петък, 17 септември 2010 г.

ОЛИВИЯ УАЙЛД ПРИНЦЕСА НА МАЛКИЯ ЕКРАН

   
***    
     

Разбирайте го буквално. Красивата актриса в ролята на Номер 13 в хитовия сериал „Д-р Хаус” е омъжена за италиански принц от 7 години. Но не живее нито като аристократка, нито пък като звезда
 
Един следобед през есента на 2008 в разгара на снимките на 5-я сезон на сериала Д-р Хаус телефонът на Оливия Уайлд започва да звъни. Отсреща е самият новоизбран президент на САЩ Барак Обама, който є се обажда да є благодари за заслугите є по време на кампанията му. Разговорът е кратък и сърдечен. А когато приключва, Оливия започва да подскача от радост и да крещи като обезумяла. Впоследствие се оказва, че от вълнение не е успяла да затвори телефона, Обама е чул възторжения є изблик и страшно се развеселил. А това дава повод на колегите є от Д-р Хаус , чийто 6-и сезон в момента върви по Нова телевизия, да я подкачат дни наред. И то не за първи път.
Когато през лятото на 2009 Меган Фокс заявява в интервю, че Оливия е толкова секси, че я кара да иска да удуши вол с голи ръце, мъжката част от екипа на сериала е видимо екзалтирана. „В деня, след като излезе статията, върху огледалото в караваната ми се появи рисунка на вол, направена от един от сценаристите – разказва 26-годишната актриса. – Надписът върху нея гласеше: „Спаси се, спаси ме! Моля те, Оливия, свали се с Меган!”
Не че милиони мъже по света не мислят като Фокс. Откакто през 2004 си разменяше страстни целувки с Миша Бартън в сериала Кварталът на богатите , Оливия неизменно присъства във всевъзможни класации за сексапил. Миналата година дори оглави международната на списание Maxim, a само преди броени дни природозащитната организация ПЕТА я провъзгласи за най-секси вегетарианка в света. Но Оливия твърди, че изобщо не мисли за себе си като за обект на мъжките фантазии. Тя се възприема като омъжена жена, каквато е от 7 години. Не крие, че стотици пъти са я съветвали да не разяснява семейното си положение без нужда. „Казваха ми, че това ще попречи на кариерата ми – признава Оливия. – Защото не съм омъжена нито за кинозвезда, нито пък за рок звезда.”
Съпругът є Тао Русполи е режисьор на документални филми и фотограф, когото Уайлд среща малко след пристигането си в Ел Ей в края на 2002, когато все още е световнонеизвестна. Женят се 6 месеца по-късно в пригоден за живеене училищен автобус, който остава техен дом през следващите 2 години. Доста нетипично жилище за принц и принцеса, каквито са всъщност. Бащата на Тао е прочутият италиански благородник и бонвиван Дадо Располи, вдъхновил Федерико Фелини да създаде Сладък живот .
„Той е бил близък със Салвадор Дали, Брандо, музикантите от „Ролинг Стоунс” и кой ли още не – казва Оливия по адрес на покойния си свекър. – Вкъщи имаме снимки, на които къпе Брижит Бардо. Когато Тао идва да ме вземе от работа, хората, които не го познават, очакват да се появи с лимузина и в костюм. И щом пристигне по джинси и джапанки със стария си форд, реакцията винаги е една и съща – „Той е принц?!”
Вместо в някое грамадно имение в Холивуд, Оливия и Тао живеят в апартамент в спокойния лосанджелиски район „Венис Бийч”. А тя категорично отказва да се възприема като звезда, макар напоследък да има сериозни основания за това. Успехът и популярността, получени покрай Д-р Хаус , догодина ще нараснат в пъти. Тогава по екраните ще се завъртят 3 суперпродукции с нейно участие – TRON: Legacy с Джеф Бриджис и Майкъл Шийн, Butter с Хю Джакман и Дженифър Гарнър и Cowboys&Aliens с Харисън Форд и Даниъл Крейг.
„Далеч съм от мисълта да негодувам срещу популярността си – казва Оливия. – Но тя е нещо, което определено не съм очаквала. Не съм си и помисляла, че толкова често ще се появявам на червения килим. Затова се наложи да си изработя специална тактика за позирането пред фотографите – усмихвам се така, сякаш някой току-що ме е ударил в корема. Звучи нелепо, но работи. Бам! Усмивка! Бам! Усмивка!”
Хитро. И напълно в неин стил.
 Просто факти
 • Родена е на 10 март 1984 в Ню Йорк, но израства във Вашингтон.
 • Истинската є фамилия е Кокбърн. Уайлд е заимстванa от любимия є писател Оскар Уайлд.
 • Висока е 171 см.
 • Родителите є Андрю и Лесли Кокбърн са сред най-популярните разследващи журналисти в САЩ.
 • Естественият цвят на косата є е рус.
 • Има 2 кучета – Пако и Лола.
 • Занимава се активно с благотворителност.
 • Вегетарианка е.
 • Филмовите є идоли са Мерил Стрийп, Робин Райт Пен, Сигърни Уивър, Франсис Макдорманд и Катрин Кийнър.
     
   
     
Оливия: Най-секси в света? Тотално се изненадах
За „Д-р Хаус” и Хю Лори, за целите и съпруга си актрисата разказва пред списанията Complex и Women's Health, MTV 
Снимаш се в Д-р Хаус от близо 4 години. Спомняш ли си как се чувстваше в първия си работен ден?
– Бях ужасена! Цялата треперех при мисълта, че ще работя с Хю Лори и бях убедена, че ще прецакам общите ни сцени. Но се оказа, че не е имало за какво да се притеснявам. Той веднага ме предразположи и ме накара да се чувствам много по-спокойна. Има невероятно чувство за хумор и не спираше да ме окуражава, когато бях на път да оплескам нещата. Не знам колко пъти се съгласи да повторим сцените, в които чувствах, че не съм се справила добре. Просто казваше: „Дръж се, ще го направим отново. Знам, че всички искат да приключим по-бързо, но ако имаш нужда от повече време, ще ти го дадем.” Да работиш с такъв човек е просто безценно.
Какво научи покрай работата си с Хю?
– О, Боже, откъде да започна?! Хю ме научи да поемем рискове в професията и да не се страхувам да следвам желанията си, но да не спирам да се забавлявам, докато го правя. Той ми показа какво означава да бъдеш абсолютен професионалист. На снимачната площадка задава тон, който всички други следват. По време на работа няма никакви драматични ситуации, защото всички ценят времето и таланта на останалите. Това е заслуга предимно на Хю. От него научих също по какъв начин да съществувам в шоубизнеса. Той не позволява похвалите и обожанието да му замаят главата, а се отнася към тях със страхотна самоирония, защото знае, че всичко в този бизнес е временно и крехко. Много е земен, много.
Допада ли ти твоята героиня Номер 13?
– Иска ли питане?! Тя е умна, забавна, интересна, тайнствена и абсолютно непринудена. Освен това е много корава. Намирам я страхотна.
А как гледаш на противоречивите реакции, които нейната бисексуалност предизвиква сред почитателите на сериала?
– Доволна съм, че е така. Фактът, че Номер 13 успява да развълнува зрителите дотолкова, че да влязат в някой форум и да споделят колко я мразят, страшно ме радва. Това означава, че тя не им е безразлична. Бих се натъжила, ако зрителите си изключват телевизора по средата на някой епизод, защото са се отегчили. Но това, че реагират по един или друг начин, е показател за успеха на сериала. За мен е чест, че продуцентите и сценаристите ми се доверят достатъчно, че да ми позволят да играя толкова противоречива роля. И мисля, че е крайно време зрителите да започнат да свикват с персонажи като Номер 13. Независимо дали става дума за сексуалност или за нещо друго. Смятам, че едно от основните задължения на телевизията е да отразява реалността.
Неведнъж си казвала, че си мечтала да станеш актриса още от съвсем малка. Но имало ли е момент, в който ти се е искало да зарежеш професията?
– Без подкрепата на семейството ми не мисля, че бих мог-ла да постигна увереността, необходима ми, за да оцелея в този бизнес. Ясно си спомням как когато бях на 10, майка ми седна до мен и ми каза, че много хора ще се опитат да ме откажат от актьорството и аз трябва да им покажа, че грешат. Никога не забравих тези нейни думи. Подкрепата на мама и на другите ми близки ми помогна да стигна там, където съм днес.
Сред близките, за които говориш, е и съпругът ти Тао, нали?
– Да. Имам късмета да съм омъжена за най-позитивния човек в света. Съпругът ми е бил свидетел на най-ужасните ми моменти, в които съм била изпълнена със самосъжаление и съмнения, и винаги е успявал да ме измъкне от тях и да ми припомни каква късметлийка съм да се занимавам с това, което обичам. Тао ме подкрепя безрезервно каквото и да реша. Ако му кажа: „Миличък, мисля да се захвана с невробиология през свободното си време.” ще отговори: „Чудесно! Ще бъдеш страхотна в това.”
Каква беше реакцията на Тао, когато миналата година списание Maxim те провъзгласи за най-сексапилната жена в света?
– За мен самата беше много странно да получа титла, към която никога не съм се стремяла. Не е като да съм се явила на някакъв организиран от списанието международен конкурс и да съм се поразкършила малко в някакъв оскъден бански. Тази титла беше тотална изненада за мен и ще излъжа, ако кажа, че не съм се почувствала поласкана и благодарна. Съпругът ми беше изключително горд, когато разбра. Точната му реакция беше, цитирам: „Е, много ясно.”
Успешният брак е изключителна рядкост в шоубизнеса. Къде се крие ключът към вашия?
– С Тао сме женени от 7 години, което в Холивуд е равносилно на златна сватба. Щастлива съм, че съм омъжена за много търпелив и уверен в себе си мъж, който не се притеснява нито от успеха на съпругата си, нито от склонността є в 2 ч през нощта да предложи двамата да сготвят паста или да си спретнат шоколадово парти. Неотдавна Тао ме накара да му изброя 100-те неща, които искам да направя, преди да умра, и това ми припомни за пореден път точно защо се влюбихме един в друг. Просто още в началото на запознанството ни осъзнахме, че повече от половината от целите и мечтите ни съвпадат.
Какви са дългосрочните ти цели?
– Искам след 50 години да имам къща на някое езеро, а многобройните ми внучета да яздят миниатюрни кончета около моята градина с органични зеленчуци, докато аз си мисля за нещата, които съм направила през изминалата година – страхотните филми и бродуейската постановка, в които съм участвала, готварската книга, която съм публикувала, и екзотичното пътешествие със съпруга ми, който все още е най-добрият ми приятел.
 Признания
 • Макар че съм естествена блондинка, винаги съм се чувствала брюнетка. Докато бях руса, хората искрено се шокираха, че не съм тъпа.
 • Рейтингът на Д-р Хаус не спира да ме изумява. Всеки път си казвам: „Няма начин! Как е въз-0можно 20 млн. американци да гледат телевизия по едно и също време?!”
 • Установила съм, че най-добрата рокля за червения килим е тази, с която можеш да пишкаш. На една от церемониите по връчването на наградите Еми ми се наложи да отида до тоалетна и не успях да си вдигна роклята. Накрая просто я съблякох.
 • Когато бях на 13, се мислех за голяма бунтарка и си направих татуировка в долната част на гърба – дракон, издишващ огън във формата на акула. Но не успях да произведа желания ефект. Когато майка ми я видя, каза: „Ако реша да си правя татуировка, ще си избера нещо друго.” Направо ме смая.
 • Още като съвсем малка разбрах, че имам 2 варианта за бъдещето си – или да отида в лудница, или да стана актриса.

Няма коментари: