вторник, 7 септември 2010 г.

КОГАТО НЯМАТЕ ПРЕПАРАТИ, ДОВЕРЕТЕ СЕ НА БАБИНИТЕ РЕЦЕПТИ

pochistvane
 ДОБРАТА ДОМАКИНЯ СИ ЛИЧИ ПО ЛЪСКАВИЯ ПРОЗОРЕЦ
Искате ли прозорците ви да искрят, измийте ги с хладка вода, в която сте прибавили 2-3 супени лъжици оцет на литър вода.
Ако се налага да миете заскрежени стъкла, първо ги изтрийте, с концентриран солен разтвор - 2 супени лъжици сол на чаша вода. После избършете със суха кърпа.
 Изпотяването и замръзването на прозорците ще предотвратите, като от вътрешната страна ги намажете с разтвор на спирт и глицерин - 1 част глицерин и 10 части денатуриран спирт.
 Вградените в мебелите стъкла и огледала почиствайте със смес от равни части вода и амоняк, като внимавате да не пръснете върху полирана част. След това изтрийте до сухо с мека кърпа.
 Засъхналите капчици боя първо се отстраняват с остър нож, а петънцата се заличават с ацетон или теренпентин.
 Следите от насекоми по прозорци, абажури и огледала изчезват с вода, в която има малко синка. Добра работа върши тампонът, натопен в оцет или спирт.
 Ако детето ви е рисувало с боя върху стъклото, избършете''произведението'' с горещ оцет.

УДОВОЛСТВИЕ Е ДА СТЪПВАШ ВЪРХУ ПРАН КИЛИМ.

Вълнени килими и пътеки се почистват с гъба, намокрена в пяна на сапунен разтвор. След това изтрийте с гъба, натопена в етилов или денатуриран спирт. Така и шарките ще станат по-ярки и бляскави.
 Добър ефект ще получите, ако към литър топла вода се прибави чаена лъжичка перилен препарат за вълнени дрехи или настърган сапун и малко терпентин.
 Ще освежите цветовете, ако изтриете килима или мокета с вода към която сте сипали малко оцет. Разсолът от кисело зеле също кара багрите да искрят.
 Мръсни килими с петна по тях се перат като първо се накисват във вода с амоняк - 1 супена лъжица на 1 л. вода. След това се търкат с четка, намокрена във вода и прах за пране- на 1л.1 ч.л. Плакне се няколко пъти, като към последната вода се прибавя оцет.
 Ако се налага да приберете за известно време килима, първо го покрийте с хартия. Отгоре поставете няколко пакетчета нафталин, навийте на руло и отново обвиите във хартия.

ПЕЧКАТА И БАНЯТА ИСКРЯТ ОТ БЕЛОТА
фурните на готварските печки се изтриват с хартия, натопена в смес минерално масло и газ.После се бършат със суха хартия. По-големи петна от ръжда първо се търкат с глазпапир или финна стоманена тел и тогава се почистват с газ и минерално масло. След това се намазва със специална паста и се лъска с четка.
 Емайлираните плочки стават като нови, ако се измият със смес от 40 г. сапун за пране, 20г.25-процентов амонячен разтвор, 50 г. калцирана сода и 2 литра вода. И ваните се почистват  със същия амонячно-соден разтвор с четка и се плакнат с топла вода.
 Жълтеникавите петна от капещия кран изчезват, като се търкат с кърпа, напоена с пет процентна сярна киселина и после се измиват с вода. Запомнете, че трябва да работите с ръкавици.
 Сифоните на умивалници и бани се промиват с горещ разтвор на натриева основа - 2 супени лъжици на литър вода.
 Клозетната чиния се мие с гореща сапунена вода и калцинирана сода - 2 супени лъжици на литър.
 Предмети от мрамор се почистват със сапунен разтвор, към който има амоняк - 1 супена лъжица на 1 литър сапунен разтвор. Те  придобиват блясък, ако се излъскат със смес от восък, терпентин и амоняк, с вълнена кърпа, а после с памучна. Пожълтелият мрамор се избелва с белина или три процентов разтвор на кислородна вода, смесена с глина на кашичка. Тя се нанася, престоява 1-2 часа, изтрива се с мека кърпа и накрая се подсушава.
 Гипсови предмети се чистят с кашица от равни части креда, бяла глина, гипс и бензин. Поставя се на дебел слой. След като изсъхне, получената коричка се отстранява, а остатъка се премахва с четка. Чак тогава се лъска с вълнена кърпа. За капак повърхността се натрива с кърпа, потопена в талк. Пожълтелия гипс се избелва  със смес от креда, бяла глина и три процентов разтвор на кислородна вода.

ЕСЕНТА НЕ Е ВРЕМЕ ЗА УНИНИЕ И БОЛЕСТИ

jena-esenНе гледайте на есента като време за депресии и простуди. Възприемайте я като сезон на изобилието от природни витамини, топлите багри, приятните спомени за лятната отпуска, плановете за положителни промени. С подходящо меню, физическа активност и антистрес програма ще укрепите имунната си система, ще подготвите своето тяло за изпитанията на късната есен и зимата.

Краят на лятото радва очите с пъстроцветното изобилие на вкусни плодове и зеленчуци. Възползвайте се максимално. Доматите съдържат растителни влакна, витамини А,С.Е, В група, минерални вещества особено калий. Те действат като антиоксидант, влияят добре на работата на сърцето и бъбреците. Чушките са богати на лутеин, необходим за доброто състояние на очите, на витамини А,Е, С, В група, йод, мед, цинк, силиции и др. Патладжаните нормализират водно-солната обмяна, понижават холестерола в кръвта, подобряват работата на сърдечния мускул. Полезни са и морковите, тиквичките, зелето, краставиците...

Облагодетелствани сме и с разнообразието от плодовете. В Китай, където за пръв път започнали да култивират праскови, те са символи на дълголетието, а древни легенди ги посочват като необходим компонент за приготвяне на елексира на младостта. Крушите се препоръчват при болести на черния дроб, холецистит, гастрит, болки и дискомфорт в червата. Сокът има общо укрепващо и тонизиращо действие. Ябълките намаляват риска от сърдечносъдови заболявания, астма, диабет, укрепват венците. За лечебните свойства на гроздето - обожаствявано растение с хилядолетна история, известно от библейски времена, има цяла наука наречена ампелография.

С всеки есенен ден слънцето и топлината намаляват. За да не се подаде организма на повика на ''зимен сън'', трябва да се движите. Използвайте всяка възможност да ходите пеша. А ако сте почитател на водата, като укрепващо здравето средство, плувайте възможно по често. Хидромасажът подобрява кръвообращението, ускорява обменните процеси, прави кожата еластична и гладка, укрепва организма като цяло, действа закаляващо.

Известно е, че недостигът на слънчеви лъчи предизвиква умора, апатия, депресия, неврози. А лошото настроение отваря пътя на есенните инфекции. Внесете светлина в дома си. Свалете щорите, измийте прозорците.

Търсете поводи за положителни емоции и вдъхновение. Сменете прическата си, купете си ярък чадър, през който есенното небе няма да ви изглежда толкова мрачно. Променете нещо в интериора, заемете се в свободното време с дребни ремонти, за да не ви остане време за скука и меланхолия. И повече се усмихвайте дори и без повод. Усмивката е най-късият път към здравето и красотата, способна да превърне есента в пролет.

Как да се целуваме по-добре?

Хората се целуват, за да удовлетворят една естествена потребност. Стремежът към човешки контакт се дължи на нашия инстинкт, той идва напълно естествено и не може да се обясни.Но техниката на целувката може да бъде обяснена. А да се научи да се целува по-добре, може всеки.
Изкуството на целувката
Какво трябва да се направи, за да може една целувка да се запомни дълго или дори завинаги от вас или вашия избраник?
1. Не се стеснявайте. Потенето на ръцете, виенето на свят, треперенето на коленете са сигурни признаци за това, че сте влюбени. А това е нищо, в сравнение с емоционалното и физическо удоволствие, което ще получите от целувката.
2. Ако имате възможност, създайте интимна и романтична обстановка. За тази цел са подходящи свещите и слабите лампи.
3. Не забравяйте да се погрижите за своя дъх. Лошият дъх може да убие всяко желание за целувка. Ако не сте си измили зъбите, използвайте дъвка или няколко стръкчета магданоз.
4. По време на целувката не стойте като "истукана". Нежно галете с ръка косата на партньора, докоснете ушите му, погалете раменете и гърба.
5. Не мълчете! Ако се целувате това не означава, че трябва да мълчите като риба. Прошепнете на любимия нещо нежно и приятно - само гъдела от дъха ви в ухото му, ще го възпламени още повече.
6. Не се напрягайте - отпуснете се! Напрегнатите устни могат да отблъснат вашия партньор или да го накарат да си помисли, че ви създава някакви неудобства.
7. Не се спирайте само на един вид целувка. Много мъже предпочитат "френската" целувка или както още я наричат "мокра" целувка. Повярвайте нежното докосване на влажни устни може да възбуди много повече, отколкото "общуването" с език.
Как можете да определите дали се целувате правилно?
1. Наблюдавайте реакцията на партньора. Ако той блажено отлита в бездната на вашата безкрайна целувка - може да сте сигурна в успеха си.
2. Ако партньорът ви е в поза за слушане на лекция по философия, трябва да се замислите какво да направите. Не забравяйте, че няма нищо по-добро за постигане на желания резултат от метода на пробата и грешката.
3. Ако той си затваря устата, отклонява от вас очи или веднага след целувката започва да коментира новините, това ще ви даде да разберете, че целуването не му харесва. Не се отчайвайте, а развийте въображението си и опитайте отново. Практиката ще ви доведе до победата!
Най-големите грешки при целуването:
1. Вие сте забравили за партньора си и искате да се целувате само заpади себе си, получавайки огромно удоволствие. Мислите си, че след като на вас ви е приятно, на партньора ви също трябва да му е приятно. Не забравяйте, че той също има предпочитания, чувства и очаквания.
2. Ако смятате, че широко отворената ви уста ще затъмни всичките очаквания на вашия любим, напълно се заблуждавате. Не трябва, разбира се, и да си свивате устните. Оставете го да ви подскаже какво му се харесва. Отговорете с взаимност и той ще ви отговори на свой ред.
Как да се научим да се целуваме по-добре?
1. Практикувайте, тренирайте - всичко идва с опита. Използвайте въображението си.
2. Настанете се удобно и се отпуснете. Представете си обекта на вашето обожание. Представете си, че се приближавате до любимия и започвате нежно да го целувате. Вложете във фантазирането си повече емоции и чувства.
3. Не е достатъчно да се научите само да се целувате с уста. Силният пол има много ерогенни зони. Изследователите съобщават, че 97% от мъжете се възбуждат моментално от целувката по шията. Когато той почувства горещят ви дъх по врата си, нежното докосване на устните и първите целувки - той ще е готов да се разтопи в ръцете ви.

ХУУДУ ИЛИ АФРИКАНСКА ЧЕРНА МАГИЯ

Хууду (hoodoo) не бива да се бърка с ууду (woodoo). Ууду е религия, докато хууду си е чиста проба черна магия, която се прави с една единствена цел: да навредим на нашите врагове. Как става това ли?...
Основната техника при този вид черна магия е изображението. Изображенията на вълнообразни линии, кръгове и кръстове на пода представляват нещо като капан, върху който вашият враг трябва да стъпи. Тези знаци се активират чрез изхрачване върху тях. Когато омразният вам човек ги настъпи, той „отравя” нозете си. Последствията от това са вечно нещастие и постоянни неприятности. Малшансът и болестите стават доживотен спътник на вашия враг.
Магическите изображения на пода трябва да бъдат изрисувани със специален прах, който се състои от сол, лют червен пипер, чер пипер, сяра, гробищна кал, кал, взета от кръстопът, пепел от огнище, счукани черупки от охлюви, паяжина, смачкани насекоми,  конопено въже, гума арабика, прах от кожата на гърмяща змия и яйце от черна кокошка.

СЪЗДАВАНЕ НА НЕЩАСТНИ ОБСТОЯТЕЛСТВА

Създаването на тези нещастни обстоятелства е особено силно застъпено в Африканската магия хуудуу. С тази техника можете осезателно да повлияете върху живота на хората около вас и да го превърнете в истински ад! Има няколко начина за постигане на това:
•   Чрез събиране на кал от обувките на врага и нейната обработка,
•   Чрез съблазняване или подмамване на врага да стъпи върху кутзузлийски кръст,
•    Чрез съблазняване или подмамване на врага да докосне с крака си отровно биле или корен
•   Чрез поставяне на подлудяващ прах в чорапа или обувката на врага ти,
•   Чрез изпиране на един чорап, принадлежащ на врага ти, с кутсузлийски кристали,
•   Чрез използване на магически черни свещи DUME (Death Unto My Enemies)

Кръстовете и змиеобразните вълнисти линии, предназначени за нараняване на врага, могат да бъдат изрисуване с тебешир, но могат да бъдат изградени и с малки камъчета в пясъка или прахта. Символите се разполагат по обичайния маршрут на визираната жертва. За да се активират те, е необходимо, както вече споменах, да се заплюят.
Оттук и страхът на чернокожите от подобни символи. Те никога не стъпват върху тях, защото нито един вещер не е обяснил досега какво се случва с невинни хора, имали нещастието да настъпят такъв един знак…

МАЛШАНС

Малшансът включва всички възможни беди и неприятности, споменати по горе. Те се предизвикват по множество различни начини: чрез устно проклятие, чрез настъпване на вълшебен прах или знак, чрез запалване на черни свещи, чрез поръсване на вълшебен прах зад гърба на врага, след като той те подмине. Може и трябва освен това да се използва прах от изгорели насекоми и змии, поставен тайно и незабележимо върху гърба на прокълнатия.
Доколко е ефективна тази магия? Пострадалите от нея (и останали живи след това) твърдят, че са съсипани, смазани. Те смятат, че никога повече няма да се оправят. Що се отнася до научните обяснения, те липсват изцяло. Науката, както е прието да се казва, мълчи по въпроса…ТАЙНИТЕ НА САТАНИНСКАТА СЕКТА


От незапомнени времена Дяволът се е смятал за Принц на злите духове, изкусител и съблазнител на човечеството, повелител на Ада и олицетворение на абсолютното зло. Напразни са били дори усилията на Инквизицията за  борба с тази напаст. Изтезанията и кладите на Църквата като че ли допълнително разпалвали вярата в дявола и той никога не оставал без почитатели.

Светата Инквизиция изпратила известния демонолог Пиер дьо Ланкор селището Лабурд, за да се справи с тамошните сподвижници на Сатаната. За три месеца той изгорил на клада 600 вещици и вещери. В своята книга „Описание на демоничното и зловредно непостоянство” дьо Лансор дава следното описание на дивите сатанински оргии:

„Танцуват безсрамно, гощават се и гуляят пламенно, съвокупляват се дяволски, содомизират отвратително, богохулстват скандално, отмъщават коварно, отдават се на всякакви гнусни, мръсни и безобразни желания. Държат се грубо като скотове, развъждат противни гадини като жаби, пепелянки и гущери, боравят с всевъзможни отрови и треперят над тях като над съкровища…”

Във великолепната си книга „Ангелско сърце” (филмирана от Алън Паркър) Уилям Хьотсбърг дава едно още по- ужасяващо описание на сатанинската оргия:

„Притаен в един ъгъл, видях свещите, дебелите черни свещи, наредени пред стената. Ако се вярва на книгите, те трябваше да са от човешка лой…

Церемонията се водеше от дебел и румен свещеник. Наметнат бе с черен епатрахил, извезан със златни кабалистични знаци, отпред разтворен. Отдолу беше гол и по възбудения му член играеше трепкавото зарево на свещите…

Силен бебешки плач се извиси над животинските възгласи на паството. От мрака се появи мъж, понесъл ритащо пеленаче. Свещеникът го сграбчи за единия крак и го издигна над главата си, надавайки вик:
-   О, Ваалберит, о, Велзевул, в твое има се поднася това дете.

Всичко стана много бързо. Свещеникът подаде детето на един от послушниците и пое от ръцете му нож. Острието лъсна в сиянието на свещите, когато преряза гърлото на кърмачето, чиито писък се превърна в хъркане.

Изнесоха закланото бебе… Руменият дебел свещеник отхвърли епатрахила и се сведе над девойката, опръскана с кръвта на бебето, и я облада с кратки, бързи тласъци, като куче…

Присъстващите побесняха… Захвърлиха наметала и маски и започнаха френетично да се чифтосват на плочите…”

Хьотсбърг описва тук най- важната и богохулна церемония на сатанинския култ, наричана ту черна литургия, ту черно причастие, ту черен сабат.

Черната литургия е всъщност една гавра. Тя е пародия на най- светия християнски ритуал и с течение на времето се е превърнала в кулминация на сатанинския култ. Да, култ, защото с течение на времето невинните занимания с черна магия лека- полека са се превърнали в истински сатанински култ. Има дори църква на Сатаната, чието седалище е в Ню Йорк.

Черната литургия е ответна реакция на жестокостта,  с която Инквизицията преследвала и наказвала набедените от нея магьосници и вещици. Тези черни литургии се отслужват и в наши дни, но последователите на Сатаната се кълнат, че вече не прибягват до човешки жертвоприношения.

Мнозина не приемат тези лудории на сериозно и смятат, че участниците в тях само търсят някакъв „възвишен” повод за организирането на оргии. Не бива да забравяме обаче, че в целия свят Сатанинската църква минава за една от най- опасните секти.

Тя има свой „филиал” и в България. Тази групичка от маниаци е много добре законспирирана и досега нито един разследващ журналист или полицай не е успял да проникне тайно в техните редици. Защото те съвсем сериозно заплашват със смърт всеки, който се опита да хвърли и един поглед зад кулисите на тяхната извратена и налудничава общност...!.....               -Мнозина не разбират необходимостта да си заземен. Скоро ще откриете, че когато се придвижвате към все по-голямо ускорение, ако не сте заземени, свързани, на нервната ви система ще е трудно. Важността да бъдеш заземен докато променяш своята честота е следната – когато честотата се променя, когато в тялото навлиза повече светлина, то започва да приема повече данни. Понякога много се отегчавате, живеейки във вашия свят и искате просто да се настроите на приемане. Ако не сте заземени, нямаше да разполагате с начин тази информация да навлезе във вашата реалност и вие да я използвате. Тя може просто да претовари вашата система, иначе няма да можете да преведете това, което приемате и няма да сте в състояние да останете спокойни. Вие трябва да балансирате едновременно много светове. Как правите това? Като го възнамерите. Посредством практика. Посредством “декрет”. Заземяването позволява на световете да се сливат и вие да получите достъп до много светове. То ви позволява да чувствате прилив на енергия там, където ви е необходимо, когато това ви е необходимо, за да станете супер-човек.

* Добър начин да се заземявате е да излезете навън и да седнете на земята.
* Излезте и бъдете сред природата.
* Застанете до някое дърво.
* Или седнете до някое дърво за малко.
* Или си изнесете един стол на слънцето и почетете книга, докато слънцето ви огрява.
* Или отидете да плувате, или потопете крака във водата.

Това са елементите. Те изграждат Земята, затова можете да ги почувствате. Вашата работа е да се развивате, тъй като, докато целият човешки вид се придвижва към сливане на измеренията, вашата нервна система трябва да бъде способна да преведе цялата информация, която ще взриви начина, по който дефинирате света. Абсолютно. Това е, което предстои. През последната година информацията, която може да ви е била известна от години, става все по-
общодостъпна. Много хора, които не се интересуват от извънземни, се интересуват от личното си развитие. Те са наясно с това, че е налице нарастващо движение. Нещо се променя. По целия свят. Не става дума само за САЩ. Съществува конфликт в тези времена на енергии. Можете да го наречете схватка. Можете да го наречете грандиозна битка. Битката ще стане още по-грандиозна. Въпросът е чия честота ще преобладава на тази планета и кой ще притежава, манипулира и определя вашата честота. И кои сте вие с маската на хора като честота, и каква точно е вашата задача в тези времена? От съществено значение е да знаете кои сте, какво правите и кога го правите. Докато ставате междуизмерни и докато честотите се променят и енергиите се ускоряват, това, което става е, че вашето тяло преминава през драстична, стремителна промяна. Промяна, с която нервната система, преносителката на информация, трябва да се справи.
Много от вас умеят да готвят и знаят как се използва готварската печка. Има неща, които известно време трябва да печете при 350 градуса и толкова. Това, което се случва на вашата планета сега е, че много хора функционират при честота 350, а сега честотата стига до 450 и до 500! – Те ще изгорят, ако не бъдат извадени и ако не намерят начин да се заземят, или да интегрират преживяването. Нека го правят, когато сигналния бутон им сигнализира, че са в много реалности. Вие трябва да се опитате да боравите с множество реалности едновременно, да си дадете сметка, че го правите и след това да имате място на тази ваша Земя, в която да преведете информацията. Вие нямаше да сте тук, ако за вас не беше важно да заземите информацията и енергията в Земята. Затова, винаги, когато се окажете електрифицирани или заредени с енергия, трябва да си дадете сметка кога сте в изменено съзнание. Трябва да си дадете сметка колко версии на изменено съзнание съществуват. След това трябва да инструктирате себе си да станете като огромен тръбопровод. Когато си дадете сметка, че сте в изменено съзнание и ви се дава
информация, изцеляваща енергия, екзалтация, приповдигнатост, функционирайте като тръбопровод. Пропуснете я през себе си. Признайте, потвърдете, че сте многоизмерно изражение. Регистрирайте го. Не го анализирайте. Оставете го да се филтрира през вас и да премине в Земята. Повече смисъл ще откриете в него по-късно.

малко инфо, което сигурно е познато...


Енергийните центрове  преобразуват енергиите на Вселената и  ги интегрират в нашето тяло ~ като всеки център съответства на определена жлеза и орган; те са като цветни батерии...
Относно храната и вкусовете: лютивият вкус - първа; бобови, ядки - втора; зърнени храни - трета, зеленчуци - четвърта, плодове - пета... Всъщност последните два енергийни центъра Аджна и Сахасрара нямат аналог на ниво физическа храна, по-скоро VІ-ият съответства на ~медитацията, и VІІ-ият на молитвата... 

I чакра: Муладхара, цвят - червен, мантра - ЛАМ
Основни функции: оцеляване, сила, утвърждаване на жизнената енергия.

II чакра: Свадистхана, цвят - оранжев, мантра - ВАМ
Има отношение към нашите първични инстинкти, личния и интимен живот, както и с родовата памет и продължаването на рода.
Основни функции: творчество, създаване на потомство, сексуалност, повишаване на жизнения тонус.

III чакра: Манипура, цвят – жълт, мантра - РАМ
Основни функции: воля, индивидуална сила, храносмилане.

IV чакра: Анахата, цвят – зелен, мантра - ЯМ
Основни функции: любов; състрадание; имунитет; сърдечна дейност.



V чакра: Вишудхи , цвят - светло син, мантра -  ХАМ
Основни функции: творчество и общуване

VI чакра: Аджна, цвят - тъмно син, мантра - ОМ
Основни функции: висш интелект, интуиция

VII чакра: Сахасрара, цвят – виолетов, мантра - АУМ
Основни функции: космическо съзнание.

ТРАДИЦИИ И СУЕВЕРИЯ

Традициите и суеверията сред славянските народи са много близки. Спазваните обичаи и поверия при посрещането на Новата година целят само едко - Новата година да бъде щастлива, изобилна и богата.

В много славянски народи има традиция с въже или панделка да се връзват заедно краката на масата, около която сяда семейството за празничната вечеря. Така и през следващата година всички ще бъдат заедно и няма да се разделят.

- Както посрещнеш Новата година, такава ще бъде цялата ти година. Затова трябва да направите весело и радостно тържество.

- Не давайте пари назаем в последния ден от старата година и в първия ден от Новата година.

- Каквото ти се случи в първия ден от годината, такава ще е цялата година.
- Този, който кихне на празничната трапеза, той ще е щастлив и богат през годината.

- Ако в Новогодишната нощ си облечете нова дреха, цялата ви година ще е щастлива и радостна.

- В последните минути на старата година изпийте до дъно чашата си. След това я напълнете догоре и посрещнете Новата година с пълна чаша. Не доливайте в старото си питие. Питието от старата година трябва да бъде напълно изпито.

- Ако на Новогодишната ви трапеза има сложена питка и сол, ще имате богата и щастлива година.

- В Новогодишната нощ трябва да имате пари в джобовете си, за да ви посрещне Новата година с пари и да сте богати.

- На новогодишната трапеза трябва да има
много храна и напитки, за да бъде богата следващата година.

- В последния ден на старата година по светло изхвърлете боклука. Така разчиствате място за новото и хубавото през годината.

- В първия ден от Новата година не изхвърляйте боклука, за да не изхвърлите късмета си.

- Ако в новогодишната нощ се веселите и сте с приятели, през цялата година ще сте щастливи.

- През първия ден от Новата година не бива да се работи тежка работа, за да ти е леко през годината.
ПОЛИЧБИТЕ

Днес ние наричаме суеверия някои предзнаменования, които са дошли при нас от дълбока древност. Правилното тълкуване на знаменията на боговете някога било разрешено само на малцина предсказатели и гадатели, но някои от техните знания станали обществено достояние и влезли във фолклора. Други суеверия се разраснали, тъй като при някакви ситуация довели до добър или лош резултат, а понякога след определено знамение идвал да речем очаквания дъжд.

Отдавна се смята, че да се ходи под отворена стълба е лошо знамение. Съгласно легендата египетският бог Озирис се е качвал на небето по такава стълба. Според преданието същото правел и древният бог на персите - Митра, който впоследствие бил почитан от войниците в римската армия. Тъй като боговете много обичали да се ползват от тези стълби, ходенето под тях станало "табу" за хората, опасяващи се да си навлекат гнева на боговете.

Боговете много ценили солта - също, както и хората, за които тя била важен предмет за търговия. Със сол посипвали главите на жертвените животни, използвали я при финала на тържества и договори. Да се разсипе сол - било знак за нещастие, тъй като се явява нарушение на верността към боговете, а в земен аспект - това са пари, хвърлени на вятъра.

Знаменията и тяхното тълкуване в различни страни не са еднакви, а понякога са съвсем противоположни. Например известната на всички черна котка, в Англия се счита за щастливо знамение, а в другите европейски страни и в САЩ - за лоша поличба.



На щастие е, когато...
Видиш прилепи, летящи в сумрака.
Получиш за подарък кошер с пчели.
Червеношийка долетяла във вашия дом.
Бяла пеперуда.
Детелина с четири листа.
Песента на щуреца.
Да изгориш изрязаните си нокти.
Да подстрижеш косата си по време на буря.
Да намериш фуркет и да го окачиш на кука или резе.
Да видиш кола, натоварена със слама.
Да погледнеш младата луна през дясното си рамо.
Да прибереш гвоздей, обърнат към тебе с острието.
Да прибереш молив, намерен на улицата.
Да държиш в джоба си раковина.
Да носиш лапичка от заек.
Да ходиш по улицата в дъжда.
Да спиш на неизгладени чаршафи.
Да счупиш безцветно стъкло (с изключение на огледало).
Да спиш с лице на юг.
Клонка от бяла хвойна.
Да срещнеш калинка.
Синя птичка.
Чуждо куче да те изпрати до дома ти.
Да облечеш роклята си наопаки.
Да потъркаш две подкови една в друга.
Да прибереш карфица.
Гръдната кост (вилката) на кокошка.
Да се хванат два плъха в един капан.
Да кихнеш три пъти преди закуска.
Да срещнеш коминочистач.
На нещастие е, ако...
Изхвърляш пепелта по тъмно.
Прилеп, попаднал в къщата.
Да оставиш шапка на леглото.
Трикратно викане на сова.
Да носиш опал, ако не си роден през октомври.
Да пееш преди закуска.
Да подариш сватбените си подаръци.
Детелина с пет листа.
Да занесеш вкъщи яйца по тъмно.
Да изрежеш ноктите си в петък.
Да изгубиш ръкавица.
Да занесеш вкъщи бял люляк или цвят от глог.
Да погледнеш младата луна през лявото си рамо.
Да изнесеш от къщи нещо в първия ден на Новата година.
Паунови пера.
Да убиеш чайка.
Да пее петел нощно време.
Да шиеш дрехата върху себе си.
Да оставиш обувките си на масата или на стола.
Да изгубиш чадъра си.
Да видиш сова през деня.
Да държиш домашните си чехли на лавица по-висока от твоя ръст.
Да оставиш чадъра си на масата.
Да видиш цветове и плодове на една и съща клонка (с изключение на портокалово дърво).
Да срещнеш по пътя си зайци.
Теменужки, които цъфтят в необичаен за тях сезон.
Да срещнеш свиня веднага след венчилото си.
Да срещнеш гробар.
Да закопчееш копчето си в грешен илик.
Да отвориш чадъра си в помещение.
Да обуеш първо лявата, а после - дясната обувка.
Да седиш на масата и да не опираш и двата си крака на пода.
Да убиеш щурец.
Паднала картина.
Да счупиш чаша при произнасяне на тост.
Да облечеш ризата си наопаки.
Да сложиш ковашки мех на масата.
Пръстен, счупен на пръста.
Три пеперуди заедно.
Червени и бели цветя в един букет.
Да внесеш вкъщи коледната елха преди Коледа.
Да оставиш коледните украшения след Богоявление.       СВАТБЕНИ ПОЛИЧБИ

• Булката трябва да пази монета под лявата си пета, тъй като лявата страна е най-уязвима – зад лявото рамо се намира змеят-изкусител.

• За да бъдат достиженията в семейството винаги под контрола на булката, тя трябва вечерта след сватбата, преди първата брачна нощ да събуе чорапите и обувките на мъжа си и парите от обувките да ги вземе за себе си.

• Ако искаш сестрата или сестрите ти да се омъжат веднага след теб, то преди булката да излезе от дома, да дръпне ъгъла на покривката, с която е покрита масата.

• При сватбения обред младите трябва да разчупят на 2 части лавровото клонче. И двамата трябва да пазят своята половинка цял живот. И докато ги пазят, семейният им живот няма да бъде помрачен никога.               .