Снимка: Dreamstime
Като цяло, българите не сме си създали навик да консумираме черен ориз, вместо бял, а трябва.
Първият, освен че има интересен вкус, е и пъти по-полезен. Както знаем, той е по-диетичен и има редица полезни съставки, които влияят върху здравето ползотворно.
Американски учени заявиха, че лъжица черен ориз съдържа повече антиоксиданти, отколкото лъжица боровинки.
Те поясниха, че той е бил известен като "забранения ориз" в Древен Китай, защото само благородниците са можели да го консумират.
Черният ориз се стрива и на трици. Те са богати на антиоксиданти, които дават обещаващи резултати в борбата със сърдечните болести, рака и други заболявания.
Учените изследвали проби от черен ориз, отгледан в южната част на САЩ, и установили, че той съдържа голямо количество антиоксиданти.
Черният ориз е дори по-здравословен от кафявия ориз, смятат те. Тази култура е с високо съдържание на минерали и аминокиселини.
Надяваме, че ще го виждаме все по-често по магазините и няма да е толкова трудно откриваема стока.
Няма коментари:
Публикуване на коментар