неделя, 26 септември 2010 г.

За какво можем да ползваме кухненските "отпадъци"?

За какво можем да ползваме кухненските
Кожата и други части на плодовете и зеленчуците, които хората са свикнали да изхвърлят, са богати на целулоза и вещества, които повишават имунитета, стига да не са обработвани с вредни вещества.

Инфокс.ру предлага различни хитринки, за да се използва тази сила – например добре измити картофени обелки да се мушнат във фурната с олио, сол и подправки и след 10-15 минути ще имате здравословен чипс, пише novinar.net

Мнозина ще възразят “Дотам ли сме опрели?”, но находчивите домакини знаят, че измитите картофи са много вкусни, ако се пекат набодени с вилица и после се консумират с кората.

Ако ги предпочитате варени, пригответе ги също с кората, но пуснете във водата малко сол и парче масло, ще станат по-вкусни. Вода, в която сте варили само чисти картофи, помага за ставни проблеми, но изисква специален хранителен режим.

* Не е нужно също да белите моркови, твърдят специалистите, богати са на бета каротин и подобряват зрението, имунната система. За гарнитура ги използвайте старателно измити и рендосвайте с кората. От стъблата на броколите можете да отделите цветчетата и после да ги приготвите като аспержи – едно стъбло гарантира дозата витамин С, нужна за деня. Нашите домакини пък напомнят, че е добре да се използват кочани от обикновено зеле, да си гризне човек такова нещо е полезно за зъбите.

* Учените потвърдиха огромната полза от ябълковите обелки в борбата с рака на простатата и на гърдата. Е, ако обичате сандвичи с шунка и кашкавал, подобрете вкуса им, като ги запечете и с няколко ябълкови обелки. Почитателите на кивито пък ще укрепят тонуса си, като се поглезят със сок от плода, стига да го измият хубаво и необелен да го турят в блендера, после да добавят кисело мляко, ягода, портокалов сок.

* Находчиви домакини сушат обелки от ябълки за подобряване вкуса на чайовете през зимата. Други правят сухи запаси и от обелки и семки от дюля, от динена кора, от листа на смокиня, също от ягода, малина, къпина...

* На почит са корите от цитрусовите плодове. Учените не ги препоръчват само като ароматизатор на сладки. Портокаловата кора може да бъде смесена с подправки, домати и пр. за чили сос. Отвара от кора от мандарина подобрява апетита и помага при кашлица, а с кора от грейпфрут се налагат петите на краката след баня, за да не загрубяват. Тънки лимонови резенчета посипете обилно със захар и оставете в затворено бурканче в хладилника, да са под ръка за домашни печива.

* Лекува и кора от нар – тя помага при стомашни проблеми, а обелки от краставица са чудесно средство при изгаряне и за козметични процедури. Мнозина използват като цяр кора от ряпа и обелки от кромид, лукът помага срещу мазоли, люспите му може да оцветят и коса, не само великденски яйца.

* Отвара от орехи с черупките, лукчета, листа индрише и локум е лесно средство срещу кашлица.

Няма коментари: