вторник, 28 септември 2010 г.

Бракът по сметка - бързо се случва и бързо приключва

Какви рискове крие бракът с богат мъж? Какво печелим и какво губим? И защо никога не трябва да зависим изцяло от него? Не мислете, че такъв брак ще е щастлив, само защото ще сложи край на финансовите ви терзания! Не смесвайте любовта с благосъстоянието! Богатите също плачат... Глупаво би било да пробвате, за да се убедите, че сте допуснали най-голямата грешка в живота си... А той е твърде кратък и едвали е разумно да го пропиляваме в множество сватби.
Бъдете наясно със себе си – за него ли се омъжвате или за парите му? И не мислете, че омъжвайки се за богаташ, ще сте заедно с него до гроб! Колкото по-богат е един мъж, толкова повече женски погледи са насочени към него... или към банковите му сметки. С други думи – конкуренцията е голяма, а времето си минава и лифтингът не винаги помага. От принцеса, вие се превръщате в обикновена домакиня, която след време той започва да възприема по навик. А навън чакат изпълнените със свежест, амбициозни и готови на всичко, за да си осигурят охолен живот млади девойки. 

Бракът по сметка се консумира на бързи обороти и без чувства. И ако сте пропуснали хилядите възможности за перспективна работа с добри доходи, само защото сте имали предостатъчно такива, в един момент липсата на ''спонсор'' може да се окаже доста проблематично. Ще ви боли не само заради загубата на мъжа до вас, но най-вече заради раздялата с лукса, на който сте свикнали.
Не се сърдете на наследничката си, защото винаги ще има млади и красиви жени, след които да тичат мъжете. Сърдете се на вашето бездействие! На това, че сте допуснали да станете зависима от него и от парите му!
Преосмислете ценностната си система! Не превръщайте парите в най-важната цел на живота си. Научете се да ги цените, без да ги издигате в култ! Спестявайте разумно и се възползвайте от общите блага, като инвестирате част от тях в собствен бизнес, който да ви гарантира ваши лични доходи. Стремете се към независимост! Търсете Ключа на успеха! А той се крие в трите ''К''-та за една жена:
КАРИЕРА – работейки, може да натрупате състояние;
КАПИТАЛ – ще го имате, развивайки собствен (а не семеен) бизнес;
КЪЩА – не се оставяйте да ви подслонява мъж, към когото нямате никакви чувства.
Свободна, но самотна или съпруга на мухльо?


Когато мъжът си тръгва, е тъжно, но не учудва никого. Да, той е подлец. Всички са такива. Но много повече порицават жената, разрушила семейството си.
Как е могла?! Та тя има деца! При жив баща да доведе на детето чужд! Някои искрено порицават дамата, а други дълбоко й се възхищават за мъжеството. Трети дори й завиждат, защото самите те не са способни на подобна постъпка. Те смятат, че е по-добре да си с онзи, с когото си свикнала, макар и да не ти е много любим, но пък ще си e до теб и нищо не трябва да променяш. Кой
всъщност е прав в този спор?
Природата е надарила жената със здрав консерватизъм, без който обществото отдавна да е рухнало в пропастта, към която се движи стремително. Тя следва здравия принцип, че да смениш любимото си кафе е същото, като да измениш на любимия мъж. Интересното обаче е от кой пол е авторът на този “шедьовър”? Ако нещо ти е любимо, защо да го променяш? Само пълните глупачки правят така!
Жените не сменят партньорите си с такава лекота, както може би им се струва на някои, въпреки видимо нарастващия в обществото цинизъм и увеличаващата се сила на слабия пол. Никой вече не се изненадва, че жените превзеха някои мъжки професии и че дама може да стане дори директор на банка или управител на голяма компания.
Независимо от своята икономическа и личностна свобода съвременните жени, както и преди, трудно откъсват любимите мъже от сърцата си. А ако направят това, трябва да са налице изключително сериозни причини за раздялата. Какви?

ЛЮБОВТА СИ Е ОТИШЛА 


За жената факторът любов е изключително важен. Обичащата жена търпи всичко – похожденията на мъжа, пиянството му, неуспешните му сделки, малкото пари, които носи вкъщи. Заради любовта се прощават много неща. Както вече споменахме, само лекомислените глупачки могат да изневерят на любимия - за да отмъстят, заради чувството за равноправие или просто така, от любопитство. И човек не може да разбере кой от тези варианти е по-лош.

ПИЯНИЦА СЪМ АЗ, ПИЯНИЦА - ПРОПАДНАЛ ЧОВЕК!

В страни, където алкохолизмът е част от националната култура, жените по-често от мъжете стават инициатори на развода. Днес жената съзнателно се отказва от възможността да погребе целия си живот и този на децата си заради безмерната привързаност на половинката си към бутилката. На мястото на стария девиз “лош, но свой, с него съм свикнала”, дойде нов - стремежът на съвременната жена да се освободи от всичко, което пречи на свободното й развитие и щастливия живот на децата й. Особено на децата, защото те копират модела на отношения на своите родители, поради което трябва да се сложи край на този порочен омагьосан кръг от скандали и взаимни претенции. А кой друг, ако не майката може да направи това?

РАВНОПРАВИЕТО Е ГРЯХ?

Някои дами особено много се вълнуват от проблема за абсолютната липса на равноправие между двата пола. Мъжът може да хойка, да ходи с приятели по кръчми, да прави каквото си иска. А аз какво? По-лоша ли съм от него? Обикновено така размишляват младите жени или онези, които не разбират главното – за какво са дошли на този свят и за какво живеят. Гонитбата на “равноправие” от такъв характер противоречи на женската природа. Колкото и да гоним равноправие, такова никога няма да има. Той е мъж, основната тежест при него идва от мускулатурата. А ти си меката тъкан. На него дори метаболизмът му е различен. Ти си хапнала колкото врабче и повече не искаш, а той е омел две чинии, изпил е три бири и още е гладен. Неговата енергия трябва да му стига, за да промени света, а твоята - за да продължиш рода. Стремежът да се подражава на мъжа, за да се постигне “свобода”, е чисто женски и предварително е обречен на неуспех. Така няма да постигнете нито покой, нито щастие, нито уважение. Само самота и обида в добавка.

Има и друг вариант. Когато тя се опитва да конкурира съпруга си, като изкарва повече пари от него, защото е много амбициозна или пред очите й баща й често е унижавал майка й и тя се бои да не изпадне в същото положение. Такава жена се бори за особен статус в обществото. Тя се стреми да покаже, че е добра, способна, скъпа жена, тъй като я ценят в работата и й дават отлично заплащане, затова мъжът й също трябва да държи на нея и да е горд, че я има. Но се получава обратното – той възприема това като опит тя да го превъзхожда. Тоест тя му демонстрира, че не изкарва достатъчно, не прави прилична кариера. Възниква конфликт между двама души, които се обичат, поради взаимното и абсолютно безпочвено неразбиране, което често води до окончателен разрив на отношенията. При това следвайки логиката на нещата, жената гордо напуска мъжа, обидена и, извинете за израза, “не с единия си гол задник”, защото умее да изкарва пари. Всички умеем да изкарваме пари, но така изпускаме по-важни неща, между които е любовта.

ЕДНО Е ДА ЧУПИШ, ДРУГО ДА ГРАДИШ!

Това си е самата истина и обикновено именно жената най-добре го разбира. Сам Господ й е възложил такава мисия – всички връвчици и нишки на вселената тя трябва да държи здраво в своите ръце. Днес се наблюдава друга тенденция - инфантилизация на общественото съзнание. Младите жени са глезли, разтварящи широко вратите на красивия свят, който трябва да ги обожава. Те не са приучени на търпеливо съзидание и изобщо не им се чака техният лейтенант да стане генерал. Искат всичко тук и веднага. А щастливият брак е най-вече търпение и многостранна работа върху себе си. И чак след това африкански страсти. Такива момичета и жени имат най-малък шанс да срещнат истинската любов. Но с течение на времето ще намерят нещо съвсем обикновено, което ще търпят през целия си живот.

ОТРИЦАТЕЛЕН ИМПУЛС

Всички жени са импулсивни, някои повече от други. Те са по-склонни да приемат влюбеността за любов, рискувайки семейството и съдбата на децата си. Като изпитат леко главозамайване, всеки път са готови да се омъжат, водени от девиза, че всичко, с което са живели досега, е било просто навик и от този момент нататък идват истинските неща. Добре е, ако такава дама има мъдър съпруг, способен да изчака да премине нейното опиянение, а след това, като съвзела се от тежко контролно ученичка, да се върне и да се заеме с още по-голям ентусиазъм с дома и семейството. Но единственото, на което може да разчита такава жена, е търпението на човека до нея. Той обаче може да се окаже ревнивец или глупак. Тогава, разбира се, на семейството се слага край и изобщо не е важно дали ще има реален развод или не. Наоколо са само пепелища, а “най-обгорените” от пожара на майчината любов са децата.

СЛЪНЧЕВ УДАР

Изключително рядка причина жената да напусне семейството. Това се случва, когато внезапно, като слънчев дъжд или лятна буря, истинската любов връхлети жената - щастлива или нещастна, но омъжена жена. Много жени съзнателно прекъсват опасните взаимоотношения, а след това живеят със скъпите спомени и мъката от това, че всичко се е случило толкова късно. Но те са и благодарни, че все пак са го изживели. Прекъсват връзката, защото са отговорни за децата си, за своя “стар” съпруг, с когото са свикнали и към когото също са отговорни. Това е съвсем по женски. Само единици се решават, каквото и да става, да тръгнат с любимия мъж. И това също е съвсем по женски.
Мъж мечта


Какъв е вашият мъж мечта? Мъжът, с когото лягате вечер? Мъжът, който никога няма да срещнете? Мъжът, който цял живот мечтаете да срещнете? Мъжът, който другите имат, а вие не? Има ли универсален модел за мъжа мечта и какъв е той?

Жените сякаш живеем с мечтата за мъжа мечта. Някой, който да ни обича, да ни разбира, да се грижи за нас, да ни помага. В същото време да е забавен, да ни пали вечер и да е нежен, когато имаме нужда. Да се грижи за децата ни, да е отговорен, да е амбициозен и да се грижи за финансовото състояние. В същото време да не отдава твърде много време на работата си и да не е стиснат. Мъжът мечта трябва и да е красив, сексапилен, но не прекалено. Изискан, но не превзет. Кавалер и едновременно с това мъжкар. Трябва да ни защитава, когато имаме нужда от закрила, но и да не е твърде ревнив. Мъжът мечта е толерантен и не превзема нашето собствено пространство, но никога не се случва да нехае за нас. Не забравя поводите ни, винаги е подготвен да ни направи щастливи и редовно се сеща да ни изненада. Той знае златната среда, защото не се случва да ни омръзне вниманието му. Споровете с мъжа мечта никога не завършват със скандал, а с нежна целувка и разбиране. Мъжът мечта усеща от какво имаме нужда и не се налага да намекваме до безкрай...

Изобщо мъжът мечта е мъж от мечтите! 


Може би някои от вас познават такъв мъж мечта. Срещали са го и са били с него. Той е бил съвършен! Когато сме влюбени, обектът на нашите чувства се превръща в мъж мечта. С времето обаче, когато пламъците на страстта затихнат, мъжът мечта се превръща в обикновен мъж, който просто си обичаме или към който чувствата се изпаряват.
Има много жени, които се лутат в търсене на този, който според тях е съвършен. Този, който отговаря на всичките им изисквания и който ги кара да се чувстват непрестанно влюбени. Те живеят с представата, че трябва да намерят идеалния мъж, но не осъзнават, че те самите далеч не са идеални. Или както се казваше в един филм – не чакай идеалния мъж, защото, когато го срещнеш, той може да търси идеалната жена.
Перфекционизмът и прекалената гордост може да са печеливши във всяка друга област, но не и в любовта. Това не означава, че трябва да сме с когото и да било, а да се отпуснем и да не сме прекалено критични. Дребните недостатъци и неосъществените житейски цели правят живота ни още по-интересен и ни мотивират да вървим напред и да се стремим към по-добро. Например, ако мъжът до вас е леко пълен и не е заможен, не означава, че един ден няма да има перфектна фигура и няма да е постигнал завидно професионално развитие. Важно е да има желание за това.
Мъжът мечта е илюзия. Също, както и жената мечта. Съвършените неща не съществуват, колкото и да ни се иска понякога да сме такива, както и хората около нас. Опитите да сме идеални са изтощителни, а целта е неосъществима. Може само да се залъгваме, че ние сме жена мечта, а човекът до нас мъж мечта.
Идеалният мъж за нас е този, който обичаме истински и е доказал, че заслужава да му отдадем живота си. Този, който мечтаем някой ден да бъде баща на децата ни. Този, който въпреки своите и нашите недостатъците, ни обича по свой начин.
Модел на идеалния мъж няма. Има модел на това как идеалният мъж ни кара да се чувстваме - удовлетворени и щастливи от това, че сме с него. Идеалният мъж за нас има недостатъци и прави грешки, които може да му простим и които не ни нараняват безпределно. Същите тези недостатъци и грешки обаче може да са недопустими за друга жена. За нея мъжът мечта може да е нашият най-омразен типаж.
И все пак има ли мъж мечта? Да, има! Мъж, който ни накара да се чувстваме жена мечта. Останалото са просто мечти!

Няма коментари: