понеделник, 15 ноември 2010 г.

Топ 50 кулинарни фолк хита

В книжката „Топ 50 кулинарни фолк хита“  (специално издание на сп. „Кулинарен журнал) ще откриете какво обичат да похапват и да готвят любимите ви изпълнители.

Ето някои от техните предложения:

Топ салатата на Крум


Топ салатата на Крум

Шарена оризова салата с портокал


20 мин

Продукти
за 2 порции
  • 1 к. ч. ориз
  • 2 кисели краставички
  • 1 пресен морков
  • 2 печени чушки
  • 1 портокал
  • 200 г шунка
  • 1 к. л. зехтин
  • сол на вкус
  • 1 к. л. лимонов сок
  • 3-4 стръка магданоз
1. Оризът се слага в ситен гевгир и се мие с топла вода, докато водата се избистри. Слага се в тенджерка с 3 к. ч. топла вода и малко сол и се сварява на тих огън, докато попие напълно течността и зърната се разварят.
2. Киселите краставички, морковът, чушките, обеленият портокал и шунката се нарязват на кубчета. Оризът се оставя да се поохлади и се разбърква с подготвените продукти.
3. Подправя се със зехтин, сол на вкус и лимонов сок. Сипва се в салатиера и се поръсва с дребно нарязаните листенца от магданоз.


 Хитовият специалитет на Таня Боева

Хитовият специалитет на Таня Боева  

Пълнено бутче на фурна 

1 ч 30 мин

Продукти за 8 порции
  • 2-2 и 1/2 обезкостено свинско бутче
  • З плънката:
  • 4 с. л. масло
  • 1 глава кромид
  • 2 моркова
  • 200 г гъби                                        
  • 2 твърдо сварени яйца
  • 2 кисели краставички
  • 1 ч. л. стрита чубрица
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 1/2 ч. л. млян черен пипер
  • сол на вкус
  • 1 к. ч. олио
1. Месото се измива, подсушава и начуква с дървено чукче. С остър нож в средата се прави дълбок разрез, за да се получи джоб.
2. За плънката в тиган в половината от маслото се запържва ситно нарязаният кромид и морковът – на кубчета.
3. Гъбите се измиват, подсушават и нарязват на ивички. Прибавят се при кромида и моркова и когато омекнат, тиганът се сваля от огъня.
4. Сместа се охлажда и се добавят сварените яйца и нарязаните на кубчета краставички. Плънката се подправя с чубрицата, червения и черния пипер и солта.
5. В направения в бутчето джоб се слага плънка и отворът се зашива. Бутчето се слага в тава, намазва се с останалото масло и се пече отначало в силна фурна.
6. След 20 минути температурата се намалява. Бутчето периодично се полива по малко с 1 к. ч. топла вода, смесена с олиото. Обръща се да се зачерви и от долната страна. Поръсва се с червен пипер, смесен с малко олио, и се поднася.

Десерт за тънка талия от  Десислава

Десерт за тънка талия от  Десислава
Кекс „Грахам“  
1 ч 15 мин

Продукти за 6 порции
  • 4 яйца
  • 1 ч. ч. кафява захар
  • 1 кофичка кисело мляко
  • 1 бакпулвер
  • 1/2 ч. ч. зехтин
  • 1 ванилия
  • 1 и 1/2 ч. ч. брашно тип 1850 Грахам
  • по 1 с. л. маково семе и сусам
1. Яйцата се разбиват със захарта. Добавят се киселото мляко, бакпулверът, зехтинът, брашното и ванилията и се разбърква непрестанно до получаване на хомогенна смес.
2. Сместа се сипва в силиконова форма за кекс и се поръсва обилно със сусам и маково семе.
3. Кексът се пече на парна баня в предварително загрята фурна на около 190 градуса. Щом се зачерви, се покрива с фолио и се пече до готовност.

Няма коментари: