понеделник, 16 август 2010 г.

За косата....

Наистина всяко коса може да се превърне в здрава, блестяща и приказно красива. Единственото, което е необходимо да знаете е какви са най-подходящите грижи за вашия тип коса.
Нормална коса
При нормалната коса не се среща нито една от крайностите – тя нито се омазнява прекалено, нито е много суха. Отличава се с това, че е еднакво лъскава и еластична от корена до връхчетата. За такъв тип коса се препоръчва мек шампоан. А след всяко измиване е добре да използвате балсам за укрепване на люспестия слой на косъма.
Тънка коса
Основният проблем на тънката коса е липсата на обем и гъвкавост. Прическите също трудно издържат дълго време. За това е много важно да бъде подбрана такава прическа, чрез която да постигнете допълнителен обем. А за да е по-издражлива прическата, използвайте пяна за обем и течни втвърдители. Тънката коса ще стане по гладка и податлива на оформяне, ако и слагате овлажняващи продукти. За измиване са подходящи меките шампоани за обем.
Мазна коса с пърхот
Мазната коса можете да я миете толкова често, колкото има нужда. Но не прекалявайте с подхранването. Специалните шампоани за такъв тип коса съдържат вещества, които ще намалят омазняването. Така че не подценявайте правилния избор на шампоан. Доста често се среща комбинацията от мазна коса с пърхот. Получава се така, защото излишната мазнина по скалпа е идеална почва за различни гъбички. Вече се продават много комбинирани шампоани за такави проблеми, така че само си изберете марка.
Естествено къдрава коса
Специалните шампоани за къдрави коси покриват косъма с тънък слой още по време на самото миене. Така много по-лесно след това ще можете да я разрешите. След всяко измиване не забравяйте балсамите за суха коса. А за оформянето много подходящи са стилинг-продуктите без мазнини и алкохол.
Третирана коса
Третираната коса е тази, която е увредена от къдрене, боядисване, често използване на сешоари, маши, преси и т.н. От тези процедири косата става суха и много чувствителна. Много важно е продуктите, които исползвате за косата си да са от една серия. Препоръчват се шампоани и балсами, които възстановяват структурата на косъма. Подхранващите маски са задължителни, а специалните спрейове придават допълнително еластичност и блясък.                                                                                                         ГРИЖИ ЗА КОСАТА


1. Препоръчва се сухите коси преди измиването да се намажат с рициново или бадемово масло. След това главата се завива с намокрена в гореща вода и добре изстискана гореща кърпа. Престоява 1 час и косата се измива.
2. Косата може да се намаже с яйчен белтък или косело мляко. Тогава измиването става по-лесно. За да добие блясък, косата се изплаква с отвара от чай.3. Мазната коса се намазва с шампоан от коприва и по 20 мл. бадемово масло и зехтин. Главата се завива за 1 час с топла кърпа, след което се измива с топла вода.

Осем истини за косата




Колко живее косъмът?
При жените косъмът живее средно 4 години - това зависи от възрастта, общото здравословно състояние и наследствеността. Животът на косъма минава през три фази - в първата (анагенна) расте, във втората (катагенна) спира да расте и луковицата атрофира, а в третата (телогенна) пада.
Как да мием косата, без да й вредим?
Трябва да се избере сапун или шампоан според типа на косата (суха, мазна или нормална) и да се използва в малки количества. След измиване косата се изплаква обилно, евентуално се нанася балсам и пак се изплаква добре. Ако искате косата да блести, за последно я изплаквайте със студена вода или с вода, в която е прибавена 1 лъжичка оцет или e разтворена лимонена киселина.
Как да спрем падането на косата?
В храната трябва да има и въглехидрати, които дават енергия, и витамини, особено РР и В-комплекс, които активизират кръвообращението, и минерални соли (калий, калций, желязо, магнезий). Предпочитайте яйцата, млякото, сиренето, рибата, черния дроб, суровите зеленчуци, сушените плодове, житните храни. Ограничете газираните напитки, чая и кафето, храните с рафинирана захар. Избягвайте да се решите много енергично с четка и да се сушите с прекалено горещ сешоар. Не товарете косата с много препарати за къдрене и боядисване.
Как да използваме сешоара правилно?
Силната горещина разрушава косъма, затова дръжте сешоара на околo 20 см от косата и го движете, за да я сушите равномерно. Когато имате възможност, сушете косата на чист въздух.
Как да поддържаме косата гладка и мека?
След шампоана винаги слагайте балсам. Вече се продават и шампоани “две в едно”, които съдържат и балсами.
Защо косата се омазнява?
По принцип хората с мазна коса имат и мазна кожа. Причините са много - влияние на хормоните в някои периоди (в пубертета или при бременността), стресът или замърсяването, както и храна, наситена с мазнини и захар.
Как да се грижим за коса, която цъфти?
Косъмът се състои от кератинови плочки, които образуват наслагващи се пластове. Ако косата е подложена на вредни влияния, пластовете се разместват и краят на косъма се разцепва. Затова трябва да се ползват меки шампоани и да се слага балсам. Има специални шампоани, които действат слепващо на разцепените краища. Цъфтящата коса не бива да се четка енергично, да се реши, докато е мокра, да се излага на вятър, слънце, дъжд и сняг. Внимавайте с боите. Храненето трябва да е балансирано.
Какви специални грижи се полагат за дългата коса?
Дългата коса изисква повече грижи, повече време за миене и сушене. Всяка коса си има индивидуална максимална дължина и когато я достигне, започва да оредява или усилено да пада. Трябва да се скъсява веднъж месечно, подстригването стимулира растежа.

5 Съвета как да запазите цвета на боядисаната коса

Всички ние знаем, че трябва да използваме лосион или мляко със защитен фактор, преди да се излагаме на слънце, но не всички от нас знаят достатъчно за това как трябва да предпазваме косата си от слънцето. Ето няколко съвета за това, как да предпазим цвета на косата си през летният сезон бляскав и наситен.
1- Първо използвайте шампоан и балсам за боядисана коса, те хидратират, предпазват и възстановяват косата, някои от тях също имат съставки против накъсване.
2- Преди да влезете в басейн, намажете косата си с бебешко олио. Медните сулфати и хлора във водата могат да придадат на косата нежелани зелени или оранжеви нюанси. Достатъчни са само една или две капки, за да бъде защитена косата, без да изглежда замърсена и мазна. След като излезете от басейна изплакнете добре косата си с вода и същият ден я измийте добре със шампоан за боядисана коса.
Ако все пак сте забравили да защитите косата си преди басейна, то тогава има и друг начин, чрез който можете да премахнете нежеланите отенъци. Направете си маска с топло масло, което ще премахне остатъците от натрупаните химикали и ще възвърне цвета.
Много от салоните, предлагат подобна услуга, но ако все пак нямате как да посетите някой от тях, можете да опитате вкъщи процедурата.
3- Намажете натурално масло - пшенично например, по цялата си коса и разнесете добре по цялата дължина. След това загрейте косата си с помощта на сешоар, за да попие част от маслото. Оставете маслото да действа от 10 до 30 минути и след това отмийте с мек шампоан.
Не се притеснявайте от сулфатите, но наличието на малко сулфати в масовото производство шампоани, не може да причини загуба на коса. Единственият тип шампоани, които трябва да избегнете са дълбокопочистващите или против пърхот, защото в тях има повече сулфати.
4- Можете също така да сложите филтър на душа си, който ще предпази косата ви от минералните съставки на водата, които могат да спомогнат за избледняването на цвета ви.
5- Бъдете внимателни със продуктите за блясък. Повечето домшано приготвени рецепти за коса, съдържат съставки които могат да изсветлят косата ви, не ги използвайте повече от един път седмично. Повечето изкуствени продукти за блясък, съдържат силикон, който се натрупва върху косъма, и в последствие може да се появи накъсване на косата. Бъдете внимателни с подобен тип продукти и  използвайте умерено. 

Как да изсушим косата си естествено

Лятото е сезонът, в който  можете да забравите за сешоара за известно време. Минимум, когато не ви притиска времето. Експертите по красота  и  стилистите препоръчват да  сушите косата си по естествен начин и да ползвате на сешоара  възможно най-малко. Очевидно е, че лятото е подходящото време за това. Но въпросът е –кой е най-бързият и най-ефективният начин за естествено суха коса?
Сушенето със сешоар е много опасно, тъй като горещият въздух изсушава и вреди на косата. Използвайте кърпа, която  поглъща много добре, за да се намали времето, необходимо  за сушене на косата по естествен път. Кърпата трябва да е мека и да поема много вода.
Никога не търкайте косата си с кърпа, тъй като мократа коса е по-крехка. Трябва само да я потупвате докато изсъхне.Как да си направим прическата? Най-добрият начин е да използвате пръстите си и висококачествени  продукти за коса. Уверете се, че косата е повдигната равномерно в корените за  да направите  процеса по-ефективен.Не е голям проблем да се накъдри косата без топло сушене. Използвайте лентички  и фиби на мокра коса, за да създадете естествен вълнообразен  ефект.Никога не решете  мокра си коса с нормална четка. Използвайте рядка четка  и гребен  много внимателно, само за да разрешите.

Предложения за по- бърз растеж на косата.       
Преса, сешоар, маша, ролки са едновременно най- добрите приятели и най- големите врагове на вашата коса. Изсушена, цъфтяща, косъмът се накъсва и оредява. Върнете си предишния блясък със следните домашни рецепти за по- бърз растеж.
 Съживете косъма си с:  
Предложение 1
Смесете 2- 3 супени лъжици тривитаминол, 2 супени лъжици хининова вода и 2 супени лъжици водка. Намажете корените си и оставете да попие за едно денонощие. На сутринта измийте без шампоан, или балсам. Тривитаминолът е изключително богат на витамини, а въздействието на маската е толкова силно, че трябва да повторите упражнението чак след 3 месеца.
 Предложение 2
Отново забъркайте смес от: 1-2 супени лъжици водка и 2 супени лъжици зехтин. Намажете корените си и оставете да подейства за около час, след това измийте косата си с хума. При желание, може да нанесете и балсама си.
 Предложение 3
Комбинацията на хининова вода и бадемово масло може да върши чудеса. Нанесете обилно в корените, останете с маската 2-3 часа и след това измийте с балсам.
 Предложение 4
Може да стимулирате растежа на косъма и с… розмарин. Набавете си няколко стъбла и листа от розмарин, начупете ги и поставете ги в оцет. След като корените са постояли в оцета 4-5 дни, нанесете в корените с масажиращи движения. Оставете да постои около 1 час. Измийте обилно без препарати.

Топ 5 на най- абсурдните митове за красива коса
Бабините съвети и хитринки идват винаги на помощ, когато имаме нужда от тях. Повечето са изпитани, имат видим резултат, но има и някои схващания, които заблуждават много от нас. Вижте мини класацията на най- абсурдните тактики за красива коса.
Днешната жена е информирана, черпи съвети и опит не само от домашния праизвор, а и от козметични специалисти, продукти и процедури. Но, въпреки това, и до ден днешен, има лъжовни митове за разкрасяване, които я заблуждават. Ето и черния списък с най- разпространените безумици :
 
1. Цъфтящите краища на косата могат да бъдат заздравени
Лъжа! Единственото спасение от цъфтящите краища е премахването им. Няма продукти, които да възвърнат блясъка на вече съсипания косъм, той просто трябва да бъде отстранен.
 2. Подстригването заздравява косъма и го стимулира да расте по-бързо.Лъжа! Косъмът се стимулира не от краищата, а от корените. 
 3. Постригването при пълнолуние ще преобрази косата ви
Ще се събудите утре, или след седмица с по- лъскава и здрава коса. Звучи доста заинтригуващо и привлекателно, но за жалост е мит.
 4. Отстраняваш бял косъм, на негово място се появят два
Отново абсурдна заблуда. Ако наистина беше вярно, нямаше да съществуват козметични продукти за косопад. Просто отскубвате един бял косъм, появява се двойно количество и след това… може да боядисате новата си побеляла гъста коса с желан цвят. Ужас!!
 5. 100 пъти разресване на косата преди лягане гарантира блясък и бърз растеж

Прическа според типа лице

 
Васил Михайлов, Артистичен директор на академия и салони.
Според най-разпространените типове лица подходящи прически са:
Лице с квадратна форма
В общия случай притежателите на този тип форма на лицето имат тъмна гъста коса. Те не търсят обем, а желанието им е дисциплинират косата си. Тук подходящи са прическите без много обем, равни по дължина, гладки.
Лице с триъгълна форма (издължено лице)  
В общия случай притежателите на на този тип форма на лицето имат светли финни коси, не много гъсти, бързо омазняващи се. Подходящи са прически с повече обем, може би бретон, съобразен с цялостната диагностика на косата.
Лице с кръгла форма
Притежателите на на този тип форма на лицето имат идеални черти и всякакъв тип прическа им отива.

Овалната форма на лицето се смята за идеална. На жени с овални лица им отива всякакви прически. При останалите форми на лицето, посредством начина на подстригване, се постигна овалност.
За кръгло лице се препоръчва прическа, чийто контур се разширява от ушите нагоре. Целта е оптически да се удължи лицето. Необходимо е косата в горната част на главата да се повдигне, а по страните да се остави по-малко. Но най-добре е да се направи асиметричен силует на прическата. Не се сресвайте гладко и на прав път.
За квадратното лице също са подходящи асиметрични прически и начин на подстригване (проблемите на този тип лице са сходни с тези на кръглото). Необходимо е прическата да се повдигне над линията на челото. На този тип лице отиват вълнисти коси, страничен път, ушите да са полуоткрити. Ако имате гъста коса не я пускайте много дълга и се откажете от симетричните фризури.
При триъгълно лице е нужно да се избере такава прическа, чиято най-широка част да е линията при средата или долната част на ушите. Не подчертавайте широките скули, не си правете къси бретони и не сресвайте предните кичури гладко назад. Подходяща е прическа с прав или асиметричен бретон, с къдрици на темето.
За правоъгълно лице си избирайте прическа, която покрива ушите или обрамчва с къдрици лицето. Може да си направите обемен бретон с дължина до веждите. Тъй като е необходимо зрително да скъсите лицето, откажете се от дълги и прави коси и прически с вертикална линия.
При избор на прическа трябва да се вземат под внимание и особеностите на чертите на лицето. При дълъг нос си направете обемна прическа с дълъг бретон. Не заглаждайте назад косата си. Ако имате вирнат нос – вчешете косата си нагоре. Ако имате малък нос си направете прическа с къдрици и без бретон. При широк и плосък нос, открийте лицето си и вдигнете косата си високо над челото.
При раздалечени очи – повдигнете косата и я пуснете на вълни, така че частично да падат над челото като бретон. При приближени очи – повдигнете косите, придайте им обем при слепоочията, а предните кичури пуснете покрай бузите. Дългата шия покрийте с косата си, а при къса – наопаки – открийте я. Ако сте с къса прическа, отзад я направете с формата на триъгълник. Ако имате големи уши – закрийте ги с коса, примерно до средата. Ако сте ниски на ръст не си правете пищни и обемни прически. Ако сте висока – обемната фризура е подходяща, защото зрително ще увеличи главата ви.
С тези малки трикове и правилно подбрано фризиране, лесно може да коригирате формата на лицето, да подчертаете привлекателните си черти, а косата ви да бъде здрава и ще изглежда добре. А прическата, направена на основата на подходящата прическа, ще допълва вашия стил и винаги ще носи радост.

Каква форма на лицето имаме?

За ваше удобство ще обясним характеристиките на всеки тип лице, за да може всеки лесно да прецени към кой от тях спада.
Според модните консултанти съществуват седем основни форми на лицето – диамант, сърце, обърнато сърце, овал, кръгла, квадратна или правоъгълна форма. Всяка от тях има своите особености, предимства и недостатъци.

Лице с форма на диамант

Това означава, че лицето ви е по-широко в средната си част, за сметка на тези при брадичката и челото. В този случай е важно да се привлече вниманието именно към тези части и оптически да ги поразширите. Ако носите очила – избирайте рамки, с тежки, цветни дръжки и по-широки от горната част на лицето. На вас ви подхождат почти всички прически. Можете да се убедите в това от снимките на известни дами като София Лорен, Линда Еванджелиста или Катрин Хепбърн – всички с диамантена форма на лицето.

Лице със сърцевидна форма

Имате лице с по-широко чело и тясна, фина брадичка. Прическите ви трябва да бъдат на нивото на брадата или по-дълги. Подходящ е път от едната страна на главата или страничен бретон. Косата може да е права, къдрава или на вълни.
С лица с форма на сърце са известни жени като Наоми Кембъл, Мишел Пфайфър, Ашли Джъд, Клаудия Шифър. Сами се досещате какви възможности дава тази форма на лицето.

Лице с форма на обърнато сърце (триъгълно лице)

Тук областта при брадичката е по-широка от тази при челото. В този случай трябва да дадете обем на горната част на лицето. Късата коса и обемна прическа идеално ще компенсират тясното чело. Но внимавайте все пак да не прекалите с височината на фризурата. Избягвайте прически, които имат акцент при линията на челюстта.
Актрисата Кати Айрланд е пример за тази форма на лицето.


Лице с овална форма

Това е формата на лицето с най-идеални пропорции. То е леко стесняващо се към челюстта и леко заоблено на челото при линията на косата. Нямате никакви притесняния каква прическа да си направите. Свободно експериментирайте! Почерпете идеи от Дженифър Анистън, Марая Кери, Тайра Бенкс или Синди Крофърд – блестящи жени, всички с овална форма на лицето.

Лице с кръгла форма

Тези лица са симетрични по отношение на ширина и дължина. Заоблено при брадичката, скулите и линията на косата. Това, което със сигурност трябва да избягвате е прическа с кръгла форма и дължина до скулите. Насочете се към фризури, които да удължават, а не да разширяват силуета.
Всички с право се възхищават на Ингрид Бергман, Кейт Уинслет и Дрю Баримор и никой не забелязва каква форма имат лицата им.

Квадратно лице

Силната, квадратна челюст е характерна особеност на този тип лице. Обикновено е колкото широко, толкова и дълго и обикновено права линия на косата. Не подстригвайте късо косата си. Оставете я средна на дължина или дълга. Целта е да се омекоти формата на лицето и да се смекчат чертите.
Актрисите Сандра Бълок и Деми Мур са с тази форма на лицето.

Продълговато (правоъгълно) лице

Деликатно и по-издължено, еднакво на ширина, както при челото, така и при брадичката. По-добре избягвайте много дълги и прави коси, които допълнително ще добавят дължина. Спрете се на средно-дълги или по-къси прически, които дават повече обем. Препоръчителен е страничен път на косата.
Пример за дама с тази форма на лицето е нежната Гуинет Полтроу.

Няма коментари: