вторник, 24 август 2010 г.

Направи си сам.Много идеи!

ПЕЙКА: Ще са ви необходими не повече от час-два, за да я направите сами. Стойността на вложените материали е по джоба на всеки. Ако разполагате с градина, в която държите да запазите близостта с природата и избягвате мебелите от изкуствени материали, пейката на Леополд е перфектното решение.
Пейката на Леополд

Необходими материали

Изберете добре изсъхнал дървен материал. Ще ви трябват следните елементи:
1 x елемент A – облегалката на пейката
1 x елемент B – седалката
2 x елемент C – страничните дъски
2 x елемент D – краката, на които стъпва седалката
6 x коларски болт с гайка M12 x 100
12 x винт за дърво с дължина 80-90мм.
Основни елементи

Схема на пейката

Схемата е изключително проста и няма нужда от разяснения. При изпълнението на проекта трябва единствено да внимавате за точността при разрезите и да спазите ъглите.
Схема на пейката

Вижте още няколко вариации на пейката

Още една симпатична пейка
Вариант с облегалка и седалка от по две дъски
Двойна пейка
Не можахме да открием много информация относно това, защо тази практична мебел се нарича „Пейката на Леополд“. Разбрахме само, че Алдо Леополд (1886г.-1948г.) е популярен американски еколог, лесничей и природозащитник, основоположник на днешните схващания за етика към природата и околната среда.
Ако решите да изпълните проекта, който ви показахме тук, ще се радваме да ни изпратите снимки, за да ги публикуваме.      

Как да си направим сами тента

Обособили сте кът за отдих в градината, но нямате тента? През лятото това съоръжение си е направо задължително. Не е нужно да отделяте много средства, за да се сдобиете със сянка под горещите слънчеви лъчи. Можете сами да си направите тента и то само за няколко часа.

Помислете първо каква искате да бъде: неподвижна, сгъваема, закрепена за стената на къщата или самостоятелна.  След като решите този въпрос измерете площта, която искате да покриете.
Когато избирате платно за тентата, не забравяйте, че то трябва да бъде слънцеустойчиво. Добре е да купите по-голямо парче от това, което ви е необходимо. Така ще можете да направите достатъчен подгъв, за да предотвратите разнищването на плата. Добре е да шиете на машина с найлонов конец. След това, с помощта на замба, направете по един отвор в четирите краища на плата. В случай, че искате сгъваема тента, измерете дължината от отвор до отвор и пробийте две помощни дупки в дървената част, точно на сгъвката. Закрепете към тях две кукички. От страната на тентата, която ще е срещу къщата, прикрепете халка към всеки отвор. След това ги закачете на кукичките. Работата е наполовина свършена.
Опънете тентата, така че да можете да определите къде трябва да се сложат тръбите, за които ще се закрепва. Измерете колко е дължината от стената до тръбите и сложете по едно двойно въже от всяка страна.
Мястото за отдих е далеч от къщата? Не се притеснявайте, можете спокойно да  направите самостоятелно стояща тента.
За целта отново ви трябва предварително измерване на мястото, което искате да покриете и слънцеустойчиво платно. Когато мерите и преценявате, не забравяйте, че в този случай ще трябва да направите улей, в които да влезе тръба. Колко ще е широк той, зависи от дебелината й.
След като сте предвидили всичко, намерете машина и ушийте платното. Единият край на улея трябва да остане незашит, за да можете да пъхнете тръбата вътре. Всъщност не е задължително да е тръба – материалът зависи от вашия избор. Може да направите конструкцията на тентата от дърво, PVC или олекотена стомана. След като поставите тръбите или летвите в ръкавите, затворете рамката с ъглови съединители. В долната им част поставете краката на тентата. Колко висока да бъда също зависи от вас.
Готови сте. Вече можете да се скриете на сянка без да сте затворен между четири стени и да се наслаждавате на почивката си. Градинските мебели също ще се запазят по-дълго. Друго основно предимство на тентата, която сте си направили сами е възможността да изберете такъв цвят и шарка на платното, които максимално да подхождат на градината ви.
Не се колебайте, няма какво да сбъркате. Опитайте. И успех.

Схема за изработка на шезлонг  .

Представяме ви един популярен проект за шезлонг, който безброй дърводелци по света са изработвали многократно. Вероятно не го виждате за пръв път. Моделът е много разпространен и у нас, защото е лесен за изработка и изключително практичен. Не на последно място – това е наистина много удобен шезлонг. В него можете да се отпуснете за часове и да почивате пълноценно на чист въздух в градината.
Един удобен шезлонг
Направи си сам: шезлонг

Да започнем с материалите. Не ви съветваме да използвате за тази конструкция мека дървесина като например чам. Този шезлонг изглежда доста елегантно, защото профилите не са прекалено масивни, но именно заради това трябва да изберете подходящ здрав материал – най-добре бук или дъб. Необходими материали:
1. Профил 45×20
- 2бр. с дължина 1600mm.
- 2бр. с дължина 1300mm.
- 2бр. с дължина 595mm.
2. Кръгъл профил  с диаметър 20мм.
- 3бр. с дължина 460mm.
- 3бр. с дължина 505mm.
- 1бр. с дължина 550mm.
3. Болтове с гайки – M6 с дължина 40мм.
4. Брезент, устойчив на външни атмосферни условия – дължина 3м., ширина 40mm.
В случай, че нямате възможност да оформите отделните елементи точно по начина, показан по-долу в схемата, можете да ползвате услугите на дърводелец. Ще остане само да сглобите шезлонга. Разбира се, можете да не изпадате в подробности и да си спестите труда по оформянето на ъглите, но не ви го препоръчваме, защото това ще навреди на иначе стилната визия.
Схема с размерите и разстоянията на отворите
Схема с размерите и разстоянията на отворите
На схемата виждате къде трябва да пробиете отвори в профилите. С кръст са отбелязани отворите с диаметър 6mm., а с кръст в окръжност – тези с диаметър 20mm. Първите са предвидени за болтовете. Както ще видите на снимките по-долу те, както и гайките са скрити. За целта ще трябва да разширите отворите в края им. По план широките дупки (20mm.) трябва да са с половин дълбочина от вътрешната страна на профила. Така сглобката става здрава, като кръглият профил влиза на половин в продълговатия, а от другата страна допълнително се захваща с винт.
Регулиране височината на облегалката
Регулиране височината на облегалката
Тези стопери, чрез които се регулира височината на облегалката могат да са оформени по разнообразни начини. Също така разположението и броят им са въпрос на лична преценка, но все пак е добре нивата да са поне три. В голяма степен от това зависи комфорта, който ще предлага шезлонгът. Можете да ползвате следната схема за изработката на стоперите.
Схема на стоперите
Схема на стоперите
Когато всичко е сглобено, идва ред на брезента. Би било прекрасно, ако сте избрали десен, който да създава отпускарско настроение и предразполага към почивка. Разбира се, най-важното е да е здрав. За да премерите каква дължина ще ви бъде необходима, спуснете шезлонга на най-ниското ниво. Фиксирайте брезента от долната страна, а след това от горната, като внимавате най-ниската му точка да не опира в земята. Зашийте със здрав конец.
Монтаж на брезента
Монтаж на брезента

10 най-често използвани декорации за прозорците    Искате да освежите интериора си, но не знаете как? Един от най-лесните и евтини начини да направите това е да обновите прозорците и тяхната декорация – независимо дали ще смените старите завеси или ще поставите нова, коренно различна декорация, изборът понякога може да е доста труден. Ако не се стремите към някакъв нестандартен дизайн, може би най-лесно би било да изберете от списъка с няколко от най-разпространените декорации за прозорците, който Ви предлагаме.

Завеси – панели и Драперия
Панелите на завесите са деликатно набрани и издърпани встрани, като двата панела са визуално обединени от елегантната драперия в горната част на прозореца. Ако се търси повече усамотение, зад непрозрачните панели може да се постави тънка завеса или друга двойка панели от ажурна материя.
Също както рамката подчертава една красива картина, така и тази декорация подчертава красотата на прозорците. За да освежите интериора, най-добре е предварително да пребоядисате рамките на прозорците, независимо дали ще използвате същия цвят боя или абсолютно различен от досегашния.
Завеси – панели тип "шатра"
Ако искате завесите върху прозорците да играят ролята не само на декорация, но и на изолатор (от студа или горещината навън), то можете да изберете този тип завеса. Използваните панели са тесни и са поставени върху отделните сектори на прозореца, за да се даде възможност за избирателно издърпване. По този начин, ако желаете да издърпате само единия панел, то останалите три ще продължават да играят ролята на изолатор. Този тип декорация изглежда еднакво добре и при спуснати, и при прибрани настрани завеси.
Римски щори
Римските щори са красиви, практични и разнообразни по цвят, текстура и шарка. Те са не само функционален, но и декоративен елемент в целия интериор. За още по-голям ефект, можете да обточите щорите с кантове в контрастиращ цвят.
Щори – плисе
Един от най-подходящите начини за декорация на единичните прозорци на панти.  Текстилните щори – плисе са красиви, функционални и съчетават едновременно съвременния дизайн с атмосферата на традиционния интериор. Този тип щори се монтират върху прозоречната рамка, което ги прави да изглеждат спретнато и прибрано, а едновременно с това ги прави по-лесни за експлоатация.
Роло текстилни щори
Красив дизайн, стилна функционалност и свобода при употреба – това са само някои от предимствата на ролетните щори. Те, също както щорите – плисе, се монтират директно върху рамката на прозореца, което ги прави по-практични за употреба. Вдигането и спускането на щорите става изключително бързо и лесно – с едно издърпване. Целостта на панела пък дава възможност за щамповане на разнообразие от шарки, цветове, кантове, обшивки и десени.
Завеси, закачени директно върху корниза
Дългите до земята завеси, закачени директно за корниза, са класически избор, особено подходящ за по-официални помещения. При желание, вместо класическите два панела, могат да се закачат и няколко допълнителни между тях.
Завеси, закачени с халки за корниза
Това е по-тривиалният, но и по-практичен начин за закачане на завесите, който ги прави по-лесни за издърпване и поддръжка. Така получената декорация изглежда ажурна и въздушна, особено ако използваната материя е по-лека и е напрана небрежно. Тази техника дава и друга възможност – да се открие красотата на използвания корниз – нещо, което директно закачените завеси скриват.
Драперии
Този тип декорация за прозорците дава възможност за постигане на балансираща визуална симетрия. Драпериите са стилен и красив начин на украсите прозорците, без да спирате достъпа на светлина до помещението. Те обхващат горната част на прозореца, прибрани са в ъгъла и се спускат свободно в единия му край. Ако искате повече лично пространство, под драпериите можете да поставите тънка завеса или  текстилни щори.
Завеси с драперии
Един от най-ефектните и красиви начини да декорирате прозорците в дома си – особено подходящ за помещения в традиционен или формален стил. Панелите на завесите са на два пласта, като долният пласт е прибран встрани, а горният пласт може да се прихване на някакво ниво с панделка, за да се открие прозореца. Свободно падащите дипли създават една богата и луксозна атмосфера, която може да бъде допълнена от избора на материя (кадифе, коприна и прочее).
Капаци за прозорците
Лесен начин за контрол на светлината и за скриване от любопитни погледи. Капаците могат да бъдат поставени както отвън, така и отвътре. Недостатъкът име е в почти пълното блокиране на светлината отвън, но в някои случаи това е най-подходящото решение. Добре е да се помисли и за допълнителна декорация (например текстилни ролетни щори), особено ако капаците не се затварят всяка вечер.

 

.

Няма коментари: