вторник, 28 септември 2010 г.

10 вещества, особено нужни на мозъка

Всекидневната употреба на един-два грейпфрута или портокала ще способстват за подобряването на кръвотока

Нормално е от време на време да бъде усетено намаляване на работоспособността, да се появят пристъпи на умора – както физическа, така и умствена.
Какво можем да направим, за да се почувстваме по-добре и да активираме дейността на мозъка си?
За концентрация на вниманието
Мозъкът се нуждае от желязо. За тази цел трябва да се консумират повече плодове - нарове, ябълки, както и черен хляб.
За укрепване на паметта
Ще ви помогнат морковите, ананасът, авокадото. Ако трябва да учите, хранете се повече със салата от моркови, подправени със зехтин (каротинът по-лесно се усвоява в комбинация с растителните мазнини) или плодова салата – например от ананас с кисело мляко.
Продуктите, богати на витамин В, помагат за възприемането на новата информация, така че не пренебрегвайте салатата от морски дарове скариди или калмари), рибата, а също така и ядките (особено орехите).
При пренапрежение
Подхранете мозъка си с глюкоза. Това е единственият източник на енергия за нашите нервни клетки – невроните. Глюкозата от рафинираните въглехидрати (пасти, бял хляб, бонбони) твърде бързо постъпва в кръвта. Затова тя много рязко увеличава кръвната захар. Така че по-добре употребявайте повече зеленчуци и плодове, богати на полизахариди, също както и пълнозърнестият хляб. Най-простият вариант е да закусвате с мюсли.
Ако не можете да се състредочите
Холинът – един от компонентите на лецитина ще ви помогне да си съберете мислите. Той помага за поддържането на връзката между участъците на мозъка. Богати природни източници на холин (фосфолипиди) са яйчните жълтъци, субпродуктите (говежди и свински черен дроб, бъбреци). Витамин С пък способства за прочистването на съдовете на мозъка.
Всекидневната употреба на един-два грейпфрута или портокала ще способстват за подобряването на кръвотока.
За бърза съобразителност
Скоростта на мисловната дейност се стимулира от калция и калия. Затова през напрегнатите дни изяждайте за закуска няколко парченца сирене и домат (той съдържа много калий), а през деня консумирайте извара и сушени сливи. Подправките също способстват да повишаване на активността на мозъка. Джинджифилът и кимионът активизират вниманието, а черният пипер, паприката и куркумата – мозъчното кръвообращение.
Мозъкът е с тегло, възлизащо на 2-3% от телесната маса, но той употребява около 20% от цялата енергия, която се получава от храната! Затова изисква специално внимание.

Защо жените харесват мъже, които приличат на бащите им?

Оказва се, че цветът на собствените очи и коса, както и на родителя от същия пол са по-маловажни
Много често, когато на хората им се предложи серия от снимки, те избират лице според степента на тяхната собствена атрактивност Източник: sxc.hu

Защо мъжете намират някои жени за красиви? Може ли по лицето на някой да познаете, че това е човекът за вас? И защо жените са привлечени от мъже, които им напомнят за бащите им? Професор Дейвид Перет от университета „Сейнт Ендрюс” се опитва да отговори на тези и други въпроси за законите на привличането.

Какъвто бащата, такъв и съпругът

Отдавна е разпространено мнението, че жените са склонни да избират партньори, които приличат на бащите им, а мъжете – съпруги, които приличат на майките им. Вярно ли е това?

Външният вид на родителите ни се запечатва в паметта ни от детството и изглежда, че в по-късна възраст тези спомени от най-ранни години оказват влияние върху представата ни за привлекателност.

В широко мащабно проучване, обхванало 300 мъже и 400 жени (всичките обвързани и отгледани от двама родители), участниците са отговорили на въпроса „Какъв е цветът на техните очи и коси, на родителите им и на партньорите им?”.

Изводът от получената информация е, че главната предпоставка за избора на цвета на очите и косата на партньора – и за мъжете и за жените – е цветът на очите и косите на родителя от противоположния пол.

Оказва се, че цветът на собствените очи и коса, както и на родителя от същия пол са по-маловажни. С други думи, ако майката на мъжа има руси коси и сини очи, най-вероятно е той да си избере руса и синеока жена. А ако бащата на жената е тъмнокос и тъмноок, нейният партньор ще има същите черти.

Хората избират партньор и по чертите на лицето. Учени от унгарския град Печ направили сравнение между снимки на млади двойки със снимките на техните родители, когато са били на тяхната възраст.

Участниците в проучването били помолени да намерят съответната снимка на родителите по снимките на младоженците. 

Първото, което направило впечатление, е определената прилика в лицата на младите двойки.

Много често, когато на хората им се предложи серия от снимки, те избират лице според степента на тяхната собствена атрактивност. Именно по това подсъзнателно правило участниците в проучването са комплектовали двойките.

Следващият признак, по който е направено комплектоването, е било сходството във формата на лицето. Най-интересна обаче била приликата между партньорката на младия мъж и неговата майка.

Снимките на майката и партньорката на мъжа били комплектовани изненадващо лесно. По същия начин била открита и приликата между бащите на младите жени и техните съпрузи.

Участниците в проучването обаче установили,  че хората не харестват някого само, защото прилича на някой член от семейството им, а са привлечени от хората, които приличат на техния родител от противоположния пол. Това важи особено при наличието на по-силна връзка с този родител - вероятно заради желанието да се възпроизведе това преживяване в новата романтична връзка. 

Красивите жени

Важен фактор за привлекателността на лицето е неговата женственост или съответно мъжественост.

По време на пуберитета костната структура се променя от хормоните.

Заради прилива на тестостерон костите под веждите на момчетата,  които се превръщат в мъже, изпъкват и челюстта им става по-масивна.

При жените половият хормон естроген предпазва от това загрубяване на лицевите кости. Докато през пуберитета мъжкият череп претърпява значителни промени, формата на главата на момичетата остава същата и запазва детските си пропорции – по-малко издадени вежди и челюсти, по-плътни устни, по-малък нос, по-малка глава и големи очи.

Учените накарали участниците в изследването да изберат по време на моделиране с компютър формата на женската глава, която според тях е най-привлекателна.

Мнението на  95 процента от участниците било, че феминизирането на женските лица (омекотяването на линиите около челюстта и открояването на устните и очите) ги прави по-атрактивни. Именно за да подчертаят чертите си жените употребяват грим за очите и червило.

А фон дьо тенът и пудрата придават цвят на кожата, който подсказва добро здраве. В проучването било установено, че хората със свежа кожа, с по-малко бръчки, без пори и петна са по-привлекателни, а запусната и състарена кожа се свързва със състарено по същия начин тяло, което прави човекът непривлекателен за връзка или дълготрайно партньорство.

Предимство на възрастта пред красотата

По какво се познава възрастта? Не си мислете, че може като разгледате лицето да пресметнете навършените години. Например така - овалът на лицето говори за 50 години, кожата  - за около 40, а косата за 60. Общо взето годините са 50.

Обикновено в очите се набива тази част от лицето, която е най-състарена.  В проучването били направени компютърни обработки на женски лица. На възрастна жени била поставена коса на млада жена и обратно – на млада - коса на стара жена. Младата коса не променила преценката за възрастта на старата жена, но изхабената коса около лицето на младата жена накарало хората да я възприемат като значително по-възрастна от действителността.

За съжаление, за да изглеждаме млади трябва всички черти на лицето да младеят. Ако една част от него е по-състарена от останалите, погледът се насочва към нея, а хубавите черти остават на заден план.

Как да бъдем по-привлекателни?

Първото впечатление може да се промени. Мнението за привлекателността на човека може да зависи от това колко дълго го познаваме.

При класирането по привлекателност на съученици, хората слагат на първо място съвсем различни личности от тези, които не ги познават.

Когато хората са се оценявали взаимно преди работа в екип и след това мненията им за тяхната привлекателност се променяли. Те се повлиявали от поведението на съответния човек по време на работата.

Промяната на мненията е по-подчертана при жените, отколкото при мъжете. Жените се повлияват повече от същността на човека и неговите постъпки.

Мъжката преценка се влияе по-малко от поведението и повече от  привлекателността. Да, за съжаление мъжете са малко по-елементарни.

Въпреки това, изглежда че наистина вътрешната красота има най-голямо значение. Тя влияе на преценката за привлекателност.

Изводът - за да бъдете привлекателни, трябва да се държите мило. 

Енрике започва деня с кисело мляко

Латино звездата Енрике Иглесиас, който утре вечер трябва да пее за 15-ия рожден ден на М-Тел, бил луд по нашенското кисело мляко и закусвал винаги с него. Синът на Хулио Иглесиас вдигна малко завесата над личния си живот в специално интервю за bTV.
"Не се чувствам като звезда, а като малко глупаво дете. Обичам музиката и това, което правя. Освен лудата ми работа водя напълно нормален живот. Хората си мислят, че щом някой е музикант, певец, трябва да има суперяк начин на живот. Не мога да преценя дали е добър или сложен, но е много нормален", опита се да убеди българските си фенове Енрике.
Преди обаче да се наслади на йогурт със сладки понички, певецът се отдава на любимите си четириноги същества. С бившата тенисистка Анна Курникова отглеждат немска овчарка и голдън ретривър. "Ако е слънчев ден, аз мразя да вали, отивам някъде с тях или с приятели. Или просто се разхождам. Маями е велико място за това".
Енрике нито потвърди, нито отрече слуховете, че любимата на сърцето му е бременна. "Те са част от работата, част от играта. Трябва да им се надсмиваш", каза той.
Любовта не свършва обаче с дългите крака на русокоса спортистка. "Любовта ми е музиката. Тя е константа, която обхваща поне 80 процента от нея. Без значение от емоционалност, възраст, религия. Всеки знае какво е да си влюбен. Това е вечното вдъхновение, което ни събира", убеден е певецът.
Енрике Иглесиас излиза за първи път пред българска публика утре вечер след 21 часа в парка зад музея "Земята и хората".

Какво търси жената в мъжа?... :)

Какво търси жената в мъжа, оригинален списък (възраст 22)

1. Красив
2. Очарователен
3. Финансово обезпечен
4. Внимателен слушател
5. Духовит
6. В добра форма
7. Стилно облечен
8. С вкус към красивите неща
9. Пълен с приятни изненади
10. Романтичен любовник

Какво търси жената в мъжа, преработен списък (възраст 32)


1. Добре изглеждащ, за предпочитане с коса
2. Отваря врати на коли, държи столове при сядане на масата
3. Има достатъчно пари за приятна вечеря
4. Слуша повече, отколкото говори
5. Смее се на шегите ми
6. Носи чанти от супермаркета с лекота
7. Притежава поне една вратовръзка
8. Оценява добре приготвената вечеря
9. Сеща се за рожденни дни и годишнини
10. Търси романтика поне веднъж седмично

Какво търси жената в мъжа, преработен списък (възраст 42)

1.. Не много грозен - плешив ОК
2. Не потегля преди да съм се качила в колата
3. Работи здраво
4. Кима като му говоря
5. Обикновено схваща смешната част във вицовете
6. В достатъчно добра форма е за да преподреди мебелите
7. Носи тениска, която поне покрива шкембето му
8. Сеща се да не купува шампанско с тапи на винт
9. Сеща се да спуска седалката на тоалетната на излизане
10. Бръсне се повечето уикенди

Какво търси жената в мъжа, преработен списък (възраст 52)

1. Поддържа космите в носа и ушите си спретнати
2. Не се уригва и не се чеше на неподходящи места пред хора
3. Не взима пари на заем прекалено често
4. Не заспива, докато му говоря
5. Не повтаря един и същи виц прекалено много пъти
6. В достатъчно добра форма е за да става от канапето през уикенда
7. Обикновено носи еднакви чорапи и чисто бельо
8. Оценява добрата вечеря, особено ако е пред телевизора
9. Спомня си името ми понякога
10. Бръсне се някои уикенди

Какво търси жената в мъжа, преработен списък (възраст 62)


1. Не плаши малки деца
2. Спомня си къде е банята
3. Не изисква много пари за поддръжка
4. Само хърка леко като заспи
5. Помни защо се смее
6. В достатъчно добра форма е за да се изправи сам
7. Обикновено носи някакви дрехи
8. Харесва меки храни
9. Помни къде си е оставил зъбите
10. Спомня си че сега е уикенд

99 неща...за щастливи мигове заедно....

Този списък може да свърши работа на хора без никаква фантазия, на онези, които са забравили как се прави това, или просто на много заетите и уморени хора в края на деня.
Най-романтичните,най-страстните,най-приятните неща, които можеш да направиш за нея/за него

Вие можете:
1. Да наблюдавате заедно залеза на слънцето.
2. Да си вземете заедно душ.
3. Да си направите масаж на гърба.
4. Да слушате класическа музика и да се прегръщате в полумрака.
5. Да се целувате страстно.
6. Да я докосваш надолу по гърба.
7. Да си шепнете.
8. Да си сготвите заедно нещо вкусничко.
9. Да стоите заедно под дъжда.
10. Да се облечете взаимно.
11. Да се съблечете един другиго.
12. Да целувате всяка частичка от тялото й(му).
13. Да се държите за ръце.
14. Да спите заедно. (Да-да, именно да спите…not sex)

15. Да се галите.
16. Да си говорите задушевно, полуразсъблечени.
17. Да си подарявате взаимно подаръци.
18. Да й подариш малко букетче полски цветя.
19. Да облечеш негова дреха.
20. Да полежите на земята в полето и да гледате звездите.
21. Научи кой е любимият й парфюм и го използвай всеки път, когато отиваш при нея.
22. Свещи, ароматни масла,полумрак и музика правят секса/прегръдките вълшебни.
23. Целувайте се при всеки удобен случай.
24. Не обличай долно бельо и нека той(тя) да забележи това.
25. Не се надувайте. Дръжте се по-непосредствено!
26. Целуни я нежно по челото, зад ухото, след това й прошепни: "Обичам те".
27. Заспете от умора, разговаряйки един с друг по телефона.
28. Вана с пяна.
29. Разходете се по плажа през нощта.
30. Правете любов.
31. Четете и си разменяйте стихове.
32. Вдишвайте аромата на косите й.
33. Прегръдките са универсално средство.
34. Казвай "Обичам те" само, когато чувстваш това.
35. Прави случайни подаръци (цветя/кукли/книги и т.н.).
36. Кажи й, че тя е единственото момиче, което желаете. Не лъжи!!
37. Прекарвайте всяка свободна секунда заедно.
38. Кажи й, че тя не е длъжна да прави нищо, ако няма желание. Предложи й да опита.
39. Гледайте се взаимно в очите.
40. Нежно прекарай ръка по бузата й, гледайки я в очите, й разкажи за своята любов, и я целуни.
41. Разговаряйте само на езика на тялото и очите.
42. Пред хората - само лек флирт.
43. Застани зад нея и бръкни с ръце в джобовете й отпред.
44. Напиши любовна бележка и я сложи в неговия/нейния джоб.
45. Устните са за целуване. Както и очите, пръстите, бузите, челото, ръцете, ушите.
46. Купи й пръстенче.
47. Пейте заедно!
48. Почетете му/й на глас!
49. Изразявайте чувствата си!
50. Не си губете времето, когато оставате сами.
51. Разкажи й, какво си мислиш, когато си на лекции (на работа).
52. Нарисувай (ако умееш...) за него/нея...
53. Позволи й да поседи на коленете ти.
54. Идете заедно на туристически поход в планината или в гората.
55. Водното легло е нещо, което трябва да се опита.
56. Пристигайки вкъщи, позвъни й веднага.
57. Целуни й коремчето.
58. Винаги я прегръщай.
59. Момчетата обичат късите поли.
60. Съвместният обед укрепва отношенията.
61. Спагети…
62. Дръж й ръката, гледай я в очите, целуни й ръката и я притисни до сърцето си.
63. Ако не чуваш биенето на сърцето й, не сте достатъчно близки.
64. Танцувайте заедно.
65. Седнете пред огъня/камината, правете любов там.
66. Може да направиш така, че тя да заспи на коленете ти.
67. Занеси я в леглото.
68. Не се съмнявай в нея/в него.
69. Напиши на лист хартия "Аз те обичам" огледално обърнато и й/му го дай.
70. Заради нея/него може да нарушиш правилата на добрия тон.
71. Не забравяй да се извиняваш, когато й звъниш през пет минути.
72. Дори да си много зает, спри се, позвъни й и и кажи, че я обичаш.
73. Заминавайки на далечен път, звъни й, казвай й, че мислиш за нея.
74. Разкажи й сънищата си.
75. Мини 20 километра, за да я погледнеш за две минути.
76. Споделете си един с друг най-съкровените тайни и мечти.
77. Разкажи й/му своите религиозни преживявания.
78. Пред нейните родители бъди очарователният принц.
79. Изпълни всички ваши фантазии. (Не задължително сексуални.)
80. Среши косите й.
81. Недей да спиш през цялата нощ, измисли 99 начина да й направиш приятно.
82. Запознай се с нейните (неговите) приятели.
83. Идете заедно на църква.
84. Заведи я на романтична мелодрама и запомни какво й е харесало.
85. В ясна нощ поседете прегърнати при пълнолуние.
86. Изучете взаимно навиците си и не повтаряйте грешките си два пъти.
87. Всекиму се дава втори шанс.
88. Описвай удоволствието, което изпитваш, когато си с нея.
89. Споделете един с друг своите тайни.
90. Направете си снимки.
91. Обичайте се взаимно истински или се разделете.
92. Напиши разказ за това как си се влюбил в нея и й го подари.
93. Направи така, че тя да знае какво мислиш ти за нея винаги.
94. Обикни себе си, преди да обикнеш когото и да било другиго.
95. Научи няколко приятни фрази на чужди езици.
96. Поздрави я с песен по радиото.
97. Спете заедно съблечени.
98. Не позволявай никому да я обижда.
99. Никога не забравяй да я целунеш за лека нощ. Винаги й казвай "Лека нощ!"

Десет признака, че той ви обича с цялото си сърце

Обича ме, не ме обича, обича ме, не ме обича...


Пощадете маргаритките и си спестете време. Има съвсем лесни десет начина да разберете дали мъжът, с когото сте в момента, е влюбен наистина във вас с цялото си сърце.
Длъжни сме да предупредим, че тези десет признака се проявяват с времето и не би трябвало да очаквате от момчето, с което сте от две седмици, да отговаря на повече от 2-3 от условията.
Ето ги и десетте признака, че той е ви обича с цялото си сърце:
1. Когато му разказвате за мечтите си, той ви задава въпроси, защото иска да разбере всичко в подробности.
2. Когато закъснеете след работа, той се е погрижил за децата и е почистил къщата.
3. Той не само пере, но знае къде да остави чистите дрехи.
4. Може да готви любимите ти ястия.
5. Подарява ти за рождения ден нещо, което си харесала половин година преди това.
6. Знае кога е рожденият ден на майка ти.
7. Чете хороскопа ти.
8. Смее се на историите за приятелите ти.
9. Готов е да си направи ваксина против алергия, само за да може котката ви да спи с теб.
10. Когато си бременна в деветия месец, имаш огромни кръгове под очите от недоспиване или си на легло с 38 градуса температура, той ти казва, че си красива.

Какво привлича съвременните мъже и...

... няколко идеи как да получим повече комплименти.

Понякога красивата прическа и модерната рокля не са достатъчни, за да получим внимание от другите. Привлекателният образ се изгражда от много фактори: тоалет, прическа, израз на лицето...
Как да привличаме повече внимание? – това е един от вечните въпроси, който постоянно вълнува съзнанието на прекрасната половина от човечеството. Мини поли, дълбоки деколтета, пухкави устни, грим... – всичко това едва ли ще впечатли съвременния мъж.

Какво привлича съвременните мъже?


1. Идеалната кожа.
Отворете първото модно списание и погледнете кожата на моделите – тя просто е безупречна. “Фотошоп” вероятно ще кажете вие, но с помощта на някои манипулации вие също можете да постигнете този ефект.
Погрижете се първо за тялото, а след това и за лицето си .Използвайте пилинг маска, която ще направи кожата ви гладка и нежна. Нанесете някакво козметично средство за изкуствен тен и го оставете добре да попие. Последният щрих е лосионът за тяло с блясък и лек аромат, който ще придаде на кожата “гланциран” ефект.

2. Безупречни къдрици.

Мъжете вече са възприели неестествените цветове на косата и сложните прически, щедро облети с лак за коса. Но те предпочитат естествения цвят, натуралния блясък и мекотата на косата.
Ако искате да преобразите за много кратко време косата си, използвайте провереното с времето средство – иранската къна. Предлагат се и различни видове безцветна къна, която ще запази естествения цвят на косата ви и ще й придаде сила и блясък. Къната трябва да се държи 1-2 часа. Ако повтаряте процедурата веднъж седмично, ще постигнете един наистина потресаващ ефект.

3. Красив маникюр.
Почти всички мъже намират за привлекателен маникюра с умерена дължина и “умерени” цветове - т.е. липса на всякакви “крещящи” тонове. Съвременната мода за маникюра е напълно солидарна с мнението на мъжете и диктува правила за абсолютна естественост. Ако заложите на френския маникюр вие няма да останете незабелязана!

4. Гол гръб.
Когато става дума за гол гръб, в съзнанието на 50% от джентълмените изплуват кадри от филми, в които дамата се появява с прекрасна строга рокля – затворена отпред и ... дълбоко изрязан гръб. Ако се възползвате от тази идея, вие не само ще привлечете вниманието на мъжа – той ще бъде готов да ви последва на край света!

Как да разберем основните черти от характера на новия си приятел?

Не, този път ние няма да ви съветваме как да намерите мъжа на мечтите си или как да го разпознаете. Ще ви помогнем да се ориентирате за характера на един мъж, още в първите десет минути на вашата първа среща.


Ако концентрирате вниманието си върху съветите, който ще откриете по-долу в текста, вие ще сте напълно способни да разберете множество неща, разкриващи отличителните характеристики на личността му.

Кой е любимият му спорт?

1. Ако момчето, с което се срещате е изпълнено от духа на колективния спортен ентусиазъм, обожава да играе футбол, хокей или баскетбол, то той е човек, със състезателен дух, обича битките, състезанията и конкуренцията. Той се отличава с високо ниво на колегиалност, отговорност, толерантност.
2. Мъжете, които предпочитат индивидуалните спортове, плуване и бягане например, ще ви допуснат близко до себе си твърде трудно. Те са твърде независими като хора, свободолюбиви, обичащи уединението, разчитащи предимно на себе си.
3. Ако момчето, с което излизате не е спортна натура, то това най-вероятно говори, че е по-затворен, съзерцателен, замислен и чувствителен тип.

Как той се отнася с приятелите си?

4. Вие можете да го определите като лоялен, коректен и отговорен ако той е от хората, които продължават да дружат с едни и същи приятели над десет години. Това може да издава неговата неспособност и нежелания за промяна, трудната му адаптация към всички нови неща.
5. Ако забележите, че той е изключително комуникативен, винаги завързва запознанства, има приятели от всички етапи на живота си, от всички сфери на дейност, то тава е знак за един социален човек, отворен към другите, към различията и новостите, освободен в своите отношения и действия.
Но внимавайте, защото тези черти може и да се окажат същевременно и символ на факта, че еднообразието и хората твърде бързо го отегчават и му омръзват.

Неговите предпочитания в ресторанта?
6. Мъжете, които предпочитат в ресторанта да си поръчват традиционни ястия – месо и картофи, са кротки, спокойни, отговорни, може би дори консервативни в разбиранията си. От друга страна това говори за липсата на ентусиазъм по отношение на някакви приключения, пътувания, разнообразие, екстремни преживявания.
7. В случай, че забележите предпочитанията му към нетрадиционната кухня и екзотичните ястия, той или парадира с някаква изкуствена изисканост, опитвайки се да ви направи добро впечатление, или е непредвидим, спонтанен човек, експериментатор, който обича предизвикателствата, промените и новите неща.
Нещо повече, може би той по всякакъв начин се стреми да разнообразява ежедневието си, за да открие изход и бягство от еднообразието на живота, от обикновените, сиви дни.

Как предпочита да плаща?
8. Ако той обикновено използва кредитна карта, за да плати сметката в ресторанта, то това може да се интерпретира или като някаква форма на показност и снобизъм или в плана на самоувереността като знак за амбиция, креативност.
9. Ако той предпочита да плаща в брой, той обича независимостта. Уверен е в личните си качествата и способности.
10. Момчетата, които винаги са “с празен джоб”, най-често са от онзи тип хора, разчитащи предимно на другите. Те изискват от родителите си или от приятелката си, постоянно да се грижат за тях и тяхното благо.

Любими телевизионни предавания?
11. Ако обожава да гледа комедийни сериали, то той е от позитивните хора, акцентиращи върху радостта от живота, изолиращи отрицателните му аспекти и свързаните с тях негативни изживявания. Може би именно чрез тази позиция успява да се предпази от стреса, депресивните състояния, отчаянието, безсилието и всички останали и фрустрации.
12. Ако той предпочита да гледа трилъри или сериали от типа на „Спешно отделение” или „От местопрестъплението”, той е човек, който е по-скоро затворен в себе си, вглъбен в мислите си, често предпочита да не споделя проблемите си, а да се опита да ги разреши сам, пази вътрешния си свят недосегаем и трудно допуска хора близо до себе си.

Как комуникира с вас?
13. Уговаряли ли сте си срещи по електронната поща или със съобщение на мобилния телефон? Ако това е така, то може да означава, че във вашите срещи липсва близостта, дистанцията по между ви не е унищожена, че не сте се опознали достатъчно.
14. Момче, което ви се обажда по телефона без притеснение, организира срещите ви лесно и бързо, без излишни колебания и уговорки, то тази освободеност говори, че срещу вас има един директен, открит човек, който няма проблеми с комуникацията, интимността, който е страстен и бързо се привързва към хората, които са му приятни.
15. Ако той ви гледа право в очите, по време на разговор, то това е знак, че на него може да се има доверие, да се разчита. Отдръпне ли се от вас, то това няма да е случайно. Би могло да е провокирано или от факта, че крие нещо от вас или е следствие от това, че не е щастлив и се чувства неудовлетворен от отношенията ви.
16. Ако той говори бързо, ентусиазирано и енергично, може да бъдете сигурни, че това е нещата, които харесва и обича: спонтанността, радостта, веселието. Но може би те фокусирани изцяло върху неговото удоволствие?
17. Тези от мъжете, който говорят бавно, са обикновено надежни, сигурни и твърде внимателни. Не очаквайте от него много изненади и нетрадиционни решения, силни страсти във връзка си. Не забравяйте, можете да бъдете убедени, че той винаги казва онова, което наистина мисли!

Какво е отношението му към партитата?

18. Ако думата “парти” в неговата представи се свързва с голяма компания от приятели и много изпити халби с бира, той може би не е най-големият романтик на света, но е освободен човек, игнориращ бързо негативни мисли и емоции. Той не е във висока степен подложен на драматични психически спадове и не е уязвим на стресовите ситуации.
19. Ако вашият приятел прекарва всяка събота и неделя по нощните клубове, то това означава важността на три основни неща в неговия живот – забавленията, удоволствията и неограниченото количество внимание, от които има нужда да бъде заобиколен.

Не съдете за книгата по нейната корица!
20. Последното, но може би най-важно правило: дори ако той изглежда някак си немърлив и неподържан, обличен често със старите си джинси, кецовете и любимата си изтъркана тениска, дайте му шанс! Най-вероятно е готино момче, което просто не обръща голямо внимание на външния си вид, може би в неговия живот има много по-важни неща от това как изглежда.

Бракът по сметка - бързо се случва и бързо приключва

Какви рискове крие бракът с богат мъж? Какво печелим и какво губим? И защо никога не трябва да зависим изцяло от него? Не мислете, че такъв брак ще е щастлив, само защото ще сложи край на финансовите ви терзания! Не смесвайте любовта с благосъстоянието! Богатите също плачат... Глупаво би било да пробвате, за да се убедите, че сте допуснали най-голямата грешка в живота си... А той е твърде кратък и едвали е разумно да го пропиляваме в множество сватби.
Бъдете наясно със себе си – за него ли се омъжвате или за парите му? И не мислете, че омъжвайки се за богаташ, ще сте заедно с него до гроб! Колкото по-богат е един мъж, толкова повече женски погледи са насочени към него... или към банковите му сметки. С други думи – конкуренцията е голяма, а времето си минава и лифтингът не винаги помага. От принцеса, вие се превръщате в обикновена домакиня, която след време той започва да възприема по навик. А навън чакат изпълнените със свежест, амбициозни и готови на всичко, за да си осигурят охолен живот млади девойки. 

Бракът по сметка се консумира на бързи обороти и без чувства. И ако сте пропуснали хилядите възможности за перспективна работа с добри доходи, само защото сте имали предостатъчно такива, в един момент липсата на ''спонсор'' може да се окаже доста проблематично. Ще ви боли не само заради загубата на мъжа до вас, но най-вече заради раздялата с лукса, на който сте свикнали.
Не се сърдете на наследничката си, защото винаги ще има млади и красиви жени, след които да тичат мъжете. Сърдете се на вашето бездействие! На това, че сте допуснали да станете зависима от него и от парите му!
Преосмислете ценностната си система! Не превръщайте парите в най-важната цел на живота си. Научете се да ги цените, без да ги издигате в култ! Спестявайте разумно и се възползвайте от общите блага, като инвестирате част от тях в собствен бизнес, който да ви гарантира ваши лични доходи. Стремете се към независимост! Търсете Ключа на успеха! А той се крие в трите ''К''-та за една жена:
КАРИЕРА – работейки, може да натрупате състояние;
КАПИТАЛ – ще го имате, развивайки собствен (а не семеен) бизнес;
КЪЩА – не се оставяйте да ви подслонява мъж, към когото нямате никакви чувства.
Свободна, но самотна или съпруга на мухльо?


Когато мъжът си тръгва, е тъжно, но не учудва никого. Да, той е подлец. Всички са такива. Но много повече порицават жената, разрушила семейството си.
Как е могла?! Та тя има деца! При жив баща да доведе на детето чужд! Някои искрено порицават дамата, а други дълбоко й се възхищават за мъжеството. Трети дори й завиждат, защото самите те не са способни на подобна постъпка. Те смятат, че е по-добре да си с онзи, с когото си свикнала, макар и да не ти е много любим, но пък ще си e до теб и нищо не трябва да променяш. Кой
всъщност е прав в този спор?
Природата е надарила жената със здрав консерватизъм, без който обществото отдавна да е рухнало в пропастта, към която се движи стремително. Тя следва здравия принцип, че да смениш любимото си кафе е същото, като да измениш на любимия мъж. Интересното обаче е от кой пол е авторът на този “шедьовър”? Ако нещо ти е любимо, защо да го променяш? Само пълните глупачки правят така!
Жените не сменят партньорите си с такава лекота, както може би им се струва на някои, въпреки видимо нарастващия в обществото цинизъм и увеличаващата се сила на слабия пол. Никой вече не се изненадва, че жените превзеха някои мъжки професии и че дама може да стане дори директор на банка или управител на голяма компания.
Независимо от своята икономическа и личностна свобода съвременните жени, както и преди, трудно откъсват любимите мъже от сърцата си. А ако направят това, трябва да са налице изключително сериозни причини за раздялата. Какви?

ЛЮБОВТА СИ Е ОТИШЛА 


За жената факторът любов е изключително важен. Обичащата жена търпи всичко – похожденията на мъжа, пиянството му, неуспешните му сделки, малкото пари, които носи вкъщи. Заради любовта се прощават много неща. Както вече споменахме, само лекомислените глупачки могат да изневерят на любимия - за да отмъстят, заради чувството за равноправие или просто така, от любопитство. И човек не може да разбере кой от тези варианти е по-лош.

ПИЯНИЦА СЪМ АЗ, ПИЯНИЦА - ПРОПАДНАЛ ЧОВЕК!

В страни, където алкохолизмът е част от националната култура, жените по-често от мъжете стават инициатори на развода. Днес жената съзнателно се отказва от възможността да погребе целия си живот и този на децата си заради безмерната привързаност на половинката си към бутилката. На мястото на стария девиз “лош, но свой, с него съм свикнала”, дойде нов - стремежът на съвременната жена да се освободи от всичко, което пречи на свободното й развитие и щастливия живот на децата й. Особено на децата, защото те копират модела на отношения на своите родители, поради което трябва да се сложи край на този порочен омагьосан кръг от скандали и взаимни претенции. А кой друг, ако не майката може да направи това?

РАВНОПРАВИЕТО Е ГРЯХ?

Някои дами особено много се вълнуват от проблема за абсолютната липса на равноправие между двата пола. Мъжът може да хойка, да ходи с приятели по кръчми, да прави каквото си иска. А аз какво? По-лоша ли съм от него? Обикновено така размишляват младите жени или онези, които не разбират главното – за какво са дошли на този свят и за какво живеят. Гонитбата на “равноправие” от такъв характер противоречи на женската природа. Колкото и да гоним равноправие, такова никога няма да има. Той е мъж, основната тежест при него идва от мускулатурата. А ти си меката тъкан. На него дори метаболизмът му е различен. Ти си хапнала колкото врабче и повече не искаш, а той е омел две чинии, изпил е три бири и още е гладен. Неговата енергия трябва да му стига, за да промени света, а твоята - за да продължиш рода. Стремежът да се подражава на мъжа, за да се постигне “свобода”, е чисто женски и предварително е обречен на неуспех. Така няма да постигнете нито покой, нито щастие, нито уважение. Само самота и обида в добавка.

Има и друг вариант. Когато тя се опитва да конкурира съпруга си, като изкарва повече пари от него, защото е много амбициозна или пред очите й баща й често е унижавал майка й и тя се бои да не изпадне в същото положение. Такава жена се бори за особен статус в обществото. Тя се стреми да покаже, че е добра, способна, скъпа жена, тъй като я ценят в работата и й дават отлично заплащане, затова мъжът й също трябва да държи на нея и да е горд, че я има. Но се получава обратното – той възприема това като опит тя да го превъзхожда. Тоест тя му демонстрира, че не изкарва достатъчно, не прави прилична кариера. Възниква конфликт между двама души, които се обичат, поради взаимното и абсолютно безпочвено неразбиране, което често води до окончателен разрив на отношенията. При това следвайки логиката на нещата, жената гордо напуска мъжа, обидена и, извинете за израза, “не с единия си гол задник”, защото умее да изкарва пари. Всички умеем да изкарваме пари, но така изпускаме по-важни неща, между които е любовта.

ЕДНО Е ДА ЧУПИШ, ДРУГО ДА ГРАДИШ!

Това си е самата истина и обикновено именно жената най-добре го разбира. Сам Господ й е възложил такава мисия – всички връвчици и нишки на вселената тя трябва да държи здраво в своите ръце. Днес се наблюдава друга тенденция - инфантилизация на общественото съзнание. Младите жени са глезли, разтварящи широко вратите на красивия свят, който трябва да ги обожава. Те не са приучени на търпеливо съзидание и изобщо не им се чака техният лейтенант да стане генерал. Искат всичко тук и веднага. А щастливият брак е най-вече търпение и многостранна работа върху себе си. И чак след това африкански страсти. Такива момичета и жени имат най-малък шанс да срещнат истинската любов. Но с течение на времето ще намерят нещо съвсем обикновено, което ще търпят през целия си живот.

ОТРИЦАТЕЛЕН ИМПУЛС

Всички жени са импулсивни, някои повече от други. Те са по-склонни да приемат влюбеността за любов, рискувайки семейството и съдбата на децата си. Като изпитат леко главозамайване, всеки път са готови да се омъжат, водени от девиза, че всичко, с което са живели досега, е било просто навик и от този момент нататък идват истинските неща. Добре е, ако такава дама има мъдър съпруг, способен да изчака да премине нейното опиянение, а след това, като съвзела се от тежко контролно ученичка, да се върне и да се заеме с още по-голям ентусиазъм с дома и семейството. Но единственото, на което може да разчита такава жена, е търпението на човека до нея. Той обаче може да се окаже ревнивец или глупак. Тогава, разбира се, на семейството се слага край и изобщо не е важно дали ще има реален развод или не. Наоколо са само пепелища, а “най-обгорените” от пожара на майчината любов са децата.

СЛЪНЧЕВ УДАР

Изключително рядка причина жената да напусне семейството. Това се случва, когато внезапно, като слънчев дъжд или лятна буря, истинската любов връхлети жената - щастлива или нещастна, но омъжена жена. Много жени съзнателно прекъсват опасните взаимоотношения, а след това живеят със скъпите спомени и мъката от това, че всичко се е случило толкова късно. Но те са и благодарни, че все пак са го изживели. Прекъсват връзката, защото са отговорни за децата си, за своя “стар” съпруг, с когото са свикнали и към когото също са отговорни. Това е съвсем по женски. Само единици се решават, каквото и да става, да тръгнат с любимия мъж. И това също е съвсем по женски.
Мъж мечта


Какъв е вашият мъж мечта? Мъжът, с когото лягате вечер? Мъжът, който никога няма да срещнете? Мъжът, който цял живот мечтаете да срещнете? Мъжът, който другите имат, а вие не? Има ли универсален модел за мъжа мечта и какъв е той?

Жените сякаш живеем с мечтата за мъжа мечта. Някой, който да ни обича, да ни разбира, да се грижи за нас, да ни помага. В същото време да е забавен, да ни пали вечер и да е нежен, когато имаме нужда. Да се грижи за децата ни, да е отговорен, да е амбициозен и да се грижи за финансовото състояние. В същото време да не отдава твърде много време на работата си и да не е стиснат. Мъжът мечта трябва и да е красив, сексапилен, но не прекалено. Изискан, но не превзет. Кавалер и едновременно с това мъжкар. Трябва да ни защитава, когато имаме нужда от закрила, но и да не е твърде ревнив. Мъжът мечта е толерантен и не превзема нашето собствено пространство, но никога не се случва да нехае за нас. Не забравя поводите ни, винаги е подготвен да ни направи щастливи и редовно се сеща да ни изненада. Той знае златната среда, защото не се случва да ни омръзне вниманието му. Споровете с мъжа мечта никога не завършват със скандал, а с нежна целувка и разбиране. Мъжът мечта усеща от какво имаме нужда и не се налага да намекваме до безкрай...

Изобщо мъжът мечта е мъж от мечтите! 


Може би някои от вас познават такъв мъж мечта. Срещали са го и са били с него. Той е бил съвършен! Когато сме влюбени, обектът на нашите чувства се превръща в мъж мечта. С времето обаче, когато пламъците на страстта затихнат, мъжът мечта се превръща в обикновен мъж, който просто си обичаме или към който чувствата се изпаряват.
Има много жени, които се лутат в търсене на този, който според тях е съвършен. Този, който отговаря на всичките им изисквания и който ги кара да се чувстват непрестанно влюбени. Те живеят с представата, че трябва да намерят идеалния мъж, но не осъзнават, че те самите далеч не са идеални. Или както се казваше в един филм – не чакай идеалния мъж, защото, когато го срещнеш, той може да търси идеалната жена.
Перфекционизмът и прекалената гордост може да са печеливши във всяка друга област, но не и в любовта. Това не означава, че трябва да сме с когото и да било, а да се отпуснем и да не сме прекалено критични. Дребните недостатъци и неосъществените житейски цели правят живота ни още по-интересен и ни мотивират да вървим напред и да се стремим към по-добро. Например, ако мъжът до вас е леко пълен и не е заможен, не означава, че един ден няма да има перфектна фигура и няма да е постигнал завидно професионално развитие. Важно е да има желание за това.
Мъжът мечта е илюзия. Също, както и жената мечта. Съвършените неща не съществуват, колкото и да ни се иска понякога да сме такива, както и хората около нас. Опитите да сме идеални са изтощителни, а целта е неосъществима. Може само да се залъгваме, че ние сме жена мечта, а човекът до нас мъж мечта.
Идеалният мъж за нас е този, който обичаме истински и е доказал, че заслужава да му отдадем живота си. Този, който мечтаем някой ден да бъде баща на децата ни. Този, който въпреки своите и нашите недостатъците, ни обича по свой начин.
Модел на идеалния мъж няма. Има модел на това как идеалният мъж ни кара да се чувстваме - удовлетворени и щастливи от това, че сме с него. Идеалният мъж за нас има недостатъци и прави грешки, които може да му простим и които не ни нараняват безпределно. Същите тези недостатъци и грешки обаче може да са недопустими за друга жена. За нея мъжът мечта може да е нашият най-омразен типаж.
И все пак има ли мъж мечта? Да, има! Мъж, който ни накара да се чувстваме жена мечта. Останалото са просто мечти!

Как да направим секса незабравим?

Първото правило е да не бързате с изразяването на страстта.
Влюбването е нещо прекрасно и през първите месеци усещанията са необикновени. Но ако планирате да бъдете заедно дълго време, трябва да сте наясно, че това няма да е вечно така.
Не си струва веднага да се хвърлите в леглото и да се наслаждавате дотогава, докато прекрасният период не свърши. Наслаждавайте се на своята страст, но не бързайте да я изразявате. Опитвайте се да разтягате тези моменти.


Ето и факторите, които помагат да превърнем първите интимни моменти в незабравимо преживяване.
Чувственост.
Още през първите дни на връзката си покажете на своя партньор колко сте чувствена и нежна. Не е задължително за тази цел да намеквате за секс – просто бъдете по-внимателна в разговора с него. Докосвайте ръцете му, прегръщайте го нежно при среща, целувайте го по бузата за подарените цветя, бонбони и т.н. Нека неговото тяло свикне с вашето. Вашите докосвания трябва да бъдат асоциирани от него като нещо хубаво и приятно.
Чувствеността е душевно качество, което трябва да се развива. Старайте се да изглеждате по-чувствена, не се страхувайте да показвате на партньора си, че искате на него да му бъде добре.
Аромат.
Вие трябва не само да изглеждате добре, но и да миришете приятно. Вашето приближаване трябва да накара неговото сърце да бие по-силно. Естествено, не става дума за всекидневния душ или вана – това е по подразбиране. Но що се отнася до парфюмерията - ще ви с наложи да експериментирате.
Ароматите, които вие харесвате, могат да бъдат неприятни за вашия партньор. По време на първите срещи избирайте различни аромати тоалетна вода или парфюм и наблюдавайте неговата реакция. Миризмата притежава магнетична сила! Не се притеснявайте да попитате приятеля си за неговите предпочитания, възползвайте се от съветите му при избирането на някакъв парфюм.
Дрехите ви трябва да бъдат чисти. Костюмът след нощната дискотека, пропит от миризма на цигари и пот, може да отблъсне и най-пламенния ухажор.
Ако пушите, а вашият партньор не пуши, задължително се запасете с дъвка, която до известна степен ще спаси положението.
Докосването.
Ако искате добър секс, още от самото начало се докосвайте по-често до избраника си. Ако все още сте само на приятелски взаимоотношения, ограничете се с ръкостискане и разни други невинни, приятелски докосвания. Когато вече сте убедени, че вашите докосвания са му приятни, можете да си позволите по-интимни ласки. Прегръщайте го и докосвайте с буза неговата. Убедете се, че физическият контакт между вас вече е установен.
Целувките.
Обикновени по време на първата си среща партньорите правят грешка като се целуват “с език”. Вие ще го заинтригувате и очаровате много повече, ако вместо страстна френска целувка му подарите на сбогуване скромно докосване по устните. В началото и двамата партньори са загрижени и заинтересовани един за друг. Тези усещания бързо изчезват от твърде прибързаното сближаване.
В действителност, по време на силното влюбване мъжете се страхуват да не загубят пламенното си чувство, а жените инстинктивно страдат за своята безопасност. Затова не бързайте с целувките! Това не означава, че те трябва да се пренебрегват напълно. Когато го почувствате твърде близък и решите да правите секс, помолете го да ви целува страстно и нежно.
Някои жени дори са в състояние да получат оргазъм от една страстна целувка!
Колкото и да е странно, има и мъже, които не обичат да се целуват. Вие веднага ще разберете това по неговите реакции. Не се притеснявайте, вие можете да промените това – проста бъдете по-внимателна.
Петинг.
Днес петингът се препоръчва от семейните терапевти на тези двойки, които имат трудности в половия живот. А той е подходящ за ранните стадии от взаимоотношенията. Ако се срещате вече няколко седмици, но не можете да се решите на секс, започнете с него. Това е отличен начин да си опознаете телата и да установите кои ласки ви доставят най-голямо удоволствие. Започнете с ласките по-високо от кръста. Наблюдавайте партньора си по време на ласките, за да разберете по-добре неговите усещания. Положителното в петинга е това, че ако нещо не се получи, никой от партньорите няма да се чувства обиден или използван. Той е като репетиция. И нищо не ви пречи да го повторите отначало.
Доверие.
Ако ви се струва, че можете да пристъпите към секса, убедете се, че си имате пълно доверие. В противен случай сексът няма да ви достави пълното удоволствие. Измислете си меню от сексуални експерименти, които ще ви позволят да си изясните дали вашият партньор ви подхожда физически и сексуално, за да знаете как да градите отношенията си по-нататък.
Първият път.
Колкото по-дълго време отлагате момента на първия секс с партньора си, толкова по-добре. Отношенията стават по-здрави, той започва да ви цени повече и да се отнася към вас още по-ласкаво. Приготвяйки се за първия секс, не прекалявайте. Ако сте убедени, че непременно трябва да създадете романтична обстановка или да наемете стая в луксозен хотел, вие грешите – това само ще ви разсея от получаването на удоволствието. Сигурно ще страдате, че сте пропуснали и някаква подробност.
Ако сексът не е бил много добър, но вие сте убедени, че искате да продължите отношенията си с този мъж, не се притеснявайте – имате пред себе си много време за сексуален живот, в което не само можете да поправите първите грешки, но и да стигнете там, където границата е само небето.

Защо за жените сексът не е всичко?

... какво все пак може да се направи, за да се постига повече удоволствие.

По въпроса, че жените са емоционални, не трябва да се спори. Дори в отношенията с противоположния пол душевната близост играе по-голяма роля в сравнение с физическата. Затова, ако партньорът не довежда жената до желания оргазъм, тя не се разстройва.
Защо?

Женското тяло е устроено така, че то не винаги може да получи желаното сексуално разтоварване. За това са необходими няколко фактора. И не винаги любовта към мъжа е основния фактор, който играе ръководна роля в процеса. Доверието, спокойната обстановка, способността да са забрави за всичко “но”, а също така умението на партньора да доведе жената до пика на сексуалната наслада – това са основните фактори, които способстват за женския оргазъм.
Но не всички мъже са добри любовници. И с това не може да се спори. Умението да доставяш удоволствие не само на себе си, но и на жената, идва с опита. А не всеки мъж има този опит. Освен това много често мъжете изобщо не се стремят да доставят удоволствие на своята партньорка.
Ето защо женската половина от човечеството страда, защото не получава пълноценното удоволствие от секса. Често жените са принудени да се задоволяват само с ласките и допира. Осъзнаването, че на любимия му е добре, само по себе си носи удоволствие и наслада, но за съжаление не и оргазъм.
Какво да се направи?
Ако партньорът ви обича и не е “кривнал настрани” (т.е. не получава удоволствие от секса с някоя друга), вие трябва да поработите върху техниката на секса и върху себе си. Преди всичко опитайте се да разберете защо не постигате оргазъм. Ако не можете сами да си отговорите на този въпрос, потърсете помощта на сексолог.
Ако всичко опира до партньора, ще ви се наложи нежно, но настойчиво да му показвате какво харесвате най-много в секса, кои части от тялото ви са най-чувствителни. Вие трябва да изучите добре своето тяло и тялото на вашия партньор, да изследвате всички ерогенни зони и ласки, които ще ви донесат най-голямо удоволствие.
На жената й е приятно да усеща, че на мъжа му е добре с нея. Но не е лошо и самата тя да получава удоволствие от секса. При това сексът, който носи наслада и на двамата партньори, се отличава с особена страст и приятни усещания. Дори оргазмът, преживян едновременно от двамата, се възприема много по-емоционално и чувствено.
Защо да се лишавате от удоволствието, когато можете лесно да го постигнете!? Просто поработете върху този въпрос – не е толкова страшно, колкото ви се струва! Но не е лошо и самата тя да получава удоволствие от секса. При това сексът, който носи наслада и на двамата партньори, се отличава с особена страст и приятни усещания. Дори оргазмът, преживян едновременно от двамата, се възприема много по-емоционално и чувствено.
Защо да се лишавате от удоволствието, когато можете лесно да го постигнете!? Просто поработете върху този въпрос – не е толкова страшно, колкото ви се струва!

НЛО вися над Пазарджик около час

28 септември 2010, 08:20

Странен летящ обект, който светел в червено и зелено, е висял между Пазарджик и Юнаците в продължение на час в четвъртък вечер.
Странното явление било засечено от пазарджишка домакиня, пише пловдивският "Марица". Първоначално тя не повярвала на очите си, защото обектът приличал на звезда. Постепенно обаче започнал да приближава и останал на едно място. Жената извикала и съпруга си, за да се увери, че не се лъже. Мъжът също видял мигащото кълбо. За съжаление обаче семейството няма фотоапарат или камера и не са заснели обекта.

Не за първи път хора от града и околностите твърдят, че са станали свидетели на необикновено събитие. Още през 1989 г. пазарджиклия фотографирал НЛО, а кадрото пратил на уфолога Димитър Делян. Оттогава насам се счита, че това е първата достоверна снимка на неидентифициран летящ обект в страната. Странни тела, излъчващи постоянна или мигаща светлина, могат да се видят от всички населени места в Родопите. Възможно е да става дума за сателити или самолети, но очевидците описват неща, които нямат нищо общо със споменатите.