петък, 24 септември 2010 г.

Как да се преборим с махмурлука?

Алкохолът не прощава, обобщава кьолнският интернист д-р Ралф Фишбах. "Алкохолът се разгражда в черния дроб от един ензим, наричан алкохолдехидрогеназа, и именно при разграждането възникват междинни продукти - токсични вещества като например ацеталдехид или дори формалдехид. Точно тези вещества са причината за главоболието на следващия ден", твърди докторът.

Решаващото в случая е количеството
Ако пиете малко - например чаша вино с яденето, алкохолът се разгражда още в стомаха. Който обаче пие повече, отваря на тялото доста тежка работа. Алкохолът попада в тънките черва, чиято голяма абсорбационна площ позволява пълното му усвояване. Резултатът: нивото на алкохола в кръвта нараства неимоверно. Което пък налага включването на черния дроб - регулатор на цялостната обмяна на веществата, а също и отговорен за разграждането на отровния за клетките алкохол.
Но тъй като разградените продукти при по-голяма концентрация също са отровни, часове по-късно настъпва махмурлукът. За който последователността на напитките няма значение. Макар да се твърди, че вино след бира бива, но не и бира след вино - подобни прочути съвети така и не са доказани по биохимически път.

"Все пак има и нещо вярно в това, че ако се смесят няколко вида напитки, по-бързо се губи контрол. А ако се пие само едно, все пак имаш поглед върху погълнатото количество", обяснява още д-р Ралф Фишбах.
Едно малко, но важно изключение
Последователността няма значение, но чистотата на алкохола - със сигурност. Която пък роля на свой ред може да се омаловажи, ако изпитата макар и чиста водка е много. В такъв случай да споменем сега няколко изпитани контрамерки и трикове:

"Ако пием алкохол, но преди това сме се нахранили добре, приели сме по-мазни храни, алкохолът се абсорбира по-бавно в червата, респективно една част може да се разгради още в черния дроб. Много по-важно е обаче да се пие достатъчно вода, тъй като алкохолът изтегля течността от тялото, докато по този начин може да се постигне баланс", казва още Фишбах.

Няма коментари: