вторник, 21 септември 2010 г.

Детското здраве и бабините суеверия

Детското здраве  : Детското здраве и бабините суеверия - простуда, кривогледство, настинка, безсъние, мляко, дъвка, хълцане

Младите родители често се сблъскват със закостенелите традиции на по-възрастните членове на семейството. Когато стане въпрос за отглеждането на децата, те винаги имат съвети, които с течение на времето са се превърнали в суеверия (ако направиш това, ще се случи онова и т.н.).

Предлагаме ви научните обяснения на няколко такива бабини суеверия:

Кората на хляба не трябва да се отстранява, защото е пълна с витамини
.

Германски учени откриха преди няколко години, че при процеса на печене се образува неизвестен дотогава вид антиоксидант, който предпазва от рак. Неговото количество е 8 пъти повече в кората, отколкото в cредата на хляба.

Най-важното обаче е да се яде пълнозърнест хляб, независимо дали с кората или без нея, защото той съдържа полезни хранителни вещества и фибри. Купувайте хляб, на чийто етикет пише, че е от 100% пълнозърнесто брашно. Хлябът от смес от бяло и пълнозърнесто брашно съдържа по-малко фибри.

Страхуваме се, че ако детето излезе навън с мокра коса, ще се простуди.

След специално проучване британски педиатри твърдят, че може да му стане студено, но няма да се разболее от това. Учените изследвали доброволци, като пръснали в носа им вирус на т.нар. простудни заболявания. Половината от участниците в експеримента били настанени в топла стая. Останалите се изкъпали и престояли половин час мокри и голи в студено помещение, след което се облекли, но още няколко часа останали с мокри чорапи. В тази група не били установени повече простудни заболявания, отколкото в групата, която стояла на топло. Заключението на учените е, че усещането за студ не засяга имунната система.

Казвате ли на детето, че ще остане кривогледо, ако си „събира” очите?

Американски офталмолози твърдят, че събирането на очите не може да ги увреди. Ако обаче детето ви го прави често (когато не се опитва да подражава на някой герой от анимационните филми), може би има други проблеми със зрението и трябва да се прегледа.

В някои семейства от стари на млади се предава правилото, че при простуда трябва да се яде, а при температура - да се гладува.

Медицински аргументирано е, че и в двата случая трябва да се яде и да се пият често и много течности. При простудните заболявания хидратацията е от първостепенно значение, защото тогава се губят много течности.

Чували сте, че глътната дъвка остава в стомаха 7 години.

Нищо подобно. Ако детето е глътнало дъвката си, тя няма да остане залепена там, докато завърши гимназия.

Педиатри от Филаделфия обясняват, че също както става при всички други предмети, които децата гълтат, течностите прокарват дъвката и тя се изхвърля от организма в рамките на няколко дни. Въпреки че дъвката не се разпада лесно в храносмилателната система, тя дори не причинява стомашни болки.

Една ябълка на ден държи доктора далеч.

В действителност шепа боровинки предпазват от болести по-ефикасно. Те притежават възможно най-полезните вещества, пълни са с антиоксиданти и фибри и са много подходяща добавка към зърнените закуски и киселото мляко. Най-общо казано, приемането на разнообразни плодове и зеленчуци е важно за предпазване от много хронични заболявания като високо кръвно налягане, диабет, сърдечни болести.

75 процента от телесната топлина се отделя през главата.

Това твърдение вероятно се основава на размера на детската глава. В съотношение с общия размер на тялото тя е по-голяма от главата на възрастните хора. Ето защо е много важно в студено време главата на детето да е покрита. При възрастните въпросът не стои така. Топлината се отделя от всяка открита част на тялото и затова шапката не е по-важна от ръкавиците.

Стряскането помага при хълцане.
Повечето популярни съвети за спиране на хълцането, като задържане на дишането или поглъщането на чаша вода, не са с доказана ефективност. Може обаче да опитате един трик, станал известен още през 1971 година от проучване, публикувано в списание за медицина в Ню Инглънд: „Глътнете 1 чаена лъжичка захар на кристали”. Според проучването с тази тактика 19 от 20 души спират да хълцат.

Един час след хранене не трябва се плува.

След хранене се усилва притокът на кръв към храносмилателната система и намалява към мускулите. Смята се, че при физическо натоварване веднага след хранене недостигът на кръв в мускулите може да причини спазми. Но според специалистите това няма да се случи при децата. Пълният стомах може само да намали енергията за плуване и игра във водата.

Децата трябва да пият ежедневно мултивитамини.

Децата, които са само на кърма, през първата година трябва да поемат допълнително витамин D. След тази възраст мултивитамините няма да навредят, но според педиатрите дори и детето да е злоядо, то ще израсне нормално и без тези добавки. Децата си набавят необходимото даже и когато ви се струва, че те се хранят от въздуха и слънцето.

Чаша топло мляко преди сън помага на заспиването.

Млякото съдържа малки количества триптофан (тази аминокиселина се съдържа и в пуешкото месо), но според специалистите то може да подейства сънотворно, ако се изпият няколко литра. За да заспиват децата, трябва да им се създаде някакъв ритуал и ако чашата топло мляко е част от него, тя може и да има желания ефект. 

Няма коментари: