НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ГЮВЕЧЕ:
2-3 стръка праз лук
1 бр. кисела зелка
200 г. заквасена сметана
черен пипер
сол
2-3 бр. картофи
ПОЛЯТА БАНИЦАНЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ПОЛЯТА БАНИЦА:
1 яйце
1 лъжица олио
1 ч.л. оцет
щипка сол
1 винена чаша вода
4-5 яйца
1/2 - 3/4 литър пресечено мляко
НАЧИН НА ПРИГОТОВЛЕНИЕ НА ПОЛЯТА БАНИЦА: |
МЛЕЧНА БАНИЦА С ГОТОВИ КОРИ |
МЛЕЧНА БАНИЦА С ГОТОВИ КОРИНЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА МЛЕЧНА БАНИЦА С ГОТОВИ КОРИ:
1/2 готови кори
4-5 яйца
2 чаши захар
1 1/4 литър прясно мляко
2 ванилии
3/4 чаша мазнина
НАЧИН НА ПРИГОТОВЛЕНИЕ НА МЛЕЧНА БАНИЦА С ГОТОВИ КОРИ: |
БАНИЦА СЪС СПАНАКНЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА БАНИЦА СЪС СПАНАК:
1/2 кг. спанак/лопош/
2 яйца
1 чаша кисело мляко
листи за баница
сирене
НАЧИН НА ПРИГОТОВЛЕНИЕ НА БАНИЦА СЪС СПАНАК: |
БАНИЦА С МЕСО НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА БАНИЦА С МЕСО:
1 глава лук
2-3 л. мазнина
3/4 кайма
4 чаши брашно
1 яйце
1 л. оцет
1 щипка сол
НАЧИН НА ПРИГОТОВЛЕНИЕ НА БАНИЦА С МЕСО: |
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА МИЛИНКИ:
20 г. мая
0.250 л. прясно мляко, 0.250 л. вода и малко сол
2 яйца
2-3 с.л. мазнина
брашно
НАЧИН НА ПРИГОТОВЛЕНИЕ МИЛИНКИ: |
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА БАНИЦА:
1/4 кг. кисело мляко
1/4 кг. сирене
14 супени лъжици брашно
4 лъжици топено масло
2 яйца
1/2 лъжичка сода
НАЧИН НА ПРИГОТОВЛЕНИЕ НА БАНИЦА: |
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
700 г брашно
1 кофичка кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
НАЧИН НА ПРИГОТОВЛЕНИЕ:
Омесете тесто от 700 г. брашно, 1 кофичка кисело мляко с една равна чаена лъжичка сода бикарбонат. Тестото се удря 30-40 пъти в масата. Печете в тава намазана с масло и посипана с брашно. Преди да го сложите във фурната, намажете тестото с вода. Печете в гореща фурна.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ТОРТА ''ГАРАШ''ЗА БЛАТА:
5 белтъка
400 г. захар на пясък
300 г. амлени орехи
ЗА КРЕМА:
100 г. захар на пясък
1/2 кафейна чашка вода
100 г. шоколад/2 с.л. какао/
5 жълтъка
350 г. краве масло
ЗА КРОКАНАТА:
75 г. захар на пясък
2 с.л. вода
НАЧИН НА ПРИГОТОВЛЕНИЕ НА ТОРТА ''ГАРАШ''
НА БЛАТА НА ТОРТА ''ГАРАШ'' - : белтъците се разбиват на сняг. Прибавя се захарта по малко и продължава да се разбива, докато се сгъсти. Прибавят се и орехите. Всичко се разбърква добре. Сместта се разделя на 4 части, които се изпичат поотделно в голяма тортена форма, застлана с хартия, намазана с масло и посипана с брашно. Пекат се в умерена фурна.
НА КРЕМА НА ТОРТА ''ГАРАШ'' - : захарта се сварява на сироп с водата и какаото, като се бърка непрекъснато, за да не стане на бучици. Докато сиропът е още топъл, прибавят се жълтъците. Всичко се разбърква добре и се оставя да изстине. Разбива се маслото много добре и към него се прибавя по малко от изстиналата смес. Получава се пухкав крем. По добре е вместо какао да сложите шоколад.
НА КРОКАНА НА ТОРТА ''ГАРАШ'' - захарта, смесена с водата, се карамелизира и се изсипва в намазана с мазнина тава. След като изстине, кроканът се начуква на дребно.
Платките се слепват с крема, като върху крема се посипва по малко от кроканата. Отгорв се намазва с крем и се украсява по желание. ТОРТА С ЯГОДИ
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ТОРТА С ЯГОДИ:250 г. брашно
150 г. масло
50 г. захар
2 жълтъка
съвсем малко мляко
ягоди
1 пакетче желатин
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА ТОРТА С ЯГОДИ: 250 г. брашно, 150 г. масло, 50 г. захар, 2 жълтъка и съвсем малко мляко се омесва тесто. Дъното на широка форма се покрива с тестото и се прави бурдюрче. Надупчва се на наколко места, за да не бухва при пречене в умерена фурна. През това време се приготвят ягодите - измити, почистени и посипани с много захар, се оставят да стоят около 2 часа. След това се изцеждат добре през цедка, нареждат се върху изпечената торта, а в изцеденият сок се разтваря 1 пакетче желатин и се залива върху ягодите. |
КИФЛИЧКИ С МАЯ
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА КИФЛИЧКИ С МАЯ:
1 кг. брашно
20 г. мая
3-4 яйца
1 ч.ч. мазнина
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. мляко
1 1/5 чаша мармалад
1 винена чаша счукани орехи
НАЧИН НА ПРИГОТОВЛЕНИЕ НА КИФЛИЧКИ С МАЯ:
Отсейте около 1 кг. брашно. Направете в средата му кладенче и натрошете 20 г. мая. Отделно в супник разбийте 3-4 яйца. Прибавете 1 чаена чаша мазнина, 1 чаша захар и 1 чаша мляко. Разбъркайте добре. Сипвайте от течността върху натрошената мая и разбърквайте брашното. Замесете меко козуначно тесто, което покрийте с кърпа и оставете на топличко да втаса. Късайте от тестото топки, колкото юмрук, разточете го на питки с големина на чинийка за торта и разрежете с ножа на четири. Пригответе плънка от 1 1/5 чаша мармалад и 1 винена чаша счукани орехи, ароматизирайте с няколко капки есенция. С чаена лъжичка слагайте в основата на широката страна на триъгълниците. Завийте на кифличка, която извийте лекичко или оставете права. Наредете кифличките на разстояние намазана с масло това и ги оставете малко да втасат. Намажете ги след това с разбито яйце и печете до зачервяване в умерена фурна. БЪРЗИ СЛАДКИ
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА БЪРЗИ СЛАДКИ:250 г. маргарин
250 г крема сирене
500 г. брашно
250 г. пудра захар
НАЧИН НА ПРИГОТОВЛЕНИЕ НА БЪРЗИ СЛАДКИ:
Маргаринът се разбива много добре. Прибавят се сиренето и брашното. Замесва се тесто., което се разточва с дебелина 5-6 см. Изрязват се кръгчета. Двата края се загъват, като леко се притискат, и се забождат с клечки за зъби. Пекат се в тава, намазана с мазнина, в умерена фурна. Топли се овалват в много пудра захар. |
СОЛЕНКИ
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА СОЛЕНКИ1 чаена чаша прясно мляко
1 чаена чаша разтопена свинска мас
1 яйце
1 супена лъжица сол
1 пакетче амониев бикарбонат - разтваря се в 1 с. л. оцет
брашно
НАЧИН НА ПРИГОТОВЛЕНИЕ Меси се средно твърдо тесто и се оставя да престои в хладилника 1 нощ/или поне 2 часа/. Разточва се на лист с дебелина 1/2 см., намазва се с разбит жълтък, реже се на лентички широки 1 см., дълги 8-10 см. Нареждат се на разстояние в намазана тава и се пекат. .
Продукти за ПОЛУМЕСЕЦИ: 3 яйца,
1 чаена чаша захар,
половин чаена чаша олио,
половин чаена чаша вода или прясно мляко,
1 чаена чаша и половина брашно,
половин пакетче амонячна сода,
ванилия, счукани орехи/по желание/.
НАЧИН НА ПОЛУМЕСЕЦИ:яйцата и захарта се разбиват с миксера, прибавя се олиото и водата. След като се разбие добре сместа се прибавя брашното, амонячната сода и ванилията ако искате прибавете и счукани орехи. Сипва се в тавичка намазана с олио и поръсена с брашно.Пече се. След като се извади от фурната се нарязва с чашка на полумесеци и се поръсват с пудра захар. Подреждат се в поднос.
Рецепта за Лесна Шоколадова Торта
|
Лесна Шоколадова Торта |
Продукти:
|
100 г масло
100 г пудра захар
100 г настърган шоколад
5 жълтъка
5 белтъка
75 г галета.
|
|
Начин на приготвяне:
|
В дълбок съд сложете затопленото масло, студената захар, настъргания шоколад. Смесете много добре и разбъркайте с миксер докато получите гладък крем. Добавете един по един жълтъците и предварително разбитите на твърд сняг белтъци. Накрая добавете галетата и разбъркайте с дървена лъжица. Изсипете сместа в кръгла форма за торта и изпечете. .
Торта „Рени“Торта, която събира овациите...
Тортата може да се приготви в четири варианта.
Продукти:
- 1 опаковка блатове за торта(според вкуса могат да бъдат ванилени или какаови,но внимавайте да са пресни)
- 1 литър прясно мляко
- 150 гр. масло
- 1ч.ч. пудра захар
- 2 жълтъка
- 2 опаковки крем на д-р Йоткер без варене (според вкуса-ванилия или шоколад)
Начин на приготовяне:
Крема на д-р Йоткер се приготвя според указанията на опаковката(добре е да бъде по-гъстичък). Пудрата захар и маслото се разбиват с дървена лъжица на маслен крем(кремът е готов, когато маслото поеме всичката захар). Към този крем се добавят жълтъците и се разбърква. Двата крема се смесват.
В плитка голяма чиния се реди тортата.
Блатовете се сиропират с прясно мляко. Най-долния блат може или да не се сиропира, или да му се наръсят само 1-2с.л. мляко. На средния блат се ръсят 3-4 с.л. На най-горния блат-не повече от 5с.л.
Естествено, между блатовете се слага от крема, като горе-долу половината трябва да остане за отгоре и отстрани.
Украсата на тортата е въпрос на въображение.
Добър апетит! .
Продукти:
- 4 яйца
- 1 1/2 ч.ч. захар
- 1/2 ч.ч. хладка вода
- 1/2 ч.ч. олио
- 2 1/2 ч.ч. брашно
- 1 с.л. какао
- 1ч.л. сода
Начин на приготвяне:
Яйцата и захарта се бият с миксер до като започне да избледнява цвета на яйцата. Наливаме олиото и водата. Изсипваме брашното при постоянно разбъркване, като в едната част се слага малко сода.
Любителите на аромати могат да добавят ванилия или лимонова есенция.
След като намажем съдът за печене с олио и брашно изливаме сместа като оставим малка част от нея, която разбъркваме с какаото. Тогава я добавя ме като с нея изрисуваме листа на цвете.
Печем на 200 градуса , а след като кекса е готов го поръсваме с пудра захар. .
(около 20бр)
Необходими продукти:
- 1 пакет бисквити(обикновени)
- 1 яйце
- 250гр пудра захар
- 150гр масло
- 250гр смлени орехи
За Крема:
Начин на приготвяне:
Бисквитите се натрошават много добре. Изсипват се в дълбок съд.
Отделно се разбиват с миксер яйцето и пудрата захар.
Маслото се загрява и се оставя за 1/2 мин да се охлади и се прибавя към бисквитите.
Към сместа се прибавят и разбитото яйце и захарта.
Всичко се омесва много добре,докато се получи тесто.
Тестото се оставя да престои в хладилника за около 15-20 мин, да стегне.
От тестото се оформят топчета.
Крема:
Разтопява се маслото и към него се прибавя шоколада. Бърка се докато се получи хомогенна смес.
Докато крема е топъл топчетата се овалват в него и след това в смлените орехи.
Преди сервиране се оставят в хладилника за 20мин.
Кокосови кексчетаКокосови кексчета
Около 15 бр.
Продукти:
150 г брашно
1 и 1/2 ч. лъж. амонячна сода
100 г кокосови стърготини
125 г масло или маргарин
150 г захар
1 бр. ванилия
2 яйца
Начин на приготвяне:
- Разбиваме яйцата и захарта.
- Прибавяме разтопеното масло /маргарин/, брашното размесено с амонячната сода, кокосовите стърготини и ванилията.
- Всичко объркваме много добре.
- Изсипваме в формичките и печем 25 минути на 175 градуса.
|
|
|
|
|
Няма коментари:
Публикуване на коментар