вторник, 24 август 2010 г.

РАЗБЕРИ КАКЪВ ЩЕ БЪДЕ ЖИВОТА ТИ И ДО КОЛКО ГОДИНИ ЩЕ ЖИВЕЕШ!Човек не може да избяга от съдбата си.Ако искаш да знаеш,до колко години ще живееш и какво ще си постигнал и оставил зад гърба си, ние ще ти помогнем ,остави всичко в ръцете на висшия  разум и  изпрати СМС на кратък номер: 18423 с TXT JIVOT  ,дата на раждане ( 2.7.1978). Отговора ще получиш възможно най-бързо,след като надникнем в годините напред! Цена: 6,00 BGN
Поддръжка: +359879424626 | plam4ica@abv.bg
Мобилно плащане от fortumo.bg
Ритуал за любов


Ние ще направим любовен ритуал за вас и човека когото обичате и желаете,той ще погледне с други очи на вас.За да бъдете щастливи заедно изпратете Смс на номер 1816 с текст TXT RITUAL вашето име,дата,месец и година на раждане и текст,например: TXT RITUAL Ivan 3.08.1984 Iskam Katq da me obikne.
Цена: 4,80 BGN За всички абонати на Mtel,Globul i Vivacom Поддръжка: +359879424626 | plam4ica@abv.bgТози е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите Мобилно плащане от fortumo.bg

Въпрос,който те тревожи     


Задай въпроса си с името,дата,месец и година на раждане,например: Shte se omaja li za Anton?Maria 5.7.1986. Изпрати Смс с текст:TXT PITAI на кратък номер 1915  за абонати на MTel,Globul i VivaCom 
Цена: 1,20 BGN
Поддръжка: +359879424626 | plam4ica@abv.bgТози е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите Мобилно плащане от fortumo.bg

Ритуална свещ за изпълнение на желание!


Всеки може сам да вземе съдбата си в ръце.Ние ще направим ритуал със свещ само и единственно за вас. Само трябва да изпратите Смс на номер 1816 с текст TXT RITSV вашето име,дата,месец и година на раждане и желанието което искате да ви се сбъдне,например: TXT RITSV Maq 7.06.1974 Iskam da imam sobstven biznes.на номер: 1816
Цена: 4,80 лв. с ДДС
Поддръжка: +359879424626 | plam4ica@abv.bgТози е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите Мобилно плащане от fortumo.bg

Какво ще ти поднесе живота?


Ако все правите планове,а нещо не става както вие искате,проверете какво ще ви поднесе живота! Изпратете смс с текст-TXT JIVOT на кратък номер 1916 за всички абонати на MTel,Globul и Vivacom
Цена: 2,40 лв. с ДДС
Поддръжка: +359879424626 | plam4ica@abv.bgТози е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите Мобилно плащане от fortumo.bg

Разбери дали желанието ти ще се сбъдне


Искате ли да знаете дали ще се изпълни вашето заветно желание. За да надникнете в скритите тайни на вашата съдба изпратете изпратете SMS на номер 1816 със съдържание txt jel и вашето желание и ще получите отговора като обратен sms.
Цена 4. 80 лв. с ДДС
За абонати на Mtel, Globul и Vivatel
Поддръжка: +359879424626 | plam4ica@abv.bgТози е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите
Мобилно плащане от fortumo.bg

Популярният телевизионен водещ Андрей Арнаудов "хвърли бомбата", след като призна, че със сръбската му половинка Даниела са в процес на развод.

Андрей призна: С Даниела сме в процес на развод, вече не се обичаме


Шокиращата новина идва абсолютно изненадващо, тъй като поне на пръв поглед двамата изглеждаха като една от най-стабилните и щастливи двойки в родния шоубизнес.
Молбата е била подадена от Даниела в Белград преди броени дни и по-малко от година, след като с водещия сключиха брак на пищна сватбена церемония.
По време на съвместното им съжителство в България обаче, проблемите рязко се увеличили и според Андрей, това е най-логичният финал на отношенията им.
"Развеждаме се. Вече не се разбираме, а и не се обичаме", призна той пред "24 часа".
 
Разтрогването на брака е по взаимно съгласие и Даниела няма да има никакви финансови и имуществени претенции към него. Тя ще се завърне в сръбската столица, където възнамерява да възобнови телевизионната си кариера.

Скоро след като Андрей обяви, че се развежда със сръбската си изгора Даниела, екранната му половинка Иван се врече във вечна вярност на жена си Вихра.

Иван (без Андрей) и жена му Вихра си казаха "Да" пред Цонко Цонев в Каварна


Лично кметът на Каварна Цонко Цонев венча популярната двойка в ритуалната зала в морския град под звуците на рок варианта на Менделсон, изпълнен от китариста на Queen - Брайън Мей (Brian May).
"Казал съм им, че когото оженя, не се развежда, така че са предупредени и са съгласни с това", коментира шеговито Цонко Цонев.
Напълно очаквано, за кум Иван и Вихра избраха Андрей, а ролята на кума е поверена на сестрата на младоженката - Елина, която долетя специално от Германия, където живее. Шаферка на двойката бе 5-годишната им дъщеря Ава.
Иван и Вихра, които живеят заедно от 7 години, сключиха и църковен брак в 120-годишния храм "Св. Кирил и Методий" в черноморското село Крапец, северно от Шабла, където се състоя и сватбеното тържество, на което присъстваха 200 гости.

Сред тях бяха Васил Найденов, фолк певиците Мария и Есил Дюран, Димитър Ковачев - Фънки, продуцентите Нико Тупарев и Ники Николов, Дони и Нети, група Те с Преслава Пейчева, Мира Добрева и Георги Торнев и др.

Иван и Вихра споделиха, че нямат намерение да заминат на меден месец заради телевизионните си ангажименти. "Шоуто на Иван и Андрей" се завръща в ефира на Нова Тв на 6 септември, а предаването "Станция Нова” - на 2 октомври, като за него се търси нова "отчаяна съпруга", която да замести сръбската водеща Даниела.

Пищните дами са по-привлекателни

Пищните дами са по-привлекателни

Съвременната тенденция жените непрестанно да се стремят към съвършенство и перфектна фигура беше опровергана.

Вече е научно доказано, че по-закръглените жени привличат мъжете повече, отколкото изваяните дами.

Изследванията, в които участвали 7000 жени, показват, че 92% от представителките на нежния пол с по-пищни форми имат по-висока сексуална активност в сравнение с дамите с тяло на пясъчен часовник.

Това проучване опровергава предишната теория, че слабите жени имат по-голямо либидо и са по-сексуално освободени от жените с наднормено тегло.

Според експерти килограмите по никакъв начин не влияят на сексуалната активност.

Благой не понасял лигавата дъщеря на Лияна

Набожният футболист Благой Георгиев не понясял 7-годишната дъщеря на бившата си половинка Лияна.
Той й се дразнел много, тъй като тя била много капризна и разглезена.
Чаровната певица толкова искала да свие истинско семейно гнездо, че по едно време започнала едва ли не да задължава Благо да приеме Денис като своя собствена дъщеря.
Той обаче не бил съгласен с тази „игричка“, защото вече има дете от Христина. Когато тръгнал с Лияна, футболистът въобще не предположил, че и детето ще бъде замесено в цялата любовна авантюра.

 
Преди броени дни изпълнителката направи скандално разкритие пред сп. „Блясък“. Тя твърди, че непознат глас постоянно заплашвал Денис, обаждайки й се по телефона. Малката чаровница се стреснала сериозно, защото анонимният мъж й казал, че ще й счупи крачетата и ще залее майка й с киселина.
Тръгнаха и слухове, че Благо вече се e върнал при Христина, тъй като двамата бяха забелязани да купонясват в известно столично заведение. Христина обаче отрече: "Вече сме в добри отношения, виждаме се, но това не означава, че съм му простила и съм го допуснала отново в живота си. Все пак съм майка на дъщеря му и трябва да спазваме добрия тон".                                                     Христина: Не, никога повече с Благо! Христина: Не, никога повече с Благо!
"Вече сме в добри отношения, виждаме се, но това не означава, че съм му простила и съм го допуснала отново в живота си. Все пак съм майка на дъщеря му и трябва да спазваме добрия тон", обясни Христина.
Само преди 8 месеца тя претърпя жесток удар от футболната звезда. Навръх Коледа Благо Георгиев я заряза в напреднала бременност и се хвърли в обятията на чалга звездата Лияна. Христина роди дъщеря си Йоана през март, но спортистът видя детето си едва след месец, тъй като бе в Русия.
Неотдавна Благо се раздели и с Лияна заради натиск, оказан от бившия й мъж - кюрдския наркотрафикант Махмуд Йозджан. Сега халфът на руския тим "Терек" е самотен. За да осмисли бурните събития в личния си живот от последната година, Благо се засели в манастир в Грозни, където планира да живее като отшелник известно време.
Футболистът не води тренировки с руския отбор, тъй като е контузен и му е нужно време, за да се възстанови. Според някои злостни слухове обаче Благо Георгиев е скрит на тайно място в столицата на Чечня от президента на клубния си тим "Терек" заради опасения, че кюрдът Махмуд е поръчал убийството му.
Междувременно Христина не пожела да коментира раздялата на бившия си с Лияна и лаконично подхвърли: "Какво се случва с неговия личен живот, мен не ме интересува".
.

Лилана изгрява на малкия екран с роля в "Забранена любов"


Звездите на хитовия български сериал "Стъклен дом" Яна Маринова и Калин Врачански изненадващо ще демонстрират присъствие и в... новите епизоди на конкурентната сага по Нова телевизия - "Забранена любов".

24/08/10
Певицата Лилана, която през май пусна новата си песен Out My Video с рапъра Flo Rida, ще зарадва почитателите си с ново амплоа.



Изпълнителката получи епизодична роля в телевизионния сериал "Забранена любов" по Нова.
Лилана ще се превъплъти в образа на приятелка на Стойо Маймуната, като според екипа на сагата, зрителите определено ще останат доволни от нейната изява.

Новите епизоди на "Забранена любов" ще се завъртят в ефира през есента, като ще трябва да се справят със сериозната конкуренция на основния си опонент в жанра - хитовия "Стъклен дом" по bTV.

До куриозната ситуация се стигна, след като преди да бъдат избрани в каста на криминалната драма по bTV, двамата актьори намерили работни ангажименти в другото популярно заглавие в жанра.
Както е известно, макар вторият сезон на "Забранена любов" да стартира излъчване през есента, от него вече има заснети над 160 серии, реализирани още преди месеци.
Освен новият секссимвол на българското кино Калин Врачански и бившата Мисис България Яна Маринова, в сагата ще видим още 19-годишната Симона Халачева, която помним от няколко реклами на "Шуменско" и тв филми на Димитър Шарков.

Иначе традиционно в сериала "Забранена любов" се завръщат Диана Любенова, Ники Илиев, Фахрадин Фахрадинов, Саня Борисова и др.
.

Какво е да си истински мъж

Има няколко основни белега на това да си истински мъж. Няколко основни черти, които не можеш да си позволиш да не притежаваш, ако искаш да си такъв. И повярвай ми, между тях не е пиенето до смърт, псуването по футболни мачове или подвикванията към момичетата по улиците.

Има неща, които правят мъжа истински. Дават му основа, върху която да гради личността си. Ето и най-важните неща, които трябва да притежава един мъж, за да е истински според Аskmеn.
Истинският мъж е силен
Мъжът не плаче, не циври и не подсмърча. Не се оплаква, не се разболява и не търчи при доктора всеки път, когато кихне. Истинският мъж взима решения и приема техните последствия.
Той поема изцяло върху себе си отговорността за своите действия. Истинският мъж е мачо, той не показва излишни емоции. Той е гръбнака на своето семейство и няма време да бъде слаб.
Истинският мъж е съсредоточен
Един истински мъж знае кое нещо е важно и кое не е. Той е целеустремен и преследва задачите си. Има изграден план. Разбира се, няма нищо лошо да си събирате колички или дори да си имате странни хобита, но никога не трябва да им давате предимство пред истински важните неща.
Истинският мъж не е съсреодоточен върху секса, а върху властта, парите и семейството си. Ако имате власт и пари, а жена ви не задоволява сексуалните ви фантазии, има други жени, които ще го направят, особено след наличието на първите две неща.
Истинският мъж знае колко важно е семейството
Той почита предците си и семейните традиции. Той знае, че децата му са Божи дар и се отнася с тях като с такъв, макар да му се налага от време на време да ги възпитава малко по сериозно.
Той никога не забравя и другото си семейство – неговите приятели. Винаги помни, че зад гърба си има някой, на когото може истински да разчита.
Истинският мъж не злослови
Той държи устата си затворена за клюки и сплетни. Мери думите си и не се впуска в излишни подробности. Той никога не говори за други хора, които не познава, както и не разкрива нищо повече от това, което трябва.
Думата на истинския мъж е като закон
Даването на дума означава, че трябва да я спазиш. Ако не можеш, просто не даваш дума. Ако си истински мъж, трябва да си готов по-скоро да умреш, отколкото да нарушиш обещание.
Истинският мъж се стреми да бъде модел за подражание
Уважавайки себе си и околните, взимайки правилните решения, вие ставате пример за вашите деца и всички ваши подчинени в службата. Нека хората се опитват да приличат на вас, копирайки най-добрите ви черти.
Истинският мъж сам трупа състоянието си
Синчетата на богати татковци, които знаят единствено да харчат чужди пари, не могат да бъдат истински мъже. Мъжът трябва сам да изкара състоянието си. Може да фалира няколко пъти преди да постигне успех, но трябва да опитва до край.
Ако все пак започне бизнес с парите на баща си, той трябва да ги умножи поне 10 пъти, за да се нарече истински мъж.
Истинският мъж не изглежда като жена
Той не ходи с женски прически, грим и не си епилира гърдите. Маникюрът обаче е позволен, както и масажите. Все пак важно е да се знае, че всички козметични процедури, които не се извършват от бръснаря, трябва да се извършват от жени.
Несериозно е да ви масажира мъж. Истинският мъж има поне три скъпи костюма и е официален поне три дни в седмицата. Той трябва да знае как да връзва вратовръзката си сам.

Желана на всяка възраст

Желана жена
Всяка жена е цвете, което е способно да цъфти на всяка възраст. Просто за това трябва да бъде Жена с главна буква.
На 20 години
Почти всяко момиче мечтае за своя принц. Но рядко някоя си спомня “ закона на алхимията”: злато може да се получи само от злато. Т.е. да се омъжи за принц може само принцеса. Пепеляшките са изключение. Но спомнете си колко красива и изящна е била Пепеляшка, а кристалната пантофка? Може би високите обувки са създадени, за да съобщават на силния пол, че силата на жената е в нейната слабост.
Като излиза, принцесата не се оглежда в огледалото, за да провери, как изглеждат очите и устните и, а оглежда целия си външен вид – така, както я гледат мъжете. Харесват я, защото обича себе си такава, каквато е – докато в същото това време, повечето момичета страдат, заради това че са прекалено дебели или прекалено слаби. А лошото настроение убива красотата. Принцесата винаги помни, че принц не може да се намери с вулгарни дрехи, татуировки и прекалено ярка коса.
На 30 години
Жената е още млада, но вече има жизнен опит. В тази възраст мисли най-често за това, как да запази красотата си за по-дълго или как да си намери съпруг, ако не е омъжена.
Жената на 30 години се е отказала от евтините бижута, купува си качествено бельо. Ако няма вкус, тя си намира стилист. У дома е добре облечена, а не в стар анцуг. Старае се да разделя интересите на партньора си: заедно ходят на риболов или ски. Старае се да не се оплаква от живота: мъжете за съпруги избират жени, които могат да решават проблемите си. В същото това време жената с главна буква умее да остава слаба. Ако на някои им подаряват цветя и бонбони само в началото на връзката, тя успява да съхрани тази традиция завинаги.
Желана жена
Желана жена
На 40 години
Жените на тази възраст или са омъжени, или разведени, или още не са се омъжвали. Последните, са се отдали на кариерата си, но инстинктът им крещи своето: семейството е по-важно от кариерата.
Жената на 40 години е добра домакиня и любовница, облича се добре, вече има собствено жилище. Но много често бива използвана от мъже, които искат да живеят наготово. Мъжът вижда, че в нейния дом ще бъде сит, ще се забавлява и от него не се очаква да издържа семейство, да бъде закрилник. Той не иска да се ожени за нея, защото тя го подтиска със своя нереализиран майчински инстинкт. Жената с голяма буква няма да се изживява като “мамичка” – тя ще иска да бъде ухажвана и глезена. Никога няма да задушава мъжа до себе си с не изхабената си нежност. Тя се грижи за себе си – поддържана прическа, обмислен грим, елегантен тоалет и качествени обувки. Тя не се страхува от връзка с млад и горещ партньор, нали на нейната възраст хормоналната система достига своя сексуален пик.
На 50 години
На тези години жената вече има богат жизнен опит. Разбира, че остарява и вече не е толкова придирчива към външността на мъжа. На тази възраст тя създава сама мъжа. Той, с възрастта се е научил да оценява душата на жената, щастлив е, че в сърцето и има място за майка му и децата. Тя не се меси в бизнеса му и в отношенията с бившата жена.
Жената, която уважава себе си мисли за това, как да запази фигурата си, умело избира гардероба си.
Ако няма постоянна връзка, тя обръща внимание на мъжете над 45. След 40 години мъжът вече мисли за здравето си, отказал е цигарите, построил е кариерата и дома си. Макар че, много такива мъже се заглеждат по 20-годишни, много от тях бързо изтрезняват, защото с младата приятелка са получили и нова лична трагедия. А с по-възрастна дама се чувстват по-спокойно и хармонично.
Жената не трябва да говори в присъствие на мъжа за своите болести и неразположения, защото мъжът на никоя възраст няма нужда от развалина, а то енергична и здрава лелка, с която ще карат заедно колелета и ще бягат сутрин. Тя спокойно се отнася към навиците му и не му натрапва своята вегетарианска диета.
На 60 години
На тази възраст жената също може да е щастлива, нали възрастта на жената зависи от любовта. Жената с главна буква на тази възраст е само достатъчна, оценява това, което има. Тя вече е направила своя избор: или има семейство, или това не и е интересно. Но, ако още е самотна, тя може да привлече мъжа леко и грациозно.

Кой плод с какво да ядем, за да стопим килограми?


Плодовите коктейли, приготвени вкъщи с миксер, а не със сокоизтисквачка, дават много витамини и ценни микроелементи, нужни за бодростта на тялото. В тях се запазва целулозата и всички останали вещества, а не е извлечен само сокът. Те са нискокалорични и затова са чудесен заместител на закуската, ако искате да свалите някой килограм.
Ето няколко интересни рецепти.

1) Нарежете на парченца 2 ябълки и половинка манго. Смелете ги в миксера. Добавете 100мл. ябълков сок, 200г. кисело мляко и 2 ч.л. мед. Подправете с няколко листенца джоджен.

2) Тази напитка съдържа баластни вещества, които понижават нивото на холестерина, регулират обмяната и спомагат за разграждането на мазнините. Нарежете на парченца 2 ябълки и 2 праскови. Смелете ги в миксер, заедно с две супени лъжици овесени ядки и 250г. прясно мляко.

3) Ненаситените мастни кисилини и витамин Е увеличават количеството на кислород в кръвта. А той е нужен за разжграждане на целулитните клетки. Почистете и нарежете на парченца 5 моркова и 1 киви. Смелете ги в миксер заедно с 100мл. минерална вода, 1 с.л. олио и няколко стръкчета накълцана целина.

4) Витамин С предотвратява развитието на инфекциите и простудите. Почистете 1 грейпфурт, изцедете сок от 1 праскова и нарежете 1 банан на парченца. Смесете всичко в миксер и разбийте заедно с 150г. кисело мляко. Поръсете го отгоре с 1ч.л. смлени бадеми.

По-красиви и по-здрави с грозде


Полезното действие на гроздето е известно още в Античността и дори се намерени документи, в които се описва благотворното му влияние върху организма.
Опиталите еднодневния пречистващ режим с грозде, твърдят, че се чувстват много по-свежи, енергични и тена на лицето им е много по- бистър.

Режимът е съвсем прост- в продължени на един ден се яде само грозде- между един и два килограма, като можете да комбинирате различни сортове бяло и червено грозде. Изключително важно е да измивате гроздето много добре под течаща вода.

Според френските лекари Доминик и Пиер Жювенетон гроздето помага при безсъние, проблеми с храносмилателната система, раздразнителност, умора, нервност, възпалени очи.

По-добре е такъв "ден на гроздето" да направите през почивните дни, когато физическата ви активност не е много голяма и да съчетаете очистващия режим с пълна релаксация.

Гроздето ще помогне на тялото ви да се изчисти от натрупаните токсини и ще ви снабди с нужните антиоксиданти, витамини и минерали за по-здрава коса и бистър тен.

Един ден на грозде не могат да бъдат само хората, болни от инсулинозависим диабет заради високите нива на глюкоза в гроздето.

На следващия ден е добре да се храните с малки количества храна, на често, като пърженото, вафлите, полуготовите храни и червените меса са изключени.

Можете да си правите "ден на гроздето" един път в седмицата чак до края на сезона на гроздето. Дори да не се престрашите да останете цял ден само на този плод, не забравяйте да го включите в ежедневната си порция свежи плодове.

Отслабване с помощта на картофите


Картофите са доста калорична храна. С тяхна помощ можем да качим, но можем и да свалим килограми. Ще разберете как да се отървете от ненужните килограми с помощта на картофите.
Картофите са добро средство за отслабване. Те съдържат много малко мазнини, но затова пък голямо количество от много необходимите белтъчини и въглехидрати, които дават усещане за ситост. Калият в картофите спомага за отделяне на излишната вода, а магнезият стимулира обмяната на веществата.

Недостатък:
при определени начини на приготовление от картофите може да се пълнее.

Преценете сами:

- 1 печен картоф /средно голям/ -55 ккал + лъжичка пикантен крем с извара и
сметана – 30 ккал. Общо – 85 ккал.

- Картофени крокети 100 г – 268 ккал, а приготвени от полуготов прах – 213 ккал.

- Картофени шницели 100 г – 292 ккал, а от картофен прах – 207 ккал.

- Пържени картофи 100 г + 8 г мазнина – 160 ккал.

- Задушени картофи 100 г – 85 ккал + 20 г масло. Общо – 150 ккал.

- Картофи във фритюрник 100 г – 290 ккал.

А за любителите на сладките изкушения ще препоръчаме „Картофен кекс“. На някой може да звучи странно, но напоследък в сладкишите все повече се намесват картофите.

Картофен кекс:
В 100 г от този хляб се съдържат само 150 ккал. Ето как може да си го приготвите.

Сварете 300 г картофи и ги смачкайте много добре. Прибавете 75 г пудра захар 2 жълтъка, 1 кафена лъжичка сода за хляб и 80г брашно. Смесете добре, докато не се получи хомогенна смес. Разбийте на пяна 2 белтъка и ги добавете към мекото тесто. По желание може да добавите плодове от сладко. Намажете с масло продълговата и не много голяма форма, изсипете тестото и изпечете в предварително загрята до 220 градуса фурна в продължение на 30-35 минути, след което оставете да изстине. Сладкишът е готов за консумация.

Зърнени храни


Зърнените храни са основният продукт на селското стопанство. Те имат първостепенно значение за изхранването на населението. Зърнените храни са източник на 50% от въглехидтатите и на 70% от растителните белтъчини, които хората потребяват. Те са и основен фураж в животновъдството.
Зърнените храни включват узрелите плодове или семена на някой селскостопански култури и по-специално на т.нар. житни и бобови култури.
Съществува известна разлика в строежа на зърното при житните и бобовите зърнени храни. Зърното при житните зърнени кълтури включва следните компоненти:
1) обвивка – съставена е от 2 слоя:
външна – плодова
вътрешна - семенна

Това е така, тъй като зърното по същество представлява плода на растението. В семенната обвивка се съдържат пигментни вещества, които определят цвета на зърното. В обвивките са съсредоточени и повечето минерални вещества и витамини (главно вит. В). Обвивките са трудносмилаеми, което намалява хранителната им стойност, затова при обработката стремежът е те да се отстранят.
Някой зърна имат т.нар. сламеста обвивка, която е изградена почти изцяло от целулоза и няма хранителна ценност.
Общото съдържание на обвивки в житните зърнени храни е 5-14%, в зависимост от вида и качеството. Повече се ценят зърнени храни с по-малък дял на обвивката.
2) алейронов слой – разположен е непосредствено под обвивката, като постепенно изтънява към зародиша. Изграден е от дебелостенни клетки и е богат на целулоза, минерални вещества и мазнини. В просеца на преработка на зърното също се отстранява. Относителният му дял, спрямо общата маса на зърното, е 6-11%, като зависи от вида на зърното и степента на охраненост.
3)  ендосперм – заема цялата централна част на зърното. Изграден е от тънкостенни клетки, които са изпълнени с нишестени зърна и белтъчни вещества. Ендоспермът съдържа основните хранителни вещества на зърното. Относителният му дял, спрямо общата маса на зърното, е 75-84%, като зависи от вида на зърното и степента на охраненост.
4) зародиш – намира се в долния край на зърното, непосредствено прилепнал към ендосперма. Състои се от зародишно коренче и зародишна пъпка. Много е богат на разнообразни хранителни вещества – мазнини 25%, витамини, минерални вещества. При обработка на зърното зародишите се отстраняват (тъй като са много богати на мазнини и ако попаднат в брашното могат да доведат до неговото гранясване) и често се използват като добавка. Относителният дял, спрямо общата маса на зърното, е 3-14%, като при царевичните зърна достига до 15-17%.
Зърното при бобовите зърнени кълтури е семе, а не плод и включва следните компоненти:
1) семенна обвивка – изградена е от дебелостенни целулозни клетки, трудносмилаема е и не представлява хранителна ценност. В нея се съдържат пигментни вещества. Ценят се сортове с по-малък относителен дял на семенната обвивка.
2)  ендосперм – заема цялата централна част на зърното и в него са съсредоточени основна част от хранителните вещества. Съставен е от 2 семенни дяла. Ценят се сортове с по-голям относителен дял на ендосперма.
3) зародиш – намира се точно на мястото, където семето е свързано с плода. Съставен е от зародишно коренче, а функциите на зародишен кълн изпълняват семеделите. За разлика от житните зърнени култури, при бобовите почти не се съдържат мазнини.
Състав на зърнените храни:
1)    въглехидрати:
нишесте – съдържа се главно в ендосперма във вид на нишестени зърна; 50-75% при зърнените и 30-50% при бобовите храни
целулоза – съсредоточена е главно в обвивката и е несмилаема; 0,5-1,5%
свободни захари – 1,5-3,5%
2) белтъчни вещества:
при житните – 12-15%; лесносмилаеми, но биологично непълноценни, тъй като не съдържат необходимите количества от някой аминокиселини; имат голямо технологично значение, тъй като от тях зависят хлебопекарните свойства
при бобовите – 25-45%; трудносмилаеми, но пълноценни
3) мазнини (липиди) – 1,7-3%; съсредоточени са главно в зародишите и алейроновия слой; овес и царевица – 5%, соя – 18-20%
4) витамини:
водоразтворими - главно вит. В, но не съдържат вит. С;
мастноразтворими – вит. Е, главно в зародишите
5) минерални вещества - съсредоточени са главно в зародишите и алейроновия слой
при житните – 2-2,5%
при бобовите – 3-4%
Класификация и асортимент:
Според ботаническите им особенности се делят на:
1. житни
голозърнести – зърното не е покрито със сламеста обвивка
покритозърнести - зърното е покрито със сламеста обвивка – ечемик, овес, ориз
2. бобови
Пшеница
Класифицира се по следните признаци:
1) предназначение:
хлебна
фуражна
2) ботанически особенности
обикновена мека (тип I) – зърната са по-къси, закръглени, с червеникъв цвят и браздичка на върха. Ендоспермът е брашнест или полустъкловиден
твърда (тип II) – зърната са по-здължени, ръбести и имат едва-забележима браздичка; цвета им е жълтеникаво-кехлибарен, а ендоспермът е предимно стъкловиден. Има по-добри хлебопекарни качества, но е по-нискодобивна, затова се използва главно като подобрител.
3) в зависимост от фазата на движението от производството към потреблението
изкупваема
разпределяема – претърпяла е обработка в складовете и като правило е престояла там известно втеме
4) според качеството – определя се според стъкловидност, хектолитрова маса, нараненост от вредители:
тип I
1ва група – високи хлебопекарни свойства, използва се като подобрител
2ра група – А и В подгрупи
3та група – не може да се използва за приготвяне на хляб
тип II – използва се само като подобрител
1ва група
2ра група
Ориз Използва се като вариво. Зърното на ориза е разположена в метлица. То има сламеножълта плевна обвивка, която при вършитба не се отделя. Овътшаното зърно се нарича арпа и се съхранява в този вид за по-голяма трайност. Преди да се пусне за продажба в търговската мрежа, зърното се обработва като се отстраняват обвивките, алейроновия слой и зародишът. Изрвършва се още сортировка – отделят се целите от начупените зърна. Накрая оризът от цели зърна се полага на полиране в специални въртчщи се барабани. Оризът се излъсква и добива по-добър външен вид.
Бланширан ориз – обработва се предварително на гореща водна пара.
По качество оризът бива:
1.    ризон – съставен от цели стъкловидни зърна
2.    ориз 1во качество
3.    ориз 2ро качество – съдържа много натрошени зърна и разваряване зърната му се слепват
Фасул
един от най-важните източници на белтъчини. За вариво се употребява обикновения фасул, известен под името бял боб. В зависимост от количеството на примесите и едрината на зърната фасулът се дели на 1во и 2ро качество. Допустимото количесто на примеси за 1во качество е 1,5%, а за 2ро – 6%. За примеси се смятат недоразвитите, напетнените, счупените или проядените от вредители зърна; семена от плевели, пръст, камъчета. Оголените и разцепени половинки фасулени зърна не се смятат за примеси. Доброкачествения фасул трябва да има развити здрави зърна, еднакви по форма и големина, характерни за дадения сорт. Мирисът им е присъщ за зрял фасул. При варенето фасулените зърна поглъщат зърна и набъбват. Водопоглъщаемостта на фасула е 2,5 пъти спрямо началната маса.
Леща – ценна бобова култура, но у нас е малко разпространена, понеже е нискодобивна. Зърната са сравнително дреби, дисковидни със зелено, сиво, кафяво или друго оцветяване. По съдържание на белтъчини и въглехидрати лещата е почти еднаквас фасула, но има по-малко минерали и витамини. Лещата има едно качество. В зависимост от едрината и тя се дели на:
дребна
средна
едра – най-добри хранителни и кулинарни свойства. За нея се изисква 50-60% от зърната и да имат диаметър над 6мм.
Качествената леща съдържа до 4% примеси.
Соя
зърната и приличат на фасулените, но са по-дребни и по-овални. Имат обикновенно жълт цвят. Соята е изключително ценна в хранително отношение. У нас се използва предимно за производството на хидрогенирано соево масло.
Показатели за качество при зърнените храни:
1)    външен вид – здравина на зърната, степен на развитост, форма цвят
2)    мириз – слаб, специфичен мириз, не се допуска наличието на страничен мириз
3)    вкус – специфичен, не се допуска наличието на едва забелжим сладък вкус (зърното е прорастнало) или кисел вкус
4)    затопляне – не се допуска
5)    влажност – 14% за изкупваеми и 13% за разпределяеми култури
6)    съдържание на примеси:
зърнени – примеси от счупени зърна от същата култура
чужди:
инертни - органични и неорганични
плевелни – семена на плевелни растения
вредни за човека примеси – заболели зърна от същата култура
7)    заразеност от складови вредители – допуска се само от 1ва степен (от 3) при разпределяемите
8)    хектолитрова маса – теглото на 100л. зърно с нормална влажност (71-77кг). Колкото е по-висока хектолитровата маса, толкова е с по-високи качества зърното, тъй като съдържа повече хранителни вещества.
9)    абсолютна маса – теглото на 1000 здрави зърна от съотватната култура (средно 31г. За пшеницата; може да се колебае 15-68г.). Изчислява се на абсолютно сухо вещество – т.е. приспада се влагата. Абсолютната маса характеризира степента на охраненост и едрината на зърната
10)    стъкловидност – характеризира вида на разрезната повърхност на зърното; изчислява се в % и зависи от съдържанието на белтъчини – колкото повече белтъчини има, толкова е по-добра стъкловидността – брашнеста; брашнесто-рговидна; роговидна (стъкловидна)

Брашно
Брашното е основният продукт от преработката на зърното, и по-специално на пшеницата. Съставът му е сходен с този на зърното, от което е получено. Разликата е, че съдържа повече нишесте и белтъчини и по-малко мазнини, витамини и целулоза от изходните суровини.
Процесът на производство включва следните етапи:
1) подготовка на зърното за смилане:
почистване (сепариране) – колкото по-добре е пречистено зърното, толкова по-добро брашно се получава.
съставяне на млевни смеси – брашното никога не се получава само от един сорт пшеница; става смесване на зърно основно от тип I, като се добавят и подобрители.
кондициониране на зърното – предварително слабо навлажняване на зърното, с цел обвивките да станат еластични:
студено – в специални кондензатори зърното се навлажнява до 17% и се остава да престои 30 часа
топло - зърното се навлажнява до 22%, загрява се до температура 40-50оС и се остава да престои 30 часа
2) смилане на зърното – извършва се с помощта на специални валцови устройства:
просто мелене – зърното се прекарва еднократно през валцовата система, след което със сита се отстраняват примесите; брашното, което се получава не е качествено
сложно мелене -  зърното се подлага на неколкократно раздробяване, като след всяко раздробяване се прави сортировка на получените продукти. Следва повторно раздробяване на нерадробените частици и отново се сортира. Използват се 3 разновидности на сложно мелене:
ниско – валяците са разположени близо един до друг; брашното се получава след 3-4 раздробявания.
средно – 5-6 раздробявания – прилага се най-масово
високо – 8-9 раздробявания
  
Видове и типове брашно.
1) В зависимост от вида на зърното, от което произхожда:
пшенично - основният вид брашно – тип 500, 700, 1150, предназна­чени са съответно за производство на хляб "Стара Загора", "Добруджа" и "Софийски". Бялото брашно тип 500 има бял до светлокремав цбят без видими следи от трици. Това брашно има най-добри технологични свойства и най-разнообразно приложение
ръжено - има сиво-бял цвят и много ниски хлебопекарни свойства. Приготвеното от него тесто е лепкаво, няма добра елестичност и недостатъчно набухва. При печене потъмнява. Ръженото брашно се използ­ва само за ръжен и ръжено-диеничен хляб.
царевично - има бял до жълт цвят, сладникав вкус и характерен ми­рис. Белтъчините му не образуват глутен, затова се произвежда малко. Употребява се за качамак и за детски закуски.
соево
ечемично.

Показатели за качеството на брашното.
1) Цвят - по-тъмно е брашното, което има повишено съдържание на трици. Освен това брашното може да придобие нехарактерно оцветяване вследствие на съдържанието на примеси или на нежелани промени, настъпи­ли в процеса на съхраняването му.
2) Мирис - Трябва да бъде приятен, харектерен. Не се допуска брашното да има миризма на плесен, запарено, кисело или други несвойствени миризми.
3) Вкус - Доброкачественото брашно трябва да има характерен вкус без горчив, кисел или друг страничен привкус. При сдъвкване на брашното не бива да се усеща хрускане.
4) Едрина на брашното - различни за отделните видове и типове браш­но. По-едри са по-тъмните брашна. Едрото, прекалено ситното или неравномерно смляното брашно дава тесто с недобри хлебопекарски свойства.
5) Влажност -  не трябва да бъде пове­че от 14,5 %.
6) Глутен - опре­делят се само на пшеничното брашно; мокрият глутен трябва да бъде не по-малко от 27 % в брашното тип 500, 25 % - в брашното тип 1150, 26 % - в брашното тип 700.
7) Заразеност - не се допус­ка брашното да бъде заразено със складови вредители или с вредни за здравето на човека микроорганизми.

Опаковка и съхраняване на брашното. Брашното се опакова в книжни торби по 50 кг и в двукатни книжни пликове по 1, 2 и 5 кг нето. Пликовете се поставят в книжни торби или каси от вълнообразен картон.
Стандартният срок за трайност на брашното от пшени­ца е 10 месеца от датата на производството, а на царевич­ното брашно - 3 месеца.
Промени при съхраняване на брашното. През време на съхраняването в свойствата и качественото състояние на брашното настъпват съществени промени. Те са свър­зани с активността и действието на ензимите на браш­ното - с биохимични процеси и с някои чисто химични процеси.
След смилането брашното няма добри технологични свойства: приготвените от него изделия са разлети, сби­ти и с бледа напукана кора. По-нататък брашното зрее. Процесите на зреенето водят към повишаване киселинността на глутена му, към изсветляване на цвета му. Времетраенето на зреенето зависи от вида на браш­ното и от условията на съхраняване. За пшеничното брашно то е средно 22 дни. Следва стабилизиране на нор­малните свойства на брашното.
При продължително съхраняване, особено в условия на по­вишена температура и висока относителна влажност на въз­духа, брашното старее. Признаци за застаряване на брашно­то са: потъмняване на цвета, отслабване на глутена, непри­ятна миризма и вкус. Един от характерните признаци за разваляне е вгорчаването на брашното, което се дължи на гранясване на мазнините. Брашното може да плесенясва и да загнива, или да бъде повредено от гризачи.
Нишесте

Хранителният продукт нишесте представлява нишестени зърна, извлечени от тъканите на зърнени храни или картофи, допълнително пречистени и изсушени. Има вид на бяла праховидна маса. Нишестените зърна имат кристален строеж.
Основна химична съставка на нишестето е едноименният полизахарид нишес­те (86,6%). Нишестето съдър­жа още вода 12,6 %, белтъчини 0,4 %, незначително количес­тво мазнини, минерални соли. Поради този си състав ни­шестето е един от висококалоричните, лесноусвоими храни­телни продукти.
В гореща вода (60-70°C) нишестето образува колоиден разтвор. Нишестените зърна набъбват, разпукват се и при по-голяма концентрация се свързват в гъста маса - клейсте-ризират, като загубват кристалния си строеж. При застиване клейстерът желира. Това свойство на нишестето намира приложение при приготвяне на кремове, ки­сели. Oт нишесте се произвеждат гликоза и локум.
По произход нишес­тето за хранителни цели у нас бива царевично и пшенично. В търговската мрежа то се предлага като натурално или като смес с различни добавки под наименованията десертно нишес­те и сухи кремове.
Доброкачественото натурално нишесте има вид на едно­роден, бял, праховиден продукт; при разтриване между пръс­тите скрипти; има характерен вкус и няма мирис. Влажността му не трябва да бъде повече от 13 %. При по-висока влажност нишестето се сбива на бучки, киселинността му се повишава и то плесенясва. Общото пепелно съдържание не трябва да надвишава 0,3 %.
Някои от примесите на нишестето се виждат като едва забележи-ми черни точки. Допустимият им брой в 1сm2 изравнена по­върхност за царевичното нишесте е до 2,5, а за пшеничното - до 4. Видът на дадено нишесте и примесите от друг вид ни­шесте в него се установяват чрез микроскопиране.
Десертното нишесте се получава от царевично или пше­нично нишсте с прибавки на есенции и съответна безвредна боя. Вложеното нишесте трябва да бъде от един произход. То трябва да бъде сипкаво, праховидно, без видими следи от употребената боя или есенция. Вкусът на десертно­то нишесте трябва да бъде харектерен, ясно изразен, а аро­матът му да съответства на употребената есенция.
Нишестеният сух крем е смес от нишесте, захар и мляко на прах, към която са добавени есенция, безвредна боя или какао. Този нишестен продукт е полуфаб-рикат - след сваряване с вода е готов за консумация.
Натуралното и десертното ни­шесте, както и нишестеният сух крем се опаковат предимно в книжни пликове, каширани с полиетилен, поставени в каси от вълновиден картон. При подходяищ условия трайността на нишестето е 12 месеца, а на нишестения крем - 2 месеца.

.

Направи си сам.Много идеи!

ПЕЙКА: Ще са ви необходими не повече от час-два, за да я направите сами. Стойността на вложените материали е по джоба на всеки. Ако разполагате с градина, в която държите да запазите близостта с природата и избягвате мебелите от изкуствени материали, пейката на Леополд е перфектното решение.
Пейката на Леополд

Необходими материали

Изберете добре изсъхнал дървен материал. Ще ви трябват следните елементи:
1 x елемент A – облегалката на пейката
1 x елемент B – седалката
2 x елемент C – страничните дъски
2 x елемент D – краката, на които стъпва седалката
6 x коларски болт с гайка M12 x 100
12 x винт за дърво с дължина 80-90мм.
Основни елементи

Схема на пейката

Схемата е изключително проста и няма нужда от разяснения. При изпълнението на проекта трябва единствено да внимавате за точността при разрезите и да спазите ъглите.
Схема на пейката

Вижте още няколко вариации на пейката

Още една симпатична пейка
Вариант с облегалка и седалка от по две дъски
Двойна пейка
Не можахме да открием много информация относно това, защо тази практична мебел се нарича „Пейката на Леополд“. Разбрахме само, че Алдо Леополд (1886г.-1948г.) е популярен американски еколог, лесничей и природозащитник, основоположник на днешните схващания за етика към природата и околната среда.
Ако решите да изпълните проекта, който ви показахме тук, ще се радваме да ни изпратите снимки, за да ги публикуваме.      

Как да си направим сами тента

Обособили сте кът за отдих в градината, но нямате тента? През лятото това съоръжение си е направо задължително. Не е нужно да отделяте много средства, за да се сдобиете със сянка под горещите слънчеви лъчи. Можете сами да си направите тента и то само за няколко часа.

Помислете първо каква искате да бъде: неподвижна, сгъваема, закрепена за стената на къщата или самостоятелна.  След като решите този въпрос измерете площта, която искате да покриете.
Когато избирате платно за тентата, не забравяйте, че то трябва да бъде слънцеустойчиво. Добре е да купите по-голямо парче от това, което ви е необходимо. Така ще можете да направите достатъчен подгъв, за да предотвратите разнищването на плата. Добре е да шиете на машина с найлонов конец. След това, с помощта на замба, направете по един отвор в четирите краища на плата. В случай, че искате сгъваема тента, измерете дължината от отвор до отвор и пробийте две помощни дупки в дървената част, точно на сгъвката. Закрепете към тях две кукички. От страната на тентата, която ще е срещу къщата, прикрепете халка към всеки отвор. След това ги закачете на кукичките. Работата е наполовина свършена.
Опънете тентата, така че да можете да определите къде трябва да се сложат тръбите, за които ще се закрепва. Измерете колко е дължината от стената до тръбите и сложете по едно двойно въже от всяка страна.
Мястото за отдих е далеч от къщата? Не се притеснявайте, можете спокойно да  направите самостоятелно стояща тента.
За целта отново ви трябва предварително измерване на мястото, което искате да покриете и слънцеустойчиво платно. Когато мерите и преценявате, не забравяйте, че в този случай ще трябва да направите улей, в които да влезе тръба. Колко ще е широк той, зависи от дебелината й.
След като сте предвидили всичко, намерете машина и ушийте платното. Единият край на улея трябва да остане незашит, за да можете да пъхнете тръбата вътре. Всъщност не е задължително да е тръба – материалът зависи от вашия избор. Може да направите конструкцията на тентата от дърво, PVC или олекотена стомана. След като поставите тръбите или летвите в ръкавите, затворете рамката с ъглови съединители. В долната им част поставете краката на тентата. Колко висока да бъда също зависи от вас.
Готови сте. Вече можете да се скриете на сянка без да сте затворен между четири стени и да се наслаждавате на почивката си. Градинските мебели също ще се запазят по-дълго. Друго основно предимство на тентата, която сте си направили сами е възможността да изберете такъв цвят и шарка на платното, които максимално да подхождат на градината ви.
Не се колебайте, няма какво да сбъркате. Опитайте. И успех.

Схема за изработка на шезлонг  .

Представяме ви един популярен проект за шезлонг, който безброй дърводелци по света са изработвали многократно. Вероятно не го виждате за пръв път. Моделът е много разпространен и у нас, защото е лесен за изработка и изключително практичен. Не на последно място – това е наистина много удобен шезлонг. В него можете да се отпуснете за часове и да почивате пълноценно на чист въздух в градината.
Един удобен шезлонг
Направи си сам: шезлонг

Да започнем с материалите. Не ви съветваме да използвате за тази конструкция мека дървесина като например чам. Този шезлонг изглежда доста елегантно, защото профилите не са прекалено масивни, но именно заради това трябва да изберете подходящ здрав материал – най-добре бук или дъб. Необходими материали:
1. Профил 45×20
- 2бр. с дължина 1600mm.
- 2бр. с дължина 1300mm.
- 2бр. с дължина 595mm.
2. Кръгъл профил  с диаметър 20мм.
- 3бр. с дължина 460mm.
- 3бр. с дължина 505mm.
- 1бр. с дължина 550mm.
3. Болтове с гайки – M6 с дължина 40мм.
4. Брезент, устойчив на външни атмосферни условия – дължина 3м., ширина 40mm.
В случай, че нямате възможност да оформите отделните елементи точно по начина, показан по-долу в схемата, можете да ползвате услугите на дърводелец. Ще остане само да сглобите шезлонга. Разбира се, можете да не изпадате в подробности и да си спестите труда по оформянето на ъглите, но не ви го препоръчваме, защото това ще навреди на иначе стилната визия.
Схема с размерите и разстоянията на отворите
Схема с размерите и разстоянията на отворите
На схемата виждате къде трябва да пробиете отвори в профилите. С кръст са отбелязани отворите с диаметър 6mm., а с кръст в окръжност – тези с диаметър 20mm. Първите са предвидени за болтовете. Както ще видите на снимките по-долу те, както и гайките са скрити. За целта ще трябва да разширите отворите в края им. По план широките дупки (20mm.) трябва да са с половин дълбочина от вътрешната страна на профила. Така сглобката става здрава, като кръглият профил влиза на половин в продълговатия, а от другата страна допълнително се захваща с винт.
Регулиране височината на облегалката
Регулиране височината на облегалката
Тези стопери, чрез които се регулира височината на облегалката могат да са оформени по разнообразни начини. Също така разположението и броят им са въпрос на лична преценка, но все пак е добре нивата да са поне три. В голяма степен от това зависи комфорта, който ще предлага шезлонгът. Можете да ползвате следната схема за изработката на стоперите.
Схема на стоперите
Схема на стоперите
Когато всичко е сглобено, идва ред на брезента. Би било прекрасно, ако сте избрали десен, който да създава отпускарско настроение и предразполага към почивка. Разбира се, най-важното е да е здрав. За да премерите каква дължина ще ви бъде необходима, спуснете шезлонга на най-ниското ниво. Фиксирайте брезента от долната страна, а след това от горната, като внимавате най-ниската му точка да не опира в земята. Зашийте със здрав конец.
Монтаж на брезента
Монтаж на брезента

10 най-често използвани декорации за прозорците    Искате да освежите интериора си, но не знаете как? Един от най-лесните и евтини начини да направите това е да обновите прозорците и тяхната декорация – независимо дали ще смените старите завеси или ще поставите нова, коренно различна декорация, изборът понякога може да е доста труден. Ако не се стремите към някакъв нестандартен дизайн, може би най-лесно би било да изберете от списъка с няколко от най-разпространените декорации за прозорците, който Ви предлагаме.

Завеси – панели и Драперия
Панелите на завесите са деликатно набрани и издърпани встрани, като двата панела са визуално обединени от елегантната драперия в горната част на прозореца. Ако се търси повече усамотение, зад непрозрачните панели може да се постави тънка завеса или друга двойка панели от ажурна материя.
Също както рамката подчертава една красива картина, така и тази декорация подчертава красотата на прозорците. За да освежите интериора, най-добре е предварително да пребоядисате рамките на прозорците, независимо дали ще използвате същия цвят боя или абсолютно различен от досегашния.
Завеси – панели тип "шатра"
Ако искате завесите върху прозорците да играят ролята не само на декорация, но и на изолатор (от студа или горещината навън), то можете да изберете този тип завеса. Използваните панели са тесни и са поставени върху отделните сектори на прозореца, за да се даде възможност за избирателно издърпване. По този начин, ако желаете да издърпате само единия панел, то останалите три ще продължават да играят ролята на изолатор. Този тип декорация изглежда еднакво добре и при спуснати, и при прибрани настрани завеси.
Римски щори
Римските щори са красиви, практични и разнообразни по цвят, текстура и шарка. Те са не само функционален, но и декоративен елемент в целия интериор. За още по-голям ефект, можете да обточите щорите с кантове в контрастиращ цвят.
Щори – плисе
Един от най-подходящите начини за декорация на единичните прозорци на панти.  Текстилните щори – плисе са красиви, функционални и съчетават едновременно съвременния дизайн с атмосферата на традиционния интериор. Този тип щори се монтират върху прозоречната рамка, което ги прави да изглеждат спретнато и прибрано, а едновременно с това ги прави по-лесни за експлоатация.
Роло текстилни щори
Красив дизайн, стилна функционалност и свобода при употреба – това са само някои от предимствата на ролетните щори. Те, също както щорите – плисе, се монтират директно върху рамката на прозореца, което ги прави по-практични за употреба. Вдигането и спускането на щорите става изключително бързо и лесно – с едно издърпване. Целостта на панела пък дава възможност за щамповане на разнообразие от шарки, цветове, кантове, обшивки и десени.
Завеси, закачени директно върху корниза
Дългите до земята завеси, закачени директно за корниза, са класически избор, особено подходящ за по-официални помещения. При желание, вместо класическите два панела, могат да се закачат и няколко допълнителни между тях.
Завеси, закачени с халки за корниза
Това е по-тривиалният, но и по-практичен начин за закачане на завесите, който ги прави по-лесни за издърпване и поддръжка. Така получената декорация изглежда ажурна и въздушна, особено ако използваната материя е по-лека и е напрана небрежно. Тази техника дава и друга възможност – да се открие красотата на използвания корниз – нещо, което директно закачените завеси скриват.
Драперии
Този тип декорация за прозорците дава възможност за постигане на балансираща визуална симетрия. Драпериите са стилен и красив начин на украсите прозорците, без да спирате достъпа на светлина до помещението. Те обхващат горната част на прозореца, прибрани са в ъгъла и се спускат свободно в единия му край. Ако искате повече лично пространство, под драпериите можете да поставите тънка завеса или  текстилни щори.
Завеси с драперии
Един от най-ефектните и красиви начини да декорирате прозорците в дома си – особено подходящ за помещения в традиционен или формален стил. Панелите на завесите са на два пласта, като долният пласт е прибран встрани, а горният пласт може да се прихване на някакво ниво с панделка, за да се открие прозореца. Свободно падащите дипли създават една богата и луксозна атмосфера, която може да бъде допълнена от избора на материя (кадифе, коприна и прочее).
Капаци за прозорците
Лесен начин за контрол на светлината и за скриване от любопитни погледи. Капаците могат да бъдат поставени както отвън, така и отвътре. Недостатъкът име е в почти пълното блокиране на светлината отвън, но в някои случаи това е най-подходящото решение. Добре е да се помисли и за допълнителна декорация (например текстилни ролетни щори), особено ако капаците не се затварят всяка вечер.

 

.