понеделник, 15 ноември 2010 г.

Здраве от домашната аптека


Лошото време започва и с него идват и честите настинки и грипове. В такъв случай много помагат методите от народната медицина. Билките, етеричните масла и различни домашни средства можем да използваме и при редица други заболявания.

Хрема – инхалации с масло от евкалипт или мащерка.
Инхалатори се продават в аптеките, но може да се направи и така – сипвате гореща вода в подходящ съд, добавяте няколко капки масло и държите главата си над него, покрита с кърпа. Вдишвате и издишвате дълбоко през носа в продължение на 10 минути, веднъж на ден. Парата разтваря секрета, етеричните масла от евкалипт и мащерка действат отбъбващо.

Кашлица – сигурно помните, че като малки баба я лекуваше със сок от лук.
Обелете една глава лук, нарежете я на ситно, сложете я в купичка и поръсете със захар. Оставете я от три до шест часа да престои и след това пийте сока по 1 ч. лъжичка през целия ден. В лука има масла със съдържание на сяра, които разтварят секретите и дезинфектират. Ако обаче имате суха, дразнеща кашлица, по-добре си направете чай от корен от ружа, исландски лишей, плод от анасон и резене и липов цвят. 1 лъжица от сместа се залива с вряща вода, оставя се да се запари за 10 минути и се прецежда. Можете да пиете по няколко чаши от този чай на ден, подсладен с мед.

Болки в гърлото – правете веднъж на ден компрес с извара. Сложете слой от един пръст извара на памучна кърпа и увийте около врата. Отгоре завържете шал и чакайте изварата да засъхне. Изварата охлажда, действа отбъбващо и спира възпалението. Ако не само ви боли гърлото, но и ви втриса, пийте три пъти дневно топло мляко или лимон с мед. Болката ще отмине и ще се затоплите.

Няма коментари: