четвъртък, 23 септември 2010 г.

За "добрата" и "лошата" храна

"Джънкфуд" в превод от английски означава "храна -боклук"
Много калории в малък обем!
Специалистите от цял свят са сериозно разтревожени от проблемите, свързани с “добрата” и “лошата” храна. Диетолозите все пак смятат т.нар. бърза храна за по-малкото зло в сравнение с отказа от обяд в обичайното за човека време.

Хората, които обичат да похапват бързо на крак по правило имат сериозни здравословни проблеми и за тях способства употребата на различни тестени изделия, чипсове, пуканки, сладкиши, ядки. А точно тях най-много обичат децата.
Върху привлекателните разноцветни опаковки съставът на продуктите е изписан с твърде ситен шрифт, който трудно може да се прочете без усилия и по този начин хората по-трудно разбират какво точно ядат, независимо че от това зависи тяхното здраве.

Чипсовете
Какво знаем? В техния състав влизат картофи, растително масло, сол, захар, доматен прах, лук, чесън, натриев глутамат (засилва вкуса и аромата), лимонена киселина, естествен оцветител от цвекло, червен пипер. Но върху опаковката не е посочено мястото където са отгледани картофите и дали са използвани генетично изменени компоненти.
Със сигурност може да се твърди, че всички видове чипс са солени, пържени и съдържат доста подправки. Затова те не са препоръчителни за хората, страдащи от заболявания на стомаха и задстомашната жлеза.
Освен това картофът е мазен продукт и не способства за отслабването.

Различните опаковани ядки (фъстъци, бадеми, орехи)
В техния състав има не само ядки, но и захар, какаово масло или негов еквивален, какао на прах, сухо мляко, ароматизатори. Като цяло такъв продукт е подходящ за бързото похапване, защото той отлично утолява глада и укрепва силите: в 100 г се съдържат средно 8,38 г белтъчини, 36,76 г мазнини, 29,74 въглехидрати и енергия – 577,96 ккал. Много калории в малък обем!

Пуканки с различни вкусови добавки
В състава на сладките или солени пуканки влизат царевица на зърна, растително масло, захар, сол, ароматизатори и вкусови добавки. Попкорнът трябва да се яде колкото се може по-рядко заради високото количество калории в него – в 100 г продукт – 463 ккал.

"Джънкфуд" в превод от английски означава "храна -боклук" и названието й съвсем не е случайно. Под този термин британските лекари разбират пуканките, хамбургерите, пържените пилета от ресторантите за бързо хранене, чипсовете, солените ядки, белият шоколад, а също така колата и различните газирани напитки.

Няма коментари: