вторник, 28 септември 2010 г.

Защо жените харесват мъже, които приличат на бащите им?

Оказва се, че цветът на собствените очи и коса, както и на родителя от същия пол са по-маловажни
Много често, когато на хората им се предложи серия от снимки, те избират лице според степента на тяхната собствена атрактивност Източник: sxc.hu

Защо мъжете намират някои жени за красиви? Може ли по лицето на някой да познаете, че това е човекът за вас? И защо жените са привлечени от мъже, които им напомнят за бащите им? Професор Дейвид Перет от университета „Сейнт Ендрюс” се опитва да отговори на тези и други въпроси за законите на привличането.

Какъвто бащата, такъв и съпругът

Отдавна е разпространено мнението, че жените са склонни да избират партньори, които приличат на бащите им, а мъжете – съпруги, които приличат на майките им. Вярно ли е това?

Външният вид на родителите ни се запечатва в паметта ни от детството и изглежда, че в по-късна възраст тези спомени от най-ранни години оказват влияние върху представата ни за привлекателност.

В широко мащабно проучване, обхванало 300 мъже и 400 жени (всичките обвързани и отгледани от двама родители), участниците са отговорили на въпроса „Какъв е цветът на техните очи и коси, на родителите им и на партньорите им?”.

Изводът от получената информация е, че главната предпоставка за избора на цвета на очите и косата на партньора – и за мъжете и за жените – е цветът на очите и косите на родителя от противоположния пол.

Оказва се, че цветът на собствените очи и коса, както и на родителя от същия пол са по-маловажни. С други думи, ако майката на мъжа има руси коси и сини очи, най-вероятно е той да си избере руса и синеока жена. А ако бащата на жената е тъмнокос и тъмноок, нейният партньор ще има същите черти.

Хората избират партньор и по чертите на лицето. Учени от унгарския град Печ направили сравнение между снимки на млади двойки със снимките на техните родители, когато са били на тяхната възраст.

Участниците в проучването били помолени да намерят съответната снимка на родителите по снимките на младоженците. 

Първото, което направило впечатление, е определената прилика в лицата на младите двойки.

Много често, когато на хората им се предложи серия от снимки, те избират лице според степента на тяхната собствена атрактивност. Именно по това подсъзнателно правило участниците в проучването са комплектовали двойките.

Следващият признак, по който е направено комплектоването, е било сходството във формата на лицето. Най-интересна обаче била приликата между партньорката на младия мъж и неговата майка.

Снимките на майката и партньорката на мъжа били комплектовани изненадващо лесно. По същия начин била открита и приликата между бащите на младите жени и техните съпрузи.

Участниците в проучването обаче установили,  че хората не харестват някого само, защото прилича на някой член от семейството им, а са привлечени от хората, които приличат на техния родител от противоположния пол. Това важи особено при наличието на по-силна връзка с този родител - вероятно заради желанието да се възпроизведе това преживяване в новата романтична връзка. 

Красивите жени

Важен фактор за привлекателността на лицето е неговата женственост или съответно мъжественост.

По време на пуберитета костната структура се променя от хормоните.

Заради прилива на тестостерон костите под веждите на момчетата,  които се превръщат в мъже, изпъкват и челюстта им става по-масивна.

При жените половият хормон естроген предпазва от това загрубяване на лицевите кости. Докато през пуберитета мъжкият череп претърпява значителни промени, формата на главата на момичетата остава същата и запазва детските си пропорции – по-малко издадени вежди и челюсти, по-плътни устни, по-малък нос, по-малка глава и големи очи.

Учените накарали участниците в изследването да изберат по време на моделиране с компютър формата на женската глава, която според тях е най-привлекателна.

Мнението на  95 процента от участниците било, че феминизирането на женските лица (омекотяването на линиите около челюстта и открояването на устните и очите) ги прави по-атрактивни. Именно за да подчертаят чертите си жените употребяват грим за очите и червило.

А фон дьо тенът и пудрата придават цвят на кожата, който подсказва добро здраве. В проучването било установено, че хората със свежа кожа, с по-малко бръчки, без пори и петна са по-привлекателни, а запусната и състарена кожа се свързва със състарено по същия начин тяло, което прави човекът непривлекателен за връзка или дълготрайно партньорство.

Предимство на възрастта пред красотата

По какво се познава възрастта? Не си мислете, че може като разгледате лицето да пресметнете навършените години. Например така - овалът на лицето говори за 50 години, кожата  - за около 40, а косата за 60. Общо взето годините са 50.

Обикновено в очите се набива тази част от лицето, която е най-състарена.  В проучването били направени компютърни обработки на женски лица. На възрастна жени била поставена коса на млада жена и обратно – на млада - коса на стара жена. Младата коса не променила преценката за възрастта на старата жена, но изхабената коса около лицето на младата жена накарало хората да я възприемат като значително по-възрастна от действителността.

За съжаление, за да изглеждаме млади трябва всички черти на лицето да младеят. Ако една част от него е по-състарена от останалите, погледът се насочва към нея, а хубавите черти остават на заден план.

Как да бъдем по-привлекателни?

Първото впечатление може да се промени. Мнението за привлекателността на човека може да зависи от това колко дълго го познаваме.

При класирането по привлекателност на съученици, хората слагат на първо място съвсем различни личности от тези, които не ги познават.

Когато хората са се оценявали взаимно преди работа в екип и след това мненията им за тяхната привлекателност се променяли. Те се повлиявали от поведението на съответния човек по време на работата.

Промяната на мненията е по-подчертана при жените, отколкото при мъжете. Жените се повлияват повече от същността на човека и неговите постъпки.

Мъжката преценка се влияе по-малко от поведението и повече от  привлекателността. Да, за съжаление мъжете са малко по-елементарни.

Въпреки това, изглежда че наистина вътрешната красота има най-голямо значение. Тя влияе на преценката за привлекателност.

Изводът - за да бъдете привлекателни, трябва да се държите мило. 

Няма коментари: