неделя, 21 ноември 2010 г.

Елвис Пресли - живот като на кино

Живота на Елвис Пресли, който продължава 42 години може да се раздели на две половини. До 21 годишнината си, той е никому неизвестен, а през втората половина от живота, за него говори целия свят. Елвис става милионер на 21 години. Принципно той тръгва по своя път към славата още на 18 и няколко години след това е добре познато име в южните щати, но за някаква кой знае какво звезда не може да се говори. По подобие на много известни личности, Пресли произлиза от бедно семейство. Преди да се преместят в Мемфис, той
и родителите му са живели в едностаен апартамент, тип студентско общежитие. Любопитно е, че Елвис е единствения в семейството, който успешно завършва училище. Първоначално той работи като шофьор на камион, но тайно мечта за славни дни. Издава няколко успешни сингли за Sun Records, което му
донася известност в някои райони на САЩ. Ключовия момент в кариерата му е договорът с RCA и най-вече работата му с мениджърът известен в шоу бизнеса като Полковник Паркър. Полковникът заплаща 35 000 долара за контракт с Елвис, като по това време това си е голяма сума за никому неизвестен певец. При една от първите си срещи с него той възкликва “Момче, ти имаш талант за милиони и накрая на тази година ти ще ги притежаваш”. Все пак Паркър сгреши в това отношение, тъй като Елвис се превърна в милионер само след два месеца благодарение на хита “Heartbreak Hotel”. Със спечелените пари той купува 5 Кадилака, откоито единият подарява на майка си. Над 40 седмици Елвис и неговите хитове окупират челните места на класациите. През своя живот, Елвис никога не е спестявал парите си, като винаги е твърдял, че харчи много, тъй като може да заработи два пъти повече. Снима се в 31 игрални филма, като всеки един от тях му носи милиони
долари. Освен това за всеки един ангажимент в Лас Вегас, Пресли е прибирал минимум по 1 милион, като изключим турнетата. Известен японски милиардер му предлага 1 милион за концерт на собствената му яхта, но по неясни причини той не се състои.

През годините Елвис подарява на близки и не толкова близки хора около 200 Кадилака. Може би най-екстравагантния автомобил на Елвис е златния Кадилак. Харесвал всичко да бъде в чисто злато или в най-лошия случай позлатено.

През 60-те той оглавява т.нар. Мемфиска Мафия, която
е по-скоро журналистически термин, отколкото действителност. По-късно той се увлича и по конете като закупува огромно ранчо като подарява на всеки един член от своята “мафия” по един кон. Друга негова мания е колекционирането на полицеиски значки и пистолети. Неговата цел е била да има значка от всеки един щат, а тази от Тенеси я инкрустира с диаманти. В живота си Елвис е давал и огромни пари за благотворителност. Паметен е благотворителния концерт на Елвис, който бива предаван из целия свят с помощта на спътници. До ден днешен той се счита за най-грандиозния концерт за всички времена. За своя талант и успех, Пресли
винаги е благодарил на Бог, а ние му благодарим за това, че го сподели с целия святмузикант били прогонени от родната Шотландия именно защото един от тях понечил да посегне на невръстната благородническа щерка. От тогава всеки, който ставал член на прокълната фамилия или който бил роден в семейството, ставал подвластен на проклятието.
Кралят паднал в жертва на родово проклятие
Клетвата застига дори наследниците, години след като нещастието се е случило. Майката на Елвис – Гладис умира преждевременно, баща му Върнън също, дори мъртвороденият брат-близнак на Краля е доказателство, че прокобата все още преследва Пресли. Доказва го участта на самия Елвис, както и тази на бившата му съпруга Пресила и дъщеря му Луиза.
„Тази клетва не е някаква си измислица. Семейство Пресли гледаше на нея като на една вечна заплаха. Всъщност Елвис, който е пътувал навсякъде по света, за да пее, нито веднъж не е стъпил на Британските острови“, категорична е Пинум и обяснява този факт именно със страха на Краля да се върне там, откъдето са тръгнали всички злини за семейството му.
Нито популярността на Елвис Пресли, нито любовта на хилядите му фенове е успяла да откупи щастието на семейството му и затова династията Пресли продължава да страда под напора на тежкото проклятие.

30 неща, които не знаем за Елвис 30 години след смъртта му

Елвис Пресли. Снимка: Ройтерс
В четвъртък се навършват 30 години от смъртта на Елвис Пресли, известен по целия свят като Краля на рокендрола. Той почина на 16 август 1977 г. в имението си Грейсленд в град Мемфис, щата Тенеси на 42-годишна възраст. Но дори и днес продължава да се радва на огромна популярност и годишните приходи от продажбите на албумите и филмите му се равняват на 40 милиона долара. Туристите, които посещават Грейсленд, пък са около 600 хиляди на година.
Встрани от обожанието Елвис нерядко е представян като подпухнал дебелак, облечен в покрит с кристали гащеризон – образ, който не е много далеч от вида му в последните години от живота му. Факт е обаче, че той промени популярната музика завинаги. “Преди Елвис нямаше нищо”, казваше Джон Ленън, а Брус Спрингстийн определи музиката му като “прошепната мечта в ухото на публиката”. По повод 30-годишнината от смъртта на музиканта британският вестник “Индипендънт” припомня 30 любопитни и малко известни факти от живота му.
- По време на кариерата си Елвис е продал над 1 милиард албума – повече от който и да е музикант в историята.
- Песен на Елвис е излъчена за пръв път по мемфиската радиостанция WHBQ на 19 юли 1954 г. Сингълът се казва “That’s All Right”/ “Blue Moon of Kentucky” и само седмица след излъчването си получава 6000 предварителни поръчки.
- Екипът на Елвис е бил известен като “Мафията от Мемфис”. Всички негови членове са носели пръстени от злато и диаманти, подарени им от певеца. Върху тях е имало гравирана мълния и буквите TCB (съкращение от израза “Take Care of Business”, което в превод означава “Грижи се за бизнеса”).
- През 1960 г., след отбиването на военната си служба, Елвис тежи 76 килограма. В деня на смъртта му теглото му е 120 килограма.
Испанският певец Абелардо Наваро, облечен като Елвис, пее по време на концерт в негова памет в град Алмерия. Снимка: Ройтерс
- Елвис е участвал в 31 игрални и в 2 документални филма. Нито един от тях не е бил номиниран за Оскар.
- Елвис има 14 номинации и 3 награди Грами.
- Първата публична изява на Елвис е на панаира “Мисисипи-Алабама”. Тогава той е 10-годишен, но се явява на конкурса за певци, облечен в каубойски костюм и се налага да стъпи на стол, за да може да стига до микрофона. Изпълнението на песента “Old Shep” на Ред Фоли му печели второто място в състезанието.
- По време на музикалната си кариера Елвис записва повече от 600 песни, но нито една не е написана от него.
- До около 20-тата си година Елвис е с руса коса.
- През 1954 г., докато записва дебютните си песни в студио “Сън”, Елвис се явява на прослушване за квартета “Songfellows”, но не го одобряват.
- На 30 юли 1954 г. Елвис изнася един от първите си концерти в парк в Мемфис. По време на шоуто е много нервен и краката му започват да треперят толкова силно, че крачолите на панталона му чарлстон се залюляват. Момичетата в публиката пощуряват и музикантът решава да включи тези движения в бъдещите си концерти.
- Някои от сценичните костюми на Елвис тежат повече от 13 килограма.
- Елвис е потомък на прадядото на Ейбрахам Линкълн и далечен братовчед на бившия американски президент  от 70-те Джими Картър.
- На 21 декември 1970 г. Елвис се среща с президента Никсън в Белия дом. Преди това му изпраща писмо от 6 страници, в което изразява желанието си да бъде назначен за “федерален агент с неограничени пълномощия” към Бюрото по наркотиците и опасните лекарства. По време на срещата Пресли определя членовете на групата “Бийтълс” като “врагове на Америка” заради любовта им към наркотиците и анти-виетнамските им политически убеждения. Никсън не се съгласява да изпълни молбата на Елвис, но му връчва значка с надпис “Специален агент”.
[swf] data=”http://www.youtube.com/v/Y4KbCsXNreE”, width=”425″, height=”350″ [/swf]
- Когато Елвис открива, че жена му Присила има връзка с Майк Стоун – инструктор по карате и техен семеен приятел, побеснява и заявява: “Има твърде много болка в мен… Майк Стоун трябва да умре.” По-късно, вече успокоен, казва на бодигарда си Ред Уест: “Да оставим нещата така. Може би убийството е твърде крайна мярка.”
- Елвис е имал черен колан по карате. Той се запалва по бойните изкуства през 1958 г., докато отбива военната си служба в Германия. Черния си колан получава през 1960 г. преди завръщането си в Щатите. Любовта му към бойните изкуства продължава през целия му живот.
- Извън Щатите е изнасял само пет концерта – всички те са в Канада през 1957 година. Малко преди смъртта си започва да организира европейско турне.
- В началото на 60-те години Елвис осиновява шимпанзе на име Скетър, чийто предишен собственик е цирков артист. Маймуната е обучена да гледа под полите на жените и това страшно забавлява Елвис. Той често събира в дома си своите приятелки и кара Скетър да изпълнява атрактивния си номер.
- Елвис е изключително лаком дори преди да натрупа килограми в последните години от живота си. В началото на кариерата си той заявява в интервю за списание “Country Song Roundup”, че може без проблем на едно ядене да погълне 8 огромни сандвича със сирене, два с бекон, маруля и домати и три млечни шейка.
Восъчната фигура на Елвис в Музея на мадам Тюсо в Лас Вегас. Снимка: Уебшотс
- Докато снима филма “Viva Las Vegas” през 1964 г., Елвис започва връзка с екранната си партньорка – актрисата и певица Анн-Маргрет. По настояване на мениджъра си Том Паркър певецът скоро прекратява отношенията си с нея, но след всеки неин концерт в Лас Вегас й изпраща цветя, аранжирани във формата на китара.
- Членовете на британската група “Лед Цепелин” били големи фенове на Елвис и имали огромно желание да се срещнат с него. През 1973 г. това най-неочаквано се случило в хотел в Лос Анджелис. Момчетата от “Лед Цепелин” останали безмълвни от изненада, но Елвис се приближил до тях и разменил часовника си за 5 хиляди долара с този на басиста на групата Джон Пол Джоунс, на който имало снимка на Мики Маус. От този момент нататък музикантите от групата имали запазени места на първия ред на концертите на Елвис.
- Пресли е колекционирал мраморни статуи на Венера Милоска и Жана д’Арк.
- През 1973 г. Елвис подарява на боксьора Мохамед Али бяла роба за 10 хиляди долара, на чийто гръб са избродирани думите “Шампионът на народа”. Али е трогнат и носи робата по време на първия си мач с вечния си съперник Кен Нортън. Във втория рунд Нортън чупи челюстта на Али, а после го побеждава. Мохамед се заклева никога повече да не носи бялата роба, но остава близък приятел на Елвис.
- Любимата паста за зъби на Елвис била “Колгейт”, любимият му афтършейв – “Брут”, а любимата му напитка – “Пепси”.
- Елвис е бил страстен колекционер на оръжия.
- Последният филм, който музикантът гледа в киносалон, е “Шпионинът, който ме обичаше” от поредицата за Джеймс Бонд. В деня преди смъртта си той се опитва да си уреди копие на “Междузвездни войни: Епизод IV – Нова надежда”, за да го гледа с дъщеря си, но не успява.
Почитател на певеца позира до негов портрет пред имението Грейсленд в Мемфис. Снимка: Ройтерс
- Рожденото име на музиканта е Елвис Арон Пресли, но на надгробния му камък пише Елвис Аарон Пресли. Малко преди смъртта си той решава да прибави още едно “а” към второто си име, за да го направи библейско (библейският Аарон е брат на еврейския пророк Моисей).
- През 1982 г. имението Грейсленд започва да функционира като музей. Годишно то привлича 600 хиляди души и носи приходи от около 30 милиона долара.
- През 2006 г. Елвис беше изместен от първото място в класацията на “Форбс” за най-добре печелещите мъртъвци. На челната позиция застана Кърт Кобейн – самоубилият се вокалист на група “Нирвана”.
- В края на 2004 г. импресариото Робърт Силърман купи 85% от собствеността на Пресли, което включва правата върху името му и управление на имението му Грейсленд. Дъщерята на певеца Лиса Мари притежава останалите 15%.

Елвис бил притеснителен любовник

Краля е имал над 1000 жени, но предпочитал да блесне пред неопитни момичета Елвис Аарон Пресли (08.01.1935 г.16.08.1977) е роден в бедна фамилия в Мемфис. Първата си китара малкия Елвис получава за своя 11-и рожден ден. Неговите родители нямали пари да подарят на сина си това, което наистина желаел - колело. С инструмента те се надявали, че ще го отделят от вредните изкушения на живота. Младият Елвис води двойствен живот - на доброто момче и на бунтара. Той носи лъскави дрехи в розово и черно и подражава на Джеймс Дийн. От друга страна, Пресли е дълбоко религиозен и посещава църквата редовно. След завършване на училище той започва работа като шофьор на камион. Плаща $4 за първия си запис, който е предназначен за подарък по случай рождения ден на майка му. Когато Сам Филипс от "Сън рекърдс" го чува, той разбира, че мечтите му стават реалност. "За бял музикант с гласа и чувствеността на чернокож бих дал и милиард долара!", казва маститият шеф. Така започва всичко. Нито един биограф досега не е успял да предаде истинското въздействие на плътните устни, премрежените очи и почти животинската сексуалност на певеца. През 1955 менажер на Елвис става опитният Том Паркър от "Колонел". Същата година певецът подписва договор с RCA и купува розов кадилак за семейството си. Елвис вилнее и безчинства на сцената. Тъпче панталона си с тоалетна хартия, за да подчертае своята мъжественост. Една Хопър го нарича "заплаха за младите момичета", но впоследствие променя мнението си и дори веднъж танцува с него туист на парти в Холивуд. Наричат го с прякора Elvis-Pelvis (Елвис-дупето) и Sir Swivel Hips - "Сър Въртящи се бедра". Елвис мрази този имидж и е дълбоко наранен от приписваната му сексуална слава. "Никога не бих наранил момиче - аз просто живея, когато пея - ако трябва да го правя скован, ще умра!", казва Кралят. "Не се чувствам секси, докато съм на сцената", оплаква се той на майка си. Така през 1955 г. във Флорида полицията се опитва да го принуди да пее, без да се върти бедра на подиума. През 1956 г. той вече е направил първия си милион; на следващата година купува за родителите си "Грейсленд" - имението с 23 стаи в Мемфис. През 1965 г. вече е най-високо платената личност в историята на музикалния бизнес. През живота си той спечелва може би милиард долара. Неговото участие в шоуто на Ед Съливан е гледано от 54 млн. американци, а рейтингът му е по-висок от този на президента Айзенхауер. Между 1961 г. и 1967 г. Елвис не изнася концерти. След завършването на двугодишната му служба в армията през 1960 г. Пресли се концентрира в кариерата си на актьор в безвкусни холивудски продукции. Връща се на сцената през 1968 г. за коледното шоу на NBC и отново започва да пее пред публика. Американската мечта Елвис обаче има и тъмна страна. Той е прелетял хиляди мили само на сандвичи с желе и фъстъчено масло; живее само нощем и никога не излиза навън, за да не бъде нападнат от фенове; по цял ден гледа телевизия и изпада в пристъпи на ярост. Заобикаля се с поне 15 здрави южняци - така наречената "Мемфиска мафия", които служат като бодигардове, слуги, камериери или просто придворни шутове на Краля. "Грейсленд" постепенно се превръща в златен затвор и животът на Елвис тече в безгрижно вълшебство. Употребата на наркотици (Елвис използва шифъра "разходка до магазина") започва в армията с дексидрин. По-късно той започва да се тъпче с всякакви успокоителни. Неговите хобита са чисто мъжествени - певецът събира оръжия, мотоциклети, униформи. Появяват се първите сериозни проблеми със здравето, Елвис започва да пълнее. На 42 години той е намерен мъртъв след сърдечна криза в спалнята си в "Грейсленд". В кръвта му са открити повече от 10 различни медикамента. След смъртта на Краля започва масова истерия. Момичета крещят, че са правили любов с духа му "Грейсленд" е окупиран от женски тълпи. Много биографи лансират идеята, че голямата любов на Елвис е всъщност неговата майка Гладис. Тя живее за сина си и го боготвори. Когато умира през 1958 г., Пресли е съкрушен. Елвис има само още една голяма любов - Присила. Когато е в Германия като войник, Пресли среща 14-годишното момиче, дъщеря на американски офицер. "Сила" - както той я нарича, е женствена, невинна и забележително зряла за възрастта си. Той получава от баща й позволение да я отведе в "Грейсленд". Записва я в католическо училище. "Бил съм с не по-малко от 1000 жени в живота си, но тя е единствената за мен", казва Пресли. Двамата спят заедно, но Елвис не позволява на Присила да го придружава в Холивуд, където има десетки любовници. Освен звездите Краля се заплесва и по простосмъртни. Вирджиния Съливан, касиерка в киносалон, твърди, че била негова любовница в продължение на 14 години - от 1953 г. до 1967 г. Елвис се жени за Присила през 1967 г, когато тя навършва 21. Точно девет месеца по-късно се ражда дъщеря им Лиса Мари. "Мемфиската мафия" бди над Присила денонощно. Тя обаче се уморява от живота в "Грейсленд", тъй като прекарва седмици, без да види съпруга си. Но дори докато Елвис е вкъщи, те нямат личен живот - антуражът им ги следва навсякъде. След петгодишен брак Присила съобщава на Елвис, че е влюбена в друг мъж и иска да го напусне. Любовникът е Майк Стоун, нейният учител по карате. Семейството се разделя през 1972 г. и се развежда година по-късно. Присила получава $2 млн. Елвис изпада в депресия. Запълва живота си с дрога, жени, работа и ядене. След Присила за Елвис има само една важна жена - Линда Томсън, "Мис Тенеси за 1972 г.". Когато среща Елвис, тя е девствена. Премества се в "Грейсленд" и връзката им продължава няколко години. В последните години от живота си Елвис среща още една "мис" - 19-годишната Джинджър Олдън, "Мис Мемфис 1976 г.". Той и подарява обичайния кадилак и пръстен за $85 хиляди. Тя е с него и в нощта на смъртта му. Въпреки че в началото на своята кариера Пресли е свенлив, той наистина е имал всяка жена, която е пожелал. Между 20 и 30-годишната си възраст, когато е млад и здрав, той редовно прави секс с две или три различни партньорки на ден. В края на дните му обаче дрогата напълно заменя секса Според биографията "Какво се случи?", чийто автори са трима от бившите му бодигардове, Кралят е имал изключително ясни предпочитания. Той не си падал по пищни бюстове, а харесвал стройните крака и бедра. Обожавал изящните и женствени дами, но непременно неомъжени и без деца. Веднъж загубил напълно интереса си към своя приятелка, когато научил, че е майка. Обичал да гледа себе си и своята партньорка в огледалото, монтирано на тавана в спалнята. Елвис Пресли всъщност предпочитал младите и неопитни момичета, които не биха могли да го сравняват с никого, твърдят още авторите на "Какво се случи?". Дори абсолютен крал като него не можел да се отърве от своята притеснителност.