понеделник, 16 август 2010 г.

По монокини

Черната Златка по монокини на морето
Черната Златка по монокини на морето

Мис Плеймейт 2006 Златка Димитрова, или както е по-позната - Черната Златка, най-сетне демонстрира тунинг, изваян изпод скалпела на пластичен хирург. Горещата брюнетка впечатли мнозина с щедра гръдна обиколка, разкривайки гледката на 840-кубиковите си прелести на морето. Тя се припичаше на плажа в компанията на своя приятелка и очевидно далеч от спрягания за неин бъдещ съпруг самбист Благой Иванов–Багата. Повечето представители на силния пол обаче не бяха особено очаровани от гледката и коментираха, че предишният й бюст, който си беше изцяло природна даденост, бил далеч по-естетичен от предлагания.

Мъжете не дават на жените си да се пекат без горнище на плажа

Близо 90 процента от представителите на силния пол нямат нищо против да виждат разголени чуждите жени Източник: sxc.hu


Мъжете не са съгласни партньорките им да се пекат топлес на плажа, но същевременно са доволни да виждат други жени без горнища, пише в. "Сън", позовавайки се на резултатите от проучване, направено във Великобритания от туристическата агенция sunshine co.uk, предаде БТА.

Данните от допитването показват, че 56 процента от мъжете не позволяват на половинките си да показват прелестите си на плажа. Същевременно се оказва, че близо 90 процента от представителите на силния пол нямат нищо против да виждат разголени чуждите жени.

Анкетата е направена сред 2392 дами. Близо 68 процента от тях споделят, че са готови да се пекат без горнище на плажа. Най-често причината е, че не искат неравномерен тен. Три процента от участничките в допитването обаче признават, че обичат да се показват.

"Събирането на тен без горнище все още е табу за много хора, но все по-голям процент жени очевидно се чувстват добре да се пекат топлес", казва Крис Браун, съосновател на туристическата агенция. БТА

Най-красивите басейни в света!

swimming-pool-raj-palace
Басейнът на хотела Радж Палас в Джайпур, Индия
Всеки луксозен дом си има плувен басейн – вътрешен, външен, а понякога и двата вида. Предлагаме на вашето внимание една компилация от най-луксозните, най-безумните, най-скъпите, най-сниманите, най-големите и дори най-грозните плувни басейни в света. Има такива, които са си направо плашещи, но пък са много забавни и интересни. Не всички се намират в частни домове. Някои са в луксозни хотели или световно известни курорти, но всички са впечатляващи.

Най-сниманият и може би най-известният басейн в света

Водят се доста спорове за тази титла, но засега най-сниманите и известни басейни си остават тези на имението Харст Менсън.
Вътрешния басейн на имението Харст
neptune_pool
Басейнът Нептун - невероятна разходка из Древен Рим отново в имението Харст

Най-големият открит басейн в света

Най-големият открит басейн в света всъщност е изкуствена лагуна със солена вода, която се намира в курорта Сан Алфонсо Дел Мар в Алгаробо, Южно Чили. Огромният басейн използва компютърно управляема вакуумна и филтрираща система, за да поддържа морската вода в басейна чиста. Това става чрез постоянна циркулация, точейки вода от океана от едната страна и източвайки я от другата. Басейнът заема почетно място в Книгата на Гинес като най-големият в света със своите 1013 метра дължина.
san_alfonso_del_mar
Най-невероятното постижение, сътворено от човешка ръка

Най-големият закрит басейн в света

Тази титла се държи от басейна, който е собственост на комплекса Сийгая в Япония. Атракцията може да побере до 10 000 души по едно и също време. Освен това има и вулкан, който „изригва“ на всеки 15 минути. Интериорът на съоръжението наподобява естествен плаж карай океана.
oceandome
Гледка от птичи поглед над най-големият закрит басейн в света
oceandome_1
Няма почти никаква разлика между морския бряг и интериора на комплекса
oceandome_2
Комплексът в натоварените часове на деня
oceandome_4
Невероятния комплекс включва и детски басейни и вулкан, който "изригва" на 15 минути

Най-дълбокият басейн в света

Белгийският Немо 33 не е басейн, в който да поплувате след фитнеса или просто, за да поддържате формата си. Разбира се и за това може да се използва Този басейн по-скоро е предназначен за запалени гмуркачи. Тук няма да ви гледат странно, ако наденете шнорхела  и плавниците и се гмурнете на 33 метра под повърхността. Водата е изворна, нехлорирана и с температура 33 градуса по Целзий.
pool31
На повърхността Немо 33 изглежда като всеки друг закрит плувен басейн
pool28
Но ако се потопите малко по-надолу вече попадате в друг свят

Най-опасните басейни на света

Новата мода в проектирането на басейни създава наистина невероятни и на пръв поглед опасни съоръжения.
evason-gallery-hotel
Басейнът на върха на стълбищната площадка
Хотел Галерия Евасън например си има басейн със стъклени стени, който се намира на открито, на върха на отритото стълбище на хотела, създавайки впечатление, че е закрепен само на една колона.
Villa dall Ava_praes
Вила Дал'Ава и нейния вдигащ адреналина басейн
Вила Дал’Ава се намира в Париж и притежава невероятен басейн на покрива, който e издаден пред фасадата на къщата и открива невероятна гледка към френската столица.
resort-four-seasons-bali
Четирите сезона в Бали със своя басейн на 15 метра над земята
Комплексът Четири сезона в Бали има площадка с басейн, от който може да се наслаждавате на гледката към джунглата. Басейнът се намира на 15 метра височина от земята. За да стигнете до него, трябва да прекосите дървен мост.
hotel-joule
И отново издаден напред басейн, този път в Тексас
Хотел Джаул в Далас, Тексас разполага също с много внушителен басейн, който не е така опасен, като този на Четири сезона в Бали, но и тук е много вълнуващо да се потопите.
rooftop_pool_nyc
В центъра на големия град малко релаксация
Разбира се, понякога трябва да се задоволим с това, което имаме под ръка, като този басейн на покрива на небостъргач в Манхатън.
infinity-pool
Не ви ли се струва, че всеки момент водата ще изтече през ръба?
Невероятен безкраен плувен басейн в Бали, Индонезия.
infinity-pool-2
Насладете се на гледката
Следващият предлага невероятна гледка към океана и почти слива двете линии.
precarious-pool
Дяволските басейни на водопада Виктория - невероятно преживяване
Но първенството се държи от естествено образуваните басейни, като Дяволския басейн на водопадите Виктория.

Басейни със странни форми

Басейн под формата на китара

guitar-pool3
Поплувай и посвири
Тази форма е нова мода в архитектурата и строителството на басейни, която е нашумяла след музикалния фестивал в Австралия.

Басейн под формата на щата Алабама

alabama-shaped
Не ще забравите в коя част на света се намирате с помощта на този басейн
Къщата на губернатора в Монтгомъри, Алабама, която всъщност представлява хотел може да се похвали с плувен басейн под формата на щата Алабама.

Басейн под формата на щата Тексас

texas-shaped-swimming-pool
Защо не всеки хотел или губернатор на щат си няма басейн под формата на щата?
Разбира се този басейн се намира някъде в Тексас.

Сърцевиден басейн

heart-shaped-pool
Всичко е любов
Притежание е на Хотела на разбитите сърца, който се намира срещу Грейсленд, домът на Елвис Пресли в Мемфис.

Басейн под формата на пенис

penis-shaped-pool
Хм, интересен басейн... за жени може би

Най-скъпият личен плувен басейн

most-expensive-pool
Най-скъпият басейн е в Лондон, столицата на крале и кралици.
Човек би си помислил, че най-големият плувен басейн е съответно и най-скъпият, но има няколко претендента за тази титла. Рядко се случва плувния басейн да се продаде като допълнителна екстра към някоя къща, но този принадлежи на израелския милиардер Лев Левиев, чийто дом е в Лондон и е най-скъпо продадения нов дом.

Експерти прогнозират бум в производството на ноутбуци Lenovo

Експерти прогнозират бум в производството на ноутбуци Lenovo
Lenovo може да стане водещ производител на ноутбуци, пише Digitimes.com, позовавайки се на наскоро проведено проучване. Експертите, участвали в проучването, смятат, че компанията ще покаже най-висок ръст в производството на ноутбуци сред останалите фирми до 1-2 години. До голяма степен за това ще изиграе роля Китай – страната, която, според прогнозите, ще стане водещ световен пазар за компютри.

Според сайта големи производители на на ноутбуци се надпреварват да получават поръчки от Lenovo. Winstron и Compal Electronics са най-големите производители за продукта на компанията, като и двата имат по 8млн. поръчки за следващата година. На второ място след тях се нарежда Quanta с 5млн. поръчки.

И Winstron, и Compal ще произвеждат и двата модела на компанията – ThinkPad и IdeaPad. По-голямата част от моделите ThinkPad ще се сглобяват в Winstron, а по-голямата част от IdeaPad – в Compal. Прогнозите за 2011 са, че за Lenovo ще са произведени 20млн. ноутбуци, което ще е с 2млн. повече от тази година.

Знаете ли, че: Автомобилите Mercedes са кръстени на австрийско момиче

 
Знаете ли, че: Автомобилите Mercedes са кръстени на австрийско момиче
През 1897 година, австрийският бизнесмен Emil Jellinek решава да си купи кола от немската фабрика Daimler. Когато се завръща у дома, колата му – Phoenix предизвиква толкова вълнение, че той решава да се включи в местно състезание. Прави го под името Mercedes – така се е казвала 9-годишната му дъщеря.
 След състезанието, той осъзнава какъв бизнес потенциал има новата му кола. Той веднага поръчва още 36 бройки и купува франчайз, за да ги продава в няколко страни. Gottlieb Daimler се съгласява колите да се продават под името Mercedes.
 През 1900 година, след смъртта на Daimler, Mercedes е регистрирана като търговска марка. Това е и времето, когато звездата с три лъча става символ на марката. Звездата е дело на Daimler, който я рисува на пощенска картичка за жена си. Тя символизира разрастването на бизнеса по море, суша и въздух.

Тровим се бавно с опасна вода?


Знаем ли какво пием? Какво е качеството на водата, която тече от чешмите в домовете ни? Какво е съдържанието на бутилираната вода, която купуваме? Водата може да бъде полезна, вредна или опасна – всичко зависи от хората, които имат грижата да наблюдават процесите, на които е подложена, преди безцветната и жизненоважна течност да се озове в чашите ни.
В повечето от големите градове водата е подложена на един затворен цикъл. Мощни филтри я пречистват от невидимите твърди отпадъци. След това следва агресивна химическа обработка, водата идва в нашите домове, за да се върне обратно в пречиствателните станции . Ако тук вмъкнем  няколко думи по толкова актуалната напоследък тема за паметта на водата, ще стане страшно. Затова ще я подмина. Наред с почти всекидневните новини за заразената с бактерии питейна вода, не ми се иска да знам какво е запомнило обикновеното H2O, докато се е лутало из тръби и резервоари.
Казват, че разликата между изкуствено пречистената и живата природна вода не се усеща от човека, докато животните винаги ще предпочетат чистата, изворна вода. Не мога да се съглася с това твърдение. Пила съм от извор, пила и чешмяна вода – вкусът им е съвсем различен. Да не говорим за цвета…
Сигурно на повечето от вас се е случвало да нямат вода известно време, и след като пуснат кранчето от там да потече нещо мътно с цвят на разредена боза или безалкохолна бира. В някои големи градове, както и в не малка част от по-малките градчета и села, тръбите са в ужасно състояние. Точно те са местата, в които се развиват опасни бактерии, които предизвикват стомашно-чревни разстройства. Случаи на опасна вода това лято има много.
В началото на юни от чешмите в Хисаря потече мръсна вода, с примеси от тиня. Става въпрос за минералните извори на курортното градче, и по-точно за чешмата, която се намира в областта Славеев дол. Причината? Стари тръби. Тогава шефката на епидемиологичната инспекция д-р Ваня Танчева съобщи, че от чешмите са взети проби, за да бъдат обстойно изследвани. Този проблем наложи затварянето на един от минералните извори – каптаж „Банчето Миромир”. От РИОКОЗ увериха гражданите и почиващите, че непрекъснатият 24-часов мониторинг на водата предотвратява всякакви по-нататъшни проблеми.
Така е в Хисаря, където водата е основен поминък и няма как да не се проверява непрекъснато. В крайна сметка там има болни, които използват лечебните свойства на минералните извори. Но какво се случва в по-малките села? Има ли органи, които проверяват водата и колко често става това?
Положението е мизерно. Особено на онези места, на който е имало наводнения. Само преди няколко дни в село Средище, което е близо до Силистра от чешмите потече вода, която е заразена с опасна за хората бактерия. Тя вирее в храносмилателната система на животните. В подпочвените води, които са около района, бактерията е попаднала чрез изхвърлени животински отпадъци. Инспекторите са предписали обеззаразяване на водоизточниците. Положението е овладяно.
Тези два примера са достатъчни, за да си направим един бърз извод. По отношение на опасните води в България все още се реагира сравнително бавно. Да ви припомня ли какво се случва по морето? Къде се изливат отпадните води на Бургас? Ако подхванем нещата и от тази гледна точка, ще стане страшно. Крехко е екологичното равновесие в България, и никой нищо не прави по въпроса за неговото нормализиране. А водата е ресурс, който не е безкраен – нито у нас, нито по света…
Това, че ни информират от време на време за опасната вода, която пием, е добре. Не е добре времето, което минава, докато бъдем информирани. РИОКОЗ е една изключително полезна организация, но за съжаление все още действа по социалистически мудно…

Домашни грижи и маски за всякаква коса

ПОДХРАНВАЩИ МАСКИ

Маска за лъскава коса

Сока на 2 лимона се смесва с 1 с. л. масло от пшенични кълнове. Втрива се в корените и по дължината. След 20-30 мин. се измивате и накрая изплаквате косата си с подкиселена вода с 2 с. л. лим. сок.

Бързодействаща подхранваща маска

Намазвате косата обилно с майонеза, увивате я с алуминиево домакинско фолио, а после и с хавлиена кърпа и така стоите между 60 и 120 мин. След това измивате косата с мек шампоан и я оставяте да изсъхне сама. Тази маска - италиански специалитет, се прави веднъж месечно до края на зимата.

Есенна маска

Прави се каша от печена тиква, жълтък и мед - в съотношение 1:1:1.

Зимна маска

Малко по-трудна за изпълнение, но пък много ефектна е зимната маска от 200 мл ракия, в която е пусната шепа жито. Държи се на тъмно и топло място в продължение на 2 седмици. След това се прецежда и към течността се добавят 2 супени лъжици зехтин. От тази смес се втрива всеки път половин час преди миене.

Стимулираща маска

5 хининови хапчета, стрити на прах, смесени с един жълтък и една ампула вит. А. Ако косата е по-дълга количеството на жълтъка и витамина става двойно. Маската се държи минимум един час, след което се отмива само с вода. На финала се изплаква с 1 л вода, в която е добавен и сокът на един лимон.

Маска за блясък

1 ампула или 1 лъжичка бадемово маслo, 1 с. л. сок от лимон или оцет (за предпочитане ябълков), 1 с. л. алкохол без значение какъв (ракия, водка, уиски или др.), 1 жълтък, 1 с. л. кисело мляко
Съставките се разбъркват в съд, поставен на котлона, до получаването на хомогенна, леко затоплена смес. Намазват се първо корените на главата, а след това и краищата. Главата се завива с кърпа и с найлонова торба. Маската трябва да седи около 1.30- 2 часа. Прави се веднъж месечно.

Маска за здравина и блясък

Пасирайте една връзка магданоз. Смесете го с 1ч. л. водка и 2- 3 ч. л. зехтин. Втрийте в корените на косата и направете топъл компрес. След 1 час измиите косата с шампоан и изплакнете с 1 л. вода + 1 с.л. оцет.
Маска за коса

1 с. л. мед, 1 с. л. кисело мляко, 1 с. л. зехтин, Вит. А, Е, В6 или В- комплекс. Всичко това се разбърква и се нанася върху суха коса. Прави се загряващ компрес за около 2 часа. След това се отмива.

Подхранваща маска за коса

Забъркват се 1 яйце с кофичка кисело мляко, отцедено предварително, рициново масло 50 мл, 1 ч. л. алкохол, половин лимон- изцеден. Разбърква се добре и се втрива в корените и после по дължината. Слага се найлон и кърпа.

Подхранваща маска с витамини

Витамин А или Геритамин от големите капсули се пукат с карфица, течността се изсипва на пръстите и се масажира по цялата коса, т. е. в основата на косъма. Така се престоява около час преди къпане.

Маска за обем на косата с розмарин и безцветна къна

Варете в продължение на 10 минути 4- 5 супени лъжици розмарин в четвърт литър вода. Прецедете и разтворете вътре толкова количество безцветна къна, колкото е необходимо за да стане на кашица. Нанесете по скалпа и косата. Оставете маската 1 час на главата си и след това измийте с шампоан.

Подхранващ лосион за коса с розова вода и Витамин С

Прави се от 100 г розова вода, към която се добавят 10 малки ампулки вит. С. Преди употреба е добре шишето да се разклати старателно. След това сместа се втрива в корените на косата с лек масаж. На финала се разресва, за да може лосионът да се разнесе и към краищата. Не се изплаква. Добре е да се прави всяка вечер, докато шишето се изпразни.

Маска за възвръщане блясъка на косата

Изцедено кисело мляко или заквасена сметана се смесват с пасирани плодове по избор. Получената каша се разнася по цялата коса и се оставя за около 30 минути. След това се измива само с вода и един жълтък, без никакъв шампоан.

Подхранваща маска с мед, жълтък и плодове

Един жълтък се смесва със супена лъжица мед. Към тях се добавят пресен гроздов сок, смачкани ябълки и пасирана печена тиква. Маската се държи около половин час, след което се изплаква само с вода.

Настойка за пухкава и лъскава коса

За пухкава и лъскава коса се прави настойка от ревен, коприва, лайка, дъбова кора (по равни части). От сместа се взема 1 суп. лъж. за 1 л гореща вода, като съдът се захлупва. Течността се прецежда след половин час. Косата се изплаква след измиване.Ако косата оредява, се приготвя настойка от жълт кантарион, коприва, шишарки от хмел, цветове от невен (равни количества). Нарязват се, заливат се с гореща вода (1 л). След като течността изстине, се прецежда, към нея се прибавя 1 ч. лъж. растително масло.Косата и кожата на главата се навлажняват добре.

Маска за коса със зехтин

Една трета от пакетче хума - може би 4- 5 суп. лъжици и
зехтин се разбъркват, колкото да стане кашичка, прибавя се един жълтък и сока на един лимон. Всичко се обърква хубаво и на мокра, леко подсушена коса се намазва обилно.После се слага найлонова шапка и така се стои около час. Измива се после с шампоан на 2 пъти и накрая с разреден ябълков оцет в една кофичка от кис. мляко и така зехтинът се отмива.

Маска за укрепване на косъма със зехтин

Затоплете 10 мл зехтин, разделете косата и с помощта на четка нанесете зехтина. Разрешете косата, за да разпределите зехтина равномерно по цялата коса. Покрийте главата с найлонова шапчица. Оставете маската 15-30 минути. Ако косата е много изтощена оставете маската на главата за една нощ. Измийте косата с шампоан и изплакнете добре.
Маска за коса със зехтин
Маска от зехтин с жълтък. Може да се добави и малко кисело мляко.
МАСКИ ПРОТИВ КОСОПАД
Фрикции с отвара от розмарин против косопад

Течността се получава, като 2 ч. л. счукана билка се варят половин час в 30 мл вода.

Маска против косопад с лук

За косопад специалистите препоръчват и познатият на всички ни лук. За целта се обелват 3 глави лук и се настъргват на много ситно. Прецеждат се през марля, а към сока се добавя счукана стипца. От тази смес в косата се нанася с помощта на памучен тампон след всяко измиване. Внимание! Нанася се на вече суха коса. А стипцата в сместа трябва да е съвсем размита. След нанасянето косата се разресва и се завива с хавлиена кърпа за през нощта. На сутринта се измива с обилно количество топла вода. Прилага се около седмица.

Маска против косопад с греяно вино

Към кафена чаша греяно вино се добавят 5 счукани скилидки чесън и 1 с.л. свинска мас. Получената маска се държи на косата от 1 до 2 часа, като главата се увива в хавлиена кърпа. Измива се с шампоан с неутрално pH.

Маска против косопад с бира

При косопад помага и горещата бира. С нея се намазва косата и се увива със затоплена кърпа. Тази процедура обаче се прави поне 5 поредни дни.

Маска против косопад

1 жълтък, 1 с. л. балсам, 1с. л. кис.мляко, 7-8 капки вит.А, 7-8 капки вит.Д, 10 капки стимулант за коса на Икаров, 1 м. л.мед, 1 м. л. алкохол. Всичко се разбърква много добре, намазва се косата, завива се с вестник, найлон и хавлиена кърпа и се седи 20- 30мин. Прави се преди боядисване, защото боята пада или 2 пъти в месеца.

Маска против косопад с масло, жълтък и пчелно млечице

200 г масло се разтопяват. Сваля се от огъня и малко преди да се втвърди, се добавят 1 жълтък и 2 г пчелно млечице. Маската се държи в хладилник и се използва на части според дължината на косата. Държи се на косата 3 часа, след което се измива с неутрален шампоан и без балсам.

Маска против косопад със зехтин, бадемово масло и Витамин А

Много добра маска за косопад, особено през пролетта- смес от равни части зехтин, бадемово масло и ампула витамин А. Маската се нанася по цялата коса, като се втрива добре и в корените. Завива се с найлон и топла кърпа. Престоява се така поне 2 часа. Ефектът се забелязва почти веднага. Ако не разполагате с достатъчно време, можете половин час преди да измиете косата, да я намажете само със зехтин. Той е много полезен за заздравяване на корените.

Медена маска за изтощени коси и косопад

Медът е много полезно средство срещу косопад. Той може да се смеси със суров сусам и пектин и да се яде по лъжичка преди всяко хранене. Подходящ е и за маски на изтощени коси. Лъжица мед можете да смесите с рициново масло, жълтък, лъжичка ром, комбиниран витамин А и Д, може да се прибави и газ, ако не се притеснявате от миризмата. Маската се нанася обилно в корените и по продължение на косъма. Поставя се найлон и топла кърпа. Стои се 2 часа, след което се измива обилно с вода. Отмиването е малко по-трудно, затова може да се наложи да насапунисате косата два пъти. Това обаче не е препоръчително в останалите случаи, тъй като обикновено шампоаните съдържат доста агресивни съставки, които могат допълнително да увредят косъма.

Маска против косопад с жълтък, рициново масло и Витамин А

1 жълтък, рициново масло, 1 ч. л. Вит. А
Всичко това се смесва да стане като майонеза и се нанася на корените на косата, преседява се към 2 часа и се измива с шампоан и балсам. По желане могат да се прибавят и стрити на прах овесени ядки.

Маска против косопад с рициново масло, коняк и яйце

300г рициново масло с 30 мг коняк и 1 прясно яйце. Мажем корените на косата. Завиваме с хартия, найлон и топла кърпа. След 2 часа измиваме.

Маска против косопад с жълтък, зехтин, лук и мед

1 жълтък, 1 с. л. зехтин, 2 с. л. сок от прясно изцеден лук и 1 ч.л. мед. Със сместа се мажат първо корените, а после и цялата коса. Завива се главата с хартия, найлон и кърпа. След 2 часа се измива косата с разбит жълтък и се облива с оцетена вода.

Запарка от розмарин против косопад

Запарка от 2 ч. л. накълцани листа от розмарин и 300 мл вода. Киснат 15 мин и се прецежда. Първо се втрива в корените, после - в цялата коса.

Маска с лук против косопад

Вечер в корените на косата се втрива сок от настърган прецеден лук. Преспива се и на сутринта косата се измива с препечена, разтворена в оцет хума

Маска против косопад с мед, сок от алое и чеснов сок

1 супена лъжица мед, сок от алое и чаена лъжичка чеснов сок се смесват. Сместа може да се приготви предварително и да се съхранява в хладилник. Преди използване към 1 супена лъжица смес прибавете един жълтък, добре разбъркайте и намажете кожата на главата. Завържете я с памучна кърпа и отгоре с найлонов плик. Оставете така 20 минути. След това измийте добре косата. Повторете тази процедура пет пъти подред.

МАСКИ ЗА СУХА И ИЗТОЩЕНА КОСА

Билков балсам за подхранване на суха коса

Билков балсам за подхранване на суха коса. За целта ви трябват 300 мл зехтин. Към него се добавят по една супена лъжица от следните билки: лайка, коприва, розмарин, босилек, здравец и хвойна. Сместа трябва да престои на тъмно и топло място 40 дни. След това се прецежда и се добавя сокът на един лимон. Втрива се в корените на мокра коса.

Отвара за изплакване на силно изтощена коса с розмарин и коприва

Към половин литър кипяща вода се добавя по една супена лъжица розмарин и коприва. Тя трябва да ври 10 минути, след което се отстранява от огъня. След като изстине, се прецежда. Получената течност се използва за последно изплакване след миенето с шампоан.

Маска за суха коса с кисело мляко и жълтък

Към чаша добре престояло кисело мляко се добавя един жълтък и се разбърква добре. Сместа се нанася на косата и се държи около 20 минути. Измива се само с вода.

Маска за коса със зехтин и лимон

Изстисква се един лимон, прибавя се зехтин, намазва се цялата коса от корените до върховете, стои се около 20 минути и след това се измива. Маската е подходяща за изтощени коси.

Маска за суха коса с брашно

1 с.л. царевично брашно, 1 ч.л. зехтин, 1 яйце и 100 мл отвара от черен чай. Нанася се още докато е топла и се държи на главата един час. Измива се с мек шампоан.

Маска за тънката и чуплива коса

1 с.л. овесени ядки, смлени на брашно, 1 с.л. рициново масло, 1 с. л. прясно мляко и витамини на маслена основа - А, Е или D. Държи се на главата 4 часа, след което се отмива.

МАСКИ ЗА МАЗНА КОСА

Маска за мазна коса

С белтък, 1 ч. л. сол и сока на един лимон също се приготвя маска. Тя се държи половин час и е подходяща за мазна коса.

Лека маска за мазна коса

В зависимост от дължината на косата се взима кисело мляко. Към него се добавя чаена лъжичка сода за хляб и се разбърква старателно. Допълнителна екстра е добавянето на лимонов сок и разбит белтък. Сместа се нанася веднъж седмично на косата и се държи около 40 минути. Измива се само с вода, и то хладка, заради белтъка.

Белтъчна маска за мазна коса

Разбива се един белтък на сняг. Към него се добавя чаена лъжичка сол, докато се получи гъста пяна. След това се сипва и сокът на един лимон и отново се разбива. Маската се втрива чрез масажи в кожата на главата. Държи се 30 минути.

ИЗМИВАЩИ СМЕСИ

За измиване по принцип може да използвате няколко домашни "шампоана" вместо традиционния, купен от най-близкия магазин. Най-лесно е измиването с жълтък. Има вариант обаче и с жълтък плюс чаена лъжичка сода за хляб. Мазната коса може да се измие със смес от кисело мляко и 1 ч. л. сода за хляб, сухата - с 1 жълтък и 1 чаена чаша кисело мляко.

БОЯДИСВАНЕ С НАТУРАЛНИ ПРОДУКТИ

Успешно се боядисва косата с къна, басма, лайка, кори от орех, корени от ревен, люспи от лук. Най-известните рецепти са познати на древните гърци, които оцветяват русата коса с настойка от лайка, светлокестенявата - със сварени люспи от лук (50 г сухи люспи в 1 чаша вода - варят се 15 мин). Приготвените течности се втриват в косата след измиване.
Корените от ревен се събират през есента - оцветяват косата в червеникаво- меден цвят. Нарязани и изсушени корени се заливат с вода и се варят 15 мин. Запарени във вода зелени люспи от орех оцветяват косата в тъмнокафяво, но с червеникав оттенък.

МАСКИ ЗА РАСТЕЖ НА КОСАТА

Маска за блясък и растеж с Тривитаминол /много ефикасна  /

2 суп. л. Тривитаминол /комплекс от Витамини А, Д3 и Е, продава се във ветеринарните аптеки/
1 суп. л. свинска мас
1 суп. л. ракия
1 суп. л. оцет
2-3 капки газ
Към тази маска в зависимост от вида на косата може да се прибави кисело мляко, мед или жълтък.

За косата....

Наистина всяко коса може да се превърне в здрава, блестяща и приказно красива. Единственото, което е необходимо да знаете е какви са най-подходящите грижи за вашия тип коса.
Нормална коса
При нормалната коса не се среща нито една от крайностите – тя нито се омазнява прекалено, нито е много суха. Отличава се с това, че е еднакво лъскава и еластична от корена до връхчетата. За такъв тип коса се препоръчва мек шампоан. А след всяко измиване е добре да използвате балсам за укрепване на люспестия слой на косъма.
Тънка коса
Основният проблем на тънката коса е липсата на обем и гъвкавост. Прическите също трудно издържат дълго време. За това е много важно да бъде подбрана такава прическа, чрез която да постигнете допълнителен обем. А за да е по-издражлива прическата, използвайте пяна за обем и течни втвърдители. Тънката коса ще стане по гладка и податлива на оформяне, ако и слагате овлажняващи продукти. За измиване са подходящи меките шампоани за обем.
Мазна коса с пърхот
Мазната коса можете да я миете толкова често, колкото има нужда. Но не прекалявайте с подхранването. Специалните шампоани за такъв тип коса съдържат вещества, които ще намалят омазняването. Така че не подценявайте правилния избор на шампоан. Доста често се среща комбинацията от мазна коса с пърхот. Получава се така, защото излишната мазнина по скалпа е идеална почва за различни гъбички. Вече се продават много комбинирани шампоани за такави проблеми, така че само си изберете марка.
Естествено къдрава коса
Специалните шампоани за къдрави коси покриват косъма с тънък слой още по време на самото миене. Така много по-лесно след това ще можете да я разрешите. След всяко измиване не забравяйте балсамите за суха коса. А за оформянето много подходящи са стилинг-продуктите без мазнини и алкохол.
Третирана коса
Третираната коса е тази, която е увредена от къдрене, боядисване, често използване на сешоари, маши, преси и т.н. От тези процедири косата става суха и много чувствителна. Много важно е продуктите, които исползвате за косата си да са от една серия. Препоръчват се шампоани и балсами, които възстановяват структурата на косъма. Подхранващите маски са задължителни, а специалните спрейове придават допълнително еластичност и блясък.                                                                                                         ГРИЖИ ЗА КОСАТА


1. Препоръчва се сухите коси преди измиването да се намажат с рициново или бадемово масло. След това главата се завива с намокрена в гореща вода и добре изстискана гореща кърпа. Престоява 1 час и косата се измива.
2. Косата може да се намаже с яйчен белтък или косело мляко. Тогава измиването става по-лесно. За да добие блясък, косата се изплаква с отвара от чай.3. Мазната коса се намазва с шампоан от коприва и по 20 мл. бадемово масло и зехтин. Главата се завива за 1 час с топла кърпа, след което се измива с топла вода.

Осем истини за косата




Колко живее косъмът?
При жените косъмът живее средно 4 години - това зависи от възрастта, общото здравословно състояние и наследствеността. Животът на косъма минава през три фази - в първата (анагенна) расте, във втората (катагенна) спира да расте и луковицата атрофира, а в третата (телогенна) пада.
Как да мием косата, без да й вредим?
Трябва да се избере сапун или шампоан според типа на косата (суха, мазна или нормална) и да се използва в малки количества. След измиване косата се изплаква обилно, евентуално се нанася балсам и пак се изплаква добре. Ако искате косата да блести, за последно я изплаквайте със студена вода или с вода, в която е прибавена 1 лъжичка оцет или e разтворена лимонена киселина.
Как да спрем падането на косата?
В храната трябва да има и въглехидрати, които дават енергия, и витамини, особено РР и В-комплекс, които активизират кръвообращението, и минерални соли (калий, калций, желязо, магнезий). Предпочитайте яйцата, млякото, сиренето, рибата, черния дроб, суровите зеленчуци, сушените плодове, житните храни. Ограничете газираните напитки, чая и кафето, храните с рафинирана захар. Избягвайте да се решите много енергично с четка и да се сушите с прекалено горещ сешоар. Не товарете косата с много препарати за къдрене и боядисване.
Как да използваме сешоара правилно?
Силната горещина разрушава косъма, затова дръжте сешоара на околo 20 см от косата и го движете, за да я сушите равномерно. Когато имате възможност, сушете косата на чист въздух.
Как да поддържаме косата гладка и мека?
След шампоана винаги слагайте балсам. Вече се продават и шампоани “две в едно”, които съдържат и балсами.
Защо косата се омазнява?
По принцип хората с мазна коса имат и мазна кожа. Причините са много - влияние на хормоните в някои периоди (в пубертета или при бременността), стресът или замърсяването, както и храна, наситена с мазнини и захар.
Как да се грижим за коса, която цъфти?
Косъмът се състои от кератинови плочки, които образуват наслагващи се пластове. Ако косата е подложена на вредни влияния, пластовете се разместват и краят на косъма се разцепва. Затова трябва да се ползват меки шампоани и да се слага балсам. Има специални шампоани, които действат слепващо на разцепените краища. Цъфтящата коса не бива да се четка енергично, да се реши, докато е мокра, да се излага на вятър, слънце, дъжд и сняг. Внимавайте с боите. Храненето трябва да е балансирано.
Какви специални грижи се полагат за дългата коса?
Дългата коса изисква повече грижи, повече време за миене и сушене. Всяка коса си има индивидуална максимална дължина и когато я достигне, започва да оредява или усилено да пада. Трябва да се скъсява веднъж месечно, подстригването стимулира растежа.

5 Съвета как да запазите цвета на боядисаната коса

Всички ние знаем, че трябва да използваме лосион или мляко със защитен фактор, преди да се излагаме на слънце, но не всички от нас знаят достатъчно за това как трябва да предпазваме косата си от слънцето. Ето няколко съвета за това, как да предпазим цвета на косата си през летният сезон бляскав и наситен.
1- Първо използвайте шампоан и балсам за боядисана коса, те хидратират, предпазват и възстановяват косата, някои от тях също имат съставки против накъсване.
2- Преди да влезете в басейн, намажете косата си с бебешко олио. Медните сулфати и хлора във водата могат да придадат на косата нежелани зелени или оранжеви нюанси. Достатъчни са само една или две капки, за да бъде защитена косата, без да изглежда замърсена и мазна. След като излезете от басейна изплакнете добре косата си с вода и същият ден я измийте добре със шампоан за боядисана коса.
Ако все пак сте забравили да защитите косата си преди басейна, то тогава има и друг начин, чрез който можете да премахнете нежеланите отенъци. Направете си маска с топло масло, което ще премахне остатъците от натрупаните химикали и ще възвърне цвета.
Много от салоните, предлагат подобна услуга, но ако все пак нямате как да посетите някой от тях, можете да опитате вкъщи процедурата.
3- Намажете натурално масло - пшенично например, по цялата си коса и разнесете добре по цялата дължина. След това загрейте косата си с помощта на сешоар, за да попие част от маслото. Оставете маслото да действа от 10 до 30 минути и след това отмийте с мек шампоан.
Не се притеснявайте от сулфатите, но наличието на малко сулфати в масовото производство шампоани, не може да причини загуба на коса. Единственият тип шампоани, които трябва да избегнете са дълбокопочистващите или против пърхот, защото в тях има повече сулфати.
4- Можете също така да сложите филтър на душа си, който ще предпази косата ви от минералните съставки на водата, които могат да спомогнат за избледняването на цвета ви.
5- Бъдете внимателни със продуктите за блясък. Повечето домшано приготвени рецепти за коса, съдържат съставки които могат да изсветлят косата ви, не ги използвайте повече от един път седмично. Повечето изкуствени продукти за блясък, съдържат силикон, който се натрупва върху косъма, и в последствие може да се появи накъсване на косата. Бъдете внимателни с подобен тип продукти и  използвайте умерено. 

Как да изсушим косата си естествено

Лятото е сезонът, в който  можете да забравите за сешоара за известно време. Минимум, когато не ви притиска времето. Експертите по красота  и  стилистите препоръчват да  сушите косата си по естествен начин и да ползвате на сешоара  възможно най-малко. Очевидно е, че лятото е подходящото време за това. Но въпросът е –кой е най-бързият и най-ефективният начин за естествено суха коса?
Сушенето със сешоар е много опасно, тъй като горещият въздух изсушава и вреди на косата. Използвайте кърпа, която  поглъща много добре, за да се намали времето, необходимо  за сушене на косата по естествен път. Кърпата трябва да е мека и да поема много вода.
Никога не търкайте косата си с кърпа, тъй като мократа коса е по-крехка. Трябва само да я потупвате докато изсъхне.Как да си направим прическата? Най-добрият начин е да използвате пръстите си и висококачествени  продукти за коса. Уверете се, че косата е повдигната равномерно в корените за  да направите  процеса по-ефективен.Не е голям проблем да се накъдри косата без топло сушене. Използвайте лентички  и фиби на мокра коса, за да създадете естествен вълнообразен  ефект.Никога не решете  мокра си коса с нормална четка. Използвайте рядка четка  и гребен  много внимателно, само за да разрешите.

Предложения за по- бърз растеж на косата.       
Преса, сешоар, маша, ролки са едновременно най- добрите приятели и най- големите врагове на вашата коса. Изсушена, цъфтяща, косъмът се накъсва и оредява. Върнете си предишния блясък със следните домашни рецепти за по- бърз растеж.
 Съживете косъма си с:  
Предложение 1
Смесете 2- 3 супени лъжици тривитаминол, 2 супени лъжици хининова вода и 2 супени лъжици водка. Намажете корените си и оставете да попие за едно денонощие. На сутринта измийте без шампоан, или балсам. Тривитаминолът е изключително богат на витамини, а въздействието на маската е толкова силно, че трябва да повторите упражнението чак след 3 месеца.
 Предложение 2
Отново забъркайте смес от: 1-2 супени лъжици водка и 2 супени лъжици зехтин. Намажете корените си и оставете да подейства за около час, след това измийте косата си с хума. При желание, може да нанесете и балсама си.
 Предложение 3
Комбинацията на хининова вода и бадемово масло може да върши чудеса. Нанесете обилно в корените, останете с маската 2-3 часа и след това измийте с балсам.
 Предложение 4
Може да стимулирате растежа на косъма и с… розмарин. Набавете си няколко стъбла и листа от розмарин, начупете ги и поставете ги в оцет. След като корените са постояли в оцета 4-5 дни, нанесете в корените с масажиращи движения. Оставете да постои около 1 час. Измийте обилно без препарати.

Топ 5 на най- абсурдните митове за красива коса
Бабините съвети и хитринки идват винаги на помощ, когато имаме нужда от тях. Повечето са изпитани, имат видим резултат, но има и някои схващания, които заблуждават много от нас. Вижте мини класацията на най- абсурдните тактики за красива коса.
Днешната жена е информирана, черпи съвети и опит не само от домашния праизвор, а и от козметични специалисти, продукти и процедури. Но, въпреки това, и до ден днешен, има лъжовни митове за разкрасяване, които я заблуждават. Ето и черния списък с най- разпространените безумици :
 
1. Цъфтящите краища на косата могат да бъдат заздравени
Лъжа! Единственото спасение от цъфтящите краища е премахването им. Няма продукти, които да възвърнат блясъка на вече съсипания косъм, той просто трябва да бъде отстранен.
 2. Подстригването заздравява косъма и го стимулира да расте по-бързо.Лъжа! Косъмът се стимулира не от краищата, а от корените. 
 3. Постригването при пълнолуние ще преобрази косата ви
Ще се събудите утре, или след седмица с по- лъскава и здрава коса. Звучи доста заинтригуващо и привлекателно, но за жалост е мит.
 4. Отстраняваш бял косъм, на негово място се появят два
Отново абсурдна заблуда. Ако наистина беше вярно, нямаше да съществуват козметични продукти за косопад. Просто отскубвате един бял косъм, появява се двойно количество и след това… може да боядисате новата си побеляла гъста коса с желан цвят. Ужас!!
 5. 100 пъти разресване на косата преди лягане гарантира блясък и бърз растеж

Прическа според типа лице

 
Васил Михайлов, Артистичен директор на академия и салони.
Според най-разпространените типове лица подходящи прически са:
Лице с квадратна форма
В общия случай притежателите на този тип форма на лицето имат тъмна гъста коса. Те не търсят обем, а желанието им е дисциплинират косата си. Тук подходящи са прическите без много обем, равни по дължина, гладки.
Лице с триъгълна форма (издължено лице)  
В общия случай притежателите на на този тип форма на лицето имат светли финни коси, не много гъсти, бързо омазняващи се. Подходящи са прически с повече обем, може би бретон, съобразен с цялостната диагностика на косата.
Лице с кръгла форма
Притежателите на на този тип форма на лицето имат идеални черти и всякакъв тип прическа им отива.

Овалната форма на лицето се смята за идеална. На жени с овални лица им отива всякакви прически. При останалите форми на лицето, посредством начина на подстригване, се постигна овалност.
За кръгло лице се препоръчва прическа, чийто контур се разширява от ушите нагоре. Целта е оптически да се удължи лицето. Необходимо е косата в горната част на главата да се повдигне, а по страните да се остави по-малко. Но най-добре е да се направи асиметричен силует на прическата. Не се сресвайте гладко и на прав път.
За квадратното лице също са подходящи асиметрични прически и начин на подстригване (проблемите на този тип лице са сходни с тези на кръглото). Необходимо е прическата да се повдигне над линията на челото. На този тип лице отиват вълнисти коси, страничен път, ушите да са полуоткрити. Ако имате гъста коса не я пускайте много дълга и се откажете от симетричните фризури.
При триъгълно лице е нужно да се избере такава прическа, чиято най-широка част да е линията при средата или долната част на ушите. Не подчертавайте широките скули, не си правете къси бретони и не сресвайте предните кичури гладко назад. Подходяща е прическа с прав или асиметричен бретон, с къдрици на темето.
За правоъгълно лице си избирайте прическа, която покрива ушите или обрамчва с къдрици лицето. Може да си направите обемен бретон с дължина до веждите. Тъй като е необходимо зрително да скъсите лицето, откажете се от дълги и прави коси и прически с вертикална линия.
При избор на прическа трябва да се вземат под внимание и особеностите на чертите на лицето. При дълъг нос си направете обемна прическа с дълъг бретон. Не заглаждайте назад косата си. Ако имате вирнат нос – вчешете косата си нагоре. Ако имате малък нос си направете прическа с къдрици и без бретон. При широк и плосък нос, открийте лицето си и вдигнете косата си високо над челото.
При раздалечени очи – повдигнете косата и я пуснете на вълни, така че частично да падат над челото като бретон. При приближени очи – повдигнете косите, придайте им обем при слепоочията, а предните кичури пуснете покрай бузите. Дългата шия покрийте с косата си, а при къса – наопаки – открийте я. Ако сте с къса прическа, отзад я направете с формата на триъгълник. Ако имате големи уши – закрийте ги с коса, примерно до средата. Ако сте ниски на ръст не си правете пищни и обемни прически. Ако сте висока – обемната фризура е подходяща, защото зрително ще увеличи главата ви.
С тези малки трикове и правилно подбрано фризиране, лесно може да коригирате формата на лицето, да подчертаете привлекателните си черти, а косата ви да бъде здрава и ще изглежда добре. А прическата, направена на основата на подходящата прическа, ще допълва вашия стил и винаги ще носи радост.

Каква форма на лицето имаме?

За ваше удобство ще обясним характеристиките на всеки тип лице, за да може всеки лесно да прецени към кой от тях спада.
Според модните консултанти съществуват седем основни форми на лицето – диамант, сърце, обърнато сърце, овал, кръгла, квадратна или правоъгълна форма. Всяка от тях има своите особености, предимства и недостатъци.

Лице с форма на диамант

Това означава, че лицето ви е по-широко в средната си част, за сметка на тези при брадичката и челото. В този случай е важно да се привлече вниманието именно към тези части и оптически да ги поразширите. Ако носите очила – избирайте рамки, с тежки, цветни дръжки и по-широки от горната част на лицето. На вас ви подхождат почти всички прически. Можете да се убедите в това от снимките на известни дами като София Лорен, Линда Еванджелиста или Катрин Хепбърн – всички с диамантена форма на лицето.

Лице със сърцевидна форма

Имате лице с по-широко чело и тясна, фина брадичка. Прическите ви трябва да бъдат на нивото на брадата или по-дълги. Подходящ е път от едната страна на главата или страничен бретон. Косата може да е права, къдрава или на вълни.
С лица с форма на сърце са известни жени като Наоми Кембъл, Мишел Пфайфър, Ашли Джъд, Клаудия Шифър. Сами се досещате какви възможности дава тази форма на лицето.

Лице с форма на обърнато сърце (триъгълно лице)

Тук областта при брадичката е по-широка от тази при челото. В този случай трябва да дадете обем на горната част на лицето. Късата коса и обемна прическа идеално ще компенсират тясното чело. Но внимавайте все пак да не прекалите с височината на фризурата. Избягвайте прически, които имат акцент при линията на челюстта.
Актрисата Кати Айрланд е пример за тази форма на лицето.


Лице с овална форма

Това е формата на лицето с най-идеални пропорции. То е леко стесняващо се към челюстта и леко заоблено на челото при линията на косата. Нямате никакви притесняния каква прическа да си направите. Свободно експериментирайте! Почерпете идеи от Дженифър Анистън, Марая Кери, Тайра Бенкс или Синди Крофърд – блестящи жени, всички с овална форма на лицето.

Лице с кръгла форма

Тези лица са симетрични по отношение на ширина и дължина. Заоблено при брадичката, скулите и линията на косата. Това, което със сигурност трябва да избягвате е прическа с кръгла форма и дължина до скулите. Насочете се към фризури, които да удължават, а не да разширяват силуета.
Всички с право се възхищават на Ингрид Бергман, Кейт Уинслет и Дрю Баримор и никой не забелязва каква форма имат лицата им.

Квадратно лице

Силната, квадратна челюст е характерна особеност на този тип лице. Обикновено е колкото широко, толкова и дълго и обикновено права линия на косата. Не подстригвайте късо косата си. Оставете я средна на дължина или дълга. Целта е да се омекоти формата на лицето и да се смекчат чертите.
Актрисите Сандра Бълок и Деми Мур са с тази форма на лицето.

Продълговато (правоъгълно) лице

Деликатно и по-издължено, еднакво на ширина, както при челото, така и при брадичката. По-добре избягвайте много дълги и прави коси, които допълнително ще добавят дължина. Спрете се на средно-дълги или по-къси прически, които дават повече обем. Препоръчителен е страничен път на косата.
Пример за дама с тази форма на лицето е нежната Гуинет Полтроу.


Невероятни съвети за отслабване


Известно е, че за да отслабнем, трябва да ядем по-малко и да се движим повече, но изследванията показват, че има и други начини за загуба на излишното тегло


Опитайте някои от следните съвети, които гарантирано ще ви помогнат да отслабнете, без да се подлагате на тежки и строги диети:

- Хората които се подлагат на акупунктура веднъж седмично, може да отслабнат с 4,5 kилограма за 3 месеца. Чрез натискане на определени точки по тялото се изпращат електрически сигнали за потискане на апетита.

- Подправяйте редовно киселото мляко с канела, за да изгаряте мазнини. Тази подправка е мощен стимулатор на метаболизма. С половин чаена лъжичка канела на ден може да отслабнете с 1 килограм за месец.

- Напускайте работното си място по време на обедната почивка. Така ще консумирате дневно по 250 калории по-малко от хората, които похапват на бюрото си, докато работят.

- Смейте се на воля. Ако се смеете по 10-15 минути на ден, ще увеличите седмичното изразходване на енергия с до 280 калории.

- Една чаша сок от моркови на ден ще ви помогне да загубите до 2 килограма за 12 седмици. Той е богат на фибри и хранителни вещества, които горят мазнините.

- Приемайте добавки от калций. Ще стопите 2.6% повече тлъстини от тези, които не го вземат.

- За да изгаряте повече калории, тренирайте или работете в такт с музика. Така ще се уморите и по-малко.

- Консумацията на червени меса може да ви помогне да отслабнете. Те осигуряват протеини, които поддържат мускулната маса, а мускулите изгарят 4 пъти повече калории от тлъстините.

- Не спортувайте сами. Тренирайте с приятели и ще отслабнете с една трета повече, отколкото ако правите упражнения сами. Когато тренират групово, хората са по-мотивирани и се окуражават взаимно.

- Яжте червени чушки. Tе съдържат капсацин, който засилва метаболизма с 25%.

- Стресът на работното място е най-главната причина за преяждането. Дишайте дълбоко от време на време по 2 минути, като се съсредоточавате върху диафрагмата. Така ще огладнявате по-трудно.

- Сутрешната гимнастика помага за по-бързото изгаряне на мазнините.
По това време се отслабва най-лесно, защото организмът изразходва резервите от мазнините, за да си осигури енергия за деня.

- Между основните хранения изяждайте по 3 богати на протеини закуски, които съдържат по 250 калории. Например нарязани пилешки гърди или 185 грама риба тон с тънка филийка препечен хляб. Така ще увеличите шансовете да отслабнете с 30%.

- Изключвайте телевизора, докато се храните, защото разсейването отлага момента, в който приключвате с яденето. Това може да ви спести увеличаване на теглото с 3.5 килограма годишно.

- Добавяйте соев сос към ястията, за да отслабнете. Установено е, че соевите протеини си взаимодействат с рецепторите в мозъка, които съобщават, че сме утолили глада си.

- Нарязвайте на парченца храната си, за да приемате 20% по-малко калории. Нарязаната храна изглежда с 27% повече, отколкото същото количество цели продукти. По този начин няма да препълните чинията си.

- Идеална закуска срещу натрупване на тлъстини е парче диня или пъпеш, последвана от едно яйце. Богатото на протеини яйце неутрализира въглехидратите в плодовете.

- Една чаша червено вино предпазва от трупането на тлъстини, особено в коремната област. Ресвератролът в гроздето спира развитието на мастните клетки около талията.

- Слушайте приятна музика, докато се храните. Така ще се отпуснете, ще дъвчете по-бавно, ще ядете по-малко и ще спрете, когато се нахраните.

- След хранене дъвчете 15 минути дъвка без захар и отново след 2 часа, за да избегнете желанието за следобедна закуска.

- Правете повече секс. Освен че ще изгаряте по 150 калории за 20 минути, ще активирате хормоните, които засилват метаболизма и укрепват мускулите.

- Яжте нарове. Те намаляват склонността на организма да трупа мазнини и са толкова сладки, че отслабват апетита към сладки храни.

- Печете месото на скара, защото при този процес на обработка от него изтичат излишните мазнини.

- Пийте зелен чай. Той съдържа вещество, което влияе на оксидирането на мазнините и метаболизма.

- Яжте зрял фасул веднъж седмично. Той съдържа ензим, който сигнализира на организма да разгражда натрупаните тлъстини, зарежда с енергия и подобрява метаболизма.

- Дайте предимство на спанака пред всички зелени зеленчуци. Той осигурява двойно повече фибри, което помага на организма да обработва мазнините по-ефикасно.

- Яжте козе сирене. То има с 40% по-малко калории от кравето сирене.

- Включете лещата във всяко ядене, за да отслабнете със 7 килограма за 10 седмици. Тя е пълна с аминокиселината леуцин, която изгаря бързо мазнините.

- Яжте „добри мазнини”, за да изгорите тлъстините. Те се съдържат в яйцата, орехите и олиото от рапица. Освен това намаляват и риска от сърдечни заболявания.

- Пийте сокове с пулпа. Допълнителните фибри в тях засищат за по-дълго време.

- Закусвайте. Хората, които пропускат да задействат метаболизма си със закуска, поемат дневно по 100 калории повече.

- Изяждайте по 1 ябълка 15 минути преди хранене. След това ще консумирате средно 187 по-малко калории.

- Заливайте салатите с малко зехтин. Съдържащите се в него полезни мастни киселини активизират един протеин, който създава чувство за ситост и по този начин предпазва от преяждане.

- Добавяйте домати към сандвичите, за да не огладнявате бързо. Те потискат хормона грелин, който е отговорен за пристъпите на глад.

- Осигурете си 3-часови интервали между храненията. Така няма да нарушите метаболизма си.

- Яжте ананаси. Те не само засилват метаболизма, но съдържат и бромелин, която разгражда протеините.

- Добавяйте червен пипер към ястията. Смлените червени чушки съдържат 6 пъти повече витамин С от доматите, който е решаващ за превръщането на мазнините в енергия.

- Слагайте оцет в салатите и сосовете. В него има оцетна киселина, която ускорява изгарянето на мазнините.

- Хранете се на масата. Така ще консумирате с една трета по-малко, отколкото ако похапвате в движение.

- Яжте царевичен чипс. Мазнините в него са наполовина по-малко, отколкото в стандартния.

- Хранете се в компания. Установено е, че хората се нагаждат към количеството храна, която изяждат партньорите им. Обедът с приятелка означава 35% по-малко калории.

- Не яжте това, което не расте, не ходи и не плува. Обработените храни са пълни с трансмазнини и изкуствени подсладители.

- Ходете след тренировка, за да продължите дейността на ензимите, които топят мазнините. Прекаленото застояване ги дезактивира.

- Избягвайте енергийните напитки. Енергията, която те дават, спада бързо и от тях се пълнее.

- Използвайте обезмаслено мляко. Освен че има наполовина по-малко калории от пълномасленото, то е по-богато на калций и фосфор, които помагат за разграждането на мазнините в клетките.