Основания да се гордеем с това откриваме в първата римска готварска книга “За готварските работи”, която датира от края на ІV – началото на V век от н.е. Нейният автор – известният гастроном Апиций е включил следната рецепта: “ Смеси ситно накълцаното месо със средата на бял хляб, накисната в червено вино.
Прибави пипер, гарум (специален сос, приготвян от ферментирала риба) и натрошени плодчета мирта. Оформи руло, оваляй го в кедрови ядки и пипер. Обвий го с резени сланина, сложи го в съд и го залей с гъсто вино. Остави го да се задушава на бавен огън”. Ястието явно се харесало на римските чревоугодници, защото през следващите векове то се радвало на голяма популярност. Разпространило се и сред всички европейски народи, които го приготвят в различни вариации.
В Дания наричат рулото от кайма «фалшив заек», използват за него смес от свинска и телешка кайма и го обвиват с ивици бекон. Сервира се с варени картофи и гъст месен сос, подсладен с желе от касис. Германският «хакбратен» има различни вариации, най-популярните от които включват любимото на нацията зеле.
Унгарците са авторите на рулото «Стефани», въпреки че няма данни откъде произлиза името му. Пече се в правоъгълна форма за кекс, а в центъра му се поставят три твърдо сварени яйца, така че нарязаните филийки изглеждат много красиво. В началото на ХХ век този специалитет стига и до България и става едно от най-любимите ястия на съвременната ни трапеза.
Италианското руло се нарича “полпеттоне" и пълнежът му е от яйца или пък комбинация от шунка и кашкавал. Еврейската кухня също се отчита със свой вариант, който по религиозни причини не може да е от свинска кайма. Нарича се “клопс” (вероятно от немската дума за кюфте) и в центъра му се слага сварено яйце.
Сърбите приготвят “ролат” с пълнеж от зеленчуци и гарнитура от различни сосове. За разлика от рулото “Стефани”, което идва от Централна Европа, за рулото с пълнеж от зеленчуци се смята, че е стигнало до Балканите от Близкия Изток чрез посредничеството на арабските търговци.
Северните ни съседи – румънците, пък са майстори на “дроб” – нещо като нашето руло “Стефани”, но задължително – приготвено от агнешко месо. Чешката “секана” също се върти около тази рецепта, но освен твърдо сварено яйце, в нея слагат и кисели краставички и виенски вурстчета.
Интересен вариант на месно руло правят във Филипините. Казват му “емботидо” и, въпреки че го приготвят на другия край на света, отново в подправената свинска кайма се овиват сварени яйца. Комбинират ги и с пикантни колбаси. Завиват ги в бананови листа и ги варят на пара за около час. Понякога го пържат и го сервират за закуска.
Рулото от кайма е едно от най-популярните ястия и в САЩ. През 2007 година американците са го включили в седемте си любими специалитета.
Руло с картофена коричка
1 ч и 30 мин
Продукти за 4-6 порции:
- 2 филийки хляб
- 1 глава кромид
- 100 г сирене
- 100 г маслини
- 3 клончета мащерка
- 1 стръкче розмарин
- 1 кг кайма
- 2 яйца
- 2 с. л. доматен сос
- сол на вкус
- млян черен пипер на вкус
- 750 г картофи
- 4 с. л. олио
- 250 г червени чушки
- 1-2 скилидки чесън
- 2 стръкчета босилек
2. Водата от хляба се изстисква. Каймата се омесва с него, 1 яйце, белтъка от второто яйце, кромида, сиренето, част от зелените подправки и доматения сос. Овкусява се със сол и черен пипер и се оформя руло.
3. Слага се в тавичка, постлана с алуминиево фолио, и се запича в предварително загрята фурна на температура 175 градуса за 60-70 минути.
4. Картофите се обелват и се настъргват на едро. Прибавя се жълтъкът от второто яйце и се овкусява със сол.
5. След 40 минути печене на рулото, върху него се разпределя 2/3 от картофената смес. От останалото количество се оформят малки плоски картофени кюфтенца и се запържват в 2 с. л. олио, като се обръщат често.
6. Червените чушките се измиват, разрязват се и се почистват от семките. Чесънът се обелва и се скълцва.
7. В тиган се загряват 2 с. л. олио, чесънът и чушките се запържват в него и се овкусяват със сол и черен пипер. Тази смес се оставя на котлона около 8 минути, като непрекъснато се разбърква.
8. С листата на останалите зелени подправки се поръсва сместа от чушките. Печеното руло се сервира с тази зеленчукова смес и с картофените кюфтенца. Украсява се със зелени подправки.
Една порция съдържа около 690 ккал
Няма коментари:
Публикуване на коментар