сряда, 1 септември 2010 г.

Кариера и любим цвят

Снимка
Може да ви се стори несериозно, но изследователи са доказали, че съществува зависимост между предпочитанията към цветови комбинации и отношението към работата и професионалното развитие. Разработен е дори специален тест -  Dewey Color System test, който с голяма точност измерва удовлетворението от работата чрез отношението към цветовете. Неговата валидност е изпробвана успешно върху 750 хил. потребители на кариерния портал CareerBuilder.

За да започнете теста, първо трябва да изберете цвета, който най-много харесвате измежду жълто, синьо и червено. След това изберете кой цвят най-много харесвате измежду зелено, лилаво и оранжево. Запомнете избора си и вижте какво казва избраната от вас комбинация относно кариерните ви перспективи.

Жълто-зелено:  Вашата способност да разбирате гледните точки на другите и дипломатично да изразявате вашите мисли повишава ефективността.Какво да направите? Печелете повече пари, като търсите професионални сфери, в които можете да помагате на другите или да ги карате да се чувстват по-уютно. Изберете работа като ландшафтен архитект, брокер на имоти или помислете за кариера като съветник, дизайнер или социален работник.

Жълто-лилаво
:  Вие предпочитате бързо развиващи се компании, които предлагат комбинация от нови перспективи и постоянно променящи се задачи. Вашата способност да общувате с финес разчупва бариерите и отваря печеливши врати.Какво да направите? Изкарвайте повече пари, като развивате и комуникирате стратегии за проекти, които включват постоянна промяна. Ориентирайте се към ниши като PR и корпоративни комуникации или станете училищен съветник или радио/ТВ водещ.

Жълто-оранжево:   Вие знаете иновативни начини да се справите с напрежение на работното място. Вашият открит и същевременно аналитичен подход подпомага създаването на работещи програми.Какво да направите? Изкарвайте повече пари чрез откриването на нови начини да рекламирате вашия бизнес, използвайте по-добре ресурсите и талантите си. Обърнете внимание на професии като статистик, геолог, изследовател, библиотекар или разроботчик на нови продукти.

Синьо-зелено:  Вие сте в свои води, когато можете да привлечете вниманието на другите с вашите полезни съвети. Вашето умение да слушате ви помоага в отношенията с колеги и клиенти. Те напълно се доверяват дори на най-рискованите ви решения.Какво да направите? Изкарвайте прехраната си като търсите позиции, които ви дават възможност да управлявате хора или информация. Изберете работа като  писател, актьор, счетоводител, психолог или мениджър на отдел.

Синьо-лилаво:  Използвайте вашето умение да виждате цялостната картина на нещата, за да развивате нови пазари, нови идеи и нови бизнеси. Вие умеете да виждате какво липсва и знаете как да накарате нещата да се случат.Какво да направите? Изкарвайте прехраната си като работите в среда, където можете да организирате и да развивате ситуации, пазари и хора. Търсете своята ниша в рекламата и продажбите, връзките с обществеността, като адвокат или изследовател.

Синьо-оранжево
:  Вие сте надарен с умението да разработвате нови продукти или процедури и да делегирате задачи. Предпочитате динамична среда, защото обичате да учите нови неща. Напрежението ви стимулира.Какво да правите? Изкарвайте прехраната си в професии, където можете да преценявате производителността, да анлизирате ефективността, да предвиждате или правите промяна. Насочете се към ниши като оперативен мениджър, инженер, строител или продавач-консултант.

Червено-зелено:     Вие знаете как най-добре да използвате ресурсите си, за да правите пари. Вашата практическа подкрепа поддържа другите фокусирани върху целта и по-малките разходи.Какво да направите? Изберете позиции, които ви позволяват да решавате самостоятелно как най-добре да разпределите ресурсите или да похарчите пари. Вземете под внимание професии като мениджър по охраната, одитор, банкер, учител, мениджър по недвижими имоти, медицинска сестра или хирург.

Червено-лилаво
: Когато другите говорят, вие разграничавате фактите от емоциите и създавате план за действие стъпка по стъпка. Знаете как да успокоявате хората около вас и да предлагате бързи решения.Какво да направите? Избирайте работна среда, в която имате контрол над всички ресурси и можете да правите предложения, от които печелят всички. За вас са подходящи професии като мениджър "Човешки ресурси", организатор на събития, издател или асистент на изпълнителния директор.

Червено-оранжево: Вие използвате опита от минали грешки и успехи, за да формулирате силни твърдения, които трудно се оборват. Другите научават много от вашите критики за полезността на даден проект.Какво да направите? Работете в сфери, където можете да управлявате собствения си кораб, като постоянно изследвате в детайли какво трябва да се направи и заявявате твърдо вашата позиция. Подходящи за вас са позиции като бюджетен анализатор, специалист по компютърна поддръжка, производствен мениджър или предприемач.

Няма коментари: