петък, 24 септември 2010 г.

Храни, които не подозираме колко са полезни

Интересна статия публикува zar.bg за десетина неочаквано полезни храни, които е добре да знаем и ползваме в менюто си:Когато говорим за храни, често знаем кое колко е полезно. Една ябълка, например, е на върха на здравословната класацията. Един двоен хамбургер - не толкова. Американски специалисти по здравословно хранене съставиха списък на най-изненадващо полезни храни, за чийто положителен ефект почти не подозираме. Ето 10 от тях:

Натурален шоколад:

Или по-точно какаото си е чудна здравословна храна. Всеки шоколад, който съдържа под 70% какао, вече не е толкова полезен. Намалява риска от сърдечни заболявания. Съдържа също магнезий, желязо от естествен произход и полиетиламин.

Мед от елда:

Като цяло медът е храна, която повишвана съдържанието на захари в организма, но тъмния мед, като този от елда, неутрализира нивото на захар в кръвта. Също така действа като антиоксидант, който усилва мозъчната и сърдечната дейност, помага също за заздравяване на рани.

Авокадо:

Със сигурност този плод е богат на мазнини, но това са основно такива, които не запушват артериите. Богат е на калий, което намаливя риска от високо кръвно налягане, съдържа витамин B, което спомага на здравата кожа и мускулите, витамин Е, който предпазна от заболявания на кръвообръщението, и витамин К, който заздравява костите, а също така разтворими и неразтворими влакна, които помагат на храносмилането.

Тиква:

Използвана най-често за сладкиши или захаросана, сама по себе си тя е изключително хранителна. Плодът притежава антиоксиданти като каротини, които намаляват разрушаването на клетките, както и лутеин и зеаксантин, които предпазват от перде на очите, кокоша слепота и други очни заболявания, водещи до ослепяване.

Черен чай:

Не толкова популярен като зеления чай, но черният предотвратява деменцията и понижава холестерола.

Яйца:

Популярна и евтина храна, която доскоро се свързваше с висок холестерол и сърдечни заболявания. Актуалните проучвания обаче опровергават това. Едно яйце съдържа само 1,5 грама разтворими мазнини. Съдържа също витамин D, който заздравява костите, хранителни вещества, които спомагат на сърдечната и мозъчната дейност, както и сяра и други минерали, полезни за косата и ноктите.

Канела:

Пикантно сладката подправка помага за понижаването на кръвната захар, уравновесява нивото на инсулина и регулира теглото. Помага също против стареенето.

Доматено пюре:

Доматено пюре без сол или с ниско съдържание на сол съдържа в максимален обем най-полезното от доматите ката спомага за понижаване на кръвното налягане и силно предотвратява  риска от рак на простатата.

Замразени боровинки:

Не се притеснявайте, че замразените плодове губят част от хранителната си стойност, това е заблуждение. Всякакъв вид боровинки - сурови или замразени, са полезни за вас. Плодовете са пълни с витамин С и антиоксиданти, които помагат на мозъчната дейност като увеличават броя на клетките в мозъка в тази част, която е отговорна за паметта.

Уасаби:

Японски деликатес с вид хрян, поднасяна често със суши, е изключително полезна за здравето като цяло. Помага за предотвратяване на всичко от язва и развалени зъби до тромбоза и астма.


Храни, от които се слабее

Здравната рубрика на портала Яху обяви 5 храни, от които драстично се слабее.Предлагам на вас този полезен списък, но в картинки.

Ето ги петте храни, които най-здраво топят калориите ни при консумацията им:

1. Просо



2. Аспержи


3. Нар


4. Борови семки


5. Зелен чай


Полезни храни за всяка диета

Ако сте се уморили да се храните само със зеленчуци, риба и месо, има решение, пише сайтът. Ето с какво да си разнообразим менюто, когато сме на здравословна диета:

Супи



Супите са превъзходна съставна част от основното хранене. Препоръчвани: пилешки, зеленчуковите бульони, доматените супи, таратор.

Кашкавал



Кашкавалът отсъства от повечето диети поради факта, че съдържа много мазнини, но и  белтъчини. Препоръчва се с ябълка – така организмът ще получи всичко, от което се нуждае.

Говеждо месо



Говеждото месо съдържа белтъчини и много минерали, сред които и желязо. Да не се комбинира с макарони или картофи.

Натурален шоколад



Натуралният шоколад съдържа полезните за сърдечносъдовата система манган и флавоноиди, които притежават ясно изразено антиоксидантно действие. Да се употребява в умерени количества, за да не навреди на фигурата.

Орехите и различните видове семена



Утоляват глада. Те са богати не само на белтъчини, но и на мазнини, затова трябва да се употребяват по около 1/3 чаша четири пъти седмично или в по-малко количество, но по-често. Подходящи са както лешниците, така и семената на тиквата и слънчогледа.

Нар


Нарът е с най-големи заслуги в борбата със свободните радикали. Може да се употребява и на сок.

Храни, които вредят на всяка диета

Ето какви храни основно провокират апетита и водят до нарушаване на диетата, предизвикат преяждане и наднорменото тегло:

Мазни месни супи:



Когато ядете супа, много скоро след това отново чувствате глад. Факт е, че рибеният или месен бульон е пълен с концентрирани хранителни вещества. Рецепторите сигнализират това до мозъка, в резултат на което той увеличава производство на стомашен сок. И освен супата, ще ви се прииска да похапнете и друго. Затова избирайте гъбени или постни супи. Съществуват диети със зеленчукови супи, с чията помощ се губят килограми.

Печени ястия:

Апетитът се повишава моментално, тъй като обонятелените рецептори не могат да устоят на силния аромат на печените ястия. В резултат на това стомахът ни произвежда голямо количество солна киселина, която подтиква да изядете всичко без остатък. Затова избирайте полезни варени и задушени ястия.

Мариновани храни:



Оцетната киселина в марината причинява увеличаването на производството на стомашен сок и след такъв остър кисело-солен вкус вие определено искате да ядете още и още. Освен това, ще ви се прииска и да консумирате напитки, които най-често са доста калорични. Затова си хапвайте пресни зеленчуци и салати, които са нискокалорични.

Пикантни храни:



Ястия, към които се добавят лют пипер, чесън, джинджифил, пресен лук загряват тялото отвътре, стимулира притока на кръв и повишават апетита. Затова избягвайте лютивите подправки. Лесно е да се създаде привлекателен аромат на ястията с безвредните за апетита копър, магданоз, босилек, риган, кориандър, естрагон и др.

Кисели плодове и зеленчуци:


Киселите плодове и зеленчуци стимулира производството на стомашен сок. Такива плодове са лимоните, портокалите, герйпфрут, ананас, ягоди, киви, мандарини, кисели ябълки, кисело грозде, вишни и др. Ориентирайте се към сладки плодове като смокини, череши, които в малки количества ще утолят глада ви.

Есенна диета за отслабване

Есенната диета е базирана на контрастите и е идеална за нормализиране на теглото в сезона на изобилието на пресни плодове и зеленчуци. Ако се спазва стриктно тази 7-дневна диета, може да се отслабне с около 3 кг.

Примерно меню за есенна диета :

1. ден: 3 кофички кисело мляко, което приемаме на 5 пъти с 300 г зеленчуци, 2-3 маслини, 1 ч.л. ябълков оцет, кафе без захар, минерална вода

2. ден: 400-500 г пилешко или телешко месо – варено или печено, разпределено на 5 приема, богата салата от домати, чушки, моркови и други зеленчуци по избор, минерална вода



Есенна салата.

3 ден: 1-2 кг плодове, разпределени на 5 порции, кафе или чай без захар, минерална вода; ако усетите глад, може да хапнете 1 филийка черен хляб с извара

4. ден: 5 твърдо сварени яйца, разпределени на 5 приема, богата салата от зеленчуци, 1 ч.л. ябълков оцет, кафе без захар, минерална вода

5. ден: 2 кг зеленчуци, разпределени на 5 приема, 50 г сирене, кафе без захар, минерална вода

6. ден: 500 г печена риба с лимон и богата салата, разпределена на 5 приема, 1 ч.л. ябълков оцет или 1 чаша бяло вино, кафе без захар, минерална вода

7. ден:

8 часа: 1 кофичка кисело мляко

10 часа: 1 твърдо сварено яйце

12 часа: 200 г варено или печено пиле с богата салата, 1 чаша бяло вино

16 часа: 200 г сини сливи

18 часа: 50 г кашкавал и богата салата от сезонни зеленчуци

Две трети от българите не си мият зъбите редовно

Само 33% от българите си мият зъбите и си купуват паста и четка редовно, каза в Сливен председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков, цитиран от dariknews.bg. Той определи като уникално ниско знанието на българите за оралната хигиена. Причините са неправилното хранене и неспазване на елементарни хигиенни навици.

"Оралното здраве е неразделна част от общото здраве на човека и то дава отражение на всички органи и системи. Усложнения на зъбния кариес могат да доведат до перикардити и миокардити, до заболявания в ставите и бъбреците, а е доказано, че ракът на панкреаса се дължи на заболявания в устната кухина", допълни той.



Само 33% от българите си мият зъбите редовно. Снимка: www.sxc.hu.

Д-р Шарков информира, че само 18-20% от родителите водят децата си на зъболекар, въпреки че лечението им е безплатно.

Д-р Шарков приветства стартирането на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата до 18 години в България за периода 2009-2014 година. Според него тя ще подобри здравето на децата и ще сведе до минимум усложненията от зъбен кариес, както е например в скандинавските страни. Там зъболекарите имат един-два случая годишно с пулпити и пародонтити.

Средностатистически едно българско дете на 6 години има пет временни зъба с кариеси и усложнения, а едно скандинавско 6-годишно дете е само с един кариес. В скандинавските страни се работи по Програма за орално здраве от 35 години.


Българка измисли разтворима бира от хапче

Българка измисли разтворима бира от хапче 

В Русенския университет младият учен Виктория Карачорова на 24 септември ще представи своята разработка за разтворима бира от хапче. Това съобщиха организаторите на семинар "Пътят на иновацията", който е част от традиционното участие на висшето училище в "Европейска нощ на учените".

На семинара авторите ще представят иновативните предложения, класирани в конкурс на първите шест места, през представители на индустрията - потенциални потребители на иновативните идеи и пред учени от Русенския университет и региона.

За шеста поредна година Русенският университет е партньор на Европейската комисия в Нощта на учените, финансирана по Седма рамкова програма. Тази година проектът REACT ("REsearchers in Industry and ACademy for Technology Development") е посветен на иновациите и е обърнат към младите
учени и творци.
Изпълнението на REACT е започнал през май с работа във Виртуалния кабинет по любопитство, наречен "Да внедря иновативната си идея". В рамките на кабинета студенти, докторанти и млади учени са разработвали иновативни идеи с или без консултация от научен ръководител. Сред тях на 2 юли е бил обявен конкурс. От подадените 27 иновативни предложения са класирани 20. Те са отпечатани в сборник "Гласът на науката" и ще участват в постерна изложба "От лабораторията към индустрията". Първите шест ще бъдат представени на предстоящия утре семинар.

Как да се преборим с махмурлука?

Алкохолът не прощава, обобщава кьолнският интернист д-р Ралф Фишбах. "Алкохолът се разгражда в черния дроб от един ензим, наричан алкохолдехидрогеназа, и именно при разграждането възникват междинни продукти - токсични вещества като например ацеталдехид или дори формалдехид. Точно тези вещества са причината за главоболието на следващия ден", твърди докторът.

Решаващото в случая е количеството
Ако пиете малко - например чаша вино с яденето, алкохолът се разгражда още в стомаха. Който обаче пие повече, отваря на тялото доста тежка работа. Алкохолът попада в тънките черва, чиято голяма абсорбационна площ позволява пълното му усвояване. Резултатът: нивото на алкохола в кръвта нараства неимоверно. Което пък налага включването на черния дроб - регулатор на цялостната обмяна на веществата, а също и отговорен за разграждането на отровния за клетките алкохол.
Но тъй като разградените продукти при по-голяма концентрация също са отровни, часове по-късно настъпва махмурлукът. За който последователността на напитките няма значение. Макар да се твърди, че вино след бира бива, но не и бира след вино - подобни прочути съвети така и не са доказани по биохимически път.

"Все пак има и нещо вярно в това, че ако се смесят няколко вида напитки, по-бързо се губи контрол. А ако се пие само едно, все пак имаш поглед върху погълнатото количество", обяснява още д-р Ралф Фишбах.
Едно малко, но важно изключение
Последователността няма значение, но чистотата на алкохола - със сигурност. Която пък роля на свой ред може да се омаловажи, ако изпитата макар и чиста водка е много. В такъв случай да споменем сега няколко изпитани контрамерки и трикове:

"Ако пием алкохол, но преди това сме се нахранили добре, приели сме по-мазни храни, алкохолът се абсорбира по-бавно в червата, респективно една част може да се разгради още в черния дроб. Много по-важно е обаче да се пие достатъчно вода, тъй като алкохолът изтегля течността от тялото, докато по този начин може да се постигне баланс", казва още Фишбах.