неделя, 26 септември 2010 г.

Колко пари ще Ви донесат щастие?

Колко пари ще Ви донесат щастие?

Щастие с пари не се купува, твърдят поетичните души.


Обаче финансисти и психолози са на противоположното мнение, пише novinar.net.

Според изследване на Американската академия на науките емоционалното състояние и усещането за щастие на хората се подобряват с увеличаване на дохода със 75 000 долара.

Това е праг, след който усмивката не слиза от лицето на човека и той започва да се наслаждава на малките радости в живота, сочи изследване сред 450 000 американци.

Изводът на учените бил, че колкото силна е корелацията между равнището на дохода и удовлетворението от живота, толкова е малка тя между количеството пари и положителните емоции.

Наскоро медиите съобщиха за проучване, според което всеки седми англичанин има банкова сметка, в която пази пари тайно от семейството си.
Четвърт от хората, които не обелват дума за фонда “И аз съм човек”, казват, че спестяванията им са само в случай че се разделят с половинката.

18 на сто твърдят, че това е лична работа и не засяга семейството. Някои казват, че така се чувстват по-независими, други – че искат да опазят парите си от своя широкопръст партньор...

Същото изследване показва, че тайните спестявания са 2 пъти по-характерни за господата, отколкото за дамите и силният пол влага 10 на сто по-големи суми. Но и финансисти смятат, че тайните сметки могат да усложнят отношенията и препоръчват титулярите да осведомят семейството.

Друго английско изследване сочи, че не бързата кола, голямата къща, престижната работа и дебелият портфейл правят щастлив своя притежател, а сравнението с това какво имат съседите.
Съобщено бе, че над 10 000 души били анкетирани в продължение на 7 и повече години колко щастливи се чувстват и отговорите им били съпоставени с данни за личните доходи.

Оказало се, че щастието е в превъзходството над околните, не в парите... И въпреки всичко различните народи с векове отработват средства за привличане финансовия късмет:

* В Европа на почит е касичката-прасенце, която трябва да приучва на пестеливост от детска възраст. По Игнажден у нас смятат за едно от най-добрите предзнаменования на богата година полазник-прасе, защото животното рие само напред.

* Японците си имат котка на късмета – легендите твърдят, че порцелановата фигурка носи богатство, с лапичките си тя примамва клиенти и пари.

* Китайците съветват за късмет в офиса да се държи златна рибка или да се сложи талисман кораб, натоварен със съкровища.

* Много народи вярват, че печалби носи и първата получена в бизнеса паричка – тя не се харчи, за да привлича нови постъпления. Някои търговци потъркват получените банкноти в брадата си – да се множат парите, колкото са космите в нея.

"Титаник" потънал заради човешка грешка


"Титаник" е потънал заради навигационна грешка на рулевия, който управлявал кораба в нощта на 14 април 1912 г. Това твърди Луиз Патън, внучка на един от оцелелите при трагедията членове на екипажа.

В излязлата си наскоро книга Патън подробно описва ситуацията и приписва случилото се на различията в управлението на ветроходи и параходи, съобщава "Ню Йорк Таймс", предаде dnevnik.bg.

По думите й айсбергът бил забелязан още докато бил на 2 мили от кораба и екипажът имал достатъчно време да реагира. Рулевият обаче не разбрал правилно командата на помощник-капитана и вместо "пълен ляв", завъртял руля точно в обратната посока, което довело до сблъсъка.
Патън обяснява грешката с различията в навигацията при ветроходните и параходните кораби. Според нея командата "пълен ляв" при ветроходите означавала завъртане на руля до крайно дясно положение, колкото и странно да звучи това днес. По-голямата част от екипажа на "Титаник" били прекарали живота си на такива кораби, което довело и до фаталния край, твърди тя.

Тя научила тайната от своята баба през 60-те години на миналия век. Разказва, че дядо й, който бил единственият оцелял от ръководния състав на кораба, прикрил истината, за да запази репутацията на компанията, в която работел. Поради тази причина излъгал и разследващите за случая, като им казал, че "не е разбрал какво се е станало".

Теорията на Патън веднага е опровергана от Сали Нийсън - правнучка на Робърт Хичинс - човекът, управлявал кораба при сблъсъка. "Той е имал 10-годишен опит, 7 от които като старши кормчия. Бил е на "Титаник" вече от четири дни и е управлявал кораба по четири часа на всеки осем, следователно е бил запознат със системата", казва тя и добавя, че изобщо не вярва на историята на Патън.

При трагедията, разиграла се на "Титаник", загиват 1517 души. Корабът е открит на дълбочина около 4000 метра през 1985 година, когато се установява, че той не е бил разрязан от айсберга, а най-вероятно се е разцепил по нитовете. През 2005 година изследователи стигат до извода, че нитовете, използвани при строежа на кораба, са били некачествени и най-вероятно това е причината за потъването му.

Белтъчна диета гони депресията през есента

Белтъчна диета гони депресията през есента

Понижаването на температурите и рязката им смяна през септември и октомври провокират не само тежки настинки и дори пневмонии, и обострят тежки хронични заболявания, но създават и предизвикват типичните за есента депресии.
Те се появяват неусетно с понижено настроение, сънливост, лесна уморяемост и нарушения в хранителния режим. Едни губят апетит, други точно обратното – започват да поемат огромни количества храна, но без да получават засищане и удоволствие от нея. При появата им да се потърси помощ от лекар-психиатър.
Промяната на хранителния режим е особено важен като съпътстваща терапия за преодоляването им. В менюто трябва да изобилстват белтъчините от животински произход – местни продукти, но най-вече пилешко и телешко месо, редовна консумация на яйца (поне два пъти седмично) и поне две чаши прясно или кисело мляко всеки ден.
Концентрираните белтъци подпомагат организма да преодолее неблагополучията от рязкото понижаване на температурите и намаляването на светлата част от денонощието, които поставят в стресова ситуация всички органи и системи.През есента с намаляване продължителността на деня и захлаждането на времето все по-често се проявяват не само апатията и безсънието, но и мускулната слабост и главоболието.
Зачестяват и оплакванията от болки в стомаха, белите дробове и гръдния кош. При ниски температури организмът става податлив към простудни и инфекциозни заболявания. Есента е сезонът на обострените хронични бронхити и провокира астматични пристъпи.
Допълнително за това допринася и формирането на смога при ниски температури. Рязкото преминаване от топло към студено, причинява стесняване на кръвоносните съдове и най-вече на артериите. Това е и причината при понижаване на температурите да се отчита увеличаване на случаите на инфаркти и исхемични инсулти, причинени от недостатъчното кръвоснабдяване на тъканите. Затова през есенно-зимния период честотата на мозъчните инсулти се увеличава при 48% от мъжете и при 40% от жените. Това са и сезоните на мигрената.
За предотвратяване на инсулти и инфаркти през есента се препоръчва намаляване на мазните храни, като допустимото им количество за деня е 30 грама. Необходимо е да се наблегне на витамините и антиоксидантите, както и да се намали до минимум алкохолът (100 мл седмично), и пълен отказ от цигарите.

За какво можем да ползваме кухненските "отпадъци"?

За какво можем да ползваме кухненските
Кожата и други части на плодовете и зеленчуците, които хората са свикнали да изхвърлят, са богати на целулоза и вещества, които повишават имунитета, стига да не са обработвани с вредни вещества.

Инфокс.ру предлага различни хитринки, за да се използва тази сила – например добре измити картофени обелки да се мушнат във фурната с олио, сол и подправки и след 10-15 минути ще имате здравословен чипс, пише novinar.net

Мнозина ще възразят “Дотам ли сме опрели?”, но находчивите домакини знаят, че измитите картофи са много вкусни, ако се пекат набодени с вилица и после се консумират с кората.

Ако ги предпочитате варени, пригответе ги също с кората, но пуснете във водата малко сол и парче масло, ще станат по-вкусни. Вода, в която сте варили само чисти картофи, помага за ставни проблеми, но изисква специален хранителен режим.

* Не е нужно също да белите моркови, твърдят специалистите, богати са на бета каротин и подобряват зрението, имунната система. За гарнитура ги използвайте старателно измити и рендосвайте с кората. От стъблата на броколите можете да отделите цветчетата и после да ги приготвите като аспержи – едно стъбло гарантира дозата витамин С, нужна за деня. Нашите домакини пък напомнят, че е добре да се използват кочани от обикновено зеле, да си гризне човек такова нещо е полезно за зъбите.

* Учените потвърдиха огромната полза от ябълковите обелки в борбата с рака на простатата и на гърдата. Е, ако обичате сандвичи с шунка и кашкавал, подобрете вкуса им, като ги запечете и с няколко ябълкови обелки. Почитателите на кивито пък ще укрепят тонуса си, като се поглезят със сок от плода, стига да го измият хубаво и необелен да го турят в блендера, после да добавят кисело мляко, ягода, портокалов сок.

* Находчиви домакини сушат обелки от ябълки за подобряване вкуса на чайовете през зимата. Други правят сухи запаси и от обелки и семки от дюля, от динена кора, от листа на смокиня, също от ягода, малина, къпина...

* На почит са корите от цитрусовите плодове. Учените не ги препоръчват само като ароматизатор на сладки. Портокаловата кора може да бъде смесена с подправки, домати и пр. за чили сос. Отвара от кора от мандарина подобрява апетита и помага при кашлица, а с кора от грейпфрут се налагат петите на краката след баня, за да не загрубяват. Тънки лимонови резенчета посипете обилно със захар и оставете в затворено бурканче в хладилника, да са под ръка за домашни печива.

* Лекува и кора от нар – тя помага при стомашни проблеми, а обелки от краставица са чудесно средство при изгаряне и за козметични процедури. Мнозина използват като цяр кора от ряпа и обелки от кромид, лукът помага срещу мазоли, люспите му може да оцветят и коса, не само великденски яйца.

* Отвара от орехи с черупките, лукчета, листа индрише и локум е лесно средство срещу кашлица.

Юлияна Дончева е бременна.

Юлияна Дончева е бременна?

Малко преди да стартира благотворителното забавно шоу по Нова телевизия – „Байландо”, една от поканените за участие ВИП персони категорично отказа да участва. Първоначално Юлияна Дончева посочи общото –„лични причини”.

Преди дни обаче излезе наяве истинската причина. Бившата депутатка присъствала на ревюто на Жени Живкова и там признала на по-близките си приятелки, че е отказала „Байландо” понеже разбрала, че чака дете.
Веднага, когато научила благата вест, решила, че няма да е добре да се претоварва физически. Иначе на ревюто Дончева беше дала обувки от собствения си бутик за разходките по подиума на Женините манекенки. В магазина й се продават моделите на модния ас Чезаре Пачоти.

Неотдавна хубавицата мина под венчило за втори път с царствена церемония във Велико Търново. Сега вече се знае, че тя и известния борец Стъки ще стават родители.

Емилия: Моето незабравимо лято...снимки със сина й

Днес най-сетне намерих време да кача снимките от фотоапарата си.
Искам да споделя незабравими моменти от моето лято, което беше много весело и слънчево.

Със сина ми:




Много съм щастлива, че Иван съвсем скоро ще започне в желаната от мен детска градина...


Няколко снимки от Турне 2010:



В "Камелот":




В "На кафе":





Соня Немска: С Денислав ще се оженим

Соня Немска: С Денислав ще се оженим

Соня Немска разкрива в новия брой на списание Story, че с любимия й Денислав отдавна се готвят за сватба.
„Той казва, че ще се оженим, когато има достатъчно пари. Все пак няма аз да плащам сватбата“, категорична е изпълнителката.

Наскоро бивша изгора на Денислав - плеймейтката Светлана сподели, че според нея Соня Немска има сериозни проблеми.         


Тя твърди също така, че двамата никога не са се разделяли и дори е готова да му прости още изневери.
Соня признава, че с половинката й често си мечтаели за сватбения си ден. Обсъждали кого ще поканят и как ще направят церемонията, но засега имало голяма пречка, която ги спирала да застанат пред олтара.

Денислав: Не искам нито Соня Немска, нито Славена

Денислав е пред нервна криза, алармират близки до него. След като се превърна в ябълката на раздора между Соня Немска и Славена, плейбоят започнал да се оплаква от психически тормоз.
Денислав едва издържал на емоционалните изблици на двете си изгори и решил да прекъсне всякакъв контакт с тях. "Не съм нито със Соня Немска, нито със Славена. Взех решение да нямам връзка с никоя, тъй като и двете ме натоварват. Не мога повече да я карам така. Непрекъснато ми звъни ту едната, ту другата и ми крещят. Не мога да угодя и на двете", разяснил Денислав.Денислав: Не искам нито Соня Немска, нито Славена.
Той взел решението да остане сам, след като гръмна скандалът, че Соня Немска заплашва Славена с побой. Двете се изпокараха, тъй като не успяха да се разберат коя е актуалната му любовница.
"Разделих се със Соня, защото ми изневеряваше. След като приключих връзката си с нея, започнах да се виждам със Славена. Соня обаче явно не може да се примири със статута на бивша и започна една разправия между двете. Не искам да се карат за мен. Имал съм възможност да бъда и с двете и съм го направил. Сега съм решил да нямам нищо общо и с двете", споделял за драмата Денислав пред приятели.
.

Разтението чудо-Алое Вера

Алое Вера - често наричано "Растение чудо" или "Лек от природата"Често наричано "Растение чудо" или "Лек от природата", Алое Вера крие много изненади. То расте най-добре в райони с горещ и сух климат и много хора го бъркат с кактус, но всъщност принадлежи към семейството на лилиите. Алоето запазва свежестта си при условия, в които други растения биха изсъхнали и загинали, като затваря порите си, за да предотврати загубата на ценна влага. Съществуват над 200 разновидности Алое, но най-ценно за човечеството е лечебното Алое Барбадензис Милър (Алое Вера).

Древни паметници свидетелстват, че свойствата на Алое Вера са известни от векове. Терапевтичните му и лечебни качества са издържали изпитанията на времето над 5000 години. През 1862 г. Георг Еберс пръв открива колко ценено е Алоето още от древността в египетски папирус. Древногръцки и римски лечители го прилагат много успешно като лечебна билка. Изследователи откриват, че това растение е познато и в китайската, и в индийската култура. Египетските царици го използват в стремежа си да постигнат идеална физическа красота, а във Филипините го смесват с мляко, за да лекуват бъбречни инфекции. Алоето се споменава и в Библията, а според легендата Александър Велики завладява остров Сокотра в Индийския океан заради Алоето, което растяло там и било необходимо за лечение на ранените му воини. Но бързият прогрес на документираната медицина на запад и преселването към райони с по-умерен климат води до намаляване на популярността и употребата на Алое Вера.
В наши дни, макар медицината и лекарствата да са ефикасни за лечението на повечето болести, тяхната продължителна употреба води до появата на странични ефекти. Ето защо много от потребителите и учените се връщат към по-традиционните природни терапии, пренебрегвани толкова дълго. В резултат на това Алое Вера отново привлича вниманието, предлагайки многобройните си свойства за подобряване на здравето и качеството ни на живот.
Но популярността на Алое Вера в области, където то не вирее, се дължи изцяло на патентован процес, наречен стабилизация. Нека разгледаме един прост пример – ако разрежете ябълка и я оставите на открито, плодът бързо потъмнява. Същото се случва и с алоето. В природата прозрачният гел във вътрешността на листата му е добре защитен от месестата им кора, която предотвратява загубата на влага и го предпазва от вредното въздействие на атмосферата. Процесът на окисляване започва веднага щом листото бъде отрязано и ако не бъде спрян, голяма част от полезните качества на гела се губят. Стабилизацията е метод за съхраняване на ценния гел в състояние, възможно най-близко до първоначалното, без загуба на лечебните му свойства. Без стабилизация настъпва окисляване и разваляне на гела, дори и при охлаждане. Форевър Ливинг Продъктс (ФЛП) притежава патенти за процеса на стабилизация, което ни дава възможност да постигнем качество на продуктите без конкуренция.

Съвети за бели и здрави зъби

Cepillo de Dientes
Красивата усмивка може да отвори много заключени  врати, а едно от най-важните условия за нейното постигане и поддържане е правилната хигиена на зъбите. Има четири правила, които трябва да спазвате, ако искате да имате здрави и бели зъби:
1. Редовно почистване на устната кухина
2. Правилна техника на почистване
3. Подходяща паста за зъби
4. Щадяща четка за зъби
Добре е да сменяте четката си за зъби на всеки три месеца, тъй като се обитава от огромно количество микроби. Знаете ли, че човешката уста съдържа най-голямо количество микроби от целия организъм, приблизително 80 % , а влажната среда на четката ви за зъби е идеално условие за тяхното развитие. Избягвайте прекалената консумация на кафе, газирани напитки, черен чай и червено вино, тъй като те са главните виновници за потъмняването на зъбите ви. Опитайте се да откажете цигарите или да ги сведете до минимум. Старайте се да консумирате повече храни, които естествено почистват зъбите ви- ябълки, моркови, както и всякакви сурови зеленчуци и полодове. Намалете до минимум консумацията на храни богати на захари. Захарта е един от най-големите виновници за появата на кариеси. Когато миете зъбите си винаги движете четката с въртеливи движения в отвесна посока от венците към зъбите. Мийте зъбите си най-малко по две минути сутрин и вечер, а ако е възможно и след всяко хранене. Ако нямате възможност да измиете зъбите си след обяд, може да ги изплакнете само с вода или да ги почистите с конец за зъби. Посещавайте редовно зъболекаря си, препоръчително е да преглеждате зъбите си поне на 3-4 месеца. И накрая…. забравете мита, че ако не те болят зъбите, няма смисъл да ходиш на зъболекар.

Най-вкусната диета е на София Лорен

Sophia Loren Hotel Ritz 1979 - 01 - 1024

Ако все се каните да започнете диета и все се възспирате заради ограниченията на всичко, което обичате да хапвате, то тогава се запознайте с диетата на най-успешната италианска актриса в световен мащаб на всички времена – София Лорен.
Най-привлекателното нещо в тази диета е възможността да си похапнете от любимите спагети.
Диетата на София се базира на една нейна мъдрост – не консумирай прекалено много калории при едно хранене и контролирай порциите.  За да не злоупотребявате с мазните и натоварващи сосове, например, е по-добре да ядете спагетите с нискомаслена сметана.

Ден първи:

Закуска: 170 грама портокалов сок и едно твърдосварено яйце
Обяд: салата от зеленчуци с 60 грама пилешко месо (или друго по избор, което да съдържа по-малко мазнини).
Вечеря: 115 грама карарони, салата от спанак, залята с нискокалоричен сос.
Десерт: ябълка.

Ден втори:

Закуска: чаша овесени ядки със същото количество прясно мляко.
Обяд: Салата от свежи плодове и половин чаша извара.
Вечеря: 115 грама спагети с пилешко месо – накъсано.
Десерт: круша.

Ден трети:

Закуска: сандвич с обезмаслено сирене.
Обяд: 115 грама зелена салата с варено пилешко месо.
Вечеря: 170 грама лазаня с обезмаслен кашкавал, голяма зелена салата с постна заливка.
Десерт: 2 кайсии.

Здраве и вегетарианство

cold soba bento

От избора на храната, която консумираме, буквално зависи нашият живот. Това е безспорно. Затова за всички нас е изключително важно да имаме достатъчно обективна информация по въпроса кои храни са здравословни за човека и кои – не.
Съвременната медицинска общност като цяло все още не е единодушна в отговора на въпроса здравословно ли е или не за човека да яде месо. И все пак през последните десетилетия все повече уважавани представители на медицинската наука убедително твърдят, че вегетарианското хранене е по-здравословно. Тяхното мнение се основава на личния им опит и на множеството научни изследвания, провеждани по цял свят от утвърдени научни колективи. Все повече научни факти сочат, че вегетарианското меню поддържа по-добре здравето на човека и го предпазва от множество болести (сърдечен инфаркт, атеросклероза, мозъчен инсулт, рак, затлъстяване и др.), които са бич за съвременното човечество.
Месодобивната промишленост в световен мащаб е една жестока, но добре разработена и много печеливша машина за печелене на пари. Последните, които биха признали, че яденето на месо е нездравословно, са именно заетите в месопроизводството и търговията с месо, защото това признание работи против техните материални интереси. Дори може да бъдете сигурни, че по-невежите или безскрупулни представители на този оцапан с кръв бранш ще се опитват с реклами и други посредници до последно да ни убеждават, че непременно се нуждаем от месо. Затова ви съветваме: НЕ обръщайте внимание на платените реклами и заинтересованите мнения – търсете истината при неподкупените. И сред неподкупените търсете мнението на добре осведомените.
Можете да бъдете сигурни, че фактите в полза на вегетарианското хранене са вече достатъчно категорични и неопровержими, щом това вече са принудени да признаят дори официални държавни служители, ангажирани в месния бранш:
ДЕЙВИД СТРОУД от Американския институт за месото казва:
“Някои хора ще продължат да искат да ядат месо… Ние сме съгласни, че вегетарианството е по-здравословно.”

Френската кухня – парадоксална, но изискана и вкусна

Cheese, Bread and Cookies

Френската кухня си е изградила репутацията на най-добрата в света. В нея широко се използват риба и морски продукти, телешко, агнешко, птиче, заешко. Свинското месо е застъпено най – малко. Охлювите и жабешките бутчета се считат за изтънчен деликатес. Приготвянето на месо с плънка е широко разпространено.От зеленчуците преобладават грах, ангинари, аспержи, чесън, домати, бамя, гъби. Яйцата са също важен елемент от френската кулинарна традиция. Типичен пример е многообразието от рецепти за омлети.
Много разпространен като подправка е т. нар. „буке гарни“ (bouquet garni), представляващ връзка от магданоз, мащерка, дафинов лист, босилек, стрък от целина, розмарин, чубрица. Съставките могат да варират в зависимост от ястието за което се използва. Връзката се готви заедно с ястието, след което се премахва.
Друг изключително важен и популярен продукт във френската кухня е сиренето. Използват се широко както като съставки за сосове, така и като десерт, който според традицията се състои от 4 вида сирене: прясно, отлежало, с плесен и твърдо. Обикновено се предлага заедно с плодове като ябълки, грозде, ананас и др.
Фламбирането е един от най-важните методи за финалното оформяне на някои месни ястия, а често и най – голямата атракция при сервиране.

Кока-Кола пуска собствена модна линия

Кока-Кола пуска собствена модна линия
Култовият бранд Кока-Кола пуска собствена линия облекла.
За представянето на първата си колекция компанията избра слънчева Бразилия. Лица на рекламната кампания са популярните бразилски модели Leonardo Alberici , Iuri Jasper , Ana Paula Scopel , Renata Sozzi и Reinaldo Berthoti .

Дебютната колекция въплъщава най-актуалното в модните тенденции - синият цвят и флоралните принтове. Модната линия на Кока-кола включва както мъжки и дамски облекла, така и аксесоари.

Сплетени коси тази есен

Сплетени коси тази есен

През последните няколко седмици световните модните подиуми показаха кои тенденции при облеклото, прическите и грима ще се наложат през тази есен.

Ако искате да се придържате към атрактивните предложения на стилистите, не се колебайте, а сплетете косата си на плитка.
Това ще бъде един от най-големите хитове в прическите този сезон.
За да сте различни всеки ден фризьорите предлагат на вниманието ви много варианти.


За смелите дами има дръзки възможности, а за традиционалистките ще е подходяща сплетената на една страна коса, свободно падаща на едното рамо. Лесно може да се добави лента или диадема, която да направи прическата ви по-интересна.