петък, 17 септември 2010 г.

УЛОВИ КЪСМЕТА!



 

 

На този, който има, ще му се даде, казва Библията  
 


 


 

 
 

 Историята на Пепеляшка е алгоритъм на успеха
 
 Ако се надявате на дар от съдбата, можете да чакате цял живот. Не прахосвайте времето си: сполуката спохожда този, който я търси
Успехът е относително понятие: няма смисъл да сравнявате собствените си постижения с чуждите. Но можете да направите така, че когато шансът почука на вратата ви, тя да е отключена, съветват психолозите. Как? Като преосмислите и промените поведението си.
Много хора смятат, че са вечни неудачници, докато другите са любимци на съдбата. Те винаги улучват идването на автобуса по разписание, на разпродажби грабват последната дрешка техен размер, в торбата с домати от пазара никога не им пробут-ват развалени... И семейството им – семейство, домът им – дом, колата – кола... Случили са и на добра работа, на свестен шеф и висока заплата. Тръгнат ли в отпуска, времето е като по поръч-ка, а запасите от лекарства, понесени за всеки случай, остават непокътнати.
Искате ли да живеете с усещането, че сте жалки нещастници, продължавайте да се окайвате и да завиждате на всички. Умният обаче би избрал алтернативата: да създаде предпоставки за положителна промяна в живота си.
Приказката за Пепеляшка, позната в повече от 500 различни варианта в цял свят, не е просто историята на бедното и нещастно момиче, на което късметът се усмихнал в лицето на принца. Тя е действително работещ алгоритъм, който показва какви стъпки са довели девойката до успеха. Първо, вършела работата си добре, второ – имала мечта да иде на бала, трето – радвала се на всичко, което съдбата є поднасяла. И още: не завиждала на никого за нищо, не заемала чужди места и винаги била самата себе си.
За разлика от нагласата на приказната героиня, на повечето хора им се иска да имат повече от онова, което са придобили, да бъдат нещо повече от това, което са в момента, заблуждавайки се, че тогава вече ще изпитат истинското щастие. Представете си, че сте жена, издигнала се до позицията търговски директор на процъфтяваща фирма. Нямате нужда от пластични операции, защото сте красива. Омъжена сте за богат мъж и сте майка на хубави, здрави и умни деца. Домът ви в престижен квартал на града е с всички подобаващи екстри. Прекарвате отпуската си в далечни екзотични кътчета.
На такъв просперитет всеки би завидял. И никой не би повярвал, че има неща, заради които не можете да изживеете щастието пълно. Че всяко от трите постижения – съпруг, деца и добра работа, изисква внимание, грижи, сили и време. Част от живота ви е минала в преследване на мечти и цели, а когато са станали реалност, те ви изцеждат физически, психически и емоционално.
В подобни случаи, колкото и странно да е, човек оценява истински простите неща. Именно тази способност психолозите издигат в култ. Вместо да се обиждате на Фортуна, че не ви изпраща всичко веднага, огледайте се наоколо: може би късметът е някъде около вас, но не го забелязвате. Все още не сте станали топмениджър, но са ви назначили в добра фирма. Ако приемете оптимистично стартовата позиция и работите усърдно, нещата ще се подредят. Но не и ако пилеете сили и време в негативизъм и недоволство, че работата ви е скучна, колегите – гадни, шефът – зъл и тъп.
Държите ли се като щастливи хора, ще бъдете точно такива. Психическата нагласа е гаранция за успех. Всеки се ражда със заложена у него доза оптимизъм. По-нататък – зависи: тази способност може да бъде доразвита или, обратно, потисната.
Проф. Ричард Дейвидсън, директор на лабораторията по невробиология на емоциите към университета на щата Уисконсин, САЩ, е установил, че късметлиите се отличават с активно ляво полукълбо на мозъка. Когато то е изключено, целият свят изглежда черен. Обратно, при изключено дясно полукълбо усещането е за еуфория. Едни хора се раждат с доминиращо дясно (песимистично) полукълбо, а други – с доминиращо ляво (оптимистично). Тоест, оптимистите са родени късметлии, докато другата категория трябва да полага усилия да мисли позитивно, ако иска да успее.
Това не е невъзможно. Психолозите съветват и най-голямата неприятност да бъде възприемана като нещо полезно – житейски урок, от който може да се извлече поука.
Много от преуспелите имат поучителна биография. Погледнато отстрани, късметът ги е споходил бързо и лесно. А всъщност те са се подготвяли за това важно събитие от години. Преди да спечелят първия си милион, са работили много, включително върху себе си. Поставяли са си цели и са ги преследвали неотклонно. Вярвали са, че ще успеят. Мнозина от тях в началото на кариерата са губили всичко, което са имали, но не са възприемали това като поражение. Падали са и са се изправяли, подготвяйки се за срещата със сполуката. Тя е възможност, която покълва и израства върху обработена почва.
Но не само това: късметът е и отговорност. Ако бъде взето за пример материалното, големите пари отиват при хора, които умеят да ги управляват – да ги съхраняват и множат. Можете да спечелите от тото милион, но е важно как ще го завъртите по-нататък. И в Библията е казано, че на този, който има, ще му бъде дадено и ще се умножи, а на който няма, ще бъде отнето и това, което има. Мисъл, чийто дълбок смисъл всеки би трябвало да прозре.
Китайците имат по-различно виждане по въпроса. Те вярват в съществуването на три вида късмет: Небесен, Човешки и Земен. Небесният е това, с което се раждаме и което не можем да променим: генетика, родители, страната, в която сме се родили, и астрологията. Човешкият е изборът, който правим във всяка конкретна ситуация. Той често зависи от характера на индивида, от умението му да се учи, да прави изводи и да придобива опит. Земният късмет е зависимостта ни от 5-те основни елемента (земя, вода, огън, дърво, метал), от взаимодействието с потоците енергия на тези стихии.
За това как ще се подреди животът значение имат няколко фактора. Първият е споменатият Небесен късмет, който определя индивидуалните енергийни характеристики на всеки. Наричат ги Стълбове на Съдбата. От тях зависят вродените способности и наклонности. В течение на живота енергийната конституция е подложена на въздействието на силите на времето и пространството, променящи се на всяко десетилетие, година, месец, ден и дори на всеки два часа.
Нахлуващите енергии са способни да хармонизират личността или обратно, да усилят нейния дисбаланс. В резултат на това животът се променя: човек придобива власт или я губи, създава семейство или се развежда, забогатява или обеднява, печели слава или остава неизвестен.
Познанието за Небесния късмет дава възможност да осъзнаем своите явни и скрити способности, да разберем в кои сфери ще можем да сполучим, да печелим пари, слава, любов и т.н. Ако човек опознае своята природа, ще може да използва това знание, за да устрои жизнения си път така, че да постигне максимален успех.
Земният късмет зависи от това доколко са благоприятни за конкретния индивид енергиите, протичащи по земята. Върху него може да се повлияе положително с помощта на фън шуй. Целта е тези енергии да бъдат открити и вкарани в позитивно, съзидателно русло, да се вкара късметът в дома, във всяко негово помещение.
Човешкият късмет е съвкупност от много фактори: образование, умения, действия, добри помисли, дела и постъпки. Всички те са важни за начина, по който ще протече животът на един или друг, за това дали съдбата ще бъде към него благосклонна, или не.
 
Формулата на успеха
Психолози, анкетирали повече от 1000 преуспели хора от цял свят, са извели т. нар. формула на късмета, изразена математически: Y = Х + З + С. У е сполуката, успехът, Х – характеристиката на личността (жизнена позиция, умение за общуване с околните, психологическа гъвкавост), З – здравето, паричните спестявания, наличието на приятели, а С – самоуважението и чувството за хумор.
Всяко от трите събираеми е съвкупност от множество компоненти, които учените оценяват чрез сложни изчисления в точки. Впрочем и без тези подробности не е трудно да се види от какво зависи дали на даден човек ще му върви, или не.
Но и това не е всичко. Учените са установили, че късметът не е просто благоприятно стечение на обстоятелствата, а готовност да се възползваме от тях, умение за излизане извън рамката на една или друга ситуация, своего рода разширяване на съзнанието.
До този извод, плод на 10-годишни изследвания, стига Ричард Уайзмън, професор по психология в университета „Хартфордшир”, Великобритания, автор на книгата Факторът късмет ( издадена и у нас – бел. ред .). В нея той отговаря на въпросите защо едни хора живеят щастливо и успяват във всичко, а други все се провалят; защо едни откриват идеалната си половинка в живота, а сърцето на други е вечно разбито; защо едни работят с удоволствие и се издигат в служебната йерархия, а други – по задължение и с отвращение. Заключението му е, че късметът идва при онези, които го пораждат сами с нагласата на ума си и със своите постъпки. Грабват го тези, които се придържат към 4-те важни психологически принципа, привличащи успеха: целенасочено разширяват кръгозора си, умеят да използват интуицията си, винаги залагат на положителния завършек, търсят нещо позитивно дори в неуспеха.
Талисманите действат
Германски психолози доказаха, че талисманите не са само суеверие, а наистина носят късмет, съобщи наскоро в. Daily Mail. Как? Учените от университета в Кьолн направили експеримент с голф играчи, като казали на половината, че им дават „късметлийска топка”. Тази група наистина вкарала с 35% повече топки от останалите играчи.
Резултатите заинтригували поведенческите психолози като нова информация за късмета. По тях може да се съди, че активирането на дадено суеверие може наистина да подобри изпълнението. Достатъчно е да ти кажат, че притежаваш нещо, което носи късмет, за да се отрази това на постиженията.
Математиците отдавна са доказали ролята на случайността за успеха. Това обаче не пречи на много хора да вярват в обратното. 77% от анкетираните признават, че са поне малко суеверни, а цели 42% – че са много или доста суеверни.
„Идеята, че ако носиш дадена дреха или произнесеш някакво словосъчетание, молитва, или носиш талисман, късметът ти ще проработи, е много примамлива, защото създава у хората илюзията, че имат някакъв контрол върху бъдещи събития – обяснява Питър Тол от университета на Тексас. – Истината е, че ние почти нямаме такъв контрол върху най-важните събития в живота си.”
Вярата в силата на талисманите не датира от днес. Магически предмети, носещи късмет, са откривани в гробниците на римски и китайски императори, в пирамидите на египетските фараони, в гробовете на индиански вождове... Хората разчитали на тяхната помощ през цялата история на човечеството. А както се оказва, така е и днес, в ерата на високите технологии. „Колкото е по-висок жизненият стандарт, толкова по-силна е вярата в магическите сили – твърди френски социолог, професор в Сорбоната. – И в това няма никакво противоречие. Когато човек се убеди, че материалното благополучие не му носи щастие и късмет, започва да ги търси в духовното.”
На талисмани разчитат много хора от артистичните среди, спортисти, политици и др. Холивудската звезда Камерън Диас например носи огърлица с убеждението, че тя помага срещу остаряване. Джули Уотърс признава, че е носила въгленче за късмет в чантичката си. Тина Търнър вярва в магическата сила на златна фигурка на Буда. По странен начин иска да привлече късмета британският актьор Джеймс Макавой ( Изкупление ): всеки месец той казва на първия срещнат човек „бял заек”, защото баба му твърдяла, че това носи сполука. Състезателят от „Формула 1” Дейвид Култард пък месеци наред за всяко важно състезание обличал под екипа си едно и също старо протрито бельо.
При спортистите ефектът от талисманите донякъде е обясним. За да бъде постигнат успех в спорта, състезателят трябва да бъде не само в добра физическа форма, но и да се владее психически. Талисманите помагат именно за това. Как обаче да бъде обяснено суеверието на учени и политици, които би трябвало да се ръководят от чист рационализъм? Ханс Дитрих Геншер, дълги години министър на външните работи на Германия, никога не започвал дипломатически преговори, без да пипне късовете лазурит и розов кварц в джоба си. „Те ми дават сили и спокойствие”, доверил той веднъж на репортерите.
Английският учен Робърт Шелдрейк твърди, че най-ефикасните знаци са тези, които хората използват от хилядолетия, и развива любопитна хипотеза по въпроса. Според него около земното кълбо съществуват не само магнитно и гравитационно поле, но и „поле на паметта”, в което е записано всичко, измислено и изобретено някога от хората. „Всеки човек носи в себе си антени под формата на мозъчни клетки, чрез които може да контактува с полетата на паметта, обгръщащи Земята – обяснява Шелдрейк. – Приемателните способности на антените са различни, понякога по-добри, понякога по-лоши, в зависимост от човека. Талисманите помагат да се установи връзка със споменатите полета, да се приемат сигналите по-чисто и ясно. Още от зараждането на християнството милиони хора са се молели пред кръста, почитали са го, мислели са за него. Тези чувства са се наслоили в полетата на паметта. Затова кръстът на стената или на шията притежава уникална сила.”
„Когато избирате талисмани за късмет, трябва да се вслушате в своята интуиция – съветва друг англичанин – Гордън Констейбъл, експерт в тази област. – А интуицията е заключена в сърцето, не в главата. Сърцето ни е най-добрият талисман, при това безплатен. Талисманите са си талисмани, но не забравяйте да се вслушвате в това, което то ви подсказва, когато искате късметът да ви споходи. Сърцето няма да ви излъже.”

Няма коментари: