сряда, 11 август 2010 г.

Кои храни са подходящи за борба с Целулита

Една от причините за появата на целулит е нерационалното хранене.                                          Въпреки, че няма диета, която категорично да се е преборила с “портокаловата кожа“ подходящия хранителен режим е важна част от ефикасното лечение на целулита.Антицелулитните кремове не действат сами за съжаление. За да се преборим успешно с целулита на първо място трябва да променим начина си на хранене.В ежедневното меню трябва да присъстват витамините B,C и Е, и още: незаменими мастни киселини, калций, калий, йод и фибри.                                                                                                                                                  Подходящи храни са:
- пресни плодове и зеленчуци
- бобови растения
- пълнозърнест хляб
- растителни мазнини                                                                                                                                                   Добър антицелулитен ефект имат варените картофи и лукът.Известен е факта, че картофите съдържат голямо количество калий, който помага за освобождаването на излишната вода от клетките.
Също така подобряват еластичността на съединителната тъкан и извеждат шлаките от организма.Подобни свойства имат и други храни: авокадо, банани, зеле, житото, ечемик, и гъби (особено печурките).
За да се отървем от целулита трябва да променим начина си на                 хранене.                                                                                                                                                                                                                                                                                Богати на незаменими мастни киселини храни са: зехтин, олио от ленено семе и рапица, сурови ядки.
Те ускоряват метаболизма и заздравяват клетъчните мембрани, което е важно за храненето на тъканите и освобождаването на токсините от организма.Основен враг на целулита е оризът.
Разбира се трябва да е приготвен на пара или сварен. Не яжте пържен ориз.
Яжте храни, богати на лецитин: яйца, соя, карфиол (цветно зеле), фъстъчено масло.
всички продукти приготвени с рафинирана захар и бяло брашно ястия с фиде- тлъсти меса и птичи меса с кожа-колбаси .От подправките солта е най-добрия съюзник на целулита.
Избягвайте и храните с изкуствени добавки: ароматизатори, оцветители, консерванти и имитатори на вкус.
Вместо захар – яжте мед
Пърженото заменете с печено или с ястия приготвени на пара.
От продуктите с животински мазнини избирайте нискомаслено мляко и обезмаслено сирене.

Не забравяйте че:
Дневния прием на калории не трябва да надвишава 1200 ккал.
цитросови плодове
Разделното хранене благоприятства за предотватяването на целулита.
Избягвайте да консумирате едновременно белтъчини (съдържат се в продуктите от животински произход) и въглехидрати (захар и скорбяла)

Важно за борбата с целулита е храните да са богати на антиоксиданти, полифеноли и аминокиселини. Консумирайте ягоди, нар, шипки, грозде, цитрусови плодове - портокали, грейпфрут.
Неподходящи напитки: алкохол, газирани напитки.

Не разчитайте на промишлено приготвените сокове, тъй кото съдържат изкуствени добавки. Най-добре сами изстискайте плодовете за сока си.
Прясно изцедения цитрусов сок е враг номер едно на целулита. Пийте най-малко 1 чаша преди закуска.
вода



За да се избавим от целулита трябва да пием много вода 1,5-2 до 3 литра на ден.
Зеления чай без захар също действа много добре, както и настройка от горски плодове.

Избягвайте да консумирате чай и кафе. Прекалено честата им употреба може да доведе до отмиване на необходимите за организма минерални вещества.
Откажете се от алкохола, Ограничете употребата му до чаша вино на ден.