четвъртък, 23 септември 2010 г.

Любопитно за Facebook

Основател и изпълнителен директор на Facebook е 24 годишният Марк Зукерберг. Марк и 3-ма от неговите съквартиранти, създават Facebook по време на обучението си в Харвардския университет. Сайта бележи началото си на 4-ти февруари 2004 година, като първоначално е статртиран направо от колежанската им стая. По късно... Списание Форбс нарича Марк "най-младият в света "self-made" милиардер" със състояние на стойност около 1,5 милиарда долара.

Първи инвестиции.

Първият инвеститор на Facebook е 41 годишният американски предприемач и съосновател на Pay Pal Питър Тиел. Tой заявил първоначалната си инвестиция в социалната мрежа през юни 2004 г., като вложил 500 000 долара и доколкото е известно, Питър все още притежава акции на Facebook. Още нещо... Според Форбс Питър Тиел също е "self-made" милиардер. :)
Следващата голяма компания, която получава шанса да инвестира във Facebook е Accel Partners. През май 2005 г. компанията прави инвестиция от 12,5 милиона долара. Веднага на следващата година през април 2006 Greylock Partners инвестира 25 милиона долара във Facebook.
Инвестиции от Майкрософт
В рамките на 3 години след стартирането си, Facebook избутва конкуренцията и става най-голямата социална мрежа в Интернет. Разбира се има и дебати и според някои други източници, се нарежда на 2-ро място. Към края на 2007 г., след като всички други големи компании инвестират във Facebook, Microsoft прави контакт със собствениците на сайта и предлага инвестиция в рамер на 500 милиона долара, в замяна на 5% дял в дружеството. Собствениците на Facebook първоначално отхвърлят предложението но, на 24 октомври 2007 от Microsoft обявиха, че са закупили 1,6% от Facebook за сумата от 246 милиона долара.
Потребители на Facebook

През декември 2007 г. до около края на месец януари на 2008 г., Facebook отчете първия си спад на посетителите през 4 годишната им история, който се дължи най-вече на прилагането на спам в рамките на сайта. Същото проучване показа също, че 
Facebook има дневно над 70 милиона активни потребители. lol :)

Ежедневнo качени снимки.

Повечето хора, които имат регистрация в Facebook /си мислят че/ знаят броя на снимките си, на публикациите си и тези на своите приятели и т.н., но дали знаете, че ежедневно броя на снимките качени на сайта са над 14 милиона? Освен това името на социалната мрежа, винаги е било "Facebook", но през август 2005 г., официално стана Facebook.com, когато закупуват уеб адреса за сумата от 200 000 долара.

Опитите на Google и Yahoo да ги погълнат.

Не е ясно как е станало, тъй като нито Google нито Yahoo са се чувствали застрашени от стремглавото развитие на социалната мрежа, може би да са прозрели начин, по който те да направят масови печалби, но в края на септември 2006 година след преговорите с Yahoo, се носят слухове, че те предлагат 1 милиард долара да изкупят Facebook, отговорът на Google не закъснява... и е предложение за 2 милиарда долара. Собствениците на Facebook осъзнават, че ще изкарат повече пари в дългосрочен план и отхвърлят и двете оферти.

Служители и обща стойност на Facebook
През март 2008, Facebook има над 500 служители на пълно работно време. Общата стойност на компанията според някои източници, вече надхвърля 15 милиарда долара. 

Интересни факти за Google

Знаете ли защо началната страница на популярната търсачkа е с талкова прост интерфейс? Отговорът е съвсем естествено, просто създателите й първоначално не са разбирали от HTML. При първите тестове на търсачката с реални потребители, голяма част от тях са продължавали да чакат "страницата да се дозареди", тъй като са смятали олекотения интерфейс само за началото на страницата на търсачката. За да се реши този проблем е бил добавен надписа "©200х Google".

Бутонът "Чувствам се късметлия" - "I feel lucky", макар да е много рядко използван от потребителите, е бил оставен на главната страница тъй като посетителите са сметнали, че неговата липса намалява функционалността на търсачката. От Google често правят различни дребни промени по разнообразните услуги и потребителския интерфейс, като първоначално промените биват пускани до определени групи хора (без те дори и да подозират).

Една от често "тестваните" групи потребители, са били тези използващи услигата Excite@Home. Името Google всъщност е получено в следствие на допусната грешка, създателите му са искали да кръстят търсачката на математическия термин "Googol". Един Гогол е равен на 10 на 100 степен, което образува числото 1 със 100 нули след него.

Пощенската услуга Gmail е била използвана от служителите на Google около 2 години преди да бъде публично обявена като свободно достъпна услуга. Служителите на компанията са стимулирани да използват около 20% от работното си време за разработка на собствени проекти и идеи, по този начин са възникнали например Google News и Orkut.

Тялото като дневник


„Мило дневниче,
Днес се чувствам ужасно. Имам страхотен зъбобол. Предполагам, че ми расте мъдрец. Дали ще стана по-мъдра? Вчера пък открих подутина под мишницата си. Какво ли значи това?”


Човешкото тяло е като дневник – върху него се отпечатва всяка емоция, всяко заболяване, последствията от неразрешени здравословни проблеми, напрежение и т.н. Ако искаме да разлистим страниците на този дневник, няма нужда да си слагаме очилата за четене. Тялото ни е записало информацията под най-различни форми. Своевременният прочит може да ни помогне да обърнем повече внимание на някои незабелязвани до този момент странности и да отстраним проблема. А може просто да погледнем към стар белег и да си спомним смешна ситуация от близкото минало.

Белезите по кожата могат да са родилни или придобити през живота заради болести, удари, нараняванияе, раждане и др. Напоследък има доста добри кремове и мехлеми, които успешно ги коригират. Някои хора дори запазват и показват с гордост белезите си, защото те са следа от важен период от живота им, събитие, скоето се гордеят или нещо друго.

Набраздяването и белите петънца на нокътната плочка говорят за авитаминоза. Жълтеникавият цвят освен, че показва страст към цигарите, може да е резултат от проблеми с кръвообръщението. Ако ноктите се цепят или се лющят на тънки слоеве, това може да е следствие от дългократен прием на антибиотици.

● Някой казват, че белите коси са неизменно сързани с натрупването на годините, други – че това е следа от всеки миг на щастие или нещастие през живота. От биологична гледа точка белите коси са следствие на неспособността на организма адекватно да разгражда ензима катаз. Заради неговото натрупване косата, кожата и цвета на очите променят своя цвят. Хубавото е, че независимо от първоизточника тази следа може лесно и по много начини да бъде изтрита. Не с гума – с къна, боя, спрей, тониращ крем, перука.

● Прекалено бледото лице може да е сигнал за анемия или ниско кръвно. Червеното лице пък – за повишено кръвно налягане, болестта червен вятър и липса на магнезий в организма.

Мъдреците обикновено се появяват между 17 и 25 години. Те са известни като доста проблемни зъби – от растежа до съхранението им. За проблеми с мъдреците говорят лошият дъх, затрудненото отваряне на устата, болка в челюстта или ухото и промения вкус при хранене. Ако по концентричните кръгове на дървото може да се познае неговата възраст, то по наличието или липсата на мъдреци в устата на човек не може да се съди за неговия разум. Тяхната функция е просто да увеличават дъвкателната способност. Смята се, че са се развили именно заради нуждата на първобитните хора от по-голяма сила при дъвченето на сурови храни.

Цветът на езика също може да казва много неща. Ако на върха е ярко червен, това може да е симптом за проблеми със сърцето. Грапавият език понякога показва хормонални проблеми.

Разчитането на следите по тялото с цел лечение се използва основно в китайската и индйската медицина. Признаците са най-ясно разпознаваеми сутрин, когато тялото е било в покой дълго време. При подробното разглеждане на тялото в спокойна домашна обстановка могат да се открият промени, които лекарят не е забелязал при преглед. Дори самите медици често препоръчват самонаблюдението, най-вече на лимфните възли, гърдите и др. Но колкото и да са отчетливи, тези следи не винаги са симптоми за някакво заболяване. В никакъв случай не бива да се вманиачаваме, в противен случай рискуваме всяко по-обилно изпотяване или грапавост на кожата да ни докарват хипохондричен шок. Самолечението също не е желателно. Ако нещо ви притеснява – просто се посъветвайте с личния си лекар.

Рецепти с моркови

Избрани рецепти с моркови. Любими кулинарни рецепти с моркови
Морковите притежават много качества, които ги правят обичан зеленчук – пълен с витамини, лека храна, идеален за гарнитура на различни ястия. Лесно се съчетава с други продукти и поема на-различни подправки. Използва се в свеж вид или след кулинарна обработка. От морковите се приготят сокове, салати, пюрета, маринати и е добавка за различни консерви (месни, рибни, зеленчукови).
Цели моркови
Малките цели морковчеа са много вкусни като гарнитура – варени с малко сол и олио, леко хрупкави и крехки.
Настъргани моркови
Във вид на салата с настъргани моркови – самостоятелно или в комбинация със ситно нарязано прясно зеле с целина, подправени със зехтин и ябълков оцет (или лимонов сок). Важно е да се знае, че морковите изискват повече мазнина, за да се усвоят по-добре от организма.
Пюре от моркови
Най-добре е морковите да са добавка към картофено пюре със малко ситно нарязана целина.
***
Морковите са едни от най-пренебрегваните зеленчуци у нас. За тях има повече вицове и анекдоти, отколкото рецепти за готвене. За това обаче можем само да съжаляваме. Защото Морковите са истинска бомба с витамини. Диетолозите са единодушни, че суровите зеленчуци, както и нектарите и соковете от тях са една от най-полезните храни и за децата, и за възрастните. Те съдържат толкова минерали и витамини, колкото няма в нито една таблетка мултивитамин. При това са доста по-вкусни от хапчетата.
Калият, който изобилства в морковите, е една от основните съставки, които изграждат костите, ноктите и зъбите. Затова колкото по-често хапваме моркови, толкова по-здрави ще бъдат костите и зъбите ни.
Изобилието от витамини A, B, C, D е другата причина, поради която е добре да хапваме колкото може повече моркови. Те играят основна роля за правилното физическо и психическо развитие на детето.
за да помниме
Витамин В е “виновен” за добрата памет и способността ни да се концентрираме. Той подпомага организма ни в борбата му със стреса. Той е и основен враг на анемията.
Витамин Е е другата съставка на морковите, която се бори с малокръвието. Той помага на организма да произвежда червени кръвни телца в случай на анемия.
За да не настиваме
Ако искаме ние и децата ни да сме здрави и да не се поддаваме на вируси и болестотворни бактерии, трябва да приемаме достатъчно витамин С. Той се съдържа в големи количества отново в морковите. Укрепва цялостно имунната система и не позволява на бактериите и вирусите да ни разболяват.
За да сме красиви
Провитамин А, или бета-каротинът, е виновен за оранжевия цвят на морковите. Продълговатите грудки са зеленчуците, от които можем да го набавим в най-големи количества. Той помага да имаме орлов поглед. Освен здрави очи витамин А е виновен и за растежа в развитието на бебетата и децата. Той участва в изграждането на костите и зъбите. Освен това е изключително полезен за кожата. Помага на тийнейджърите при лечението на акне, а на техните майки да имат сияйна кожа дори след 40-те.
Трябва да се отбележи, че от всички зеленчуци морковът има най-високо съдържание на провитамин А (бета-каротин) – до 17 мг/100 г. Чаша сок осигурява необходимата дневна доза от провитамин А.
Моркови и факти
* Суров или варен, печен или задушен, морковът притежава отлични вкусови и хранителни качества, диетични и лечебни свойства. Не случайно той се нарежда сред най-ценните зеленчуци в кухнята на много народи.
* Морковите съдържат голямо количество захари, много минерални соли и витамини, преди всичко витамин А (около 6 пъти повече витамин А от доматите). Дневната нужда на човек от витамин А може да се задоволи само от един морков, който тежи около 100 г.
* Морковите могат да бъдат съхранявани в полиетиленови торбички , които са сложени на рафтове в мазето или във фризера. За тези които имат градина е метода на нашите баби – прап изкопан в градината, морковите посипани пясък и обилно затрупано със слама отгоре.
* Лесен начин за съхраняване на морковите е консервирането – нектари, туршии, замразяване във фризера
Любопитни факти за морковите:
* До XVI век морковът е бил бял, жълт, лилав. Оранжевият му цвят и голямото съдържание на каротин са получени благодарение на старанието на холандските градинари, съобщава morkovi.com.
* В древен Рим морковът е бил считан за афродизиак. На пировете на император Калигула всички ястия били приготвяни само с моркови, за да дадат сили на поканените гости.
* В келтската литература морковът е наричан “подземен мед” заради сладкия му вкус.
* През XVI век, когато било модерно украсяването на шапки и рокли с растения, горната зелена част на моркова била много популярна заради интензивния си зелен цвят.
* Заедно с откриването на витамин А се увеличава интересът към моркова. Правителството в Англия провежда акция, популяризираща консумацията на моркови. Във връзка с високото съдържание на провитамин А, който подобрява зрението, менюто на пилотите по нареждане е обогатено с голямо количество моркови.

Крем супа от моркови



Необходими продукти:

* 500 г моркови
* 30 г брашно
* 400 мл прясно мляко
* 2 бр. жълтъци
* 60 г масло
* сол
* черен пипер
* 3 фиили хляб и 2 с.л. олио или готови крутони
* 100 мл сметана

Начин на приготвяне:

Морковите се нарязват на кръгчета и се задушават в маслото на тих огън да омекнат. Прибавя се половината от прясното мляко, което трябва да е топло и се пасира. Разрежда се с останалото прясно мляко, налива се 800 мл вода, посолява се на вкус и се слага на котлона да кипне. Брашното се разтваря с 1/3 ч.ч. студена вода и на тънка струйка се добавя към супата, като се бърка непрекъснато. Застройва се с жълтъците и се подправя по желание с черен пипер. Филиите хляб се нарязват на малки кубчета и се запържват в тиган с 2 с.л. олио, докато станат златисти. Крем-супата се поднася на масата в супник, в купа се слагат крутоните, а в сосиера се слага сметана. При сервирането всеки си слага крутони и по малко от сметаната.               

Рецепта за Арабска салата от моркови

 
Време за приготвяне: 15-20 минути
5 порции
Продукти:
700г моркови
3 портокала
1 лимон
30мл зехтин
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
* Измийте морковите, портокалите и лимона.
* Морковите настържете.
* Изтискайте единия портокал и лимона, и разбийте получения сок със зехтина.
* Полейте морковите.
* Подправете на вкус с черния пипер и солта.
* Обелете кората и ципата на останалите два портокала.
* Нарежете портокалите на кубчета, като оставите няколко цели резени за украса.
* Прибавете към морковите и разбъркайте.

Салата от моркови, черна ряпа и ябълка

Салата от моркови, черна ряпа и ябълка
Продукти:
2 моркова
1 / 2 глава черна ряпа
1 кисела ябълка
1 с. л. заквасена сметана
сол, лимонов сок, зехтин на вкус.
Приготвяне:
Морковите, ряпата и ябълката настъргваме на едро ренде.
Смесваме всички продукти или ги аранжираме по желание.
В съд с капак смесваме продуктите за марината и ги разбъркваме енергично.
Заливаме салатата с нея и разбъркваме.
Сервираме охладена.

Мъфини с моркови

Мъфини с моркови
Продукти:

1 3/4 ч. брашно
3/4 ч. захар
2 ч. л. бакпурвер
3 / 4 ч. л. сода бикарбонат
1 /4 ч.л. сол
1 / 2 ч. л. канела
3 / 4 ч. кисело мляко
4 с. л. разтопено масло
1 голямо яйце
1, 5 ч. настъргани моркови
- кафява захар за поръсване
Приготвяне:

В купа пресяваме брашното, бакпулвера и солта заедно.Добавяме захарта.
В друг съд смесваме и разбъркваме яйцето, млякото със содата и маслото.
Смесваме сухата и мократа смес.
Добавяме морковите и разбъркваме.
Насипваме във формата за мъфини в гнездата на която предварително сме поставили хартиени форми.
Поръсваме с кафява захар.
Печем в предварително загрята на 170 * С опция фентилатор.
Проверяваме за готовност с дървено шишче, което трябва да е сухо*1 ч. = 250 мл.           
Супа от моркови (Моро)
Продукти:
1.  250 гр. почистени, добре измити моркови
2.  500 г вода
3.  щипка сол
Морковите се нарязват на дребни кубчета и се сваряват на тих огън. Солта се добавя заедно с морковите.
След като се охладят малко, морковите се пасират във водата, в която са варени. Долива се преварена вода до 1/2 л.
Много важен момент е пасирането на морковите - трябва да са отлично пасирани през сито.
Супата се прави всеки ден, докато детето се излекува от диарията.
Рецепти със сок моркови
При констипация:

1) морков, спанак - 10:6
2) морков, цвекло, краставици - 10:3:3
Преди лягане – 200 мл.
При затлъстяване:
1) морков, спанак - 10:6.
2) морков,  цвекло, краставици -10:3:3
Три пъти на ден по  150 мл.  1 час преди  хранене.
Морковите са чудесен хранителен продукт
В морковите се съдържат: 10 - 12,2 % сухо вещество, 0,3 - 0,8 % суров протеин, 4,5 - 4,8 % захари,основно инвертна захар; пектин, лецитин. Главно достойнство на морковите са витамините: каротин (провитамин А), витамини B1, B2, РР, С. Налице са още много ензими, етерични масла, терпени, кумарини, минерални вещества - калий, натрий, калций, магнезий, фосфор, йод, желязо и микроелементите манган и мед. Морковите съдържат малки количества ценни и незаменими аминокиселини.

Дзадзики с моркови

  
Дзадзики  с моркови

Продукти:


400 г кисело мляко
3 неголеми моркови
2 скилидки чесън
1/2 ч л ябълков оцет
или лимонов сок
1 1/2 ч л мед
сол
смлян черен пипер
ситно нарязан джоджен

Приготвяне:

• Киселото мляко се изцежда.
• Чесънът се пресова и се смесва с киселото мляко.
• Морковите се настъргват на ситно ренде и се прибавят при киселото мляко.
• Добавя се солта, смленият черен пипер, медът, оцетът и джодженът.
• Всичко се разбърква добре.

Морковени палачинки с извара

Морковени палачинки с извара

Продукти:


200 мл прясно мляко
130 г брашно
2 моркова
200 г извара
1 яйце
1/2 ч л сол

Приготвяне:

• Морковите се настъргват на ситно ренде.
• Прибавят се останалите продукти.
• Разбъркват се добре до еднородно тесто.
• Тестото се оставя да "почине" 20 минути.
• Пържат се на умерен огън.

Моркови по арабски

Моркови по арабски

Продукти:


800 г моркови
6 скилидки чесън
1 печена червена чушка
2 лимона
1 връзка кориандър
или 1/2 с л сух
1 к л кимион
сол
зехтин
щипка захар

остра паста от чушки (може да се пропусне)

Приготвяне:


• Морковите се обелват и се нарязват на кръгчета с дебелина 1 см.
• Поставят се в тенджера и се заливат с вода, колкото да ги покрие.
• Кипва се и се вари 10 минути.
• Внимава се да не се разварят. Морковите трябва да останат хрупкави.
• Морковите се изцеждат с помощта на гевгир и се охлаждат.
• Печената чушка се размачква на пюре с вилица и се смесва с пресования чесън.
• Отделно се смесва сокът от двата лимона, солта, зехтин (2 с л), кимион, ситно нарязан кориандър (или сух), лютата паста и щипката захар до еднородна смес. Посолява се на вкус.
• Чушката се смесва със заливката.
• Морковите се заливат с приготвената смес и много внимателно се объркват.
• Купата се поставя с хладилника най-добре за една нощ.

Моркови по корейски

Моркови по корейски

Продукти:

500 г моркови
1 с л сол
3 с л олио
1 глава кромид лук
2 с л оцет
2 с л Подправка за моркови по корейски

Приготвяне:


• Морковите, желателно е да са едри и сочни се измиват, белят се.
• С помощта на белачка или нож се нарязват на тънки филии по дължина.
• Филиите се нарязват на дълги пръчици. Също така ако разполагате с ренде "BORNER " можете да я настържете с приставка за помфрит.
• Нарязаните моркови се поставят в дълбока купа и се поръсват със сол, като се омесват добре, за да се разпредели равномерно солта.
• Оставя се за 10 -15 минути, за да пуснат морковите сока си.
• През това време се подготвят останалите продукти.
• Лукът се почиства и се нарязва на филийки.
• В тигана се загрява олиото и лукът се пържи 3 минути.
• Отстранява с решечеста лъжица - повече няма да Ви трябва.
• Морковите се отцеждат, поставят се в нова чиста купа.
• Добавят се оцетът, подправката "Моркови по корейски".
• Омесва се добре и се нарежда като хълмче.
• Отгоре се залива с горещото масло от тигана.
• Още малко да се омеси и се оставя мин 4-5 часа в прохладно място.

Моркови с майонеза

Моркови с майонеза

Продукти:

500 г моркови
2 ч л сол
2 ч л захар
2 - 3 с л майонеза
3 - 4 с л прясно мляко
1 ч л горчица
1 ч л смлян черен пипер
1 връзка копър
на вкус магданоз
3 -4 стръка зелен лук

Приготвяне:

• Морковите се обелват и се нарязват на кръгчета.
• 1/2 л вода се кипва заедно със захарта и солта, пускат се морковните кръгчета и се варят околко 10-15 минути.
• Изцеждат се и се оставят да изстинат.
• Майонезата, млякото, горчицата, солта, черният пипер се разбъркват добре.
• Добавят се копър, магданоз и зелен лук - ситно нарязани.
• С така приготвена смес се заливат леко топлите моркови.

Моркови с мед

Моркови с мед

Продукти:

300 г моркови
1 скилидка чесън
1 глава червен лук
1/2 ч л сух розмарин
1 с л мед
черен пипер
сол
щипка лют пипер

Приготвяне:

• Морковите се бланшират (по желание) в гореща вода около 5 минути. Заливат се със студена вода.
• Олиото се загрява в тигана. Добавя се розмарин и чесън нарязан на четвъртинки. Пържи се до златист цвят.
• Добавят се морковите и се захлупват с капак.
• Задушават се почти до готовност.
• В края се добавят черен пипер, сол, мед и лют пипер.
• Още 3-4 минути без капак или докато се изпари течността (внимава се да не се препържат морковите трябва да хрупкави).
• По желание се добавя балсамов оцет.
снимки
Моркови с мед

Морковни пръчици с портокалов сос

Морковни пръчици с портокалов сос

Продукти:

3 портокала
3 големи моркова
сол
смлян черен пипер

Приготвяне:

• Портокалите се изстискват.
• Морковите се почистват и се нарязват на пръчици.
• В широка тенджера се кипва портокаловият сок и огънят се намалява.
• Прибавят се морковните пръчици и се посоляват.
• Разбъркват се и тенджерата се покрива с капак.
• Задушават се около 20 минути (важно е да не се преварят).
• Изваждат се с решечестата лъжица.
.

Мъжете не забелязват високите токчета?

Дали?
Изследването е в рамките на по-мащабен проект
Жените напразно жертват удобството и носят високи токчета в името на красотата, защото мъжете дори не ги забелязват, съобщи БТА, позовавайки се на в. "Дейли телеграф".

Учени от университета на Нортъмбрия изследваха реакциите на мъже към жени, ходещи с високи токчета и с по-ниски обувки. Резултатите показват, че господата дори не правят разлика дали жената е с токчета, когато ходи.

Изследването е в рамките на по-мащабен проект, който изучава привличането и сигналите, изпращани при движение, като използва технологията за улавяне на движението от триизмерното кино. Именно в рамките на този проект учените разкриха какво прави мъжа добър танцьор.

Следващото изследване на екипа ще е за разликите между младите и старите танцьори.

За "добрата" и "лошата" храна

"Джънкфуд" в превод от английски означава "храна -боклук"
Много калории в малък обем!
Специалистите от цял свят са сериозно разтревожени от проблемите, свързани с “добрата” и “лошата” храна. Диетолозите все пак смятат т.нар. бърза храна за по-малкото зло в сравнение с отказа от обяд в обичайното за човека време.

Хората, които обичат да похапват бързо на крак по правило имат сериозни здравословни проблеми и за тях способства употребата на различни тестени изделия, чипсове, пуканки, сладкиши, ядки. А точно тях най-много обичат децата.
Върху привлекателните разноцветни опаковки съставът на продуктите е изписан с твърде ситен шрифт, който трудно може да се прочете без усилия и по този начин хората по-трудно разбират какво точно ядат, независимо че от това зависи тяхното здраве.

Чипсовете
Какво знаем? В техния състав влизат картофи, растително масло, сол, захар, доматен прах, лук, чесън, натриев глутамат (засилва вкуса и аромата), лимонена киселина, естествен оцветител от цвекло, червен пипер. Но върху опаковката не е посочено мястото където са отгледани картофите и дали са използвани генетично изменени компоненти.
Със сигурност може да се твърди, че всички видове чипс са солени, пържени и съдържат доста подправки. Затова те не са препоръчителни за хората, страдащи от заболявания на стомаха и задстомашната жлеза.
Освен това картофът е мазен продукт и не способства за отслабването.

Различните опаковани ядки (фъстъци, бадеми, орехи)
В техния състав има не само ядки, но и захар, какаово масло или негов еквивален, какао на прах, сухо мляко, ароматизатори. Като цяло такъв продукт е подходящ за бързото похапване, защото той отлично утолява глада и укрепва силите: в 100 г се съдържат средно 8,38 г белтъчини, 36,76 г мазнини, 29,74 въглехидрати и енергия – 577,96 ккал. Много калории в малък обем!

Пуканки с различни вкусови добавки
В състава на сладките или солени пуканки влизат царевица на зърна, растително масло, захар, сол, ароматизатори и вкусови добавки. Попкорнът трябва да се яде колкото се може по-рядко заради високото количество калории в него – в 100 г продукт – 463 ккал.

"Джънкфуд" в превод от английски означава "храна -боклук" и названието й съвсем не е случайно. Под този термин британските лекари разбират пуканките, хамбургерите, пържените пилета от ресторантите за бързо хранене, чипсовете, солените ядки, белият шоколад, а също така колата и различните газирани напитки.

Дали и какво да ядем след 18 часа

Чувствате глад, а е 20 часа?
Диетолозите съветват за вечеря да се приемат продукти, богати на целулоза

Да не се приема храна след 18 часа е измежду първите правила на доста диети. Но в действителност към него не трябва да се придържат всички, а само тези, които се опитват да се избавят от излишно тегло и това изискване е свързано не толкова със самите диети колкото с особеностите на организма.

Със залязването на слънцето естествените механизми в тялото забавят своята работа и се готвят за сън. Затова по правило употребата на храна след залез слънце нарушава подготовката на организма за сън и така нанася вреда на здравето.

Но какво да се прави, ако отказали се от късната вечеря, чувствате глад и не можете да заспите без да сложите нещо с стомаха?

Добре е да се знае, че възникващото вечерта чувство за глад е лъжовно, а цялата храна, изядена непосредствено преди сън, ще се натрупа под формата на мазнини. Опитайте се да прочетете нещо или се заловете с домакинска работа. Ако чувството на глад не отстъпи, изпийте чаша вода или мляко.
Ако и това не помогне, все пак хапнете нещо. За предпочитане е да изберете продукти, които се преработват бързо - например извара или зеленчуци. Не посягайте към мазната и сладка храна. Изключете от вечерното си меню и алкохола и кофеина.

Диетолозите съветват за вечеря да се приемат продукти, богати на целулоза, които способстват за изгарянето на калориите: домати, моркови, патладжани, цвекло, ябълки, ягоди, диня, портокали, кайсии. Всички тези плодове и зеленчуци няма да способстват за натрупването на допълнителни килограми, а съчетани с движение и спорт, ще ускорят и отслабването (ако имате нужда от такова, разбира се).

Сладолед бори бръчките по кожата ни

Ще се появят на пазара 2015 г.
След броени години на лавиците по магазините ще се появи сладолед с подмладяващ ефект. За началото на разработването на този продукт обяви известна английско-холандска компания.

Специалисти от Unilever и Ampere Life Sciences ще работят над създаването на хранителни продукти, които имат anti-age ефект. 


Основната съставка в подмладяващия сладолед, например, ще бъдат антиоксиданти. Те ще се борят с първите признаци на стареене на кожата и като цяло на целия организъм.

Експертите поясняват, че съвсем скоро жените ще имат възможност да избират между много сладки вкусотии, които ще се грижат за фигурата им.

Първите продукти с подмладяващ ефект ще бъдат пуснати на пазара през 2015 г.

Колко дълго ще съществува Вселената?

Досега учените не са постигали съгласие по този въпрос. Някои от тях сметат, че Вселената е вечна и ще продължи да съществува дори след изгасването на всички звезди.

Други да убедени, че някой ден отново ще настъпи грандиозна експлозия. Според тях в настоящия момент Вселената се разширява и звездите се раздалечават една от друга. Но в далечното бъдеще ще настъпи обратен процес - стремително свиване на материята в свръхплътна част от пространството. И тогава отново ще последва гигантски взрив, а всичко ще започне отначало!

Всъщност учените не могат да определят дали Вселената вече се е разширявала, свивала и експлодирала.

Колко тежи Луната?

Теглото е мярка за силата, с която Земята или друго небесно тяло, привлича предметите върху своята повърхност. Тъй като размерите на небесните тела са различни, то и теглото на един и същ обект върху всяко от тях е разлимно.

Например човек, тежащ на Земята 72 килограма, би тежал 12 килограма на Луната и 2016 килограма на Слънцето. Затова като мярка за големината на телата се използва тяхната маса. Тя изразява количеството вещество, от което са съставени те и се измерва в грамове, килограми и т.н.

Масата на Луната е около 1/81 част от масата на Земята. Така, че Луната "тежи" ...... 73386 сикстилиона килограма или 73 386 000 000 000 000 000 тона!

10 тайни, изпуснати във филма "Тайната"


Но след това мина време и все повече и повече хора започнаха да се оплакват, че Законът за Привличането не работи.

Но това, което много хора не съзнават, е че във филма е изпусната доста ценна информация. 10 други Вселенски закони, за да бъдем ясни.  Законът за Привличането не е всичко. Той е само част от други 11 Вселенски закони, наречени 11-те Забравени Закона.

Използвани заедно, тези 11 закона, превръщат Закона за Привличането в напълно безспирна сила, такава, че да превръща мислите ви в реалност по-бързо, отколкото бихте могли да си представите.

Е, кои са тези 11 забравени закона?

Законът за Мисленето гласи, че мислите създават реалността.

Законът за Наличността гласи, че има безгранична наличност във Вселената на всичко, което желаете. Вместо да вярвате в идеята за “липсата”, е нужно да разберете, че живеем във Вселена на изобилие и има (пре)достатъчно за всички. Искреното съзнаване на това изобилие е жизнено важно за привличането на богатство и изобилие в живота ви.

Законът за Привличането гласи, че привличаш това, към което насочваш вниманието си. Обръщайки внимание на неща, които ви правят нещастни, привличате още повече от тях. Но ако се фокусирате върху нещата, които ви правят щастливи и се усмихвате, тогава ще привлечете повече от тях в живота си.

Законът за Получаването гласи, че ще получите само това, което сте готови да получите. Например, може да искате 10 000 лв. на месец, но ако не вярвате, че това е възможно или, че го заслужавате, то никога няма да ги получите.

Законът за Нарастването е свързан с нарастването и подобряването на всеки аспект от живота ви. Без значение колко добър е животът ви, винаги има място за подобрение и разширение.

Законът за Отплащането гласи “Жънеш това, което посееш”. Семената на успех или на провал посявате в живота си? В живота, това, което влагате, това получавате. Каквото правите и “изпращате” като сигнал на Вселената, това и ще получите, за добро или за лошо.

Законът за Нулевото Съпротивление е един от най-игнорираните от всичките 11 забравени закона. Но също така е и един от най-мощните от тях. Този закон гласи, че това, срещу което се съпротивляваш, продължава да съществува. Това означава, че нещата, които не харесвате, стават по-силни. Колкото повече енергия влагате в омраза и съпротивление към тях, толкова по-силни и мощни стават те. Незнанието на този закон обяснява защо толкова много хора не успяват да използват Закона за Привличането успешно. Няма значение колко трудно би могло да е в началото, трябва да се научите да игнорирате нещата, които не харесвате и да пренасочвате вниманието си към тези, които ви правят щастливи.

Законът за Прошката гласи, че за да продължите напред в живота си, е нужно да се избавите (да простите) от болезнени събития от миналото си. Незнанието и неприлагането на този закон блокира изобилието във вашия живот.

Законът за Пожертването гласи, че за да спечелиш нещо, трябва да си готов да заплатиш съответната цена. Гледайте на този закон като инвестиране в по-добро бъдеще вместо като настояща саможертва.

Законът за Почитането гласи, че 11-те Забравени Закона ще работят за вас, ако ги почитате. Ако водите недисциплиниран живот и не успявате постоянно да практикувате тези 11 закона, тогава не се учудвайте, ако се провалите.

Законът за Успеха е комбинация от всички 11 закона. Той гласи, че можете да успеете, независимо от вашата среда, или от това колко лоши са били нещата в миналото. Успехът е ваше рождено право.