вторник, 7 септември 2010 г.

КОГАТО НЯМАТЕ ПРЕПАРАТИ, ДОВЕРЕТЕ СЕ НА БАБИНИТЕ РЕЦЕПТИ

pochistvane
 ДОБРАТА ДОМАКИНЯ СИ ЛИЧИ ПО ЛЪСКАВИЯ ПРОЗОРЕЦ
Искате ли прозорците ви да искрят, измийте ги с хладка вода, в която сте прибавили 2-3 супени лъжици оцет на литър вода.
Ако се налага да миете заскрежени стъкла, първо ги изтрийте, с концентриран солен разтвор - 2 супени лъжици сол на чаша вода. После избършете със суха кърпа.
 Изпотяването и замръзването на прозорците ще предотвратите, като от вътрешната страна ги намажете с разтвор на спирт и глицерин - 1 част глицерин и 10 части денатуриран спирт.
 Вградените в мебелите стъкла и огледала почиствайте със смес от равни части вода и амоняк, като внимавате да не пръснете върху полирана част. След това изтрийте до сухо с мека кърпа.
 Засъхналите капчици боя първо се отстраняват с остър нож, а петънцата се заличават с ацетон или теренпентин.
 Следите от насекоми по прозорци, абажури и огледала изчезват с вода, в която има малко синка. Добра работа върши тампонът, натопен в оцет или спирт.
 Ако детето ви е рисувало с боя върху стъклото, избършете''произведението'' с горещ оцет.

УДОВОЛСТВИЕ Е ДА СТЪПВАШ ВЪРХУ ПРАН КИЛИМ.

Вълнени килими и пътеки се почистват с гъба, намокрена в пяна на сапунен разтвор. След това изтрийте с гъба, натопена в етилов или денатуриран спирт. Така и шарките ще станат по-ярки и бляскави.
 Добър ефект ще получите, ако към литър топла вода се прибави чаена лъжичка перилен препарат за вълнени дрехи или настърган сапун и малко терпентин.
 Ще освежите цветовете, ако изтриете килима или мокета с вода към която сте сипали малко оцет. Разсолът от кисело зеле също кара багрите да искрят.
 Мръсни килими с петна по тях се перат като първо се накисват във вода с амоняк - 1 супена лъжица на 1 л. вода. След това се търкат с четка, намокрена във вода и прах за пране- на 1л.1 ч.л. Плакне се няколко пъти, като към последната вода се прибавя оцет.
 Ако се налага да приберете за известно време килима, първо го покрийте с хартия. Отгоре поставете няколко пакетчета нафталин, навийте на руло и отново обвиите във хартия.

ПЕЧКАТА И БАНЯТА ИСКРЯТ ОТ БЕЛОТА
фурните на готварските печки се изтриват с хартия, натопена в смес минерално масло и газ.После се бършат със суха хартия. По-големи петна от ръжда първо се търкат с глазпапир или финна стоманена тел и тогава се почистват с газ и минерално масло. След това се намазва със специална паста и се лъска с четка.
 Емайлираните плочки стават като нови, ако се измият със смес от 40 г. сапун за пране, 20г.25-процентов амонячен разтвор, 50 г. калцирана сода и 2 литра вода. И ваните се почистват  със същия амонячно-соден разтвор с четка и се плакнат с топла вода.
 Жълтеникавите петна от капещия кран изчезват, като се търкат с кърпа, напоена с пет процентна сярна киселина и после се измиват с вода. Запомнете, че трябва да работите с ръкавици.
 Сифоните на умивалници и бани се промиват с горещ разтвор на натриева основа - 2 супени лъжици на литър вода.
 Клозетната чиния се мие с гореща сапунена вода и калцинирана сода - 2 супени лъжици на литър.
 Предмети от мрамор се почистват със сапунен разтвор, към който има амоняк - 1 супена лъжица на 1 литър сапунен разтвор. Те  придобиват блясък, ако се излъскат със смес от восък, терпентин и амоняк, с вълнена кърпа, а после с памучна. Пожълтелият мрамор се избелва с белина или три процентов разтвор на кислородна вода, смесена с глина на кашичка. Тя се нанася, престоява 1-2 часа, изтрива се с мека кърпа и накрая се подсушава.
 Гипсови предмети се чистят с кашица от равни части креда, бяла глина, гипс и бензин. Поставя се на дебел слой. След като изсъхне, получената коричка се отстранява, а остатъка се премахва с четка. Чак тогава се лъска с вълнена кърпа. За капак повърхността се натрива с кърпа, потопена в талк. Пожълтелия гипс се избелва  със смес от креда, бяла глина и три процентов разтвор на кислородна вода.

Няма коментари: