понеделник, 15 ноември 2010 г.

Всичко за 90 -дневната диета

Тази диета, позната още като „UN diet“ или „диетата на ООН“ е хитът сред отслабващите българки това лято. Много информация за нея можете да намерите  в Интернет, но ние ви предлагаме любопитни и полезни подробности, които с

Как е била създадена 90 дневната диета?  
Всичко за 90 -дневната диета Ако знаете английски и напишете в търсачката Гугъл „90 days diet“ ще откриете самотен документ от две странички с принципите на диета и обяснението, че е дело на американски спортен лекар. Ако използвате руски или друг източноевропейски език обаче, тутакси ще попаднете на книгата „90-дневна диета за разделно хранене“, написана от словенките Бреда Хробат и Мойца Поляншек. Те я издават през 2004 г. и диетата бързо става хит в Източна Европа -  преведена е на девет езика и е до момента е публикувана в 340 000 копия, от които 55 000 са продадени в Словения.
Хробат и Поляншек твърдят, че диетата е изцяло тяхно дело и дори е със защитени авторски права по цял свят. Двете дами обаче нямат медицинско образование и започват да се занимават с проблемите на отслабването почти случайно. Мойца, която днес е на 54 години,  е завършила педагогика и в началото на кариерата си преподава в град Птуй. Там среща друга учителка -  Бреда Хробат, с която основават дружеството „Катарина“ и издават списание за творческо обучение на деца. Поради многото си задължения и двете се отказват от преподаването и през 2000 г. създават списанието за диети и отслабване „Рина“. Именно тук се зародила идеята за 90-дневната  диета, която по-късно се превърнала в тяхна запазена марка. Самата Мойца разказва: „Важна роля за това изигра дългогодишният кмет на Птуй Штефан Целан, доктор по химични технологии. Веднъж Штефан дойде при нас в „Рина“ и ни разказа, че той самият постоянно се бори с наднорменото тегло и знае успешен метод за отслабване, открит още от древността. След това предложи да публикуваме този метод в списанието, което и направихме. Въпреки че неговата статия от две страници представяше само теорията за съчетаването на някои храни и свързаните с това химични процеси в организма и  че в нея нямаше нищо конкретно, решението, което тя предлагаше, надминаваше тези на всички диети, публикувани по-рано. Читателите искаха да знаят повече, затова в списанието се опитвахме да отговорим  на техните въпроси. Тогава започнах да мисля как тази диета може да се развие и да се направи по-практична до хората.
Допълнителен подтик дойде от това, че непрекъснато ни питаха за рецепти. Бреда, която е много добра готвачка, проучи задълбочено много рецепти, подбра подходящи за диетата или допълнително промени някои. След това имахме повече от една година и половина, за да ги тестваме върху себе си и другите."

В какво се състои 90 дневната диета?


В основата на диетата стои идеята за разделното хранене. Това означава, че всеки ден организмът приема само един тип храна, която лесно може да преработи. Важно е да спазва последователността на дните. Диетата започва с протеинов ден (варено или печено месо, риба, яйца, сирене и кисело мляко – максимум 200 г), нишестен (скорбялен) ден (грах, боб, царевица, картофи, леща, ориз), въглехидратен или зърнен ден (зърнени храни и печива, сладкиши в малки количества, дори сладолед и задължително – по блокче натурален шоколад) и плодов ден (разрешени са също сушени плодове и ядки). Ежедневно могат да се похапват и пресни салати. Закуската винаги трябва да бъде от плодове, а вечерята – наполовина от обяда. На всеки 29-ти ден (след плодов и преди протеинов) се прави разтоварване само с вода и неподсладен чай. Примерни менюта ще откриете на следващите страници.

Защо се отслабва с 90 дневната диета?


Диетата представлява компилация от повече или по-малко популярни за широката публика принципи на диететиката или науката за спазване на хранителни режими. В нея е добре известен цикълът от 90 дни, при който промяната в храненето води до пренастройване на метаболитните процеси в организма. Така че бъдете спокойни – за 90 дни метаболизмът ви наистина ще се промени.

В основата на диетата стоят принципите на разделното хранене. Неговите поддръжници обясняват ефекта й с факта, че протеините и въглехидратите се разграждат от различни ензими. Когато двете групи храни не се смесват, се отделят ензими само от един вид, които по-бързо и по-качествено вършат своята работа. Теорията за разделното хранене обаче не се поддържа от повечето учени и диетолози. Самата природа ни предлага продукти, които съдържат съчетания от протеини и въглехидрати (например бобовите храни). Човешката храносмилателна система е настроена за смесено хранене, така че едва ли избягването на подобни комбинации би й повлияла.
Истината е, че редуването на дни, в които се приемат храни само от едната група, има своето значение за отслабването. По този начин организмът се поддържа в състояние на стрес и не може да се нагоди към определен хранителен режим. За да се пренастройва всеки ден, той губи допълнителна енергия, а освен това не усвоява напълно поетите хранителни вещества.

Двете неща, на които Хроват и Поляншек много държат, са изискването за засилена физическа активност и намаляването на порциите. Дори в скорбялните и брашнените дни количествата храна за обяд са точно определени, а порцията на вечеря трябва да е наполовина. Диетолозите са на мнение, че при стриктното спазване на този режим фактическото отслабване става за сметка на намаления калориен прием.

Въвеждането на сладкиши или сладолед в един от дните със сигурност няма да помогне на вашето отслабване, а ще го забави. Това обаче се прави с цел да се избегне психологическия срив и неистовото желание за нещо сладко, което неизменно следва спазването на продължителни диети.
Хроват и Поляншек са критикувани много заради заменянето на закуската – според диетолозите най-важното хранене за деня, с плодове. За да обяснят решението си, те използват идея от популярната навремето диета на Харви и Мерилин Даймънд, описана в книгата им „Сила за живот“ (преведена е и на български). Г-н и г-жа Даймънд откриват 3 цикъла на преработка на храната в човешкото тяло – от 12 до 20 ч. - приемане, от 20 до 4 ч. - асимилиране и от 4 до 12 ч. - отделяне. В съответствие с тези цикли според тях  до обяд трябва да се приемат само плодове, които не затормозяват отделителната фаза. Теорията на Даймънд е позабравена, докато двете словенски дами не я възкресяват отново. Същото разделение на цикли ще откриете в тяхната диета.

При всички случаи 90-дневната диета апелира за прием на малки количества качествена храна (без мазнини, силно ограничаване на захарта) от всички хранителни групи. Тези принципи са широко прокламирани от диетолозите, така че можете да я спазвате сравнително спокойно. Все пак самите авторки на диетата препоръчват предварителна консултация с лекар.

Специалистите обръщат внимание обаче на ниския прием на калций в диетата – млечни произведения се консумират само веднъж на 4 дена, затова съобразете физическото си състояние и ако имате по-големи нужди от калций, приемайте допълнителни препарати.

Рецепти за 90-дневната диета
Предложените рецепти са за обяд, за вечеря се хапва същото ястие, но наполовина като количество.  Още предложения ще откриете в брой 6 на сп. „Кулинарен журнал“.

За протеинов ден:

Морски дарове със  салата Морски дарове със салата

Продукти:
  • 1 глава кромид
  • 1 с. л. зехтин
  • 200 мл бульон
  • 400 г морски дарове
  • 2 стръка магданоз
  • 3 скилидки чесън
  • 1 с. л. скълцан пресен лук
  • щипка риган
  • продукти за сезонна салата
1. Кромидът се обелва, нарязва се на ситно и се запържва в зехтина, сипва се бульонът и се оставя да кипне.

2. Добавят се морските дарове, скълцаният чесън, част от ситно нарязания магданоз и от пресния лук. Похлупва се с капак и се държи на огъня, докато течността се изпари.

3. Накрая се добавят риганът и останалата част от магданоза и от пресния лук.
За нишестен (скорбялен) ден

Картофена салата

Картофена салатаПродукти
  • 6 малки картофа
  • 1 малка глава кромид
  • 1 с. л. олио
  • сол на вкус
  • 1 връзка магданоз
  • продукти за сезонна салата
1. Картофите се сваряват, обелват и нарязват на тънки кръгчета.

2. Кромидът се обелва, нарязва се на ситно и се запържва леко в загрятото олио до златист цвят.

3. Прибавят се картофите, поръсват се със сол и се оставят още малко на огъня.

4. Готовото ястие се поръсва с дребно нарязан магданоз.

Поднесете със сезонна салата, например от глухарче. Поръсете я с обелени тиквени семки.

За въглехидратен (със зърнени храни) ден

Пица „Спагети“

Пица „Спагети“Продукти:
  • 1 глава кромид
  • 2 големи домата
  • 120 г спагети
  • сол на вкус
  • няколко капки олио
  • шепа гъби
  • млян черен пипер на вкус
  • 1-2 стръка мащерка
1. Кромидът и доматите се нарязват на кръгчета, сокът от доматите се изцежда и се запазва.

2. Спагетите се сваряват в подсолена вода заедно с няколко капки олио. Водата се излива.

3. Спагетите се слагат в леко намаслена тавичка. Върху тях се нареждат доматите, гъбите и кромидът. Поръсват се с пипер, сол и нарязана на ситно мащерка. Поливат се със запазения доматен сок.

4. Пицата се запича във фурна при температура 200 градуса.

Рецептите са от книгата на Бреда Хробат и Мойца Поляншек „90-дневна диета за разделно хранене“.

Няма коментари: