понеделник, 16 август 2010 г.

Перфектен външен вид и съвети за здравословен живот

Cилата идва от мускулите и сухожилията. Ако занимаващия се с фитнес употребява химия, тo силатa му е много голяма. Ho издръжливост няма, защото химията товари сърцето....

10 златни правила за повече Растежен хормон -I-
Растежният хормон (РХ) е един от трите анаболни хормона в организма.1.Хранете се 3-5 пъти на ден, през не повече от 4 часа.

2.Винаги закусвайте. Не е нужно закуската да бъде огромна. Едно варено яйце и малко сирене ще дадат достатъчен старт на деня.


3.Приемайте източници на белтъчини със всяко хранене.


4.Ако желаете, към закуската може да прибавите парче плод.

5.Дръжте полезни малки закуски на работното си място или у дома. Така винаги ще имате с какво да захраните тялото си, дори когато сте заети и нямате време да излезете или да приготвите храна.

6.Научете се да планирате. Приготвяйте храна от къщи когато ви се налага да бъдете на място, където не може да си я осигурите. Така винаги ще се храните с качествена храна и няма да посегнете към лесно достъпните сладки и солени закуски.

7.Почистете дома си: изхвърлете или подарете всичко, което ви изкушава и пречи да създадете добри хранителни навици. Махнете сладоледа и пригответе замръзнало кисело мляко с горски плодове. Подарете печените ядки и купете сурови. Махнете захарницата от масата и сложете мед на нейно място. С времето домът ви ще подслонява все по-малко вредни храни.

8.Ограничете обработените храни, богати на рафинирани въглехидрати, транс-мазнини, овкусители и консерванти.

9.Ограничете кафето. Вместо него приготвяйте зелен чай или освежаваща вода с лимон.

10.Осигурете достатъчно количество есенциални мазнини в диетата си от риба, зехтин или други студено пресовани растителни олия. Не избягвайте животинските мазнини, съдържащи се в месото и млечните продукти. Консумирайте натурална заквасена сметана и масло.


11.Пийте 2-3 литра вода на ден. Ако спортувате, може да прибавите още течности.


12.Консумирайте храните в близко до натуралното им състояние. Избирайте пълномаслени натурални млечни продукти, прясно месо и риба. Обработвайте минимално храните, които позволяват това.

13.Експериментирайте с храните и комбинациите между тях. Опитайте нови неща, като мусака от тиквички и т.н. Здравословната храна също може да е разнообразна.

14.Научете се да се забавлявате и да се храните здравословно. Не е нужно да страдате, защото сте в ресторант или на почивка. Поръчайте салатата със зехтин, вместо олио, рибата на скара вместо пържена и т.н. Впечатлете приятелите си с грижата за здравето си във всяка ситуация.

15Надвийте изкушенията. Ако все пак се изкушите и посегнете към храна, която не е толкова полезна за вас, не забравяйте че постоянните всекидневни и здравословни навици, а не постоянните лишения, са пътят към здраво и щастливо тяло. Ако много ви липсва определена храна, хапнете малко и се насладете на вкуса без да прекалявате.
РХ е протеин, произвеждан от хипофизата /разположена в основата на главния мозък/. РХ се регулира от част на главния мозък, наречена хипоталамус, който е доказано, че повишава синтеза на протеин в мускулите и също така увеличава способността те да задържат азот...

10 храни, от които нямате нужда!
Лакомствата - вкусни и опасни! Започваме да изграждаме черния списък с храни и напитки за пролетта. Тук ще попаднат храни, които са ужасно изкушаващи в сезона на следобедната биричка под цъвтящите дървета. Храни, които понякога (а може би винаги) консумираме.....
10 храни, от които нямате нужда!


Кои храни и напитки трябва да зачеркна в диетата си?
Шоколад
Сладолед
Чипс (пелети, пърленки и други)

Пуканки
Шейк (сладоледен, без значение колко е могъща компанията, която го продава)
Сладки газирани напитки (съдържащи захар)

Ядки (макар научно да е неправилно, тук подразбираме и пържените бобове - соя, леблебия и фъстъци, както и пържените зърнени - царевица)
Сухи меса (пъстарма, луканки, кайзеровани меса, сухи салами, суджуци)
Снакс (в БГ е известен още като "Зръчно" по името на вече фалирала, компания която го въведе в диетата ни)
Кетчуп (доматен)

Защо е по-добре да минете без тези храни и напитки?

Шоколад - до 60% съдържание на мазнини, до 28% съдържание на захароза, ужасно висок гликемичен индекс - това не може да се присбособи към никоя диета
Сладолед - до 30% съдържание на мазнини, до 20% съдържание на захароза, убива ценни бактерии в чревната микрофлора и има висок гликемичен индекс
Чипс - чипсът е като дизел, до 35% мазнини, до 60% сложни въглехидрато и минимум 550 ккал в порция от 100 гр. Измислен е от индианците, защото е лека храна, а съдържа толкова много енергия. Трябвал им е за седмичните ловни преходи в търсене на дивеч. Има относително висок гликемичен индекс - освен ако не го ядете по 20 - 30 гр, не го включвайте в менюто си. А знаете ли на око колко са 20 гр. чипс? Така си и мислех...
Пуканки - 30% мазнини, до 60% сложни въглехидрати, доброто тук е, че съдържат 10% фибри, но въпреки това рядко падат под 500 ккал/100 гр. Те също като чипса са индиански деликатес. Ползвали са се за същото. Отново се съмнявам визуално да знаете колко са 30 гр. пуканки, за да спрете до там, затова избягвайте ги!
Шейк - до 30% захароза, до 10% мазнини и с висок гликемичен индекс, а 1 шейк рядко е достатъчен, освен ако не е 500 мл... Това да ви е познато?
Сладки газирани напитки (съдържащи захар) - ами тук е ясно, до 15% захароза, висок глекимичен индекс и въглероден двуокис убиващ чревната микрофлора и нарушаващ тонуса на стомашната мускулатура.
Ядки - изсушени и след това изпечени или изпържени, те съдържат най-много 5 % вода, всичко друго са мазнини и въглехидрати, 100 гр порция от какви да е ядки рядко пада под 650 ккал. Освен това често биват пресолявани, за да си купите и нещо за пиене от павилиона.
Сухи меса - неизвестен срок на годност и произход на месото, до 30% мазнини, страшно много консерванти и сол - нямате нужда от всичко това, независимо в каква диета сте в момента.
Снакс - придава измамно чувство, че сте се нахранили и така цели ... 30 минути. После порция 2, после 3 и ... а не знаете, че е почти 70% въглехидрати и 10% мазнини. 3 пакетчета и ето - изяли сте 400 ккал, а все още сте гладни. Пък солта ви кара да си купите нещо за пиене, тя затова е сложена по много!
Кетчуп - до 25% чиста захароза, това е невидимата калорийна бомба, която слагате на скарата си и си казвате, "аз ям нисковъглехидратно!"

Кое с кое да заменя?

Шоколад - протеинов бар, придава чувство за ситост, има вкус на шоколадов десерт и е богат на протеин и бавни захари, някои фирми дори не влагат захароза в баровете си, заместват я със стевия, фруктоза и полиоли (плодови алкохоли)
Сладолед - диабетичен нискомаслен сладолед или ако сте на нисковъглехидратна диета - Маслен протеинов сладолед с бадеми и какао
Чипс - в България за разлика от САЩ и стара Европа не продават нискокалорични, високовлакнести заместители на чипса
Пуканки - нямат алтернатива
Шейк - протеинов шейк с топка диабетичен нискомаслен сладолед
Сладки газирани напитки (съдържащи захар) - изотонични напитки, дават ви огромна порция минерали и ви ободряват
Ядки - протеинови хапчици, в България за жалост няма да ги намерите, затова яжте ядките сурови и по възможност в порции с измерени количества
Сухи меса - нискомаслени сирена, свежи месни филета, задушени месни хапчици, варени дробчета с подправки
Снакс - няма алтернатива
Кетчуп - нисковъглехидратни кетчуп сосове за диабетици.
.

15 съвета за здравословно хранене
Хранете се 3-5 пъти на ден, през не повече от 4 часа. Винаги закусвайте. Не е нужно закуската да бъде огромна. Едно варено яйце и малко сирене ще дадат....

25 храни за борба с болестите
Диабет, рак, мигрена и артрит – това са част от болестите, които могат да застрашат нашия живот или драстично да го скъсят. Повечето хора знаят, че неправилният хранителен режим може да влоши тези състояния, но малко знаят, че правилната диета подпомага тяхното лечение, задържане и дори справяне с тях...Диабет, рак, мигрена и артрит – това са част от болестите, които могат да застрашат нашия живот или драстично да го скъсят. Повечето хора знаят, че неправилният хранителен режим може да влоши тези състояния, но малко знаят, че правилната диета подпомага тяхното лечение, задържане и дори справяне с тях. Джой Бауер (Joy Bauer), автор на книгата „Хранителни лекарства” (Food cures), ще ни сподели нейната рецепта за по-дълъг и по-здравословен живот с тази статия.



Една стара поговорка гласи: вие сте това, което ядете. Това означава, че ако се храните с нездравословни храни, то най-вероятно вашият жизнен път ще свърши, поради заболяване. Ако обаче изберете да консумирате храни, богати на ценни хранителни вещества, може да постигнете добро цялостно състояние на вашето тяло.

Според Джой Бауер, един от най-добрите експерти в областта на диететиката, гръбнакът на здравословния хранителен режим е съставен от белтъци, срещащи се в крехките меса, висококачествени въглехидрати ,мононенаситени и омега-3 мазнини, както и храни, богати на вода. Тези хранителни вещества се съдържат в храни, които доказано подобряват здравословното състояние на човек и понякога се оказват най-добрите лекарства за борба с различни здравни състояния.

Храната е лекарство и то могъщо. Ние се храним всеки ден по няколко пъти и следователно приемаме лекарства под формата на храна, които могат да благоприятстват или влошат нашето състояние.
По пет храни за всяко от следните състояния:
Наднормено тегло
-Богатите на влакнини (фибри) зърнени храни. Търсете продукти, които включват повече от 5 грама влакнини и по-малко от 120 калории на порция.

-Краставиците са богати на вода и бедни на калории зеленчуци, които ви засищат за дълго време.

-Яйчните белтъци съдържат значително количество висококачествен протеин. Тази храна ще засили вашия метаболизъм и ще ви помогне да поддържате мускулна маса, докато изгаряте мазнини

-Дъвки без захар. Дайте на вкусовите си сетива нещо сладко, за да предотвратите да сложите нещо по-калорично в устата си

-Кафе с обезмаслено мляко. Поради причината, че е топло, вие ще го пиете по-бавно, което ще ви помогни да се чувствате по-сити. Млякото и кофеинът ще ви заредят с енергия

Диабет
-Мазните риби (сьомга, скумрия) са добър източник на витамин D. Освен това мазнините, съдържащи се в тях, намаляват риска от развитието на диабет.

-Пуешки и пилешки гърди съдържат значителни количества качествени протеини, които намаляват абсорбцията на въглехидрати и забавят постъпването им в кръвообръщението. Това предпазва от резки покачвания на кръвната захар.

-Соята е храна, също богата на омега-3 мастни киселини. Тя представлява идеална комбинация от ценни протеини и въглехидрати, които намаляват риска от сърдечно-съдови болести.

-Обезмасленото кисело мляко е богата на калций храна, която подобрява инсулиновата чувствителност и помага за контролиране на кръвното налягане.

-Кръмно цвекло представлява комбинация от въглехидрати с нисък гликемичен индекс и магнезий. Това зленолистно растение намалява риска от диабет с 33%.

Сърдечносъдова болест
-Мазните риби (сьомга, скумрия) са богати на омега-3 мастни киселини. Тези риби разреждат кръвта и понижават нивата на триглецириди в кръвта.

-Бананът съдържа магнезий и калий и спомага за поддържането на кръвното налягане в нормални граници.

-Брюкселското зеле е добър източник на разтворими влакнини, което му придава свойството да понижава нивата на „лошия” холестерол.

-Овесената каша е друг добър източник на разтворими фибри, който помага за поддържането на нормални нива на холестерол в кръвта.

-Слънчогледовите семки са изключително богати на разтворими фибри, растителни стероли и фолиева киселина.

Тази храна се бори успешно с сърдечносъдовата болест. Най добре е да подберете слънчогледови семки, на които не им е добавяно сол.

Мигрена
-Обогатените с омега-3 яйца са яйца от кокошки, хранени с ленено семе и рибни смески. Те са изключително богати на омега-3 и, поради това намаляват възпалението, считано за причина за възникването на мигрена.
-Фасулът е богат на магнезий, а дефицит на този минерал се свързва със състоянието на мигрена.

-Прясното мляко съдържа значителни количества рибофлавин, витамин от B групата, който играе съществена роля в продукцията на енергия на клетъчно ниво. Липсата на клетъчна енергия се смята за причина, която отключва мигената.

-Лененото семе е добър източник на есенциалните омега-3 мастни киселини, които намаляват възпалението.

-Спанакът е зеленолистно растение, което е отличен източник на магнезий.


Артрит
-Червените чушки са богати на витамин C като много други разноцветни зеленчуци. Витамин C е отговорен за поддържане на доброто състояние на колагена – главна съставка на хрущялната тъкан.

-Морковите съдържат бета-каротен, който е мощен антиоксидант.

-Ягодите, малините и боровинките са богати на антоцианидини (антоциани), които представляват антиоксиданти. Освен това тези храни намаляват възпалението.
-Портокалите са добър източник на витамин C и бета-криптоксантин, които са хранителни състовки, намаляващи риска от появата на възпалителни процеси като ревматоидния артрит. Те могат да забавят неговия прогрес и да намалят болката.

-Тиквата е богата на ценните бета-криптоксантин и бета-каротен
Спазването на рационален хранителен режим и яденето на здравословни храни може да бъде трудна задача, особено ако е необходимо да пожертваме храни, които обожаваме и сме свикнали да ядем. Но според специалистите заключват, че жертвите си струват за постигане на доброто здраве. Щом забележите разликата в това как се чувствате, вие ще продължите да спазвате здравословен начин на живот.
..

6 здравословни среднощни закуски
Зеленчуци, пилешко месо, ядки... Ако вечер ви се дояде нещо солено, грабнете пуканки!....1. Вода-
Понякога усещането за глад е провокирано от жажда. Затова специалисти препоръчват да пийнем няколко глътки вода преди да посегнем към дръжката на хладилника. Можете дори да добавите малко сок от лимон, за да овкусите. След като се хидратирате, изчакайте 10 минути, гладът може да е отминал.

2. Мляко
Топлото мляко е сред класическите рецепти за преодоляване на глада вечер. То също така се препоръчва, ако не можете да заспите.

3. Ядки
Ядките са богати на антиоксиданти и са добър вариант за среднощна закуска. Те са богати на фибри, които ни карат да се чувстваме сити по-дълго време. Ядките също така регулират кръвната захар и стимулират произвеждането на серотонин в организма.

4. Пуканки
Ако вечер ви се дояде нещо солено, грабнете пуканки. Независимо че в тях се съдържат въглехидрати, калоричността им е малка.

5. Зеленчуци
Може да ви не се струват съвсем неподходящи за среднощна закуска, но те са идеален вариант. Зеленчуците съдържат малко калории и разполагате с разнообразие от тях в зависимост от сезона.

6. Пилешко месо
То съдържа протеини, които са не само градивен материал за мускули, но и поддържат усещането за ситост.


Ефективни методи за пречистване на организма
Едно пълно пречистване от токсините и натрупаната шлака не може да бъде заменено от никакви козметични средства, без значение колко са модерни. Тези способи не са особено иновативни, но за сметка на това са ефективни. И са повече от лесни за изпълнение:                                                                                                                      1.Вода плюс сол
Започнете деня с чаша питейна вода (250мл). Веднага след това поставете в устата си щипка едра нейодирана сол и изчакайте да се разтопи. Това пречистване се прави всеки ден в продължение не повече на 2 месеца, след което трябва да има почивка от 2-4 месеца. Процедурата се отнася за здрави хора – имайте предвид, че има болести, за които трябва безсолна диета.

2.Зехтин

Само една лъжичка чист зехтин на ден половин час преди ядене ще направят кожата ви гладка и блестяща. Трябва да редувате месец със зехтин, и месец – без. Най-добре е да приемате зехтина сутрин преди закуска. Освен това така ще облекчите и черния си дроб.

3.Диуретици

Черният дроб, който е своеобразният филтър на организма, се затлачва като всяко нещо и има нужда от пречистване. Потърсете диуретични чайове, които се продават в аптеките. Подобно действие имат и прясно изцедените плодови сокове, когато се пият сутрин на гладно.

4.Клизма

За онези, които наистина сериозно се отнасят към темата за пречистване на организма, не можем да скрием факта, че най-надеждното средство си остава клизмата. Диетолозите предупреждават, че по стените на дебелото черво могат да се натрупат отложения повече от 3 кг! Ако правите клизма с един литър топла отвара от лайка, за две-три седмици ще се избавите от токсините, които са били натрупани в организма. Тези промивки са препоръчителни дори в случаите на чудесно функциониращ стомах.

5. Лечебен глад

За този метод трябва определено усилие на волята. Лечебният глад е особено необходим при някои болести, защото подобрява значително душевното и физическото състояние, увеличава умствените възможности. Посъветвайте се със специалист за продължителността, която е полезна за вашия организъм и подходящото захранване след гладуването.

6.Вълшебната смес
Последният метод е една смес от вещества, която освен че пречиства от токсините, изглажда кожата, подобрява зрението, косата се сгъстява и белите косми изчезват. За сместа са ви необходими:
- 200 гр ленено масло (продава се в аптеките)
- 4 лимона
- 3 средни глави чесън
- 1 кг мед.
С кухненския робот пасирайте скилидките чесън, два лимона без кора и два – с кора и тази смес прибавете към меда и лененото масло. Запазете в стъклен буркан с капак и съхранявайте в хладилника. Приема се по една супена лъжица (използвайте дървена) половин час преди ядене. Желателно е по три пъти на ден, но дори една лъжичка ще ви помогне да се освободите от натрупаните токсични вещества в организма.

За солта, водата и мазнините
Коя е причината да се задържа вода в организма? Всеки знае,че солта е причината да се задържа вода в организма и донякъде е отговорна за напълняването...
Всеки знае,че солта е причината да се задържа вода в организма и донякъде е отговорна за напълняването. Но да се откажете от водата не е добра идея тъй, като тя участва в обмяната на веществата и същевременно е среда, в която се извършват повечето физиологични процеси. Най-ниското количество сол, което е допустимо да приемате е 1,3 гр. на ден, а най- голямото не навреждащо на организма количество е 6гр. В действителност количеството, което човек приема е 5-10 пъти повече от допустимото.

Проблемът е, че голяма част от солта приемаме под формата на вече готови продукти. Подобна предозировка е вредна за организма, предизвиква задържане на вода, отоци, повишено кръвно налягане, в перспектива и вреда на бъбреците. Солта е и сред основните причинители на целулита. Трябва да четем внимателно етикетите, а още по-добре ще е да се опитаме по-рядко да купуваме консерви и полуфабрикати, като ги заменяме с проста естествена храна. Например вместо мариновани краставички да ядем пресни, вместо чипс – варени картофи, вместо колбаси – печено месо. Ако успеем да направим тази замяна и без да правим диети ще загубим част от теглото си. Разбира се, не трябва да очакват светкавични резултати, но пък ще са трайни.

Какво трябва да знаете за някои продукти,за да не се изкушавате да преяждате с тях?

Основното ако желаете да запазите или свалите някой килограм е ад сте наясно коя храна е високо калорична. Например на пазара се предлага богато разнообразие от различни топени сирена. Те са не само вкусни, но и много удобни за приготвяне на сандвичи. Но в тях има голямо количество скрити калории. Не мислете, че тяхната енергийна стойност е същата като на обикновеното сирене. За да се получи този продукт, към него са прибавени различни мазнини. Така привидно невинните топени сиренца се превръщат в сериозна заплаха за елегантността. Но това не означава, че съвсем трябва да се откажете от тях. Просто четете етикетите. Избирайте такива видове, които са с намалена масленост. Например ако топеното сирене е с 10 % масленост и 3 гр. мазнини то има 160 кал за 100гр, а това със 70% масленост и 38 гр мазнини в 100 гр. има 415 кал. Разликата е съществена за това избирайте по -ниско маслени сиренца.
Здравословната храна в 4 категории
Bpъзкaтa мeждy пpaвилнoтo xpaнeнe и дoбpoтo caмoчyвcтвиe e пoвeчe oт яcнa. Oт oпит знaeм – нe вcички пpeдпиcaния зa здpaвocлoвнa xpaнa и диeти ca изпълними, нo cъщecтвyвaт някoлкo пpocти и eфeктивни тpикa пpи пoдбopa нa пoдxoдящoтo яcтиe. Бeзycлoвнo....
Зъpнeни xpaни_________________________________________________________________
Mнoгo пoлeзнo: Bcякaкви зъpнa в гoтoвo cъcтoяниe, пшeничeни зapoдиши, eдpo cмлeни пшeничeни и pъжeни бpaшнa.
Пoлeзнo: Heпoчиcтeн opиз, cyпи cъc зъpнeни cъcтaвки, издeлия oт гpyбo бpaшнo, пълнo зъpнecт xляб, oвeceни ядки, зъpнeни кaши.
Пo-мaлкo пoлeзнo: Изчиcтeн opиз, oвeceнo бpaшнo, бeли пpeчиcтeни бpaшнa и тecтeни издeлия, пpигoтвeни oт тяx.
Дa ce избягвa: Xpaни, пpигoтвeни c xpaнитeлни дoбaвки, нaбyxвaтeли, кoнcepвaнти, пoдoбpитeли и т.н., лeцитин, apoмaтизaтopи, oцвeтявaщи вeщecтвa.
Бoбoви pacтeния, кapтoфи, зeлeнчyци, гъби______________________________________________________________
Mнoгo пoлeзнo: Яcтия oт вcички видoвe cypoви зeлeнчyци (бeз кapтoфи и гъби), вcички нaчини нa пpигoтвянe бeз тoплиннa oбpaбoткa (нaпpимep киceлo зeлe), вcички вapивa бeз вpящa мaзнинa, кapтoфи във фoлиo.
Пoлeзнo: Cypoви зeлeнчyци, бeз пoдcлaдитeли или cвeжo зaмpaзeни, зaдyшeни нa пapa, cвapeни гъби, блaншиpaни гъби и зeлeнчyци.
Пo-мaлкo пoлeзнo: Зeлeнчyкoви кoнcepви, пoдлoжeни нa тoплиннa oбpaбoткa, кoнcepвиpaни гъби.
Дa ce избягвa: Koнcepви c дoбaвeнa мaзнинa, кoнcepвиpaни гъби, изпъpжeни пpeди тoвa.
Плoдoвe________________________________________________________________________
Mнoгo пoлeзнo: Cypoви плoдoвe (c кopaтa пo възмoжнocт), фpeшoвe
Пoлeзнo: Cвeжo зaмpaзeни плoдoвe бeз зaxap, coкoвe, кoитo нe ca вapeни.
Пo-мaлкo пoлeзнo: Coкoвe c дoбaвeни вoдa и зaxap, кoмпoти.
Дa ce избягвa: Bcички плoдoви coкoвe c дoбaвки: oцвeтитeли и кoнcepвaнти.
Maзнини, ceмeнa, opexи____________________________________________________________________
Mнoгo пoлeзнo: Hepaфиниpaни мaзнини, cтyдeнo oтдeлeни oт ceмeнaтa, cypoви cлънчoглeдoви ceмки, opexи.
Пoлeзнo: Mapгapини c pacтитeлни кoмпoнeнти, pacтитeлни мaзнини, зexтин, cтyдeнo oлиo.
Пo-мaлкo пoлeзнo: Гopeщo paфиниpaни мacлa, пoчти вcички пpoмишлeнo пpигoтвeни мaзнини, пeчeни opexи, ceмки.
Дa ce избягвa: Mнoгoкpaтнo изпoлзвaни мaзнини, opexoвa нyгa, шepбeт.
Mлякo, млeчни пpoдyкти_______________________________________________________________________
Mнoгo пoлeзнo: Mлякo, cиpeнe, извapa, киceлo млякo.
Пoлeзнo: Пacтьopизиpaни млeкa, cмeтaнa, плoдoви млeкa.
Пo-мaлкo пoлeзнo: Пpecтoялo млякo, oбeзмacлeни млeчни пpoдyкти.
Дa ce избягвa: Cлaдoлeди, вcички млeчни пpoизвeдeния c oцвeтитeли, apoмaтизaтopи, кoнcepвaнти.
Meco, pибa, яйцa________________________________________________________________________
Mнoгo пoлeзнo: Лecнo ycвoими бeлтъчини нa лeкитe пилeшки и pибни мeca, жълтък в yмepeни кoличecтвa.
Пoлeзнo: Яcтия oт пocтни мeca и pиби, cвapeни или пeчeни яйцa.
Пo-мaлкo пoлeзнo: Чepeн дpoб, eзик, бъбpeци, кapaнтия, нe пpecни cypoви яйцa, пъpжeни яйцa.
Дa ce избягвa: Ocoлeни cypoви мeca, пyшeнa pибa, пyшeни мeca.
Haпитки______________________________________________________________________
Mнoгo пoлeзнo: Mинepaлнa вoдa, билкoв чaй.
Пoлeзнo: Tpaпeзнa минepaлнa вoдa, c изкycтвeнo пpибaвeни минepaлни coли.
Пo-мaлкo пoлeзнo: Haпитки c кaкao и шoкoлaд, кaфe, чepeн чaй, винo, биpa.
Дa ce избягвa: Гaзиpaни нaпитки, кoкa-кoлa, cилни cпиpтни нaпитки.
Coл и пoдпpaвки__________________________________________________________________
Mнoгo пoлeзнo: Cвeжи пoдпpaвки в cypoвo cъcтoяниe, изcyшeни пoдпpaвки, кopeни и cтpити ceмeнa.
Пoлeзнo: Kopeни и ceмeнa, пoдпpaвки, пoдлoжeни нa тoплиннa oбpaбoткa, винeн oцeт, ябълкoв oцeт.
Пo-мaлкo пoлeзнo: Eкcтpaкти oт пoдпpaвки, coeв coc, лимoнeнa киceлинa, coлтa, кoятo e вpялa c пpoдyктитe.
Дa ce избягвa: Гoтoви caлaтeни cocoвe, oцeт и лимoнтoзy, oцeтнa киceлинa, eceнции.
Пoдcлaждaщи cpeдcтвa_____________________________________________________________________
Mнoгo пoлeзнo: Пpecни плoдoви пapчeнцa: бaнaн, кpyшa, cyшeни плoдoвe (cтaфиди).
Пoлeзнo: Haтypaлeн мeд (в yмepeни кoличecтвa).
Пo-мaлкo пoлeзнo: Cтoпeн мeд, мeдeнa вoдa, клeнoв cиpoп, плoдoви кoнцeнтpaти.
Дa ce избягвa: Paфиниpaнa чиcтa зaxap, фpyктoзa, изкycтвeни пoдcлaдитeли и т.н.

Здравословни мазнини ли?
Да, това не е шега - истина е. Има мазнини, които не само са суперздравословни, но едновременно с това ни помагат да отслабнем!...Да, това не е шега - истина е.

Има мазнини, които не само са суперздравословни, но едновременно с това ни помагат да отслабнем!
Плодовете, зеленчуците и пълнозърнестият хляб ни поддържат стройни - много често повтаряна истина. Както впрочем и че прекаляването с мазнините води до остаряване, разболяваме и напълняване. Но това е вярно - но само ако говорим за „лошите" мазнини! Колко важни всъщност са определени мазнини за нашето здраве, до този момент беше подценявано като факт. Последните се грижат за красотата на кожата ни, стимулират мозъчната дейност, защитават сърцето и съдовете, а напоследък учените откриха, че някои мазнини дори ни помагат да отслабнем! Значи: дебел слой краве масло върху филията без никакви притеснения и сметанови сосове без задръжки? По-добре - не. Само ако подхождаш избирателно към мазнините, ще приключиш окончателно с неприятното „пестене" на всеки приет грам от тях. Това, което трябва да знаеш, е, че мазнините не са само тлъстини. Първо, има такива, които, приети в по-голямо количество, се отлагат по кръвоносните съдове и по този начин затрудняват сърдечната дейност и кръвообращението. Те се съдържат например в ястията, приготвени във фритюрник (най-вече в чипса!), в мазните салами, сирена, шоколадовите бонбони, кейковете и въобще във всички тестени изделия. И тук, както и при всичко друго, важи правилото да им се наслаждаваш разумно! Второ, има мазнини, които са пълна противоположност на споменатите: те са здравословни за сърцето и съдовете и се съдържат преди всичко в маслините, рапицата, орехите или във висококачествения диетичен маргарин. В много малки количества също така и в кравето масло. Те именно трябва да са фаворитите в твоята кухня. Естествено, не в големи количества, защото многото в този случай не помага много!
Третата група от мазнини е истински хит. Т. нар. Омега-3-мастни киселини поддържат кръвоносните съдове еластични, лекуват възпаления, грижат се за гладкостта и красотата на кожата, защитават нервната система и дори от тях се „поумнява" (подобряват мозъчната дейност). А, да не забравим, че ни зареждат и с добро настроение! Ценни източници на тези супермазнини са океанските риби като скумрия, сьомга, риба тон или херинга. Не е зле да похапваш по-често от тях! Организмът разчита на тези мазнини, но не може да си ги произвежда сам. Затова експертите са единодушни, че е хубаво два или даже три пъти седмично на масата да се сервира риба.

С мазнини към мечтаната фигура възможно ли е това?
В 1 г мазнина, се съдържат 9 ккал повече, отколкото в 1 г въглехидрати или белтъчини, при това те „тежат" двойно повече. На всичкото отгоре човешкият организъм много лесно преобразува калориите от въглехидратите в енергия, а от мазнините - в излишни килограми. За всеобща радост има и мазнини, от които гарантирано се отслабва! Популярната с латинското съкращение СLA (конюгирана ланолова киселина) съдържаща се в млякото, но и в телешкото и агнешко месо, има двойна функция: едновременно стимулира разграждането на телесните мазнини и спомага за натрупване на мускулна маса. Освен това другият „талант" на CLA е, че предпазва от ракови заболявания. Впрочем: млякото от крави, които са се хранили в естествена среда, съдържа много повече от тези здравословни мазнини, отколкото това от животните, угоявани с концентриран фураж. Ако искаш да отслабнеш, се налага да запомниш и още едно латинско съкращение: МСТ (средноверижни мастни киселини). Външно те изглеждат като мазнини, имат вкус на мазнини, обаче са много „добронамерени" към човешкия организъм: стимулират обмяната на веществата и никога не се преобразуват в мастни натрупвания по тялото! Ако само една част от традиционно консумираните мазнини се замени от МСТ-мазнини (дистилирани от естествено кокосово масло), човек би могъл да се ограничава по-малко и да отслабне по-лесно, отколкото ако яде съвсем постно.
Кратък преглед
Кои храни съдържат „добрите" мазнини
Риба - източник № 1 за мастните киселини Омега-3. Най-добре да консумираш сьомга, риба тон, херинга или скумрия.

Орехите/бадемите - доставят полезни за сърцето ненаситени мастни киселини + витамин Е и полезни минерални вещества.

Маслини - в Библията пише, че маслиновото масло е Божи дар!

Рапичното олио - подобно по състав на зехтина, но неутрално на вкус.

Млякото/млечните - продукти съдържат CLA, която предпазва от рак и стимулира изгарянето на мазнините в организма.
.

Как да се храним, ако имаме целулит?
Не пийте вода по време на ядене, а ако ви се наложи, това трябва да става бавно и на малки глътки. Бъдете икономични в изразходването на майонезата. - Храната, която приемаме, трябва да бъде с балансирано количество витамини, минерали, белтъчини, мазнини и въглехидрати. Употребявайте по-често пресни продукти с ниско съдържание на мазнини...

- Храната, която приемаме, трябва да бъде с балансирано количество витамини, минерали, белтъчини, мазнини и въглехидрати. Употребявайте по-често пресни продукти с ниско съдържание на мазнини.
- Намалете употребата на месо и млечни продукти. Месото (задушено или варено) трябва да се консумира не повече от два пъти седмично като допълнение, а не като основно ястие.
- Избирайте сирене и кашкавал с ниско съдържание на мазнини и се ограничете с 30-60 грама от тези продукти не по-често от 3 пъти седмично.
- Използвайте обезмаслено мляко или мляко с ниска масленост.
- Увеличете употребата на плодове и зеленчуци, богати на калий и целулоза. Целулозата прочиства организма, смесвайки се с токсините и се отстранява с помощта на приетите течности. Продуктите с растителен произход съдържат голямо количество хранителни влакна, но само ако не са подложени на промишлена преработка.
- Консумирайте плодове и сокове между отделните хранения.
- 10-15 минути преди ядене изпийте чаша сок или изяжте някакъв плод.
- Хранете се според сезона: в периода на естествено узряване плодовете и зеленчуците се отличават с най-добрите си вкусови и хранителни качества.
- Всички продукти, съдържащи скорбяла, а също така и макаронените изделия, трябва да се приемат едновременно със зеленчуци (за предпочитане зелена салата).
- Зеленчуците (с изключение на картофите) трябва да бъдат задължителна гарнитура към месото или рибата.
- Употребявайте пълнозърнест хляб.
- Не забравяйте да включвате в менюто си бобовите култури.
- Употребявайте в разумни количества ядки, които са богати на калий, целулоза и съдържат голямо количество ненаситени мастни киселини, необходими за жизнената дейност на клетките.
- Значително съкратете употребата на животински мазнини, захар и сол.
- Храната приготвяйте в съдове, които не изискват добавянето на мазнини.
- Използвайте само растителни мазнини или зехтин.
- Никога на гответе с вече използвана мазнина.
- Бъдете икономични в изразходването на майонезата.
- Избягвайте употребата на сладки неща след ядене и между отделните хранения.
- Откажете се от продуктите, преминали през промишлена преработка (консерви, концентрати, полуфабрикати), които съдържат много сол.
- Пийте на малки глътки повече вода (6-8 чаши дневно). Тя регулира температурата на тялото и поддържа активното състояние на имунната система. Заедно с нея в клетките на организма постъпват кислородът и питателните вещества. Водата извежда от организма токсините и способства за здравината и еластичността на всички органи и тъкани.
- Пресните плодове и зеленчуци също съдържат голямо количество вода и задоволяват в определена степен потребността на организма от течности.
- Сутрин след ставане изпивайте по една чаша вода.
- Не пийте вода по време на ядене, а ако ви се наложи, това трябва да става бавно и на малки глътки.
- Препоръчителна е употребата на плодове и зеленчукови сокове, а също така и на зелен чай.
- Във вашата храна трябва да присъстват продукти, съдържащи антиоксиданти, витамин С и Е, микроелементи (селен, цинк, мед, магнезий).
Диетолозите съветват още:
1. Да се вечеря не по-късно от 19-20 часа.
2. Да се яде бавно, а храната да се сдъвква добре.
3. Да не се употребява алкохол, никотин и кофеин.
4. Да не се правят големи паузи между отделните хранения.
5. Винаги да се стремим към умереност в храненето...

Как да увеличим нивата на растежен хормон?-II-
До днес учените са открили няколко фактора, увеличаващи секрецията на растежния хормон (РХ). Някои от тях са извън нашият контрол, например пол, години, но някои фактори могат да бъдат манипулирани – фитнес тренировка, хранене, суплиментация....


Няма коментари: