сряда, 1 септември 2010 г.

100 съвета как да намалим теглото си

Френското списание „Marie Claire” наскоро публикува списък от 100 съвета на диетолози. Съветите са съобразени със съвременния начин на живот и по думите на авторите, ако те не ви помогнат да достигнете желаното от вас тегло, няма какво друго. Снабдете се с малко търпение и се запознайте с всеки един от съветите, които за вас сме изброили по-долу.

1. Вземете решение да ядете само седнали. Консумирането на храна, стоейки или разхождайки се по улицата, води до поглъщането на не малко калории.
2. Когато менюто ви е вече готово – за вечеря, например, не слагайте нищо повече в чиния. Ако сте решили да ядете свинска пържола с пюре от картофи и свежа салата, а след това се сетите, че в хладилника има маслини, руска салата или нещо пикантно, не се поддавайте на това изкушение. Запомнете: не допълвайте вече решеното от вас меню!

3. Ако предвиждате да пазарувате, отидете сити. На всеки от нас е познато влудяващото усещане да влезеш в хранителен магазин, без сложена хапва в уста. Количката се пълни, а апетитът ни расте ли, расте. <
4. Приготвянето на списък с необходими продукти е добро решение за стриктно спазване на менюто, което искаме да спазваме.
5. Препоръчително е, ако предвиждаме разходка през деня, да похапнем преди нея, а не след. Идеята е в това, че ще изразходваме погълнатите калории в отличие от обратния вариант.
6. Втората закуска или обеда трябва да представлява най-много кофичка кисело мляко, малък хамбургер с пиле и салата. Добре е също така, ако искате да избегнете неудобството да изчислявате какво да похапването по това време на деня, да го приготвите предварително.
7. Ако почуствате силен глад, по-добре се насочете към плодовете.
8. Когато се храните, избягвайте да гледате телевизия, да четете книга или вестник. Увлечени в правенето на нещо друго, ще загубите вкуса на храната, която консумирате, и отново ще ви се прияде. Съсредоточете се само върху храната!
9. Ритъмът по време на хранене оказва съществено влияние върху количеството на погълнатата храна. Пробвайте, когато се храните, да оставяте вилицата и ножа след консумирането на всяка една хапка. По този начин ще нарушите досегашния ритъм на хранене и е възможно да усетите ситост много по-рано, отколкото поглъщайки бързо храната.
10. Готвенето на храната за едно хранене също ще спомогне да намалите приема на калории. Ако все пак ежедневието ви налага да пестите време за готвене, сервирайте в чинията си толкова храна, колкото възнамерявате да хапнете. Не си досипвайте!
11. По време на хранене избягвайте да смесвате различни храни. Едновременното консумиране на месо, плодове, зеленчуци и кашкавал, например, крие риска да погълнете повече калории, тъй като различните храни възбуждат апетита.
12. Във връзка с предходния съвет диетолозите съветват обядът или вечерята да се разделят на две приемания на храна. Например, месно ястие със зеленчуци, ориз или макарони и зелена салата можете да ядете без ограничение и заедно, докато продукти като плодове, сирена и кашкавал е препоръчително да консумирате поне 2 часа след основното ястие.
13. Отделяйте внимание на всяка една хапка сякаш тя е някакъв вид деликатес, например хайвер, френски сирена, сьомга и много други. Консумирайте храната на малки хапки, дъвчете и задържайте храната колкото се може по-дълго в устата си. По този начин ще се насладите на вкуса й и ще се заситите по-бързо.
14. Диетолозите от “Marie Claire” съветват дори, ако усетите чувство на глад, да прибегнете до няколко филийки хляб. За да успокоите апетита си, препоръчва се да изядете едно твърдо сварено яйце, резен кашкавал или неголямо количество зелена салата.
15. Спазването на ритъм по време на ядене оказва благотворно влияние върху чувството ни за ситост. Прибързаното приемане на храната води неминуемо да скорошно огладняване. Затова стремете се да си изградите ритъм на хранене, който стимулира правилното и сдържано приемане на калории. След всяко приемане на храна диетолозите препоръчват да оставате на масата не повече от 15 минути. Време, което ще ви даде повече усещане за ситост.

Няма коментари: