вторник, 21 септември 2010 г.

Чаша червено вино... за здрави зъби

Уста и зъби : Чаша червено вино... за здрави зъби - кариес, червено вино, емайл


Италиански учени са установили, че всекидневната консумация на червено вино предпазва зъбите от кариес.

Според тях полезното действие се дължи на вещество, което блокира развитието на опасни бактерии, разрушаващи зъбния емайл.

При експерименти е установено, че бактериите губят способността си да се прикрепят към зъбите след контакт с червената напитка.

Изследването може да доведе до разработването на нови методи за превенция на кариесите, допълват учените.

Детското здраве и бабините суеверия

Детското здраве  : Детското здраве и бабините суеверия - простуда, кривогледство, настинка, безсъние, мляко, дъвка, хълцане

Младите родители често се сблъскват със закостенелите традиции на по-възрастните членове на семейството. Когато стане въпрос за отглеждането на децата, те винаги имат съвети, които с течение на времето са се превърнали в суеверия (ако направиш това, ще се случи онова и т.н.).

Предлагаме ви научните обяснения на няколко такива бабини суеверия:

Кората на хляба не трябва да се отстранява, защото е пълна с витамини
.

Германски учени откриха преди няколко години, че при процеса на печене се образува неизвестен дотогава вид антиоксидант, който предпазва от рак. Неговото количество е 8 пъти повече в кората, отколкото в cредата на хляба.

Най-важното обаче е да се яде пълнозърнест хляб, независимо дали с кората или без нея, защото той съдържа полезни хранителни вещества и фибри. Купувайте хляб, на чийто етикет пише, че е от 100% пълнозърнесто брашно. Хлябът от смес от бяло и пълнозърнесто брашно съдържа по-малко фибри.

Страхуваме се, че ако детето излезе навън с мокра коса, ще се простуди.

След специално проучване британски педиатри твърдят, че може да му стане студено, но няма да се разболее от това. Учените изследвали доброволци, като пръснали в носа им вирус на т.нар. простудни заболявания. Половината от участниците в експеримента били настанени в топла стая. Останалите се изкъпали и престояли половин час мокри и голи в студено помещение, след което се облекли, но още няколко часа останали с мокри чорапи. В тази група не били установени повече простудни заболявания, отколкото в групата, която стояла на топло. Заключението на учените е, че усещането за студ не засяга имунната система.

Казвате ли на детето, че ще остане кривогледо, ако си „събира” очите?

Американски офталмолози твърдят, че събирането на очите не може да ги увреди. Ако обаче детето ви го прави често (когато не се опитва да подражава на някой герой от анимационните филми), може би има други проблеми със зрението и трябва да се прегледа.

В някои семейства от стари на млади се предава правилото, че при простуда трябва да се яде, а при температура - да се гладува.

Медицински аргументирано е, че и в двата случая трябва да се яде и да се пият често и много течности. При простудните заболявания хидратацията е от първостепенно значение, защото тогава се губят много течности.

Чували сте, че глътната дъвка остава в стомаха 7 години.

Нищо подобно. Ако детето е глътнало дъвката си, тя няма да остане залепена там, докато завърши гимназия.

Педиатри от Филаделфия обясняват, че също както става при всички други предмети, които децата гълтат, течностите прокарват дъвката и тя се изхвърля от организма в рамките на няколко дни. Въпреки че дъвката не се разпада лесно в храносмилателната система, тя дори не причинява стомашни болки.

Една ябълка на ден държи доктора далеч.

В действителност шепа боровинки предпазват от болести по-ефикасно. Те притежават възможно най-полезните вещества, пълни са с антиоксиданти и фибри и са много подходяща добавка към зърнените закуски и киселото мляко. Най-общо казано, приемането на разнообразни плодове и зеленчуци е важно за предпазване от много хронични заболявания като високо кръвно налягане, диабет, сърдечни болести.

75 процента от телесната топлина се отделя през главата.

Това твърдение вероятно се основава на размера на детската глава. В съотношение с общия размер на тялото тя е по-голяма от главата на възрастните хора. Ето защо е много важно в студено време главата на детето да е покрита. При възрастните въпросът не стои така. Топлината се отделя от всяка открита част на тялото и затова шапката не е по-важна от ръкавиците.

Стряскането помага при хълцане.
Повечето популярни съвети за спиране на хълцането, като задържане на дишането или поглъщането на чаша вода, не са с доказана ефективност. Може обаче да опитате един трик, станал известен още през 1971 година от проучване, публикувано в списание за медицина в Ню Инглънд: „Глътнете 1 чаена лъжичка захар на кристали”. Според проучването с тази тактика 19 от 20 души спират да хълцат.

Един час след хранене не трябва се плува.

След хранене се усилва притокът на кръв към храносмилателната система и намалява към мускулите. Смята се, че при физическо натоварване веднага след хранене недостигът на кръв в мускулите може да причини спазми. Но според специалистите това няма да се случи при децата. Пълният стомах може само да намали енергията за плуване и игра във водата.

Децата трябва да пият ежедневно мултивитамини.

Децата, които са само на кърма, през първата година трябва да поемат допълнително витамин D. След тази възраст мултивитамините няма да навредят, но според педиатрите дори и детето да е злоядо, то ще израсне нормално и без тези добавки. Децата си набавят необходимото даже и когато ви се струва, че те се хранят от въздуха и слънцето.

Чаша топло мляко преди сън помага на заспиването.

Млякото съдържа малки количества триптофан (тази аминокиселина се съдържа и в пуешкото месо), но според специалистите то може да подейства сънотворно, ако се изпият няколко литра. За да заспиват децата, трябва да им се създаде някакъв ритуал и ако чашата топло мляко е част от него, тя може и да има желания ефект. 

Самолечението при депресия е опасно

Депресия : Самолечението при депресия е опасно - пролет, Светлозар Хараланов, наум, борница,


Пролетта идва с положителни емоции, зеленина и добро настроение. Тя обаче е и сезонът, в който се проявява едно мъчително душевно страдание - депресията.
Доц. Светлозар Хараланов, зам.-директор на СБАЛНП „Св. Наум”, началник на І І психиатрична клиника, каза пред наш репортер:
„Все още се срещат хора, които смятат, че е срамно да имат психически проблем, а в същото време се опитват да го решат чрез прием на транквилизатори по формулата „съседката ми каза”, което е доста по-опасно.
Съвременните антидепресанти са много добри медикаменти, към тях няма привикване, а странични ефекти се проявяват рядко.
Всъщност зависимост се създава към транквилизаторите (успокоителните), а не към антидепресантите.”
Кои са класическите признаци на депресията?
Липса на енергия и силно намалена работоспособност, потиснатост, чувство за безперспективност, нарушения в съня.
Хората с депресия заспиват много трудно, след което се събуждат в малките часове. Това ги изтощава допълнително.
Към тези оплаквания често се прибавят главоболие или други болки, за които често не се открива обективна причина.
Маскират ли се депресиите като телесни проблеми?
В много случаи депресиите се проявяват чрез оплаквания, които наподобяват други заболявания. Понякога действително пациентът има някакво заболяване, но когато то продължи необичайно дълго и не се повлиява от обичайното лечение, може да става въпрос за депресия, която протича успоредно с първичното страдание.
В част от случаите дори няма друго заболяване, но човек упорито се оплаква от някакви болки.
Има ли сезонност при депресиите?
Има и това е установено от дългогодишни наблюдения. Рисковите сезони са преходните – пролет и есен. Причините за това не са напълно изяснени, но явно значение има затруднената адаптация на организма и на личността към промени заради нарушени вътрешни процеси в мозъка.
Освен от сезоните депресиите се влияят и от денонощния цикъл. При класическата депресия засегнатите се чувстват зле сутрин, а вечер са по-бодри.
Докато при депресиите от изчерпване – т.нар. невротични депресии, е обратното – там сутринта носи по-добро настроение, а втората половина на деня и вечерта идват с отпуснатост и нежелание за активност. По-тежките депресии са тези със сутрешна потиснатост.
Всяка по-продължителна потиснатост, лошо настроение и липса на енергия ли е депресия?
Тези оплаквания могат да се дължат и на други причини, но самите прояви са депресивни.
В този случай първо се говори за депресивен синдром. Понякога за него има обективни причини – продължителен или силен стрес – загуба на близки, тежки конфликти в семейството или в работата и т.н.
В други случаи хронични или тежки заболявания могат да предизвикат реактивна депресия, т.е. реакция на психиката спрямо телесното заболяване.
Третият вариант са ендогенните депресии, при които първично е нарушена регулацията на мозъчните функции.
И трите вида състояние са обект на психиатрията, защото, независимо от причината, е налице депресивна симптоматика.
Има ли разлика в подхода при овладяването на депресията според причината?
При ендогенните депресии лечението е насочено към нарушенията в мозъчната биохимия.
Когато депресивното състояние се дължи на някакви външни фактори, може да се приложи и психотерапия, а когато причината е в телесно заболяване, неговото овладяване обикновено подобрява и депресията.
При някои пациенти реактивните депресии отзвучават и самостоятелно, но това изисква доста време, през което пациентът се измъчва.
По принцип депресиите изискват лечение със специални лекарства – антидепресанти, предписани от психиатър и под негов контрол.
Ако дълго време не се обърне внимание на една депресия, какво може да се случи?
Депресията причинява неприятни преживявания за самия пациент, пряко уврежда неговата работоспособност и социалните му контакти, тежко обременява семейството, което трябва да се грижи за него. Но най-сериозният риск е от самоубийство. Защото всяка нелекувана депресия крие този риск.
Какво е мнението ви за психоанализата, особено популярна в САЩ?
Психоанализата е вид психотерапия. При нея пациентът се чувства удовлетворен от контакта с психотерапевта, от споделянето на проблемите си.
Но от гледна точка на реалното повлияване на депресията – при лекарственото й лечение тя се овладява за дни, докато с психотерапия това става за месеци. А комбинацията между двата метода е най-доброто.
Впечатлението ми е, че в България хората все още нямат склонност да посещават психоаналитик.

Здравото сърце е в твоите ръце

Сърдечно-съдови : Здравото сърце е в твоите ръце - сърдечно-съдови заболявания, доц. Владимир Пилософ, проф. Асен Гудев, пушене, хранене, проф. Стефка Петрова

България е на челно място по смъртност от сърдечно-съдови заболявания сред страните от ЕС.
Данните от проучване по международната програма CINDI сочат, че рисковите фактори, водещи до сърдечно-съдови заболявания, са неизменна част от всекидневието на българина.
Изключително висока е смъртността поради тютюнопушене (43% при мъжете до 44-годишна възраст). Нещо повече, тревожна е очертаващата се тенденция пушачите у нас да са основно във възрастта от 25 до 44 години. Българското население е физически неактивно, предупреждават от Института за опазване на общественото здраве и препоръчват умерена до интензивна физическа активност минимум по 30 минути на ден.
„Сърдечно-съдовите заболявания стават актуални след Втората световна война, когато навиците и начинът на живот на хората се променят драстично. Днес те са основната причина за смъртността в България и в световен мащаб. Трябва да сме наясно, че малките промени в начина ни на живот могат да доведат до големи ползи за здравословното ни състояние и за здравето на сърцето ни”, заяви проф. Асен Гудев, заместник-председател на Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ).
Той даде пример със страни като Финландия  и Шотландия, където благодарение на мащабни проекти и образователни кампании значително са се променили хранителните навици на населението. Вследствие на тези стъпки и 40-годишно наблюдение става ясно, че 80% от смъртността поради сърдечно-съдови заболявания във Финландия е предотвратима. В Шотландия, благодарение на забрана за тютюнопушене през 2005 – 2006 г., смъртността е намаляла с 20% само за една година.
„Здравето на нацията е не само ангажимент на медицинските специалисти, а е личен ангажимент на всеки от нас да преодолее максимално вредните навици в ежедневието си и да се стреми към здравословен начин на живот”, посочи доц. Владимир Пилософ, председател на ДКБ.
„Опазването на общественото здраве трябва да бъде основен приоритет в националната политика на България”, подчерта директорът на Института по опазване на общественото здраве и национален консултант по хранене проф. Стефка Петрова.
За всички рискове от сърдечно-съдовите заболявания и за малките стъпки, които всеки трябва да направи за здравето на сърцето си, на софиянци ще напомня огромна арт инсталация, която ще бъде официално открита на 26 септември, когато се отбелязва  Международният ден на сърцето. Паното е дело на двама от най-известните съвременни български артисти – Кольо Карамфилов и Стефан Божков.
В България кампанията по повод деня на сърцето ще се проведе за втора поредна година.

Седенето - най-вредното действие за човека!?

То нарушава обмяната на веществата, ако е "в големи дози"
Негативният ефект от седенето е независим от другите рискови за здравето фактори
Експерти от Американското общество за борба с рака нарекоха седенето едно от най-пасивните и вредни за човека действия. При това учените уверяват, че не е важно с какво се занимавате през останалото време.

Продължителното пребиваване в седящо положение нарушава обмяната на веществата и може да доведе до ред опасни заболявания даже ако сутрин тичате или се занимавате с фитнес. За това говорят резултатите от 13-годишно наблюдение на 123 000 доброволци, публикувани в American Journal of Epidemiology.

Доказано било, че при жените, които седят повече от шест часа на ден, вероятността да починат през изследвания период е била с 37% по-висока, отколкото при тези, които са прекарвали в седящо положение по-малко от 3 часа на ден. При мъжете този показател е 18%.

Трябва да се отбележи, че всички участници в наблюдението преди започване на експеримента не са боледували от рак, не са имали проблем със сърцето, кръвоносните съдове и дихателната система.

Специалистите са убедени, че негативният ефект от седенето е независим от другите рискови за здравето фактори.

Установено било още, че няма значение на какво седите – на мек диван или твърд стол. Главната опасност идва от факта, че долната част на тялото дълго време е обездвижена.

Разбрахме "става ли му" на българския мъж! Но става ли българската жена?!


След като близо три месеца изучавахме "става ли му" на българския мъж, ето че дойде ред да разберем каква е заслугата за това и на българската жена.



Първата по рода си Национална кампания за проучване на сексуалността цели да се добере до подробна информация за интимните способности на дамите у нас, като в основата й отново е независимият сайт за проучвания www.Pitat.me.
"Става ли българската жена" ще засегне дори силно табуизирани теми, като сред въпросите има откровено провокативни: Случвало ли ви се е да симулирате оргазъм?, Случвало ли ви се е да се задоволявате сама?, Добра любовница ли е българката? и т.н.

Дали това е представителна извадка за българската жена?!
Запитванията ще са насочени предимно към мъжете, за да разкрият каква е тяхната оценка за партньорките им, а периодът, в който ще се проведе проучването, е от 20 септември до 20 октомври.
И тъй като считаме, че резултатите от проучването на предишната тема "Сексуалността на българския мъж" вероятно също вълнуват аудиторията, ги предоставяме в едно изречение: "Той е добър и желан любовник, но му трябва повече секс и всеотдайност към партньорката, за да го докаже".

Асен Блатечки заряза "Стъклен дом", лее сексапил в новия клип на фолк дивата Мария


След като се обзаведе със звезден статут в новия сезон на хитовата сага "Стъклен дом", Асен Блатечки очевидно реши да влее солидна доза тестостерон и в дебрите на попфолка.



Соченият за един от най-сексапилните български актьори бе избран лично от дивата Мария да й партнира в новия й клип "Ти позна ли ме".
Новината бе разкрита от самата изпълнителка, която реши да публикува в профила си във Facebook снимки "зад кулисите" на видеото.
От тях, логично, очакванията ни за доста еротичен привкус в цялостната визия се потвърждават, но все пак предпочитаме да изчакаме официалната поява на клипа, за да го оценим. Още повече, че Блатечки не е от тези лица, които често "уважават" с присъствие попфолк бранша.

Френски дизайнер скандализира Великобритания! Дибидюс голи манекенки на подиума на Седмицата на Модата в Лондон (18+)


Гледали ли сте култовия филм на Робърт Олтман - Pret-a-Porter?!


Ако отговорът е "Да", вероятно помните онази легендарна сцена, в която протестиращите дизайнери представиха на сцената колекция с модели, които… нямат абсолютно нищо по себе си.
И ако все пак тук говорим за седмото изкуство, то можете да си представите изражението на всички звезди, решили да посетят поредното издание на Седмицата на Модата в Лондон, когато трябваше да се насладят на поредната доза въображение от страна на популярния дизайнер Чарли льо Мондю (Charlie le Mindu).
Известен като любимец на Lady GaGa, що се отнася до нестандартните й шапки, 24-годишният французин не пропусна отново да скандализира закоравелите британски пуритани, включвайки в новата си колекция абсолютно голи манекенки.
Е, шоуто беше гарантирано, дори и само за да можем да наблюдаваме шашнатите физиономии на публиката.

Любопитни ли сме за бъдещето си ?

Любопитни ли сме за бъдещето?
Любопитни ли сме за бъдещето?

На нас българите ни е присъща една типично българска черта – любопитството. Проявяваме любопитство за много неща – любовните връзки на близки и съседи, проучване на тайните им, нощните им излизания и куп други. Искаме или не човешките същества сме любопитни, дори и да го прикриваме. Всеки се блазни да разбере нечии тайни и да изкара на показ мръсните им ризи”.
Интересното обаче е проявяваме ли любопитство спрямо своето собствено настояще. Някой от хората живеят за момента, други си правят планове за дълги периоди от време, а трети премислят какво точно да им се случи в бъдеще.
Настоящето зависи от нас, но не изцяло. Каквото и да правим, винаги може да ни се случи нещо непредвидено, което да обърне каруцата. Човек не може да знае какво му е предначертала Съдбата. Очаквай неочакваното както се казва. За жалост има неща, които не желаем, но те така или иначе се случват. Не можем да избягаме от Съдбата си. А до какви точно граници би могло да стигне любопитството ни?
Много жени и мъже в интереса си да разучат бъдещето се обръщат към гледачки, които им предсказват всичко онова, вълнуващо ги. А доверчиви ли сме или не? Както има професионалисти, така има и доста мошенници в тази област. Хубаво е когато попаднем на истински ясновидец, повярваме му на 100% и така получаваме всички сведения за онова, което ни очаква. Въпреки, че отиваме с нагласата да чуем нещо положително, често се случва така, че се разочароваме.
Любопитни ли сме за бъдещето?!
Любопитни ли сме за бъдещето?!
На никой не му е приятно да научава лоши и плашещи неща за себе си. Оттам на сетне ние не сме същите хора. Тревогите ни обземат, мислим единствено за това, което са ни предсказали и се молим то да не се сбъдне. Психическата нагласа много влияе. Когато почнем да мислим постоянно за лошото, негативното, то в крайна сметка ни достига. Няма как в главата ни да са само отрицателни мисли, а да чакаме да ни се случат положителни неща. Каквото е в ума ни, такова става и в реалност. Затова хората, които посещават гледачки трябва добре да осмислят решението си, да разберат готови ли са да чуят истината и как биха я понесли след това.
Бъдещето е за това, за да се изживее, а не да ни го предсказват. Би трябвало живота ни да е неочаквано интригуващ, а не прозрачен. Каквото ни е писано, то ще стане, каквото трябва ще ни се случи рано или късно. Просто трябва да имаме търпение и нещата ще дойдат от самосебе си. В крайна сметка се оказва, че ние хората сме любопитни за бъдещето си, за това какво точно ни очаква занапред – щастливи или тъжни мигове, болест или здраве, семейство или раздяла. Ако не беша така, нямаше да има толкова много хора, търсещи всякакви възможни средства да научат до най-малката подробност какво всъщност предстои.