сряда, 1 септември 2010 г.

Бързи рецепти-За добро излъчване и любов...и др.

ЗА ДОБРО ИЗЛЪЧВАНЕ И ЛЮБОВ
благовоние от следните билки:
лавандула, жасмин и върбинка и червена свещ.

На свещта се изписва името на любимия и вашето.
Запалете я заедно с благовонието. Те трябва да горят
поне 20 минути, а пушекът от благовонието да ви обвива.
Това се прави в 7 последователни петъка без прекъсване.

ЗА БОГАТСТВО И УСПЕХ В БИЗНЕСА
пачули
кедър
ветивер
джинджифил

Съставките се стриват на пудра.
Палят се като благовоние всяка
сряда, като с него може да
окадите и магазнина или дома си.

ФЗЗА ЛЮБОВФ
мирта
мимоза
жасмин
пачули
парче червен плат
червена връв

Съставките се смесват на пудра и се поставят върху парчето плат.
То се завива и се връзва с връвта с три възела на вързоп. Носи се
постоянно с вас.

ЗА ВРЪЩАНЕ НА ИЗГУБЕНА ЛЮБОВ
червена свещ
благовоние с аромат на роза
снимка на обекта

Снимката се поставя в чиния, а до нея свещта на която се изписват
имената на любимия и вашето. Свещта се запалва заедно с благовонието,
като формулирате намеренията си. След това наръсете върху снимката една
лъжица от следната смес: изсушени розови листа, розмарин и индийско орехче.
Когато свещта изгори, върху снимката налейте лимонов сок и мед. Процедурата
се повтаря за 3 поредни вторника.

НАЙ добрите и НАЙ Бързи рецепти

БЪРЗИ ШНИЦЕЛИ: Порции: 4

Продукти:
500 г кайма
2 глави кромид лук (настърган)
3 яйца
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. бира
черен пипер
сол
Приготвяне:
Всички продукти се разбъркват и сместа се оставя да престои около 15 минути. В тиган със сгорещено олио с голяма лъжица (чирпак) се изсипват шницелите и се пържат от двете страни до готовност.         
                    БЪРЗИ ПАЛАЧИНКИ
Продукти:
1 ч.ч. брашно
1 ч.чаша вода
2-3 с.л. захар
1 белтък
на връхчето на лъжица - сол

Начин на приготвяне:
Всичко се слага в купа и се бърка с миксера. Намазвате тигана с маргарин.
КЕКС С ВИШНИ
Продукти:
170 г масло
1 ч.чаша захар
1 ч.лъжица ванилия
кората на 1 лимон (настъргана)
3 яйца
3 ч.чаши брашно(пресято)
1 ч.лъжица бакпулвер
1 щипка сол
3/4 ч. чаша разбито кисело мляко с малко  вода
1 1/2 чаша вишни без костилките (може и от компот ,изцедени )

Затоплете фурната до 180 градуса.
Разбйите маслото и захарта до гладка маса. Добавете ванилията и лимоновата кора и едно по едно яйцата. Накрая добажете брашното,бакпулвера и солта на 3 части и киселото мляко (на 2 части). Накрая объркайте и вишните съвсем леко  и изсипете в предварително намазана с масло и поръсена с брашно форма. Печете  около 50 мин.

Две от най-бързите рецепти за красота

Маска със зелев сок
Тази маска е с подмладяващ и избелващ ефект върху кожата. Подходяща е за по-сухи кожи. Действа добре и при розацеа. Поставете на лицето памучна салфетка, напоена с пресен зелев сок, за 20-30 минути. Може да се използва и каша от пресни смлени листа. Можете да я използвате два-три пъти седмично.
Маска с картофи
Тази маска помага при бръчки, изгаряния и пъпки. Настържете два картофа, сложете ги в марля и поставете на лицето за 20-30 минути.

Доказано! Няма грозни жени


Грозни жени действително няма. Кой смята така? Учени от Англия. Те са доказали истинността на едно много разпространено възражение за красотата на жените и количеството на алкохола, което променя естетическите ни вкусове. Трима учени от универститета в Ройхемптън – Ричарт Бъфтон, Луис Хелзи и Джордж Хубер, са провели експеримент с участието на 64 студенти. Специалистите отишли в един пъб, където си почивали дороволците, и им показали 20 фотографии на жени.
Преди да покажат на “опитните зайчета” фотографиите, учените измерили количеството алкохол в кръвта на всеки доброволец, отбелязва, метролик. ком.
Оказало се, че трезвите мъже били по придирчиви по въпроса за женската привлекателност. Колкото до тези, които са попийнали малко, те се оказали лоялни и смятали за еднакво красиви и жените със симетрични черти на лицето, и тези, чиято снимка била специално изменена, благодарение на компютърна програма.
И, така грозни жени няма. Има само ниво на привлекателност. Колкото до попийналите екземпляри от мъжки пол – е, те може да се хвърлят и на някоя маймуна в джунглата, може би, въобще няма да им направи впечатление.
За жалост учените отново са пропуснали важен момент в изследването си – а има ли грозни мъже? Влияе ли алкохола на вкусовете на жените към мъжката половина на света все пак?! Омръзна ни да се отнасят с жените като към хора, които не се заглеждат по красивата плът.

100 съвета как да намалим теглото си

Френското списание „Marie Claire” наскоро публикува списък от 100 съвета на диетолози. Съветите са съобразени със съвременния начин на живот и по думите на авторите, ако те не ви помогнат да достигнете желаното от вас тегло, няма какво друго. Снабдете се с малко търпение и се запознайте с всеки един от съветите, които за вас сме изброили по-долу.

1. Вземете решение да ядете само седнали. Консумирането на храна, стоейки или разхождайки се по улицата, води до поглъщането на не малко калории.
2. Когато менюто ви е вече готово – за вечеря, например, не слагайте нищо повече в чиния. Ако сте решили да ядете свинска пържола с пюре от картофи и свежа салата, а след това се сетите, че в хладилника има маслини, руска салата или нещо пикантно, не се поддавайте на това изкушение. Запомнете: не допълвайте вече решеното от вас меню!

3. Ако предвиждате да пазарувате, отидете сити. На всеки от нас е познато влудяващото усещане да влезеш в хранителен магазин, без сложена хапва в уста. Количката се пълни, а апетитът ни расте ли, расте. <
4. Приготвянето на списък с необходими продукти е добро решение за стриктно спазване на менюто, което искаме да спазваме.
5. Препоръчително е, ако предвиждаме разходка през деня, да похапнем преди нея, а не след. Идеята е в това, че ще изразходваме погълнатите калории в отличие от обратния вариант.
6. Втората закуска или обеда трябва да представлява най-много кофичка кисело мляко, малък хамбургер с пиле и салата. Добре е също така, ако искате да избегнете неудобството да изчислявате какво да похапването по това време на деня, да го приготвите предварително.
7. Ако почуствате силен глад, по-добре се насочете към плодовете.
8. Когато се храните, избягвайте да гледате телевизия, да четете книга или вестник. Увлечени в правенето на нещо друго, ще загубите вкуса на храната, която консумирате, и отново ще ви се прияде. Съсредоточете се само върху храната!
9. Ритъмът по време на хранене оказва съществено влияние върху количеството на погълнатата храна. Пробвайте, когато се храните, да оставяте вилицата и ножа след консумирането на всяка една хапка. По този начин ще нарушите досегашния ритъм на хранене и е възможно да усетите ситост много по-рано, отколкото поглъщайки бързо храната.
10. Готвенето на храната за едно хранене също ще спомогне да намалите приема на калории. Ако все пак ежедневието ви налага да пестите време за готвене, сервирайте в чинията си толкова храна, колкото възнамерявате да хапнете. Не си досипвайте!
11. По време на хранене избягвайте да смесвате различни храни. Едновременното консумиране на месо, плодове, зеленчуци и кашкавал, например, крие риска да погълнете повече калории, тъй като различните храни възбуждат апетита.
12. Във връзка с предходния съвет диетолозите съветват обядът или вечерята да се разделят на две приемания на храна. Например, месно ястие със зеленчуци, ориз или макарони и зелена салата можете да ядете без ограничение и заедно, докато продукти като плодове, сирена и кашкавал е препоръчително да консумирате поне 2 часа след основното ястие.
13. Отделяйте внимание на всяка една хапка сякаш тя е някакъв вид деликатес, например хайвер, френски сирена, сьомга и много други. Консумирайте храната на малки хапки, дъвчете и задържайте храната колкото се може по-дълго в устата си. По този начин ще се насладите на вкуса й и ще се заситите по-бързо.
14. Диетолозите от “Marie Claire” съветват дори, ако усетите чувство на глад, да прибегнете до няколко филийки хляб. За да успокоите апетита си, препоръчва се да изядете едно твърдо сварено яйце, резен кашкавал или неголямо количество зелена салата.
15. Спазването на ритъм по време на ядене оказва благотворно влияние върху чувството ни за ситост. Прибързаното приемане на храната води неминуемо да скорошно огладняване. Затова стремете се да си изградите ритъм на хранене, който стимулира правилното и сдържано приемане на калории. След всяко приемане на храна диетолозите препоръчват да оставате на масата не повече от 15 минути. Време, което ще ви даде повече усещане за ситост.

100 безсмъртни съвета за всички времена


1. Не се усамотявайте с жена в хотелска стая, ако секса не влиза в плановете ви.

2. Ако нямате под ръка линийка използвайте подръчни средства в качеството на измервателни прибори:дискета — 9 х 9 см;видеокасета — 18,5 х 10 см;диск - 14 х 12,5 см, твоят пенис — знате си сами.

3. От момента в който всеки един от нас е успял да пререди 100 милиона други сперматозоиди, нас ни движи духът на съревнование. Най-добре е да престанем да отричаме тази истина и да започнем смело да практикуваме това начинание.

4. 45% от загиналите от насилствена смърт са познавали убийците си. Извод: колкото по-малко хора познавате, толкова по малко желаещи ще има да ви пратят но оня свят.

5. Ако се загубита в гората, спускайте се надолу докато не стигнете до река или ручей. Тръгнете по течението надолу и рано или късно ще видите боклуци във водата - това означава, че сте стигнали до цивилизацията.

6. Коланът на трябва да бъде по-дълъг от 5 сантиметра повече от ширината на талията, закопчава се на третата дупка и е в еднаква цветова гама с обувките.

7. Колкото повече мускули имате, толкова повече калории изразходва организмът ви по естествен начин, независимо то това дали стоиш, бягаш, работиш или спиш. Защото мускулната тъкан участва 17 до 25 пъти по-активно в обмяната на веществата от мастната.

8. Говори само за това, което действително знаеш, Не знаеш ли - мълчи и слушай.

9. За сполучлив може да се смята онзи брак, в който никога не ти се струва, че трябва да правиш компромиси.

10. Колкото по-бавно правите едно упражнение, толкова повече мускулни влакна участват в него и толкова по големи ще станат те.

11. Когато наблюдавате един пенис от горе надолу, той обикновено изглежда по-малък.12. Научете са да изпитвате удоволствие от това да доставите удоволствие някому. В частност изучете подробно женската сексуалност.

13. Мускулиу които правят едно и също движение постепенно се приспособяват да използват по-малко мускулни влакна. За да избегнете напразното натоварване, сменяйте периодично упражненията за натоварване на различни групи.

14. Никога не плащайте преди да е свършена работата.

15. За да не си навлечат гнева на жените си много мъже престават да забавляват децата си с буйни игри като пързаляне по пода на хола със скейтборд, дартс в спалнята или рицарски турнир в кухнята. Тези обикновено стават безинтересни и мързеливи бащи.

16. Не се опитвайте да получите одобрението на всички, и добри и лоши. Повече уважение предизвикват онези, на които не им пука за чуждото мнение.

17. Никога не чакай при симптоми на сърдечна недостатъчност - има ли болка в гърдите, душене и тежест - бързо при лекаря.

18. Когато наливаш бирата в средата на чашата се получават много мехурчета, дъхът и вкусът е по-силен, но и пяната става много. Затова в началото наливай по станата на чашата и после изправи и наливай в средата. Така пяната става малко и гъста.

19. Не разказвай дълги вицове - особено ако в тях има много игри на думи.

20. Панталоните трява да бъдат толкова дълги, че при ходене да не се виждат чорапите.

21. Кас да съхраним семейната идилия:- отвърнете очи от телевизора, послушайте за какво говори съпругата ви, повторете последната фраза, кажете и че в това има нещо рационално и пак се обърнете към телевизора.

22. Никога не влизайте първи на събеседване. В 56% от случаите последният кандидат получава мястото. Най-лошия ден за събеседване - понеделник, най-лошото време - края на деня.

23. Обикновеното накисване и изцеждане на парче месо може да отнеме до 50% от мазнината му.

24. Колкото повече игнорираш нещо като - странен шум в двигателя на автомобила, пукнатина на тавана, тревожното изражение на приятелката ти - толково по-скъпо ти излиза в последствие. За известно време всичко може да е наред, но със сигурност ще завърши с ремонт на двигателя, паднала мазилка или развалени отношения.

25. Внимавайте с човек, който е приклекнал и държи дясната си ръка в долната част на тялото - най-вероятно той има намерение да ви разбие челюстта. Погледнете го право в очите. Агресивните намерения преди всичко се измерват с характерното напрежение в погледа.

26. Мнение на потребител: "Когато започнах да се притеснявам от оплешивяването и се чудех как да го прикрия видях рекламата за електрическата бръсначка. Купих я и остригах всичко. Няма коса - няма проблем. Свобода. Аз не харесвам плешивостта си. Аз се гордея с нея!"

27. Когато ви заболи глава кажете на приятелката си, че най-новите изследвания показват че при мъжете много помага масаж на тестисите. Не е нужно да уточнявате, че опитите са проведени с плъхове.

28. Компонента, правещ доматите червени — ликопин — може не само да предотвратява рака на простатата, но и до го лекува.

29. Жените действително предпочитат отстъпчивите мъже пред упоритите, но само ако отстъпчивостта не е в ущърб на способността да доминират. Слабите и безволевите въобще не се харесват от представителките на нежния пол. Не се страхувайте да разочаровате приятелката си, изказвайки своето твърдо мнение, по отношение на избора на ресторант, жилище или броя на децата.

30. Искате да ставата баща? Правете деца при изграв. Пикът на мъжката сексуална мощ е рано сутрин.

31. Ако искате да привлечете вниманието на аудиторията не включвайте в изказването си повече от три опорни точки. Това е максималното количество мисли, което могат да възприемат слушателите.

32. Според изследвания на учените сериозното съперничество от всякакъв вид при мъжете води до повишаване на нивото на тестостерон в организма. Продължителното повишаване на нивото на тестостерон предизвиква непреодолимо желание за победа. Победата предизвиква рязък скок на съдържанието на тестостерон, който пък от ствоя страна стимулира умствената активност и увеличава скоростта на реакциите.

33. Никога не казвайте на човек, че изглежда лошо или е тъжен.

34. Научете се да се спасите сам по метода на Хелмлих. Ако сте се задавили стиснете пръстите в юмрук и опрете кокълчето на палеца на гърлото си. Хванете юмрука с другата си ръка и някоко пъти натиснете в посока ногоре-надолу, за да може въздухът да избута заседналия залък.

35. За да не изгубите нито един витамин от мюслито с мляко - допийте утайката на дъното на купичката.

36. Мъж по чорапи и гащета е най-дразнещата гледка. Ако в стоята има още някой - едновременно с панталона сваляй и чорапите.

37. Правило N1: Не се паникйосвай! Правило N2: Don't panic! Правило N3: вж. правила 1 и 2.

38. Жените обичат мъже, които с интерес ги слушат. И слушат. И слушат. И…

39. Смути противника си с поглед: не мигай; наклони се малко напред; повтаряй си непрекъснато : «Този нахалник нарушава моята неприкосновеност»; обърни вълнението си в агресия. Разсърди се на себе си за това, че си си позволил да се изнервиш; разбери че можеш да го победиш, дори това да не е съвсем очевидно.

40. За да доведете жената по-бързо до оргазъм използвайте следната техника. Вместо да се опирате на ръце или да прегръщате партньорката си, легнете на гърдите и. Прекратете "тъпченето" , като вместо това леко търкате венерения хълм. Просто се движете нагоре-надолу като съхраните фул-контакта. Движенията трябва да са много бавни и много плавни. Възможно е да не се получи изведнъж, но бъдете сигурни, че ефектът ще ви хареса. А и не само на вас.

41. Повечето мъже са луди на тема развиване на всякакви мускули - бицепси, коремни преси, делтовидни и т.н. А най-главният мускул остава без капчица внимание. Сърцето също е мускул както всички останали. Можата да го направите силно и издържливо или до го оставите слабо и безпомощно. Изберете сами.

42. Човек - здрав във всички отношения знае много начини да получи максимално удоволствие от живота.

43. Ако ви предстои (недай Боже) комбинирана операция на няколко органа, не се колебайте да пожалите един фулмастер и да отбележите местата на операцията. Вероятността за лекарска грешка е малка, но все пак съществува. А така вие ще контролирате процеса дори и под упойка.

44. Ако ви е обзела ярост, задръжте порива да напишете на някого гневно писмо или да го "благословите" по телефона. Напишете всичко на лист и го приберете в бюрото си. Само след час със сигурност ще искате да редактирате текста

45. Боли ви глава? Пъхнете няколко топки за тенис в един чорап, завържете го, легнете на пода и поставете чората с топките на мястото, където главата се съединява с врата.

46. Ако си лягате в леглото с ностроение за игра - вие правите подарък, както на себе си, така и на човека до вас. За възрастните секса е единствения начин да си поиграят. Глупаво е да се изпуска тази възможност.

47. Пусни стотинка на просещ старец на улицата. Без да се замисляш.

48. Грубостта и наглостта преди всичко са маска, зад която се крие неувереност в собствените качества. Жените лесно разпознават неуверените мъже и съвсем не си падат по тях. Шефът може да възложи задача на неувереният, но няма да му има доверие. Само увереността в собствените ви качества покорява женските сърца и върха на рейтингите.

49. Ако искате да напомпате раменния пояс, няма по-добро упражнение от набирането. Хванете се за лоста с прав захват, ръцете не ширината на раменете. Бавно се набирайте, докато брадичката не се изравни с лоста. бавно се отпуснете и повтаряйти упражнението докато имате сили. Правете най-малко три набирания три пъти в седмицата.

50. Ако детето ви започна да казва на майка си "мамо", съвсем не значи, че и вие трябва да се обръщате към жена си така. Жените не понасят това.

51. Не носете панталон с метални украшения на голо — може да си причините травма.

52. Ако ви заболи кръста, престанете да носите портфейл в задния си джоб. Дебелия портфейл оказва натиск върху седалищния нерв, а именно той отговаря за целия "долен етаж".

53. Изяждайте по един банан всеки ден. Калият предотвратява отлагането на холестерол по стените на съдовете.

54. Много мъже се оплакват от скучен сексуален живот. Но те забравят, че за да получиш повече, трябва повече да дадеш. Запитайте се, дали лягаш в леглото с настроение за импровизации, с желание за игра, оригиналност и желание.

55. «Ти си много красива… навярно си модел…» — това не а комплимент. Хвали не природата, която я е създала, а това, което тя е направила със себе си: «имаш прекрасно чувство за хумор», «отличен вкус», «интригуваща прическа».

56. Ако внезапно сърцето ви спре действайте по следния начин: Рязко се изкашляйте. Ако сърдечният ритъм е нарушен, рязката кашлица е достатъчна, за да го възстанови. Позвънете в бърза помощ. Не се опитвайте сам да отидете до болницата. Глътнете един аспирин. Разтворете таблетката, за да може лекарството по-бързо да се усвои от организма. Прояви настойчивост при разговора с лекаря, твоят живот може да е в опасност.

57. Може да се хранеш правилно, да спортуваш регулярно — всичко това ще е безполезно, ако не си доспиваш. Спи не по-малко от 8 часа. А ако тренираш активно — не по-малко от 9.

58. Домашните любимци също могат да бъдат включени във вашите тренировки. Изпробвайте "степ-аеробика с котка». стъпка 1: стъпи на котката. Стъпка 2: слез от котката. стъпка 3: стъпи на котката. Стъпка 4: слез от котката. Повтаряй това движение 45 мин. или докато имате сили. За увеличаване на натоварването може да използвате 2 котки.

59. Има една единствена работеща фраза при запознанство и тя е: «Здравей». Представете се и я питайте нещо за нея самата. След това - и най-главното е замълчете и слушайте.

60. Всеки един от нас има прекрасно оформени плочки на корема, просто при някои те се скрити под няколко слоя мазнина. Можем да се избавим от тях с редовни упражнения, като обърнем внимание не само на плочките, но и областта на гърдите и кръста.

61. Топ десетката на продуктите, предотвратяващи заболяванията от рак са: броколи, домати, спанак, портокали, чесън, ябълки, соев боб, моркови, зелен чай, червено вино.

62. Не бъркай успеха със сполука. Нито своя собствен, нито чуждия. Първото е закономерен плод на усилията, а второто е случайност.

63. Редовният секс повишава имунитета на организма.

64. Женско тълкование на понятието «15-минутна прелюдия» (за сведение): Първите 3 минути. "Целувай ме, сякаш съм единствената жена на света. Изключи телевизора и престани да дъвчеш. 4-та-6-та минута. Целувай ме още. Сега може да ме докоснеш. Но не така, Да точно така. Нежно, сякаш за теб това е съвсем ново усешане. Позволи ми и аз да се докосна до теб. 7-ма-12-та минута. Много бавно започни да ме събличаш. Събличай се и ти. Накрая и аз ще ти помогна. 13-та-15-а минута. Сега може да включиш и устата. Леко хапане, гъделичкане… На чувствителните места по нежно, на другите по-смело.

65. Колкото по малко време остава до сутринта, толкова по-добре изглежда един мъж. В смисъл, че колкото по-малко време остава до затварянето на бара, толкова по-великодушно жените оценяват мъжете. И обратното. Работата не е в опияняването, а в това, че колкото по-малко мъже има жената в полезрението си, толкова по-ценен е всеки от тях.

66. Когато си се пристроил за ляв завой дръж кормилото навито плътно. Така дори и някой идиот да те удари отзад няма опасност да те избута на пътя на другите автомобили.

67. Бъди много внимателен когато обсъждаш нещо в обществена тоалетна. Не се знае кой ще излезе от съседната кабинка.

68. Изяждайки по 2 ябълки на ден има голяма вероятност да отслабнеш с около 5 кг за една година.

69. Не проверявай съдържаението на ностната си кърпичка след като се изсекнеш в нея. Отстрани изглежда отвратително, а най-малкото е нехигиенично.

70. Не спи с този, който може би ще се наложи да те уволни или с този който може да те уволни.

71. Три са възлите, които трябва да може да връзва всеки мъж: класически, пеперуда и възел за бесене.

72. Гинеколозите са установили, че при жените радовно занимаващи се с орален секс рискът от преклампсия (усложнение при бременността) намалява с 50%. Това се дължи на специфичния състав на спермата, която попада в женския организъм.

73. За да не страдате от сериозен махмурлук сутрин трябва още вечерта да пиете минерална вода, колкото може повече, а на сутринта след ставането изяжте няколко лъжици мед преди силното кафе.

74. Всеки ремонт си е по закон мъжка работа.

75. Много хора са загинали поради това, че след катастрофата са си изяснявали отношенията, стоейки между катастрофиралите машини. По-добре пренесете спора встрани от двете разбити МПС-та,към тях много бързо могат да се присъединят и други.

76. Винаги чети внимателно под какво се подписваш. Добрите неща се печатат с много и големи букви. Неприятните неща обикновено са сбити и с най-малък шрифт.

77. Сблъсквайки се със сериозен медицински проблем се консултирай най-малко с трима независими специалисти.

78. Искай увеличение на заплатата, ако наистина смяташ, че си го заслужил. Напиши на лист всичките си постижения, които зослужават поощрение. Вземи със себе си листа, когато тръгнеш към началника.

79. Бъди смел. Или изглеждай такъв — отстрани едното не се отличава от другото.

80. Винаги дръж пред очите си нещо красиво, дори това да е смачкана маргаритка в пласмасова чашка.

81. Никога не оставяй след себе си вдигнат капака на тоалетната чиния, както и косми във ваната.

82. Не купувай евтини инструменти. Хубавият, скъп, комплект ще ти служи цял живот и ще остане и за поколението ти.

83. Не записвай смехотворни съобщения на секретаря си. Не знаеш кога и кой ще позвъни.

84. Равномерната и стегната походка говори за твоят уравновесен характер и увереността ти в себе си.

85. Паркирай в крайна редица и по-далеч от входа. Вероятносттта , да ударят колата ти, намалява на 50%, а и имаш възможност да походиш малко пеша.

86. Всяка, даже и най-деликатната материя, смело можеж да плакнеш с хладка вода.

87. Когато те хвалят единственото, което трябва да кажеш е "благодаря". Нищо повече.

88. Помисли винаги два пъти преди да споделиш някоя своя тайна.

89. На "сляпа" среща отиди през деня. Ако нещата не потръгнат винаги можеш да се оправдаеш с някакъв вечерен ангажимент.

90. Никога не оставяй ключа на колата в ключалката и дърпай ръчната, даже и в гаража си.

91. Не пазарувай, когато си гладен. Задължително ще купиш и излишни неща.

92. Дръж в колата си винаги одеало, фенер и комплект здрави батерии.

93. При излети слагай баката, когато огъня е останал 1/4.

94. Не използвай клечките за зъби демонстративно. Не всички се интересуват от твоите зъби.

95. Не вярвай на хора, които искат от теб да си честен с тях. Също и на тези, които настоятелно те убеждават в собствената си чесност.

96. Когато някой разказва нещо важно за него самия, не се опитвай да представящ твой "подобен случай". Дай възможност на човека да бъде в центъра на разговора.

97. Не се оплаквай от липса на време. В твоето денонощие има точно толкова часове, колкото и в денонощието на Айнщайн, Гейтс и Сорос.

98. Не отивайте на гости, докато не сте разрешили домашният проблем.

99. Когато се разделяте с жена постарайте се да се ограничите до фразата «За всичко съм виновен аз».

100. Бъдете хазартен и смел. Когато много се оглеждаш в живота, повече ще съжаляваш за това което не си направил, отколкото за това което си.

Енциклопедия за плодове,зеленчуци и др.

Домат

Домат

• Той е многогодишно растение с кратък живот, отглеждано като едногодишно растение, обикновено достигащо 1-3 м височина със слабо дървесно стъбло, което обикновено лази по други растения.

• Доматите са много богати на витамини, минерални соли и други полезни вещества. Достатъчно е да се изяжда дневно по един голям домат, за да си набави човек почти цялото количество витамин С и Витамин А, което му е необходимо всекидневно.

• Доматите съдържат 17 пъти повече желязо от млякото, два пъти повече от яйцата, три пъти повече от рибата.

• Доматът произхожда от Южна Америка, където и сега се срещат няколко вида диви негови събратя. Техните плодове обаче не са по-едри от дребен орех и не са толкова вкусни.
Царевица
Царевица

• Царевицата е американско растение.

• Тя била пренесена в Европа само преди по-малко от 550 години.

• Царевицата, както пшеницата, ечемикът, оризът е житно растение. Цветовете на царевицата са два вида - мъжки (тичинкови) и женски (плодникови).

• Малко са растенията, които дават толкова много на хората, както царевицата: десетки видове хранителни продукти - варена и печена царевица, пуканки, консерви, грис, качамак; няколко вида фураж - зърнен, фуражно брашно, зелен фураж, силаж, кюспе; десетки промишлени продукти - скорбяла, спирт, захар. глюкоза, олио, ацетон, целулоза, част от които се преработват в изкуствена коприна, изолационни материали, пластмаси и др.

• Има много разновидности има царевицата: твърда - с твърди, гладки и закръглени зърна, почти целите стъкловидни; мека - със заоблени и матови, под обвивката изцяло брашнести зърна; пуклива - с дребни, бели, жълти или червени зърна, богати на белтъчини; захарна - с набръчкани зърна, които се чупят като стъкло и в млечна зрелост са богати на захар; восъчна царевица; полуконски зъб; полузахарна; полутвърда. И всяка разновидност е представена от стотици сортове.
Кайсия
Кайсия

• Богати са на въглехидрати, по-голямата част от които са пектинови вещества и лесноусвоими захари - глюкоза, фруктоза, малтоза. Съдържат и значително количество витамини от групата на В, Е, ПП, каротин.

• Кайсията е високо дърво, понякога по-високо от 15 м. Листата и са яйцевидни, назъбени, на дълги червени дръжки с тясно улейче отгоре. Цветовете и са със съвсем къси дръжки, светлорозови или бели и се развиват преди листата.

• Кайсиите се консумират в свеж вид, сушени или консервирани – във вид на сокове, компоти, сладка и мармалади. Благодарение на съдържанието на пектин от тях се получава превъзходно сладко без да се добавят допълнителни желиращи вещества.
Тиква
Тиква

• Жълтите или оранжеви цветове на тиквата са едри. Мъжките цветове са разположени на дълги и тънки дръжки, а женските — на сравнително дебели и къси. На едно и също растение се намират и женски, и мъжки цветове, което значи, че тиквата, е еднодомно растение. Наскоро, след като прашецът от мъжките цветове попадне върху женските, започва образуването на малка тиквичка, която бързо нараства. Сега вече листата сякаш се отдръпват, за да направят място на едрите плодове, които може да достигнат на тежина до 40—50 кг.

• Както при повечето културни растения, така и при тиквата съществува в зависимост от сорта голямо разнообразие в цвета, формата и големината на плодовете.

• Тиквите за печене обикновено са едри и валчести, кората им е дебела и корава, а месестата част — нежна и дебела. На цвят тя бива жълта, жълто бяла или кремаво бяла, оранжева и жълтеникаво оранжева. Семената също са различни по цвят и форма: бели, матовобели, светлокафяви; плоски или елипсовидни.

• Тиквите съдържат много плодова захар и други хранителни вещества. Те притежават диетични свойства и се препоръчват при бъбречни заболявания. Освен за печене и варене тиквата се използва и за приготвянето на ястия, баници и сладкиши.
Ябълка
Ябълка

• Плод, в който няма мазнини, калориите са малко, беден е на натрий и няма холестерол.

• Ябълките са чудесна храна и за здрави, и за болни. Те съдържат толкова захари, колкото захарното цвекло. Богати са на плодови киселини, минерални соли и витамини.

• Въпреки че повечето култивирани видове са отглеждани, за да се ядат пресни (десертни ябълки), някои са култивирани специфично за готвене (кулинарни ябълки) или за създаване на ябълково вино (сайдер).

• Ябълките за ябълково вино обикновено са твърде тръпчиви и твърди за ядене, но те дават на питието богат вкус, който десертните ябълките не могат.
Салата
Салата

• Според агрономите в близкото минало нашият народ е отглеждал предимно марули. Обикновено листната салата се ползва като гарнитура към ястия.

• Столетия преди да стане известен принципът за равновесие в организма между хормоните инсулин и глюкагон и да се говори за диети, постигащи ситост по този начин, хората се доближавали до полезното равновесие чрез приемане на месна храна с много салата. Освен целулоза в листната салата има въглехидрати и редица жизненоважни микроелемeнти - калций, фосфор, желязо, калий.

• Листата са много богати на витамин С, който достига до 30 мг. Ето защо салатата е идеално средство за подсилване на организма.

• Съдържа още укрепващият за кожата провитамин А - каротин (до 2,5 мг%), както и нужните за нервната система витамини - Р, Е, В1 и В2. Най-значително е количеството на витамин С и на каротина във външните тъмнозелени листа на салатата. Понякога те са доста горчиви на вкус. Това се дължи на голяма доза от веществото - лактуцин.

• В диетите за отслабване при здрава храносмилателна система е по-добре да се включва маруля, чиято целулоза е по-груба и по-дълго се преработва в организма. Освен това по-бавно увяхва от салатата, така че запазва повече от хранителните си свойства. Приема се, че не само освежава, но и утолява жаждата.
Ананас
Ананас

• Плътната, но сочна сърцевина на плода може да бъде нарязана за печива, шишчета или плодови салати.

• Консервираните ананаси може да се ползват, както в сладките ястия, така и в несладките, в кисело-сладки сосове и пица.
Чесън
Чесън

• Най-често консумираната част от растението е подземната складираща структура, наречена глава. Една чеснова глава се състои от дузина или повече отделни скилидки, всяка от които от ботаническа гледна точка е луковица — подземна структура, образувана от удебелени листни основи. Всяка скилидка е образувана от една единствена листна основа за разлика от лука, чиято луковица се състои от многобройни листни слоеве. Надземните части на растението понякога се употребяват за храна, особено докато са млади и крехки.

• Суровият чесънът има силна люта миризма, която се омекотява значително при готвене.

• Суров или сготвен, чесънът се забелязва със силната си характерна миризма и с това, че дъхът на тези, които го ядат получава също характерна миризма.

• Някои култури приемат миризмата на чесън повече, отколкото други. Северноевропейските кухни, например, използват чесън много умерено и той се готви продължително време за намаляване на миризмата.
Череши
Череши

• Плодовете на черешата са нетрайни и срокът на използването им е кратък. В състава им присъстват витамините С, РР и каротин и др.

• Отвара от изсушени дръжки на черешите има силно диуретично действие.

• Най-широко разпространените видове череши, които са предназначени за консумация в прясно състояние, са дивата череша (Prunus avium) и вишната (Prunus cerasus). Родината на тези два вида е Европа и Западна Азия.
Фасул
Фасул

• В Европа фасулът бил пренесен наскоро след откриването на Америка. Любителите на цветята се радвали на чуждото растение, чудели се на дългите шушулки и на разнобагрените зърна, скрити в тях. Трябвало да мине много време, докато европейските народи разберат, че фасулът е не само красиво, но и твърде полезно хранително растение.

• Само допреди малко повече от 300 години бобът, който всички смятат за българско национално ядене, е бил непознат на нашия народ. У нас той бил пренесен от Испания. Бързо допаднал на вкуса на нашия народ и станал една от основните му храни.

• Няма друга растителна храна, която да засища повече от фасула. Той е един път и половина по-калоричен от пшеничения хляб и три пъти по-калоричен от картофите.

• Богат е на белтъчини, близки до белтъчините на месото и може да замества месото в храната на човека.
Тиквички
Тиквички

• Тиквичките са бедни на хранителни вещества, тъкмо това ги прави подходящи за храна при затлъстели хора. От тях се приготвят салати, супи, основни ястия.

• Те съдържат около 95% вода само 0,6 % белтък, 5,7% въглехидрати, много малко целулоза, витамини. Те обаче са богати на минерални вещества.
Репичка
Репичка

• Репичка е едногодишно растение от сем. Кръстоцветни. Кореноплодът е дребен - кръгъл или удължен - покрит с тънка кора, оцветен в червено, виолетово, розово или бяло, а месестата част е само бяла, сочна, крехка и вкусна.

• Сочните червени репички съдържат голямо количество флуор - най-важния елемент за костите и зъбите, укрепващ зъбния емайл.

• В кулинарията се използват в салати, супи и като украса.
Пипер
Пипер

• Чушките са един от най-употребяваните зеленчуци. Те имат отлични вкусови качества и са незаменими като подправка в прясно и сушено състояние или като млян червен пипер.

• Чушките са превъзходна храна, защото са богати на витамини, минерални соли, захари и други полезни вещества. Те са 5 пъти по-богати на витамин С от лимоните, по-богати са на витамин А дори от морковите и съдържат повече захари от много плодове, като най-много захари съдържат лютивите чушки.

• Съдбата на пипера, след като бил пренесен в Европа от Америка, била еднаква със съдбата на домата. Дълго време той също бил отглеждан само като саксийно растение, за украса. Хората се радвали на красивите му чушки, но никой не посягал да изяде поне една от тях. Смятали ги за отровни.

• Към края на XV век започнали да отглеждат пипера в Испания и Португалия. Оттам той се разпространил и в другите европейски страни. Кога точно е бил пренесен и у нас и откъде, не се знае. Но вече през 18 век подлютените гозби (пиперлии) се смятали за български специалитет, а нашите градинари разнасяли славата на българските сортове пипер в Чехословакия, Австрия, Унгария, Румъния и Русия.
Праз
Праз

• Вкусът на праза по принцип се смята за по-изтънчен от този на обикновения лук. Той е основна съставка на френската супа Вишисоаз.

• Брабант и Шотландия също са известни с рецептите си за супи с праз. В наши дни празът е един от зеленчуците, които се употребяват в почти всички ястия с пресни зеленчуци, тъй като е наличен през цялата година.

• Използва се и суров в салати. Заради символичното си значение в Уелс, празът се използва широко в тамошната кухня.

• За някои ястия празът се предпочита пред обикновения лук, тъй като има по-приятен вкус, по-нежен аромат и придава слузеста консистенция. Прилага се при яхнии с и без месо, и ястия със сливи, дюли, маслини и др.

• С него се подправят книжен кебап и пържоли, служи още и за основен зеленчук в някои ястия, като например праз с ориз, праз с месо и др.
Праскова
Праскова

• Те съдържат много захари и са ценни като храна. Прасковата е богата на минерални соли и витамини А, В1 и В2. Помага при тежест в корема. Достатъчно след тежък обед или вечеря да се изядат една-две праскови и тежестта в стомаха бързо ще изчезне.

• Многото витамини се намират в кожата на прасковата, но ако тя не ви допада можете лесно да я махнете. Трябва само да пуснете прасковата в гореща вода за 10 секунди. След което потопете в ледена вода и кожата лесно се маха.

• Ако не ядете веднага прасковата след като сте я разрязали по-добре я пръснете с лимонов сок, защото сърцевината й бързо потъмнява.

• Плътните и твърдите праскови са подходящи за готвене:задушаване в сироп. Примерно: обелете прасковите и ги залейте със сироп (бяло вино, портокалов сок и мед). Варете в тенджера или запечете във фурната 180 С около 12 минути. Веднага сервирайте.

• Сегашната праскова позната у нас е дребно дърво. Достига едва около 4 м височина. Кората на нейното стъбло и на по-старите и клони е червеникавокафява, а младите клонки са зелени или червеникави. По това тя лесно се различава от всички останали наши плодни дръвчета.
Пъпеш
Пъпеш

• Пъпешът съдържа средно от 4,6 до 15% захари, до 4,5 % пектинови вещества, витамини от групите В и Е и др. В 100 г плод има 54 калории.

• Пъпешите обикновено се консумират в прясно състояние. Тонизират състоянието поради голямо съдържание на витамини и минерални соли.
Ориз
Ориз

• Оризът е също житно растение, както пшеницата, ръжта, ечемикът и овесът. И макар че зърната му по форма и цвят се различават от техните по устройство те са еднакви. В тях се съдържат и почти същите вещества - скорбяла, белтъчини, мазнини, целулоза, минерални соли и витамини. Но това, което прави оризът по-полезен от тях, са белтъчините, които почти не се отличават от животинските.

• Оризът не служи само за храна. От неговите зърна се получава скорбяла, която се използва в сладкарството, в текстилната промишленост за колосване на тъканите, в парфюмерията за приготвяне на най-фините пудри, а също при производството на различни видове спиртни напитки. От сламата му пък се изработват най-качествените хартии - оризовата и цигарената. От нея се правят също красиви плетени изделия.
Малини
Малини

• Малините съдържат захари, желязо, мед, калий, целулоза и салициловата киселина, която е една от главните съставки на аспирин.

• Горещ чай с малинов сироп или сладко ще помогне да превъзмогнете настинката.

• Малините се употребяват както пресни, така и в сладко, конфитюри. Може да бъде приготвен малинов оцет.

• Могат да бъдат замразени за 10-12 месеца. Размразяването им става за 3-7 часа при стайна температура.
МAGGI® Унисос
МAGGI® Унисос

MAGGI Унисос е уникална течна подправка, създадена през далечната 1886г в Швейцария. Оригиналното й име е MAGGI Aromé и е един от първите продукти на Юлиус Маги – бащата на марката MAGGI.
Оттогава поколения наред се наслаждават на неповторимия вкус на MAGGI Aromé. Популярността й в чужбина постоянно расте, особено разпространена е в Германия, Швейцария, САЩ, Полша. Днес, след 120 годишна история, MAGGI Aromé е със същия уникален и незаменим вкус и вече е в България под името MAGGI Унисос.
MAGGI Унисос е идеален за мариноване на месо и риба, за приготвяне на екзотични и класически сосове, както и за прибавяне към ориз, салати, супи, печива и спагети.
Маслини
Маслини

• Те са вечнозелени, с дребни листа, а плодът им има костилка.

• Най-известният вид е европейската маслина (Olea europaea), която се използва от древни времена за производство на зехтин или за ядене на самия плод. Плодовете на маслината за производство на зехтин са дребни и богати на масло.
Моркови
Моркови

• Суров или варен, печен или задушен, морковът притежава отлични вкусови и хранителни качества, диетични и лечебни свойства. Не случайно той се нарежда сред най-ценните зеленчуци в кухнята на много народи.

• Морковите съдържат голямо количество захари, много минерални соли и витамини, преди всичко витамин А (около 6 пъти повече витамин А от доматите). Дневната нужда на човек от витамин А може да се задоволи само от един морков, който тежи около 100 г.

• Морковите могат да бъдат съхранявани в полиетиленови торбички, които са сложени на рафтове в мазето или във фризера.

• Лесен начин за съхраняване на морковите е консервирането.

• Кога и къде точно за пръв път е започнало отглеждането на дивия морков не се знае. Но веднъж пренесен в градините върху добре обработени и наторени почви, благодарение на непрекъснатите грижи на земеделските стопани неговият корен ставал все по-едър, по-месест и по-сочен. Сега се отглеждат голям брой най-различни сортове културни моркови.

• Кореноплодите на едни са кръгли като репички, на други са много дълги, цилиндрични, на трети са конусовидни. Едни са дребни, а други стигат до 30 см дължина и тежат около 500 г. Някои са оранжево-червени, други оранжево-жълти или чисто жълти, а има и бели моркови. Едни са полезни за човека, а други са ценен фураж за селскостопанските животни.
Леща
Леща

• Употребява се за салати, супи и основни ястия.

• Цветовете на лещата са дребни, невзрачни. Само по един или най-много по три-четири заедно те са разположени на обща увиснала дръжка, която излиза от пазвата на листата. По форма те чудно приличат на кацнали пеперудки с бели или синкаво-бели крилца, изпъстрени със сини жилчици.

• Затова и семейството, към което принадлежи лещата, се нарича семейство на пеперудоцветните растения. Цветовете на лещата са нетрайни. При слънчево време, след като се самоопрашат, те се отварят сутрин рано и вече към 3 часа след обед увяхват. След някой и друг ден, когато венчелистчетата окапят, се показва малка плоска шушулка. Това е плодът на лещата. В него са затворени семената - едно, две, рядко три - зелени, сиви, кафяви или червеникави, а понякога и пъстри закръглени телца, изпъкнали и от двете страни. Заради тези семена хората започнали да отглеждат лещата преди повече от 5 хиляди години.
Лимон
Лимон

• Месестата част на лимоните съдържа лимонена киселина (която действа противомикробно), плодова захар, гликоза, пектин, минерални вещества - калий, калций, мед, желязо, фосфор и много витамини, най-важните от които са С и Р.

• Кората е богата, най-вече на вит. С, пектин, фитонциди и етерично масло. Лимоните увеличават съпротивителните сили на организма и го предпазват от много заболявания най-вече инфекциозни.

• Родина на лимона, най-вероятно, са предпланините на Хималаите. В нашата страна е бил пренесен през 18 век - като стайно, декоративно растение.

• Лимонът е храст или ниско дръвче. Младите му клонки са бодливи. Листата са едри, кожести, тъмнозелени. Те опадат през две-три години, но не всички наведнъж, затова лимонът е вечнозелено растение. Приятната миризма, която издават листата му, се дължи на множеството жлези по тях, които отделят ароматни етерични масла. Както хубавия екзотичен вкус, така и лечебните свойства са известни и използвани още в най-древни времена.

• С лимонов и портокалов сок са лекували много болести, преди всичко ревматизъм. Сокове са използвани и като средство против отрови и чума.

• Счита се, че лимоновият сок е убиец на нитратите. Става дума за неговите силни пречистващи свойства. Доказано е, че той влиза в силна биохимична реакция с нитратите и спомага за унищожаването на токсините. А това е една нова стъпка по пътя на здравословното хранене. Така, че много полезно би било да се поливат пролетни салати с лимонов сок, вместо с оцет.
Лук
Лук

• Лукът (най-често луковиците) има характерен силен лют вкус и остра миризма, които се омекотяват при готвене, при което вкусът става сладък. Луковиците имат суха външна обвивка и месеста слоеста вътрешност.

• Използвани по целия свят за кулинарни цели, те имат разнообразни форми и цветове.

• Лукът се отглежда от семена или от арпаджик — много дребни луковици, получени чрез засяване на семената много нагъсто.

• Арпаджикът се засажда и отглежда по-лесно, защото не се налага предварително засяване на разсад и разсаждане, но се смята, че луковиците на лука, отгледан от арпаджик, не са толкова трайни. И двата метода за отглеждане могат да се използват за получаване на зелен лук, който се бере, преди да е образувал луковици.

• Има и друг вид лук, който по принцип не образува луковици и се използва по същия начин — лук батун (Allium fistulosum).
Картофи
Картофи

• За яхния се ползват жълтите картофи. Червените картофи са за пържене, а белите за пюре. Освен за ястия картофите се ползват за салати, супи, десерти, хлябове и дори за ракия.

• Картофите са основна храна в България редом с боба. Същото важи и за Русия, Чехия, Германия и други страни.

• Сега това растение се отглежда по цял свят. Наброяват се около 1000 сорта.
Кетчуп
Кетчуп

• Слагат се и други подправки. В зависимост от рецептурата на фирмата производител те биват индийско орехче, джинджифил, карамфил, бахар, дафинов лист, резене, евентуално люти чушки и извлек от лук,чесън и целина.
• Кетчупът се употребява като прибавка към колбаси, печено на скара или във фурна месо, тестени изделия или като подправка на майонези, сосове и ястия.
• Любимата на децата подправка за макаронени изделия.
Краставица
Краставица

• Краставиците са богати на минерални соли и витамини.

• Използва се целогодишно: както в прясно състояние, така и консервирана.

• При избирането на краставиците е важно да обърнете внимание дали са зелени и много твърди.
Круша
Круша

• В нашата страна са познати около 200 сорта круши. Навярно познавате обикновената дива круша. Тя често се среща из широколистните гори и храсталаците. Единични стари крушови дървета над 100-150 години и високи над двадесетина метра могат да се видят навсякъде у нас. По външен вид те не се различават много от питомните круши. Ако клоните им не бяха бодливи и листата им на есен не почерняваха, а ставаха червени, щяха да се бъркат едни с други. У нас освен обикновената се срещат още няколко вида диви круши.

• Те растат по целия Балкански полуостров, а също и в Мала Азия. Плодовете на всички обаче са дребни, дървенисти и като че ли целите са изпълнени с едри песьчинки. Те са кисели и силно тръпчиви. Едва когато изгният, стават сочни, ароматни и могат да се ядат. Още преди много хиляди години хората започнали да отглеждат тези диви круши. Под грижите на човека те се изменили и се превърнали в питомни с превъзходни плодове.

• Крушата е родовито дърво. Но плодовете й са нетрайни, не са като ябълките. Не се ли изядат навреме, или ще изгният, или ще останат сипкави като варен картоф, без сок, без сладост, без аромат.

Можете да ги консервирате или да направите компот, конфитюр, нектар

Кариера и любим цвят

Снимка
Може да ви се стори несериозно, но изследователи са доказали, че съществува зависимост между предпочитанията към цветови комбинации и отношението към работата и професионалното развитие. Разработен е дори специален тест -  Dewey Color System test, който с голяма точност измерва удовлетворението от работата чрез отношението към цветовете. Неговата валидност е изпробвана успешно върху 750 хил. потребители на кариерния портал CareerBuilder.

За да започнете теста, първо трябва да изберете цвета, който най-много харесвате измежду жълто, синьо и червено. След това изберете кой цвят най-много харесвате измежду зелено, лилаво и оранжево. Запомнете избора си и вижте какво казва избраната от вас комбинация относно кариерните ви перспективи.

Жълто-зелено:  Вашата способност да разбирате гледните точки на другите и дипломатично да изразявате вашите мисли повишава ефективността.Какво да направите? Печелете повече пари, като търсите професионални сфери, в които можете да помагате на другите или да ги карате да се чувстват по-уютно. Изберете работа като ландшафтен архитект, брокер на имоти или помислете за кариера като съветник, дизайнер или социален работник.

Жълто-лилаво
:  Вие предпочитате бързо развиващи се компании, които предлагат комбинация от нови перспективи и постоянно променящи се задачи. Вашата способност да общувате с финес разчупва бариерите и отваря печеливши врати.Какво да направите? Изкарвайте повече пари, като развивате и комуникирате стратегии за проекти, които включват постоянна промяна. Ориентирайте се към ниши като PR и корпоративни комуникации или станете училищен съветник или радио/ТВ водещ.

Жълто-оранжево:   Вие знаете иновативни начини да се справите с напрежение на работното място. Вашият открит и същевременно аналитичен подход подпомага създаването на работещи програми.Какво да направите? Изкарвайте повече пари чрез откриването на нови начини да рекламирате вашия бизнес, използвайте по-добре ресурсите и талантите си. Обърнете внимание на професии като статистик, геолог, изследовател, библиотекар или разроботчик на нови продукти.

Синьо-зелено:  Вие сте в свои води, когато можете да привлечете вниманието на другите с вашите полезни съвети. Вашето умение да слушате ви помоага в отношенията с колеги и клиенти. Те напълно се доверяват дори на най-рискованите ви решения.Какво да направите? Изкарвайте прехраната си като търсите позиции, които ви дават възможност да управлявате хора или информация. Изберете работа като  писател, актьор, счетоводител, психолог или мениджър на отдел.

Синьо-лилаво:  Използвайте вашето умение да виждате цялостната картина на нещата, за да развивате нови пазари, нови идеи и нови бизнеси. Вие умеете да виждате какво липсва и знаете как да накарате нещата да се случат.Какво да направите? Изкарвайте прехраната си като работите в среда, където можете да организирате и да развивате ситуации, пазари и хора. Търсете своята ниша в рекламата и продажбите, връзките с обществеността, като адвокат или изследовател.

Синьо-оранжево
:  Вие сте надарен с умението да разработвате нови продукти или процедури и да делегирате задачи. Предпочитате динамична среда, защото обичате да учите нови неща. Напрежението ви стимулира.Какво да правите? Изкарвайте прехраната си в професии, където можете да преценявате производителността, да анлизирате ефективността, да предвиждате или правите промяна. Насочете се към ниши като оперативен мениджър, инженер, строител или продавач-консултант.

Червено-зелено:     Вие знаете как най-добре да използвате ресурсите си, за да правите пари. Вашата практическа подкрепа поддържа другите фокусирани върху целта и по-малките разходи.Какво да направите? Изберете позиции, които ви позволяват да решавате самостоятелно как най-добре да разпределите ресурсите или да похарчите пари. Вземете под внимание професии като мениджър по охраната, одитор, банкер, учител, мениджър по недвижими имоти, медицинска сестра или хирург.

Червено-лилаво
: Когато другите говорят, вие разграничавате фактите от емоциите и създавате план за действие стъпка по стъпка. Знаете как да успокоявате хората около вас и да предлагате бързи решения.Какво да направите? Избирайте работна среда, в която имате контрол над всички ресурси и можете да правите предложения, от които печелят всички. За вас са подходящи професии като мениджър "Човешки ресурси", организатор на събития, издател или асистент на изпълнителния директор.

Червено-оранжево: Вие използвате опита от минали грешки и успехи, за да формулирате силни твърдения, които трудно се оборват. Другите научават много от вашите критики за полезността на даден проект.Какво да направите? Работете в сфери, където можете да управлявате собствения си кораб, като постоянно изследвате в детайли какво трябва да се направи и заявявате твърдо вашата позиция. Подходящи за вас са позиции като бюджетен анализатор, специалист по компютърна поддръжка, производствен мениджър или предприемач.