата смърт на човек не се увеличава. Hапротив, след 25-годишна възраст броят им намалява със 100 000 всеки ден. За 1 минута, отделена за прочитането на 1 страница от книга, умират около 70 клетки. След 40-годишна възраст деградацията на мозъка се ускорява рязко, а след 50, невроните (нервните клетки) започват да изсъхват и намаляват обема на мозъка.

В психиятрията синдромът, съпровождащ деперсонализация, нарушени възприятия за време и пространство, собственото тяло и обкръжаващата среда, официално се нарича “Алиса в страната на чудесата”.

Тънкото черво на човек е с дължина около 2.5 метра. След смъртта, мускулатурата на стените на червото се отпуска и дължината му достига 6 метра.

Човек има около 2 000 000 потни жлези. Средностатистическият възрастен човек губи 540 калории с всеки литър пот. Мъжете губят 40% повече от жените.

Десният дроб на човек вмества повече въздух от левия.

Възрастният човек прави 23 000 вдишвания (и издищвания) на ден.

В живота на женския организъм узряват около 600 000 яйцеклетки.

Човешкото око различава около 10 000 000 нюанси на цветовете.

В устата на човек се намират около 40 000 бактерии.

"Папафобия" е страх от Римския Папа.

Да кихнеш с отворени очи е невъзможно.

Гръбначният стълб на човек се състои от 32 до 34 прешлена.

Жените умират близо 2 пъти по-често от мъжете.

Най-малките клетки в организма на мъжа са сперматозоидите.

Най-силния мускул в тялото на човека е езика.

В организма на човека има около 2000 вкусови рецептора.

В Месопотамии за смърт на пациент лекуващия доктор е наказван със смърт, а за ослепен пациент е наказван с ослепяване.

При раждането в тялото на детето има около 300 кости, а при възрастните остават около 206.

С мазнината, съдържащата се в човешкото тяло може да се произведат 7 сапуна.

Нервните импулси в човешкото тяло се движат със скорост около 90 м/с.

"Партенофобия" е страх от девственици.

36 800 000 са ударите на сърцето на човек за 1 година.

Далтонизмът се среща около 10 пъти по-често при мъжете в сравнение с жените.

Стомашният сок на човек съдържа 0.4% солна киселина (HCl).

Почти половината от всички кости на човек се намират в китките на ръцете и стъпалата на краката.

При съмнение средневековните лекари поставяли диагноза "сифилис".

Хората със сини очи са по-чувствителни на болка от останалите хора.

Ноктите на пръстите на ръцете растат около 4 пъти по-бързо от ноктите на пръстите на краката.

В своя живот човек сменя кожата си около 1000 пъти.

Съществуват повече от 100 различни вируса, предизвикващи хрема.

Удряйки главата си в стена, човек може да изразходва около 150 калории за 1 час.

ЕСЕНТА НЕ ОЗНАЧАВА НЕПРЕМЕННО ЛОШО НАСТРОЕНИЕ


image
Есента е един от четирите сезона в умерения пояс, заедно с пролетта, лятото и зимата. Астрономически тя започва с есенното равноденствие - около 23 септември в Северното полукълбо, където се намираме и ние.
Известно е, че “в природата няма лошо време”. През есента също може да се намери повод за поддържане на доброто настроение: порадвайте се на изобилието от плодове и зеленчуци, на цветовете по дърветата. 

Влажното време през този сезон, влагата у дома могат да станат причина за появата на плесен.

Затова, прегледайте всяка част от жилището си, за да откриете причината за плесента и се заловете с нейното унищожаване. В условията на влага тя се размножава много по-бързо и може да провокира доста заболявания - алергични реакции, болести на дихателните органи, очите и кожата и дори депресия.

Изследвания показват, че при хората, които живеят и работят във влажни помещения, най-често се наблюдава нарушение в съня и апетита, повишена умора и развитието на депресия.

Изводът е прост: лошото настроение, депресията и много болести няма да посетят вашия дом, ако в него е чисто, топло и уютно.
imageМнозина от нас започват през настъпва6тият сезон да се оплакват от обострянето на редица хронични страдания – гастрит, язва, артрити, стари травми... Есента е опасно време. Засега лятната жега не позволява на вирусите да се развихрят, но със захлаждане на времето, те започват да стават по-активни и най-безпардонно ни повалят на леглото. Човекът е част от живата природа. А природата обикновено замира през есента – дърветата се разделят с листата си, животните изпадат в зимен сън и т.н. При човека през есента рязко отслабват защитните сили на организма. Смяната на топлия режим и промените в атмосферното налягане оказват съществено влияние на сърдечно болните, като се засилват хипертоничните кризи, зачестяват пристъпите на стенокардия и се обостря исхемичната болест. Увеличава се броят на възпаленията на белите дробове и астматичните прояви. Намаляването на слънчевото греене пък довежда до униние и известните есенни депресии.
Красивата есен е радост за очите и душата, а лъчите на циганското лято сгряват и тялото. Често пъти смяната на сезоните е причина за простудни заболявания. Не рядко, есента, предизвиква меланхолия, а може да отключи и депресията. През този сезон задължителен елемент е подготовката на организма за зимата. Тогава от значение е засилването на имунната система. Освен храната съдържаща антиоксиданти – плодове, кисело мляко, морски дарове, броколи, моркови, картофи и други, са и минералите.Калций, магнезий и цинк са изключително полезни за метаболизма и строежа на всички системи в организма. Погрижете се за себе си за да се чувствате здрави и щастливи!

 image

ЕНЕРГИЙНАТА РЕАЛНОСТ НА ЧОВЕКА

Ние сме повече отколкото физическото ни тяло, което повечето от нас можем да видим и да усетим. Нашите ум, емоции и душа имат свои собствени тела. Тези тела са свързани с физическото ни тяло, но са отграничени в известен смисъл от него. Хората с изострена чувствителност винаги са могли да възприемат едно или повече от тези тела. Някои последни постижения в науката и технологиите дават възможност да се демонстрира и по друг начин тяхното съществуване. Вече и нашият ежедневен опит потвърждава тяхната реалност.

Променяйки енергията си можете да постигнете чудеса!
Според Стивън Люмиер - лечител и ясновидец - всеки човек може да събуди своите висши способности за възприятие, стига да посвети себе си всеотдайно на подходящи енергийни практики. И така, той обяснява следното:
ЕТЕРНО ТЯЛО - според виждането на Стивън Люмиер
image
Функции: Етерното тяло дава жизненост, здраве и организация на физическото тяло. То настройва нашето съзнание към енергийните принципи и пренася и приспособява енергиите на по-висшите тела към нашето физическо осъзнаване.

Обхват на съзнание: Етерното тяло има будност за различните видове фини енергии, които циркулират през физическото тяло и околната среда. Неговите фини енергии могат да бъдат почувствани от всички и видяни след определено обучение.

Форма (структура): Етерното тяло е финото ниво на физическото. То е формирано от различни енергии като: електромагнитни, чи или прана, виталност и т.н. То също е образувано и от субатомни частици, най-фините сред които са кварките.

Това тяло свети в различни цветови вариации - от синьо до виолетово или сребристо. Неговата форма повтаря тази на физическото тяло, като се разпростира според човека на различно разстояние от него. Етерното тяло съдържа онези енергийни канали, които наричаме нади или меридиани. В него са и седемте основни енергийни центрове - чакрите, които са свързани с ендокринните жлези и контролират съответно 7 вида съзнание (осъзнаване). То също така има и 21 второстепенни енергийни центрове и множество други, които са третостепенни.

Етерното тяло има също така два слоя. Първият от тях се разпростира на около 30 см от физическото тяло. Вторият му слой е по-голям и достига половин до един метър от физическото тяло. Всеки от тези слоеве има светеща подобно на луминесцентна светлина и нишкоподобна структура, която излъчва навън и винаги се движи вълнообразно.То има 3 пространствени измерения.

КАК ДА СЪБУДИМ ЕТЕРНОТО СИ ТЯЛО? Това може да стане чрез практикуване на йога техники като пранаяма, тай чи, тао-йога или като настройваме ума си да го възприемаме и обръщаме повече внимание на съответните си възприятия.
АСТРАЛНО (ЕМОЦИОНАЛНО) ТЯЛО
image
Функции: Астралното тяло ни дава възможността да имаме желания, чувства, въображение и психични способности. Чрез него се предава силата, която ни е съществено необходима за ефективни действия и изразяване.  

Обхват на съзнание: Астралното съзнание включва пълният спектър на емоциите от страх, омраза и печал до любов, щастие и екстаз. То също включва пълния спектър на желанията: от съвсем егоистичните и разрушителни към обичайните личностни желания, към висшите духовни и до безкористните стремежи за служене. 

Астралните преживявания включват мечтите, фантазиите, опитностите извън физическото тяло, близките до смъртта опитности, халюцинациите, имагинациите и визуализациите.

Петте астрални чувства са: ясночуване (астрално чуване), психометрия (астрално докосване/ усещане), ясновиждане (астрално виждане), въображение (астрален еквивалент на вкуса) и емоционален идеализъм (астрален еквивалент на мириса). 
Астралното съзнание и Астралният Свят включват всичко, което бихме могли да си представим - от възможно най-ужасния ад до най-възвишените небеса. Астралният Свят съдържа астрално копие на по-висшите Светове. Той се възприема и усеща чрез въображението, чувствата и в зависимост от личната гледна точка. 

Форма (структура): Астралното тяло е разположено около физическото, има яйцевидна форма и то е което най-често се нарича Аура. Аурата се разпростира от около един метър до около 3 метра от физическото. То има 7 главни енергийни центрове, 21 второстепенни и множество други третостепенни, точно както и етерното тяло. То постоянно променя своите цветове - от тъмни до блестящи и сияйни, в зависимост от нашето настроение.Астралното тяло има общо 4 измерения.

КАК ДА СЪБУДИМ АСТРАЛНОТО СИ ТЯЛО? Астралното съзнание се разбужда главно чрез стимулиране на желанието за това. Будността на астралното тяло се постига чрез медитация, техники за психологично развитие, пътешествия извън физическото тяло, шамански практики, контролирани сънища, халюциногени - по-специално т.н. психоделици, определени практики на дишане (пранаяма), някои видове травми, биохимични дисбаланси и определени видове енергийни стимулации.

МЕНТАЛНО (интелектуално)ТЯЛОimage
 Функции: Mенталното тяло съдейства на познавателните способности, то съдържа таланта на познанието. То ни дава възможност да различаваме, да имаме мисли, вярвания и идеи и висши психични способности.  

Обхват на съзнание: Mенталното съзнание се разпростира от способността за различаване на много специфични, детайлизирани и частни неща до различаването на много общи, всеобхватни и абстрактни неща. То обособява, различавайки чрез интуитивната възприемчива мисъл.

Петте ментални чувства са: Висше ясночуване (ментално чуване), Планетарна психометрия (ментално усещане), Висше ясновиждане (ментална визия), Проникновение (ментален еквивалент на вкуса) и Духовно Проникновение (ментален еквивалент на мириса). 
Mенталното тяло има свой собствен обхват на усещане. Когато имаме прекалено фокусиране върху ограничаващия разделителен аспект на мисълта, тогава има осъждане, ментален страх и депресия. Когато мисълта се разпростира върху по-обединяващите области, тогава настъпва състрадателно разбиране, мир, радост, благоговение и благословение. 

Менталното съзнание е по-обективно, фактическо и неперсонално, отколкото астралното. Индивидите достигат своята най-висша степен на развитие именно в това съзнание. 

Форма (структура): Mенталното тяло повтаря формата на физическото, а в енергиен аспект то е яйцевидно със заострени краища. Размерите му варират от 1,2 метра до 3 метра. Обичайните му цветове са светло синьо, жълто, сиво, златно, като присъстват и всички пастелни цветове. То има 7 главни центрове, 21 второстепенни и множество третостепенни, точно както е при етерното и астралното тела. Излъчването на неговата светлина се разпростира от сърдечния център.

Mенталното тяло има най-общо 5 измерения.

КАК ДА СЪБУДИМ МЕНТАЛНОТО СИ ТЯЛО?
Това може да стане чрез академично обучение, четене, определени видове енергийни стимули и определени практики на медитация.
ПРИЧИННО ТЯЛО
image

Причинното тяло се нарича така защото то е причината и оригиналният източник на всяка личност преди прераждането й в съответния нов живот. То е източника за това нашата личност да е и да съществува. Когато приключим земния си път като личности , нашата същина се абсорбира от това тяло. Това тяло е първичното ниво на нашата индивидуалност и за него може да се каже, че е относително безсмъртно, защото Причинното тяло може да съществува за много милиони години, по времето на пътешествия ни като човеци в различни прераждания и животи. Животните все още нямат придобито причинно тяло. Хората които постигнат освобождение от цикъла на преражданията отхвърлят това тяло и се придвижват към по-висшите нива.

Функции: Причинното тяло е хранилището на цялостното ни съзнание и добродетели, които са култивирани във всеки наш живот като личности - по-специално развитите от нас воля - сила, любов-мъдрост и творческа интелигентност. То е изградено от всички натрупвания от всички наши предишни животи! То е скъпоценното сандъче, което пази всички съкровища от нашите предишни опитности. То е средството, което способства разкриването на съзнанието, което ние използваме физически, емоционално, ментално и духовно. То е средството на човешкото ни безсмъртие, независимо дали сме въплътени или не. 

Обхват на съзнание: Причинното тяло е централната фокусировка на самото съзнание и на цялостното човешко същество. Следователно неговият обхват включва както физическото, така и етерното, астралното и интелектуалното нива. Когато причинното тяло се пробуди духовно то става съзнателно за другите души на неговото ниво, взаимодейства с Вселената и може да съществува независимо от личността. Тогава живота е едно с цялото, съзнанието е на групата, любовта, мъдростта, целта и благословението. Kогато се събудим на душевно ниво например с помощта на медитация това тяло разширява обхвата на своето съзнание в областта на Висшия Ум (Манасично тяло), Будическото (Христовото) тяло, Монадичния Аспект и евентуално Логоичния (Слънчевия, Божествения) Аспект.

Причинното тяло има две добавъчни манасични (ментални) чувства: Отклик на Груповата Вибрация (използван за да си намерим духовната група) и Духовна Телепатия (използвана за да комуникираме с другите души). Това тяло живее в манасичната вселена (виж 7 Univerces ). В това тяло преживяването на времето е толкова ускорено, че един човешки живот в него изглежда като един ден.

КОМБИНАЦИЯ: ФИЗИЧЕСКО ДО ПРИЧИННО ТЯЛО
image

 Обвиващото причинно тяло (златното яйце) е най-финото ниво човешката индивидуалност, то е даващият сегашния ни живот и съзнание източник, а също така и пазител на информацията за всички наши минали и бъдещи животи. То би могло да се каже, че е нашето Висше Себе. 

Менталното (интелектуалното) тяло (светло синьо на цвят, вътрешно ниво) е средството за разбирането, вярванията, мисленето, познанието и когнитивните процеси.

Астралното тяло (следващия вътрешен слой, пъстро) е средството на емоциите, желанията, въображението, личната сила, и е фокус на чувствата. 

Етерното тяло (следващото вътрешно ниво, бледо синьо) е средството на жизнеността и енергията ни, фината основа на физическото ни тяло. 

Физическото тяло ( в средата, мургаво на цвят) е средството за стабилност, то създава нашата отделеност и фокусирането на личността ни.

Личността ни е образувана от менталното, астралното, етерното и физическото ни тела, обединени като единица. Личността е съвсем временна и се променя и пресъздава през всеки нов живот на Земята, като ефективно изтрива паметите за миналите ни животи на личностно ниво. Всички опитности, познания и развити способности се съхраняват на нивото на Причинното тяло, което може да съществува милиони години.


ЕНЕРГИЙНИ ТЕЛА в обичайното им нездравословно състояние
image

Когато възприемаме човека с пълния спектър на свърхсетивното възприятие всеки от нас е очарователно красиво представяне от цветове, светлина и енергия. Всички ние сме божествени същества от светлина! Същевременно настоящият период от времето ни подлага на различни видове стрес, които вземат своята дан от нашето енергийно здраве.
Тъй като възприятията за тези видове стрес стават все по-осезаеми за повечето хора, а и различните вредни обстоятелства имат тенденцията да се натрупват в нашите енергийни тела без ние да си даваме ясна сметка за това. С течение на времето тези вредни за енергийното ни здраве обстоятелства стават като нещо, което се разглежда като "нормално" и се възприемат като даденост.
Ние забрявяме за чистотата и целостта, които сме били като деца, преди тези вредни обстоятелства да се натрупат в нашите енергийни структури. 
Картината от горе показва ситуация, която е нормална за повечето хора. Те са в нея без да могат да си дават сметка за това. Все повече хора вече започват да усещат, че подобни неща наистина съществуват.  

Някои от хората изглеждат по-добре, други - по-зле. Каквито и условия да имате, те могат да бъдат подобрени. Но затова е необходима енергийна хигиена, така както всеки от нас поддържа хигиената на физическото си тяло. Обаче кой от нас мисли за пречистването на нашите етерно, емоционално и ментално тяло? Представете си, че нито веднъж не сте се къпали през целия си живот! Може би същото е за нас на енергийните нива! И това е може би почти за всеки човек! 

Тъмните натрупвания, които са изобразени върху физическото тяло на горната картина не са всъщност на физическо ниво. Те са нашите натрупани мрачни мисли и вредни емоционални енергии, които сме задържали. Те създават блокажи за етерното и физическото ни здраве. Тези блокирания също могат да се натрупват и в чакрите (енергийните ни центрове). Когато се случи това вътрешните ни органи и жлези отслабват и не работят правилно. Блокажите на енергията на чакрите също могат да повлияят на мисловното и на емоционалното ни функциониране.

Тези акумулирани тъмни енергии могат също да създават зони на отслабване в етерното тяло, които после да предизвикат създаването на дупки в етерната аура. Други причини за възникване на дупки в етерната аура са травми, много от обичайните електроуреди, такива като микровълновите печки и мобилните телефони, магнити, електрични одеяла, прекаляването с алкохол и определени лекарства. Тези дупки източват жизнената ни енергия и позволяват на нездравословни енергии от околната среда да проникнат близо до нас.

Астралното тяло натрупва тъмни енергии особено в долната си половина. Това се случва при подтискане на негативните ни емоции. То също може да има дупки в жизнената си енергия - червените струи, които изтичат навън. Такива дупки се срещат много често и са причинени от емоционални загуби, скандали, минали наранявания, прекаляване с алкохол, или някои лекарства. Когато вече имаме такива астрални дупки на нас ни липсва естествената защита срещу различни видове негативни емоционални и други неблагоприятни енергии от обкръжението ни. 

 Дълги пукнатини се разпростират от горния десен ъгъл до долния ляв ъгъл - и те са много често срещани и са резултат от предишни травми.Червените шнурчета около тях представляват емоционалния модел на реакцията ни на съответното отминало събитие. 

В менталното тяло най-общо казано има хоризонтални и сиви и черни линии на зиг-заг. Те са образците на осъждането и на подтискането. Те взаимодействат така, че ни пречат да приемаме самите себе си и живота и да живеем в пълнота. Черните малки торнадо в менталното тяло са повтарящи се отрицателни мисли. Сивите зацапвания на това тяло са натрупаните негативни мисли. 

Черните резени в причинното тяло не са негативни натрупвания, а по-скоро липси - области или видове съзнание, които остава и следва да развием. Това е основната причина за всички останали вредни обстоятелства - нуждата от повече съзнание! Ако имахме достатъчно съзнание, ние щяхме да управляваме какъвто и да е вид стресово преживяване с леснота и да останем свободни от каквито и да са негативни ефекти!

Изброените по-горе неща са само пример за различните липси или вредности втъкани в телата ни, които се възприемат от хората с развити способности за виждане в енергийния свят. Ясно е, че има много голямо разнообразие на различните видове вредности, които са уникални за всеки човек. 

Важно е да подчертаем, че всички гореспоменати вредности могат да се премахнат и излекуват като се използват подходящи методи.

 МАНАСИЧНО ТЯЛО (Тяло на Висшия Ум) - според Стивън Люмиер
 
Тук това тяло е показано като съдържащо вътре в себе си от физическото до причинното ни тела.
image
Функция: Манасичното тяло (тялото на Висшия Ум) е нашето средството за контакт с Универсалното Съзнание. Чрез него имаме способността да достигаме до огромните резервоари на познанието и истината за реалността и съществуването. То ни дава възможността да станем съзнателни за Божествения План и за неговата проявя в света около нас. 

Обхват на Съзнанието: Ориентацията на манасичното тяло е към разбирането на абстрактните и универсални истини, които са безкрайни по количество, възвишени по качество и с мъдростта си освобождават човешкия дух. Когато това ниво на съзнанието се разбуди имаме осъзнаване за Божественото Всеприсъствие. Манасичното съзнание въплъщава аспекта на божествената интелигентност. То обичайно е в състояние на възторг и блаженство и съществува на висшите нива на Манасичната Вселена.

Форма (структура): Когато е пробудено Манасичното тяло може да се възприема като огромно поле от светлинни частици, излъчвани от обща точка и простиращи се до около 360 м на ширина и около 102 м на височина отвъд физическото тяло. Размерът му всъщност варира при различните хора. Централната колона от светлинна енергия показва неговия настоящ обхват на универсална мисъл. То съществува в 5 измерения. За повече информация виж: Разбиране за пространствените измерения: Understanding Spatial Dimensions. 

Как можем да събудим Манасичното тяло? Това може да стане чрез специфични практики на медитация и определен вид енергийна стимулация, макар че изучаването на неща като абстрактна математика, абстрактна философия и др. подобни може да е от полза. 
БУДИЧЕСКО (ХРИСТОВО) ТЯЛО
image 
Това енергийно тяло не е наречено така заради индивидите Буда и Христос, а те са получили тези си имена защото са въплътили това ниво на съзнанието.  

Мнозина от Учителите и Основателите на основните световни религии също са били изразители в света това ниво на съзнание.
Функция: Будическото тяло улеснява разширяването на съзнанието отвъд разделението на индивидуалността. То позволява на идентичността (самоличността) да се освободи от индивида, така че идентичността да може да обхваща и другите - семейството, приятелите, социалната група, душевната група и дори човечеството като цяло. Будическото тяло способства да се развие интуитивното разбиране чрез единството с другите, знаенето посредством бъденето на точно това, което трябва да се знае.  

Будическото ниво е източника на щастието и блаженството за манасичното, причинното, менталното, астралното, етерното и физическото ни тела. То е плана на пълното щастие. Това тяло е способно да трансформира, да излекува и да разреши всичките човешки проблеми със силата на любовта, единството и мъдростта.

БУДИЧЕСКОТО (ХРИСТОВОТО) ТЯЛО съдържа архетипът на съвършенството за всяко човешко същество. Въплъщаването на този архетип, сливането на личността с Будическото ниво на съзнание е целта на човешката еволюция.

Обхват на Съзнанието: Будическото съзнание не може да се прояви докато не постигнем много значим напредък по пътя на духовното си развитие. То започва да се проявява като интуиция (способността да познаем мъдростта посредством любовта, без помощта на мисълта или психически способности) и като състрадание към другите.

Чистото Будическо съзнание се характеризира с разширяване идентичността на човека отвъд индивидуалността му, така че той става достатъчно обхватен за да може да се идентифицира с група от индивиди или души. Световните Учители въплътяват това състояние по такъв начин, че те посвещават собствената си индувидуалност за доброто на цялата група на човечеството.

Единството на това ниво е толкова истинско и наситено , че същностите в него са постоянно в състояние на непрекъснато екстазно единение с другите. Това е състояние на силна любов и непрекъснат екстаз, стигащ до оргазъм.
Ако това, което се разглежда да е Будическо или Христово съзнание не включва това преживяване на силно оргазмично благословение, тогава то не е всъщност чисто Будическо (Христово) съзнание, а е по-скоро е неговото отражение на Менталното или Астралното нива, или пък е смес на Будическо с Ментално или Астрално нива. Будическо (Христово) съзнание е състояние на възторжена индивидуална трансцендентация. Белегът, че някой наистина е постигнал такова непрекъснато състояние на съзнанието е, че той никога не е ориентиран към своята индивидуалност.
Такива хора никога или съвсем рядко говорят за себе си. Те са напълно безкористни в своите действия и не желаят нищо персонално за себе си, защото те обитават в източника на пълнотата, в непрекъснато блаженство. Също така тяхното изразяване е съвсем безвредно и препълнено със състрадание.

Будическото ни средство си има своето ниво на петте сетива. Те са: Разбиране (будическо чуване на 4-те звуци: лично, това на другите, това на духовната група и това на планетарната същност, която е нашето потекло), Лекуване (будическо осезание, което прави по-лесно осъществяването на начина, по който да се лекува и да се създава цялостност), Божествено Зрение (божествено зрително поле, което позволява на човека да вижда божественото във всичко), Интуиция (будически усет, чрез който нечия същина се разпознава в или под всички форми) и Идеализъм (будическо обоняние, способността да се осезава иделното). Будическото съзнание също се характеризира с всеведение или все-знание. Осъществяването на идентификацията с Божественото започва на това ниво. Будическото съзнание въплъщава аспекта на Любовта на Бога. То пребивава в Будическата Вселена, която е изпълнена със златна и бяла светлина, дълбока мъдрост, спираловидни мандали на групи в групи и в групи на същества от светлина.

Форма (структура): Когато е събудено, Будическото тяло може да се възприеме като огромен конгломерат от въртящи се вихри насочени навън. Конусообразните структури в дадения образ по-горе са енергийни вихри. Това тяло е изключително еластично и когато неговото внимание е насочено към даден обект (на собственото му ниво или на ментално, астрално или физическо нива), то се разширява и удължава и пътува към обекта със скорост по-голяма от скоростта на светлината или със скоростта на мисълта, тогава вихрите проникват в самия обект, улеснявайки обединението и сливането с обекта на интерес в същия този момент. Централната колона от светлина показва неговия сегашен обхват на съзнание. Рядко могат да се видят самостоятелни будически тела, както сме изобразили по-горе. Това тяло има общо 6 пространствени измерения .

Как можем да събудим Будичното тяло? Болката и личното страдание разбуждат наченките на състраданието към другите, първото проблясване на Христовото съзнание. Когато личността поеме развитието си в собствените си ръце чрез дисциплинирана духовна практика на медитация, тогава болката и страданието стават излишни и се изместват от блаженството! Будическото съзнание се активира предимно чрез специален вид медитация. Обичайното служене на семейството, приятелите,човечеството и света също помага да се разбуди това съзнание.