петък, 1 октомври 2010 г.

ЕСЕНТА НЕ ОЗНАЧАВА НЕПРЕМЕННО ЛОШО НАСТРОЕНИЕ


image
Есента е един от четирите сезона в умерения пояс, заедно с пролетта, лятото и зимата. Астрономически тя започва с есенното равноденствие - около 23 септември в Северното полукълбо, където се намираме и ние.
Известно е, че “в природата няма лошо време”. През есента също може да се намери повод за поддържане на доброто настроение: порадвайте се на изобилието от плодове и зеленчуци, на цветовете по дърветата. 

Влажното време през този сезон, влагата у дома могат да станат причина за появата на плесен.

Затова, прегледайте всяка част от жилището си, за да откриете причината за плесента и се заловете с нейното унищожаване. В условията на влага тя се размножава много по-бързо и може да провокира доста заболявания - алергични реакции, болести на дихателните органи, очите и кожата и дори депресия.

Изследвания показват, че при хората, които живеят и работят във влажни помещения, най-често се наблюдава нарушение в съня и апетита, повишена умора и развитието на депресия.

Изводът е прост: лошото настроение, депресията и много болести няма да посетят вашия дом, ако в него е чисто, топло и уютно.
imageМнозина от нас започват през настъпва6тият сезон да се оплакват от обострянето на редица хронични страдания – гастрит, язва, артрити, стари травми... Есента е опасно време. Засега лятната жега не позволява на вирусите да се развихрят, но със захлаждане на времето, те започват да стават по-активни и най-безпардонно ни повалят на леглото. Човекът е част от живата природа. А природата обикновено замира през есента – дърветата се разделят с листата си, животните изпадат в зимен сън и т.н. При човека през есента рязко отслабват защитните сили на организма. Смяната на топлия режим и промените в атмосферното налягане оказват съществено влияние на сърдечно болните, като се засилват хипертоничните кризи, зачестяват пристъпите на стенокардия и се обостря исхемичната болест. Увеличава се броят на възпаленията на белите дробове и астматичните прояви. Намаляването на слънчевото греене пък довежда до униние и известните есенни депресии.
Красивата есен е радост за очите и душата, а лъчите на циганското лято сгряват и тялото. Често пъти смяната на сезоните е причина за простудни заболявания. Не рядко, есента, предизвиква меланхолия, а може да отключи и депресията. През този сезон задължителен елемент е подготовката на организма за зимата. Тогава от значение е засилването на имунната система. Освен храната съдържаща антиоксиданти – плодове, кисело мляко, морски дарове, броколи, моркови, картофи и други, са и минералите.Калций, магнезий и цинк са изключително полезни за метаболизма и строежа на всички системи в организма. Погрижете се за себе си за да се чувствате здрави и щастливи!

 image

Няма коментари: