вторник, 31 август 2010 г.

  


Упражнения за корем няма

Упражнения за корем няма
Мечтата е постижима. Снимка: Dreamstime

„Упражнения за корем” е най-често срещаното търсене в интернет. В същото време това е една от най-грешно разбираните теми.
Защото има нещо повече в тренираното тяло отколкото тренираната преса и тези мечтани шест плочки.
Ще обясня какво е това в повече.
Великолепната коремна стена е преди всичко ниско ниво на мазнини в тялото. Но не бързайте! Наличието на шестте плочки съвсем не означава, че сте силни, добре сложени и натренирани.
Реално развитото тяло е повече от видимото развитие на мускулите.
Хранителният режим е толкова съществен в случая, че спокойно можем да кажем, че пресата се „готви” в кухнята, а не в спортната зала.
Това е истина. Но съвсем не цялата истина. Тренировката развива мускулите, а хранителният режим ги проявява. Няма лесно решение с вълшебна пръчица.
Необходима е промяна в начина на живот, която промяна ще доведе до положителните изменения в здравето, телосложението, мисленето и поведението.
Целенасоченият режим с конкретно подбраните упражнения е критическият фактор по пътя към стабилна и плоска талия.
Частта от тялото си, която разбира се искате да подобрите, се нарича от много корем или коремна преса. Да се тренира само това, което е видно от собствените ви очи – коремче или паласки, не е оптималният подход.

Скоро ще е истина. 6 кг с едно хапче

Скоро ще е истина. 6 кг с едно хапче
Снимка: Dreamstime
Доброволци с наднормено тегло, които вземали ново експериментално лекарство са загубили около 6 килограма за една година.
Тези, които приемали медикамента, имали по-малко желание да ядат сладки храни както и хранителни продукти, съдържащи скорбяла.
Те се чувствали заситени, а апетитът им бил намалял.
Изследването, публикувано в медицинското списание"Лансет"(Lancet), сочи че страничните ефекти на лекарството са слаби и отшумяват с времето.
Експерти предупредиха обаче, че са необходими допълнителни проучвания преди да бъде обявено, че медикаментът е безопасен.
Данните от спонсорираното от компанията изследване вече са предоставени на Управлението за контрол над хранителните продукти и лекарствата на САЩ, където комисия от специалисти трябва да обмисли до декември дали да одобри продажбата на лекарството.
Лекарството е комбинация от антидепресанта бупропион, и налтрексон, използван за лечението на алкохолизъм и други видове пристрастяване.
Изследването обхваща 1700 пациенти с наднормено тегло или страдащи от затлъстяване, като част от тях са получили плацебо, а останалите един от двата варианта на лекарството.
Тези, които използвали медикамента отслабнали 6 килограма за една година, а приемалите плацебо само 1 килограм и 400 грама. Лекарството предизвиквало леко повишаване на кръвното налягане, което се нормализирало с времето.
Не са констатирани другите възможни странични ефекти, характерни за едната съставка на медикамента - бупропион, като пристъпи на страх, безсъние или мисли за самоубийство.
Три американските компании се борят да получат лицензи от Управлението за контрол над хранителните продукти и лекарствата за ново лекарство срещу наднорменото тегло.

Всичко за коремчето и как да го махнем

Всичко за коремчето и как да го махнем
Снимка: Dreamstime
Коремчето определено не са най-приятното нещо, което може да имате. Особено ако е лято и ви идва да закрачите по улицата само по бански.
За жалост, то е често срещано явление. За радост, ще ви подшушнем как да се отървете от него веднъж завинаги.
По принцип телата ни са конструирани да складират мазнини за всеки случай, като резерва за времето, когато тялото ни няма да получава достатъчно храна.
И понеже около нас изобилства от храна, „запасите ни си стоят в хранилището“ и след време клетките на мазнините започват да се умножават, защото го мислят за нормално.
Това натрупване на мазнини от своя страна може да повиши кръвната ни захар и да забави метаболизма и начина, по който тялото ни използва хормона инсулин.
Тези метаболитни изменения може да създадат риск от различни болести, като висок холестерол, високо кръвно налягане, сърдечни проблеми, диабет. Да не говорим за неприятния външен вид.
Коремните тлъстини
Има 2 вида мазнини, които се трупат в средната част на тялото: висцерални (или коремни) и субкотанни (или подкожни).
Субкотанната  мазнина е отгоре и можете да я защипете с пръсти, докато висцералната обвива жизненоважни органи като стомаха и червата, например.
Голямото количество висцерална мазнина издава корема напред – това, на което се казва „бирено коремче“.
Именно тя причинява всички проблеми със здравето, особено при тези, които са с ябълковидна структура на тялото.
Останалите фактори
И така, защо някои от нас са предразположени да трупат мазнини около коремната област? Не съществува еднозначен отговор.
Но като цяло, за появата на закръглено коремче способстват много фактори, като хормони, гени, хранителни навици, стил на живот и движение и стрес.
Хормоните: Тестостеронът предразполага мъжете да изразходват мазнините около коремната област, докато дамският естроген прави така, че мазнините да се складират около бедрата, дупето и гърдите.
И когато нивата на естроген намалеят след менопаузата, жените започват да трупат мазнини и около корема си.
Стресът: Когато сме изложени на хроничен стрес, тялото ни буквално започва да прелива от хормона на стреса, наречен кортизол. Големите количества кортизол увеличават вероятността от натрупване на мазнини около корема.
Гените: Всеки човек е генетично програмиран да складира мазнината в различни количества.
Хранителните навици: Режимите, които вкючват енергийни и богати на мазнини храни, са по-благосклонни да благоприятстват създаването на висцерални мазнини
Движението: Физическата активност ни помага да намалим голямо количество от телесните мазнини, които складираме (включително коремните). И колкото повече упражнения правим, толкова повече тлъстини махаме.
Програмата ви с упражнения:
- За да намалите мазнините, са необходими от 30 до 60 минути аеробни упражнения, като спортно ходене, джогинг, плуване, каране на колело и тенис през повечето дни от седмицата. Ако времето ви е кът, разграфете го на по-къси периоди, но поддържайте пулса си ускорен през цялото време.
- Използвайте педометър (просто устройство, което брои стъпките ви).
Той ще ви помогне да прецените точно колко движение сте направили и дали е достатъчно.
За мнозина извървяването на 10 000 стъпки на ден е напълно достатъчно за контрол над количеството мазнини, но ако искате да свалите килца, ще ви е необходимо много повече.
- След 10 до 12 седмици упражнения, трябва да забележите голяма промяна в размера на талията си.
След това време, продължете да се придържате към ежедневния план, но увеличете чесотата и интензитета на упражненията, за да настроите тялото си към новите му параметри.
И така, стопите ли коремчето, не само ще подобрите здравето си, но ще изглеждате очевадно по-добре.

Тренирайте на гладно

Тренирайте на гладно
Снимка: Dreamstime
Макар и много спортисти да се хранят преди тренировка, европейски учени препоръчват на хората, които искат да отслабнат, да спортуват на гладно.
Няколко изследвания показват, че тренировката, когато тялото не е получавало храна известно време, е добър начин за топене на тлъстините.

Европейски учени установиха, че колоездачи, трениращи без да са се хранили, изгарят значително повече мазнини от колегите им, които са похапнали.
Мускулите взимат енергия от въглехидратите. Ако човек не е ял нищо преди тренировка, тялото няма да има много въглехидрати в резерв.
Това го принуждава да изгаря вместо тях мазнини.
"Когато човек спортува на гладно, адреналинът се покачва, а инсулинът спада - каза Петер Еспел, професор по спортна физиология в университета в Льовен, Белгия. - Това съотношение предразполага мускулите да разграждат повече мастни киселини."
Затова той препоръчва на желаещите да отслабнат да спортуват преди закуска.
Ако искат тренировката наистина да има ефект, след това трябва да внимават да не преяждат.
Плюс това, няма да им става лошо и тежко.
Страстен, страстен, ама не е като на фитнес
Снимка: Dreamstime Всеки знае, че сексът е едно от изключително полезните за здравето неща.
Освен, че има редица благоприятни последици върху организма, той е един от най-добрите антидепресанти, така да се изразим.
Да не говорим, че креватните упражнения горят доволно количество калории и стягат мускулите.
Но дори и да ви се е случвало да получите мускулна треска след по-гореща вечер, изобщо не си мислете, че сте намерили решението за добра форма и тонус.
Колкото и да е интензивен, страстният секс все пак не може да бъде сравняван с интензивна тренировка в залата за фитнес, твърди здравен експерт от САЩ.
"Когато човек прави секс, ползата за здравето му не е толкова голяма, колкото например от бягане на три километра", обяснява Джейми Фелдман от университета на Минесота.
Сексуалната активност може да бъде сравнена с лека тренировка, но не и с препоръчителните 30 минути умерени упражнения всеки ден, допълва специалистът.
Сексът понижава кръвното налягане, но за да има подобен ефект, той трябва да е страстен.
Половият акт освен това увеличава нивата на "хормоните на щастието" допамин и кортизол.
Така той противодейства на депресията, стимулира енергията и подобрява настроението.
Сексологът Ерик Гарисън припомня ползата от секса за изгарянето на калориите, както и за облекчаването на болки в главата и синусите.
Изводът: секс и упражнения – колкото повече, толкова повече.

Отслабване със смях

Отслабване със смях
Смехът е само добавка към упражненията.
Преди време бяхме писали, че смехът е полезен за здравето, не само за доброто настроение.
Сега има допълние към онова изследване, което доказва, че смехът се отразява на тялото така, както му се отразяват упражненията, съобщава Дейли Експрес.
Когато хората се смеят, настроението им се повдига, нивата на хормоните на стреса и на лошия холестерол намаляват, стимулира се имунната активност, регулира се кръвното налягане и се увеличават нивата на добрия холестерол, обясняват авторите на проучването от университета на Лома Линда в Калифорния.
За целите на изследването на две групи доброволци били показани забавни или тъжни видеоклипове.
Преди и след тестовете кръвни проби от участниците били изследвани за два хормона - лептин и грелин.
Специалистите са установили, че при доброволците, които гледали смешни видеоклипове, нивата на лептина са се понижили, а тези на грелина са се повишили, имитирайки ефекта от умерени упражнения.
"Емоциите във всекидневието ни влияят върху тялото по различни начини", казва д-р Ли Бърк от изследователския екип.
И колкото и привлекателно да изглежда това, че може да се отслабва със смях, влизането във форма става само с подходяща диета и качествени упражнения.
Всичко останало е само допълнение

Интензивно трениране за нула време

Интензивно трениране за нула време
4 минути интензивност.
Едно от най-честите оправдания, които използваме, когато става въпрос за започването на някакво спортуване, или по-скоро за отлагането му, е „Нямам време.“
Е, колкото и удобно да звучи, това вече не минава.
Оказа се, че ако тренировката е интензивна, вместо няколко часа седмично, може да се спортува по-малко от час.
Интензивните интервални тренировки първоначално са създадени за олимпийските спортисти и са смятани за прекалено натоварващи за обикновени хора.
Напоследък обаче изследвания с възрастни хора и с такива със здравословни проблеми показват, че мнозина могат да се справят с тях.
Ако това е вярно, официалните препоръки за движение могат да се променят и милиони хора ще си спестят по няколко часа в гимнастическите салони.
"Високо интензивните интервални тренировки са два пъти по-ефикасни от нормалните - каза Ян Хелгеруд от Норвежкия университет за науки и технологии. - Това е като да бъде открито ново хапче, което е два пъти по-добро... ние незабавно трябва да се откажем от стария начин на трениране".
Интензивните интервални тренировки се състоят от много натоварени упражнения за няколко минути, като между сериите се почива.
Изследването е обхванало предимно тичане и каране на колело. Специалистите обаче са убедени, че те са уместни и при други спортове, като гребане и плуване.
Ян Хелгеруд препоръчва четири сесии по четири минути спорт, като между тях се почива по три минути.
Във Великобритания и САЩ здравните власти препоръчват общо два часа и половина умерени тренировки седмично, за да бъде човек в добра здравословна форма.
.

Яжте черен ориз!

Яжте черен ориз
Снимка: Dreamstime

Като цяло, българите не сме си създали навик да консумираме черен ориз, вместо бял, а трябва.
Първият, освен че има интересен вкус, е и пъти по-полезен. Както знаем, той е по-диетичен и има редица полезни съставки, които влияят върху здравето ползотворно.
Американски учени заявиха, че лъжица черен ориз съдържа повече антиоксиданти, отколкото лъжица боровинки.
Те поясниха, че той е бил известен като "забранения ориз" в Древен Китай, защото само благородниците са можели да го консумират.
Черният ориз се стрива и на трици. Те са богати на антиоксиданти, които дават обещаващи резултати в борбата със сърдечните болести, рака и други заболявания.
Учените изследвали проби от черен ориз, отгледан в южната част на САЩ, и установили, че той съдържа голямо количество антиоксиданти.
Черният ориз е дори по-здравословен от кафявия ориз, смятат те. Тази култура е с високо съдържание на минерали и аминокиселини.
Надяваме, че ще го виждаме все по-често по магазините и няма да е толкова трудно откриваема стока.

Момченце пита баба си:
- Бабо, на колко години си?
Тя му отвърнала раздразнено:
- Не знам, не съм сигурна.
- Бабо, я виж етикета на бельото си, посъветвал я той – на моя пише „От четири до шест години.”


Момченце се обажда по телефона на баба си, за да я поздрави за рожденния й ден.
- Бабо, на колко години ставаш?
- На 62.
- Много бързо ги преброи, ти от едно ли започна?

- Бабо, по какво мислиш, че си приличате с Бог?
Бабата се замислила и казала:
- Не знам.
- И двамата сте стари – отговорило момченцето


Въпрос до КАТ:
Дъщеря ми е на 9 години. Висока е 150 см., колкото баба си. Трябва ли да взимам детска седалка и за тъщата?


Вперила поглед в телевизора, баба казва на внучката си:
- Тоя филм не е за тебе! Има много страшни сцени.
- Няма страшно, бабо! - Смее се детето.
- Когато дават секс, ще си затварям очите.


Бабата възхитено разглежда новия бански костюм на внучката си:
- Ех, ако на времето аз можех да нося такъв бански, да знаеш само какъв дядо щеше да имаш…

Три баби си разправяли:
- Моята внучка се казва Гертруда, защото дядо й беше герой на труда.
Втората казва:
- Моята внучка се казва Офелия, защото бях член на ОФ.
Третата казва:
- Моята внучка се казва Курнелия, защото аз се казвам Нели, а сватята малко курва си пада.

- Знаете ли по какво си пада най - много една баба?
- По стълбите.


Десислава ще пуска телевизия

Десислава ще пуска телевизия

Певицата  Десислава изненада всички със смелия си ход и направи собствена телевизия. Името на медията е „DS TV” – кръстена на самата нея: „Както Драгана Миркович си има телевизия – DM Sat, така и аз реших да кръстя моята на себе си – DS” – обясни избора си русата фурия. Тя разкри, че много желание, много труд и точно 8 месеца са били необходими за осъществяването на проекта. „DS TV” се появи в отговор на бойкота на другите музикални канали да излъчват клипове на Деси. „ Да направя собствен телевизионен канал бе логично продължение на кариерата ми. За съжаление се оказа, че всяка компания си прави телевизия не за да радва зрителите, а за да върти само собствените си изпълнители. Аз съм една от потърпевшите. Има много изпълнители, които правят качествени неща, но тъй като нямат голям продуцент със собствен канал зад гърба си, те няма как да покажат продукцията си. Този канал ще е точно за тях. Тази телевизия ще е за тези, които се стараят, работят, правят хубава музика и клипове, и за зрителите, които искат да гледат качествена музика. Няма ограничения в стила музика. Всяка песен, било то поп фолк, поп,  гръцка, сръбска, рап, R&B, хип -хоп – ако тя се харесва и се иска от зрителите – ще я даваме.” – обясни концепцията си Десислава. Музикалният канал стартира тестово на 6-ти юни, но официалното откриване и представяне ще е през месец септември. „В началото телевизията ще излъчва само музика, а на по-късен етап ще има класации, различни музикални и развлекателни предавания.” Това е най-младата музикална телевизия – редно е да й дадем шанс и да подкрепим усилията на спонсорите и организаторите, за да дръпне напред и след емоциите от световното по футбол, зрителите да се разтушат с хубава и качествена  музика. „Не си мислете, че е лесно. Вложила съм много труд и средства, и искрено се надявам нещата да потръгнат. Работата не ме плаши и няма де се разсърдя, ако ме залеете с хубави песни и нови клипове” – с усмивка заяви Деси.

Нов вид къщи

underground-houseVetsch Architektur предлага нов вид екологични къщи построени под земята. Изградени са от пръст и бетон, разположени около езеро и покрити със зеленина, те дават на собствениците си спокойствие и уют. Прозорците са разположени над земната повърхност и са достатъчно големи, така че да осигуряват достатъчно светлина и въздух. А подземен паркинг във всяка къща гарантира неприкосновеността на личния живот. Зеленият покрив може да бъде превърнат в градина.
Една от основните екологични ползи на архитектурата на подземните къща е естествената им изолация. Kъщата се охлажда през лятото и задържа топлината през зимата. Допълнително предимство е по-високата влажност на въздуха от 50 до 70% .
Уникалната им архитектура ги предпазва от тежки земетресения и бури. Покривът им не може да бъде отнесен от ураган, а липсата на ъгли и открити части ги прави по стабилни и издръжливи на природни бедствия.
Подземните къщи имат ефективна противопожарна защита благодарение както на използването на бетон, така и на  свойствата на самата земя.
Благодарение на факта, че къщите са разположени под земната повърхност, те предлагат значителни защита от взривове и отлагания, свързани с ядрена война.



.
Българските телевизии през есен 2010.

Българските телевизии се подготвят за есен 2010.И наистина всяка една телевизия,нека започнем с БТВ.Най-гледаната телевизия в България много залага на успешният си хитоов сериал "Листопад".Той започва на 6 септември с по два нови епизоди.Очакват ни както турски така и много латино.Но да продължим с турските сериали.Скоро БТВ започва излъчването и на друг хит а именно със звездата от "Перла" Сюнгюл Йоден с новият си сериал "Изоставено сърце".Според източници сериала започва след финала на "Вярна на себе си".Скоро е финала и на "Двама завиниги" но актьорът от "Перла" много скоро ще се появи и в най новият си хит "Забранена любов".Това е за турските сериали по БТВ.На 28 септември е финала на "Гибелна красота",веднага след него започва излъчването на "Дявол с ангелско сърце".Дни след финала на "Гибелна красота" приключва и друг латино сериал а именно "Непокорно сърце".Най вероятно след ного започва "Жестока любов".Според чуждестранни източници "Жестока любов" върви в пакет с "Богати деца,бедни родители,което значи че след финала на "Цената на живота" може да го очакваме.Друг закупен от БТВ латино сериал е "Къде е Елиса",която най-вероятно ще започнне след "Дявол с ангелско сърце".Това е за БТВ,нека продължим с Нова Телевизия.Нова Телевизия ни е подготвила повече турски сериали.Според източници турският хит "Езел" ще си отложи.Нова ТВ много залагаха на новият сериал "Под липите" но ето че не е толкова гледан,колкото "Гордата Аси".От  6 септември започва предаването "На кафе" от 09.30,следователно "Робинята      Изаура" започва на следващият ден от 12.30 до 13.30 по един епизод."Под липите" ще са един час от 16.30 до 17.30,защото се завръща предаването "Сделка или не" от 17.30 до 18.30,а веднага след предаването започват новите епизоди на българската сага "Забранена любов".Също така "Незабравима ще се излъчва всеки вторник по два епизода. По Диема Фемили също ще има промени.От 10 септември всяка сутрин 09.30 ще има повторение на "Касандра","Забранена любов" също ще се повторя всеки делник от 15.30.Освен това ами и зрителите очакват с нетърпение сериала "Път към Индия".По Зоун         Романтика започват три примиери.         

Една от тях е чилийската "Къде е Елиса"  която започва от 2 септември от 10.40ч,20.30ч и 02.40ч.Започват и други два бразилскисириала,единият е "Хилда Ургана" от 1998г който ще се излъчва всеки всеки уикенд от 00.00.Друга по нова новела това е "Истинска красота"коъто ще се излъчва всеки уикенд от 19.35 и 22.10ч.Екидс ни е подготвила още едно повторение на "Аманда О"