петък, 17 септември 2010 г.

ЕКОЛИЦЕМЕРИЕТО НА ХОЛИВУД



 
Джон Траволта е изхвърлил 800 т вредни емисии с личния си флот 
 

Щастливото семейство Круз с обет за вярност и придвижване с частен авиопарк 
 

„Беглецът” Харисън Форд вече бяга само с лични самолети, които едва ли щадят природата 
 

Дженифър Анистън си мие зъбите под душа, за да пести вода. Но не си пести капризите 
 

Лидерът на консерваторите Дейвид Камерън ходи на работа с байк, а отзад в лимузина пътува… куфарчето му 
Знаменитости от Бевърли Хилс и висши политици яхнаха природозащитната вълна като чудесен начин за автореклама. В същото време в личния си живот те са сред най-големите замърсители на планетата. Но има и щастливи изключения, установи Sunday Times Magazine
Двуличието е порокът, който най-трудно признаваме, но и който с най-голяма радост откриваме у другите. Едва ли има нещо по-възмутително от еколицемерието на холивудските и прочее световни знаменитости, които си правят евтин пиар чрез „зелени” каузи, а всъщ-ност тайничко яко замърсяват майката природа с частните си самолети и суперлуксозни вили, отделящи куп вредни емисии в атмосферата.
 
Разсипници в овчи кожи
Типичен пример в това отношение е канадската рок звезда Шерил Кроу . Пред света тя проповядва крайно скъперническото използване на тоалетната хартия – най-много една изрезка за малка и максимум две-три – за голяма нужда. Чрез тази на вид дребна икономия, която певицата редовно практикувала в личния си живот, човечеството в глобален мащаб щяло да пощади от изсичане огромни горски площи!
Шерил Кроу е една от топ- звездите в концертното мегатурне „Да спрем глобалното затопляне”, което изнесе спектак-ли из цяла Америка. За да покаже своята „зелена” ангажираност, Кроу обикаля Щатите със своя автобус с биодизелово гориво за голяма радост на екоактивистите. Но това, което широката публика не знае, е фактът, че нейният 30-членен антураж от помощници я следва в колона от 13 возила, изключително лакоми за бензин и щедро изпускащи вредни емисии.
Друга суперпопулярна звезда, холивудският любимец Джон Траволта , горещо увещава британските си фенове за по-голяма активност в борбата срещу климатичните промени, причинени от човешката дейност. Според него всеки поданик на Нейно величество трябва да съкрати до минимум неблагоприятните въздействия върху околната среда. Но това, което публиката едва ли знае, е подробността, че при полетите на Траволта с петте му частни самолета (в личния си аерофлот актьорът от Криминале има дори и Boeing 707!) през 2006 той е изхвърлил в атмосферата 800 т вредни емисии. Специалисти еколози изчисляват, че количеството е сто пъти по голямо от това, с което замърсява природата средностатистическият британец. И това ако не е нахалство!
Друг отявлен двуличник се оказва Том Круз , приятел по секта на Траволта в затвореното общество на сциентолозите. Актьорът от Невъзможна мисия обича да си прави позитивен пиар чрез природозащитната организация Earth Communications Office, на която е деен активист. Но и той като Траволта си има личен въздушен флот и лиценз за пилотиране на своите 5 самолета. В това число и на суперизискания и кустомизиран Gulfstream за $20 млн ., купен като подарък на съпругата му Кейти Холмс. Само един Бог знае как практикуването на звездното му хоби се е отразило на озоновата дупка...
Харисън Форд пък е под-управител на борда на екофондацията Conservation International и като такъв е знаков участник в куп природозащитни начинания. С разяснителна цел екранният Индиана Джоунс дори си обръсва гръдното окосмяване, за да илюстрира нагледно върху собственото си тяло ефекта от систематичното обезлесяване на планетата. Но и Форд е горд собственик на доста неекологичен личен флот. Вярно, неговите машини не са толкова замърсяващи като на Траволта, но са далеч по-натоварващи като емисии от тези на обикновения американец. Преди време в хангарите на Харисън има един Gulfstream, но той го заменя с по-икономичен 8-местен модел Cessna Citation Sovereign . Новото аеропланче прави компания на четири други едномоторни самолета и на един хеликоптер...
Опра Уинфри , която години наред възхвалява екодобродетелите в своите телевизионни токшоута, дори и за миг не спира да се придвижва из Щатите с частния си 13-местен Gulfstream IV – любимия модел на известните и богатите. По едно време тя го заменя с още по-бърз – Bombardier Global Express. Широката публика с изненада научава за твърде не-екологичните лични пътувания на телевизионната икона едва през 2005, когато Опра извършва аварийно кацане в Калифорния. Точно тогава се разразява и аероскандалът в антуража на водещата. Тя уволнява една от стюардесите си, след като я обвинява, че е правила секс с пилота, докато тя и другите пътници са спели по време на полет.
Дженифър Анистън е фанатична защитничка на водните ресурси на планетата. За да пести от ВиК потребление, звездата от тв сериала Приятели твърди, че си мие зъбите, докато е под душа. Така тя дава своя зелен принос, като подканва и другите да последват примера є. Но Джен изобщо не е толкова икономична, когато става дума за нейните капризи. Тя например плаща $50 000 хонорар и осигурява презокеанско пътуване на личния си коафьор Крис МакМилън, за да я придружи по време на реклам-ното турне за представянето на филма Марли и аз в Лондон, а след това и с частен джет до Париж.
Последователите на тантричния секс Стинг ( повече на маниите му – на стр. 40-41 ) и неговата съпруга Труди Стайлър обичат да развяват зеленото знаме по повод и без повод. Двойката участва във всевъз-можни начинания срещу климатичните промени, но в личния си живот никак не е склонна да щади природата за сметка на звездните си привички. Семейството на музиканта притежава седем крупни имота, които той целогодишно обхожда с частни самолети, и впечатляващ автопарк. През 2007 лъсва още една нелицеприятна новина за мнимите природозащитници. По време на трудовоправно съдебно дело, заведено срещу Стинг и половинката му от личната им готвачка, се установява, че знаменитостите карат бременната си помощница да пътува по 200 км, за да им сготви супа или да им нареже салата. Когато тя им отказва, йога двойката є вдига грандиозен скандал. В миналото готвачката редовно е задължавана да прави подобни преходи с влак или с такси. Истинските екозащитници отправят още едно обвинение на Стинг: той и бандата му „Пълис” са една от най-замърсяващите групи в света предвид големия дял вредни емисии, които феновете са принудени да излъчат, за да могат да ги видят при повторното събиране на групата. Миналата пролет Труди Стайлър е обвинена в още едно екопрегрешение, след като наема частен самолет за себе си и своя антураж за полет от Ню Йорк до Вашингтон. Тя е поканена на вечерята на кореспондентите, отразяващи делата на Белия дом. Вашингтонската администрация осигурява удобни полети-совалки, но Труди ги загърбва от снобизъм. Да не говорим за запазените места в бързи влакове по същото трасе. Запитана не намира ли осъдително поведението си откъм екопоследствия, Труди се сопва на „нетактичните” журналисти: „Да, аз вземам самолети. Но моят живот е да пътувам и да предупреждавам хората за издевателствата над околната среда, извършвани от петролните компании!”
Едва ли има по-изявен екоактивист от Боно , фронтмена на група „Ю Ту” и пръв приятел на нобелиста природозащитник Ал Гор. По време на световното си турне бандата използва мастодонтско сценично оборудване на три нива, позволяващо на максимален брой фенове да следят като на длан изпълненията на любимите си музиканти. Но за да бъде задвижен и изпратен в различните градове от етапите на турнето, целият този феноменален керван ощетява природата с вредни емисии, сравними с годишното замърсяване от 6500 британски домакинства. Или казано по друг начин, толкова въглероден диоксид би се отделил при ракетен полет от Земята до Марс и обратно...
Едва ли обаче има по-голям екоизмамник от Крис Мартин , съпруг на Гуинет Полтроу и шеф на групата „Колдплей”. Певецът композитор просто не слиза от личния си джет, с който вече е навъртял хиляди километри във въздуха. Ползва го дори като такси за кратки курсове от Ел Ей до Палм Спрингс. Водещият на екорубриките на в. Guardian Джордж Монбиът изчислява, че самолетните курсове на Мартин, за да се събере със семейството си, са сравними с годишните емисии на 250 средностатистически британски домакинства. Монбиът е изумен от екодвуличието на музиканта, който заявява в интервю: „Завиждам на дъщеричката си, която когато порасне, ще може да каже на учителката си: „Днес ще отсъствам, защото ще гледам на живо концерта на тати в Коста Рика!” Запитан дали подобни глезотии не са прекалено природонесъобразни, Крис се оправдава: „Аз съм си платил лукса, като финансирах засаждането на мангови дървета, които да компенсират въглеводородните емисии, които волю-неволю произвеждам!”
 
Политиците – майстори на екомаскарадите
Разбира се, не само звездите на шоубизнеса са майстори на екомаскарадите. Има ги и сред политиците, обичащи да яхват зелената вълна. Навремето Дейвид Камерън , лидер на консерваторите, е сниман как нахъсано кара природосъобразния си байк на път за Парламента. Доста добър пиар, като изключим обаче факта, че по петите му го следва служебният му мощен автомобил, превозващ костюма и дипломатическото му куфарче. Кметът на Лондон Кен Ливингстън , който се кълнеше, че ще направи от британската столица най-зеления град на планетата, пък се впусна в куп излишни задгранични воаяжи, които със сигурност са оставили някакъв отрицателен газов отпечатък. А Барак Обама , който се предполага, че трябва да е „зелен” до мозъка на костите, не се притесни да накара любимия си готвач от Сейнт Луис да хване самолета и да прелети 1000 км до Белия дом, за да му изпече… една пица.
В края на емблематичния си филм Неудобната истина Ал Гор пита зрителите: „Вие готови ли сте да промените начина си на живот, за да спасим планетата?”. Но самият той в обширното си имение в Нашвил консумира 20 пъти повече електроенергия от средностатистическото американско домакинство. През август на 2006 Гор е изгорил два пъти повече електричество, отколкото повечето негови обикновени съграждани харчат за цяла година. И още една неудобна истина за бившия вицепрезидент на САЩ: той плаща месечна сметка от $500 за отоплението на луксозния покрит басейн в своето имение.
Не са малко знаменитостите, които през последните години агитират простосмъртните си съграждани да не си купуват мощни коли и всъдеходи, за да щадят планетата от вредни емисии. Но напук на пропагандата тайничко се сдобиват със същите тези луксозни возила. Сред VIP измамниците са Барбра Стрейзанд , Гуинет Полтроу и Камерън Диас . Разбира се, мощните им возила 4х4 са паркирани за благозвучие до скромните и „екокоректните” им хибридни електромобили от рода на Toyota Prius , но това не прави притворните постъпки на собствениците им по-малко противни. Споменатите тойоти са популярни в Меката на киното и поради още една причина. „Зелената слава” на хибридния Prius му позволявала да бъде единственото возило под $35 000, на което филмовите знаменитости могат да се качат, без всички да си помислят, че са тотално разорени и кариерата им е отишла по дяволите.
 
Щастливите изключения
На неконвенционалния актьор Уди Харелсън още от съвсем малък му хрумва, че трябва да се направи нещо за спасяването на дивия живот на нашата планета. Едва 12-годишен той пише 50-страничен реферат по темата. По-късно става страстен природозащитник. Според него изсичането на дърветата за производство на хартия е криминално деяние. Затова прегръща каузата за култивирането на конопа като заместител на дървесината за получаването на целулоза.
Харелсън е сред главните организатори на Simple organic living – 1600-километрова екообиколка с байкове, в която се включва и Антъни Кийдис от бандата „Хот Чили Пепърс”. Придружава ги автобус, зареждан с гориво от коноп. Обиколката им е документирана във филма Go Further . Уди и съпругата му Лора Луи , които имат три дъщери, поддържат собствен уебсайт VoiceYourself . В него има куп природосъобразни съвети, като например каква зелена продукция можете да си набавите за офиса, градината, дори за домашните любимци. Харелсън е убеден пацифист и застана твърдо срещу войната в Ирак, която днес всички отчитат като голяма грешка, но единици бяха хората като него, които го казаха още в началото.
Разбира се Уди не е само теоретик, а и бунтар в защита на възгледите си. През 1996 се качва на моста Голдън гейт, за да окачи транспаранти срещу изсичането на вековните секвоеви гори. Номинираният за Оскар Харелсън за кратко време е и собственик на уникален „кислороден бар”. Уди е убеден вегетарианец, осъжда тестовете върху животни за нуждите на козметиката.
Семейство Харелсън живее в екокомуна на Хавайските острови, съставена от около 300 души. Всички ползват слънчева енергия и се хранят с неща, които сами произвеждат. „Вечер всичко изгасва и единствените ни крушки са звездите!”, радва се на живота Уди. Кара автомобили на биодизел, хартията, която използва, е рециклирана или с недървесинен произход. „Играл съм толкова роли на фермер, че просто е глупаво да не садя собствените си домати – шегува се Харелсън. – Никога не ме е било гнус да си изцапам ръцете!”


Няма коментари: