четвъртък, 23 септември 2010 г.

Тялото като дневник


„Мило дневниче,
Днес се чувствам ужасно. Имам страхотен зъбобол. Предполагам, че ми расте мъдрец. Дали ще стана по-мъдра? Вчера пък открих подутина под мишницата си. Какво ли значи това?”


Човешкото тяло е като дневник – върху него се отпечатва всяка емоция, всяко заболяване, последствията от неразрешени здравословни проблеми, напрежение и т.н. Ако искаме да разлистим страниците на този дневник, няма нужда да си слагаме очилата за четене. Тялото ни е записало информацията под най-различни форми. Своевременният прочит може да ни помогне да обърнем повече внимание на някои незабелязвани до този момент странности и да отстраним проблема. А може просто да погледнем към стар белег и да си спомним смешна ситуация от близкото минало.

Белезите по кожата могат да са родилни или придобити през живота заради болести, удари, нараняванияе, раждане и др. Напоследък има доста добри кремове и мехлеми, които успешно ги коригират. Някои хора дори запазват и показват с гордост белезите си, защото те са следа от важен период от живота им, събитие, скоето се гордеят или нещо друго.

Набраздяването и белите петънца на нокътната плочка говорят за авитаминоза. Жълтеникавият цвят освен, че показва страст към цигарите, може да е резултат от проблеми с кръвообръщението. Ако ноктите се цепят или се лющят на тънки слоеве, това може да е следствие от дългократен прием на антибиотици.

● Някой казват, че белите коси са неизменно сързани с натрупването на годините, други – че това е следа от всеки миг на щастие или нещастие през живота. От биологична гледа точка белите коси са следствие на неспособността на организма адекватно да разгражда ензима катаз. Заради неговото натрупване косата, кожата и цвета на очите променят своя цвят. Хубавото е, че независимо от първоизточника тази следа може лесно и по много начини да бъде изтрита. Не с гума – с къна, боя, спрей, тониращ крем, перука.

● Прекалено бледото лице може да е сигнал за анемия или ниско кръвно. Червеното лице пък – за повишено кръвно налягане, болестта червен вятър и липса на магнезий в организма.

Мъдреците обикновено се появяват между 17 и 25 години. Те са известни като доста проблемни зъби – от растежа до съхранението им. За проблеми с мъдреците говорят лошият дъх, затрудненото отваряне на устата, болка в челюстта или ухото и промения вкус при хранене. Ако по концентричните кръгове на дървото може да се познае неговата възраст, то по наличието или липсата на мъдреци в устата на човек не може да се съди за неговия разум. Тяхната функция е просто да увеличават дъвкателната способност. Смята се, че са се развили именно заради нуждата на първобитните хора от по-голяма сила при дъвченето на сурови храни.

Цветът на езика също може да казва много неща. Ако на върха е ярко червен, това може да е симптом за проблеми със сърцето. Грапавият език понякога показва хормонални проблеми.

Разчитането на следите по тялото с цел лечение се използва основно в китайската и индйската медицина. Признаците са най-ясно разпознаваеми сутрин, когато тялото е било в покой дълго време. При подробното разглеждане на тялото в спокойна домашна обстановка могат да се открият промени, които лекарят не е забелязал при преглед. Дори самите медици често препоръчват самонаблюдението, най-вече на лимфните възли, гърдите и др. Но колкото и да са отчетливи, тези следи не винаги са симптоми за някакво заболяване. В никакъв случай не бива да се вманиачаваме, в противен случай рискуваме всяко по-обилно изпотяване или грапавост на кожата да ни докарват хипохондричен шок. Самолечението също не е желателно. Ако нещо ви притеснява – просто се посъветвайте с личния си лекар.

Няма коментари: