петък, 10 септември 2010 г.

Никотиновото робство

Изображение

Тютюнът съдържа никотин, който всъщност създава навика за пушенеТютюнът съдържа никотин, който всъщност създава навика за пушенеТютюнът съдържа никотин, който всъщност създава навика за пушене

Редовните пушачи в света са над 1 милиард. Цигарите причиняват гибелта на повече хора, отколкото общо от СПИН, наркотици, алкохол, катастрофи, самоубийства и убийства.

Тази драматична статистика обаче променя нагласите твърде бавно. Причината? Силната способност но никотина да превръща пушача в свой роб. Иначе казано - да го направи зависим.

Според Националния здравен център на Великобритания приблизително 70% от пушачите имат желание да се откажат, но повечето са сигурни, че няма да успеят. Опитите на около половината от пушачите да спрат цигарите завършват успешно.

През последните 3 десетилетия, главно в развитите страни, се утвърди мнението, че пушенето е опасно за здравето. Извън съмнение е, че то е една от главните причини за много болести, като инфарктите, рака на белия дроб и мъжката импотентност.

Затова в редица страни бяха увеличени значително цените на тютюневите изделия и бяха разгърнати кампании против тютюнопушенето.

Приети са закони, с които се забранява пушенето в магазините, ресторантите и баровете, на обществени места, в самолетите и т.н.

Какво представлява никотиновата зависимост?

Тя е пристрастяване към тютюневите изделия, което се дължи на една от съставките - опиата никотин. Той е дрога, която действа на мозъка, като временно доставя удоволствие и поражда желание за все по-честа употреба.

Според специалистите, пристрастеността към никотина е една от най-трудните за преодоляване зависимости.

Фармакологичните и поведенческите характеристики , които определят никотиновата зависимост, са подобни на характеристиките на зависимостта от други опиати като хероина и кокаина например.

Какви са признаците и симптомите на никотиновата зависимост?

Симптомът е нещо, което пациентът усеща и описва, а признакът се забелязва от лекарите и от другите хора. Например сънливостта е симптом, а разширените зеници - признак.

Признаците и симптомите на никотиновата зависимост може да са различни. Някои хора изпадат в пълна зависимост много бързо. Например:

• Пушат и не могат да спрат – опитвали са се сериозно да спрат поне веднъж , но не са успели.
• Изпитват физически и свързани с настроението симптоми – незадоволеност, лошо настроение, раздразнителност, слаба концентрация, чувство за потиснатост и празнота, гняв, разочарование, повишен апетит и безсъние. В някои случаи се появява запек или диария.
• Предпочитат да продължат да пушат, въпреки че се налага да спрат заради сериозен здравен проблем и дори когато са развили болест, причинена от пушенето, като например белодробно и сърдечно заболяване.
• Правят жертви в социалния и професионалния си живот – отказват се от някои дейности заради пушенето. Например спират да посещават определени заведения, домовете на приятели, в които вече не се пуши.

Какво причинява никотиновата зависимост?

Тютюнът съдържа никотин, който всъщност създава навика за пушене. Никотинът увеличава отделянето на невротрансмитери, които регулират поведението и настроението.

Невротрансмитерите са химически вещества, които се отделят от нервните клетки. Те предават импулси от нервните клетки към други нерви, тъкани, органи или мускули – т. е. неврологична информация от една клетка на друга.

Никотинът увеличава отделянето на допамин, невротрансмитер, който създава приятно усещане. Смята се, че приливът на допамин играе съществена роля в процеса на пристрастяване – пушачите жадуват за притока на невротрансмитерите, особено на допамина.

Специалистите посочват, че никотинът достига до мозъка секунди след вдишването, увеличават се пулсът, нивото на хормоните норадреналин и допамин. Всичко това повишава настроението и концентрацията.

Известно време след изпушването на цигарата нивото на хормоните спада и пушачът става тревожен и раздразнителен и започва да изпитва нужда от зареждане с нова доза никотин.

Има и други физически и психологически фактори, които влияят на процеса на пристрастяване:

• Някои моменти от деня се свързват с по-голямо желание за пушене, като например сутрешното кафе, обедната почивка или приключването с някаква задача.

• След ядене – повечето пушачи изпитват силно желание да запалят цигара веднага след като се нахранят.

• Алкохол- обикновено пушачите свързват пиенето и с цигара.

• Определени места – често желанието за пушене се появява при посещение в барове и ресторанти, в приятна компания.

• Определени хора – когато общуват с хора, които пушат, пушачите изпитват желание да се присъединят към тях.

• Стресови моменти – повечето пушачи изпитват силно желание да запалят цигара, когато изпаднат в стресова или силно емоционална ситуация.

• Телефонът – когато телефонът позвъни, преди да вдигнат слушалката, пушачите посягат към кутията с цигари.

• Тютюневият дим – миризмата на тютюнев дим предизвиква пушачите да запалят цигара

• Шофирането – пристрастените обичат да пушат, докато карат.

Няма коментари: