неделя, 26 септември 2010 г.

Здраве и вегетарианство

cold soba bento

От избора на храната, която консумираме, буквално зависи нашият живот. Това е безспорно. Затова за всички нас е изключително важно да имаме достатъчно обективна информация по въпроса кои храни са здравословни за човека и кои – не.
Съвременната медицинска общност като цяло все още не е единодушна в отговора на въпроса здравословно ли е или не за човека да яде месо. И все пак през последните десетилетия все повече уважавани представители на медицинската наука убедително твърдят, че вегетарианското хранене е по-здравословно. Тяхното мнение се основава на личния им опит и на множеството научни изследвания, провеждани по цял свят от утвърдени научни колективи. Все повече научни факти сочат, че вегетарианското меню поддържа по-добре здравето на човека и го предпазва от множество болести (сърдечен инфаркт, атеросклероза, мозъчен инсулт, рак, затлъстяване и др.), които са бич за съвременното човечество.
Месодобивната промишленост в световен мащаб е една жестока, но добре разработена и много печеливша машина за печелене на пари. Последните, които биха признали, че яденето на месо е нездравословно, са именно заетите в месопроизводството и търговията с месо, защото това признание работи против техните материални интереси. Дори може да бъдете сигурни, че по-невежите или безскрупулни представители на този оцапан с кръв бранш ще се опитват с реклами и други посредници до последно да ни убеждават, че непременно се нуждаем от месо. Затова ви съветваме: НЕ обръщайте внимание на платените реклами и заинтересованите мнения – търсете истината при неподкупените. И сред неподкупените търсете мнението на добре осведомените.
Можете да бъдете сигурни, че фактите в полза на вегетарианското хранене са вече достатъчно категорични и неопровержими, щом това вече са принудени да признаят дори официални държавни служители, ангажирани в месния бранш:
ДЕЙВИД СТРОУД от Американския институт за месото казва:
“Някои хора ще продължат да искат да ядат месо… Ние сме съгласни, че вегетарианството е по-здравословно.”

Няма коментари: