петък, 10 септември 2010 г.

Кафето:полезни свойства,информация и рецепти за различни кафета.
Кафето и кофеинът

Какво правим, когато сме уморени или имаме нужда от енергия? Взимаме чаша кафе или енергийна напитка. Но кое от двете да изберем? Вижте защо кафето е по-тонизиращо от енергийните напитки.
Още информация за кафето и неговото влияние.

Как кафето помага и как вреди

Честата, но умерена консумация на кафе може да има благотворно влияние в превенцията на депресивните състояния и сърдечносъдовите заболявани. Това показват публикувани наскоро проучвания. Научете как кафето помага, как може да навреди и какви ограничения трябва да се спазват.
Научни изследвания показват, че консумацията на кафе допринася за намаляването на риска от инфаркт. Това се дължи на високото съдържание на антиоксиданти.
Като цяло консумирането на кафе в умерени количества (до 3 чаши на ден) се смята за полезно. То тонизира, освежава и облекчава храносмилането.
Проблемите започват, ако пиете над 6 кафета на ден. Тогава може да се появят: сърцебиене, треперене, повишена нервност, дори страхове невроза. 

За какво е полезно кафето?

Честата, но умерена консумация на кафе може да има благотворна роля в превенцията на депресивните състояния и сърдечносъдовите заболявани, показват публикувани наскоро проучвания.

Американски изследвания показват, че депресията представлява рисков фактор относно появата на сърдечносъдови заболявания, наред с тютюнопушенето, диабета и хипертонията. Близо 45% от станалите жертви на инфаркт страдат от депресия. Ако депресивното състояние на сърдечно болния пациент не се лекува през годината, която следва инфаркта, рискът от смъртност е четири пъти по-голям отколкото при сърдечно болен, който не страда от депресия.

Тук идва и ролята на кафето

Според друго проучване, този път шотландско, направено сред 11 000 мъже и жени в продължение на 7 години, кафето има доста позитивно влияние върху предразположените към сърдечносъдови заболявания, за разлика от чая.

Дори и двете напитки да съдържат кофеин, изглежда, че комбинацията му с другите съставки в кафето е благотворна за здравето.

Освен това тонизиращата напитка е изключително ефикасна в борбата с депресивните настроения и последиците от тях (алкохолизъм, пристрастяване към тютюнопушенето, зависимост от наркотици и т.н.).

4 чаши дневно.

Ежедневната и умерена консумация на кафе – чисто, с мляко, захар или сметана – се оказва добро средство за поддържане не само на тонуса, но и на здравословното състояние. Освен за превенция на сърдечносъдови заболявания кафето намалява и вероятността за заболяване от рак на дебелото черво, от Паркинсон и образуване на камъни в бъбреците.

Изпитото през деня кафе стимулира концентрацията и повишава вниманието, благодарение на кофеина, но освен това действа положително на настроението заради съдържащите се в течността естествени антиоксиданти.

Ако процесът на печене на кафето е бил извършен правилно, производните вещества от хининовата киселина влияят върху нервните клетки, блокирайки болезненото желание за алкохол или наркотици, повишават самочувствието и премахват склонността към депресия.

Все пак необходимо е да се знае, че препоръчителната максимална доза на ден е 3 или 4 чаши, или еквивалента на 400-500 милиграма. Всяка една от чашите трябва да се пие през минимум 2 часа след предишната.

Ограничения

Колкото и положителни качества да притежава кафето, с него в никакъв случай не бива да се прекалява, ако не и напълно да престане да се употребява, от хората, страдащи от стомашни заболявания – колити, гастрити, язви.

Консумацията на тонизиращата течност не е препоръчителна и за жени в менопаузата. Кафето и другите напитки, съдържащи кофеин, допринасят за развитието на остеопорозата (увреждане на скелета, което се характеризира с намалена костна маса: “остеон”- кост, “порос” – дупки), за намаляване на съдържанието на калций в организма, увеличавайки риска от фрактури.

Прекомерната консумация на кафе (8 и повече чаши на ден) увеличава също така опасността от загуба на плода при бременните жени, като рискът е 3 пъти по-голям в сравнение с бъдещите майки, които въобще не пият кафе. Пътят на кафето
Kafe
Кафе се добива в около 80 страни в света. Бразилия е най-големият световен експортьор на кафе и произвежда една трета от световната продукция на кафе като една трета се консумира от самата страна.
Kafe na zyrnaВиетнам, преди непознат за търговията на кафе, през последните години успя да изпревари Индонезия и Колумбия и да се нареди на второ място от световната продукция.
Най-важните области за отглеждане на кафе се намират между Африка и Средна и Южна Америка, както и Азия.
99% от общата продукция на кафе се основава на двата сорта – Arabica (Coffea arabica) Robusta (Coffea Canephora). 70% от световната продукция на кафе принадлежи на Arabica зърната.
Кафенетата – място за вдъхновение
Kafe-kultura
През 18 век хора на изкуството и писатели се срещат в кафенетата на Оксфорд, Лондон, Париж и Виена на чаша кафе и обсъждат различни артистични и философски теми, както и „знаците на епохата”.
Известни писатели като Карл Краус, Артур Шницлер и Егон Ервин Киш пишат своите книги, статии и истории неслучайно в уютните традиционни кафенета. Най-старото кафене в Германия е „Zum Arabischen Coffe Baum“ в Лайпциг – любима място на композиторите Шуман и Вагнер.
Kafe v kafeneto
Любопитен е фактът, че скандинавските страни водят класацията по най-голяма консумация на кафе, като начело са финландците с 11 кг. кафе на година на човек от населението. Американците изпиват едва 4 кг. кафе средно на година.
Кафе културата
Интересно е да хвърлим поглед към това как се развива кафе културата в съвременния свят. Предлагам ви едно приятно и ароматно пътешествие с дъх на кафе в отделните държави, които са прочути с любовта и умението си да приготвят кафе специалитети, с превръщането на кафе традицията в своеобразен ритуал и наслада за сетивата.
Италия
Kafe
Espresso
Espresso v Italiq
В Италия еспресото се нарича накратко „Caffe“ и се сервира в малки чаши.
Macchiato
Към еспресото се прибавя малко мляко и млечна пяна.
Caffe Latte
В голяма чаша се налива мляко и се допълва с двойно еспресо.
Cappuccino v Italiq
Caffe Corretto
Еспресото се “коригира” с Grappa, коняк или ликьор.
Cappuccino
Еспресо, върху което се налива горещо мляко и млечна пяна, най-отгоре се поръсва какао прах.
Испания
Cafe Cortado
Cafe cortado
Това е испанският вариант за италианско еспресо, като различната нотка е малко гореща млечна пяна като рафиниран завършек.
Австрия
Kafe-specialitet v Avstriq
Melange
Този австрийски специалитет е комбинация на кафе и горещо мляко. Идеалното съчетание на тези две съставки, както преди, така и сега, е повод за “философски” дискусии във Виена.
Fiaker
Това е специалитет, посветен на виенските файтонджии – Fiaker. Към еспресото или моката се прибавя глътка ром или коняк, сервира се украсен с бита сметана в стъклена чаша.
Франция
Kafe s liubov
Cafe au lait
Това е френското наименование на кафето с мляко: Кафето заедно с горещо мляко се сервира с в голяма чаша (подобна на супена паница) и се пие във Франция само на закуска по стар обичай.
Cafe brulot
Един традиционно френски специалитет: Лимонени и портокалови кори, канела, карамфил, коняк и портокалов ликьор се смесват с кафето, фламбира се и се гарнира с бита сметана.
Cafe creme
Espresso с мляко, подобно на италианското капучино.
Манията, наречена кафе
Maniqta, narechena kafe
Специално за читателите на Public Republic познавачът Michael Gliss (чиято професия се нарича Kaffesommelier и се състои в контрол на качеството на кафето в процеса на превръщане на суровото кафе в краен продукт за консумация) сподели няколко съвета, които ще направят насладата от кафето истинска и незабравима.
Michael Gliss препоръчва кафето да е прясно и да се пие не по-късно от десет дни след отваряне на опаковката.
Latte MacchiatoРецептата за перфектното Latte Macchiato е следната: Млякото се загрява до температура 58 градуса, след което се налива заедно млечната пяна в стъклена чаша и се оставя да постои 30 секунди. Приготвеното еспресо се излива много бавно съвсем близо до ръба на чашата и по този начин се постига естетичното разграничаване на млечния и еспресо слой.
И още една препоръка за истинските ценители на кафе: Рецепта за двойно Espresso Macchiato Cote d’Azur: Едно резенче портокал с малко кафява захар се заливат с двойно еспресо, разбърква се силно с пръчка канела и накрая се гранира с млечна пяна. Насладата е невероятна!
Nasladata ot kafeto
А какво е кафето за вас? Имате ли собствена рецепта за кафе с усмивка?

Но защо понякога получаваме сърцебиене?
Чашката кафе. В повечето случаи тя въздейства добре. Учените са в състояние да обяснят защо е така. Кофеинът блокира веществото аденозин (разширява кръвоносните съдове) в мозъка. Това стимулира нервната система, чувстваме се общо взето по-будни. В същото време кофеинът подтиква подстомашната жлеза да отделя повече инсулин. Това пък кара мозъка да произвежда повече от хормона на щастието серотонин- Стимулиращото въздействие на кофеина се използва в медицината. Много лекарства (като например препаратите срещу астма, болкоуспокояващите, регулаторите на апетита) го съдържат като съставка, за да се даде възможност на пациента да се чувства добре, въпреки своето заболяване.
Защо някои хора понасят повече кафе от други?
В много случаи поносимостта към кофеина се онаследява. Другата причина е в теглото. Едрите и дебели хора трудно биха усетили особена промяна в състоянието си от една чашка кафе поради по-голямата си маса за разлика от по-мършавите си събратя.
Възможно ли е да получа сърцебиене от кафето?
При нормални обстоятелства - само ако изпием прекалено голямо количество. Научните изследвания на Харвардския институт по здравеопазване доказват, че две чаши кафе на ден не са в състояние да повлияят на сърдечния ритъм. Следователно, не могат да предизвикат усилено сърцебиене. И влиянието на кафето върху кръвното налягане бе непрекъснато надценявано в миналото. То се покачва само с пет до десет милиметра от живачния стълб. Това означава - точно толкова, колкото се повишава, докато съвсем здрав човек става от стола.
Твърди се, че кафето повишава съдържанието на холестерина в кръвта. Вярно ли е?
Всичко зависи от начина, по който е приготвено кафето. Холандски изследователи установиха: хората, които филтрират кафето си или пият нескафе, не претърпяват промени на кръвната си картина. Съвсем друго е положението, ако варите кафето си.
Какво още трябва да се знае за кафето?

То е враг на калция. Този, който го пие редовно, ще претърпи в напреднала възраст повече счупвания на кости. Сигурен признак за остеопороза (намаляване на калция в костите). Поради това трябва да се придържате непрекъснато към добре уравновесено и богато на калций хранене. Хапвайте си редовно сирене, кисело мляко, пийте прясно мляко.
Кафе Ирландец
2 еспресо кафета
30мл. ирландско уиски
разбита сметана
10 гр.захар

алкохолът се загрява със захарта, може да се фламбила или само да се загрей. в подходяща чаша се изсипва загрятия алкохол, след което и кафетата, завършва се със разбитата сметана

Кафе Шотландец


2 кафета еспресо
30мл. уиски
сметанов сладолед

уискито се загрява или се изсипва в подходяща без загряване чаша, добавя се кафето и накрая се завършва със сметанов сладолед, който започва да се разтопява в горещото кафе.

Кафе Моцарт

1 кафе еспресо
30мл. ликьор  МоцартЯмайско кафе

1 кафе еспресо
20 мл. Tia Мaria
10 мл. ром
разбита сметанаВиенско кафе

1 кафе еспресо
разбита сметана

. ВИЕНСКО КАФЕ:
Виенско кафе
Необходими продукти за приготвяне на 1 порция (50 - 80 гр.)
  • 1 чаена лъжичка фино смляно кафе
  • 1-2 чаени лъжички захар
  • сметана
  • ванилия
  • настърган шоколад

Начин на приготвяне:

Приготвя се кафе по турски, което се разлива в чашки. Отгоре се добавя разбита сметана със захар и ванилия, а върху нея се поръсва настърган шоколад.
Може да приготвите кафето с чиста сметана, а захарта да поднесете отделно.
ФРАПОЧИНО:
Рецепта за Фрапучино
Необходими продукти
прясно мляко - 100 мл
кафе - 50 мл сварено
нескафе - 1 ч.л.
сладолед - 2 с.л., сметанов
лед - 1-2 кубчета
топинг - шоколадов

Приготвяне
Нужен ви е шейкър, в който трябва да сложите леда, да долеете мляко, да прибавите кафето и нескафето.

Затворете шейкъра и разбийте добре до получаване на гъста пяна.

Излейте фрапучиното във висока чаша със столче, като прибавите сладолед, полеете с шоколадов топинг и сервирайте със сламка.

Мъфини с кафе и шоколад 

Рецепта за Мъфини с кафе и шоколад
Необходими продукти
яйца - 2 броя
брашно - 2 ч.ч.
захар - 1 ч.ч. непълна
бакпулвер - 2 ч.л.
ванилова захар - 2 ч.л.
сметана - 100 мл готварска, може и прясно мялко
масло - 100 г разтопено
кафе - 100 мл силно
какао - 3 с.л. горчиво
шоколад - 100 г. черен

Приготвяне
Разбийте добре яйцата със захарта, след което добавете сметаната и кафето.

Смесете всички сухи съставки и ги прибавете към течната смес, като ги пресеете.

Прибавя се шоколадът, начупен на малки парченца и внимателно се разбърква.
Загрейте фурната до 200 градуса.
Напълнете формите за мъфини до 3/4 и сложете да се пекат за около 20-30 минути.

МОЦАРТ КАФЕ
ImageПродукти:

Дълго еспресо
30 мл вишнево бренди
бита сметана
настърган шоколад

Начин на приготвяне:


В еспресото се наливат 30 мл бренди, добавя се сметаната, върху която се посипва настърган шоколад.
АЛЕКС КАФЕ
ImageПродукти:

Еспресо
40 мл шотландско уиски
кафява захар
ванилия
сметана

Начин на приготвяне:


Сипваме еспресото във винена чаша, добавяме предварително затопленото заедно с кафявата захар уиски, а след това и сметаната, поръсена с ванилия. Сервира се с лъжичка.
НАПИТКАТА НА БОГИНИТЕ
ImageПродукти:

Дълго еспресо
40 мл джин
40 мл ликьор Kahlua
40 мл ликьор Mandarine Napoleon
сметана 33%

Начин на приготвяне:


В дебелостенна чаша се смесват джина и ликьорите, добавя се еспресото, украсява се с разбитата с пара сметана.
ПРИКАЗНО ЛАТЕ: ImageПродукти:

Еспресо
10 мл ликьор Амарето
10 мл шоколадов сироп
10 мл бадемов сироп
мляко
настърган шоколад

Начин на приготвяне:


В чаша за ирландско кафе наливаме половината мляко, разбиваме го с пара, сипваме сиропите, след това еспресото, украсяваме с настъргания шоколад.
МАЛИНОВО ЛАТЕ:ImageПродукти:

15 мл сироп "Монин Ванилия"
22 мл сироп "Монин Малина"
еспресо
180 мл топло мляко

Начин на приготвяне:


Всички продукти се смесват, сипват се в чаша и се украсяват с бита сметана и свежа малинка.

Няма коментари: