четвъртък, 26 август 2010 г.

10 грешки във възпитанието, които все някога правим

Всички родители възпитават децата си според своите умения и разбирания за живота. Рядко се замислят защо в определени ситуации постъпват така, а не иначе. Но в живота на всяка майка съществуват моменти, когато поведението на любимото дете отива в задънена улица. А може би самите възрастни, използвайки радикални методи на възпитание, правят неща, заради които после се срамуват. Не сте сами в грешките си, всички родители отвреме на време грешат. Но винаги е по-добре да се учим от чуждите грешки, нали?
 Грешка първа
Обещанието Повече няма да те обичамАко не си такъв, какъвто аз искам, няма да те обичам повече
Мнение на родителите
Защо децата така често спорят по повод на всяка наша молба? Може би ни правят напук. Какво да правим? Да призоваваме към здрав разум? Но, те просто не слушат какво им говорят възрастните. Да заплашваме? Това още повече не действа. В такива случаи много родители използват своеобразен коз: Сега мама няма да те обича повече. Често много от нас произнасят тази фраза.
Мнение на психолозите
Обещанието повече да не обичате своето дете е едно от най-силните средства на възпитание. Обаче тази заплаха като правило не се осъществява. А децата прекрасно чувстват фалша. Веднъж излъгали, можете задълго да загубите доверието на детето. То ще ви възприема като лъжец.
По-добре е да кажете: Аз пак те обичам, но не одобрявам поведението ти.
 Грешка втора
БезразличиетоПрави каквото искаш, все ми е едно
Мнение на родителите
Защо да се напрягам? Да споря, да търся аргументи, да доказвам нещо на детето, да нервнича? Детето е длъжно да се научи само да решава своите проблеми. И изобщо детето трябва да се готви за живота като възрастен, колкото се може по-бързо да стане самостоятелно, а нас да остави на мира.
Мнение на психолозите
Никога не трябва да показвате на детето, че ви е все едно с какво се занимава. Дори и най-леко да почувства вашето безразличие, веднага започва да проверява доколко то е истинско. И най-често, проверката се свежда до извършване на лоши постъпки. Детето чака ще последва ли критика след постъпката или не. Получава се затворен кръг. Затова вместо да показвате безразличие, постарайте се да установите с детето дружески отношения, дори и когато поведението му никак не ви харесва.
Може да кажете, например така: Да знаеш, че по този въпрос изобщо не съм съгласен с теб. Но искам да ти помогна, защото те обичам. Във всеки момент, когато имаш нужда можеш да поискаш съвет.
 Грешка трета
Прекалено много строгост
Ти трябва да правиш това, което ти казвам, защото тук аз командвам
Мнение на родителите
Децата трябва да слушат възрастните безпрекословно това е най-важният принцип на възпитанието. Не се допускат дискусии. Не е важно на колко е детето 6 или 16. Не децата не трябва да се отстъпва, иначе ти се качват на главата.
Мнение на психолозитеДецата обезателно трябва да разбират защо правят това или онова. Прекалено строгото възпитание, основано на принципи, които не винаги са разбираеми за детето, напомнят дресировка. Детето може безпрекословно да изпълнява всичко, когато вие сте наоколо и да плюе на всички забрани, когато вас ви няма. Убеждението е по-добро от строгостта. В случай на необходимост може да кажете така: Сега ще направиш така, както казвам, а довечера спокойно ще обсъдим защо
 Грешка четвърта
Детето трябва да се глези
Ще направя това сама. Не е по силите на моето детенце
Мнение на родителите
Готови сме да направим всичко за нашия малчуган, та нали децата трябва да получават най-доброто. Детството е толкова кратко, че трябва да бъде прекрасно. Нравоучения, неудачи, неудовлетвореност в нашите ръце е да избавим малчугана от всички трудности и неприятности. Така е прието, да предугаждаме и изпълняваме всяко желание на детето.
Мнение на психолозитеНа разглезените деца е много по-трудно в живота. Не трябва да се държи единственото чедо под похлупака на родителската любов, защото в бъдеще това може да доведе до множество проблеми. Повярвайте, когато родителите махат всяко камъче от пътя на детето, то не се чувства щастливо. По-скоро обратното, то се чувства съвършено безпомощно и самотно. Опитай да се справиш сам, а ако не се получи с удоволствие ще ти помогна ето един от вариантите на мъдро отношение към дъщерята или сина.
 Грешка пета
Натрапената роля
Моето дете моят най-добър приятел
Мнение на родителите
Детето е най-важното в нашия живот, то е толкова съобразително, с него може да се говори за всичко. То ни разбира така, сякаш е истински възрастен.
Мнение на психолозите
Децата са готови да направят всичко, което се харесва на техните родители, та нали мама и татко са най-важните хора на света. Малчуганите дори са готови да се нагърбят със сложния свят от проблеми на възрастните, вместо да обсъждат своите интереси с връстниците си. Но така техните собствени проблеми остават нерешени.
 Грешка шеста
Парите
Повече пари по-добро възпитание
Мнение на родителите
Ние сме толкова притеснени с парите, че не можем да си позволим да се позабавляваме с детето. Постоянно всичко трябва да му отказваме, то доизносва стари вещи и пр. С две думи ако имахме повече пари бихме били по-добри родители.
Мнение на психолозите
Любовта не се купува с пари звучи доста банално, но е истина. Често в семейства с невисоки доходи възрастните правят така, че детето да не е лишено от нищо. Но не трябва да чувствате угризение на съвестта за това, че не можете да изпълнявате всичките му желания. В крайна сметка любовта, ласките, съвместните игри и времето прекарано заедно с детето са много по-важни от съдържанието на портфейла ви. И накрая, съвсем не парите правят детето щастливо, а съзнанието за това колко е значимо то за вас.
 Грешка седма
Наполеоновски планове
Моето дете ще се занимава с музика (тенис, живопис), няма да му позволя да пропусне своя шанс
Мнение на родителите
Много възрастни са мечтали в детството си да се занимават с балет, да свирят на пиано или да играят тенис, но не са имали тази възможност. И сега главната цел на мама и татко е да дадат на детето най-доброто образование. Не е важно на детето да му харесва много, ще дойде време и то ще оцени старанието на възрастните.
Мнение на психолозите
За съжаление децата не винаги оценяват усилията на родителите. И често блестящото бъдеще, нарисувано от възрастния във въображението му се разбива в пълното нежелание на детето да се занимава, например, с музика. Докато детето е малко слуша възрастните, но след това... Желаейки да се откъсне от клетката на родителската любов започва да изразява протест с достъпни за него способи. Това може да бъде и прием на наркотици или просто увлечение по тежкия рок в нощните часове. Затова денят на детето трябва да се запълва с полезни занимания като не забравяте да оставяте и малко време за негови лични дела.
 Грешка осма
Твърде малко ласки
Целувките и прочие нежности не са важни за детето
Мнение на родителите
Да прегърнем малката сестричка? Каква глупост! Да целунем мама? Да се погушкаме с татко? За това няма време. Много възрастни смятат, че ласките в детска възраст могат да доведат в бъдеще проблеми със сексуалната ориентация. Накратко никакви прегръдки и целувки има по-важни и сериозни неща.
Мнение на психолозите
Децата на всяка възраст се стремят към ласка. Тя им помага да се почувстват обичани и им придава увереност в собствените сили. Но помнете, желанието за ласка трябва в болшинството от случаите да идва от самото дете. Не натрапвайте на детето своята любов това може да го отблъсне.
 Грешка девета
Вашето настроение
Може или не? Това зависи от настроението
Мнение на родителите
Неприятности в работа, лоши отношения в семейството, колко често възрастните изпускат парата върху децата. Мнозина са уверени, че в това няма нищо страшно. Достатъчно е след това да купим на малчугана отдавна обещана играчка и всичко ще бъде наред.
Мнение на психолозите
Родителите трябва да показват на детето, че ги радват неговите добри постъпки и че ги разстройват лошите. Това създава у детето съзнание за непоколебимост в жизнените ценности. Когато възрастните, в услуга на своя егоизъм и настроение днес разрешават нещо, а утре го забраняват, детето може да разбере само едно: все едно е какво правя, важно е настроението на мама. Ако чувствате, че не можете да се превъзпитате, по-добре предварително да се договорите с детето Когато съм в добро настроение, не значи, че всичко ще ти е позволено. А ако съм в лошо постарай се да бъдеш снизходителен към мен
 Грешка десета
Твърде малко време за възпитание на детето
За съжаление съвсем нямам време за теб
Мнение на родителите
Много възрастни са доста заети в работата, но се стараят всяка свободна минута да прекарват с децата водят ги на градина и на училище, готвят им, перат, купуват всичко, което им е нужно. Децата трябва сами да разбират, че родителите просто нямат време да поиграят с тях или да им почетат.
Мнение на психолозите
Възрастните често забравят простата истина ако сте родили дете, трябва и да намирате време за него. Дете, което непрекъснато слуша, че възрастните нямат време за него ще търси сродна душа сред чуждите хора. Дори ако денят ви е разпределен по минути намерете вечерта половин час (в този въпрос е важно качеството, а не количеството), постойте до леглото на детето, поговорете си с него, разкажете му приказка или му прочетете книжка. Това е толкова необходимо.

Вечните митове за Йети - огромният хибрид между маймуна и човек


Британският вестник "Гардиън" помества списък на "вечни" митове, които са свързани с Йети, чудовището от Лох Нес, телепатията и приказни същества. Това са само някои от нещата, в които човечеството може би никога не ще престане да вярва.
Снежният човек, познат още с тибетското си име Йети, е огромен космат хибрид между маймуна и човек, обитаващ високите части на Хималаите между Индия, Непал и Тибет.
За съществуването му има събрани една планина доказателства - снимки на великански следи, парче човекоподобна кожа и мумифициран пръст, открити през 1950 г., свидетелствата за появяванията му ту край свинарник в Тибет, ту някъде в Сибир, откъдето се смята, че произхожда.
Без да е сторил никому зло, Йети е описван като страховит и кръвожаден гигант с космато туловище, остри зъби и огромни очи.
И още - вълшебни същества, феи, караконджули, самодиви, гномове - вярата в тяхното съществуване се е запазила през вековете, както и убеждението, че без присъствието им всяка приказка няма да е съвсем такава.
Е, добрите истории издържат проверката на времето и се нагаждат към всяка епоха така, че винаги да са актуални.  

Откриха нови стъпки на Йети

Снежният човек е висок поне 2,40, твърдят учени



Джош Гейтс показва отпечатък от стъпката, намерена северозападно от Катманду
Плод на халюцинации, страховито чудовище или преоблечен човек, който си прави шега - това са най-вероятните хипотези за Снежния човек, известен като Йети. Привържениците на неговото съществуване обаче предпочитат да вярват на идеята, че това е всъщност неандерталец, който е оцелял през вековете въпреки мразовитите условия на живот в Хималаите.
 Преди броени дни отново бяха оповестени доказателства за него. Изследователски екип, който снима поредицата "В търсене на истината" твърди, че е намерил следи от краката на Йети в непалската част на планинската верига.
 "В края на ноември работихме през нощта близо до речно корито и един от нашите водачи пръв видя отпечатъците и ни ги показа" обясни водещият на предаването Джош Гейтс. Стъпките са открити северозападно от Катманду, в местност, отдалечена от населено място на 3 дни път.
 Един от отпечатъците е на цяло стъпало, почти двойно по-голямо от човешкото
 Съдейки по размера му, учените предполагат, че Йети трябва да е висок поне 2,40 м.
 Джош Гейтс все още не може да заяви със сигурност, дали това са следи от митичния Снежен човек. Той обаче не е лаик в неговото търсене. Заедно с екипа си е обиколил много държави, проучвайки сведения за различни легендарни същества. Сред тях безспорно най-известен е Йети, който от векове тревожи съзнанието на местното население в Непал. Загадките около него са толкова много, че някои хора, отегчени от суматохата около историята му, го наричат "Отвратителния човек". Сведения за него има още от края на XIX и началото на XX век, а векове преди това се предават легенди за митичния великан, който броди из горите и изчезва светкавично при първата поява на човек.
 Първите по-значими сведения дават Ерик Шиптън и и Майкъл Уорд през 1951 г. Докато се спускат от ледника Менлунг на границата между Непал и Тибет, попадат на странни следи в снега. Те не са нито човешки, нито на известните животински видове. Местните жители са категорични, че принадлежат на Снежния човек. Три години по-късно в. "Дейли мейл" организира първата експедиция, посветена изцяло на търсенето на Йети. Авантюристите не само се срещат с хора, които твърдят, че са очевидци на странното същество, но и намират скалпове на великана, съхранявани в манастир като реликви.
 На базата на различни сведения руският учен проф. Борис Поршнев създава
 ново направление в антрополо-гията - хоминология, посветена на същества, които имат общ произход с Homo sapiens, но днес не са напълно идентични с него. Всъщност Поршнев твърди, че снежните хора не си нищо по-различно от неандерталци, които са се приспособили към суровите условия на живот в планините и все още не владеят модерните средства за живот и общуване. Някои специалисти стигат до там, да им правят психологически профил и да твърдят, че косматите чудовища са свенливи по характер и бягат от хората от срамежливост и страх. А епизодичните им прояви на агресия към туристите всъщност се дължали единствено на защитна реакция.
 Тази теория е потвърдена в края на 60-те години от френските учени А. Сандерсън и Б. Айвелманс, които изследват замразен труп на космато човекоподобно същество и установяват, че е на съвременен неандарталец. Това още повече засилва интереса към митичното създание и затова екипи от различни държави организират експедиции в различни точки на света, където има легенди за неговата поява - Непал, Камчатка, Чукотка, САЩ... Някои от тях успяват дори
 да заснемат бягащия от хората Йети но други учени пък твърдят, че това са фалшификации.
 За проучванията на Снежния човек постепенно започват да се организират конгреси, а хоминологията набира все повече привърженици. Някои уфолози стигат дотам да твърдят, че косматият великан е същество от паралелен свят, което идва да навести хората на Земята... Скептиците пък са убедени, че всички сведения за Йети не са нищо повече от манипулации, целящи да напълнят нечий и друг джоб. Затова за тях бе добре дошъл скандалът, който се разгоря в Северна Каролина през 2002 г. Тогава бе арестуван Рей Уолъс - мошеник, който продавал на учени от цял свят фалшиви отпечатъци от стъпалата и козина от Йети. Преди да бъдат разкрити, неговите находки предизвикват толкова силен интерес, че само за едно интервю в телевизията Уолъс получава по 100 000 долара. Когато измамата му е установена, "изследователят" ни най-малко не се развълнувал. "От малък си падам по историите за Снежния човек и прекарах дълго време да проучвам легендите за него. Дори ходих на няколко експедиции в Тибет. Не открих нито едно сериозно доказателство обаче" заявява той пред съда. И допълва, че решава да продаде някоя и друга "снежна стъпка", за да има все пак някаква облага от ситуацията...
 По неговия път са поели и други авантюристи, които търсят лесната печалба и
 спекулират с вечния страх на хората от непознатото.
 Истинските изследователи обаче са убедени, че многото следи, намирани в продължение на повече от столетие, не могат да бъдат фалшифицирани. Невъзможно е хора, които живеят на хиляди километра един от друг и въобще не се познават, да се наговорят какво да обясняват пред учените. Намерените трупове и скалпове също потвърждават теорията за съвременни неандерталци, които живеят тайно в Хималаите.
 А за туристите в Непал, които не знаят на кое мнение да повярват, остава само едно. Да внимават досадните шегаджии, преоблечени в костюми на Снежния човек, да не ги стреснат, докато любопитно се озъртат за Йети...
.Историята на един хималайски примат

Историята за снежния човек Йети тръгва от Хималаите. От там идват сериозно количество разкази на свидетели, които твърдят, че са видели космато човекоподобно същество с големи размери да обитава снежните области на региона. Част от наблюдателите разказват, че са видели само неговите следи, които, според думите им, са огромни и страховити. Подобни случаи са регистрирани не само в Хималаите, а и в други райони на света. САЩ също влиза в списъка с тези места и там местните наричат снежния човек Голямата стъпка или Биг фуут. Историята на американския човекоподобен ни е позната от не един или два филма за него, излизащи от щатските студиа.

Първата снимка на снежния човек в Хималаите е направена през 1951 г. от Ерик Шиптън, който успява да заснеме косматия “бабаит” по време на експедиция към Еверест. Малко по-късно – през 1954 г., са направени първите стъпки в изучаването на Йети. Тогава е организирана и първата експедиция по следите на човекоподобното същество. Зад мероприятието стои лондонското издание “Дейли Мейл”, а ръководител на групата е Ралф Изард. Оттогава досега на бял свят се появиха изображения и дори видео на снежния човек, а също и снимки на следи от босите му крака. Съществува и известно количество биологичен материал от Йети – скалпове, кожа и косми, които най-често учените получавали от местните хора. Едни от последните изследвания на подобни веществени доказателства са на път да дадат категоричен отговор на въпроса дали Йети наистина съществува, или неговата история е просто красива измислица със сензационен привкус.

Косми от снежен човек

За да получат повече информация за Йети и неговия произход, учените решили, че е необходимо подробно да анализират биологичен материал от снежния човек. Те се спрели на няколко косъма, за които се твърди, че принадлежат на космат гигант, живеещ в индийската джунгла. Образците били предоставени на учените от Дипу Марак – страстен поддръжник на тезата за съществуването на Йети. Той се добрал до космите през 2003 г., когато, според неговите думи, в продължение на три дни наблюдавал човекоподобното същество. Дипу твърди, че то било космато и високо приблизително три метра, а теглото му възлизало на около 300 килограма. Според него приматът бил растителнояден и се хранел с плодове, корени и дървесна кора.

Живеещият в индийската джунгла Йети е наричан от местните хора “манде барунг”. В превод изразът означава “горски човек”. За подобно космато същество разказват десетки хора, живеещи в района на хълмовете Гаро в щата Мегхалая, Източна Индия. Те също били предоставили косми от наблюдаваните от тях странни същества. Затова учените решили в края на експериментите да сравнят образците от Гаро с тези на Дипу Марак.

Козина под микроскоп

Марак предоставил на учените два косъма – с дължина 33 и 44 милиметра, за които той твърди, че били паднали от козината на дивия човекоподобен индивид. Учените решили да подложат образците на щателен анализ, който включвал редица изследвания. На първо време те си поставили за цел да изучат космите под микроскоп. С изследването на влакната се заели оксфордските експерти, ръководени от приматолога Анна Некарис и спеца по микроскопи Джон Уелс. Те използвали възможно най-мощния и сложен микроскоп на територията на Кралството. С негова помощ увеличили изображението на космите 200 пъти и сравнили получения образ с огромна база от данни за проби от стотици известни животни. Информацията за тях била предоставена от оксфордския Музей по естествена история и Факултета по приматология към университета Оксфорд Брукс. Всъщност учените използвали при наблюденията не оригиналните косми, а техни копия, направени с помощта на обикновен лак за нокти. “Когато лакът засъхне, се образува идеална форма с прекрасни двуизмерни изображения, които са много по-удобни за провеждане на изследванията, отколкото самите образци”, пояснява Анна Некарис.

Подробните наблюдения на влакната накарали специалистите да стигнат до интересни заключения – космите не принадлежат на нито един познат животински вид на планетата Земя. Освен това между тях и образците, събрани от Едмънд Хилари по време на експедицията до Хималаите през 1953 г., има забележително сходство – наблюдават се еднакви детайли и орнаменти. Това накарало учените да смятат, че космите принадлежат на същество от един и същи, или поне сходен вид. “Вече сме наясно, че изследваните косми не принадлежат на азиатската черна мечка, нито на дивата свиня, а също не са и от козината на различните видове макаци”, разказва приматологът Иън Редмънд. “Тези косми остават загадка. Но също така мога да заявя, че ако те наистина принадлежат на Йети, то и у снежния човек, както е и при нас, се наблюдава цъфтеж”, коментира още той.

Наследниците на гигантопитека

Според Редмънд и Анна Некарис има голяма вероятност космите от индийската джунгла да принадлежат на някой все още неизвестен съвременен примат. “Само преди две години в Северна Индия беше открит нов вид макак. Напълно възможно е в джунглата да има обособени места, в които да живее неоткрит до сега примат”, коментира Редмънд. Двамата учени напомнят още, че същия район доскоро е бил обитаван от огромни човекоподобни маймуни, наричани гигантопитеки. “За тях почти нищо не е известно и не са намерени никакви вкаменелости”, пояснява още Редмънд. Ученият разказва, че за тяхното съществуване станало ясно преди около 80 години. Тогава у китайски фармацевт били открити няколко зъба, за които се говорело, че са на дракон и които били използвани в местната традиционна медицина. След направен на зъбите анализ обаче се изяснило, че те принадлежат на огромна човекоподобна маймуна с ръст около 3 метра, която била наречена гигантопитек. Редмънд смята, че не е изключено индийският Йети да е своеобразен наследник точно на този вид човекоподобни маймуни с гигантски ръст.

Каква е истината, тепърва предстои да бъде изяснено. Учените възнамеряват да изпратят космите за ДНК анализ в няколко британски лаборатории. “ДНК-тестовете ще хвърлят повече светлина на тази загадка. Те могат да бъдат проведени, тъй като космите от индийската джунгла съдържат добре различими фоликули. Затова все още имаме шанс да се приближим максимално към разгадаването на мистерията”, коментира Редмънд.

В търсене на истината

Едни от последните сведения за открити следи от Йети са от декември миналата година. Отпечатъците били намерени от група американски телевизионни журналисти, работещи върху предаването Destination Truth – “В търсене на истината”. Следите били открити от непалския участник в групата, който попаднал на тях в средата на долина, разположена на височина 2.8 километра над морското равнище. Сред стъпките ясно се виждал отпечатък от крак с пет пръста. Дължината на следата била 33 см, а разстоянието между първия и последния пръст – 25 см. “Отпечатъкът много напомня стъпка, направена от човек”, коментира водещият на предаването Джош Гейтс, който също присъствал на събитието. Отливка от намерената следа била изпратена в САЩ за провеждането на бъдещи изследвания.

ФАКТИ

Откритите от Едмънд Хилари косми на Йети от Хималаите са били предоставени като подарък на Музея по естествена история във Великобритания.

Името “Йети” произлиза от тибетското словосъчетание йех-тех, което буквално означава “малко човекоподобно животно”.

Смята се, че родното място на Йети е районът около ледниковото езеро Цо Ролпа, което се намира между връх Еверест и столицата на Непал – Катманду.

Тибетците наричат Йети “снежният демон”.

През 50-те години на 20 век непалското правителство издава наредба, с която се забранява убиването и контрабандата с Йети.

В продължение на години едно от най-убедителните доказателства за съществуването на Йети е кратък видеофилм, заснет през 1967 г. от Роджър Патерсън и Боби Гимплин. На него се вижда женска Йети, снимана в Северна Калифорния. По-късно беше обявено, че видеото е фалшификат.

Американският Йети – Голямата стъпка, е наричан още Саскуоч. “Дивият човек от горите” е образ, известен от северноамериканския фолклор. Твърди се, че Саскуоч обитава горите в Северозападната част на Щатите и провинцията Британска Колумбия, Канада.

Индианците лакота от Уисконсин наричат Голямата стъпка “големият възрастен брат”.

В Китай Йети е наричан “Йерен”, а в Австралия – Йоуи.

Най-ранните известия за Голямата стъпка датират от средата на 19 век.

Голямата стъпка е определен като един от талисманите на зимните олимпийски игри през 2010 г. във Ванкувър.

Продадоха на търг... призраци!


Продадоха на търг... призраци!
Интернет търгове са място, на което можете да намерите най-необичайни неща. Но това, което аукцион-сайт от Нова Зеландия обяви за продан, надмина всякакви фантазия. Жителка от град Крайстчърч продаде на търг... призраци!
По думите на бившата собственичка на духовете Ейви Удбъри, преди време те обитавали старата фамилна къща и не давали покой на няколко поколения.
Но след намесата на екзорсист били уловени и затворени в две малки стъкленички с кръстове на гърлата им, за да не избягат злите сили. След което стъкленичките били потопени в светена вода, за да унищожи лошата им енергия.
Ейви твърди също, че обезоръжените духове са на стар мъж и на момиче, живели в къщата й през 20-те години на миналия век. Призракът на стария мъж бил на някой си Ле Греъм, който починал пред 1920 година. Според това, което Ейви слушала за него от своите предци, и приживе той обичал да плаши хората.
"Исках да се отърва от тях, защото те ме плашеха", обясни причината за продажбата бившата собственичка на двата духа.
На интернет-търга духовете са били продадени за 2830 новозеландски долара или 1983 щатски долара, съобщи Асошиейтед прес. В търга са участвали над 214 000 души. Името на купувача не се съобщава.
Приходите от продажбата са предназначени за дружество на защитници на животните.

Пълните бедра са за добро,но не и талията

Най-идеалният вариант е пълни бедра и плосък корем
Мастните натрупвания по бедрата предпазват от проблеми с метаболизма и сърдечно-съдови болести.
Британски учени от Оксфордския университет доказаха, че по-сочните бедра, кошмар за всяка жена, събират опасните мастни киселини в организма и съдържат противовъзпалително вещество, предпазващо запушването на артериите.
Това не се отнася за обемната талия. Точно обратното – мастните натрупвания в областта на корема увеличават риска от диабет и болести на сърцето.Според авторите на изследването най-идеалният вариант е пълни бедра и плосък корем, но това за съжаление е почти невъзможно.                   
Преяждането променя способността за отслабване
Затлъстяване : Преяждането променя способността за отслабване - затлъстяване, диета, преяждане, калории,
Шведски учени са установили, че кратките периоди на прекаляване с вредни храни могат да увредят способността за поддържане на нормално тегло за години напред.

Преяждането с висококалорични продукти има дълготраен ефект върху формата на тялото и начините, по които се съхраняват мазнините. С течение на времето излишните килограми, натрупани през тези периоди, могат да бъдат премахнати, но функциите на тялото вече са променени.В изследването, публикувано в Nutrition and Metabolism, са участвали 18 доброволци, които е трябвало да спрат да спортуват и да увеличат дневната си консумация на калории за 4 седмици с около 70%.Преяждането довело до натрупване на килограми, повечето от които били премахнати след 6 месеца, но след около година участниците имали повече мастни натрупвания в сравнение с контролната група. Разликите били още по-големи след две и половина години, допълват учените.Те твърдят, че дори ограничени отрязъци от време, прекарани в мързелуване и тъпчене с храна, могат да променят човешката физиология до степен, в която все по-трудно става отслабването.
Истини за захарта
Диабет : Истини за захарта - диабет, панкреас, инфаркт, захар, инсулт, инсулин
В днешно време хората са убедени в опасните последствия от прекаляването със захарта. Вярно е, че белите кристали са вкусни и дяволски изкусителни, но те не бива да бъдат обвинявани за всичко, посочва проф. Левицки от университета в Корнуол.

Захар се съдържа в безбройните химически обработени храни, което допринася за епидемията от затлъстяване и диабет. Но глюкозата /захарта/ в организма е основното гориво за неговата работа, както и за дейността на мозъка.

Бедата е, че захарта е вкусна и подсладените храни ни карат да преяждаме, а това застрашава енергийният баланс на организма.

Ето някои факти за захарта, която присъства в някои от любимите ви храни и напитки:

Захарта не предизвиква диабет

Но прекаляването с нея може да ви разболее. Диабетът е заболяване, при което организмът не е в състояние да прочисти кръвта от глюкозата, а когато тя не се преработи достатъчно бързо, започва да разрушава тъканите.

Хората с диабет тип 1 са устроени така по рождение, тяхното заболяване не е причинено от захарта, но затлъстяването при децата и възрастните може да причини метаболитен синдром, който води до диабет тип 2.

Намалете килограмите, ако имате свръх тегло, и внимавайте с приема на захар. Изследванията са доказали, че намаляването на теглото с 5 до 7% понижава риска от диабет.

Прекаляването със захарта насища кръвта с мазнини

Изследванията са доказали, че приемането на повече фруктоза, захар която се съдържа в плодовете и добавяна към обработените храни, повишава нивото на липидите. И докато сравнително скромните количества на фруктоза в плодовете не трябва да ви притесняват, нейното голямо количество в обработените храни е особено опасно.

Учени от Минесота са открили, че пациентите, които са били подложени на диета богата на фруктоза, имали 32% по-високи триглицериди от тези, които били на диета с високо съдържание на глюкоза. 

Причината е, че организмът не може да усвои толкова бързо сладката храна и черният дроб отделя част от глюкозата в кръвния поток или го складира за по-късна употреба.

Но ако черният дроб няма свободно място за съхранение, той превръща излишъка в триглицериди. 

Фруктозата също отива в черния дроб, но вместо да се депозира в кръвния поток се натрупва във вид на гликоген. Черният дроб може да съхрани около 90-100 грама гликоген, а остатъкът се превръща в мазнини /триглицериди/.

Здравословно тегло поддържа триглицеридите на приемливо ниво.
Хората с наднормено тегло трябва да ограничат сладките и тестени храни, бирата и подсладените напитки. Организмът не е пригоден да се справя с толкова сладки храни.

Захарен стрес

Ако начинът ви на живот включва редовно преяждане и препиване, може да съкратите живота си, дори и ако теглото ви е нормално.

Честото вдигане на захарните стойности в кръвта стресира органите, от които зависи метаболизма.

Последствията могат да останат дълго незабелязани. Понякога без всякакви симптоми хората  се намират в предиабетично състояние, за което нямат представа, въпреки че функцията на панкреаса им вече е намаляла наполовина.  Преддиабетното състояние крие същите рискове за здравето като диабета, особено за сърцето.

Затова не прекалявайте с  въглехидратите (бира, подсладени безалкохолни напитки, картофи, макаронени изделия, сладкиши). Колкото по-малко подлагате организма на захарен стрес, толкова по-дълго той ще фунционира.
Лесни мерки срещу вредни навици
Затлъстяване : Лесни мерки срещу вредни навици - здраве, диета, вода, хранене, черен дроб, хепасейв, алкохол,
Когато се говори за пречистване на организма, много хора си представят сложни схеми на хранене с рядко срещани продукти, многочасови процедури или тренировки, тежки лишения.
Затова са готови да махнат с ръка и да продължат постарому. Всъщност тялото ни е уникално творение, което с много малка помощ от наша страна може да предололява натрупаните неблагоприятни ефекти от застоялия начин на живот, неразумното хранене, прекаляването с алкохол и цигари, недоспиването.
Затова е добре да започнем с нещо малко и реалистично в своя полза, а когато усетим ефекта, ще се мотивираме да продължим и увеличим усилията си.
Всички сме учили по биология, че животът е възникнал и съществува във водна среда. Това важи с пълна сила и днес, макар и да не го осъзнаваме. Но, ако си дадете сметка колко вода пиете дневно, може да се окаже и по-малко от 1 – 2 чаши.
Е, в кафето и в някои ястия има вода, но тя далеч не е достатъчно за реалните ни нужди. Да не говорим, че самото кафе предизвиква усилена диуреза, т.е. отделяне на повече вода от организма. А тя е абсолютно задължителна за нормалното функциониране на тялото ни.
Добре е да е със стайна температура, а първата чаша сутрин може и да е гореща.
Втората стъпка е отказ от междинните похапвания. Те често са основната причина за напълняване, защото не дават възможност на храносмилателната система да си отдъхне. Не е нормално постоянно в стомаха ни да има нещо.
Затова – опитайте се да се храните нормално 3 пъти дневно с пауза между храненията поне 5 часа, а между вечерята и закуската – поне 12 часа. При всяко хранене трябва да има суров пресен продукт – плод или зеленчук – общо 500 гр. дневно. И това е лесно за реализация: една ябълка, един морков, два домата, чепка грозде и „нормата е изпълнена”.
Освен витамини, този режим ще допринесе за регулиране на стомаха. Всекидневното очистване на дебелото черво може да се постигне в началото и със сиропи, съдържащи екстракт от плодове. Няма нужда да се започва с химическите очистителни.
За засилване на физическата активност не е задължително да се посещава специален салон. Това, разбира се, е добре, но не всеки има време и пари.
Отказът от асансьор за изкачване до 4 – 5 етажа и слизане 1 спирка по-рано от крайната дестинация, също вършат прекрасна работа.
Ако сте приели, че няколко чаши алкохол всеки ден е нещо нормално, знайте, че не е така. Дори и да не чувствате нищо, организмът си калкулира интоксикацията.
В такъв случай заричането, че от утре „край”, обикновено няма ефект. По-добре е постепенното намаляване, съчетано с подкрепа за черния дроб.
За целта има специални препарати на природна основа, наречени хепатопротектори - напр. „Хепасейв”, които по естествен път пречистват лабораторията на организма.  

Тайната на женската привлекателност...


Мирисът на женското тяло може да привлече мъжа, ако месечният й цикъл е навлязъл в най-“плодовитата” фаза

42-ма представители на силния пол трябвало да “помиришат” жените от експеримента
Героят на Ал Пачино във филма "Ухание на жена" е сляп, но това не му пречи да открие сред множеството представителки на нежния пол, истински привлекателната жена. Как е възможно това? Отговорът се крие в самото име на филма, а вече се потвърждава и от науката.
Според доклад на чешки учени, публикуван в сп. Ethology, мирисът на женското тяло може да привлече мъжа, ако месечният й цикъл е навлязъл в най-“плодовитата” фаза (когато всъщност настъпи менструация, от жената започва да се излъчва остър специфичен аромат).
Обект на наблюдение на учените били доброволки, които 24 часа в денонощието по време на менструалния цикъл носили под мишниците си меки подложки, излъчващи мирис. На тези жени било забранено да употребяват определени храни, да използват дезодоранти и хормонални противозачатъчни средства.

Логично “съдии” в дадения случай са били мъже. 42-ма представители на силния пол трябвало да “помиришат” жените от експеримента и да оценят привлекателността на аромата. “Миризмата под мишниците на жените, намиращи се в най-фоликулярната фаза на цикъла, е намерен за най-привлекателен от мъжете – казва д-р Ян Гавличек от Карловия университет в Прага. – Резултатът навежда на мисълта, че ароматът, излъчващ се от тялото на жената, може да се използва като сигнал за мъжете, че у нея настъпва най-благоприятния за оплождане период”.

Опитът на учените се потвърждава и от предишни изследвания, които доказват изменението на миризмата на тялото по време на месечния цикъл и като следствие – промяна в “привлекателността” на приматите.

Много хора и днес отказват да повярват, че по отношение на хората, ситуацията е аналогична