четвъртък, 26 август 2010 г.

Пълните бедра са за добро,но не и талията

Най-идеалният вариант е пълни бедра и плосък корем
Мастните натрупвания по бедрата предпазват от проблеми с метаболизма и сърдечно-съдови болести.
Британски учени от Оксфордския университет доказаха, че по-сочните бедра, кошмар за всяка жена, събират опасните мастни киселини в организма и съдържат противовъзпалително вещество, предпазващо запушването на артериите.
Това не се отнася за обемната талия. Точно обратното – мастните натрупвания в областта на корема увеличават риска от диабет и болести на сърцето.Според авторите на изследването най-идеалният вариант е пълни бедра и плосък корем, но това за съжаление е почти невъзможно.                   
Преяждането променя способността за отслабване
Затлъстяване : Преяждането променя способността за отслабване - затлъстяване, диета, преяждане, калории,
Шведски учени са установили, че кратките периоди на прекаляване с вредни храни могат да увредят способността за поддържане на нормално тегло за години напред.

Преяждането с висококалорични продукти има дълготраен ефект върху формата на тялото и начините, по които се съхраняват мазнините. С течение на времето излишните килограми, натрупани през тези периоди, могат да бъдат премахнати, но функциите на тялото вече са променени.В изследването, публикувано в Nutrition and Metabolism, са участвали 18 доброволци, които е трябвало да спрат да спортуват и да увеличат дневната си консумация на калории за 4 седмици с около 70%.Преяждането довело до натрупване на килограми, повечето от които били премахнати след 6 месеца, но след около година участниците имали повече мастни натрупвания в сравнение с контролната група. Разликите били още по-големи след две и половина години, допълват учените.Те твърдят, че дори ограничени отрязъци от време, прекарани в мързелуване и тъпчене с храна, могат да променят човешката физиология до степен, в която все по-трудно става отслабването.
Истини за захарта
Диабет : Истини за захарта - диабет, панкреас, инфаркт, захар, инсулт, инсулин
В днешно време хората са убедени в опасните последствия от прекаляването със захарта. Вярно е, че белите кристали са вкусни и дяволски изкусителни, но те не бива да бъдат обвинявани за всичко, посочва проф. Левицки от университета в Корнуол.

Захар се съдържа в безбройните химически обработени храни, което допринася за епидемията от затлъстяване и диабет. Но глюкозата /захарта/ в организма е основното гориво за неговата работа, както и за дейността на мозъка.

Бедата е, че захарта е вкусна и подсладените храни ни карат да преяждаме, а това застрашава енергийният баланс на организма.

Ето някои факти за захарта, която присъства в някои от любимите ви храни и напитки:

Захарта не предизвиква диабет

Но прекаляването с нея може да ви разболее. Диабетът е заболяване, при което организмът не е в състояние да прочисти кръвта от глюкозата, а когато тя не се преработи достатъчно бързо, започва да разрушава тъканите.

Хората с диабет тип 1 са устроени така по рождение, тяхното заболяване не е причинено от захарта, но затлъстяването при децата и възрастните може да причини метаболитен синдром, който води до диабет тип 2.

Намалете килограмите, ако имате свръх тегло, и внимавайте с приема на захар. Изследванията са доказали, че намаляването на теглото с 5 до 7% понижава риска от диабет.

Прекаляването със захарта насища кръвта с мазнини

Изследванията са доказали, че приемането на повече фруктоза, захар която се съдържа в плодовете и добавяна към обработените храни, повишава нивото на липидите. И докато сравнително скромните количества на фруктоза в плодовете не трябва да ви притесняват, нейното голямо количество в обработените храни е особено опасно.

Учени от Минесота са открили, че пациентите, които са били подложени на диета богата на фруктоза, имали 32% по-високи триглицериди от тези, които били на диета с високо съдържание на глюкоза. 

Причината е, че организмът не може да усвои толкова бързо сладката храна и черният дроб отделя част от глюкозата в кръвния поток или го складира за по-късна употреба.

Но ако черният дроб няма свободно място за съхранение, той превръща излишъка в триглицериди. 

Фруктозата също отива в черния дроб, но вместо да се депозира в кръвния поток се натрупва във вид на гликоген. Черният дроб може да съхрани около 90-100 грама гликоген, а остатъкът се превръща в мазнини /триглицериди/.

Здравословно тегло поддържа триглицеридите на приемливо ниво.
Хората с наднормено тегло трябва да ограничат сладките и тестени храни, бирата и подсладените напитки. Организмът не е пригоден да се справя с толкова сладки храни.

Захарен стрес

Ако начинът ви на живот включва редовно преяждане и препиване, може да съкратите живота си, дори и ако теглото ви е нормално.

Честото вдигане на захарните стойности в кръвта стресира органите, от които зависи метаболизма.

Последствията могат да останат дълго незабелязани. Понякога без всякакви симптоми хората  се намират в предиабетично състояние, за което нямат представа, въпреки че функцията на панкреаса им вече е намаляла наполовина.  Преддиабетното състояние крие същите рискове за здравето като диабета, особено за сърцето.

Затова не прекалявайте с  въглехидратите (бира, подсладени безалкохолни напитки, картофи, макаронени изделия, сладкиши). Колкото по-малко подлагате организма на захарен стрес, толкова по-дълго той ще фунционира.
Лесни мерки срещу вредни навици
Затлъстяване : Лесни мерки срещу вредни навици - здраве, диета, вода, хранене, черен дроб, хепасейв, алкохол,
Когато се говори за пречистване на организма, много хора си представят сложни схеми на хранене с рядко срещани продукти, многочасови процедури или тренировки, тежки лишения.
Затова са готови да махнат с ръка и да продължат постарому. Всъщност тялото ни е уникално творение, което с много малка помощ от наша страна може да предололява натрупаните неблагоприятни ефекти от застоялия начин на живот, неразумното хранене, прекаляването с алкохол и цигари, недоспиването.
Затова е добре да започнем с нещо малко и реалистично в своя полза, а когато усетим ефекта, ще се мотивираме да продължим и увеличим усилията си.
Всички сме учили по биология, че животът е възникнал и съществува във водна среда. Това важи с пълна сила и днес, макар и да не го осъзнаваме. Но, ако си дадете сметка колко вода пиете дневно, може да се окаже и по-малко от 1 – 2 чаши.
Е, в кафето и в някои ястия има вода, но тя далеч не е достатъчно за реалните ни нужди. Да не говорим, че самото кафе предизвиква усилена диуреза, т.е. отделяне на повече вода от организма. А тя е абсолютно задължителна за нормалното функциониране на тялото ни.
Добре е да е със стайна температура, а първата чаша сутрин може и да е гореща.
Втората стъпка е отказ от междинните похапвания. Те често са основната причина за напълняване, защото не дават възможност на храносмилателната система да си отдъхне. Не е нормално постоянно в стомаха ни да има нещо.
Затова – опитайте се да се храните нормално 3 пъти дневно с пауза между храненията поне 5 часа, а между вечерята и закуската – поне 12 часа. При всяко хранене трябва да има суров пресен продукт – плод или зеленчук – общо 500 гр. дневно. И това е лесно за реализация: една ябълка, един морков, два домата, чепка грозде и „нормата е изпълнена”.
Освен витамини, този режим ще допринесе за регулиране на стомаха. Всекидневното очистване на дебелото черво може да се постигне в началото и със сиропи, съдържащи екстракт от плодове. Няма нужда да се започва с химическите очистителни.
За засилване на физическата активност не е задължително да се посещава специален салон. Това, разбира се, е добре, но не всеки има време и пари.
Отказът от асансьор за изкачване до 4 – 5 етажа и слизане 1 спирка по-рано от крайната дестинация, също вършат прекрасна работа.
Ако сте приели, че няколко чаши алкохол всеки ден е нещо нормално, знайте, че не е така. Дори и да не чувствате нищо, организмът си калкулира интоксикацията.
В такъв случай заричането, че от утре „край”, обикновено няма ефект. По-добре е постепенното намаляване, съчетано с подкрепа за черния дроб.
За целта има специални препарати на природна основа, наречени хепатопротектори - напр. „Хепасейв”, които по естествен път пречистват лабораторията на организма.  

Няма коментари: