вторник, 7 септември 2010 г.

ЕСЕНТА НЕ Е ВРЕМЕ ЗА УНИНИЕ И БОЛЕСТИ

jena-esenНе гледайте на есента като време за депресии и простуди. Възприемайте я като сезон на изобилието от природни витамини, топлите багри, приятните спомени за лятната отпуска, плановете за положителни промени. С подходящо меню, физическа активност и антистрес програма ще укрепите имунната си система, ще подготвите своето тяло за изпитанията на късната есен и зимата.

Краят на лятото радва очите с пъстроцветното изобилие на вкусни плодове и зеленчуци. Възползвайте се максимално. Доматите съдържат растителни влакна, витамини А,С.Е, В група, минерални вещества особено калий. Те действат като антиоксидант, влияят добре на работата на сърцето и бъбреците. Чушките са богати на лутеин, необходим за доброто състояние на очите, на витамини А,Е, С, В група, йод, мед, цинк, силиции и др. Патладжаните нормализират водно-солната обмяна, понижават холестерола в кръвта, подобряват работата на сърдечния мускул. Полезни са и морковите, тиквичките, зелето, краставиците...

Облагодетелствани сме и с разнообразието от плодовете. В Китай, където за пръв път започнали да култивират праскови, те са символи на дълголетието, а древни легенди ги посочват като необходим компонент за приготвяне на елексира на младостта. Крушите се препоръчват при болести на черния дроб, холецистит, гастрит, болки и дискомфорт в червата. Сокът има общо укрепващо и тонизиращо действие. Ябълките намаляват риска от сърдечносъдови заболявания, астма, диабет, укрепват венците. За лечебните свойства на гроздето - обожаствявано растение с хилядолетна история, известно от библейски времена, има цяла наука наречена ампелография.

С всеки есенен ден слънцето и топлината намаляват. За да не се подаде организма на повика на ''зимен сън'', трябва да се движите. Използвайте всяка възможност да ходите пеша. А ако сте почитател на водата, като укрепващо здравето средство, плувайте възможно по често. Хидромасажът подобрява кръвообращението, ускорява обменните процеси, прави кожата еластична и гладка, укрепва организма като цяло, действа закаляващо.

Известно е, че недостигът на слънчеви лъчи предизвиква умора, апатия, депресия, неврози. А лошото настроение отваря пътя на есенните инфекции. Внесете светлина в дома си. Свалете щорите, измийте прозорците.

Търсете поводи за положителни емоции и вдъхновение. Сменете прическата си, купете си ярък чадър, през който есенното небе няма да ви изглежда толкова мрачно. Променете нещо в интериора, заемете се в свободното време с дребни ремонти, за да не ви остане време за скука и меланхолия. И повече се усмихвайте дори и без повод. Усмивката е най-късият път към здравето и красотата, способна да превърне есента в пролет.

Няма коментари: