петък, 17 септември 2010 г.

Империя на целувката




И да се целуваме се учим... Вляво е един от сеансите на известния изследовател Майкъл Крисчън, който обяснява на доброволците философията на целувката и как да се насладим най-пълно от нея...


На Вашия нос, Ваше величество ... Кралят на Испания Хуан Карлос бе посрещнат при посещението си в Нова Зеландия през 2009 от нейния ръководител (Хелън Кларк) с поздрав маори.
 

Всяка истина идва от устните... Според великия френски поет Алфред дьо Мюсе целувката е не само „докосване на два епидермиса, но и сливането на две фантазии”...


Първи стъпки за обвързване ... Дори албатросите не започват нищо без да „целунат” човките си. Тези птици са известни със своята моногамия и нежно отношение към партньора.  
Какво трябва да знаем за този нежен ритуал, възникнал преди 125 милиона години, истински детонатор на спонтанна страст? През целия си живот отделяме във впиване на устни цели две седмици. С всички добри и лоши последствия...
Всяка истина идва от устните, твърдели мъдрите гърци в древността. Но има една специална, която е почти толкова стара, колкото света – целувката... Какво е всъщност целувката? В тълковния речник думата е описана като докосване с устни до нещо в знак на почит и уважение или като израз на нежност, любов. Учените не пропускат да отбележат веднага факта, че на отделните езици съществуват разлики, за които все още се спори дали са само семантични. Няма и обща теория за това как и кога се е появил този чисто човешки жест, но някои последни научни открития предлагат възможност за нова трактовка на фактите. За тях разказва списание Muy Interesante.
Със сигурност вече се знае, че корените на явлението следва да се търсят някъде преди около 125 милиона години, както и че проявата му е подчинена на определени етапи от еволюцията на човека. Кои са истинските психофизиологични измерения на целувката – този израз на обич и детонатор на спонтанна страст. Ако се разходим през времето в различните географски ширини, ще открием прелюбопитни факти.
Римляните се целували по очите в знак на приветствие. В средновековна Италия мъж, целунал публично девойка, е бил длъжен да се ожени за нея, а в Неапол целуването на улицата в присъствието на висше духовно лице можело да коства свободата и дори живота на виновника. Ескимосите вместо целувка си търкат носовете, в Югоизточна Индия и в Лапландия е прието притискане на носа към бузата, съпроводено с дълбока въздишка. В Япония целуването пред свидетел се смята за крайно неприлично. Африканците изразяват своята почит към вожда, като целуват земята, по която върви. И днес целувката се смята за престъпление в щата Индиана, САЩ. Там действа закон, който забранява “на мъжа с мустаци да целува човешко същество”. В щата Кънектикът пък е забранено жените да бъдат целувани в неделя. А в щата Айова местният шериф може да арестува всеки, който целува непознат.
Днес учените третират явлението, като се абстрахират напълно от емоционално-психологичните фактори. Пък и без да си учен, едва ли не ти се е случвало по средата на дълга целувка да си помислиш, какво всъщ-ност правя.
Не всички хора по земята се целуват, за да изразят своите чувства. В началото на ХХ в. датският филолог Кристофър Ниръп описва фински племена, които се къпят в смесени фински бани, но считат целувката за особено неприличен жест. Съвсем неотдавна, през 1987, група американски учени пък откриват, че в няколко затънтени района на Китай целувката е нещо толкова неприемливо, колкото е за нас канибализмът. Монголците също не целуват децата си, а само подушват главите им. Според антроположката Хелън Фишър от университета “Рутгерс” в Ню Джърси над 650 милиона хора по земята не се целуват и не приемат тази форма за изразяване на чувства.
В ареала на западните цивилизации целувката се възприема като израз на обич, но на много други места по света тя е свидетелство за респект и уважение към ближния, изключващо сексуален контекст. Рядко праволинейните мюсюлмани например целуват жените си по устата като израз на обич. Само допреди няколко века целувката не се възприемала като еротичен жест.
В началото на ХХ в. между 1915 и 1918 г. антропологът Бронислав Малиновски наблюдавал сред населението на Тробриандските острови близо до Папуа Нова Гвинея, които са известни също като Киривина, серия от жестове, с които местните жители изразявали чувствата си на обич: те разтривали носа и брадичките си, силно смучели устни, дори в някои случаи хапели по брадата и бузата, скубели се за косите, а най-силният израз на привързаност бил смученето на клепачите.
Удивително е, че дори животните изразяват чувства на обич с действия, които наподобяват човешката целувка. Затова и някои антрополози са на мнение, че е възможно да сме наследили интимната целувка от някои от нашите прародители, като приматите например. Те са известни със склонността си да се целуват. Приматологът Франс де Ваал от университета „Емори” в Атланта, автор на много книги за приматите, описва любопитния случай с един от пазачите на клетките. Горкият човек приел с радост целувката на своя питомник като израз на привързаност, докато не усетил в устата си езика на своя питомец...
Франс де Ваал описва целувката сред човекоподобните маймуни като висша форма на комуникация. Сред много от тях тя е израз на сключено дълготрайно примирие, което в условията на дивия живот е равностойно на приятелство от най-висок ранг. В нигерийската джунгла са заснети сцени, в които мъжките шимпанзета от по-нисш ранг се приближават покорно и целуват приведени и с почит някоя част от тялото на мачото водач. Целувката при животните е различна, сякаш природата им е подсказвала най-подходящите за вида форми. Много от бозайниците си ближат лицата, слоновете пъхат хобота си в устатата на другия, птиците докосват човките си, а охлювите - рогцата си.
Но кога и как се появява нуждата от изразяване на чувствата чрез целувка? Пръв се опитва да даде отговор на този въпрос Зигмунд Фройд, който свърза тази ласка с необходимостта от завръщане към кърмаческия период, към сигурността и топлотата, които той дарява. През 60-те години английският етнолог и зоолог Дезмънд Морис изрази предположението, че целувката е еволюционен резултат от грижата на майката да изхрани своето поколение. При оскъдна и твърда храна приматите сдъвкват храната на невръстните си рожби и им я подават със свити устни. Това е честа практика също при шимпанзетата и при първобитните хора. Първоначалният жест да се гарантира прехраната на поколението еволюира като знак на обич и дори сексуално влечение по-късно. В потвърждение Дезмънд Морис цитира етимологията на египетската дума „храня се” от времето на фараоните, което означавало „целувам храната на другия”.
Някои антрополози предполагат, че наистина става въпрос за еволюция на навика на животните да подушват себеподобните. Японският учен Казушиге Тоухара от университета в Токио е убеден, че съвременната целувка е отзвук от една много по-древна форма на комуникация, която е била далеч по-примитивна и предопределена от „химията” между индивидите. Това показали неговите опити с мишки, които имат генетични сходства с човека, разграничил се от този вид бозайник някъде преди около 125 милиона години. Тоухара е убеден, че сме съхранили някои рефлекси от далечните ни предшественици и че ни харесва да се целуваме, защото по този начин получаваме своеобразна биохимична информация за партньора си. Той е категоричен също така, че жените имат да-леч по-силни детектори за определяне на подходящия партньор. Същевременно е категоричен, че има жени, които без целувка не преминават към други интимни ласки.
Скептично настроените спрямо тази теория пък възразяват, че човешкото същество не притежава животинските способности за улавяне на феромони. Но така или иначе учените са единодушни, че органът, който участва най-активно във възприемането и обработването на информацията, е носът, а по-нататък биохимията си казва думата.
Направените опити с двойки от различен етнически произход са дали удивителни и свръхлюбопитни резултати. Но учените държат веднага на уговорката, че колкото и естествена да е средата, при която те са осъществени, все пак се касае за почти лабораторни условия, при които външните фактори и дразнители са незначителни. В живота се случват много неща, а когато сме подложени на стрес, дори миришем различно.
Малцина са тези, които знаят, че и целувката си има световен ден, който се отбелязва на 6 юли. Датата е предложена от Великобритания и официално призната от ООН през 1988. Разбира се, идеята бързо печели популярност и започва да се празнува в различните краища на света, като бяха отбелязани нови рекорди по масово и най-продължително целуване. А от 1981 Световната здравна организация сериозно се занимава и с природата на явлението. Учените са установили, че през целия си съзнателен живот човек се целува средно 14 дни. Световният рекорд по продължително целуване без прекъсване е 30 часа.
Какво още сочи статистиката на СЗО? Според медиците целувката е особено полезна. Доказано е, че докосването с устни предизвиква букет от сложни биохимически реакции. Продължителната страстна целувка увеличава пулса над 100 и повече удара в минута. Тя повишава нивото на хормоните в кръвта на човека дотолкова, че може да удължи живота му с една минута. По време на страстната целувка се губят около 6,4 калории за минута. Продължителната целувка нормализира киселинността в устата.
Някои германски градове се подготвят специално за Световния ден на целувката. През тази година Кьолн например издаде пътеводител за целувки. Милионният град претендира за титлата “Столица на целувката”. Жителите му смятат, че са експерти в тази област, дори само заради карнавала, който се организира на този ден и в който действащите лица са възторжени целуващи се двойки. Щастливите жители на Кьолн си имат собствена думичка за целувката, наричат я Бюце. ,
СЛЕДИ ОТ МИНАЛОТО
Зигмунд Фройд
Според виенския психоаналитик устата е ерогенна зона, която започва своето психосексуално развитие още в периода на бозаенето. Този механизъм, необходим на бебето за неговото оцеляване, е вроден и се задейства още с появата му на белия свят. При него чувството на удовлетворение е толкова дълбоко, че оставя следи за цял живот, а спомените при преминаване на индивида в зряла фаза са водещи в играта на сексуалното привличане...
Казушиге Тоухара
Изследователят от Токийския университет е убеден, че целувките са примитивна форма на комуникация, при която си въздействаме с феромони или казано по друг начин, се осъществява химичен обмен между индивидите. Дългите му опити с мишки доказали, че процесът започва преди 125 милиона години.
Дезмънд Морис
Британският зоолог свързва появата на целувката с поведението на женските примати или шимпанзета, стремящи се да изхранят своите малки. Честа практика е при неподходяща храна те да я сдъвкват и да я предават с устните си. По аналогия жестът бил използван за изразяване на подкрепа в трудни моменти...
ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ...
  • Едноминутна целувка изгаря 6 калории...
  • Две седмици от живота си прекарваме в целувки...
  • Най-дълго са се целували германците Никола Матович и Кристина Рейнхарт. Екстазът им продължил 32 часа, 7 минути и 14 секунди и този рекорд бил отбелязан през 1992 г. в Германия...
  • Първата целувка в киното е заснета през 1896 г. Мигът е запечатан от Томас Едисън във филма Целувка . В него Мери Ървин и Джон Райс показват на какво са способни големите...
  • Рекордът за най-голям брой целувки в един филм принадлежи на продукцията Дон Жуан (1926г.) и по-конкретно на Джон Баримор...
  • В началото на ХХ в. жените от Ютландия, Дания, твърдят, че да целуваш мъж без брада е като да докосваш гола стена...
  • В Хартфорд, Кънектикът, на съпрузите е забранено да целуват жените си в неделя. В Сидър Рапидс, Айова, е престъпление да целуваш непознат...
  • Римляните различавали три вида целувки, наричани oscula, basi, suavia (приятелство, любов, страст). Законът санкционирал като престъпление откритата демонстрация на osculationis...
КАКВО ОБМЕНЯМЕ ВСЪЩНОСТ, ДОКАТО СЕ ЦЕЛУВАМЕ?
Хипохондриците имат свое мнение по въпроса. Вниманието им е изцяло фокусирано върху вирусите и бактериите, които естествено са с милиони в устната кухина. Факт е, че чрез слюнката при целувка могат по най-бързия възможен начин да се предадат различни вирусни и бактериални заболявания...
ХЕРПЕС . Обикновеният херпес е вирусно заболяване, което се характеризира с появата на болезнени подутини и ранички по повърхността на кожата – по-специално на лигавицата в устната кухина. Няма по-бърз начин за предаването му от целувката...
МЕНИНГИТ . Възпалението на мембраните, които обгръщат мозъка и на гръбначния мозък, също се причиняват от вируси или бактерии. Заразата се предава чрез слюнката при целуване, както и при по-оживените разговори, при кашляне и кихане.
КАТАР ИЛИ АНГИНА . Тези заболявания, както и грипът, се причиняват от вируси, които се разпространяват „със скоростта на светлината” при целувка. Помислете си....
МОНОНУКЛЕОЗА . Причинено от вируса на Епщайн-Бар, това сериозно заболяване поразява предимно юноши и младежи. Започва като възпаление на гърлото и се съпровожда с възпаление и подуване на лимфните възли. Няма по-лесен начин за предаването му от обмена на слюнка при целувката.
ХЕПАТИТ . По принцип той не се предава с целувка освен при наличието на ранички в устната кухина. Хепатитът от тип B, C, D се предава по кръвен път, докато разновидностите А и Е могат да се разпространяват чрез фекалии или нечисти плодове и зеленчуци. Затова ги наричат по-скоро болест на неизмитите ръце и зеленчуци.

Няма коментари: