понеделник, 15 ноември 2010 г.

Всички европейци похапват руло от кайма

Рулото от кайма е напълно европейско изобретение.
Основания да се гордеем с това откриваме в първата римска готварска книга “За готварските работи”, която датира от края на ІV – началото на V век от н.е. Нейният автор – известният гастроном Апиций е включил следната рецепта: “ Смеси ситно накълцаното месо със средата на бял хляб, накисната в червено вино. Всички европейци похапват руло от кайма
Прибави пипер, гарум (специален сос, приготвян от ферментирала риба) и натрошени плодчета мирта. Оформи руло, оваляй го в кедрови ядки и пипер. Обвий го с резени сланина, сложи го в съд и го залей с гъсто вино. Остави го да се задушава на бавен огън”
. Ястието явно се харесало на римските чревоугодници, защото през следващите векове то се радвало на голяма популярност. Разпространило се и сред всички европейски народи, които го приготвят в различни вариации.

В Дания наричат рулото от кайма «фалшив заек», използват за него смес от свинска и телешка кайма и го обвиват с ивици бекон. Сервира се с варени картофи и гъст месен сос, подсладен с желе от касис. Германският «хакбратен» има различни вариации, най-популярните от които включват любимото на нацията зеле.

Унгарците са авторите на рулото «Стефани»,
въпреки че няма данни откъде произлиза името му. Пече се в правоъгълна форма за кекс, а в центъра му се поставят три твърдо сварени яйца, така че нарязаните филийки изглеждат много красиво. В началото на ХХ век този специалитет стига и до България и става едно от най-любимите ястия на съвременната ни трапеза.

Италианското руло се нарича “полпеттоне

Италианското руло се нарича “полпеттоне" и пълнежът му е от яйца или пък комбинация от шунка и кашкавал. Еврейската кухня също се отчита със свой вариант, който по религиозни причини не може да е от свинска кайма. Нарича се “клопс” (вероятно от немската дума за кюфте) и в центъра му се слага сварено яйце.

Сърбите приготвят “ролат” с пълнеж от зеленчуци и гарнитура от различни сосове. За разлика от рулото “Стефани”, което идва от Централна Европа, за рулото с пълнеж от зеленчуци се смята, че е стигнало до Балканите от Близкия Изток чрез посредничеството на арабските търговци.

Северните ни съседи – румънците, пък са майстори на “дроб” – нещо като нашето руло “Стефани”, но задължително – приготвено от агнешко месо. Чешката “секана” също се върти около тази рецепта, но освен твърдо сварено яйце, в нея слагат и кисели краставички и виенски вурстчета.

“емботидо”

Интересен вариант на месно руло правят във Филипините
. Казват му “емботидо” и, въпреки че го приготвят на другия край на света, отново в подправената свинска кайма се овиват сварени яйца. Комбинират ги и с пикантни колбаси. Завиват ги в бананови листа и ги варят на пара за около час. Понякога го пържат и го сервират за закуска.

Рулото от кайма е едно от най-популярните ястия и в САЩ. През 2007 година американците са го включили в седемте си любими специалитета.

Руло с картофена коричка Руло с картофена коричка


1 ч и 30 мин


Продукти за 4-6 порции:

  • 2 филийки хляб
  • 1 глава кромид
  • 100 г сирене
  • 100 г маслини
  • 3 клончета мащерка
  • 1 стръкче розмарин
  • 1 кг кайма
  • 2 яйца
  • 2 с. л. доматен сос
  • сол на вкус
  • млян черен пипер на вкус
  • 750 г картофи
  • 4 с. л. олио
  • 250 г червени чушки
  • 1-2 скилидки чесън
  • 2 стръкчета босилек
1.Филийките хляб се накисват във вода, кромидът се обелва и се нарязва на ситно. Сиренето  и маслините също се нарязват на малки парченца. Подправките се измиват, листата се окъсват.

2. Водата от хляба се изстисква. Каймата се омесва с него, 1 яйце, белтъка от второто яйце, кромида, сиренето, част от зелените подправки и доматения сос. Овкусява се със сол и черен пипер и се оформя руло.

3.
Слага се в тавичка, постлана с алуминиево фолио, и се запича в предварително загрята фурна на температура 175 градуса за 60-70 минути.

4.
Картофите се обелват и се настъргват на едро. Прибавя се жълтъкът от второто яйце и се овкусява със сол.

5.
След 40 минути печене на рулото, върху него се  разпределя 2/3 от картофената смес. От останалото количество се оформят малки плоски  картофени кюфтенца и се запържват в 2 с. л. олио, като се обръщат често.

6.
Червените чушките се измиват, разрязват се и се почистват от семките. Чесънът се обелва и се скълцва.

7.
В тиган се загряват 2 с. л. олио, чесънът и чушките се запържват в него и се овкусяват със сол и черен пипер. Тази смес се оставя на котлона около 8 минути, като непрекъснато се разбърква.

8.
С листата на останалите зелени подправки се поръсва сместа от чушките. Печеното руло се сервира с тази зеленчукова смес и с картофените кюфтенца. Украсява се със зелени подправки.

Една порция съдържа около 690 ккал

Няма коментари: