Морковите притежават много качества, които ги правят обичан зеленчук – пълен с витамини, лека храна, идеален за гарнитура на различни ястия. Лесно се съчетава с други продукти и поема на-различни подправки. Използва се в свеж вид или след кулинарна обработка. От морковите се приготят сокове, салати, пюрета, маринати и е добавка за различни консерви (месни, рибни, зеленчукови).
Цели моркови
Малките цели морковчеа са много вкусни като гарнитура – варени с малко сол и олио, леко хрупкави и крехки.
Настъргани моркови
Във вид на салата с настъргани моркови – самостоятелно или в комбинация със ситно нарязано прясно зеле с целина, подправени със зехтин и ябълков оцет (или лимонов сок). Важно е да се знае, че морковите изискват повече мазнина, за да се усвоят по-добре от организма.
Пюре от моркови
Най-добре е морковите да са добавка към картофено пюре със малко ситно нарязана целина.
***
Морковите са едни от най-пренебрегваните зеленчуци у нас. За тях има повече вицове и анекдоти, отколкото рецепти за готвене. За това обаче можем само да съжаляваме. Защото Морковите са истинска бомба с витамини. Диетолозите са единодушни, че суровите зеленчуци, както и нектарите и соковете от тях са една от най-полезните храни и за децата, и за възрастните. Те съдържат толкова минерали и витамини, колкото няма в нито една таблетка мултивитамин. При това са доста по-вкусни от хапчетата.
Калият, който изобилства в морковите, е една от основните съставки, които изграждат костите, ноктите и зъбите. Затова колкото по-често хапваме моркови, толкова по-здрави ще бъдат костите и зъбите ни.
Изобилието от витамини A, B, C, D е другата причина, поради която е добре да хапваме колкото може повече моркови. Те играят основна роля за правилното физическо и психическо развитие на детето.
за да помниме
Витамин В е “виновен” за добрата памет и способността ни да се концентрираме. Той подпомага организма ни в борбата му със стреса. Той е и основен враг на анемията.
Витамин Е е другата съставка на морковите, която се бори с малокръвието. Той помага на организма да произвежда червени кръвни телца в случай на анемия.
За да не настиваме
Ако искаме ние и децата ни да сме здрави и да не се поддаваме на вируси и болестотворни бактерии, трябва да приемаме достатъчно витамин С. Той се съдържа в големи количества отново в морковите. Укрепва цялостно имунната система и не позволява на бактериите и вирусите да ни разболяват.
За да сме красиви
Провитамин А, или бета-каротинът, е виновен за оранжевия цвят на морковите. Продълговатите грудки са зеленчуците, от които можем да го набавим в най-големи количества. Той помага да имаме орлов поглед. Освен здрави очи витамин А е виновен и за растежа в развитието на бебетата и децата. Той участва в изграждането на костите и зъбите. Освен това е изключително полезен за кожата. Помага на тийнейджърите при лечението на акне, а на техните майки да имат сияйна кожа дори след 40-те.
Трябва да се отбележи, че от всички зеленчуци морковът има най-високо съдържание на провитамин А (бета-каротин) – до 17 мг/100 г. Чаша сок осигурява необходимата дневна доза от провитамин А.
Моркови и факти
* Суров или варен, печен или задушен, морковът притежава отлични вкусови и хранителни качества, диетични и лечебни свойства. Не случайно той се нарежда сред най-ценните зеленчуци в кухнята на много народи.
* Морковите съдържат голямо количество захари, много минерални соли и витамини, преди всичко витамин А (около 6 пъти повече витамин А от доматите). Дневната нужда на човек от витамин А може да се задоволи само от един морков, който тежи около 100 г.
* Морковите могат да бъдат съхранявани в полиетиленови торбички , които са сложени на рафтове в мазето или във фризера. За тези които имат градина е метода на нашите баби – прап изкопан в градината, морковите посипани пясък и обилно затрупано със слама отгоре.
* Лесен начин за съхраняване на морковите е консервирането – нектари, туршии, замразяване във фризера
Любопитни факти за морковите:
* До XVI век морковът е бил бял, жълт, лилав. Оранжевият му цвят и голямото съдържание на каротин са получени благодарение на старанието на холандските градинари, съобщава morkovi.com.
* В древен Рим морковът е бил считан за афродизиак. На пировете на император Калигула всички ястия били приготвяни само с моркови, за да дадат сили на поканените гости.
* В келтската литература морковът е наричан “подземен мед” заради сладкия му вкус.
* През XVI век, когато било модерно украсяването на шапки и рокли с растения, горната зелена част на моркова била много популярна заради интензивния си зелен цвят.
* Заедно с откриването на витамин А се увеличава интересът към моркова. Правителството в Англия провежда акция, популяризираща консумацията на моркови. Във връзка с високото съдържание на провитамин А, който подобрява зрението, менюто на пилотите по нареждане е обогатено с голямо количество моркови.
Крем супа от моркови
* 500 г моркови
* 30 г брашно
* 400 мл прясно мляко
* 2 бр. жълтъци
* 60 г масло
* сол
* черен пипер
* 3 фиили хляб и 2 с.л. олио или готови крутони
* 100 мл сметана
Начин на приготвяне:
Морковите се нарязват на кръгчета и се задушават в маслото на тих огън да омекнат. Прибавя се половината от прясното мляко, което трябва да е топло и се пасира. Разрежда се с останалото прясно мляко, налива се 800 мл вода, посолява се на вкус и се слага на котлона да кипне. Брашното се разтваря с 1/3 ч.ч. студена вода и на тънка струйка се добавя към супата, като се бърка непрекъснато. Застройва се с жълтъците и се подправя по желание с черен пипер. Филиите хляб се нарязват на малки кубчета и се запържват в тиган с 2 с.л. олио, докато станат златисти. Крем-супата се поднася на масата в супник, в купа се слагат крутоните, а в сосиера се слага сметана. При сервирането всеки си слага крутони и по малко от сметаната.
Рецепта за Арабска салата от моркови
5 порции
Продукти:
700г моркови
3 портокала
1 лимон
30мл зехтин
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
* Измийте морковите, портокалите и лимона.
* Морковите настържете.
* Изтискайте единия портокал и лимона, и разбийте получения сок със зехтина.
* Полейте морковите.
* Подправете на вкус с черния пипер и солта.
* Обелете кората и ципата на останалите два портокала.
* Нарежете портокалите на кубчета, като оставите няколко цели резени за украса.
* Прибавете към морковите и разбъркайте.
Салата от моркови, черна ряпа и ябълка
2 моркова
1 / 2 глава черна ряпа
1 кисела ябълка
1 с. л. заквасена сметана
сол, лимонов сок, зехтин на вкус.
Приготвяне:
Морковите, ряпата и ябълката настъргваме на едро ренде.
Смесваме всички продукти или ги аранжираме по желание.
В съд с капак смесваме продуктите за марината и ги разбъркваме енергично.
Заливаме салатата с нея и разбъркваме.
Сервираме охладена.
Мъфини с моркови
1 3/4 ч. брашно
3/4 ч. захар
2 ч. л. бакпурвер
3 / 4 ч. л. сода бикарбонат
1 /4 ч.л. сол
1 / 2 ч. л. канела
3 / 4 ч. кисело мляко
4 с. л. разтопено масло
1 голямо яйце
1, 5 ч. настъргани моркови
- кафява захар за поръсване
Приготвяне:
В купа пресяваме брашното, бакпулвера и солта заедно.Добавяме захарта.
В друг съд смесваме и разбъркваме яйцето, млякото със содата и маслото.
Смесваме сухата и мократа смес.
Добавяме морковите и разбъркваме.
Насипваме във формата за мъфини в гнездата на която предварително сме поставили хартиени форми.
Поръсваме с кафява захар.
Печем в предварително загрята на 170 * С опция фентилатор.
Проверяваме за готовност с дървено шишче, което трябва да е сухо*1 ч. = 250 мл.
Супа от моркови (Моро)
Продукти:
1. 250 гр. почистени, добре измити моркови
2. 500 г вода
3. щипка сол
Морковите се нарязват на дребни кубчета и се сваряват на тих огън. Солта се добавя заедно с морковите.
След като се охладят малко, морковите се пасират във водата, в която са варени. Долива се преварена вода до 1/2 л.
Много важен момент е пасирането на морковите - трябва да са отлично пасирани през сито.
Супата се прави всеки ден, докато детето се излекува от диарията.
Рецепти със сок моркови
При констипация:
1) морков, спанак - 10:6
2) морков, цвекло, краставици - 10:3:3
Преди лягане – 200 мл.
При затлъстяване:
1) морков, спанак - 10:6.
2) морков, цвекло, краставици -10:3:3
Три пъти на ден по 150 мл. 1 час преди хранене.
Морковите са чудесен хранителен продукт
В морковите се съдържат: 10 - 12,2 % сухо вещество, 0,3 - 0,8 % суров протеин, 4,5 - 4,8 % захари,основно инвертна захар; пектин, лецитин. Главно достойнство на морковите са витамините: каротин (провитамин А), витамини B1, B2, РР, С. Налице са още много ензими, етерични масла, терпени, кумарини, минерални вещества - калий, натрий, калций, магнезий, фосфор, йод, желязо и микроелементите манган и мед. Морковите съдържат малки количества ценни и незаменими аминокиселини.
Дзадзики с моркови
Продукти:
400 г кисело мляко
3 неголеми моркови
2 скилидки чесън
1/2 ч л ябълков оцет
или лимонов сок
1 1/2 ч л мед
сол
смлян черен пипер
ситно нарязан джоджен
Приготвяне:
• Киселото мляко се изцежда.• Чесънът се пресова и се смесва с киселото мляко.
• Морковите се настъргват на ситно ренде и се прибавят при киселото мляко.
• Добавя се солта, смленият черен пипер, медът, оцетът и джодженът.
• Всичко се разбърква добре.
Морковени палачинки с извара
Продукти:
200 мл прясно мляко
130 г брашно
2 моркова
200 г извара
1 яйце
1/2 ч л сол
Приготвяне:
• Морковите се настъргват на ситно ренде.• Прибавят се останалите продукти.
• Разбъркват се добре до еднородно тесто.
• Тестото се оставя да "почине" 20 минути.
• Пържат се на умерен огън.
Моркови по арабски
Продукти:
800 г моркови
6 скилидки чесън
1 печена червена чушка
2 лимона
1 връзка кориандър
или 1/2 с л сух
1 к л кимион
сол
зехтин
щипка захар
остра паста от чушки (може да се пропусне)
Приготвяне:
• Морковите се обелват и се нарязват на кръгчета с дебелина 1 см.
• Поставят се в тенджера и се заливат с вода, колкото да ги покрие.
• Кипва се и се вари 10 минути.
• Внимава се да не се разварят. Морковите трябва да останат хрупкави.
• Морковите се изцеждат с помощта на гевгир и се охлаждат.
• Печената чушка се размачква на пюре с вилица и се смесва с пресования чесън.
• Отделно се смесва сокът от двата лимона, солта, зехтин (2 с л), кимион, ситно нарязан кориандър (или сух), лютата паста и щипката захар до еднородна смес. Посолява се на вкус.
• Чушката се смесва със заливката.
• Морковите се заливат с приготвената смес и много внимателно се объркват.
• Купата се поставя с хладилника най-добре за една нощ.
Моркови по корейски
Продукти:
500 г моркови1 с л сол
3 с л олио
1 глава кромид лук
2 с л оцет
2 с л Подправка за моркови по корейски
Приготвяне:
• Морковите, желателно е да са едри и сочни се измиват, белят се.
• С помощта на белачка или нож се нарязват на тънки филии по дължина.
• Филиите се нарязват на дълги пръчици. Също така ако разполагате с ренде "BORNER " можете да я настържете с приставка за помфрит.
• Нарязаните моркови се поставят в дълбока купа и се поръсват със сол, като се омесват добре, за да се разпредели равномерно солта.
• Оставя се за 10 -15 минути, за да пуснат морковите сока си.
• През това време се подготвят останалите продукти.
• Лукът се почиства и се нарязва на филийки.
• В тигана се загрява олиото и лукът се пържи 3 минути.
• Отстранява с решечеста лъжица - повече няма да Ви трябва.
• Морковите се отцеждат, поставят се в нова чиста купа.
• Добавят се оцетът, подправката "Моркови по корейски".
• Омесва се добре и се нарежда като хълмче.
• Отгоре се залива с горещото масло от тигана.
• Още малко да се омеси и се оставя мин 4-5 часа в прохладно място.
Моркови с майонеза
Продукти:
500 г моркови2 ч л сол
2 ч л захар
2 - 3 с л майонеза
3 - 4 с л прясно мляко
1 ч л горчица
1 ч л смлян черен пипер
1 връзка копър
на вкус магданоз
3 -4 стръка зелен лук
Приготвяне:
• Морковите се обелват и се нарязват на кръгчета.• 1/2 л вода се кипва заедно със захарта и солта, пускат се морковните кръгчета и се варят околко 10-15 минути.
• Изцеждат се и се оставят да изстинат.
• Майонезата, млякото, горчицата, солта, черният пипер се разбъркват добре.
• Добавят се копър, магданоз и зелен лук - ситно нарязани.
• С така приготвена смес се заливат леко топлите моркови.
Моркови с мед
Продукти:
300 г моркови1 скилидка чесън
1 глава червен лук
1/2 ч л сух розмарин
1 с л мед
черен пипер
сол
щипка лют пипер
Приготвяне:
• Морковите се бланшират (по желание) в гореща вода около 5 минути. Заливат се със студена вода.• Олиото се загрява в тигана. Добавя се розмарин и чесън нарязан на четвъртинки. Пържи се до златист цвят.
• Добавят се морковите и се захлупват с капак.
• Задушават се почти до готовност.
• В края се добавят черен пипер, сол, мед и лют пипер.
• Още 3-4 минути без капак или докато се изпари течността (внимава се да не се препържат морковите трябва да хрупкави).
• По желание се добавя балсамов оцет.
снимки
Морковни пръчици с портокалов сос
Продукти:
3 портокала3 големи моркова
сол
смлян черен пипер
Приготвяне:
• Портокалите се изстискват.• Морковите се почистват и се нарязват на пръчици.
• В широка тенджера се кипва портокаловият сок и огънят се намалява.
• Прибавят се морковните пръчици и се посоляват.
• Разбъркват се и тенджерата се покрива с капак.
• Задушават се около 20 минути (важно е да не се преварят).
• Изваждат се с решечестата лъжица.
Няма коментари:
Публикуване на коментар