неделя, 26 септември 2010 г.

Колко пари ще Ви донесат щастие?

Колко пари ще Ви донесат щастие?

Щастие с пари не се купува, твърдят поетичните души.


Обаче финансисти и психолози са на противоположното мнение, пише novinar.net.

Според изследване на Американската академия на науките емоционалното състояние и усещането за щастие на хората се подобряват с увеличаване на дохода със 75 000 долара.

Това е праг, след който усмивката не слиза от лицето на човека и той започва да се наслаждава на малките радости в живота, сочи изследване сред 450 000 американци.

Изводът на учените бил, че колкото силна е корелацията между равнището на дохода и удовлетворението от живота, толкова е малка тя между количеството пари и положителните емоции.

Наскоро медиите съобщиха за проучване, според което всеки седми англичанин има банкова сметка, в която пази пари тайно от семейството си.
Четвърт от хората, които не обелват дума за фонда “И аз съм човек”, казват, че спестяванията им са само в случай че се разделят с половинката.

18 на сто твърдят, че това е лична работа и не засяга семейството. Някои казват, че така се чувстват по-независими, други – че искат да опазят парите си от своя широкопръст партньор...

Същото изследване показва, че тайните спестявания са 2 пъти по-характерни за господата, отколкото за дамите и силният пол влага 10 на сто по-големи суми. Но и финансисти смятат, че тайните сметки могат да усложнят отношенията и препоръчват титулярите да осведомят семейството.

Друго английско изследване сочи, че не бързата кола, голямата къща, престижната работа и дебелият портфейл правят щастлив своя притежател, а сравнението с това какво имат съседите.
Съобщено бе, че над 10 000 души били анкетирани в продължение на 7 и повече години колко щастливи се чувстват и отговорите им били съпоставени с данни за личните доходи.

Оказало се, че щастието е в превъзходството над околните, не в парите... И въпреки всичко различните народи с векове отработват средства за привличане финансовия късмет:

* В Европа на почит е касичката-прасенце, която трябва да приучва на пестеливост от детска възраст. По Игнажден у нас смятат за едно от най-добрите предзнаменования на богата година полазник-прасе, защото животното рие само напред.

* Японците си имат котка на късмета – легендите твърдят, че порцелановата фигурка носи богатство, с лапичките си тя примамва клиенти и пари.

* Китайците съветват за късмет в офиса да се държи златна рибка или да се сложи талисман кораб, натоварен със съкровища.

* Много народи вярват, че печалби носи и първата получена в бизнеса паричка – тя не се харчи, за да привлича нови постъпления. Някои търговци потъркват получените банкноти в брадата си – да се множат парите, колкото са космите в нея.

Няма коментари: